B1 blogcsalád



Orbánék most ráléptek az összes magyar dolgozó lábára, készül a tüntetés

2018. december 05. - Mr Flynn Rider

Eddig mindig jól lavíroztak, hogy csak olyanokkal szemben lépjenek fel, akik gyengék. De most úgy néz ki, sikerült kihívniuk maguk ellen szélesebb tömegek haragját.

munkas_bmw_gyar.jpg

8-ára, szombatra tüntetést szerveznek a szakszervezetek a rabszolgatörvény ellen. A Magyar Szakszervezeti Szövetség a tüntetésen kívül konzultációt és aláírásgyűjtést is szervez a rabszolgatörvény ellen. Az aláírásgyűjtés célja, hogy a szociális partnerek megállapodásán alapuló új Munka törvénykönyvet fogadtassanak el az állampárttal. A MASZSZ tiltakozik a kormánytisztviselők érdekeit sértő, valamint a tudományos élet szabadsága és a tanszabadság elleni intézkedések miatt is. A szakszervezet közleménye azt írja:

„A hatalom a társadalom széles rétegei ellen indított támadást: évi 50 nap túlmunkára köteleznék a munkavállalókat, a jelenleginél is kiszolgáltatottabbá helyzetbe kényszerítenék a közszolgákat, s veszélybe kerülhet a tudományos kutatás szabadsága és a tanszabadság. Mindenkit egységes és határozott fellépésre szólítanak fel ezért: szerintük nyilvánvaló, hogy a kormány csak az erőből ért.”

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) közleménye azt írja:

„A kormány lépéseit csak nagyon súlyos megszorításokként lehet értelmezni. Magyarország kormánya úgy kívánja idecsábítani a külföldi tőkét, hogy törvényt alkot a munkavállalók kizsákmányolásáról a túlóra keret drasztikus emelésével, és úgy karcsúsítja a közigazgatásban dolgozók létszámát, hogy a megmaradt munkatársaktól elvesz 5 nap alapszabadságot, és átlagosan napi két órával növeli munkaidejüket. Ezek a lépések nem a versenyképességet vagy az államigazgatás hatékonyságát fokozzák, hanem lehetőséget adnak a megfélemlített munkavállalók tömegeinek kizsigereléséhez. Ismét a munkavállalókon kívánják behajtani a multiknak adott kedvezményeket, amelyek hiányoznak az államkasszából.”

A felháborodást Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf egyéni képviselői módosító indítványa indította el. Ez úgy változtatná meg a Munka törvénykönyvét, hogy az üzemi megbízott vagy üzemi tanács jóváhagyásával is el lehetne rendelni évi 400 óra túlmunkát, a munkaidő keretet pedig 3 évre emelnék. (Sem az üzemi megbízott, sem az üzemi tanács nincs megbízva a dolgozók érdekvédelmével).

Magyarországon eleve a nemzetközi tőke kívánalmai szerint íródott a Munka törvénykönyve. (Erről korábban itt és itt is írtunk.) Orbánék neoliberális gazdaságipolitikája igazi kiszolgáló országgá változtatták Magyarországot, ahol a magyar dolgozók érdekeit alig hallgatja meg valaki. A G7 egy látványos grafikonnal mutatta be, hogyan dolgoztatják halálra a magyarokat.

A grafikon megmutatja, hogy a lengyelek és románok mellett a magyarok holtversenyben dolgoznak a legtöbbet Európában. Vagyis az alap munkaidő jóval több, mint egy fejlettebb európai országban. Erre jönne hozzá a kormányzat javaslata, ami szerint január 1-jétől a jelenlegi 250 óráról 400 órára nő az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő maximális mértéke. A 400 óra ebben az olvasatban azt jelenti, hogy az egyébként is meglehetősen magas, 1840 órás alapot most már évente közel 22 százalékkal toldhatja meg a túlórázás – írja a lap. Összehasoníltásképp, a rabszolgatörvény lehetővé tenné, hogy  

a magyar munkavállalóknak dupla annyi túlórát rendeljenek el, mint a németeknek

- írta a Népszava. 

A Kósa-féle rabszolgatörvény még tartalmaz egy-két érdekességet:

  1. a dolgozók munkarendjét a cégek úgy igazíthatják majd a termeléshez, hogy abból ők fizetségben rosszabbul jönnének ki, illetve
  2. késhet és csökkenhet is a túlórák kifizetése.

(Míg most ugyanis állásidőt fizet a munkaadó a dolgozóknak, ha kicserél egy gyártósort és amiatt áll a munka, a kiesett idő pótlása pedig túlórának számít, addig a javaslat alapján ez nem számít majd túlórának, ha kijön 3 éves távlatban a napi 8 óra munka,

így ezért nem kell majd túlóradíjat fizetni.

Ha pedig a dolgozó hozzájárul írásban, hogy munkarendjét módosítsák, akkor az ezen megállapodás alapján végzett munka nem minősül majd rendkívüli munkavégzések, hanem rendes munkaidőnek számít. Így a túlmunka nem számít majd túlórának és nem is jár érte pótlék, ráadásul az így végzett pluszmunka nem számít majd bele az évi 400 órás kvótába – írta a Népszava.)

Bár a kormány hangsúlyozza, hogy mindenhez a dolgozó, vagy az üzemi tanács beleegyezése szüksége, a munkaadók képesek úgy zsarolni a munkavállalóikat, hogy azok „önként” aláírják a túlmunkát.

A tüntetők arra kérik a magyarországi munkavállalókat, hogy álljanak fel a karosszékből, jöjjenek el december 8-án és részvételükkel is fejezzék ki elégedetlenségüket. A demonstráció 10 órakor kezdődik: ekkor találkoznak a résztvevők a Jászai Mari téren, ahonnan 11 órakor átvonulnak a Szent István körút-Bajcsy Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon a Kossuth térre, ahol beszédek hangzanak el.

 

  • A demonstrációhoz több érdekvédelmi tömörülés csatlakozott: 
  • a pedagógusok és a Pedagógusok Szakszervezete; 
  • a köztisztviselők, 
  • az autóiparban dolgozók szakszervezetei; 
  • a Liga Szakszervezetek; 
  • a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma; 
  • az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT); 
  • és a Demokratikus Koalíció (DK).

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9314435312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schlumbergerna 2018.12.05. 12:31:03

Szégyelld a nevedet Kósa! Szamosszegen leköpnek!

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.05. 12:33:56

Alapvetően ez kudarc lesz az ellenzék számára, mert a kormányzat el fogja fogadni a szakszervezetek javaslatát.

Bryan élete 2018.12.05. 14:28:38

Többször hallottam ma a rádióban, hogy nem tudnak a fővárosi tüntetésre vidéki buszokat szerződtetni a szervezők, mert befostak a cégek, ha nem fideszes csápolót kell szállítaniuk.

Nem értem!!!
Mi a f...ért kell mindenáron feltülekedni Pestre, amikor helyben, 5-6 nagyvárosban is meg lehetne szervezni arra a napra tüntetést és országos szinten nagyobb durranás lenne.
Végre jöjjön meg a szervezők esze, hogy csak így lehet egységes ellenállást felmutatni és nem azzal, hogy Pesten ordibál pár tízezer ember.
Mindenhol ordibáljon!!!!!!!!!!!!!!

Gábris szomszéd 2018.12.05. 15:04:01

@balcán maxval bircaman: 5 érv, amiért ott leszel a rabszolgatörvény elleni tüntetésen szombaton

3. Ha konzervatív vagy, hiszel a család szentségében. Nem akarhatod, hogy magyar gyermekek milliói nőjenek fel úgy, hogy alig látják agyonhajszolt szüleiket, hogy a heti hat napon át akár 10-12 órában is gályázó, kiszipolyozott házaspárok elhidegüljenek egymástól, és még több legyen a válás. Nem akarhatod, hogy a második, harmadik gyermeket már ne merje bevállalni, akinek az első nevelésére is alig van ideje és energiája.
Komolyan veszed a pápai szociális enciklikákat, amelyek kivétel nélkül a keresztény társadalmi tanítás egyik alapköveként hivatkoznak a dolgozókkal való méltányos és igazságos bánásmódot.

4. Ha nemzeti gondolkodású vagy, lehetetlen, hogy ne érezd megalázva magadat és hazádat, amikor a kormány hason csúszva kínálja fel magyar milliók családi nyugalmát és egészségét az idegen nagytőkének. Hát, nem ezért utáltuk annyira az SZDSZ-t? Hát nem a mai kormányzati szólamokat hallgattuk annyi esztendőn át a legszélsőségesebb liberális figuráktól? Hát, nem ugyanazért tartottuk hazaárulóak Kovács Lászlót, és a többi balliberális külügyi és gazdasági lakájt, amit Szijjártó Péter oly büszkén ismert be Düsseldorfban: hogy a multik tollba mondtak egy magyar jogszabályt?

Amit nem fogadtunk el 2010 előtt, azt nem fogadhatjuk el most sem.

5. Ha kormánypárti vagy...Igen, hozzád is szólok. Mert, ha valamikor, hát most nem mondatunk le a nemzet feléről. Rólad is van szó. Te is munkavállaló vagy, vagy a rokonaid, gyermekeid azok. A Fidesz mellé tett április iksz nem jelent majd felmentést a tizedik munkaóra, vagy a hatodik munkanap alól. Talán a Békemeneten is ott voltál. Mi is állt ott a molinón? "Nem leszünk gyarmat!" Ezt üzented akkor Brüsszelnek és Washingtonnak. Most miért üzennél mást Berlinnek, Düsseldorfnak, Ingolstadtnak, a német nagytőkének és a multiknak?
A szavazatod, a hited, a bizalmad, amelynek a kormány köszönheti újabb négy évét és kétharmadát nem ajándék – hanem értékes zálogtárgy, amelyet bármikor visszavehetsz tőlük."

alfahir.hu/2018/12/04/tuntetes_rabszolgatorveny_kizsakmanyolas

paraszthajszal 2018.12.05. 15:18:01

Ismét kormánybuktató gigatüntike készül? Má megin' „ a tudományos élet szabadsága és a tanszabadság elleni intézkedések miatt”?

A Demokratikus Koalíció (DK) szervezésében? Plusz eljön még TGM és két tucat nyugger?

Hát tüntikézzenek, ha akarnak! Majd hazamennek.

kifordított nagyanyó 2018.12.05. 15:30:09

Mindjárt jönnek a trollok,és megmagyarázzák miért is jó ez nekünk!

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.05. 15:30:46

@Gábris szomszéd:

Támogassam ezért a ballibeket? Ne viccelj...

kifordított nagyanyó 2018.12.05. 15:33:31

Látom fideszbirkáknál még tart az eligazítás...

Sir Bates dö Hól 2018.12.05. 15:36:54

@kifordított nagyanyó: mert soros és emútnyócév, valamint Magyar és Nemzet:-)...

paraszthajszal 2018.12.05. 15:47:15

@kifordított nagyanyó: Nem kell eligazítani senkit – a helyzet egyértelmű.

A ballib hisztériakeltés ellenére a javasolt jogszabály-módosítás nem a „rabszolgaságot” vezeti be újra, hanem lehetőséget ad arra, hogy ha valaki hajlandó néhány órával többet dolgozni (megfelelő ellentételezésért cserébe), mint a korábbi maximum, ezt törvényesen megtehesse. Az üzemi tanácsnak jóvá kell hagynia a dolgot, így egyoldalú munkáltatói kényszer nem jöhet szóba.

Ez jó a cégnek, mert időszakos többletkereslet esetén a meglévő létszámmal, túlóra révén kielégíthesse az igényeket; és jó a munkavállalónak, mert több munkát túlórapénz ellenében végezhet.

És végül, jó a magyar gazdaságnak is, mert a munkaerőhiány nem veszélyezteti a tőkevonzó képességünket, a beruházásokat. Ezek pedig pörgethetik a gazdaságot:
mindenszo.hu/nem-stadion-a-bosch-14-milliardos-gigaberuhazast-indit-magyarorszagon/

Kinek rossz ez? A ballibeknek, mert ez a műbalhé sem segít nekik tömegeket vinni az utcára, szavazatokat szerezni a jövő évi EP- és önkormányzati választásokon.

kifordított nagyanyó 2018.12.05. 15:52:59

@paraszthajszal: :))
Hogy megszólítva érzed magad!:))

Nem tom . Azé lebontva havi 30 túlóra.
Engem nem érdekel,mert dolgoztam én havi 300 órákat simán,de nem hiszem hogy ennek mindenki örül.

Sir Bates dö Hól 2018.12.05. 15:58:21

@kifordított nagyanyó: "@paraszthajszal: :))
Hogy megszólítva érzed magad!:))"

ezek a freudi elszólások:-DDD...

kunzoo 2018.12.05. 16:16:59

@paraszthajszal:
Szerintem rosszul látod. Ez arra ad lehetőséget hogy a rendőrölnél, ápolóknál elhalaszthassák a túlórapénzek kifizetését 3 évvel. A reálgazdaságban semmi értelme mert ahol ezt bevezetnék onnan lelépnének a dolgozók. Az évi 250 túlóra is sok, gondolj bele, egy munkahét 40 óra. Hol találsz 10 plusz munkahetet? Úgy, hogy öt-hat hét szabadság lejön egy évben. Összejön egy hétre való fizetett ünnep. Csak a maradékra oszthatpd szét ezt a 400 órát. Az rengeteg.

kifordított nagyanyó 2018.12.05. 16:21:11

@Sir Bates dö Hól: Ez a fazon olyan,mint Vidéki és Birca közös szerelemgyereke!

kifordított nagyanyó 2018.12.05. 16:32:30

Ismerősöm mondja,ez arra jó hogy egy év alatt letudják a három évre adható 1200 órát (inkább szerintem minél hamarabb,egy év alatt nagyon durva lenne) és csak később kelljen kifizetni.
Mondjuk nem tudom ennek milyen jogi lehetőségei vannak.

taga20 2018.12.05. 16:52:19

@kifordított nagyanyó: jáj! akkor elég csúnya egy állat lehet ez a fityeszork:))

Oxica 2018.12.05. 16:56:37

@paraszthajszal:

Náci barátom.

Majd akkor fogsz ajvékolni, mikor takonyárpi elrendeli neked a 400 óra túlórát és majd 3 év múlva kifizeti, vagy nem.

A beledet is ki fogod gépelni a monitor előtt náci barátom.

Hajráhalszagúmagyarország, hajrámagyarok.

Egyszer érted is eljönnek, náci barátom.

rallus 2018.12.05. 17:03:07

Nagyon rányomja a bélyegét a Fidesz választási eredményeire és a népszerűségére, hogy folyamatosan a magyar emberek nyomorba döntésén fáradozik. Alattomos munkával el is érte, hogy nincs nálunk IMF, munkanélküliség, infláció, magasba ívelő rezsiköltség, vagyis a Gyurcsány-Bajnai kormányok szinte valamennyi vívmányát porig rombolta!
Az a gyanúm, hogy a rettenetes gigatüntetésen sem lovasrohamos, vízágyús, könnygázos bemutatóval fejezik ki népünk iránti olthatatlan szeretetüket! Megbuknak...

taga20 2018.12.05. 17:15:35

@rallus: te fityeszdroid, má nyomod a 400 órát, ahogy látom!

hogy miért nem pusztul az ilyen má meg?!

kunzoo 2018.12.05. 17:19:52

@rallus:
Attól mert voltak sikerek még születhetnek rossz döntések. Ez az.

kifordított nagyanyó 2018.12.05. 17:20:42

@rallus: Ja,ha gyurcsányt is beleszövöd,akkor 1 órára 2-t írnak jóvá?
Így már ki lehet bírni azt a 400 órát!

taga20 2018.12.05. 17:23:25

@kifordított nagyanyó: szerintem ez a fogyatékos kommunistaműszakban tolja itt a geciék szekerét!:)

kifordított nagyanyó 2018.12.05. 17:49:22

@taga20: Akár ingyen is 500 órában.
Nem lankadhat a figyelem,mert az ellenség keze bárhova és bármikor beteheti a lábát!

rallus 2018.12.05. 17:53:12

A sors furcsa fintora, hogy hiába ígérnek a ballibek fűt-fát ellenzékben és hiába bizonyítják be kristálytiszta logikával legjobbjaik (TGM, P.M.Zita, Heller Ágnes, Bokros , sőt maga Ferenc!!!) hogy náluk van a bölcsek köve és Orbánékra csúf, azonnali bukás vár, az élet nem igazolja vissza zsenialitásukat!
Egykor a ballib zavarosban boldogan halászgató híveket és a hozzájuk csapódott hasznos idiótákat sem érdekli, hogy amíg ők ügyesen kapkodták el a nekik dobott csontokat, addig választottjaik tönkre tették az országot. És azok a csontocskák nagyon hiányoznak ....

kifordított nagyanyó 2018.12.05. 18:05:21

@rallus: Amúgy Bokrosnak meg fecónak kezet csókolhat a gazdád!

NemodaBuda 2018.12.05. 18:42:38

Trollok és szimplűn ostobák ! Ez a javaslat egy merénylet. Tudom, tu nem vagytok képeek belegondolni, csak a pofátok jár, minden jó, amit a führer kitalál. De nem is nektek mondja az ember, ergo ti se pofázzatok már bele ! A többieknek: ha belegondolunk, az ügyeleti rendszer is megszünhet. Az orvosok, nővérek, egyéb eü személyek, de mindenütt, aki éjszakéba nyúlóan dolgozik, esetleg reggelig - majd csinálja mindezt sima túlórában ! 400 órába nagyon sok minden belefér. És a kompenzáció ? Majd elrendeli a cég, hogy elég nekik 9-re bejönni 8 helyett, azaz naponta egy órát az elején visszaad, egy másikat a végén - máris van hetente 2 ingyen ügyelete - miközben az élet egyre kiismerhetetlenebb !

Gábris szomszéd 2018.12.05. 20:35:21

@taga20: "Magyarország 2019, az ismeretlen hősünk elolvasta a nemzetérdekből közérdekű hírt: Terry Black kétszer is lefeküdt az ötnapos munkahetet követelőkkel! - majd egy sorral odébb vetette pillantását: Soros György és a migránsok miatt kell heti hat napot dolgoznod! - letette az újságot, majd vidáman elindult a szombati munkanapjára :D"

miketbeszéltek 2018.12.05. 20:42:39

@balcán maxval bircaman: Az a vicc, hogy Bulgáriából kibickedsz a magyarok rovására.

miketbeszéltek 2018.12.05. 20:45:18

Én nem értek egyet a ballibekkel. de velem együtt húzzák ITT az igát. Te meg kint szolgálod a pánszláv érdekeket...

Gábris szomszéd 2018.12.05. 21:01:53

@taga20: Ebből a szerencsétlen nagyferóból is csak egy szervilis csicska lett.

szabibbbb 2018.12.05. 21:09:44

Nah narancsosok, egyétek meg amit főztetek, nektek lehet túlórázni! Ha már a migrácsok nem jöttek, legalább bele dögölhettek a munkába :D

Egyébként ezek miatt nyert ez a tetves narancskormány, hazudtak éjjel-nappal. Volt kitől átvenni, Fletótól hallottunk ilyet:

index.hu/belfold/2018/12/04/birosag_mondta_ki_hogy_a_magyar_idok_kamuzott_hadhazyrol/

index.hu/belfold/2018/11/30/milliokat_kaphat_vona_gabor_amiert_terry_blackek_valotlansagot_terjesztettek_rola/

Hányok a naracsosoktól, narancsisztántól...

2018.12.05. 21:20:05

Hál istennek nem olyan a munkám hogy belepofázhat bárki is.
De hogy szakadjon rá az ég a rohadék fideszre és temesse maga alá a ballibet. Meg az ellenzéknek nevezett csürhét is mert csak pofázni tudnak de valós alternatíva nincs.
Legalább a "szakagymeg szervezet" szedné össze magát és szervezne állna ki a melósok mellett.
Ha tökösek lennének akkor legalább akkora országos tüntetést szerveznének mint anno a taxis blokád alatt volt.
De ez csak álom. Melós inkább vagy inkább rabszolga? meg hagy pusztuljon mert az "uraknak" ez nem számít.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.12.05. 21:36:53

@paraszthajszal: Ez a kormány ellened is dolgozik. Meg a családod ellen is. De nem érted, mert egy ostoba idióta fideszes vagy.

Tothotto 2018.12.05. 21:37:16

@rallus: Erről a tervezett törvényről esetleg ha néhány szót megosztanál velünk...
Szerinted,ez így rendben van? Ahogy a külföldi autógyárak lediktálták,Laláék má'nyújtották is be!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.12.05. 21:38:17

Nem tüntetés kéne, hanem sztájk. Az már a vajdáék zsebére is menne. Több sztrájk = kevesebb adó = kevesebb stadionépítés = kevesebb elgarancsizható és visszacsepegtethető extraprofit.

morph on deer 2018.12.05. 21:47:53

@taga20:
Most akkor mi lesz a “Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás” helyett?
Azt nem mondta?

taga20 2018.12.05. 21:52:28

@morph on deer:

400 óra szórakozás.

bemutatja a fityeszmaffia, szóló énekes kósalala kupakkirály.

exterminador 2018.12.05. 21:57:24

Mikor fogjátok már fel végre, hogy ebben az országban csak a Soros - migráncs - fúj Brüsszel háromszög számít bármit is?

2018.12.05. 22:06:09

@kifordított nagyanyó: Én 25 éven át a (részben) saját Kft.-mben voltam tulajdonos, ügyvezető és egyben vezető tervező. Valamint bankfiú, rendszergazda és botcsinálta cégjogász...) Hát, a sej-hajomat vertem volna a földhöz a boldogságtól, ha csak ennyit kellett volna túlóráznom. pedig nem többlet-túlórapénzért kellett hajtani magunkat, hanem azért hogy a Kft. ne dőljön be és 25 évig fennmaradhasson. Kicsit túl van ez a kérdés spilázva...

rallus 2018.12.05. 22:06:30

@Tothotto: 2010 óta folyamatosan pánikban vagytok. Várd meg, amíg kijön a törvény. Egyébként is ma a CEU-ért kell zokogni...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.12.05. 22:14:12

@Nyírjeslakó: Ja, csak ez a te döntésed volt... és a te profitod cserébe. Érzed a lehelletnyi különbséget?

langesz 2018.12.05. 22:15:06

Az MSZP-sek egy friss, új innovációval, sárgamellényben fognak megjelenni a tüntetésen.
Innen kezdve bukó lesz az egész.

rallus 2018.12.05. 22:17:14

Orbánnak vége!!! Az MSZP és a Párbeszéd azt ígérte, hogy erőt fog mutatni! Medve Anyám! Csak be ne sz.rjanak!
Amit viszont becsülök bennük, hogy megállják röhögés nélkül!

2018.12.05. 22:19:48

@Orbán egy Palpatine: Krisztus segíts! Te egy néhány fős !tervező! vállalkozásnál profitról beszélsz? Isten bocsássa meg bűneidet, mert nem tudod, mit cselekszel!

A puszta életben maradásért küzdöttünk! Olyan környezetben, ahol a kurzsépítész Makovecz "MAKONA"-ja is tönkrement, és a nemkülönben kurzusépítész FINTA irodája is összezsugorodott, mint egy kiszáradt medveállatka? PROFIT? Hol éltél te eddig...

Nancsibacsi 2018.12.05. 22:41:29

Van kb 10% munkaerő hiány, szóval nem értem a hisztit - ahol sokat kell dolgozni kevés pénzért, onnan fel lehet állni, és elmenni oda ahol más a szitu. Ha a BMW gyárban nem fog magyar ember dolgozni, csak ukrán meg román - mert ők vállalják be a 6 napos munkahetet -, az miért is fáj bárkinek? Adózni ide adóznak - legalábbis a jövedelmük után -, és mindenki találhat normális munkahelyet, mert van sok.
Én az egészben csak azt nem értem, hogy a BMW mégis mi a f.szra gondolt, amikor egy ekkora sz.rba beleállt, hogy ilyen törvényt kért azért cserébe hogy idehozza a gyárát? Majd tapsolni fognak az emberek, mert egy átlag bömösön nem 10, hanem 12 millió profitot realizálnak?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 22:58:00

@Bryan élete: "Mi a f...ért kell mindenáron feltülekedni Pestre, amikor helyben, 5-6 nagyvárosban is meg lehetne szervezni arra a napra tüntetést és országos szinten nagyobb durranás lenne. "

szervezd meg a nagy durranásodat!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 22:59:33

@balcán maxval bircaman: úgy is van, te csak támogasd Orbánt, ha a szádba szarik, akkor is, ezek vagytok ti, Fidióták!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 23:00:40

@paraszthajszal: "Az üzemi tanácsnak jóvá kell hagynia a dolgot, így egyoldalú munkáltatói kényszer nem jöhet szóba."

kis naiv fidióta barom!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 23:01:42

@paraszthajszal: "a munkaerőhiány nem veszélyezteti a tőkevonzó képességünket, a beruházásokat."

bevándorlókat kellett volna befogadni a magyarok agyonhajszolása helyett, te Fidióta, geci barom!

paraszthajszal 2018.12.05. 23:06:52

@math0: „kis naiv fidióta barom”

Szerinted az üzemi tanácsot ki választja?

Ha az üzemi tanács belemegy olyasmibe, ami a munkavállalók többsének egyértelműen ellenére van, az kinek a felelőssége?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 23:08:37

@rallus: te még mindig azt hiszed, hogy Gyurcsány csinálta a VILÁGválságot, Orbán meg véget vetett neki. elmebetegek vagytok, ti Fidióták!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 23:10:32

@paraszthajszal: a munkavállalót a munkaadó tudja zsarolni, te idióta, elmebeteg! a fasznak reklámozod, hogy milyen húgyagyú barmok a Fideszesek, te szerencsétlen?! Habony tényleg ezért fizet téged?!

paraszthajszal 2018.12.05. 23:10:36

@math0: „bevándorlókat kellett volna befogadni a magyarok agyonhajszolása helyett, te Fidióta, geci barom!”

Semmilyen agyonhajszolâsról nincs szó. A javasolt jsz-módosítás célja, hogy az elavult, rugalmatlan munkajogi jogszabályok ne fogják vissza a gazdaság beinduló motorját.

Márpedig ez a motor mostanában igencsak beindult:
m.origo.hu/gazdasag/20181205-a-harmadik-negyedeves-gdp-novekedes-52-szazalek.html

paraszthajszal 2018.12.05. 23:13:45

@math0: „a munkavállalót a munkaadó tudja zsarolni, te idióta, elmebeteg! ”

Ha tényleg munkaerőhiány van, márpedig azokban az iparágakban, ahol a túlmunka elrendelése felmerülhet, az van, akkor zsarolni nem tud egy munkaadó se, mert a dolgozó veszi a kalapját és odébáll.

Ha a munkaadó azt akarja, hogy a dolgozó többet dolgozzon, mint a szomszéd cégnél, akkor jobban meg kell őket fizetnie. Ez viszont mem zsarolás, hanem ellentételezés és ösztönzés.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 23:24:58

@paraszthajszal: mondok neked egy pár forgatókönyvet, te Fidióta elmbeteg!

1) a tőkések és management megvette az üzemi tanácsot kilóra. az üzemi tanács szarik bele, mi lesz a következő választáson, mert már megsütögette a maga pecsenyéjét

2) az üzemi tanács úgy gondolja, hogy a dolgozók 30%-a akar túlórázni. ennyi elég az újraválasztásukhoz. az üzemi tanács választása ugyanis, tudod úgy van, hogy leadnak egy csomó szavazatot, sorba rendezik a jelölteket, és az első N bejut. szóval 30%-kal simán bent lehet maradni. igazából nehéz kiesni az üzemi tanácsból, mer tnem szokott túljelentkezés lenni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 23:26:44

@paraszthajszal: Magyarországon egyszerre tud lenni munkaerőhiány, és kiszolgáltatott dolgozó, mert aki Kecskeméten dolgozik a Mercedesznél, nem áll olyan könnyen odébb Győrbe.

ezt egy Fidiótának magyarázni kell, mert ti annyira elmebetegek vagytok.

David Bowman 2018.12.05. 23:32:05

@kifordított nagyanyó: Utálok túlórázni. Sose szoktam. Hanem, volt, hogy alig tudtam elkerülni, mert a szivesen túlórázó kollégáimnak elfogyott az évi túlórakerete.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 23:33:09

@paraszthajszal: agyonhajszolásról van szó. a dolgozók agyonhajszolása nem modern, hanem 19. századi imperializmus.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 23:34:41

@paraszthajszal: ha a GDP növekedésből levonod az inflációt, akkor kiderül, hogy a jó édes kurva anyád se fejlődött. az nem fejlődés, hogy drágábban veszed a dolgokat, ezért forintban olyan, mintha nagyobb lenne az értéke.

paraszthajszal 2018.12.05. 23:41:19

@math0: „A GDP volumene 4,9%-kal nőtt. Az első becslésben közölt III. negyedévi adathoz viszonyítva a második becslés adata 0,1 százalékponttal nagyobb volumennövekedést jelez. A korábban közölt volumenindex revízióját elsősorban a piaci alapú szolgáltatások vártnál kedvezőbb teljesítménye és az iparban a nagyobb hozzáadott érték tartalmú ágazatok jelentős növekedése magyarázza.” www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/gdp/gdp1809.html

„ha a GDP növekedésből levonod az inflációt”

Nézz utâna, mi az a volumenindex, hogyan számítják. Hadd ne tartsok neked ingyen gazd. stat. felzárkóztató képzés.

élhetetlen 2018.12.05. 23:42:04

@kifordított nagyanyó: „Mondjuk nem tudom ennek milyen jogi lehetőségei vannak.”. Hogy tudsz ilyet kérdezni? Ha törvénybe iktatják, akkor törvényes és jogos lesz. És itt sokan nem értik, hogy nem arról van szó, hogy aki többet akar dolgozni, mert többet akar keresni, az tehesse. Most, ha többet akar keresni, legfeljebb vállal egy másodállást, amiért fizetnek. Ha a túlmunkáját csak felírják, és majd jövőre kiadják, akkor még plusz pénzt sem kap, és másodállást sem tud vállalni arra, hogy majd jövőre valamikor ráérek. Meg ez a, ha a dolgozó vállalja. Ha nem mehet egy másik céghez, ahol ugyanez a törvény érvényes? Na, ez kész.

Nagy Anita Sv 2018.12.06. 00:00:32

@rallus: szivesen zokognek mar Viktorert is.....

Nagy Anita Sv 2018.12.06. 00:01:39

@paraszthajszal: az uzemi. tanacs par ottani vezeto. Barom...

Nagy Anita Sv 2018.12.06. 00:02:55

@paraszthajszal: beindult- auto osszeszerelo nep lesz - van....

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 00:10:20

@paraszthajszal: szolgáltatásban mi a faszod a volumen?! tavaly 80 ezer volt az esküvő rendezése, idén 150 ezer az esküvő? hogy a faszodban hasonlítod össze?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 00:15:47

@paraszthajszal: mutatok neked valamit, te idióta:

tradingeconomics.com/hungary/gdp-constant-prices

ez az a GDP, ami az inflációtól meg van tisztítva. mint látod, ez a GDP alig növekedett 2015 óta.

Bicepsz Elek77 2018.12.06. 00:21:59

Orbant behuzta a hatterhatalom(+nemet autogyarak) a csőbe. Ugy jar majd mint most Macron!!

paraszthajszal 2018.12.06. 00:25:21

@math0: „A volume index is most commonly presented as a weighted average of the proportionate changes in the quantities of a specified set of goods or services between two periods of time” … „Volume movements are determined by holding the price constant. By keeping fixed the prices on each item included in the volume index, period to period changes in the constant price estimates for aggregates of items reflect changes in the quantities and/or the quality of the different products” stats.oecd.org/glossary/detail.asp?ID=2875

paraszthajszal 2018.12.06. 00:31:38

@Nagy Anita Sv: „az uzemi. tanacs par ottani vezeto”

Munka törvénykönyve:
„238. § (1) Üzemi tanácstaggá az a cselekvőképes munkavállaló választható, aki - az újonnan alakult munkáltatót kivéve - legalább hat hónapja a munkáltatóval munkaviszonyban áll és az adott telephelyen dolgozik.

(2) Nem választható üzemi tanácstaggá az, aki

a) munkáltatói jogot gyakorol,

b) a vezető hozzátartozója,

c) a választási bizottság tagja.”

Barom.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 00:32:03

@paraszthajszal:

"constant price estimates "

már hivatkoztam, baromállat. constant price-on az utóbbi 3 évben alig nőtt a GDP. összesen 8%-ot, azaz évi kb 2%-ot csak.

tradingeconomics.com/hungary/gdp-constant-prices

KOpp Fidióta faszfejkém!

paraszthajszal 2018.12.06. 00:43:07

@math0: Te tényleg barom vagy, az általad belinkelt forrás is a KSH-nak az előbb idézett adatait hozza.

A reál GDP növekedése* csak a tavalyi évben (ez már végleges adat) 4% volt: ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tec00115&plugin=1

*„Gross domestic product (GDP) is a measure of the economic activity, defined as the value of all goods and services produced less the value of any goods or services used in their creation. The calculation of the annual growth rate of GDP volume is intended to allow comparisons of the dynamics of economic development both over time and between economies of different sizes. For measuring the growth rate of GDP in terms of volumes, the GDP at current prices are valued in the prices of the previous year and the thus computed volume changes are imposed on the level of a reference year; this is called a chain-linked series. Accordingly, price movements will not inflate the growth rate.”

Ne égesd magad, mert ez már nagyon ciki kezd lenni.

mindbender2 2018.12.06. 00:59:37

@NemodaBuda: Ember, eddig is volt ilyen 300 órás limittel.
Komolyan, úgy csináltok, mintha értenétek bármihez is.
De szokás szerint csak tájékozatlanul fröcsögtök.

mindbender2 2018.12.06. 01:04:50

@math0: Hogy zsírhülye vagy, azt ha mással nem, ezzel be is bizonyítottad.

collateral damages 2018.12.06. 03:23:01

Csak szólok, hogy nemrégen még ez a számlaadással trükköző piti kis csaló Szatmáry volt az, aki a legjobban tolta a fidesz vasárnapi boltzár projektjét. Akkor az volt a duma, hogy azért kell kicseszni, és elvenni a hétvégi vásárlás lehetőségét a hét közben dolgozóķtól, hogy a kereskedelmi dolgozók több időt tőlthessenek a családjukkal. Erre most
egy olyan javaslathoz adja anevét ez a szarhàzi, ami pont az ellenkezője annak, amiről korábban osztotta az észt. Ő egy személyben bizonyítja azt az igazságot, hogy a hatalomba került fideszes egy olyan állatfajta, aminek se gerince, se tartáaa nincs. Nem különben a kdnp-től, mert most talán Harrach elvtáranak hangosan kellene vernie az asztalt a családok kizsákmányolása, és szétszakítása miatt.

BiG74 Bodri 2018.12.06. 05:03:00

Remélem megszavazzák a törvényt!
Ez a nép akkor sem ébred fel fidióta álmából, ha beléje lőnek!

KunnHalmiAgnes 2018.12.06. 05:12:12

"Orbánék most ráléptek az összes magyar dolgozó lábára, készül a tüntetés"

Most aztan jol meglesz buktatva a naci diktator, es vegre johetnek az arabok, felsokorlat nelkul. Vegre minden utcasarkon zeng majd a muenzin.

Orbán Viktor 2010.......2030 2018.12.06. 05:50:27

Elmondom mi lesz.
Kivonul pár száz DK-s nyugdijas, meg pár tucat CEU-s hülyegyerek.
Megint jól leégetik magukat a kormánybuktató GIGA tüntetésükkel.
Majd a Gyurcsány bejelenti, hogy diktatura van, és az emberek félnek tüntetni, bezzeg az Ő idejében nem kellett félni.
Aztán a vasingtonposzt megirja, hogy sajnos mostmár akkora diktatura van, Magyarországon, hogy már fékek és ellensulyok sincsennek.

nu pagagyí 2018.12.06. 06:21:14

A vasárnapi boltzár indoka az volt, hogy a kereskedelmi dolgozók együtt lehessenek a családjukkal, a túlórakeret felemelésének indoka meg az, hogy többet dolgozhassanak. Ezt az apró ellentmondást még fel kellene oldani. Azt hiszem, bízhatunk Kósa Lajos vaslogikájában.

A családbarát kormány következő intézkedése az élenjáró bangladesi munkajogi szabályok honosítása lehetne. Engedélyezni kell a gyerekmunkát, így a nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített termelő munka végzése közben is együtt lehet a család.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 06:32:46

@math0:

S kit kellene támogatnom? Azt, aki tízszeresen szarik rám?

nu pagagyí 2018.12.06. 06:36:56

@Orbán Viktor 2010.......2030: Rákosi elvtárs is nagyon "népszerű" volt, még össznépi szülinapi zsúrt is rendeztek a tiszteletére, aztán mi lett a vége...
Nyugodj meg, te is meg fogod utálni a diktátor elvtársat, talán kicsit lassabban, mint más, csak még nem tudsz róla.

nu pagagyí 2018.12.06. 06:39:37

@balcán maxval bircaman: Te csak maradj meg olyannak, amilyen vagy. Kell valaki, akit majd picsán lehet majd rúgni a rendszer bűnei miatt. Te azzal tehetsz szolgálatot a népnek, ha majd akkor odatartod.

Zoltán Rádi 2018.12.06. 06:41:37

@balcán maxval bircaman: Az a baj, hogy ilyen egyáltalán felmerülhet. Már igy is kevés pénzért, sokat dolgoznak az emberek Magyarországon, ez a 3 éves munkaidőkeret a világ legszemetebb dolga. Aki ez mellett kiáll, az pedig ugyan azon kategóriába tartozik a szememben.
Annyi haszna lenne van az egésznek talán, hogy minden egyes ilyen húzásuk egy-egy szeg a koporsójukba...Szerintem önmagában még ez sem lesz elég, de gyűlnek azok a rossz pontok.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 06:47:20

@nu pagagyí:

Van ezzel egy kis gond. Sose volt semmilyen politikafüggő állásom, sose kaptam pénzt politikáért. S az ellenem való represszió - amivel tavalyelőtt már próbálkozott Soros - csak engem erősít,

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 06:51:42

@Zoltán Rádi:

Nyilván tisztázni kell mi ez a 3-éves keret. Azt kell aláhúzni, hogy ez nem a fizetés elszámolását jelenti, elsősorban.

Rossz pontok nlkül nincs kormányzás. De sose fog megbukni egy kormány addig, míg az ellenzéke egész zsáknyi rossz ponttal büszkélkedhet.

rallus 2018.12.06. 06:53:56

@Zoltán Rádi: Ha nem vagy amnéziás, mint Gyurcsány, akkor visszaemlékezhetsz arra, hogy a Fidesz első minimálbér emelésekor ugyanígy kétségbe voltatok esve... Nem könnyű humánusnak lenni...

Zoltán Rádi 2018.12.06. 06:57:38

@balcán maxval bircaman: Én bizakodó vagyok. Biztosan nem maradnak örökké a nyakunkon.

Zoltán Rádi 2018.12.06. 06:58:34

@rallus: Én nem voltam kétségbe esve a minimálbér emelés miatt. Az tényleg sokak érdekét szolgálta, ez viszont csak a gazdagokét.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 07:02:01

@Zoltán Rádi:

Ezzel semmi gond.

A lényeg: ne legye soha többé ballib országrontás.

Semmi baj, ha egy antiliberális erő leváltja a Fideszt.

chrisred 2018.12.06. 07:10:04

@Orbán Viktor 2010.......2030: És közben megjelennek a habonyi kékplakátok, amikből kiderül, hogy a magyar nép kiáll a kommunista szombatok újbóli bevezetése mellett.

Etniez 2018.12.06. 07:14:47

@paraszthajszal: egyetlen szó sem igaz ebből a hozzászólásodból te féreg. 3 éves elszámolási keret? Anyád hogy van? 300-400 óra túlóra?
Milyen önkéntesség te gyökér? Ha az üzemi tanács aláírja, akkor mindenkire vonatkozik, aki ott dolgozik.
Undorító féreg vagy.

chrisred 2018.12.06. 07:16:20

@balcán maxval bircaman: Az Audinál már tisztázták és tapsolnak neki.

(Közben az állatok ismét meglepetten vették észre, hogy a csűr falára felmázolt alaptörvény egyik mondata mintha kicsit másképpen nézne ki, mint az előző napon: "Minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez - feltéve, hogy a munkáltató érdekeivel ez nem ütközik".)

Etniez 2018.12.06. 07:18:54

@Tothotto: Dehogy oszt. Védhetetlen.
Ezért kell terelni. Taktika. Féreg gecik ezek.

Etniez 2018.12.06. 07:20:32

@Nyírjeslakó: önként és magadért dolgoztál. Kurvára nem ugyanaz.

Punxsutawney Mormota 2018.12.06. 07:25:18

@balcán maxval bircaman: Hajrá kommunista szombat, KGBirca! Igaz, ha beszeded a gyógyszereidat, akkor tökmindegy, hogy mit csinálsz bódultan. :D

Punxsutawney Mormota 2018.12.06. 07:27:05

@balcán maxval bircaman: DEEEEEE! Ez pontosan a fizetés elszámolását jelenti. Ha akarnád értelmezni a leírt szöveget, akkor pontosan tudnád... Arról már nem is beszélve, hogy ha a dolgozó ezt elfogadja normál munkavégzésnek, akkor nem kell túlórapénzt fizetni. Szóval te sem fogsz kapni extra pénzt a kommentelésért, mert egy szolgalelkű csinovnyik vagy. :)

scavengario 2018.12.06. 07:33:24

@paraszthajszal: "Az üzemi tanácsnak jóvá kell hagynia a dolgot, így egyoldalú munkáltatói kényszer nem jöhet szóba."
Jajj, de kis naiv vagy. Egyszer leszállhatnál a jobbágyok közé és megleshetnéd az igazi magyar valóságot.

Visceroid 2018.12.06. 07:33:25

"A Magyar Szakszervezeti Szövetség a tüntetésen kívül konzultációt és aláírásgyűjtést is szervez a rabszolgatörvény ellen. Az aláírásgyűjtés célja, hogy a szociális partnerek megállapodásán alapuló új Munka törvénykönyvet fogadtassanak el az állampárttal."

És itten van a probléma. Ha az MSZP csinálná ugyanezt már égne a TV székház. Látjuk a különbséget?

kunzoo 2018.12.06. 07:35:00

@balcán maxval bircaman:
Nos, ez a következőre jó: Mészáros Lölö alvállalkozója vagy. Űrbázist építesz Felcsútra. Alapítasz egy projektcéget az űrbázis építésére. Hajtod a melósokat mint állat, beígérve extra túlórapénzt, apróbetűs részben van a három éves elszámolás. Két év múlva csődbemész. A melósok csak sokadikok a sorban ahol a pénzt osztják a csődbiztosok.

rallus 2018.12.06. 07:39:48

@kunzoo: Eljött az ideje egy új Éhségmenet elindításának! Emlékeim szerint Simon Gábornak nagyon bejött, bár most vegzálják a néhány százmilliójáért, melynek eredete bizonytalan.

paraszthajszal 2018.12.06. 07:48:27

@Etniez: „Ha az üzemi tanács aláírja, akkor mindenkire vonatkozik, aki ott dolgozik.”

És az üzemi tanàcsot ki választja?

Ha valaki egy olyan kisebbség része az adott cég munkavállalóin belül, akik nem szeretnének annyit túlórázni, az váltson munkahelyet.

Nem kötelező mindenkinek sztahanovistának lenni, de az sem lenne fair, ha a szorgos többségnek kéne a lusta kisebbség igényeihez alkalmazkodni.

Ezért aki ilyen szempontból kisebbségbe kerül egy adott cégnél, menjen át másikhoz. Ennyike.

kerala42 2018.12.06. 07:52:23

@paraszthajszal: Menjen át egy másik céghez, mi? Meg a krva anyádat!
Ha ezt megszavazzák, Budapestnek égnie kell!

chrisred 2018.12.06. 07:53:16

@paraszthajszal: Ez a gondolat egy Kossuth-díjas sztahanovista martinász elvtársnak is büszkeségére vált volna

chrisred 2018.12.06. 07:54:21

@paraszthajszal: Szerintem kezdjék el listázni a lusta kisebbséget, mert nyilvánvalóan a dolgozó magyar nép ellenségei.

kunzoo 2018.12.06. 07:58:20

@rallus:
Mondhatsz bármit, ez a tervezet egy baromság. Semmi köze ehhet a többi pártnak, ez a javaslat önmagában embertelen.

BiG74 Bodri 2018.12.06. 08:01:25

@paraszthajszal:
Már mondták feljebb, hogy fingod nincs a gyárak, üzemek jelenlegi működéséről. Szerintem sem. Azért csak osszad tovább az észt.
Részemről kivárom mi lesz, elfogadják-e, és hogyan fog beépülni az emberek életébe. Viszont te hihetetlenül leszarod a tényleges helyzetet, és az egyszerű munkavállalók tömegeit, és meggyőződéssel tolod a baromságokat.

tomfree 2018.12.06. 08:04:52

Az a baj,hogy azt hiszitek mindig konjunktura lesz. Bejon egy valsag es ez a torveny mar nem valaszthato az uzemi tanacsnak hanem kenyszer. Pl: vagy elfogadjatok vagy csoportos leepites jon. Ezert veszelyes terep ez. Most hivatkoznak arra aki tobbet akar dolgozni. OK. De ha en tobbet akarok dolgozni, miert 3 ev mulva szamolnak el velem a tulmunkamert? Kilog a lolab.

rallus 2018.12.06. 08:08:57

Orbánék visszaélnek azzal, hogy a tömeges munkanélküliség és a hatalmas devizaadósság miatt az emberek rettegnek munkahelyük elvesztése miatt!

mindbender2 2018.12.06. 08:12:18

@rallus: Az teszi igazán hitelessé az ellenzéket, hogy permanensen kétségbe van esve, bármit is csinálnak orbánék.
Minden szar.
Ettől annyira hitelesek, hogy a fidesz hívek nyilván, de a társadalom semleges többsége is szarik rájuk.

nu pagagyí 2018.12.06. 08:20:16

@balcán maxval bircaman: Jól van, csak vicc volt. Olyan jelentéktelen senki, mint te, nyugodtan meghúzódhatsz a tömegben. No meg, addigra úgyis az ellenkezőjét fogod harsogni, hiszen voltál már kommunista is, meg liberális is, mikor mi volt a divat.

chrisred 2018.12.06. 08:22:56

@mindbender2: "Fegyelem, elvtársak, vasfegyelem! Ez most a jelszavunk. Egyetlen hibás lépés, és ránk tör az ellenség. Mert azt ugye nem akarjátok, elvtársak, hogy Gyurcsány visszajöjjön?"

nu pagagyí 2018.12.06. 08:28:26

Az oligarcha kormány, úgy tűnik, leszarja az embereket. Az emberek meg valószínűleg továbbra is leszarják az oligarcha kormányt. Azt hiszem, még nagyobb ütemben fog elhúzni el a maradék munkaerő a rohadó Nyugatra, ahol 8 óra munka is elég a megélhetéshez.

Zoltan Hazafi 2018.12.06. 08:42:20

@rallus: Cimbi, te nagyon belezabosodtál a Fideszbe, ha nem látod, hogy rosszul is dönthet...
És ez a 400 órás dolog - a vonzatával együtt - ugye, nagyon családbarát döntés volt? Szerinted is?
Fetrengenek a magyar családok az örömtől.

Zoltan Hazafi 2018.12.06. 08:44:27

@rallus: Szerintem 2-3 év késésben vagy. Nem akarsz állítani a bedátumozásodon?
:-)

Zoltan Hazafi 2018.12.06. 08:48:05

@paraszthajszal: "A GDP volumene 4,9%-kal nőtt. "
Forintban.
Az meg 305-ről 324-re zuhant - eurónként, ami hány százalék is vajon?
Q...va nagy volumen növekedés lehetett reál értékben, nem gondolod?

kunzoo 2018.12.06. 08:52:02

@rallus:
2008-ban az utcán volt a vége a sornak a munkaügyi központban. Lehet ez még így, megint fújják az ingatlanlufit, hitelbe kergetnek mindenkit. Igen, a komány is. Elvégre az a jelszó hogy ne takarékoskodj, hanem adósodj el. Lásd lakástakarék vége, +5 milliós csok hitel helyette. Nos mikor ez újra ránk köszönt akko majd nem választás kérdése lesz a túlóra.
Persze lehet ez is csak egy szondázás, az utolsó pillanatban visszatáncolnak.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 08:54:45

@nu pagagyí:

Sose követtem a divatot.

S döntsd el: jelentéktelen senki vagyok vagy fontos megbosszulandó jelkép.

mojoking77 2018.12.06. 08:58:27

Roppant nepszeru leszek, de... Ez tenyleg vihar a biliben. Valoszinuleg en dolgozok valami Fidesz kozeli munkahelyen (amugy nem), de nalunk teljesen termeszetes az evi 300+ tulora, es nem azert mert kotelezo, hanem mert :
-Projectek vannak, amiket meg kell csinalni. Erdekeltek vagyuk abban, hogy a eg jol menjen. Tudom sokaknak ez erthetetlen, anyosomon szoktam en is mosolyogni, mikor megkerdezi, hogy a "fonokotok elengedett hamarabb?". Nem anyuka, mi vagyunk a fonokok...
-Pontosan tudjuk, hogy ha tulorazunk, azert extra penzt kapunk. Ha valakinek a csalad miatt nem fer bele, az nem csinalja. Termeszetesen o kevesebb elismerest, fizetesemelest, jutalmat etc kap.

Es a "rabszolgatorveny" egy postban 13-szor emlegetese eleg Habonyi jelleguve teszi a postot.

Kivlov 2018.12.06. 08:59:17

f*szság ez a túlórás ötlet.
Régesrég 35 órás munkahétnek kellene lennie.

Minden ballib bérretteg 2018.12.06. 08:59:30

Emlékszünk ugye, mikor a hétvégi boltzár ellen emelte fel ugyanez a ballib bagázs a szavát.

Mondva, hogy aki dolgozni akar htvégén megtehesse.

Fura hogy most ugyaezen indokot nem fogadják el, mitöbb tüntetnek ellene.
Cseppet hiteltelen.

Zoltan Hazafi 2018.12.06. 09:00:30

@paraszthajszal: - Akkor jövőre már akár jöhet is a kézifék a soron következő válság képében, amely - a Nap ciklusait durván követve - 11-13 évente menetrendszerűen lecsap?

mojoking77 2018.12.06. 09:00:36

@balcán maxval bircaman: Pool nick, amit az indexes ujsagirok hasznalnak hangulatkeltesre. Mar megint, itt is, meg arra sem vettetek a faradtsagot, hogy kb egyforma stilusban irjatok. Ha erdekelne, es raadoznek egy fel orat, meg tudnam mondani hanyan irtatok csak ebbe a postba a fenti nicken. Figyeljetek mar egy kicsit jobban oda az ilyenekre

Etniez 2018.12.06. 09:01:52

@paraszthajszal: a kurva anyád a lusta. Dolgozz te 400 óra túlmunkát.
Ha az üzemi tanács elfogadja, akkor az összes ott dolgozóra érvényes lesz, 30% megtud szivatni 70%-ot.
Kérdezzek meg egyesével a dolgozókat, akarnak-e rabszolgák lenni.

nu pagagyí 2018.12.06. 09:02:41

A lóláb alaposan kilóg ebből a törvényből. A többlet lóvé ígéretét némileg csorbítja, hogy akár három évre is kitolhatják a túlórák elszámolását. A munkaidő keret fényévekkel történő kitolásáról persze hallgat Lali, mert akkor rájöhetne a dolgozó nép, hogy a több munkáért járó pótlék ígérete a távoli jövőbe vész. A három év, amit semmilyen szalonképes érvvel nem lehet alátámasztani (nem is próbálják), csak úgy jöhetett össze, hogy kb. ennyi idő kell ahhoz, hogy a kényszermunkán eleget nyerhessen a tulaj, de még legyen ideje befuccsolni a céget, mielőtt a keretelszámolás végén, a három év alatt felgyúlt, tetemes túlórapótlék kifizetésére kerülne sor. A dolgozók tehát alapbérért túlórázgatnának, a ki nem fizetett pótlékaikkal évekig hitelezve a céget, amiért a végén rossz esetben még pereskedhetnek is egy jót a felszívódott stróman tulajdonosokkal és cégvezetőkkel.

Etniez 2018.12.06. 09:04:07

@mindbender2: nem lenne egyszerűbb, ha nem csetelnétek, egy helyen dolgoztok.

nu pagagyí 2018.12.06. 09:09:28

@balcán maxval bircaman: Csak tőled idéztem, keresd vissza. Hittél a kommunizmusban is, meg a liberalizmusban is, csak azóta "megvilágosodtál".
Amúgy ne értékeld túl magad, a házmestereket nem a nép rúgja picsán, hanem egy olyan szomszéd, akinek közvetlenül kárt okoztál.

Etniez 2018.12.06. 09:11:03

@Minden ballib bérretteg: kevered barátom a szart.
Ez a törvény arról szól, hogy a rendes munkaidődön kívül még 400 óra túlmunkára kötelezhetnek és ki sem kell fizetniük, három éven belül lecsusztatják veled, így még a túlóra emelt bérét sem kifizetniük.

Undorító férgek vagytok, a többi trollal együtt, akit iderendelt Habony.

Zoltan Hazafi 2018.12.06. 09:11:21

@balcán maxval bircaman:
- "S az ellenem való represszió - amivel tavalyelőtt már próbálkozott Soros - csak engem erősít, "
...jé, de azért ugye nem rettegsz egy kilencvenes vénembertől?
Amúgy miben nyilvánult meg az ellened való represszió?
Pressziót gyakoroltál rá - vagyis te voltál az agresszor...
Ő meg védekezett, vagyis REpresszált?

rallus 2018.12.06. 09:12:26

@kunzoo: Orbán így akar segíteni a töketlen, magatehetetlen ellenzéken...Remélem elég pozitív vagyok....

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 09:12:41

@nu pagagyí:

Mindig világos voltam, ez személyes szerencsém. Az egyes eszmék ehhez képest másodlagosak.

Sose voltam házmester. Kár okoztam? Kinek?

kunzoo 2018.12.06. 09:13:30

@nu pagagyí:
Avagy forintgyengülésre játszunk megint. Hisz a dolgozó elvégzi a munkát pl. 310/EUR- nál, export, de a kifizetés egy része pl 340/EUR árfolyamon történik. Ha pótlékot ígérnek a túlórára az elveszik egyrészt az árfolyamon, másrészt a három év kamatnyereségén
Vagy ennyivel kevesebb működési hitelt kell felvenni.

kunzoo 2018.12.06. 09:17:09

@rallus:
Azokon már semmi nem segít, esz szimplán pénzügyi manőverezés ami számottevően csökkenti a bizalmat. Kimehet a melós Ausztriába ahol a pénzt eur ban kapja és azévben, avagy itthon melózik, forintért, amik késve kap meg ki tudja milyen árfolyamon 3 év múlva?

Vagy ez csak gumicsont, utólagos megmentéssel lásd internetadó, olimpia.

Minden ballib bérretteg 2018.12.06. 09:21:07

@Etniez:

Éppen ti keveritek a szart tetves ballibek !

A htvégi boltzárnál nagyhangon pofáztátok hogy mindenkinek joga van akkor és annyit dolgozni amennyit akar, ha megfizetik !

Most meg éppen ezt kifogásoljátok !

Innen látszik hogy teljesen mindegy mit lép a kormány, ti okádtok a szátokon úgy, hogy közben magatoknak mondtok ellen permanensen !

BiG74 Bodri 2018.12.06. 09:22:47

@mojoking77:
Munkahely és munkahely között nagy a különbség. Gondolom te is szalag mellett dolgozol a denzoban esetleg a hankookban.
Volt idő amikor én is napi 12-14 órákat dolgoztam. Hétvégén is. Igen vezető voltam, én intéztem a dolgaimat, úgy ahogy akartam. Megbecsültek anyagilag, szakmailag, de tény, hogy a család megszenvedte. De nem minden munkahely ilyen.
2009 -ben láttam cégeket ahonnan embereket rúgtak ki, mert nem voltak hajlandóak túlórázni. Akkor simán megtehették, és meg is tették. Most hol a garancia, hogy nem jutunk ismét idáig. Hol a garancia, hogy a hátrányosabb helyzetű munkavállalóval nem teszik meg most is?
Miért nem az szerepel a törvényben, hogy a túlórát, legkésőbb a teljesítés utáni 30 napon belül ki kell fizetni?

Etniez 2018.12.06. 09:26:56

@Minden ballib bérretteg: megint hazudsz te féreg. Fentebb írtam, hogy ezt a munkát nem fizeti meg, lecsusztatják 3 éves keretben. Se pótlék, se semmi. A vasárnapi munkáért pedig dupla pénz járt, de a fidesz azt is megszüntette.
Mocsok, hazug szemétláda vagy. És a kurva anyád ballib, te féreg.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.12.06. 09:35:54

Nagyon nem értem, hogy a 3 éves 400 órás keretet hogyan keveritek össze a túlóra kifizetéssel.....
A kettőnek nincs köze egymáshoz, ez a keret nincs halasztó hatállyal a túlóra havi elszámolásában.
A túlóra keret csak annyit jelent, hogy az adott intervallumban (a tervezet szerint 3 év) maximum hány túlórát (a tervezet szerint 400 óra) dolgozhat az alkalmazott.

Nekem inkább az a bizonyos rejtett pont nem tetszik, ami szerint lehet tologatni a munkaidőt, ha a dolgozó aláírja.... Avval tényleg vissza lehet élni, azt ki kell vetetni a törvényből!

Etniez 2018.12.06. 09:44:04

@Magánvéleményem: benne van a törvényben, onnan szedtük.
Hogy képben legyél: "A parlamentnek Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselők nyújtották be azt a törvénymódosító indítványt, amelynek az elfogadását követően három évre emelkedne a jelenlegi maximum 12 hónapról a munkaidőkeret elszámolása, így a munkáltatóknak 3 éven belül kellene elszámolniuk a dolgozóknak járó túlmunkák díjával és a szabadnapokkal. A másik tervezett változás, hogy a jelenlegi 250 óráról - 400 órára emelkedne az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő maximális mértéke. "

Magyarul: decemberben túlórázol, kapod a rendes béred, majd januárban a pangásban kevesebbet kell jönnöd dolgozni két nappal és el vagy számolva. Bukod a túlóra pótlékot is.

Zoltán Rádi 2018.12.06. 09:45:17

@balcán maxval bircaman: Én inkább egy olyan kormányt szeretnék már, amelyik a magyarok érdekeit tartja szem előtt, nem csak a gazdag cégesekét, de attól tartok ez nem fog összejönni soha. Egyszerűen ilyen a világ.
Én ezért nem választok oldalt. Jobb vagy bal, nekem egy kutya, a legtöbb, amit tehetünk, hogy nem hagyjuk magunkat teljesen kizsákmányolni.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 09:49:54

@Zoltán Rádi:

Ehhez szabadságharc és geopolitikai változás kell.

A Fidesz óvatosan lépett is ebbe az irányba 2010 óta. Ezért támogatandó.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 09:51:31

@Etniez:

Ez eddig is így volt, Nemigen akad munkahely, ahol havi elszámolás van.

Etniez 2018.12.06. 09:53:15

@Etniez: 2. §
Az Mt. 94. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) A munkaidőkeret tartama, ha ezt objektív vagy műszaki vagy munkaszervezéssel kapcsolatos
okok indokolják, kollektív szerződés rendelkezése szerint legfeljebb harminchat hónap"

Tovább:

"(3) Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén
a) a megszakítás nélküli,
b) a több műszakos,
c) az idényjellegű tevékenység
keretében foglalkoztatott munkavállaló számára havonta legalább egy heti pihenőnapot be kell
osztani."
Heti egy pihenőnap!

"11. §
Az Mt. 109. § (1) bekezdésében a „kétszázötven óra” szövegrész helyébe a „négyszáz óra” szöveg
lép."

400 óra. Mindenkinek kötelező, ha ag üzemi tanács rábólint. 2.5 hét túlóra. Normalis?

Ittv van ez a gyalázat: www.parlament.hu/folyamatban-levo-torvenyjavaslatok?p_auth=k33EbWwG&p_p_id=pairproxy_WAR_pairproxyportlet_INSTANCE_9xd2Wc9jP4z8&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&_pairproxy_WAR_pairproxyportlet_INSTANCE_9xd2Wc9jP4z8_pairAction=%2Finternet%2Fcplsql%2Fogy_irom.irom_adat%3Fp_ckl%3D41%26p_izon%3D3628

Etniez 2018.12.06. 09:54:23

@balcán maxval bircaman: "mindenki a saját faszával verje a csalánt"
Ha érted, mire gondolok.

Zoltán Rádi 2018.12.06. 09:55:17

@balcán maxval bircaman: Melyik lépésükre gondolsz? A sztrájk törvényre vagy esetleg erre a mostanira?

Zoltán Rádi 2018.12.06. 09:57:17

@balcán maxval bircaman: Ez egészen egyszerűen nem igaz. Én egy ipari parkban (azon belül nyilván csak egy cégnél :)) dolgozok 14 éve és havi elszámolás van. A munkaidőkeret egyszerű lehúzás, akárhogy is próbáljátok szépitgetni.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 10:02:29

@Zoltán Rádi:

Nagyobb ellenállás a nyugattal szemben, a kisemberek fokozott figyelembe vétele.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 10:07:33

@Zoltán Rádi:

Én nem Mo-on dolgozok, s 3-havi elszámolás van.

Túlórafizetés akkor van, ha nem tudják kiadni szabadságban a negyedév végéig.

Ünnepnapon való munka meg ki van fizetve pluszban 150 ill. 200 %-os bérrel. Ilyen olyankor van, amikor nálunk itt munkaszüneti nap van, de Mo-on meg munkanap. (Ugyanis a magyar piacra dolgozunk, így dolgozni kell, amikor Mo-on is munkanap van.)

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 10:09:02

@paraszthajszal: és akkor miért van GDP PPP és GDP constant prices, és miért adnak más eredményt, te idióta faszbarom?!

Etniez 2018.12.06. 10:09:50

@balcán maxval bircaman: azóta azon a hozzászólásodon röhögök :D

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 10:10:46

@balcán maxval bircaman: aki "szarik rád", az még mindig jobb, mint Orbán, aki túlóráztat, azaz lenyom.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 10:11:55

@math0:

Szóval te a nagyobb és a kisebb rossz közül a nagyobbat szoktad választani?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 10:14:19

@paraszthajszal: kéne hozni egy olyan törvényt, hogy ha az üzemi tanács megszavazza, akkor téged lehessen minden műszak előtt jól megrugdosni. ha nem tetszik, akkor válts munkahelyet, menj egy másik céghez, ahol ugyanúgy megszavazzák, hogy téged megrugdossanak. vagy te olyan idióta geci, megérdemled!

szepipiktor 2018.12.06. 10:20:22

Egy újabb "Népszabadság vezércikk" jellegű írás - hasonlóan a CEU-hoz, - a szerző szándékosan propagandaalapú véleményt közölt.
Nem az ÖSSZES munkavállaló lábára léptek rá, hanem a szervezett, a törvényekkel szabályozott területeken dolgozók lábát tapossa meg!
A multiknak kiszervezett bérmunakalapú terülét, a közszféra területét és a multialapú kereskedelem területét!
Ezeknél van egyedül a törvényes háttér is, például a jutattások is.
És a szakszervezetek is szokás szerint csupán ilyenkor háborognak.
A hazai munakerőpiac elég nagy része azonban a magánszektorban található, ott viszont nem érvényesülnek ezek a törvényi előírások, ott a tulajdonossal kötött szerződések dominálnak, jellemzően piaci alapokon, azaz az "alkuk" közvetlenül köttetnek meg és nem a rendeletekben leírtak szerint.
A magánszférában eleve nevetséges a munkaidő fogalma is, és a pozitív oldalon meg a jutattások kötelező megléte is. Például a kösszférában olyan helyeken is alap a "ruhapénz", utazási támogatás és hasonlók, ahol ezekre nincs szükség.
Ilyenek a magánszférában csak akkor vannak, ha arra a munkavégzéshez szükésg van.
Szóval ne akarjuk már bevonni a propagnadába az a hatalmas halmazt, akik eddig hátrányban voltak azokkal szemben, akiket a törvény védett!
A multik "jobbágyai"elég erősek ahhoz, hogy saját alkupozíciójukkal egyezségre jussanak, a kereskedelemben meg a munkavállalók elényben vannak, szintén meg tudják oldani. A többi? A közszféra meg már régen megérett arra, hogy rendet tegyenek benne.

kunzoo 2018.12.06. 10:22:01

@Magánvéleményem:
Azért ez a kérdés lemaradt a konzultációs papírról. Erre szívesen válaszoltam volna.

földforgató 2018.12.06. 10:22:04

Kíváncsi vagyok a törvény szorgalmazói ,hogy egyeztetik össze a túlóra elrendelést a VEZETÉSI IDŐ ÉS PIHENŐ IDŐ szabályaival??

nu pagagyí 2018.12.06. 10:24:19

@Minden ballib bérretteg: A vasárnapi munka nem jelent túlmunkát egy folyamatosan működő cégben, belefér a 40 órás munkahétbe. Aki vasárnap dolgozik, egy másik nap lesz a pihenő napja. Ráadásul a vasárnapi pótlékot (ez nem túlóra, hanem azért jár, mert vasárnapra osztották be) azonnal megkapja a havi fizetésével.

Egyébként a vasárnapi munka tiltását szelektíven csak a kereskedelemre vezették be, és csak a nagy üzletláncokra (kivéve természetesen, CBA). Azzal sem az emberek érdekének szolgálata - ez esetben a vásárlóké, akik azért nagyobb tömeg, mint az eladók és néhány nemzetstratégiai oligarcha - volt a cél.

Primitív, átlátszó hazugságokból épül a népellenes rezsim. Valójában senki sem hiszi el amit pofáznak, nyilván te sem. A nép azért kussol, mert valóban fél azoktól a gátlástalan eszközöktől, amiket a teljhatalom birtokában, aggály nélkül szoktatok alkalmazni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 10:26:18

@balcán maxval bircaman: én a kisebbet, te választod a nagyobbat. az MSZP-SZDSZ nem lopta el a magánnyugdíjamat, nem túlóráztatott, nem lopott százmilliárdokat.

nu pagagyí 2018.12.06. 10:28:06

Azt hiszem Szél Bernadett foglalta össze mit is akarhat egy egyszerű melós. Nem túlóratömeget, hanem azt, hogy 8 óra munkáért fizessék meg rendesen. Azt hiszem, az olyan oligarcháknak, mint Mészáros, vagy a multik, ez nem okozhat gondot.
Egyébként, ha versenyképes bért fizetne a magyar gazdaság, lenne munkaerő is, mondjuk azok, akik manapság lelépnek az országból.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 10:33:04

@math0:

A manyupot éppenhogy visszavette Orbán a manyup-cápáktól.

Túlóra meg mindig volt, itt a szabályozása a kérdés.

2018.12.06. 10:35:46

Segitsetek már hiszen itt olyan sok okos és szép , munkajogot értő ember van--hogy hány féle munkaidőrend van ma Magyarországon ? Egészen a tmf-tól a részmunkaidőn és a csökkent munkaképességü munkavállalókig bezárólag ?

Valamint azt is hogy ahol nincs szakszervezet, ott kivel egyezkedik a dolgozók csoportja, ahol nincs kollektív szerződés, ott ki ellenőrzi ezen előirások betartását és azok a munkástanácsok--akik csak dísznek vannak ott--azok véleményetek szerint ellent mernek e mondani a munkáltatónak, vagy a munkáltatói jogokat gyakorló személynek ?

És végül, ha netán menet közben egy cég megszünik a dolgozók fizetését, járandóságát, ki fogja kifizetni. A szabadságot hogyan mikor és hány alkalommal lehet kivenni ?
Ki fogja kifizetni az év végén a ledolgozott, ám ki nem fizetett vagy szabadnapként ki nem vett munkanapokra járó bért, pótlékot és egyéb juttatást ?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 10:37:36

@balcán maxval bircaman: a manyup pénzt Orbán ellopta. a manyup pénztárnál volt számlám. megvolt a pénzem. a magyar államnál semmiféle egyéni számla nincs. a pénzem még számon sincs tartva. te idióta, hazug, Fideszes köcsög, elmebeteg barom!

Nagy Anita Sv 2018.12.06. 10:38:16

@paraszthajszal: tehat aki nem akar 6 napos munkahetet az lusta? es igy akar a barom fidesz meg tobb gyermeket, kiegyensulyozott csaladokat??

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 10:38:39

@math0:

Miért nem tartottad meg a manyupodat? Csak nyilatkoznod kellett volna.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 10:38:51

@balcán maxval bircaman: 400 óra túlóra, üzemi tanács alapon, 3 év múlva kifizetve, ilyen disznóságot az MSZP-SZDSZ soha nem csinált, te idióta, Fideszes baromállat! elmebeteg, autista fasz vagy. csak a hülyeség dől belőled.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 10:39:40

@jános515:

Eddig nem szűnhetett meg egy cég?

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 10:40:42

@math0:

"3 év múlva kifizetve"

Ezen valóban változtatni kell, mert ez hülyeség. A többivel nemigen van gond. Hasonló a szabályozás máshol is az EU-bna.

Fikalnyik Eugén 2018.12.06. 10:45:33

@Nagy Anita Sv:
Ne törd magad azzal, hogy egy orbányikot meg akarsz győzni.
Miután a fidesz szavazóbázisa az inaktív söpredék (nyugdíjas/cigány/ner kitartott), csak az idődet pazarlod.

Fikalnyik Eugén 2018.12.06. 10:51:22

@math0:
maxvalt tavaly előtt elütötte egy tolató busz Szófiában, és meghalt.
A gépe viszont bekapcsolva maradt, ahol egy általa írt script ír random hozzászólásokat.
Komolyan.
Legalább is minden jel arra mutat.
Vagy a macskája lépdel a billentyűzeten.

2018.12.06. 10:52:26

@balcán maxval bircaman: Birkuci ! Nem ez volt a kérdés !

gyurmicsek 2018.12.06. 10:55:33

@balcán maxval bircaman:
"Miért nem tartottad meg a manyupodat? Csak nyilatkoznod kellett volna. "

Mert mondjuk azt hazudták, hogy nem kap allami nyugdíjat, aki marad?
És egyébként lesz itt is egyéni számla?
Melyik is volt igaz?

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 10:56:35

@jános515:

Hát mi?

Angliában pl. az elszámolás 4-havonta van, s a 4-havonta maximálisan elrendelhető túlóra 136 óra, azaz évente 408, azaz TÖBB, mint a mostani magyar javaslat, mely csak 400.

S a munkáltató kiadhatja szabadságban minden egyes 4-hónapos időszakon belül.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 10:57:11

@gyurmicsek:

Akkor viszont mi ez a szöveg az "én pénzemről"?

Thunder_th 2018.12.06. 10:58:46

Őszintén remélem megszavazzák. Szerencsére én már családostul elhúztam ebből az orbáni tárgyadombról, de komolyan röhögnék ha ebből tényleg törvény lesz. Tudom, hogy kibaszás sok normális emberrel is, akik átlátnak a fideszen és a sleppjükön, de másrészt viszont elsősorban nem az értelmiség fog emiatt szívni. Pont, hogy az orbáni szavazóbázis, azon egybitesek akik nem tudnak összefüggésekben gondolkodni, bemennek a gyárba, este megisszák a sört megnézik az M1-en a fakenewst, aztán megverik az asszonyt. Na most este nem lesz nekik sör, tévé meg asszonyverés. Helyette lehet tovább melózni a gyárban. Aki ilyen hülye azt onnan vigye el a hullaszállító a gyártósor mellől. Ráadásul még kifizetve sem lesz csak évek múlva. Hajrá! Ezt szavazták, ezt érdemlik.

törppicur 2018.12.06. 11:05:35

Segitsen valaki egy linkkel vagy idezettel
Nem talalom azt a rezt a tervezetben, ami lehetövé tenné a tulora 3 ev mulva torteno kifizeteset

2018.12.06. 11:10:33

@balcán maxval bircaman: Segitek,olvassgass egy kicsit. Tudod, ez az angol munkajog--amit a szakszervezetek is elfogadta--legujabb jogszabálya. / Angliára vonatkozik /
----------------------------------------------------------------------------------------------
Hány órát dolgozhatunk hetente?

Átlagosan 48 órát dolgozhatunk hetente, de ennél többet is bevállalhatunk, ha kiszállunk a heti 48 órás munkaidő szabályozásból (working time directions vagy working time regulation). Ha még nem vagyunk 18 évesek, nem dolgozhatunk többet napi 8, vagy heti 40 óránál.

Azonban, vannak kivételek. Valószínű, hogy 48 óránál többet kell dolgoznunk, ha olyan munkánk van, mint az alábbiak:
olyan helyen dolgozunk, ahol 24 órás személyzet szükséges
a hadseregben, a sürgősségi ellátásban, vagy a rendőrségnél dolgozunk
a biztonságiaknak, vagy a felderítésnek dolgozunk
háztartási alkalmazottak vagyunk egy magán háztartásban
ha tengerészek vagyunk, vagy halászok, esetleg más hajókon dolgozunk
ahol nincs mérve a munkaidő, és mi irányítunk

Hogyan számítsuk ki a munkaóráinkat?
Az átlagos munkaóráinkat egy ún. referencia időszak eltelte után számítják ki, amely normális esetben 17 hét. Ez azt jelenti, hogy dolgozhatunk többet 48 óránál egy héten mindaddig, amíg a 17 hét alatt ledolgozott heti óráink átlaga kevesebb, mint heti 48 óra.
Azonban, nem lehet ugyan így számítani, ha 18 évnél fiatalabbak vagyunk. Ebben az esetben, egyik héten sem dolgozhatunk 40 óránál többet.

Kivételek

Vannak olyan munkák, amelyeknek eltér a referencia- időszaka:
az orvos gyakornokoknak 26 hét referencia-időszakuk van
az offshore olaj és gáz ágazatnak 52 hetes a referencia-időszakuk
Mi számít munkának?

A munkahét a következőket foglalja magában:
munkajellegű képzés
az utazással eltöltött idő, ha munkaügyi utazáson vagyunk
munka ebédek (pl. üzleti ebéd)
külföldi munkával eltöltött idő
fizetett túlóra
fizetetlen túlóra, amire megkérnek minket
telefonálással töltött idő a munkahelyeden
bármilyen idő, amely a munkaszerződés szerint munkaidőnek tekinthető
utazás az otthon és a munkahely között a munkanap kezdetétől a végéig (ha nem egy fix helyen dolgozunk)
Mi az, ami nem számít munkának?

A munkahét nem tartalmazza a következőket:
telefonálással töltött idő a munkahelyünkön kívül
szünetek, amikor nem végzünk munkát (pl. ebédszünet)
a normális munkaidőn kívüli utazással töltött idő
fizetetlen túlóra, amit önkéntességből végzünk (pl. tovább benn maradunk, hogy befejezzünk egy munkát)
fizetett vagy fizetetlen szabadság
munkahelyre is munkahelyről való utazás
Ha több munkahelyünk van…

Ha több munkahelyünk van, akkor többet is kell dolgoznunk heti 48 óránál átlagosan. Ha többet dolgozunk az átlagos heti 48 óránál, akkor aláírhatunk egy kilépési megállapodást (opt-out agreement), vagy csökkenthetjük az óráinkat, hogy azok megfeleljenek a 48 órás limitnek.

Hogyan léphetünk ki a heti max. 48 munkaórát engedélyező szabályozásból?

Dönthetünk úgy, hogy többet dolgozunk heti 48 óránál átlagosan, ha már elmúltunk 18. Ezt kilépésnek, angolul opting out-nak nevezik.

Az munkáltatónk is megkérhet, hogy lépjünk ki (ha mondjuk, nem akar nekünk többet fizetni), de nem kötelezhet minket rá, nem bánhat velünk igazságtalanul és nem rúghat ki, ha mi visszautasítjuk az ajánlatát.

Ha a kilépésnél döntünk, akkor megtehetjük azt egy bizonyos időszakra, vagy meg nem határozott időre. Önként, és írásban kell benyújtanunk a kilépésünkről szóló megállapodást.

Kik nem léphetnek ki a 48 munkaórát engedélyező szabályozásból?

Nem léphetünk ki a szabályozásból, azok, akiknek a következő a munkájuk az alábbiak közül:
repülőgép személyzeti tag
hajón dolgozó
közúti szállítási ágazatban dolgozó (pl. kézbesítő). Itt kivételt képeznek a 3.5 tonnánál nehezebb járművek vezetői
azok a vezetők, vagy járműben utazók, akikre, akik EU-s szábályok vonatkoznak a vezetők munkaidejét illetően (pl. autóbbusz vezetők)
biztonsági őrök olyan járműveken, amelyek nagy értékű árut szállítanak.
Hogyan vonjunk vissza a kilépési megállapodást (opt-out agreement)?

Bármikor törölhetjük a kilépési megállapodásunkat, ha akarjuk — még akkor is, ha az a munkaszerződésünk része. Ebben az esetben, adnunk kell a munkáltatónknak 7 napot. Ha írott felmondási megállapodást nyújtunk át, akkor ennél több időt is adnunk kell (max. 3 hónapot.) Fontos, hogy tudjuk: a munkáltatónk nem kötelezhet minket arra, hogy töröljük a kilépési megállapodást.

Na akkor most mi az igaz ? Amit te írsz vagy amit az angol munkatörvénykönyv jogszerűen elfogad !
Birkuci ! Nekem ne kamuzz !

kunzoo 2018.12.06. 11:20:08

@törppicur:
Ha a munkaidőkeret hossza nő, akkor nő az elszámolási időszak. Az sem biztos hogy az adott évi túlórából pénzt látsz, mert lecsúsztatják a következő évben. Éves keretben már dolgoztam, ott a nyári túlmunkát télen csúsztuk le. Ha mégis marad plusz óra, az a keretidő végén lesz elszámolva. Jó is lehet akár, de nem nagy élmény nyári szompatokat meg péntek estéket lecsúszni egy novemberi szerdai napon. Nap nap, de a minősége más.

Buchhalter 2018.12.06. 11:20:12

@nu pagagyí: mit is akarhat egy egyszerű melós. Nem túlóratömeget, hanem azt, hogy 8 óra munkáért fizessék meg rendesen. Ez lenne a lényeg.Én már 3 hónapja keresek normális véget.A mostaninál elvárják a túlórát ,de nem hajlandók kifizetni.Mostanában nem csinálom és már jöttek is figyelmeztetések.Jó pár cégnél voltam ,de hasonló a helyzet.Mindenhol közlik,hogy előfordul túlóra(haha) és le lehet csúsztatni(anyád!) 10-ből egy helyen mondták ,hogy elszámolják.Ja és persze többért szeretnék váltani,direkt beírom a bérigényem erre a legtöbb setét igyekszik lealkudni.De azért sírnak,hogy milyen magas mostanában a fluktuáció.

Etniez 2018.12.06. 11:21:28

@törppicur: fentebb idézetem és linkeltem a törvényt.

nu pagagyí 2018.12.06. 11:24:15

@jános515: Látom, tele vagy előítélettel. Egyelőre még nem minden munkaadónak van fideszes erkölcse, bár ahogy nézem, lassan már csak ők rúghatnak labdába. Nekik készül a bármit megengedő Munka Törvénykönyv, hogy ne követelhessenek normális munkakörülményeket a dolgozók. Gyakorlatilag totálisan szabályos lesz a folyamatos, napi tizenkét órás munkaidő.

Az oligarcha kormánynak nem számít az ember (magukon kívül, persze). A kizsákmányolandó áldozatnak nem kell már regenerálódnia, esetleg tanulnia munka mellett. A család meg majd megszokja, ha jut idejük egyáltalán gyerekcsinálásra.

Ja, üzemi tanács! Meg lehet buherálni a választás szabályait. Ahogy minden autonómiát sikerült megfojtani, ez csak egy ujjgyakorlat lesz.

Etniez 2018.12.06. 11:24:31

@jános515: NHS-ben dolgozom, 37 óra a szerződésem, de átlag 52-t dolgozom. Előző hónapban 262 órát dolgoztam. Önkéntesen. Pótlékkal. Havi elszámolásban. Fontért. Nagyon nem ugyanaz, mint Magyarország.

Etniez 2018.12.06. 11:26:27

@nu pagagyí: üzemi tanács bármikor megvesztegethető. Egyszer megválasztod őket és maradnak, nincs visszaút. Cégvezető kioszt nekik egy kis pénzt és bármit aláírnak. Láttam már ilyet ott, ahol Magyarországon dolgoztam.

2018.12.06. 11:26:49

@balcán maxval bircaman: Hogy ne gyere nekem a szabadságokkal és a pihenőnapokkal, ime itt a jogszabály, szintén az angoloktól.

Minden alkalmazott számára fontos, hogy tudja, mikor és mennyi szabadságot vehet ki, hiszen ez jár és mindenkinek kell a pihenés.

calendar-pages
Fizetett Szabadság

Minden munkavállaló évente 5.6 hétnyi fizetett szabadságra jogosult, akár a munkáltató által adott kötelező kiadott ünnepnapokat is beleértve. Ezt a jogosultságot, egyéni vállalkozók nem élvezhetik.

Az emberek többsége heti 5 munkanapot dolgozik, erre évente 28 nap szabadnap jár. Ha visszaosztjuk a 28-at 5-el, akkor kapjuk meg az 5.6 hetet (hétvége nem beleértendő). A részmunkaidőben dolgozóknak is jár az 5,6 hétre járó fizetett szabadság, viszont az ő esetükben a kapott összeg alacsonyabb, mint a teljes munkaidőben dolgozóké. Ez azt jelenti, ha például valaki 3 napot dolgozik egy héten, akkor ezt a 3-at megszorozzuk az 5.6-tal, az eredmény 16.8 nap. Ez a fizetett szabadnapok száma. Ilyen esetben maximum 28 nap az éves fizetett szabadság. A rendhagyó munkaidőre járó fizetett szabadnapok számát, más módon számoljuk ki. Aki szeretné, ezt megtehet itt.

Természetesen ezek a számok is korlátozva vannak. Bármennyi napot is dolgozunk egy héten, a maximális fizetett napok száma nem haladhatja meg a 28-at. Tehát hiába dolgozunk egy héten hat napot, akkor is évente maximum, csak 28 nap jár és sajnos NEM a 6×5.6, azaz 33,6 nap. Az ünnepnapok kivételt képezhetnek a 28 napon felül, ám ha a munkáltató úgy dönt, beleszámíthatja azokat is.

A munkavállaló az alábbi dolgokra jogosult a szabadságok kapcsán:
szabadságért járó fizetés megkapása
szülési szabadság, örökbe fogadási szabadság, és betegszabadság ideje alatt is gyűlnek a felhasználható szabadnapok
fizetett szabadság kivétele betegszabadsággal egy időben
A szabadság ideje alatti fizetésre mindenki jogosult. Ennek mértéke függ a heti munkaórák számától és az órabértől és egyaránt vonatkozik teljes munkaidőben, részmunkaidőben vagy alkalmi munkavállalóként dolgozókra.

Szabadság ideje alatt járó fizetés számítási módja
Rögzített óraszám és fix fizetés – egy hétnyi szabadságért járó fizetés megegyezik az egy hét alatt ledolgozott órákért járó összeggel, vagy a fix bér egy hétre leosztott részével.
Különböző műszakokban, rögzített óraszámban dolgozók – a heti szabadságért járó fizetés megegyezik az előző 12 hétben ledolgozott heti átlagos óraszámért járó bérrel.
Változó óraszámban dolgozók – a heti szabadságért járó fizetés megegyezik az előző 12 hétben (amikor kapott fizetést) dolgozott átlagos heti óraszámért járó bérrel.
Az alkalmazott órabérébe nem lehet beépíteni a fizetett szabadságért járó összeget. Azt az összeget akkor kell kifizetni az alkalmazottnak, amikor szabadságra megy. Ha valakinek az előbb említett „rolled up pay” van a fizetésébe beépítve, újra kell tárgyalnia a szerződését az adott céggel.

Az, hogy az adott év, amire a dolgozó a szabadnapjai kapja, mettől meddig tart, munkáltatótól függ. Kezdődhet az első munkanapjától, és akkor a következő év ugyanazon napjáig van lehetősége kivenni a megadott mennyiségű szabadságot, vagy kezdődhet egy fix napon, és akkor az évből hátralévő idővel arányosan kap az illető szabadnapokat.

Alapvetően, akinek 28 nap szabadsága van egy évben, az maximum 8 napot vihet át a következő évre, de a szerződésben az átvihető napok számának mindig szerepelnie kell.

Szabadság napjainak lefoglalása
Az igényelt szabadnapok pontos idejét legalább kétszer annyi idővel hamarabb jelezni kell a munkáltatónak, mint amennyi napot ki akarunk venni.

Adott esetben, ha előre szól, a munkáltató kötelezheti az alkalmazottakat szabadnap kivételére vagy kivételének megtiltására konkrét esetekben, például ünnepnapok, vagy az év bizonyos nagyon „busy” időszakai.

Munkaviszony megszűnése és szabadság
A dolgozó a felmondási ideje alatt jogosult kivenni a megmaradt szabadnapjait. Amennyiben ezt nem teszi meg, a munkáltatónak kötelessége kifizetni a fel nem használt szabadnapokért járó összeget.

Na ez a valóság és nem a kósamama disznószaros gumicsizmájú segg hülye hazudós fiacskájának és a feketén foglalkoztató , "szabadkasszás "zöldséges elme roggyant baromsága . Valahogyan ebből is lehetne és illene is tanulni .

2018.12.06. 11:27:33

@Thunder_th:

Nem lesznek kifizetve.
Ugyanis a törvény lehetővé teszi, hogy - és ez főleg az autógyártóknak kedvező - hogy az első két évben széthajtott - azaz plusz 800 órát ledolgozó - munkást a harmadik évben, az úgynevezett nagy karbantartó leállás idejére hazaküldje és erre az időre fogja elszámolni az előző két év 800 óráját.

Ebből világosan látszik, hogy - bár törvényes lesz a dolog -, de mekkorát fog szívni az a dolgozó, aki ebben a cipőben fog járni.

Először is két évig gürcölt, családot, asszonyt és haverokat mellőzve, remélve, hogy a harmadik évben talicskával viszi haza a túlórapénzt, ám azzal fog szembesülni, hogy egyetlen buznyákot sem fog kapni, e helyett majd otthon lógathatja a lábát.

Ezt az első három évben megteheti - és meg is fogja tenni az összes ilyen cég, ám aztán gondban lesznek, mert ezután - remélhetőleg - az összes munkás otthagyja a faszba az ilyen céget. Természetesen a fityisz homo bircus kivételével.
Mert az gondolkodás nélkül még a szart is kinyalja gazdi seggéből, ha parancsba kapja.

És hogy demonstráljam ezen állításomat, itt egy hivatalos(!) idézet:

"Hazánkban kb. 2,2-2,4 millió választókorú embernek van nyolc általános, vagy alacsonyabb iskolai végzettsége. Közülük kb. 400.000 fő, aki nem fejezte be a nyolc általánost. Több mint a felük 75 évnél idősebb. (Hiszen abban a korban, amikor ők voltak iskolakorúak, más volt a közoktatáshoz való hozzáférés.)"

Az átfedéseket kiszűrve is világosan látszik, hogy az a 2,2 millió agyhalott faszkalap - pl: rallus, Cycmen, Fuck(1-25-ig), Hair Beauty Salon(vagy mi a tököm), paraszthajszál (már a neve is gáz bakker), és bocs a többi kihagyott IQ-bajnoknak! - nem fogja fel ésszel, hogy ez a tetű csúti patkány és bandája milyen mélyen fogja seggbe kúrni őket.
Persze az is lehet, hogy még be is dőlnének hozzá...

kunzoo 2018.12.06. 11:29:21

@Buchhalter:
Az is szomorú amikor izmozni kell azért hogy elfogadják: a szabadságot márpedig kiveszem.

ami szabad 2018.12.06. 11:46:29

@balcán maxval bircaman: Vagyis győznek a szakszervezetek. Mekkora qva nagy kudarc az az ellenzéknek! :) Birka- birka néha szoktál azért gondolkodni is, de mára már sokat gyérül, hisz minden szart el kell adnod! Próbáltál már olyat is eladni, amiben hiszel? Ezt hívják sales-nek, és egy halom cégnél van felvétel, szerintem, ha megy, jobban is keresel, próbáld ki!

mindbender2 2018.12.06. 11:47:15

@Zoltan Hazafi: 2020 nyarától kezdj majd el izgulni.

Kicknick 2018.12.06. 11:47:46

Szarom le a törvényt, ez megint csak az újságíróknak új, aki melózik rendesen az idáig is ennyit dolgozott, csak nem túlórában számolták, hanem ilyen-olyan himihumiban.
Szóval hangoskodjatok csak, aki nem akar dolgozni az idáig se a többi meg leszarja.

VT Man 2018.12.06. 11:48:41

Index - napi.hu - cikk:
www.napi.hu/magyar_vallalatok/tulora-rabszolgatorveny-munka-munkahely-gyaripar-munkaidokeret-fluktuacio.674436.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

"Vezető szinten, az íróasztal mellől egy mutatós gazdasági, pénzügyi döntésnek tűnik az az elképzelés, hogy ha nincs munkaerő, akkor teremtünk munkaidőt, csakhogy jelen esetben ez éppen arra nem kínál megoldást, ami a valódi probléma. Ennek ellenére ezt rengeteg helyen véghez vihetik majd. A HR Evolution ügyvezetője szerint nagyon sok munkaügyi vezető nekilát a bevezetésnek, majd azt kommunikálja, hogy szigorítják a munkaidő-szabályokat.

Ez rövid távon ugyan pozitív eredményeket hozhat, de fél-egy éven belül súlyosan visszaüthet, mert a cég nem fogja tudni megtartani az embereket. Így aztán hirtelen kényszerintézkedések jöhetnek, az adott társaság kénytelen lesz a kollektív szerződésben enyhíteni a szabályokon és különféle kompenzációs elemeket beépíteni a rendszerbe."

"A gyártóipar ma már országszerte fogytán van a fizikai munkára betanított munkaerőből: a cégek 88 százaléka dolgozóhiánnyal küzd, de még mindig folyamatosan érkeznek az országba újabb és újabb projektek, gyárberuházások.

Eközben akad olyan néhány, ezer főt foglalkoztató termelővállalat, ahol az elvándorlás mértéke 50 százalék felett van: ez azt jelenti, hogy 1-2 ezer fős létszámok cserélődnek le évente."

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 12:03:53

@ami szabad:

@ami szabad:

Mi a gond, ha győz egy szakszervezet nem-ballib célok mentén?

konrada 2018.12.06. 12:05:35

A 3 éves keret tényleg hülyeség, remélem kiveszik belőle.

Etniez 2018.12.06. 12:16:40

@balcán maxval bircaman: nem tudom, hogy Angliában mi szokás, de itt Londonban mindenhol havi volt az elszámolás, ahol dolgoztam idáig :) De a 4 hónap sem 3 év...

Etniez 2018.12.06. 12:18:38

@konrada: azt a Debrecenben gyárat építő BMW kérte a debreceni Kósától, tehát marad.
Ha nem mentek ki elegen tüntetni, ezek a faszkalapok meg is szavazzák olyan gyorsan, hogy felfogni nem lesz időd.

konrada 2018.12.06. 12:22:06

...mondjuk én nem is fogok lemenni Debrecenbe szalagmelósnak...
...de ettől még hülyeség...

Etniez 2018.12.06. 12:29:00

@konrada: a törvény sajnos nem debreceni lesz, hanem országos.

konrada 2018.12.06. 12:36:32

...lehet.
...de nem nekem szóló.
(Tudom, önző állaspont.
...de reménykedjünk abban, hogy az így érintett cégek dolgozói tudnak olyan kollektívet összerakatni, hogy azoknál ne menjen át - mert egyébként világgá mennek onnan - ahol meg annyit fizetnek, hogy nem akarnak világgá menni - ott legyen értelme maradniuk.)

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 12:40:46

@Etniez:

Mo-on is a havi elszámolás az általános.

A 3-éves elszámolás nyilván hülyeség.

törppicur 2018.12.06. 12:41:25

@Etniez: koszi, en is ezt a tervezetet olvastam
Azt tovabbra sem latom, hogy a kifizetes 3 ev alatt történik meg, a munkaidökeret 3 évesseget viszont igen
A problémat en inkabb a szabadsagok es csuszasok kiadásnál látom

LebensraumamOsten 2018.12.06. 12:44:54

@Minden ballib bérretteg: Öles léptekkel közeleg az idő amikor szíjat hasítanak a hátatokból piszkos illibbant hazaáruló banda!
Megalakulnak a forradalmi munkástanácsok, köztulajdonba veszik a vállalatokat 10 fő felett és államosítják a földterületeket valamint a 10 millió feletti értékű lakóingatlanokat.
Az államigazgatás tagjai el lesznek távolítva.
A hatalmat a munkásosztály fogja átvenni.
Ehhez mit szólsz féreg? Fostok mi?

vanRob 2018.12.06. 12:44:59

@balcán maxval bircaman: "A manyupot éppenhogy visszavette Orbán a manyup-cápáktól." Te ennyire hülye vagy???? Komolyan, tegnap azt hittem, képes vagy önálló értelmes gondolkodásra, de hát nem. Annyira visszavette, hogy vett is belőle a piaci ár kétszereséért MOL részvényt (=eltőzsdézte), meg beleöntött 1700-1800 milliárdot az államadósság elleni harc feneketlen kútjába. Aztaaaa, tényleg, de kúrvára visszavette.
Én, több millió hozzám hasonlóhoz inkább úgy fogalmaznék, hogy ELLOPTA.
Azt mond meg még kedves birka, hogy akkor hol is van az a pénz? Mert a szoláriumlédi által beígért egyéni számlákon, ott bezony nincs...

törppicur 2018.12.06. 12:45:00

@Látens Inszinuáció: 4
Az agyhalottazas helyett gondolkodhatnál is
800 ora az 100 munkanap, ami 20 het, vagyis 5 hónap
Melyik az a munkaadó, amelyik enni idöre bezár?

LebensraumamOsten 2018.12.06. 12:46:00

@Kicknick: Akkor tedd meg már a szívességet, hogy felkötöd magad és ígérem, mi is leszarunk téged amikor már himbálózol.

Etniez 2018.12.06. 12:48:32

@törppicur: az elszámolás a szó, amit keresel

neko1967 2018.12.06. 12:48:55

m.hvg.hu/kkv/20130807_800_millios_osztalekot_fizetett_maganak_F

Ez egy 2013-s cikk. A pénztáros lőrincz "nevetséges" 800 milliós osztalékot vett ki. A 225 alkalmazotjának a bérköltsége összesen 157 millió forint volt, vagyis egy munkavállalóra 697.000 Ft/év, 58.148 Ft/hónap bérköltség jutott.
2012-ben a szakképzettséget nem igénylő munkakörökben a minimálbér 93.000 Ft/hónap, a legalább középfokú végzettséget kívánó munkakörökben 108.000 Ft/hónap volt. Ha figyelembe vesszük, hogy a vezető beosztású dolgozói az átlagtól több bért kaptak, akkor voltak olyanok, akik kevesebbet, akár a minimálbér felét sem! Hogyan lehetséges, hogy egyetlen hivatal/hatóság sem lépett a nyakára? (Költői kérdés volt!) A szemétláda megtehette volna, hogy az éves bérköltséget odadja karácsonyi jutalomként, és akkor is maradt volna több mint félmilliárdja! De persze - mint tudjuk - ez a csuti vajda pénze!

Erre böfögjetek valamit, fidesspatkányok!

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 12:51:23

@vanRob:

A lopott pénz visszavétele nem lopás. Valahogy vissza kellett venni a manyup-cápák karmaiból a nép nyugdíjadóját.

Etniez 2018.12.06. 12:51:27

@vanRob: és most akarják bevezetni a leendő nyugdíjasoknak szóló államkötvényt, ami lényegében ugyanaz, amiért az mnypt kritizálták a fidesztrollok (kötvényt vettek az mnypk, az erre eső kamatokat meg hitelből fizette az állam). Most ugyanezt reboolotják :D

Etniez 2018.12.06. 12:54:36

@törppicur: felét lecsúsztatják, felét kifizetik. Sehogy nem jársz jól.

vanRob 2018.12.06. 13:02:02

@balcán maxval bircaman: Lopott pénz.... Hát. Bazdmeg. Megteremtik a törvényi feltételeit az Önkéntes Magánynudgíjpénztáraknak, az öngoskodás egyik fontos alappillérének. Majd amikor már jó sok pénz van benne, egyszerűen elveszik.
Ha bekerült volna a nyugellátás rendszerébe, akkor kevesebb durcával, de lenyelem a békát. De nem. Orbánnak kúrvára be kellett mutatnia, hogy ő, és csakis ő az aki képes az államadósság elleni harcot megnyerni. Persze nem jött be, mert a fenenagy büszkeségében (önfejűségében) még arra sem figyelt, amit a saját pártjából mondtakl neki.
Szóval ellopott 3000 milliárdnyi vagyon, aminek egy részét eltőzsdézte, egy részét kidobta az ablakon, a maradékból meg elkezdte saját lábára állítani a lányait. Mondjuk kezdve azzal, hogy olyan svájci egyetemre járatta őket, aminek tandíja orbán legálisan bevalott jövedelmének 4-szerese...
Ez egy tolvaj. Lop. Most is miközben mi egymást győzködjük, és ahogy tegnap írtam, az arcodon lévő nedvesség nem puszi, hanem köpet.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 13:06:10

@vanRob:

@vanRob:

S mi a gond az önkéntes manyuppal? Semmi. Ezek ma is léteznek.

Ami vissza lett véve, az a KÖTELEZŐ manyup volt.

Lopás nincs, a pénz visszament oda, ahonnan jött, az állami költségvetésbe.

vanRob 2018.12.06. 13:07:50

@Etniez: Így van. Ebben igazad van. Az érem másik oldalán meg ott van, hogy az államkasszából egyre nagyobb luk a nyugellátás finanszírozása. Nem volt rossz ötlet a MANYUP, sőt. Talán lehetett volna alakítani, finomítani, aktualizálni a feltételeit, de nem. Annyira kellett a 3000 milliárd forint, hogy simán elvették.
Most már talán felfogták, hogy hiba volt kivenni a rendszerből azt a pénzt, és próbálnak valami hasonlót létrehozni. Támogatom. Ha viszont hallgattak volna azokra a szakértőkre, akik legalább 15-20 éve "kárognak" az itthon is divatos beszedő-kiróvó rendszer fentarthatatlanságáról, akkor talán szélesebb rétegek is kijöhettek volna jól a MANYUP megszűntetéséből. De a lényeg nem az volt, hogy a MANYUP tagok érdekei ne sérüljenek, a cél a 3000 milliárd ellopása volt.

benko 2018.12.06. 13:08:28

Ez kell a birka magyarnak had dolgozón másra úgy sem jó

Magentax 2018.12.06. 13:08:44

@Minden ballib bérretteg: Te tiszta hülye vagy. De tudjuk, ez kötelező állapot nálatok.

BiG74 Bodri 2018.12.06. 13:08:49

@vanRob:
Hiába minden szó. Jelenleg ez mind csak gyenge nyöszörgés, melyet egy gyenge szellő is elnyom.

Magentax 2018.12.06. 13:11:19

@balcán maxval bircaman: Hát te már csak tudod, hiszen ugye itt élsz és itt dolgozol, te nyomorult hazaáruló!

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 13:15:30

@Magentax:

A tények váétoznak attól függően, hogy az aki nézi őket, az hol él?

Etniez 2018.12.06. 13:22:47

@vanRob: mire ez a rendszer nem viszi, hanem hozza a pénzt minimum 25 év. Az mnyp rendszer élt kb. 15 évet. Most kezdik elölről.
Persze, hogy rossz ötlet volt megszüntetni, Orbán egyik történelmi bűne. Helyrehozhatatlan kárt okozott.

konrada 2018.12.06. 13:42:12

@vanRob:
manyup azért volt hülyeség Magyarországon, mert nem volt meg hozzá a háttere.

Se az az alap, ami a 0 összegű nyugdíjellátásból a személyes megtakarítássá váló rendszert építette ki a manyupos rendszerű országokban. (Ti. addig az idősebb korú népességnek vagy volt saját vagyona, vagy eltartó családja, mert egyébként a munkapad mellől dobozolták be, vagy éhen halt.)

Se az a masszív állami többletbevétel, aminek egy befektetési formája lett volna a TB mellett kiépített manyup. (Ti. egy arab olajállam eldöntheti, hogy a bevételi többletet km-nél magasabb toronyra költi, vagy befetetési számlát nyit életjáradéki alapon a polgárainak.)

Ezek hiányában a következő probléma lépett fel:
A lakosságnak nem volt olyan felesleges jövedelme, melyet befektethetett volna, többek közt azért, mert a nyugdíjrendszerünk társadalombiztosítási alapú, így azt az államnak kellett helyettük befizetni.
(Tudom, népszerű szöveg az, hogy azt az állampolgár fizeti be, de!:
a polgár áttételesen a saját szülei, nagyszülei havi megélhetését fizeti ki, akik szintén ugyanezt tették, így félre tenni nem tudtak. ...tán a manyup pártiak megtehetnék, hogy a nyugdíjkorú rokonaiktól elveszik azt, amit azok kapnak nyugdíj címén, így abból nyugodtan tudnának önyuppozni....)

Az államnak se volt rá pénze, mert ők nem tehetik azt meg, hogy azoknak nem fizet, akik életükön át dolgoztak-fizettek, hogy legyen mit betenni a manyupposok magánszámláira, hisz az állam önmagától is deficites volt.

Így a manyup egy deficites országban igazi pilótajáték volt: 20-30 évig adóból, vagy hitelből kellett volna a TB nyugdíjasokat fizetni, ami átlagban az éves GDP 1,5%-a körül volt. Ennek is köszönhető többek közt, hogy az eladósodottság annyival nőtt a manyup fennállása alatt, hiszen nem volt rá pénz.

...s mi az egészből a legdurvább?: Az, hogy a számok alapján tényleges megtakarítás akkor se lett volna, hiszen az így keletkezett 30-40%-os GDP arányos hitelnövekedésnek a kamata lazán annyi lett volna évente, mint amit megtakarítani lehetett volna a nyugdíjszámlán, révén, hogy a magasabb adósságszinthez magasabb felár is jár.
Azaz a befizető polgár terhei nem hogy kisebbek, de nagyobbak lettek volna az erre szedett adók miatt.

...minderre persze az a válasz: hogy de tudja mennyi pénze lesz öregkorára, míg a TB-s nem.
S ebben félig van igazság: Ami rajta van a számlán, az derülátó szvsz. több mint 50% eséllyel rajta lesz akkor is. (Mert bár sokan hiszik azt, hogy a kapitalizmusban csőd nem létezik, és egy magáncég nem tesz olyant soha, hogy feléli, elcsődöli a befektetet pénzt, ha nincs meg az elvárt hozama, főleg egy olyan cégnél, amelynek évtizedeken keresztül csak bevétele van, és viszonylag hirtelen, egyszerre jelenik meg a bevételhez képest nagyobb tömegű kifizetés.)
De akármilyen pozitív vagyok is, attól még ismerem a történelmet, és tudom, mi volt 30-40 éve, mennyit ért a forint akkor és most.
...s messze nem vagyok biztos, ha az akkori nominál befizetésem alapján kapnék ma nyugdíjat - még akkor is, ha az adott időszak átlagos hozamával növelten is - Őrülnék neki...

...azt már inkább csak halkan kérdem: miből gondolja azt a kedves manyuppos, hogy ha az ország valóban akkora trében lesz addigra, akkor a manyup-ot kezelő cég még prosperálni fog világítótoronyként kilógva, azaz lesz abban bőven pénz, miközben máshol nem?

...s azt miből gondolja, hogy a TB-s nyugdíjas éhen hal majd?
Ennek átgondolására 1 adat: már ma több nyugdíjas van, mit ahányan legtöbben szavaztak 1 pártra a rendszerváltás óta. Azaz gyakorlatilag ők magukban el tudják dönteni, ki kormányozzon. Szerintük lesz olyan párt valaha is, amely ellenük kormányozhat???
Nyugodjatok bele: inkább rólunk, adófizetőkről húznak le még egy bőrt: ezért annak igaza lesz, aki pangást jósol.
...de a pangás időszaka nem jó egy olyan befektetéshez, mely pénzt gyűjtöget...

törppicur 2018.12.06. 13:45:22

@BiG74 Bodri: kösz, én is így értettem.
Jórészt habverés zajlik a törvénytervezet körül
Igazából pontosítás, jogok/kötelezettségek tisztázása, a többféle munkarend meghatározása és a lehetséges túlórakeret megnövelése van egy tervezetben.
Mint a salátatörvényeknél máskor is, itt is sok félreértés, félremagyarázás és csúsztatás van - leginkább ellenzéki oldalról

vanRob 2018.12.06. 13:51:32

@konrada: alapvetően egyetértek az általad leírtakkal. És bármennyire is nem volt meg minden alapja egy fentartható önkéntes MANYUP rendszernek, azért az mégis vérlázító, hogy minden alternatív javaslat, vagy megoldás megpendítése nélkül simán elloptak 3000 milliárdnyi forintot. Ha, ahogy birka mondja, csak visszatették volna az állami rendszerbe, akkor, ahogy írtam, kisebb durcival, de a pógárok nagyobb része belenyugodott volna. De, nem, eltőzsdézték, elmutyizták, meg kiszórták az ablakon. És az a 3000 milliárd eléggé hiányzik a kasszából.
És amivel a legjobban egyetértek, az az utolsó bekezdésed. A fidesz, együtt öregszik a szavazóbázisával. Se nem Fiatal, sem nem Demokrata, sem nem Szövetség. És akármennyire is igyekeznek, nem is Polgári. Inkább egy többé kevésbé olajozottan működő pénzlopó gép.

konrada 2018.12.06. 13:52:32

@vanRob:
piaci ár kétszereséért MOL részvényt (=eltőzsdézte),
A MOL részvényt annak idején 21 500? Ft-os árfolyamon vették, most 25 000 Ft környékén jár.
...szóval nem lett eltőzsdézve.

(Egyébként jobb, ha utána nézel a körülményeknek:
Mesélek neked egy történetet az idióta, üzlethez tök hülye Google vezetőkről:
A Motorola részvényei 2011-ben 18$-ért keringtek. Azok az idióták meg 40-ért vették meg.
Majd cca. 10$-ért eladta 3 év múlva.

Nem csoda, hogy a Google már sehol sincs, ha ennyire idióták az üzlethez...

...ja, vagy mégsem...
Mert nem részvénypiaci játékpapírt, hanem a cég feletti irányítást vették meg, amiből aztán kivehették többségi tulajdonosként a szabadalmakat...

...s hogy jön ez ide válaszként?: A MOL piaci értéke, nyeresége nem volt több akkor sem, viszont a részvények szárnyaltak - jóval magasabban, mint a szelvényvagdosás indokolt volna.
Ennek meg mégis csak lehetett valami oka, akármilyen hülyének is hiszed a tőzsdézőket:
Talán az, hogy az oroszok akkor expanzióban voltak, így szükségük lett volna a Közép-Európában jól bevezetett, EU-s jogosítványokkal rendelkező MOL-ban olyan jogosítványokra, mellyel átvehetik az irányítást, vagy legalábbis megvétózhatnak olyan döntéseket a konkurens cégben, mely a terjeszkedésükben útban áll.
Ehhez volt már akkor 27%-os részvénycsomagjuk, és a piacon olyan 2o-nx% független kisrészvényes csomag, ami felvásárlásával - az akkor várható nemzetközi jogbírósági döntés (Aranyrészvény elkaszálása) után a céljukat elérhették volna.
(Egyébként pont ezért is volt akkor ennyire magas az árfolyama is a papírnak, mert aki értett hozzá, tudta miről van szó.)

...de mivel az állam jól játszott, és pont akkor volt az oroszoknak is egy kisebb megroppanásuk, feladták a tervüket.
A mostani árfolyam meg azt tükrözi, hogy a kisrészvényesek nem lehetnek királycsinálók, így a papírjuk annyit ér, amennyi hozamot hoz...

Homyak 2018.12.06. 13:57:04

@balcán maxval bircaman:

Azt mondod, hogy független vagy, erre most amikor a kormány hozna egy olyan törvényt, mellyel lefekszenek az általad gyűlölt multiknak te továbbra sem csinálsz mást, mint itt ballibezel. Ha annyira elfogulatlan vagy, akkor nem itt kötekednél mindenkivel, hanem elítélnéd ezt az egészet. Ha ennyire nyalsz valamerre, akkor inkább ne védd a védhetetlent is.

konrada 2018.12.06. 14:03:38

...ja, egyébként tudom, hogy ezek nem ide tartoznak, de néha előkerülnek a legendáriumok, így ilyenkor bemásolom az elmentett hozzászólásokat, hogy tovább léphessünk.

Mint jeleztem, a 3 éves keret szerintem is hülyeség.
Most tudtommal éves a felső határ, de kevés helyen használják azt is, a dolgozók túlnyomó többségét havi keretben dolgoztatják, kevés helyen esetleg 3-4 havi időkerettel.
...s valóban, tapasztaltam már én is olyant, hogy volt, aki dolgozni akart, de kifogyott a túlórakerete, és olyant kellett bekönyörögni, aki meg nem akart, így azért olyan ördögtől elrugaszkodottnak nem tartom, a 400 órás éves keretet.
(S tán jó lesz még a fehérítésre is, mert kisvállakozásoknál sok esetben azért nem könyvelték be, mert elfogyott a keret, így zsebből toldották ki akkor is, ha egyébként törvénykövető akart lenni a főnök, mert azért egy boltot nem lehet bezárni azért, mert bár van ember, aki dolgozna, van vevő, aki megvenné, de nincs keret és nincs +ember, aki pótolna...)

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 14:29:57

@Homyak:

Mint sokszor elmondtam, nem fideszes vagyok, hanem ballibellenes. A Fideszt csak a kisebbik rossznak tekintem. Az én narratíván sokkal radikálisabb, mint a Fideszé.

Magam is tudnék sorolni hibás fideszes intézkedéseket, de amíg a ballibek az ellenfél, nincs ok a ballibeket támogatni értelmetlen kritikával.

Pl. sokszor elmondtam:
- a nemzeti tőke építése veszélyes lépés, nem biztosítható a sikere, ráadásul rossz szférában zajlik,
- túlméretezett támadások emberek ellen, pl. Iványi, Göncz hülyeség,
- a baloldal és a liberalizmus abszurd összemosása kontraproduktív,
- a metoo ügy felhasználása politikai ellenfelek ellen mély butaság volt,
- hibás lépés a német nagytőke simogatása.

Nyilván ezek egy része lehet csak taktika, ezt elismerem, pl, az utolsó.1

De pl. most is mondhatok valami újat: hibás a románellenes szöveg dec. 1. kapcsán.

Sir Bates dö Hól 2018.12.06. 14:34:06

@paraszthajszal: "
Szerinted az üzemi tanácsot ki választja?

Ha az üzemi tanács belemegy olyasmibe, ami a munkavállalók többsének egyértelműen ellenére van, az kinek a felelőssége?"

te ismered, hogy miként működik a német modell? hogy miért jelentéktelenedik el az sdp? hogy kiről nevezték el a hartz-szisztémát? a független szakszervezetiség hiányzik moon (meg még sok más helyen is)...

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 14:39:26

@Homyak:

Független = pártfüggetlen, de nem eszmefüggetlen.

Elutasítom mind a 3 modern eszmét (nacionalizmus, liberalizmus, szocializmus), de nem azonos mértékben.

Olyan politikus, akivel teljesen egyetértek nem létezik. A fideszes holdudvarból a hozzám legközelebb álló ember Bogár László, de még ott se mondhatom, hogy mindenben ugyanazt vallom. A halott politikusok közül talán Csurka volt a legközelebb hozzám, de sajnos megismertem személyesen is, s nagyon csalódtam benne: eleve nem értettem egyet nacionalizmusával sosem, de a személyes megtapasztalás azt is nyilvánvalóvá tette számomra, hogy embergyűlülő ember, s a demagógiát pedagógiai eszközként használja. Miután kiléptem a Fideszből 1995-ben, majdnem beléptem a MIÉP-be 1997-ben, de végül ezen élmény miatt nem tettem meg. 1999-ben pedig teljesen szakítottam a MIÉP-pel, ami persze nem jelenti azt, hogy ne értenék egyet egyes 90-es évekbeli Csurka-gondolatokkal.

Ami biztos: mindig autonóm ember voltam.

vanRob 2018.12.06. 14:40:57

@konrada: MOL részvény árfolyama MA: 3124 forint. Ennyiért kereskednek vele a BÉT-en.
www.portfolio.hu/arfolyam-panel/BET-MOL/mol-reszveny-arfolyam.html

Itt meg kell jegyeznem, hogy 2017 közepén nyolcadolták a részvények jegyzési értékét (ezzel ugye az járt másik oldalról, hogy a részvények száma a nyolcszorosára nőtt), vagyis az akkori nagyjából 24000 forintos részvény hirtelen 3000 forintosra változott.
A MOL részvényeket 22.500 körül vették, amikor 18.000 alatt volt a jegyzés. A vásárlás után még tovább csökkent. Ez a felvásárlási ár a teljes részvénycsomag 21.2 %-ra vonatkozott, ezt vették meg az orosz Szurgutnyeftyegaz-tól.

Viszont gugli barátunk hozott még pár érdekes cikket a felvásárlásról. Például én sem tudtam, hogy a részvényeket a sokat szapult ördög pénzéből, IMF hitelből vásárolta a kormány vissza. Még jó, hogy volt IMF hitel... :)
piacesprofit.hu/klimablog/jo_hogy_volt_imfhitel_visszavasarolta_a_molt_a_kormany/

Sir Bates dö Hól 2018.12.06. 14:55:53

@mojoking77: projektben dolgozni nem nagyon szoktak futószalag mellett, már pedig ez inkább rájuk vonatkozik... egy éven keresztül minden nap 6-kor keltem és 22-kor értem haza, de nem a minimálbérért, de nem is a triplájáért csináltam ezt...

Homyak 2018.12.06. 15:35:43

@balcán maxval bircaman:
"Mint sokszor elmondtam, nem fideszes vagyok, hanem ballibellenes. A Fideszt csak a kisebbik rossznak tekintem. Az én narratíván sokkal radikálisabb, mint a Fideszé."

Tudom, már kifejtetted, hogy megint kádári szocializmust szeretnél...
Csak a baj ott kezdődik, hogy te mindegyik pártot ballibezel a jobbiktól a dk-n keresztül az lmp-ig...

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 15:40:08

@Homyak:

Nem mondtam soha hogy a Jobbik vagy az LMP ballib.

2018.12.06. 16:11:45

@törppicur:

Pedig te is az vagy, agyhalott.
Ugyanis magyarázod a gazdi bizonyítványát, hlott te vagy nem vagy érintett - talán NER-kompatibilis "titkárnőcske" vagy valamelyik minisztériumban , vagy egyszerűen csak debíl vagy.

Anno, az Egyesült Izzóban dolgoztam. Nyaranta 3-4 hónapos leállások voltak!

Arról nem is beszélve, hogy az autógyártók azok, akik először éreznek meg minden válságot, mert a nyugati polgár nem 2-3 évente, hanem csak 5-6 évente cseréli az autóját.

Örülök, hogy segíthettem, bár szerintem a helyzet nálad is reménytelen...

törppicur 2018.12.06. 16:34:49

@Látens Inszinuáció: nem szeretnék a minősítéseddel foglalkozni, vannak tőled elvetemültebbek is. Te is előítéletes és tévedhetetlen vagy, a te problémád.
Az Izzó 3-4 hónapos leállása legfeljebb legenda. Még rendszerváltás előtt sem volt elképzelhető a 3-4 hónapos termeléskiesés. Ma, ráadásul azoknál a cégeknél, amelyekre ez a törvény leginkább vonatkozik, megbocsáthatatlan lenne, sem a tőzsde, sem a tulaj nem tolerálná.
Ha meg feltételezzük, hogy neked van igazad, akkor az 5 hónap köldöknézés programozva lesz, közben 2 kézzel felépítkezhetsz a CSOK-ból, a megelőző 2 évben úgyis megszoktad, hogy sokat dolgozol

Homyak 2018.12.06. 16:35:12

@balcán maxval bircaman:

"Nem mondtam soha hogy a Jobbik vagy az LMP ballib. "

Dehogynem, hányszor írtad ezt már.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 16:39:10

@balcán maxval bircaman:

azért nem, mert úgy becsültem, hogy Orbán azokkal, akik maradnak, még jobban kitol.

de egyébként ez nem lényeges kérdés. a lényeges kérdés, hogy ilyen szarságot az MSZP-SZDSZ nem csinált. ez az egész helyzet és ellopás egy geci szarság volt. és tök függetlenül attól, hogy ki maradt, ki nem, és miért.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 16:40:47

@balcán maxval bircaman: eddig nem lehetett egy cégnek 3 éves törvény szerinti túlóraadóssága.

ezt bárki felfogja 80-as IQ felett, neked meg kell kérdezni, mert egy ididióta vagy. ezért vagy Fideszes.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 16:42:48

@balcán maxval bircaman: az MSZP-SZDSZ idején nem volt olyan dilemmám, hogy kilépjek vagy maradjak, mert az MSZP-SZDSZ nem állított a falhoz. ilyen geciséget csak Orbán csinált, ez rossz. ez a nagyobbik rossz. ez kurvára a nagyobbik rossz, ezt csak az olyan idióták nem fogják fel, mint te. mert te elmebeteg vagy, nem érted a világot, autista vagy, ezért vagy Fideszes.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 16:44:31

@balcán maxval bircaman: az EU fejlettebb részén kurvára erősebbek a munkáltatók jogai, mert nem olyan nyámnyilák, mint a magyarok, és mert a kormány nem olyan geci diktátor, mint a fidesz. nincs ilyen, hogy 400 óra túlóra, ha az üzemi tanács beleegyezik. Franciaországban felgyújtanák Párizst, Németországban meg eszébe se jut ilyen a kormánynak.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 16:46:07

@Fikalnyik Eugén: nem, maxval egy autista őrült, a hülyeségeiben örült "rendszer" van. nem random hülyeség. de nagyon elmebeteg hülyeség, ebben egyetértünk.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 16:47:11

@math0:

Mint mondtam, a 3 éves elszámolás jhülyeség, ezt tisztázni kell.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 16:47:56

@math0:

Angliában 408 óra a túlóramaximum.

paraszthajszal 2018.12.06. 17:24:53

@math0: „és akkor miért van GDP PPP és GDP constant prices, és miért adnak más eredményt, te idióta faszbarom?!”

Én olyat egy szóval nem állítottam, hogy a statisztikai szervezetek, hivatalok által publikált különböző indikátorok között ne lenne különbség, azaz ne számítana, hogy valahol a vásárlóerő-paritáson számolt vagy a PPP-korrekció nélküli GDP-t mutatják ki; még csak azt sem állítottam, hogy ne lehetne egynél többfajta módon deflálni, ne létezne pl. Paasche- és Laspeyres-volumenindex, ami nem ugyanaz az érték.

Én csak annyit állítottam, de azt határozottan, hogy a korábbi hozzászólásodban szereplő javasolt korrekciós mechanizmus és kritika („ha a GDP növekedésből levonod az inflációt, akkor kiderül, hogy a jó édes kurva anyád se fejlődött. az nem fejlődés, hogy drágábban veszed a dolgokat, ezért forintban olyan, mintha nagyobb lenne az értéke.”) a KSH által kiadott volumenindexre vonatkoztatva szakmai nonszensz, amit bárki megérthet, aki megnézi a volumenindex általam behivatkozott OECD-meghatározását ( stats.oecd.org/glossary/detail.asp?ID=2875 ), de mivel neked ez túl meredek volt, ezért idézek egy egyszerűbb definíciót is: „A volume index describes volume change. It is obtained when price change is removed from a value index by means of a price index (deflation), in other words a value index is divided by price index and the obtained quotient is multiplied by one hundred” (azaz: volumenindex = értékindex / árindex; ahol az értékindex lehet pl. a tárgyévi nominális GDP elosztva a bázisévivel).

paraszthajszal 2018.12.06. 17:32:56

@Etniez: „Dolgozz te 400 óra túlmunkát.
Ha az üzemi tanács elfogadja, akkor az összes ott dolgozóra érvényes lesz, 30% megtud szivatni 70%-ot.
Kérdezzek meg egyesével a dolgozókat, akarnak-e rabszolgák lenni.”

Ez azért nem működne, mert ha specializált a munkafolyamat, pl. egy szalag mellett mkndenki egy adott munkafázist végez, akkor a túlórázni nem kívánó munkatárs szűk keresztmetszet lesz. Ha az a munkatárs, akinek a végén a csavarokat kéne meghúznia, nem áll ott, akkor szart se ér az egész.

Ilyenkor a megoldás nyilván nem az, hogy a cég és a túlmunkától nem ódzkodó többség egy ember miatt szívjon, hanem ő keressen magának más munkahelyet, ahol nem írnak elő túlmunkát. Arról értelemszerűen nincs szó a törvényben, hogy a 400 órát minden cégnél kötelező lenne előírni, ahogy eddig a 250 órát sem kellett. Ideális esetben ez a munkavállaló találjon magának olyan céget, ami jobban megfelel a saját elváràsainak.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 18:18:03

@paraszthajszal: ami kiderült, hogy a KSH indexe a nonszensz, mert a többi mérőszám nem mutat ekkora fejlődést, azaz a LSH indexében még sok infláció van benne. ennyikeh.
süti beállítások módosítása