B1 blogcsalád



Kegyet gyakorol a kormány - pedig a saját sarát kell feltakarítania

2018. december 01. - ashwood

download_2_1.jpegA kormány, akár egy igazi gentleman – tolja a propagandasajtó –, zsebből, egy összegben kifizeti a kórházak felhalmozott adósságait. Így mulat egy magyar úr, mondhatnánk - ha valójában nem a saját hibáját kellene – mások kárára – jóvá tennie a kabinetnek.

A nyaloncsajtó - ahogy már a nevéből következik – alaposan körbenyalta Kásler emberminiszter, amiért a kormány legutóbbi ülésén úgy kegyeskedett határozni: 55 milliárd forinttal konszolidálja a kórházakat, kifizetnek minden adósságot. Talán az egészségügyi intézmények helyett?

Érdemes azt sem elfelejteni: kinek is tartoznak a kórházak? Milyen számlák állnak bent nem 30, de inkább 90 napon is túl?

Ez év végére a magyar egyészségügy 55 milliárd forinttal – 55 000 000 000 – tartozott gyógyszerét, kötszerért, orvosi műszerekért, fecskendőkért, szerelési munkálatokért, labordiagnosztikai szolgáltatásokért, és még hosszan sorolhatnánk. Mi sem természetesebb, ha elmegyünk az orvoshoz, a betegségünk megállapítása érdekében a legkülönbözőbb laborvizsgálatokat rendelnek el. Logikus az is, hogy ne minden kórháznak legyen saját laborja – drága a fenntartás és felesleges kapacitások lennének – inkább pályázatokon kiválasztják a legjobb árat adó laborcéget. Akitől ugyan a munkát elvárják, csak épp nem fizetik ki a számlát. Ahogy a gézlapokért, az antibiotikumokért, vagy a fecskendőkért sem.

Mondhatnánk, hogy a szemét orvosbárók direkt ilyen rosszul igazgatják a kórházakat, csak hogy még több pénzt lenyúljanak az államtól. Ha ez igaz lenne, akkor az az állam a hülye, akivel ezt meg lehet csinálni.

A valóság ugyanis az, hogy Orbán Viktor kormány, bármennyire is ígéri immár 9 éve az ellenkezőjét - és közben nem felejt el egy jóízűt elmúltnyolcévezni – meg sem próbálta rendbe tenni az egészségügyet. Mert ugye, az nem üzlet… Lehet, hogy nem, a számlát viszont itt is ki kell fizetni végül. Persze nem neki, hanem az adófizetőknek - akik amúgy minden hónapban fizetnek a TB-nek. De az kevés. Emelni nem szabad - ezért időről időre a közös kasszát sápolják, remélve, hogy az nem tűnik fel senkinek.

Persze akinek nem tűnik fel, az is hülye.

Ugyanis a magyar kórházak átlagosan havonta (!!!) 3 milliárd forintnyi számlát – szolgáltatást, eszközt – nem fizetnek ki. És ezt úgy kell érteni, hogy minden hónapban 3 milliárdot, vagyis jövő január végére a most konszolidált egészségügy már 6 milliárddal lesz sáros. Márciusra 12-vel. És így tovább, a következő nagylelkű konszolidációig. (Persze vannak extrém időszakok, amikor egy hónap alatt 6 milliárd is össze tud jönni.)

Ám ezek a számlakifizetések arra mindig remek alkalmat, hogy az aktuális miniszter elmondja: rendbe tesszük az egészségügy finanszírozását. Megtette most Kásler is. Mármint a bejelentést. Mert az egyértelmű: ahonnan nem lophatnak annyi pénzt, amit még kisvasúttal is nehéz Felcsútig cipelni, az nem érdekli igazán ezt a maffiakormányt.

Így marad minden, mint eddig: a beszállítók finanszírozzák az egészségügyet, és még hálásak is legyenek, amikor a kormány kegyesen kifizeti az állami kórházak tartozását.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6014407990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paraszthajszal 2018.12.01. 16:20:46

„Mondhatnánk, hogy a szemét orvosbárók direkt ilyen rosszul igazgatják a kórházakat, csak hogy még több pénzt lenyúljanak az államtól. Ha ez igaz lenne, akkor az az állam a hülye, akivel ezt meg lehet csinálni.”

Hogy direkt, azt nem állítom sem én, sem a kormány.

De hogy rosszul (sőt, sokszor súlyosan szabálytalanul) gazdálkodnak, azt az Állami Számvevőszék állapította meg. www.aszhirportal.hu/hu/hirek/szabalytalanul-gazdalkodo-korhazak

Az oka nyilván az, hogy akiket kineveznek kórházigazgatónak, lehetnek ugyan orvosszakmai szempontból kiváló szakemberek, de nem igazán jó menedzserek, nem tudják, hogyan kéne megfogni a költségeket.

Ezen kéne a jövőben változtatni, hogy legközelebb ne legyen szükség 55 milliárdos szanálásra.

paraszthajszal 2018.12.01. 16:26:20

@paraszthajszal: Néhány megállapítást idéznék is az ÁSZ-jelentésből, csakhogy érzékeltessem mivel van probléma: „A felügyeleti vezető felhívta a figyelmet arra, hogy a költségvetési intézmények számára jogszabályban és rendeletben előírt belső kontrollrendszert egyik kórházban sem alakították ki és működtették szabályszerűen. Jellemző hiba volt, hogy az intézmények nem rendelkeztek szervezeti és működési szabályzattal, nem készítettek önköltségszámítási szabályzatot, számviteli politikájuk, számlarendjük nem volt összhangban az előírásokkal. Szintén visszatérő hiányosság volt, hogy nem szabályozták a kötelezően közzéteendő adatok nyilvánosságra hozatalának rendjét, és közzétételi kötelezettségeiket sem teljesítették. Pető Krisztina kiemelte: a belső kontrollrendszer kialakításában és működtetésében feltárt hibák következtében egyik kórháznál sem volt biztosított az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás.”

Szükség lenne igazán profi egészségügyi menedzserekre, akik kézben tudják tartani a kórházak gazdálkodását, hogy az orvosoknak valóban csak azzal kelljen foglalkoznia, amihez ők értenek:a gyógyításhoz

taga20 2018.12.01. 16:37:22

@paraszthajszal:

"Szükség lenne igazán profi egészségügyi menedzserekre, akik kézben tudják tartani a kórházak gazdálkodását, hogy az orvosoknak valóban csak azzal kelljen foglalkoznia, amihez ők értenek:a gyógyításhoz"

csak ilyenek már rég nincsenek, mert a geci és maffiája, csak a kontraszelektált bólogató jobbágyokat bírja elviselni. akiben néhány kérdés felmerül, azt kicsinálja a drágalátos gazdád és gépezete.

aztán te, és a többi barom fityeszhulladék, csak néz, hogy nem viszik el a szemetet, vagy kurvára elbaszták az e-jegyet, vagy reggelig sorolhatnám.

Gábris szomszéd 2018.12.01. 18:06:36

@paraszthajszal: "Az oka nyilván az, hogy akiket kineveznek kórházigazgatónak, lehetnek ugyan orvosszakmai szempontból kiváló szakemberek, de nem igazán jó menedzserek, nem tudják, hogyan kéne megfogni a költségeket."

Aha persze. Pld. a Sote odaejtőernyőzött kancellárja, aki kb. havi két és fél millát keres, de azért a "menedzselés" végett még a nyomorult pár tízezres év végi ajándék utalványokat is el akarta szedni a legkevesebbet kereső munkavállalóktól.

magyarhang.org/belfold/2018/10/31/sulyos-megszoritasok-a-sote-n/

rallus 2018.12.01. 19:23:31

Miért nem lehet a kipróbált szoci szakemberekre bízni az egészségügy rendbetételét?
Megint meg kell szüntetni 12459 kórházi ágyat, a tüdőbeteg gyerekeket elhajtani a szanatóriumokból, helyette gyógyszert adni nekik, azonnali hatállyal bezárni néhány szakintézményt és ura bevezetni a legsikeresebb gyógymódot, a vizitdíjat!
Ha ez sem segít, Bokrosnak garantáltan vannak ötletei..
Nem ám kifizetni a tartozást! Dzsentri tempó....

taga20 2018.12.01. 20:21:18

@rallus: az agyadra gruevszkit téne tenni. bazdmeg, te a savazos bácsi lehecc fityeszszutyok!

Gábris szomszéd 2018.12.01. 20:32:44

@rallus: Én inkább elmúltkilencévezek jó?

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.01. 21:19:04

@paraszthajszal: "Az oka nyilván az, hogy akiket kineveznek kórházigazgatónak, lehetnek ugyan orvosszakmai szempontból kiváló szakemberek, de nem igazán jó menedzserek, nem tudják, hogyan kéne megfogni a költségeket."

Álmodik a butság?

Az szdsz-es időben a kórházigazgatónak azt mondta egy önkormányzati képviselő, olcsóbb katétereket kell venni. Erre az igazgató felajánlotta neki, hogy szívesen feldug neki egy olcsóbb és egy drágább katétert is, hogy megtudja mi a különbség a drágább javára.

Majd a te általad vizionált igazán jó menedzserek fogják tudni a különbséget? He?.

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.01. 21:21:55

@rallus:

Ne a szocikra mutogass már, mert aki szembe megy veled, azt hiszi, hogy te is mégy. Már 9 éve fidesz és alvége kormányoz. Ennyi idő nem elég csak a felisaliscsúti kisvasút Bicskéig történő meghosszabbításhoz? egyáltalán ezt nevezed te kormányzásnak?

Gandosz 2018.12.01. 21:23:48

@taga20: Egy kaka nem lehet lelkiismeret.

taga20 2018.12.01. 21:28:09

@Gandosz: mesélj a kakádról, me látom mingyá elmész!

viccet félre téve.
te szereted ezt a magyarországot? te szereted a kontraszelektált országot magadnak?

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.01. 21:29:21

@paraszthajszal:

A számevőszék által idézett hibák közül szerinted melyik eredményezi a túlköltekezést? Úgy látszik te ehhez nagyon buta vagy, mivel egyik hiba sincs összefüggésben azzal, hogy a költségek emelkedéséhez bizony az éves tervekebe beállított összegeket is rendszeresen emelgetni kéne, és akkor nem lenne kifizetetlen számla. Mert a beszállítók az adó és egyéb költségek folyamatos elemkedése miatt bizony drágában szíllítanak a kórházaknak is. ja, persze a fidesz szerint nincs infláció. A kórházi költégeknél sem.

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.01. 21:37:05

Nem értem ashwood mit szemérmeskedik a címben, hiszen a kormánynak nem a saját sarát, hanem a saját szarát kéne feltakartania. Mert ez bezony éppen kilenc éves lesz a tavasszal, és már nagyon bűzlik.

Gandosz 2018.12.01. 21:43:31

@taga20: Igen, szeretem ezt a Magyarországot. Semmilyen személyes anyagi előnyöm nem származott a Fidesz hatalomra jutásából.
Te talán a nirvana-tévedés áldozata vagy, egy ideális világban hiszel, ami nincs, nem lehet. Ez a mostani kurzus sokkal jobb, mint 90 óta bármelyik. Kontraszelekció egy Harvardon, Yale-en, LSE-n is van.

rallus 2018.12.01. 21:45:04

@látjátok feleim szümtükkel: Az tagadhatatlan, hogy ezek semmiben nem folytatják a ballib hagyományokat! Infláció, munkanélküliség, államadósság, költségvetési hiány, belső fogyasztás........ Nézd meg, hogy mennyivel költ többet, vagy kevesebbet ez a kormány az egészségügyre.......hogy jól aludjál...

taga20 2018.12.01. 21:55:54

@Gandosz: és neked mi a szerethető?

me szerintem egy pöcegödör lett ez az ország, a geciék alatt!

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.01. 22:11:49

@rallus:

Ez nem válasz.

A szocik jóval kevesebb uniós pénzhez jutottak egy gazdasági világválságot is átéltek, és nem kisvasutat, meg fűtött füves stadijonyokat építettek.

paraszthajszal 2018.12.01. 22:28:02

@látjátok feleim szümtükkel: „A szocik jóval kevesebb uniós pénzhez jutottak egy gazdasági világválságot is átéltek, és nem kisvasutat, meg fűtött füves stadijonyokat építettek.”

A szocik elkúrták, nem kicsit – nagyon.

Szétrombolták a gazdaságot, az emberek bizalmát, a saját renoméjukat.

Az tény, hogy nem építettek kisvasutakat, sem stadiont, de mást se nagyon, többnyire csak romboltak.

Méltán borul rá országrontó kormányzásukra a feledés jótékony homálya.

paraszthajszal 2018.12.01. 22:32:26

@látjátok feleim szümtükkel:

Például itt van ez is:
„Ugyanakkor azt alá kell húzni, hogy abban a gazdálkodó szervezetben, ahol a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító – törvényben előírt – integritáskontrollokat nem alakították ki megfelelően, ott jelentős nő a rendeltetésellenes közpénzelhasználás, így a korrupció esélye és lehetősége is.”

Nem feltétlenül az a baj, ha az orvosigazgató a drágább katétert veszi (amennyiben ez orvosszakmailag valóban jelentősen előnyösebb), az viszont már igenis baj, ha pl. a normál piaci árhoz képest másfélszeres áron, a szabályos közbeszerzési eljárást megkerülve, netán a haverjait stafírozza ki. Ennek véget kell vetni, mert EZ a közpénz is az adófizetők pénze, takarékosan kell bánni vele.

taga20 2018.12.01. 22:48:17

@paraszthajszal: :)))

bazdmeg, te retek vagy!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.12.01. 23:01:12

@paraszthajszal: Vannak ebben értelmes megállapítások, de a szervezeti és működési szabályzat még sehol se váltotta meg a világot.

@Gandosz: "Semmilyen személyes anyagi előnyöm nem származott a Fidesz hatalomra jutásából."
Akkor miért támogatod őket?

anonymand 2018.12.02. 04:38:01

@rallus:

Ezt nem tudtam szó nélkül megállni:
"Nézd meg, hogy mennyivel költ többet, vagy kevesebbet ez a kormány az egészségügyre.......hogy jól aludjál... "
Nézd meg, hogy mennyivel költ többet, vagy kevesebbet ez a kormány a szegény gyermekekre... - írhattad volna akár ezt.
Is.
Hogy jól aludjál...
Nekem mindegy, hogy hol de nézz már utána legalább két szónak!
Infláció.
Alulfinanszírozottság.
Azt már nem is várom el tőled, hogy próbálj meg összefüggést keresni aközt, hogy mennyivel köll többet költeni akkor a szegény gyermekekre, ha netán több van belőlük.
Nem te hoztad példának, már csak azért sem.
De ha ilyen nagyszerű a logikád, akkor akár példálózhatnál a csodás fejlődésünkről azzal is, hogy nézzük meg, mennyivel több OLED televíziót vattak a zemberek, mint Gyurcsány-Bajnai idejében.
Vagy azt utolsó békeévben, 1938-ban.

megamedve 2018.12.02. 07:03:41

@paraszthajszal: te totál hülye vagy?
A NER alapvető tézisét bírálod!
Ez az egyik NER alapszabály:
közpénzt minimum másfélszeres túlárazással szabad csak elkölteni, DE fontos, hogy SZENT NEMZETI MAGYAR cégtől vedd (vagy ha az mégis egy galád multi, akkor tisztességesen, és bőkezűen támogassa pl. TAO-val a SZENT MAGYAR HAZÁT).
A túlárazásból (zsebbe) visszacsorgó lé pedig a hűség pénz, ezt ne feledd!
Ez a NER igéje!

rallus 2018.12.02. 07:22:03

Az tény, hogy az egészségügy nem sokat profitált a 2010-ben örökül kapott remek gazdasági helyzetből és pénzbőségből. Ráadásul a kormány is inkább az IMF-nek azonnal fizetendő néhányezer milliárd törlesztését szorgalmazta, pedig a bankok köztudomásúan kifejezett jóindulattal fogadták a kormányváltást.
A szegény gyerekek érdekében is folytathatták volna a bevált gyakorlatot, ha pl. 20 000-ről 50 000 forintra emelik a "megélhetési bűnözés" értékhatárát, hogy apuka ne csak a családi pótlékból tudjon pálinkát venni és nem teszik megint kötelezővé az iskolába járást. Az ingyen tankönyv és étkezés úgyis csak legenda.....

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.02. 09:00:04

@rallus: "Nézd meg, hogy mennyivel költ többet, vagy kevesebbet ez a kormány az egészségügyre.......hogy jól aludjál... "

Te mekkora fasz vagy! A geci gazdád hatalmas pénzeket vont ki az egészségügyből, és magyarok tízezrei halnak meg emiatt évente. Ettől aludna jól bárki, aki nem fideSSfasszopó?

rallus 2018.12.02. 09:10:01

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Fogd vissza magad! Téged sem az Orbán kormány lökött az utcára az OPNI-ból!

Európai téridő 2018.12.02. 09:44:13

Ashwood úr ostoba. A kommentezők az okosabbak.

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.02. 09:53:13

@paraszthajszal: "Nem feltétlenül az a baj, ha az orvosigazgató a drágább katétert veszi (amennyiben ez orvosszakmailag valóban jelentősen előnyösebb), az viszont már igenis baj, ha pl. a normál piaci árhoz képest másfélszeres áron, a szabályos közbeszerzési eljárást megkerülve, netán a haverjait stafírozza ki. Ennek véget kell vetni, mert EZ a közpénz is az adófizetők pénze, takarékosan kell bánni vele."

No látssa a sasszemed? Ilyenekről nem írt a nerhaver számvevőszéke.

Egyébként meg hiába ugatjátok a holdat kórusban, attól az még nem sajt.

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.02. 09:59:53

@paraszthajszal:

A szocikkal te mindig lyukra futsz b+!
A gazdaság szétrothadt már akkorra, amikor a kádárizmust megszüntették. Az első kormányt meg nem a szocik vezették, így nem ők rakták le a kapitalizmus alapjait, hanem pl. az a Matolcsy, Antall segédjeként, aki ma a pénzügyi politika korlátlan ura. Mire ők kormánya kerültek, a földek már elprivatizálódtak. A lerobban állami vállalatokon meg az Antalli szakértelem sem segített, és nem volt uniós "aprópénz" sem.

Majd keresd elő, hogy mit is mondott Orbán arról, milyen állapotba vették át az országot 2010-ben Bajnaitól. ÉS utána kezdett ömleni az unóból a zsozsó.

No és kik is gazdagodtak túlárazott állami megrendelésekből?

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.02. 10:05:59

@rallus:

Látható, hogy a kormány mire, és mennyit költ, ha a nép jólétéről van szó. Valahogy mindig a haverok járnak jól.

Pl. Ilyen hülye reklámokat nyomatnak horibilis összegekért, hogy a gyereknevelés egész életre szóló élmény. Valósznűleg aki ezt kitalálta az még nem nevelt gyereket, vagy magánosított köszpénzből neveli,, mert akinek ez nem jut, az bizony nem élménynek, hanem nagyon kemény feladatnak, harcnak látja. Tudod ott lenn, vidéken, és egészen közelről. Ott, ahol nem adnak tüzifa támogatást azoknak, akik kritizálni merik a kormányt, vagy uram nehagyj el, a fideszt.

miért 2018.12.02. 10:08:02

@paraszthajszal: magának is kasler jutott eszébe!?

rallus 2018.12.02. 11:06:30

@látjátok feleim szümtükkel: " nem adnak tüzifa támogatást azoknak, akik kritizálni merik a kormányt, vagy uram nehagyj el, a fideszt."
Erről örülnék valami konkrétumnak!
Nem kötelező szaporodnod! Talán jobb is, ha ez a hazai fejlődésre pánikrohamot kapó típus kihal...

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.02. 11:39:33

@rallus:

Olvass napi híreket, és megtalálod.

rallus 2018.12.02. 13:45:43

@látjátok feleim szümtükkel: Oké! Az Indexről:"A 2008-as válság évekre visszavetette Magyarországon a reálbérek növekedési ütemét"
"A háztartások jövedelmi helyzete általánosságban javult 2017-ben"
"Tavaly az egy főre jutó éves bruttó jövedelem 1,644 millió forint volt, ami 9,3 százalékkal magasabb az előző évinél "
"A KSH felmérése szerint a reáljövedelem 5,9 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest, ami jelentős növekedésnek számít."
"2017-ben a szegénység valamennyi dimenziójában javulás mutatkozott, a legnagyobb csökkenés a súlyos anyagi deprivációban élők arányában és számában következett be: ez a mutató a 2016-os 14,5 százalékról 10,2 százalékra mérséklődött, az érintettek száma pedig 426 ezer fővel 974 ezerre csökkent."

Még néhány év és csak az emléke marad Gyurcsányék "eredményeinek"!

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.02. 14:19:26

@rallus: "A 2008-as válság évekre visszavetette Magyarországon a reálbérek növekedési ütemét""

Nem megy a szövegértelmezás?

A 2008-as válság vetette vissza a reálbérek növekedésének ütemét és nem a Gyurcsány, vagy a Bajnai. Pont.

A többi meg már az uniós pénzek, és az uniós gazdaság hatása. Nem az Orbáné és a fideszé. Ők csak éltek a sok pénz leehetőségével, a világ meg haladt előre, de nem általuk, hanem mellettük. Általuk csak a stadijonyok füve fűtődött, meg a focipályák száma nőtt.ó, és a kisvasút fejlődik Bicskéig. Ja, meg a fideszközeliek vagyona, földje, bankja, vállalata. A Kivéve a Lajosét, nem a Kósáét, hanem a Simicskáét. Miértis?;D

rallus 2018.12.02. 16:40:30

@látjátok feleim szümtükkel:" A 2008-as válság vetette vissza a reálbérek növekedésének ütemét és nem a Gyurcsány, vagy a Bajnai. Pont."
"Magyarországnak csökkent a legnagyobbat a sérülékenysége a CEEMEA (Közép-Kelet Európa, Közel-Kelet, Afrika) térségben a világgazdasági válság kitörése óta – derült ki a Morgan Stanley tanulmányából. A krízis kirobbanása után Magyarország volt az első!!!!! Európai Uniós tagállam, amelyik nemzetközi mentőcsomagra szorult!!!!, hogy elkerülje a fizetésképtelenséget. A Morgan Stanley azonban rámutat: míg 2008-ban a leginkább sérülékeny!!!!!!!!!!! feltörekvő országként vártuk a válságot a régióban, addig mostanra a középmezőnybe kerültünk,"
Ezt 2006-ban állapították meg... Azóta még javultunk és ezért egyre görcsösebbek vagytok...

Ezekkel a rizsákkal a nyugdíjas munkásőrök klubjában előjöhetsz, de még itt is túlzás....

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.02. 18:21:13

@rallus:

Te jársz a munkásőr klubba? Mert én nem is hallottam róla. Bár ha van is ilyen, akkor az most a biztonsági őrök "klubja" állami megrendeléssel.;D

rallus 2018.12.02. 22:04:06

@látjátok feleim szümtükkel: Mindemellett mikor is előztük meg válságban a barátainkat?

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.03. 14:27:35

@rallus:

Úgy tűnik neked is a Lázárr szervezte a fejedben a közvilágításodat, azért nem látsz a sötétben.

Egy válság nem egyik napról a másikra történik, az hosszabb-hosszú folyamat következménye. Csak ti szeretitek áttolni a felelősséget mindenki másra, nektek ne maradjon csak a dicsőség ( lásd Tarlós mester és a BBK felelőssége ). Lelked rajta, majd lesz ez még másként is, csak várd ki a végét. Én már láttam az elődeik tündöklését és bukását, majd te is meglátod - ha megéred - ezekét. Jó egészséget hozzá, és gyűjtsd a pénzed, a mi magyar egészségügytől nem fogog megkapni amit szeretnél. Mert azt is a Gurcsány tolja el, már kilenc éve., nem az Orbán és a fidesz.

Tanulmányozd meg azt a régi magyar bölcsességet, mely szerint a más/mások szemében a szálkát is meglátod, magadéban/magatokéban meg a gerendát sem. A gerenda azért kiesik magától is.
süti beállítások módosítása