B1 blogcsalád



Az Orbán-kormány szánt szándékkal hagyja veszni a CEU-t, Ausztria röhög a markába

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. november 29. - Szelestey
  • Sorost nem győzik támadni az olyanok, mint Erdogan, Trump és Orbán, pedig éppen miattuk nagy-nagy szükség van rá
  • Az unortodox jegybank az alacsony kamatok mellett kardoskodik, de lesz ennek böjtje a tőzsdén is, miközben a sajtópiacon  kibújt a szög a zsákból és központi vezérlés alá helyezik az összes jobboldali médiumot
  • Chuck Norris egy vicc, és hát, madarat tolláról, embert (új) barátjáról.

ceu_5.jpg

 

Die Presse

die_presse.jpg

1. A CEU rektorhelyettese szerint ha a kormány nem írja alá a következő két napban a New York Állammal kötött megállapodást, akkor egész egyszerűen elüldözi az egyetemet Budapestről. Fodor Éva hozzátettei, hogy a Nádor utca megmaradna központnak, ilyen-olyan módon megtöltenék élettel és a város, illetve a magyar értelmiség, a fiatalok javára hasznosítanák. Hogy a hatalom miért makacsolta meg magát, arra nézve nem adott ésszerű magyarázatot. Fodor úgy véli, itt inkább politikai támadásról van szó, miután az Orbán-kabinet nem szeretné, ha a Közép-Európai Egyetem gondolkodó embereket képezne, akik azután olyan véleményeket hangoztatnak, amikkel bizonyos miniszterek nem értenek egyet. Az alapító Soros György neve is vörös posztó, az iskolával sosem volt jogi vagy szakmai gond. A CEU vezetése azon van, hogy az oktatás Bécsben is világszínvonalú legyen, csak már az állandó zaklatás nélkül. A helyettes rektor ugyanakkor emlékeztet arra, hogy az egyetemek általában hosszabb életűek, mint a kormányok.

 

2. Teljes lendülettel folynak a tárgyalások a CEU Bécsbe költözéséről. A döntés két nap múlva születik meg, de már megvan, hogy hová megy az egyetem az osztrák fővárosban arra a pár évre, amíg felújítják a számára kiszemelt épületegyüttest. Ezt a bécsi polgármester maga jelentette be. Jelenleg elsősorban arról zajlanak az egyeztetések, hogy az iskola mekkora részt béreljen az egykori kórházból. E pillanatban úgy néz ki, hogy 17 pavilont venne igénybe az oktatás, kollégium, valamint a tanárok szállásának céljára, de lesz ebédlő is. Ki kell dolgozni továbbá, hogy a területet miként lehet bekapcsolni a tömegközlekedésbe. A terv az, hogy a 2023/24-es tanévtől indul be a teljes körű képzés, a felújításokat a bérleti díjból fedezik. Az első gólyák azonban már jövőre Bécsben iratkoznak be, vagyis már nem Budapesten. Hogy hol lesz az átmeneti otthon, az már eldőlt, az utolsó részletkérdéseket tisztázzák ez ügyben. Addig nem kívánják a helyszínt megnevezni.

 

The Times

the_times_1.jpg

A konzervatív lap arra hívja fel a figyelmet, hogy a Soros elleni támadások mutatják: erősödik az antiszemitizmus. Legutóbb a török elnök keltett új életre olyan, veszélyes előítéleteket, amik mögé diktatúrák szeretnek rejtőzködni. Öt nappal később a Nyílt Társadalom Alapítvány közölte, hogy befejezi törökországi működését. Aki ismeri a zsidóság történetét a 19. és 20. században, az tudja, hogy Erdogan most a nemzetek szétverésével hozta kapcsolatba a „magyar zsidót”. Az alaptéma visszaköszön a nácizmustól a sztálini időkig. Kiindulópontja a bolygó zsidó, vagyis aki a mítosz szerint folyamatos bolyongásra ítéltetett, mert kigúnyolta Krisztust. A figura gyökértelen, kozmopolita, gyakran gazdag és mindig ördögi.

Amikor a rendszerváltáskor a keleti lakosság csak pislogott, hogy merre is induljon el, Soros segített neki. Az egyik legnagyobb ajándéka a CEU volt Közép-Európa számára, de az egyetem, amely feltűnően rövid idő alatt világszínvonalra jutott, Orbán zaklatással felérő kampánya miatt már nem vesz fel új diákokat Budapesten. A szemfüles osztrák kancellár viszont bejelentette, hogy szívesen látja az intézményt Bécsben. Soros annak idején abból indult ki, hogy a pénze révén a régió elkerülheti a tekintélyelvűség újabb felbukkanását. Ám az utóbbi öt évben jótevőből démon lett minden populista és nacionalista politikus szemében, az egész világon. A kezdőlökést Putyin adta meg, és az emberek mintha sosem tanulnának. A populista autokraták, akik magukat mindig a nemzettel azonosítják, az állítják, hogy amit ők akarnak az mindig valami szent dolog, viszont aki meg akarja hiúsítani szándékukat, az a nép ellensége. És a többség időről időre bedől ennek.

 Az orosz államfő, valamint Erdogan, Orbán, Salvini, Netanjahu és Trump nem szeretik Sorost. Az amerika elnök hozzáállása megdöbbentő és riasztó. A bolygó zsidót nem látják szívesen ott, ahol a vezető igyekszik túllépni uralmának időkorlátain, ahol a hatalmon lévő párt akarja kinevezni  a bírákat és befolyásolni a tárgyalásokat, ahol bezárják vagy megfélemlítik a szabad sajtót, és ahol a népszerűtlen kisebbségek lesznek a hivatalos bűnbakok minden rosszért. Vagyis mindenütt, ahol Sorosra a legnagyobb szükség van.

 

Guardian

guardian.png

1. Európa az identitáskultusz szorításában van, de vissza tud vágni, és meg is kell védeni a demokratikus szabadságjogokat, miután a szélsőjobb azt állítja, hogy a civilizációk harca felé tart a világ. Így látja ezt vendégkommentárjában egy fiatal francia közalkalmazott, aki azt írja, hogy amikor ő született, 1991-ben, Orbán Viktor még nagy liberálisnak, a szovjet uralom ellenfelének számított. Mostanság viszont úgy néz ki, hogy szétesés felé halad a világ. Chloé Ridel úgy értékeli, hogy az európai terv megfeneklett a keleti bővítésen és a Brexiten. Ebben a légüres térben a nagyobb védelem és szuverenitás jelszavával új gondolatok és elválasztó vonalak jelennek meg. Itt már az unióról magáról van szó, és az olyanok szorgalmazzák a megosztást, mint Orbán, akinek nagyon is ínyére van az identitásról folyó vita.

Hiba volna őket nacionalistának minősíteni, hiszen a magyar kormányfőnek nem áll szándékában elhagyni az uniót. Belülről akarja az EU-t megváltoztatni. Meg van a maga elképzelése Európáról, és annak lényege az, hogy nem a békét, hanem fehér, keresztény civilizációt kell megvédeni, főleg az iszlámmal szemben. Ehhez igyekszik széleskörű politikai platformot létrehozni, a muzulmán bevándorlás és a kulturális liberalizmus elutasításával. Ezt a víziót sok szélsőséges párt osztja. Csak éppen ezek az erők zsákutcába visznek, a civilizációk összecsapásának nincs jó kimenetele, már ha egyáltalán bekövetkezik. Ehhez legelőször is meg kell óvni a demokratikus szabadságjogokat, mert azok képessé tesznek, hogy polgárokként gondolkodjunk és a történelem gyermekeiként cselekedjünk.

 

2. Egy francia újságírónő arra figyelmeztet, hogy Macron terve félrecsúszott, a politikus ma már azt a populizmust hozza fel, amelynek megállítását oly sokan várták tőle. A szerző, Marion Van Renterghem, ellátogatott Közép-Európába, hogy megnézze, mire jutott az Orbán-féle illiberális demokrácia a térségben, ahol tekintélyelvű nacionalisták az emberek félelmére és nyugtalanságára rájátszva megerősítették hatalmukat. Csakhogy közben Franciaországon is végigsöpört az elégedetlenség, és már odáig jutott, hogy a legpopulistaellenesebb vezető, akit csak el lehetett képzelni, napjainkban valójában már a populizmust erősíti. Egyidejűleg a gyűlölet nevében felbukkant a rasszista és idegengyűlölő erőszak. Macron pedig elvesztette a kapcsolatot a valósággal. Lehet, hogy Le Pen pártja messze megelőzi az En Marche-t az európai választásokon. Az államfőre ráégett az a kép, hogy ő a gazdagok embere. A nemzetközi együttműködés eltűnőben van, a nagyhatalmak erejüket fitogtatják, Európa szétválik az eresztékeinél – pont akkor, amikor a legnagyobb szükség volna rá. Erre paradox módon éppen a BRexit nyitotta rá a szemeket, ám egy kicsit túl későn.

 

New York Times/AP

new_york_times.jpg

Az újságnak is feltűnt, hogy kormány közeli orgánumok tulajdonosai egytől egyik egy alapítványnak adják át cégüket, méghozzá ingyen, ily módon hatalmas jobboldali sajtókonglomerátum jön létre Magyarországon. Ideértve kábeltévé csatornákat, netes hírportálokat, bulvár- és sportlapokat, valamint az ország össze megyei újságját, több rádiót és számos magazint. Olyanok cserélnek cégért, mint a Hír TV, az Echo TV, az origo, a Nemzeti Sport, a Bors, a Magyar Idők és a Figyelő. Legtöbbjüket az utóbbi években szerezték meg, illetve alapították Orbán szövetségesei. Nemzetközi értékelések szerint 2010 óta élesen hanyatlott a magyar sajtószabadság. Urbán Ágnes a Mérték Médiaelemzőtől azt mondja, a példátlan összevonás nyomán immár értelmetlen sajtószabadságról beszélni. A hatalom közeli sajtó teljes ellenőrzés alá kerül. Központosítják a rendszert, így sokkal olcsóbb lesz működtetni. A pár független szerkesztőség viszont még nehezebb helyzetbe kerül, hiszen egyetlen hatalmas vetélytárssal kell megküzdenie.

Szenesi Tóth Attila, az Index főszerkesztője arra emlékeztet, hogy innen kezdve még könnyebb ugyanazt a központilag meghatározott tartalmat lehozatni a birodalom alá tartozó orgánumokkal. Most 10 társaság tagozódik be, összesen 100 millió dolláros becsült piaci értékkel. Rényi Dániel Pál szerint az Orbán-rendszer működésére világít rá, hogy ilyen értékes vállalkozásokat gyakorlatilag az alapítványnak ajándékoznak, méghozzá egyidejűleg és nyilvánvalóan összehangoltan. Azt mutatja, hogy az eddigi gazdák politikai feladatot hajtottak végre, és most érvényesül az igazi döntéshozó szándéka.

 

Washington Post

washington_post.jpg

Magyarország erőskezű vezetőjének új barátja van: Chuck Norris. Mert hát kinek mutassa meg Orbán a TEK edzését? Természetesen az akcióhősnek és ez most nem vicc. A színész kemény fickó hírében áll, azon kívül politikai konzervatívként tartják számon, aki két éve Trump mellé állt a választáson, majd kinyilvánította támogatását Netanjahu iránt is. Orbán Viktorból időközben az EU egyik legkonzervatívabb figurája lett, és vitát váltott ki, amikor lépéseket tett a magyar sajtó, illetve az unió ellen, továbbá olyanokban talált barátra, mint Putyin, Bannon és egy sor szélsőjobbos európai párt. A találkozóról készült videó szerint egyszer csak azt közölte Norris-szal, hogy ő alapvetően utcai harcos. A korábbi amerikai kormányzatok tartották a távolságot tőle, a Trump-féle vezetés viszont megbocsátóbb.

 

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

Az utóbbi években viccek sokasága járja Chuck Norrisról, filmekben azonban már alig-alig szerepel, most viszont felbukkant Magyarországon és Orbán Viktor nem akarta semmiképpen sem kihagyni ezt a lehetőséget. Ezért találkozott a színésszel, sőt az eseményről készült felvételt a saját honlapján tette közzé. A beszélgetésből kiderül, hogy a házigazda meg van győződve arról: róla ugyanolyan téves állítások terjednek az interneten, mint a művészről. A különbség az, hogy ami róla járja, az nemigen mókás, mert nem arról van szó, miként kell berúgni a csapóajtót vagy elszámolni a végtelenig. Esetében sokkal inkább az igazságszolgáltatás, a sajtó és a szabad demokrácia elleni támadás az apropó. Orbán politikusnak látja magát, és most elárulta: utcai harcosnak, vagyis olyannak, mint Norris. Utóbbi politikailag a keresztény jobboldalhoz tartozik. Ám ez irányú megnyilvánulásai arról tanúskodtak, hogy nem annyira emberfelettien okos, hanem inkább röhejes, amint azt most Magyarországon megmutatta.

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A befektetőknek jól jön a laza magyar pénzpolitika, ám az erősödő infláció miatt a jegybank előtt-utóbb kénytelen lesz kamatot emelni és ez várhatóan kihat a tőzsdére. A magasabb árakkal párhuzamosan ugyanis fokozódnak a veszélyek is. Az erőteljes növekedés ellenére az MMB évek óta igen enyhekezű a monetáris politikában, ám ez a forintot is nyomja. Az árfolyam jelenleg 320 forint körül ingadozik az euróhoz képest, de az év elején még 310 volt. A központi bank azonban egyelőre nem kíván eltérni a gazdasági ciklust erősítő kamatpolitikától. Ám az Erste elemzője szerint minél később korrigál, annál nagyobb a kockázat.

A pénzemberek egyelőre értékelik az illiberális beütés miatt bírált Orbán Viktor gazdaságpolitikáját. Hiszen a költségvetés megbízhatóan mérsékli az államadósságot. A piacok értékítélete azonban nem egyértelmű, mivel Budapest és az EU viszonya nem éppen kedvező a gazdaság szempontjából.      

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2314402608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LKerekes 2018.11.29. 04:12:00

Minden egyes cikk alátámasztja, hogy ez az oldal jobb, mint a "Ludas Matyi".

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.29. 05:13:18

Szurkolunk, hogy Orbán tartson ki és ne állapodjon meg az utolsó pillanatban Sorossal.

John Brennan 2018.11.29. 05:25:05

"Az első gólyák azonban már jövőre Bécsben iratkoznak be, vagyis már nem Budapesten."

Helyes.

"Az egyik legnagyobb ajándéka a CEU volt Közép-Európa számára"

Kacaj.

megamedve 2018.11.29. 05:36:15

A három főmajom résen van!

s.g.l. 2018.11.29. 06:47:19

Nem veszni hagyja hanem a fideszmaffia veszejti el!
Nem semmi ahogy a fideszvakhitű agyhalottak tapsolnak ennek a hihetetlen károkozásnak, lévén ha a fidesz a szarra azt mondja csoki, ezek kétpofára majszolják, sőt repetát kérnek.
Azt még egy fideszagyhalott sem tudta megmondani milyen kárt okoz a CEU jelenléte, csak hablatyolnak mindenféle baromságot, azt tudjuk azonban , milyen kárt okoz ha elmennek.
Nyugodtan nevezhetjük ezt hazaárulásnak.

Cycmen 2018.11.29. 07:26:06

" Sorost nem győzik támadni az olyanok, mint Erdogan, Trump és Orbán, pedig éppen miattuk nagy-nagy szükség van rá"

Majdnem igaz, csak éppen Trumpra, Orbánra és Erdoganra van nagy szükség Soros miatt! A világ sok részén tudnának mesélni róla hogy Soros mekkora áldás. Persze naplopó újságíróknak, használhatatlan diplomával rendelkező "civileknek" meg a CIA-nak isten ajándéka.

Cycmen 2018.11.29. 07:29:08

@megamedve: A három főmajom résen van!

Neked viszont elveszik a tizenharmadik havi Soros-ösztöndíjadat, mert elkéstél.

Cycmen 2018.11.29. 08:11:03

Lajos, neked meg el lesz intézve a valagad, szóltam Chuck Norrisnak hogy miket pofázol róla, azt mondta este benéz hozzád!

Benikuty 2018.11.29. 08:41:42

Látom, ma is nyitva felejtették a zárt osztály rácsát.

megamedve 2018.11.29. 08:45:00

@Cycmen: Értem. Most szíven találtál.

A három főmajomról (meg a többiről, akik kicsit lassabban reagálnak, mint pl. ..... de persze nehogy magadra vedd) mindig a volt politikai tisztem jut az eszembe (amikor anno még sorkatona voltam, merthogy én egy ilyen vén libsikomcsi vagyok már).
Egyszer valaki egy faszt rajzolt a századszintünkön lévő "sarló és kalapács" nevű design elemre, és ez rendkívül feldühítette szegény embert. Összehívták hát az illetékes sorállományt egy kis ideológiai képzésre, és ott ordította vörös fejjel az az ember hogy: "vegyék tudomásul, hogy én meggyőződéses kommunista vagyok!"
Nos a faszrajzoló nem lett meg (máig fogadni mernék rá, hogy valamelyik tiszt volt), mi kollektíve kaptunk 2 hét laktanyafogságot, de a poén csak később jött.:
Pár év múlva hol láttam viszont meggyőződéses kommunistánkat? Nos, portás volt egy TSZ-ben, és bőszen nyitogatta a sorompót a szaros traktorok előtt.
Hm... de ne vonjatok párhuzamot semmi között se....

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.11.29. 09:11:06

" ... Az árfolyam jelenleg 320 forint körül ingadozik az euróhoz képest, de az év elején még 310 volt. ... "

Ugyan még hányszor fogják ezt a dolgot felhánytorgatni a f@szorrú újságírók.... Minden alkalommal amikor megy a hőbörgés az árfolyamváltozás miatt, felhívom arra a nagyérdemű figyelmét, hogy ez a Csutibaba és a Fidesznyikek számára pozitív, hiszen az EU támogatás EURO alapon történik, 310 körüli árfolyamon kiadják a megítélt támogatás előlegét, ezt elvileg a nyertes azonnal el is költi, azaz nem veszít a dologgal, de az elszámoláskor a Fényességes Vezető Gülü Szemű Jobbkeze a Zuniónak EURO számlát fog benyújtani, amit ugye egy "rosszabb" árfolyam mellett fizet ki a Zunió, azaz a kúrmánynak a fent emlegetett 310 és 320 közötti árfolyamkülönbözet szín tiszta nyereség. Sehol nem kap a magyar kúrmány ekkora hozamot ennyi időre, ráadásul másnak a pénzére....

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.11.29. 09:22:06

Valami nagyon nagy baj van a magyar liberálfasiszták vízfejében! Állandóan a kúrmány által nekik lökött gumicsontokon rágóznak, jelenleg ez a Gurevcsány ÜGY illetve a CEU ÜGY.
Szóval, folyamatosan meg a hőbörgés és az ajvékolás a gumicsontok dolgában, ahelyett, hogy a következő választásra felépítenék a szavazótábort, ami szerintem az elsődleges dolog kellene hogy legyen.
Ráadásul úgy kattannak rá a gumicsontokra, hogy azt nem veszik figyelembe, hogy az átlag mezei bunkót, azaz a szavazókat, nem érdekli, hogy a Gurevcsányok menedékjogot kapnak, mert azok nem fogják az Ő lányaikat és asszonyaikat leteperni, és lesz@rják, hogy a CEU hol és kinek és milyen diplomákat ad, mert sose jártak oda, és sose lesz pézük a tandíjat kifizetni, hogy oda járhassanak.

Ebben az országban simán lehet hangosan üvöltve bilinccsel fenyegetni egy másik párt parlamenti képviselőit és a kormány tagjait, miközben minden tolvaj mocsok politikus (aki fenyegetőleg mondja, az IS) tisztában van vele, hogy itt soha senki nem lesz elszámoltatva, mint ahogy eddig se volt (pedig az igény mindig megvolt rá).

Cycmen 2018.11.29. 10:27:34

@megamedve:" Értem. Most szíven találtál."

Ja! Gondolom már telesírtad a zsebkendődet.

Cycmen 2018.11.29. 10:29:32

@Benikuty: "Látom, ma is nyitva felejtették a zárt osztály rácsát."

Hogy vinne el a sintér!

2018.11.29. 10:30:44

"A pénzemberek egyelőre értékelik az illiberális beütés miatt bírált Orbán Viktor gazdaságpolitikáját. Hiszen a költségvetés megbízhatóan mérsékli az államadósságot."

Ezt is be kellett volna sárgítani.. ízlelgessük.. "Megbízhatóan mérsékli az államadósságot."

Ezek a frankfurter skriblerek nem olvasnak b1-et? Nem olvasnak Cicust? Hát ezek légbőlkapott infókra támaszkodnak?

Gandosz 2018.11.29. 10:32:00

Két nap alatt a Ceu nem tudja létrehozni amerikai képzését. Nem is akarta.

Ha mégis engedélyezné a kormány a Ceu működését, kormánydöntő megatüntetést szervezek.

Benikuty 2018.11.29. 10:41:14

@Cycmen: "Hogy vinne el a sintér!" Látom Tódikám, illetékesnek érzed magad :D

Cycmen 2018.11.29. 10:54:55

@megamedve: Érdekesch történet, csak foggalmam sincs mit akartál mondani vele.....hacsak nem azt, hogy a poltiszti diploma annyit ér, mint a CEU-s, ha megszűnik az ideológiai alap (megdöglik Soros) mehetsz szart lapátolni.

FCUK13 2018.11.29. 11:16:52

érdekes fogalmi zavar, hogy ha nem csinál valaki valamit, azzal elüldözést valósít meg :)

Gandosz 2018.11.29. 11:20:04

@Magánvéleményem: most épp az a bajuk, hogy Kósa Lajos laptopozott.
Várom erről a témáról a b1 hírt.

Cycmen 2018.11.29. 11:35:58

@Gandosz: "most épp az a bajuk, hogy Kósa Lajos laptopozott.
Várom erről a témáról a b1 hírt."

Bisztos a Zorbán kérésére keresett a ebay-n olcsó pelenkát az unokáknak, amit majd teleszarva el lehet megint dobni!......szerintem.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.11.29. 11:38:41

@Gandosz: passz, gondolom Kósa magiszter WOWozott egy jót, megesik az ilyen, de lehet, hogy épp itt kommentelt Bircaman vagy Taga20 álnéven :-)

2018.11.29. 14:29:33

@Gábris szomszéd: Jajjaj... ez a ti szintetek.. vicces emberek, meg az ő kis vicc pártjaik. Talán a Fővárosi Nagycirkuszban kellene mandátumért aspirálni.. A parlament nem óvoda.

morpho 2018.11.29. 15:00:47

@Womb Raider: A parlament nem óvoda, hogy kivonulgassunk ha a miniszterelnök felszólal. Akkor kellett volna az egész brigád fizetését elvonni, csak a szocik hülyék voltak. A parlament nem óvoda, hogy Németh Szilárd döntse el mikor ül össze a nemzetbiztonsági bizottság. A parlament nem óvoda, hogy "véletlenül" lekéssük a köztársasági elnök választást. A parlament egyébként megszűnt. Az ellenzéki képviselők nem szólalhatnak fel. Ez nem parlament.

Gandosz 2018.11.29. 16:01:21

morpho: Így van, az ellenzék megbukott.

Benikuty 2018.11.29. 16:23:10

@Gandosz: Neked súlyos szövegértési problémáid vannak! Az igaz, hogy az ellenzék megbukott, a lényeg @morpho: mondandójából: " Akkor kellett volna az egész brigád fizetését elvonni, csak a szocik hülyék voltak. "
Akkor, amikor szabotálták a parlament munkáját, maradt energiájuk ennek a mocskos mátrixnak a kidolgozásához.
Ami rabszolgatörvény "vitája" körül történt, az a parlamenti rendszer tragikomédiája. Egyszer az elvtársaitokra is sort a kerít a regnáló hatalom, ne feledd!

Gandosz 2018.11.29. 18:50:49

@Benikuty: a rabszolgatörvény (újabb szó, amivel az ellenzék lejáratja magát) vitájában az ellenzék viselkedése volt tragikus. Szél Bernadettnek pszichiátriai kezelésre lenne szüksége.

morpho 2018.11.29. 18:58:51

@Benikuty: "Akkor, amikor szabotálták a parlament munkáját" Most is szabotálják. Elveszik a szót, nem bennek be a bizottsági ülésre, hogy ne legyen határozatképes, ugyanezt csinálják a plenáris ülésekkel, a fontos törvényeket egyéni képviselői indítványként terjesztik be, hogy ne kelljen róluk egyeztetni, a miniszterelnök egyetlen kérdésre nem válaszol, csak kellemes karácsonyt kíván, meg elmondja, hogy alókupec egy tisztességes foglalkozás. Ez nem országgyűlés, hanem kabaré. A Kádár alatt pont ilyen volt a parlament és Orbán volt a legnagyobb ellenzője ennek! Bár azóta kiderült, hogy ő nem is adiktatúra ellen harcolt, hanem azok ellen, akik csinálták a diktatúrát, mert ő akarta csinálni. Hát most csinálja.

@Gandosz: "a rabszolgatörvény (újabb szó, amivel az ellenzék lejáratja magát) vitájában az ellenzék viselkedése volt tragikus" Igen, ezért aztán másnap gyakorlatilag vissza is vonták a törvényt. Már megint igazad van, buta narancskullancs.

Európai téridő 2018.11.29. 19:20:04

A Guardian fejléc alatti francia hölgyek okosabbak, mint bizonyos francia urak. Az ifjú titánia azt már sejti, hogy az EU-bővítés felszínre hozta a kontinens eddig agyonhallgatott, ignorált problémáit - amelyek miatt mellesleg két nagy háborút folytatott saját maga ellen és a szuperhatalmi felállással a nagyhatalmai gyakorlatilag amortizálták magukat - szerintem. Most pedig sokszor csak pótcselekszenek. A másik hölgy meglátása az antipopulista Macron populistásodásáról szintén tanulságos.

Benikuty 2018.11.29. 19:32:25

@Gandosz: Most, hogy ilyen finoman kifejtetted a véleményed az ellenzék viselkedését illetően, beszélgessünk már Lezsák elvtárs bekapcsolva hagyott mikrofonjáról, és az ő ezt követő idióta megnyilvánulásairól!
Az a bizonyos úgy hagyott mikrofon csak nem egy erődemonstrációs koreográfia része volt? Hagyjuk már, ez az egész bűzlik, mint a szalonképessé varázsolt fasizmusotok.

Gandosz 2018.11.29. 19:36:51

@morpho:
"másnap gyakorlatilag vissza is vonták a törvényt"

Persze, a kormány vereséget szenvedett, megbukott stb.
Ilyen ócska retorikai fogásokkal ne zaklass kérlek. Módosították a javaslatot.

Gandosz 2018.11.29. 19:39:24

@Benikuty: "beszélgessünk már Lezsák elvtárs bekapcsolva hagyott mikrofonjáról"

Ez annyira gyerekes baromság, hogy nagy eséllyel majd a B1 külön cikket szán neki.

Benikuty 2018.11.29. 19:49:37

@Gandosz: védjed csak azt a szerencsétlen demens idiótát, ha még nem lenne elég röhejes a szerecsenmosdatásod. ...és bocs, de nekem még dolgoznom kell, nekem nem fizet a náci pártotok a destruálásért. Részemről ennyi...

morpho 2018.11.29. 19:51:09

@Gandosz: "Persze, a kormány vereséget szenvedett, megbukott stb.
Ilyen ócska retorikai fogásokkal ne zaklass kérlek. Módosították a javaslatot!"

Módosították a javaslatot! Hát így is lehet mondani, de ez attól még a törvény visszavonása pubi! Megmosolyogtató vagy! :)))))

Gandosz 2018.11.29. 19:57:21

@morpho: leszarom a retorikai fogásaidat.

TESSÉK, ÖRÜLJ: BELEBUKOTT A KORMÁNY A RABSZOLGATÖRVÉNYJAVASLATBA!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.11.29. 20:04:11

@MOTHERFCUK13: "érdekes fogalmi zavar, hogy ha nem csinál valaki valamit, azzal elüldözést valósít meg"

A gazdád ugyanolyan geci, mint te vagy, fideSSfasszopó. Törvénybe iktatta, hogy a nemelüldözésnek az a feltétele, hogy ő csináljon valamit.

morpho 2018.11.29. 21:15:23

@Gandosz: Ez már nem megmosolyogtató, hanem nevetséges. : ) Ki is röhöglek! Figyu: :)))) Muhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhaha!!!!! :))))

Nagyorrú Barbi 2018.11.30. 14:54:40

Ha a ceu el húz innen a náthás 3,14csába, akkor meg mi röhögünk a markunkba. Mi a fax szükség van egy hintalóetető, levegőreszelő semmi szakra? Hát ez az...

Kelly és a szexi dög 2018.11.30. 14:59:13

"We don't need no education" - szóval el lehet menni...

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.30. 14:59:48

Következő lépés: az egész Soros Alapítvány elmenése Bécsbe.

gyurmicsek 2018.11.30. 15:02:57

@Gandosz: És azért módosították, mert jó volt. Értem.....

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.30. 15:24:50

@gyurmicsek:

A CÖF csak reakció a sok liberó kémszervezetre.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.11.30. 16:13:31

Chuck Norrisról kiderült, hogy Bruce Lee fejrúgása mégiscsak maradandó sérüléseket okozott az agyában... :)

exterminador 2018.11.30. 16:18:25

@balcán maxval bircaman: következő lépés: a birkák deportálása Kolimára.

Melee 2018.11.30. 16:28:24

Ostoba a cím. Az Orbán-kormány nem hagyja szánt szándékkal veszni a CEU-t. Az Orbán-kormány szándékosan megtesz mindent, hogy a CEU-t elüldözze Budapestről. A trollokat meg riadókészültségbe helyezte a várható reakciók megjelenésére számítva.

közösperonos átszállás 2018.11.30. 16:31:07

@Nagyorrú Barbi: "Mi a fax szükség van egy hintalóetető, levegőreszelő semmi szakra?"

Ki nem szarja le, hogy szerinted mi szükség van rá, amíg idejönnek az amcsik, hogy ezt tanulják, pénzért?

Segítek, jó? A CEU esetében idejönnek az amcsik, tanulják azt, amit, fizetnek (ebből a CEU másfél mrd Ft-ot költött Magyarországon évente), és a végin hazamennek. Nna, ilyen egy exportcég.

Jó nekünk, ha elkergetünk egy exportcéget? Mégis mire?

közösperonos átszállás 2018.11.30. 16:34:19

@FCUK13: "érdekes fogalmi zavar, hogy ha nem csinál valaki valamit, azzal elüldözést valósít meg :) "

Egyrészt első lépésben hozott egy törvényt, hogy akinek nincs igazolása, annak mennie kell. Passzívan hozta azt a törvényt? Ugye, hogy nem?

Másrészt második lépésben ezt az igazolást törvénysértő módon (a saját törvényét sértő módon, de ez csak etikai értelemben probléma, ezt a fogalmat meg nem próbálnám most meg elmagyarázni neked) nem adta ki. Ez se olyan nagyon passzív, juszt is tett keresztbe.

Hát ennyi, egy pontból tudtál mindjárt kettőt elbukni.

arabok balrol 2018.11.30. 16:37:35

csak nehogy szarnyas kapu legyen a rohogesbol

muha haha ha

arabok balrol 2018.11.30. 16:38:45

@közösperonos átszállás: "Ki nem szarja le, hogy szerinted mi szükség van rá, amíg idejönnek az amcsik, hogy ezt tanulják, pénzért?"

marmint oroszok, ukranok, feheroroszok

amcsik..:)))

illiberalisberlo · http://illiberalisberlo.blog.hu/ 2018.11.30. 16:44:28

Ceu miert nem vizsgalja felul a fideszeseknek kiadott diplomat?:D

Milyen jo moka lenne :D

közösperonos átszállás 2018.11.30. 16:45:59

@arabok balrol: Ehh, jó, whatever, akkor jobbra exportálnak, nem balra, az még jobban is fekszik a mostani kurzusnak. :-)

arabok balrol 2018.11.30. 16:47:00

@illiberalisberlo: mivel posztgrad diploma, kit erdekel, mindegyiknek van masik

arabok balrol 2018.11.30. 16:47:36

@közösperonos átszállás: mer a rektor szerinted amerikai, vagy soros amerikai netan?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.11.30. 16:49:46

Vajon már megint miért ez a szemle címe? Szintén a szemléből vett súlypontos idézetek alapján lehetett vona akár ezek bármelyike is:
"Macron elvesztette a kapcsolatot a valósággal."
"Orbánt hiba volna őket nacionalistának minősíteni"
"A pénzemberek egyelőre értékelik az illiberális beütés miatt bírált Orbán Viktor gazdaságpolitikáját."

Objektív, mi?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.11.30. 16:51:38

A második cím helyesen: Orbánt hiba volna nacionalistának minősíteni.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.11.30. 16:54:50

Elkeserito milyen birka nep a magyar.

Mindenkinek az utcan a helye aki kereszteny es magyar, es Ignacijev es Soros babukat kell egetni, valamint MAV vagont odatolni a CEU ele!

ez lenne a minimum

hogy ertsek hogy mivan

_Epikurosz_ 2018.11.30. 16:58:58

Et si forte vobis subtrahatur hospitiorum taxatio, aut quod absit vobis vel alicui vestrum iniuria vel excessus inferatur enormis, utpote mortis vel membri mutilationis, nisi congrua monitione premissa infra quindecim dies fuerit satisfactum, liceat vobis usque ad satisfactionem condignam suspendere lectiones. Et si aliquem vestrum indebite incarcerari contigerit, fas sit vobis, nisi monitione prehabita cesset iniuria, statim a lectione cessare, si tamen id videritis expedire.

Gandosz 2018.11.30. 17:13:40

Na mi lett? Akkor a Ceu végre takarodik? Mert ha nem, szervezem a gigatüntetést ellene.

FCUK13 2018.11.30. 17:14:06

@közösperonos átszállás: más intézmények csont nélkül meg tudtak felelni a törvénynek, igaz, azok nem is nyomtak hisztit.

Ezek meg aláírtak egy megállapodást kint, és lobogtatják. De a törvény nem megállapodást kér, hanem oktatási tevékenységet. Az elején nagy a ceu mondta, hogy a kinti oktatás létrehozása évekbe telik. Megcsinálták mégis pár hónap alatt? Ugyan! Csak az a kérdés, akkor hazudtak vagy most:)

taga20 2018.11.30. 17:29:03

@Gandosz: inkább ma is szopd le a gecit, ahhoz értesz te fityeszes hulladék!

Gandosz 2018.11.30. 17:34:42

@FCUK13: A Ceu mindig a hisztit keresi.
Értéktelen képzései eleve erre képeznek, hogyan lehet hisztizni a normális emberek ellen. Hogy aztán a gyilkosoknak 5 millió forint kártérítést ítéltessenek meg (Szögi Lajos gyilkosának, a Helsinkiék segítéségével, ja, hogy erről nincs poszt az Indexen, hávégén, 444-en? Csak arról, hogy a gyilkosok az áldozatok?).

taga20 2018.11.30. 17:41:07

@Gandosz: te mi a kurvaanyádért hazudozol itt állandóan?

nincs nap, hogy valaki ne vágná a pofádba a saját szarodat, te szerencsétlen állat!

Gandosz 2018.11.30. 17:47:27

@taga20: kurva anyád neked van, te primitív tahó

taga20 2018.11.30. 17:50:23

@Gandosz: te mi a kurvaanyádért hazudozol itt állandóan?

erre válaszolj te kibaszott fityeszdroid!

Cycmen 2018.11.30. 17:50:54

@Gandosz: "@taga20: kurva anyád neked van, te primitív tahó"

Ott mindenki kurva, még taga is nőnek öltözik és kiáll a sarokra! :D

taga20 2018.11.30. 17:52:20

@Cycmen: mivan mirr-murr, hiányoztam?

na ne dorombolj má ennyire itt nekem!:))

Cycmen 2018.11.30. 17:52:57

@taga20: Jól csináltam haver? Mármint a kis "t" . Fejben tartom, ne mondd hogy nem veszem figyelembe a kívánságaidat! :D

Gandosz 2018.11.30. 17:54:24

taga szerint a jogvédelem, igazság és a humánum diadala, hogy Szögi Lajos gyilkosának 5 millió forint kártérítést írtéltek meg

Cycmen 2018.11.30. 17:54:30

@taga20: "mivan mirr-murr, hiányoztam? "

Mint púp a hátamra!

taga20 2018.11.30. 17:57:25

@Cycmen: a végén még beléd szeretek. főzni tucc? pucsitani tucc?:)))

Minden ballib bérretteg 2018.11.30. 17:57:27

Sorost nem győzik támadni, azok akik szeretik a demokráciát.

Akik kikérik maguknak hogy egy hatalommániás pöcs és haveri köre, közpénzeken politikai aktivistákat támogasson (kökeletű nevükön ál-civileket), és kormányokat döntsön, bábkormányokat hozzon létre.
Mint tette ezt Ukrajnában, ahol a bábkormány segedelmével már rátette a kezét a Naftogázra, és minden más erőforrásra, miközben az Ukránok szopnak.
Hasonlóan Macedónához, ahol futószalagon gyártott koncepciós perekben ítéli el politikai ellenfeleit.
A Macedón támogatásokról, beavatkozásról, az USA-ban szenátusi meghallgatás is volt.

taga20 2018.11.30. 17:58:59

@Gandosz: senki nem mondott ilyet senki, én sem. csak azt, hogy evvel kapcsolatban is hazudtál.

általában nincs olyan kommented, amiben ne lenne legalább egy hazugság.

Minden ballib bérretteg 2018.11.30. 17:59:12

@Gandosz:

Még nem teljes a Soros csicskák győzelme. Majd akkor lesz teljes ha a Szögi családnak megítélt kértérítésre egy fillért se kell költeni, és mindet a lincselő család kapja.
Ezért még melózniuk kell a Soros bérenceknek egy cseppet.

Cycmen 2018.11.30. 17:59:40

@taga20: Na a lányom megvédett téged! :D
Olvastam a kommentedet és felröhögtem hangosan.
A lányom megkérdezte hogy min nevetek. Mondtam hogy egy hülye bácsin, erre mit mondott!
-Apu, nem szép dolog ilyet mondani egy emberre!
Érted?
Emberre!
Óvodás szegény, még nem érti hogy van aki csak annak látszik! :D

taga20 2018.11.30. 18:12:56

@Cycmen: szegény gyerek, nem tudja, hogy egy olyannak látszó fehérje halmazzal él együtt:)

azé nincs veszve minden remény, me a lányodból még lehet rendes ember, csak költözz el!:)))

teéjesenmindegy 2018.11.30. 18:21:14

Annyira vicces, amikor a ballibek agyatlanoznak, meg fideszbirkáznak, amikor ők ilyen nagyszerű cikkeket bírnak szarni, mint az utolsó. Tényleg ritka az ilyen, ami mondaton belül ellentmond önmagának, meg mindenféle tényeknek, és még értelme sincs, de semmi.
"A befektetőknek jól jön a laza magyar pénzpolitika, ám az erősödő infláció miatt a jegybank előtt-utóbb kénytelen lesz kamatot emelni és ez várhatóan kihat a tőzsdére."
Melyik befektetőknek? Akik a NYSE-n ötször ennyit tudtak keresni mint középeurópában? Többek között a dollár erősödése miatt?
"A magasabb árakkal párhuzamosan ugyanis fokozódnak a veszélyek is. Az erőteljes növekedés ellenére az MMB évek óta igen enyhekezű a monetáris politikában, ám ez a forintot is nyomja. Az árfolyam jelenleg 320 forint körül ingadozik az euróhoz képest, de az év elején még 310 volt. A központi bank azonban egyelőre nem kíván eltérni a gazdasági ciklust erősítő kamatpolitikától. Ám az Erste elemzője szerint minél később korrigál, annál nagyobb a kockázat."????? Ez úgy marhaság ahogy van. Enyhekezű a növekedés ellenére?

"A pénzemberek egyelőre értékelik az illiberális beütés miatt bírált Orbán Viktor gazdaságpolitikáját. Hiszen a költségvetés megbízhatóan mérsékli az államadósságot. A piacok értékítélete azonban nem egyértelmű, mivel Budapest és az EU viszonya nem éppen kedvező a gazdaság szempontjából. "
Tehát a pénzemberek értékelik, de a piacok nem. A piacokon nyilván nem pénzemberek vannak, hanem pénzhalak és pénzrépák, akik máshogy ítélnek. Bp és az Eu viszonya gazdaságilag hol nem tökéletes?

Szelestey te féreg, te semmire sem vagy jó baszod.
Tessék írok neked cikket.
"Bár a francia csapat megnyerte a VB-t, a megyei kettőből értkezett megkérdezett elemzőink öltözői pletykák alapján azt mondják, hogy ez nem fog örökké tartani. Simán belátható, hogy a jelenleg 19 éves Mbappé meg fog öregedni, aztán meghal. Rá alapozni a csapatot borzasztó felelőtlenség, előbb-utóbb vereség lesz."

teéjesenmindegy 2018.11.30. 18:23:20

@Cycmen: Ne aggódj, ha látná rögtön máshogy vélekedne a nyáladzó vén ártányról.

kolomparlole1114 2018.11.30. 18:41:35

@balcán maxval bircaman: Már 30 éve aláírt neki, komcsikám!

taga20 2018.11.30. 20:14:42

@teéjesenmindegy: mi van fityeszork, tükörbe néztél és leírtad magad?

te kibaszott féreg, ma is felnyalod a geci gazdád szarát, ahogy látom.

antiinternáci 2018.11.30. 20:59:08

"az állítják, hogy amit ők akarnak az mindig valami szent dolog, viszont aki meg akarja hiúsítani szándékukat, az a nép ellensége."

Ennek a bolsevista firkásznak van bőr a képén.
Pont ők állítják, hogy a szélsőséges, elvetemült internacionalista terror az jó, és aki ez ellen van, az nem "demokrata".

A másik libberrált balfasz az ÁVÓ Rádión volt ugyanilyen szűklátókörű. Az röfögte, hogy a "demokráciához" társított bármilyen jelző szűkítő értelmű. Például: szocialista demokrácia, illiberális demokrácia. Sötétkének nem jutott eszébe, hogy akkor ez érvényes az általa is mantrázott "liberális demokrácia" esetében is. Hát ilyen a libberrált "szürkeállomány": sötétállomány.

antiinternáci 2018.11.30. 21:05:16

@teéjesenmindegy:

Szelesteyt még az ÁVÓ Rádiótól is kirúgták, még ott is túl szélsőségesnek számított.

Minden ballib bérretteg 2018.11.30. 21:15:32

@taga20:

A ballib szarokat már leköpni se érdemes.

Majd bottal piszkálunk titeket messziről, a múzeumokban. :DDDD

taga20 2018.11.30. 21:36:58

@Minden ballib bérretteg: mi van számítógép vírus, habonyék aktiváltak?:))

Orbán veje 2018.11.30. 22:18:32

@Minden ballib bérretteg: De jó hogy itt vagy haver! A hozzád hasonló orbánseggnyaló gerinctelen emberekre van most szüksége a pártnak. Mert bármerre nézünk, a demokratikus világ mint a leprást úgy kezeli orbánt.

Orbán veje 2018.11.30. 22:20:40

@Cycmen: Hát haver neked is szép napod volt ma. Ócska orbántorollként látástól vakulásig igyekeztél feltakarítani a fideszes mocskot, de az mégis nagyobb mint valaha.

Orbán veje 2018.11.30. 22:22:37

@teéjesenmindegy: Haver! Neked a sorosösztöndíjas orbán seggébe úgy beszorult a fejed, hogy énszerintem te azt onnan ki nem húzod többé.

Orbán veje 2018.11.30. 22:25:33

@Gandosz: Hát haver! Te egy nagyon lelkes orbántroll vagy. Nincs nap, hogy a tolvaj, diktatúraépítő fidesznek ne nyalná be tövig. Bár még több hozzád hasonló gerinctelen rongyember lenne a hazában, hogy a mészárosék még ennél is többet lophassanak. Mert sok pénzné jobb a több.

mgdé 2018.11.30. 23:47:50

@Gandosz:
"kormánydöntő megatüntetést szervezek"

Te tényleg magad alá akarod dönteni Rogánt? Vagy Petikét kívántad meg?
Huhh, te aztán keményebb vagy mint bármelyik afgán ...

teéjesenmindegy 2018.12.01. 01:25:38

@Orbán veje: Biztos szar lehet úgy élni, hogy folyamatosan Orbán segge körül járnak a gondolataid, te szegény buzi

javított állomány 2018.12.01. 07:56:25

Lehet hogy alföldiroberta már megvolt neki s mint tudjuk varietas delectat.
Nota bene miért van az hogy ezek a tüncikéző menstruátorok mind úgy néznek ki hogy az ember bottal sem piszkálná meg.:-)

Cycmen 2018.12.01. 09:52:45

@Orbán veje: " Hát haver neked is szép napod volt ma. Ócska orbántorollként látástól vakulásig igyekeztél feltakarítani a fideszes mocskot, de az mégis nagyobb mint valaha."

Köszi a visszajelzést, sajnos én nem tudlak benneteket megdicsérni, ti libsitrollok elég gyengén muzsikáltatok, Soros papa dühös lesz rátok. Elég gyenge és kiszámítható a csapatotok, tőmondat huszárok, arrogáns kanászok és szorgos, de teljesen hülye önkéntes aktivistáitok untatják a jobb sorsra érdemes igazmagyar erőket!

Gandosz 2018.12.01. 10:06:32

@Én de genere Mi: Elnézést, rosszul fogalmaztam, kormánydöntő GIGAtüntetést szervezek.

kifordított nagyanyó 2018.12.01. 11:01:31

@Cycmen: Ha a sorost kicseréled viktorra,akkor az úgy pont jó lesz!

Cycmen 2018.12.01. 11:49:47

@kifordított nagyanyó: Szerintem ne nálam cserélgesd a szavakat, hanem írj valami jót! Mi tart vissza? :D

mgdé 2018.12.01. 13:58:59

@Cycmen:
"igazmagyar erőket"

Segíts légy szíves, pontosan kik lennének az "igazmagyar" erők?

A
Jenő törzsből származók?
Vagy a
Keszi
vagy a
Kér
vagy a
Kürtgyarmat
vagy a
Megyer - esélyes :) , már ha etimológíai alapon gondolod -
vagy a
Nyék
vagy a
Tarján törzsből,
vagy esetleg a
kabaroktól származók?

A kun, jász, sváb, szász, osztrák, zsidó, cigány, szlovák, morva, ruszin, bolgár, román, szerb, horvát, vend, stb. származásúak ugyebár nyilvánvalóan nem jöhetnek szóba!

Helgácskának:
"Góg és Magóg fia vagyok én,
Hiába döngetek kaput, falat
S mégis megkérdem tőletek:
Szabad-e sírni a Kárpátok alatt?

Verecke híres útján jöttem én,
Fülembe még ősmagyar dal rivall,
Szabad-e Dévénynél betörnöm
Új időknek új dalaival?"

mgdé 2018.12.01. 14:05:46

@Gandosz:
"GIGA"?

Teljesen biztos, hogy Sanyi bácsival is próbálkozni akarsz?

Mindenesetre imádkozom érted, bátor harcos.

Cycmen 2018.12.01. 14:16:41

@Én de genere Mi: "Segíts légy szíves, pontosan kik lennének az "igazmagyar" erők?"

A birka meg én!

mgdé 2018.12.01. 15:04:52

@Cycmen:

"A birka meg én! "

Ezek szerint te teljesen egyértelműen a magyarok kizárólagos bolgártörök,
azon belül is onogur eredete mellett teszed le a voksodat. :))

(Mondjuk birka legutóbb még thrák-illír ősszármazásúnak vélte magát, tán még haplocsoportok nézegetésére is adott ki pénzt ezen hitének megtámogatásához, de kicsire természetesen nem adunk egy ilyen alapkérdés megválaszolásakor. :D )

Gandosz 2018.12.01. 17:32:03

@Én de genere Mi: A ma élő magyarok ősei pontosan azok a törzsek, akiket megneveztél. Az Árpád-házi királyok Istvántól kezdve nem magyar feleségük volt, de attól még ugyanúgy továbbvitték azt a szkítáktól örökölt szent magyar hagyományt, amit minden más magyar család is továbbörökít azóta is.
Természetesen vannak magyarul beszélő nem magyarok, pl. nyelvileg asszimilálódott Galíciából bevándoroltak. Meg lehet olyan is, akit az zavar, hogy 32 szépszülője között volt egy (mondjuk) német.

mgdé 2018.12.01. 23:29:18

@Gandosz:
Az ugye nem baj, hogy a szkíták indoirániak voltak, a kunok, besenyők meg türk népek?
Így aztán a közép-Tisza környéke népessége kissé mintha kilógna az ősszittyaságból.
(A baranyai sváb falvak lakóinak meg nem 1, hanem sokkal inkább 31 szépszülője német. Két nemzedékkel ezelőtt meg még biztosan. De a boruk az magyar. :) )

Amúgy a tádzsik Sah Maszúdnak, Pandzsír-völgy oroszlánjának bármikor szívesen leszek messze szakadt szittyarokona, igazi kemény gyerek volt, nem holmi tejbetök futsalfocista ...

Gandosz 2018.12.02. 09:10:31

@Én de genere Mi: A szkíták nem indoirániak voltak.

Gandosz 2018.12.02. 09:27:34

@Én de genere Mi: "A baranyai sváb falvak lakóinak meg nem 1, hanem sokkal inkább 31 szépszülője német."
Egy baranyai sváb falu a magyarországi lakosság 0,01%-a. És ha svábok, akkor svábok, nem magyarok. Én kétlem amúgy, hogy bármikor is volt ekkora beltenyészet egy faluban, amit írsz.

mgdé 2018.12.02. 10:52:53

@Gandosz:

:DDD

Akkor biztos a Szíriuszról jöttek!

Ezt bizonygasd a velük rokon parthusoknak (tudod, a középperzsa birodalom, az Arsakidák), meg az ógörög, óperzsa, stb. történetíróknak is. :)

Gandosz 2018.12.02. 11:12:34

@Én de genere Mi:
A parthusok sem voltak indoirániak.
Ógörög, óperzsa történetírók nem írták, hogy a szkíták indoirániak. Ez egy 19. századi mese.
Ellenben a szkíták életmódja, szokásaik és tárgyi hagyatékaik egy az egyben megegyeznek a magyarokéval.

mgdé 2018.12.02. 11:15:37

@Gandosz:

Miért gondolod hogy egyetlen faluban éltek?
Szomszédos (ill. közeli) 5-6 falu meg már elég ahhoz, hogy akár minden nemzedék saját falun kívülről, másik - akár nemzedékenként más-más - sváb faluból házasodjon.
(Csak példaként Villány mellé Villánykövesd, Jakabfalva, Palkonya ... S ott van még viszonylag közel Szekszárd környéke is ...)

Kérdezd meg az öregebb ismert villányi borászokat (Bock, Tiffán, a Gerék, Wunderlich, Günzer, stb.), mennyi bennük a nem sváb vér. S lám, Tiffán fia még (fideszes) magyar országgyűlési képviselő is lett. :)

mgdé 2018.12.02. 11:34:33

@Gandosz:

Hát mik voltak?
(Törökök nem, azok jóval később bukkannak fel, s másképp néznek ki.
Mongolok sem, azok még inkább másként néznek ki.
Ezek szerint maradtak a finnugorok! :D)

Nézd meg a parthusok képi ábrázolásain a ruházatukat, a fegyvereiket, az arcuk hosszúkás voltát, stb.

Az ókoriak azt írták le a más népekről, hogyan néznek ki, milyen a harcmodoruk, az életvitelük, szokásaik, kik értik meg egymást a nyelvükön, s kik már más nyelvűek, kik tartják egymást rokonnak, ill. kikre hasonlítanak, emlékeztetnek.
A szaka (akik bizonyosan szkíták) - parthus rokonság hogy tetszik?

Még a szkítákat követő szarmaták is indoirániak ...
A nyugati indoirániakat a germán gótok (előbb északról, majd keletről) és a hunok (keletről) nyomása tüntette el Délkelet-Európa szteppéiről (beleértve a Kárpát-medence a Dunáig tartó keleti felét is).

Maradékuk az alánok maradéka. (jász, oszét)

Gandosz 2018.12.02. 11:43:30

@Én de genere Mi: A magyarországi lakosság 0,1%-ról beszélsz, tömbben maradt svábokról. Ennél még az is hitelesebb lenne, hogy minden amerikai magyar (ami ugyanúgy nem igaz, de az amerikaiak származásilag nagyobb arányban magyarok, mint a magyarokban a sváb elem)!

Gandosz 2018.12.02. 11:47:10

@Én de genere Mi: Nem sorolom a bizonyítékokat. A hunok magukat szkítának tartották, Priszkosz rétor, aki személyesen ismerte Atillát, leírta. Werbőczy a régi szkíta szokásjogot jegyezte csak le. Engem szkítának neveltek szüleim. Stb, stb stb.

mgdé 2018.12.02. 14:21:43

@Gandosz:

Nem az volt a kiinduló kérdés, hogy hány százaléknyian vannak, hanem, hogy "igazmagyar"-e az, akinek 32 szépszülőjéből nem 1, hanem mondjuk 31 "nem szittyavér". Példának okáért "igazmagyarok"-e a villányi, szekszárdi borászok?

Korábban hol írták pl. a masszagétákról, parthusokról, jazigokról, alánokról, hogy alacsony termetűek, kerekfejűek, zömökek? A hunokról írták ...

Valamint: A hunok ugyanúgy beolvasztották a nekik behódoló népeket, mint később a mongolok.* Azaz, a korábban ott élő indoiráni (a kedvedért szkíta) lakosság maradéka - lásd alánok - a hunok népe része lettek. Azaz, a hun köznép indoiráni gyökerű is.
(A behódolt germánok viszont Attila halálát követően kiszakadtak ebből.)

*Szerinted a tatárjáráskor itt járt Batu vezette sereg hány százaléka volt eredeti, őshazai mongol?

"Werbőczy", "szokásjog"
Az ősi szkíták idejében röghöz kötött jobbágyok éldegéltek volna a sztyeppén?
A lakosság 90-95 %-át adva? :)

Gandosz 2018.12.02. 16:34:53

@Én de genere Mi: Te nem tudod, mi az a szokásjog. A kontinuitás pedig dokumentált.

mgdé 2018.12.02. 18:26:14

@Gandosz:

:D

Ha a hunok az európai szkíták - a mai délorosz síkság korábbi lakói - egy az egybeni folytatásai lettek volna, akkor a bizánciak már azonnal a megjelenésükkor ismerték volna a hunok nyelvét, a krími görög városok kereskedői mindenképp, lévén ők akkor már hosszú-hosszú évszázadok óta kereskedtek a szkítákkal, majd a szarmatákkal. Lásd bőven időszámítás előtti görög vázák, "lapithák harca a kentaurokkal" tárgyú festett képekkel ... Lásd a krími Kherszonészosz (stb.) alapítása (i.e. 6. sz.) a görögök által, a szkítákkal való kereskedés céljára ... S akkor tán a hunok harcmodora se lett volna akkora meglepetés. (Még az akkor épp ott élő germán gótok számára sem, akik ugyebár mintegy egy évszázaddal korábban szorították ki onnan a szkíta utód szarmatákat. Lásd a jazigok bekéredzkedése a Római Birodalom határai mögé.)

mgdé 2018.12.02. 18:36:25

@Gandosz:
(Ha azt mondom, brit szurkolók jöttek a budapesti meccsre, lehet-e köztük egyértelműen angol, szász, jüt, fríz, pikt, skót (gael), viking (dán avagy norvég), normann, francia származású, vagy sem?
S ha azt mondom, angol szurkolók jöttek, lehet-e közöttük egyértelműen brit, kaledón, dán, normann, stb. származású, vagy sem?)
süti beállítások módosítása