B1 blogcsalád



Weber a Gruevszki-ügy után sem érti, vagy nem akarja érteni

Nemzetközi sajtószemle

2018. november 22. - Szelestey
  • Ha Európának szerencséje van, jövőre nem Weber, hanem valaki rátermettebb politikus lesz a Bizottság elnöke. 
  • Kétséges, hogy mennyire volt jogszerű a Gruevszkinek adott magyar egyszeri belépési engedély, az viszont aligha vitatható, hogy a menedékügyben az Orbán-kormány politikai szempontok alapján hozta meg a páratlanul gyors döntést.
  • Salvini a fasizmust igyekszik visszaállítani Olaszországban, de ezért az EU is szégyellheti magát, ám lehet, hogy a mostani válság csitultával kedvezően alakul a földrész jövője, csak azt még meg kell érni.

 

Kurier

kurier.jpg

Az európai kereszténydemokraták bizottsági elnökjelöltje a bukott macedón miniszterelnök befogadása után is kitart amellett, hogy a Fidesznek az Európai Néppártban a helye. Weber arra hivatkozik, hogy az alapjogokat senki sem szegheti meg, és hogy az EP már jogállami eljárást indított az Orbán-kormány ellen, függetlenül a kormánypárt színezetétől. A szociáldemokratáknak címzett oldalvágásként megjegyezte, hogy jó lenne, ha azok is követnék a példát, pl. Románia esetében, mivel ott több készülő jogszabály is elősegítené a korrupciót, miközben Bukarest veszi át januártól az EU soros elnöki tisztségét. Magyarországra visszatérve azonban azt hangoztatta, hogy a 7-es paragrafus párbeszédet is jelent és nem volna jó, ha Európa még megosztottabbá válna. De mint kifejtette, majd a jövő évi uniós választás megmutatja, mit akarnak az emberek: együttműködést, vagy netán önzést és nacionalizmust.

Ennél a pontnál megszólalt az osztrák kancellár, aki előzőleg Weberrel tárgyalt, és aki szintén azt emelte ki, hogy a közös szabályokat be kell tartani, legyen szó a jogállamról, a demokráciáról vagy éppen a költségvetésről. Kurz egyébként nem tart attól, hogy a következő Európai Parlamentben a jobboldali populisták adnák a legnagyobb erőt.

FT

financial_times.jpg

Timothy Garton Ash úgy látja, hogy az európai válság eltakarja, ezért nem látni, hogy van más út is a kontinens számára. Az elemző, akik európai tudományokat oktat Oxfordban, onnan indul, hogy a francia elnök kitart becsvágyó terve mellett az erősebb EU érdekében. Igaz, nagy gondjai vannak odahaza, de a csapat egyre reálisabban érzékeli, hogy mit tud elérni. Ennek megfelelően már nem akarja kiterjeszteni az En Marche-t az egész földrészre, megelégszik a liberálisokkal létrehozandó frakcióval. Továbbá az uniópárti liberális kilátások javultak azáltal, hogy Weber lett a Néppárt bizottsági elnökjelöltje. A bajor politikus védhetetlen módon bent tartotta az új-tekintélyelvű Orbán Viktort a pártcsalád parlamenti csoportjában, bár igaz, hogy a Fidesz ellen szavazott a jogállami eljárás megindításakor. Ám egy bennfentes szerint ez ahelyett történt, hogy kirúgta volna a magyar vezetőt, vagyis nem az eltávolítás előkészületeként.

 Azonban a politikusnak nincs kormányzati tapasztalata, hogy nehéz időkben vezesse a Bizottságot, így nagyobb az esélye, hogy a posztot dinamikusabb, rutinosabb valaki kapja meg. A németeknél az új kancellár, bárki legyen is az, várhatóan az eddiginél nagyobb támaszt kínál Macron számára. A lengyeleknél a PiS három éve próbál haladni a magyar úton, de az EU jobban védi a jogállamot, mint ahogyan azt Magyarországon tette. A magyar helyzettől eltérően Varsóban a jövő évi választásokon győzhet az ellenzék. Továbbá az óriási brit zűrzavar is hordoz reményt magában, mert ha új népszavazás lesz, akkor az ország nagy valószínűséggel marad a szervezetben. Látni kell persze, hogy az Unió létveszélyben van, és csekély az esély, hogy a fent vázolt esélyek mind bejönnek. De a lengyel himnuszt némileg átírva: Európa addig nem veszett el, amíg élünk, merthogy mi lesz, az a személyes döntésünktől függ.  

Deutsche Welle

deutsche_wellw.jpg

Magyarország rekordidő alatt adta meg a befogadó nyilatkozatot a jogerősen elmarasztalt korábbi macedón miniszterelnöknek, pedig hónapok óta szinte lehetetlen menedéket kapni, hacsak, mint a mostani eset tanúsítja: valaki nem számít VIP-menekültnek. Mert különben már az is hetekbe telik, hogy egyáltalán be lehessen jutni a tranzitövezetbe. Ugyanakkor Trócsányi László utalt arra, hogy Gruevszki valószínűleg hamarosan máshová teszi át a székhelyét. Mindenesetre figyelembe véve, hogy a döntés milyen gyorsan született meg, az alapot valószínűleg kizárólag az szolgáltatta hozzá, amit a politikus mondott arról, milyen veszélyek fenyegették Macedóniában. 

Közben egyértelművé vált, hogy a volt kormányfő a magyar belügyminiszter által kiállított egyszeri úti okmánnyal lépett be Röszkénél az országba. Független szakértők szerint azonban mind a beutazás, mind az utána következő szélsebes eljárás a törvényesség határán mozog. Pardavi Márta a Helsinki Bizottságtól azt mondja, nem tudni, hogy Gruevszkinek volt-e joga ilyen papírhoz, tekintetbe véve a rá kimondott másodfokú ítéletet, valamint a szökést. Azonkívül a hatályos jog értelmében vissza kellett volna toloncolni Szerbiába. A szakértő szerint nem kétséges, hogy itt politikai döntésről van szó. A német zöldek szóvivője úgy nyilatkozott, hogy ez esetben egy EU-tagállam egy korábbi, tekintélyelvű kormányfő bűntársa lett, ám ez megengedhetetlen. 

Washington Post

washington_post_1.jpg

A demokrácia világszerte válságban van: már megsemmisült Törökországban, Egyiptomban, Venezuelában, Thaiföldön és Oroszországban, és megrendült Lengyelországban, Magyarországon, valamint a Fülöp-szigeteken. Itt igazából két negatív tényező együttes hatása jelentkezik: úgy mint az általános gazdasági bajok, valamint a menekülthullám. Az elsőt az információs forradalom okozza, amely a felismerhetetlenségig megváltoztatja a társadalmat. Nagymértékben destabilizál, hihetetlen mértékben fokozza a vagyoni különbségeket. Az amerikai gyárakban az ezredforduló óta 5 millió állás szűnt meg, főként az automatizálás miatt.

A demagógok ilyen helyzetben könnyen kenik a felelősséget a hűtlen elitre, a bankárokra, a kereskedelmi partnerekre, illetve a migránsokra. Az autokrata populisták által ajánlott csodaszerek csak súlyosbítják a gondokat, amelyekről azt állítják, hogy orvosolják azokat. Mélyítik a válságot. Kelendő idegengyűlölet, hiszen ekkora népvándorlás még nem volt a történelemben. Európában ez az áradat vezetett az illiberalizmushoz a magyaroknál és a lengyeleknél, noha azokat egyáltalán nem érintette a jelenség. Az információs forradalom a populisták kezébe adta közösségi médiát és a kábeltévét, mindkettő tökéletes eszköz üzenetük eljuttatására, a sajtó fő áramának megkerülésével. A helyzet azonban előbb-utóbb meg fog oldódni, sőt, a történelem azt mutatja, hogy ekkora felfordulások után általában jobbra fordul a világ. De addig tessék bekapcsolni a biztonsági öveket, mert a demokrácia híveinek és ellenfeleinek küzdelme következik, és az út rázós lesz.

Independent

independent.jpg

A lap Orbán és Salvini közös fotóját mellékelte az elemzéshez, amelynek mondandója, hogy Olaszországban az EU engedékenysége folytán erősödhetett meg az idegengyűlölet, a Liga vezére fasiszta államot épít. Az ország hadat üzent a civileknek, a jótékonysági szervezeteknek, a védtelen menekülteknek. A jelek szerint a kormány azt hiszi, hogy a migránsok halálos fenyegetést jelentenek. Bármennyire is bohóckodásnak tűnik, amit Róma művel, szó sincs paródiáról. Komoly a veszély, hogy az olaszok megfertőződnek a fasizmussal. A kabinet ugyanakkor minden cselt megragad, hogy ne kelljen teljesítenie nemzetközi kötelezettségeit. A fasizmus olyan elméleti rendszer, ami kérkedik a nacionalizmussal és a kíméletlenséggel. A könyörületet és irgalmat dekadensnek tekinti, a szemében mindkettő a „liberális elit” által vezetett demokratikus államok gyengeségét tükrözi.

Európában napjainkban a politikusokkal szembeni hagyományos utálat átváltozik a demokráciával szembeni megvetéssé. Az idegengyűlölet és a kőszívűség nem korlátozódik Olaszországra. Olyan helyeken törnek előre a szélsőjobbosok, ahol az még nem is olyan régen elképzelhetetlen lett volna.  Már hozzászoktunk, pedig nem kellene. Franciaországtól és Svédországtól kezdve Magyarországig és Lengyelországig jönnek fel ezek az erők, és előreláthatólag nagyot lépnek előre a jövőre esedékes európai választáson.  Könnyűszerrel meglovagolják a migránsválságot, bár az igaz, hogy az Unió fájdalmasan nem volt szolidáris a déli peremállamokkal. Ennélfogva egész Európa kudarca és szégyene, hogy nem sikerült legyőzni az olaszoknál a fasizmust és annak okait.   

Die Presse

die_presse.jpg

A vezércikk szerint Ausztria nem sokkal különb azoknál az államoknál, amelyek megpróbálják felmondani, aláásni vagy büntetlenül megszegni a nemzetközi megállapodásokat. Lásd pl. a magyar, a lengyel és a román kormányt, amely kiüresíti a jogállamot. A lényeg az osztrákoknál az, hogy a hatalom belpolitikai megfontolásokból, jobb meggyőződése ellenére igyekszik megkurtítani a menekülteknek járó ellátást, illetve a családi pótlékot a keleti uniós tagállamokból érkezett munkavállalók esetében. A rövidtávú nemzeti érdekeket kívánja keresztülverni a hosszútávú nemzetközi kötelezettségek rovására, márpedig erősen kifogásolható, ha a meglévő szabályokon akar túllépni, mert az ilyesminek csak az a vége, hogy a jog másodlagossá válik.

A migránsok jogait nem lehet csorbítani, csupáncsak azért, mert egy sor kormány azt szeretné sugallni a saját népének, hogy az fontosabb, mint azok, akik bevándoroltak. Ez a két részre tagozódó társadalom bukkan fel a gyerekpótlék kapcsán is, noha az érintett vendégmunkások ugyanazokat az adókat és járulékokat fizetik, mint az osztrákok, ily módon a társadalmi juttatásoknál sem kerülhetnek hátrányos helyzetbe. Közben az érintett államok által választott módszer is kétséges, hiszen először megpróbálják a saját fejük után menve felvizezni a nemzetközi kötelezettségeket, majd visszakoznak, ha nagy a nemzetközi tiltakozás. Itt ugyanis az a hamis kép keletkezik a lakosságban, hogy a hatalom meg akarta védeni, de hát a nemzetközi partnerek nem engedték. Ily módon automatikusan szakadék keletkezik az EU-tagok között. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7414386214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paraszthajszal 2018.11.22. 06:47:57

„A szociáldemokratáknak címzett oldalvágásként megjegyezte, hogy jó lenne, ha azok is követnék a példát, pl. Románia esetében, mivel ott több készülő jogszabály is elősegítené a korrupciót, miközben Bukarest veszi át januártól az EU soros elnöki tisztségét.”

Lám a bezzegrománia is, ej-ej.

„Ha Európának szerencséje van, jövőre nem Weber, hanem valaki rátermettebb politikus lesz a Bizottság elnöke”

Sajnos Dr. Orbán Viktor nem ér rá, mert a magyar miniszterelnöki teendők és az unokák is lefoglalják. De pl. Merkel vagy Micron szóbajöhetne, úgy néz ki, a hazájukban már úgyse tartanak igényt a szakértelmükre.

rallus 2018.11.22. 07:33:19

Az EU jelenlegi színvonalának tökéletesen megfelel Juncker, felesleges lecserélni....

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.22. 08:02:49

A liberális Weber ezt a csatát is csúnyán elbukta.

Cycmen 2018.11.22. 10:04:53

"Ha Európának szerencséje van, jövőre nem Weber, hanem valaki rátermettebb politikus lesz a Bizottság elnöke. "

Junckert, Shultzot, Verhofstadttot elnézve miként kell érteni a rátermett EU-s politikus fogalmát?

Laciii 2018.11.22. 12:28:17

Szokásos libsi demokráciaértelmezés, ha valami nem teccik akkor szovjet, izé európai uniós vezető meghallgatás ill. szavazás nélkül büntesse meg Magyarországot.

6.Lenin 2018.11.22. 12:58:52

Nem ezért kellenek a migrik? Hátha köztük találnák 1 drb értelmeset is, és lehetne elnöke a juniónak.

Oxica 2018.11.22. 13:13:14

Hát, ha ezt is megússzák a felcsúti lótolvaj cigányok, akkor mindent meg fognak úszni.

Azt hogy büntetlenül be lehet csempészni magyar diplomáciai autókkal az unió területére egy közönséges bűnözőt és ezt az unió nem szankcionálja keményen büntető intézkedésekkel, akkor szomorúan fogom megállapítani, hogy az uniónak harangoztak.

Mert akkor már mindent lehet, nincs határ.

Hajráhalszagúmagyarország, hajrámagyarok.

A felcsúti lótolvaj cigányok már így is rég átlépték a vörös vonalat és viháncolva járják ócska pávatáncukat az unió döglött teteme felett.

FCUK13 2018.11.22. 15:21:37

@Oxica: nem csempészték be, teljesen hivatalos és legális módon, engedély birtokában lépett be az unió területére. miért hazudsz?

taga20 2018.11.22. 18:18:03

@FCUK13: becsempészte a gazdád és bandája ezt a macedon bűnözőt. miért hazudsz?

paraszthajszal 2018.11.22. 18:28:05

@taga20: „Három határt kellett átlépnie Nikola Gruevszki volt macedón kormányfőnek, hogy Magyarországra jusson, és mindhárom esetben teljesen szabályosan tette ezt – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten. A politikus kiemelte: a volt macedón miniszterelnök minden esetben átadta utazási dokumentumait, és azokat ellenőrizték a hatóságok.” Részletek: mindenszo.hu/szijjarto-rendet-tesz-a-volt-macedon-miniszterelnok-teljesen-szabalyosan-lepte-at-a-hatart/

taga20 2018.11.22. 18:40:17

@paraszthajszal: ja ha szajgyártó mondta, akkor minden rendben!

elmész te a kurvaanyádba!

"A politikus kiemelte: a volt macedón miniszterelnök minden esetben átadta utazási dokumentumait, és azokat ellenőrizték a hatóságok."

bevonták az útlevelét. milyen utazási dokumentuma volt ennek a bűnözőnek?
mi a kurvaanyátokért kellett ezt a bűnözőt magyar diplomáciai autóval szállítani?
ki adott erre a szemétségre utasítást? csak nem a csútigeci?

Cycmen 2018.11.22. 19:09:21

@taga20: Mire fel ez a feldúltság Tagácska? Kilenc év alatt sem szoktatok hozzá, hogy nem kell az engedélyetek, nem számít a véleményetek? Veszteni tudni kéne. Van már benne gyakorlatotok! :DDDDDDDDDDDDDD
Háháháháháhá!

2018.11.22. 19:31:11

@Cycmen:

Nyugi! A tiéd sem számítana, ha lenne. Amit itt bemutatsz az tömény seggnyalás.

taga20 2018.11.22. 19:33:22

@Cycmen: mir-mur, nem az a jani aki adja, hanem aki állja.

egyébként haver, az nevet, aki a végén nevet. a geci és maffiája előbb vagy utóbb a szemétdombra kerül.

egyébként vicces cica vagy:))))

Cycmen 2018.11.22. 19:48:06

@taga20: mir-mur, nem az a jani aki adja, hanem aki állja.

Elég lúzer jelmondat, mindenesetre a hiszti alapján nem nagyon állod. :D

Cycmen 2018.11.22. 20:01:30

@Ms.Cunnesburry: . Amit itt bemutatsz az tömény seggnyalás.Ki lenne az akinek a seggét nyalom, mert nem tudokk róla. Itt legfeljebb ti nyaljátok elvakultan a libsi isteneteknek a seggét (Soros) én meg játszom veletek mint macska a kreténnel!
A rendelésre történő seggnyalásaitokból néhány példa: Környezetvédelem pelenkaügyben. ha nem Ráhel szemetel, le sem szarjátok a környezetet. Szegény hajléktalanok. A lecsengett kampány óta gondolom ugyanolyan undorodva mentek el mellettük mint mindenki, nem nagyon hallom hogy beszámolnátok az általatok befogadott csöves napjairól. Gruevszki a legjobb, két hete fingotok sem volt róla hogy ki az, most meg itt rugóztok mint az erkölcs képviselői. És még sorolhatnám. Megy a hiszti egy ideig, aztán Soros leszól hogy lehet hagyni, mert nem jött be (ez sem) .:D

2018.11.22. 20:06:42

@Cycmen:

Istenem, de szánalmas vagy!

taga20 2018.11.22. 20:06:42

@Cycmen: most erre mit mondjak?

szerintem nem lúzer jelmondat, és te szoktál hisztizni, én állom:)))

taga20 2018.11.22. 20:09:44

@Cycmen: te bazdmeg fogyatékos vagy!
szerintem vidd le a purdéd a játszótérre, arra talán képes vagy!

6.Lenin 2018.11.22. 20:25:33

"A helyzet azonban előbb-utóbb meg fog oldódni, sőt, a történelem azt mutatja, hogy ekkora felfordulások után általában jobbra fordul a világ. De addig tessék bekapcsolni a biztonsági öveket, mert a demokrácia híveinek és ellenfeleinek küzdelme következik, és az út rázós lesz."

Néha jókat is írnak azért nyugaton.

Igaz, a helyzet kezd megoldódni, jobbra fordul a világ. Igaz mindenhol előretör a jobb oldal, a ballibák meg mennek a helyükre.
Rázós lenne az út? Istenem, semmi nem szokott könnyen menni , a hasmenést kivéve.

Az emberek végre elkezdtek gondolkodni, de ez miért jelentené a demokrácia végét.
szerintem most kezdődik igazán.
a hülyék is elmondhatják a véleményüket, az emberek meg leszarják, tökre működik a demokrácia. Vgre a politika az emberekkel foglalkozik, amit ők szeretnének, és nem köcsögök mondják már a tutit, ami eddig még soha nem jöttbe nekik.
Igen, élesen jobbra fordul a világ, és remélhetőleg az embereknek is jobb lesz már, végre.

2018.11.22. 20:30:07

@taga20:

Hamvas írja egyik versében: "Hisz olyannak látod a világot, amilyen Te vagy! "

Ő csak ezt ismeri, a parancsszóra működést, az akol langymelegét, az együttbégetés örömét.

Sir Bates dö Hól 2018.11.22. 20:36:51

@Cycmen: szerinted csak annak lehet igaza, aki erősebb, aki nagyobb, aki gazdagabb... igazi beszari csicska vagy... (tudom, engem azért megrugdosnál:-DDD... itt a neten)

morph on deer 2018.11.22. 20:54:26

“...a jövő évi uniós választás megmutatja, mit akarnak az emberek: együttműködést, vagy netán önzést és nacionalizmust.”

Erre igazán felesleges olyan sokáig várni, és annyit költeni’
Én szerény tiszteletdíj fejében - féláron, a tervezett költségek 50%-áért - ismertetem az eredményt, akár tüstént, izibe’ meg még ripsz-ropsz is!

Ajánlatokat a “qrva jó biznisz a jövendőmondás ennyi hülyének” jeligere, a kiadóba kérem..?

morph on deer 2018.11.22. 20:58:12

@paraszthajszal:
“és az unokák is lefoglalják”

Szar meló lehet az a rengeteg pelenkázás, az már igaz.
Bár a keze nem nagyon lesz piszkos(abb) tőle...

6.Lenin 2018.11.22. 20:59:11

@morph on deer:

Volt, van, lesz együttműködés? Vagy 2 ember megmondja, mit KELL tenni? Aztán még abból se lesz semmi.

morph on deer 2018.11.22. 21:00:57

@Cycmen:
“...miként kell érteni a rátermett EU-s politikus fogalmát?”

Attól is függ, mire termett. Mert addig rendben van, hogy “rá”, de mire rá?
(Már ha nem egyiptológus az illető)

morph on deer 2018.11.22. 21:02:47

@6.Lenin:
“Hátha köztük találnák 1 drb értelmeset is”

Azt mondod, hogy ezért hozták Gruevszkit?

2018.11.22. 21:03:46

@morph on deer:

Mire a Dinasztia ifjonti generációja is saját lábra áll, kiszárad az uniós pénzcsap.
Bár wc papírra akkor sem kell költeni, a jobbágyok megteszik, amit a haza követel.

morph on deer 2018.11.22. 21:07:55

@paraszthajszal:
“Három határt kellett átlépnie .... és mindhárom esetben teljesen szabályosan tette ezt”

Ja. Valahogy így lehetett, mert ennél szabályosabbat elképzelni is nehéz:

youtu.be/wippooDL6WE

Cycmen 2018.11.22. 21:09:34

@Sir Bates dö Hól: szerinted csak annak lehet igaza, a..........

Szerinted, szerintem ez meg az van! :D Szerintem ne tippelgesd hogy szerinted mi hogy van szerintem, mert ehhez te hülye vagy szerintem.

morph on deer 2018.11.22. 21:10:32

@taga20:
“milyen utazási dokumentuma volt ennek a bűnözőnek?”

Soroséktól kapott térkép és tanácsadó nyomtatvány.
Neked ez nem elég?
De igényes vagy!
A Szijjártónak megfelelt.

morph on deer 2018.11.22. 21:14:36

@taga20:
“nem az a jani aki adja, hanem aki állja.”

Rosszul tudod!
Mert manapság ez már megint úgy van, hogy nem az a jani aki adja, hanem aki árja. Lehetőleg északi típus.
Észak macedón, például...

Cycmen 2018.11.22. 21:15:30

@morph on deer: (Már ha nem egyiptológus az illető)

Érteni vélem ezt a viccet és Háháháháhá! Azért vigyázz velem, mert a fideszes birka fajtám köztudottan tanulatlan és ilyen intellektuális viccek nem biztos hogy mindig bejönnek. Nyomass inkább zsidóvicceket.

taga20 2018.11.22. 21:19:42

@morph on deer: a végén még kiderül, hogy a ceun végzett, ahol egy padban ült a kovácszoli retekkel:)

morph on deer 2018.11.22. 21:28:50

@6.Lenin:
Ugyan már!
Mivel az együttműködés vagy az önzés és nacionalizmus közötti választásról volt szó, a válasz teljesen egyértelmű!

Miért, te mkor láttál egyetlen élő magyart például, aki adott esetben az együttműködést választotta a kettő közül? Arányaiban az egész régió ilyen, az meg már elég is a mérleg nyelvének ahhoz, hogy az is orbán seggét nyalja...
(Jaj. Ezt inkább ne képzeld el!:))

A képlet világos, és ezt még az ilyen képmutató, kétszínű fasznak is tudnia kell, mint Weber.

morph on deer 2018.11.22. 21:33:27

@Cycmen:
A lényeg, hogy mindenféle “rátrmett” egyén létezik, de nekem a “rátermett” lótolvaj nem annyira jön be, ha már ott tartunk.

Azért nem ártana közelebbről meghatározni, hogy milyen rátermettség számít. Gondolom én.
süti beállítások módosítása