B1 blogcsalád



Orbánnak több hónapja van, hogy kifundálja, miként tudja a legjobban elboronálni a Gruevszki-botrányt

Nemzetközi sajtószemle

2018. november 18. - Szelestey
  • Már a latinok is megmondták, pedig nem is tudtak Orbán húzásáról a köztörvényes volt macedón miniszterelnök megmentésére: a hasonló a hasonlónak örül.
  • Macronnak teljesen igaza van, amikor csatába száll a demokrácia és a nemzetközi rend védelmében, csak éppen egyedül baktat az úton.
  • Lezsák Sándor egy személyben rehabilitálta a tömeggyilkos Héjjas Ivánt, nem kellene megbogarászni egy kicsit a kormány történelemszemléletét? 

Guardian

guardian.png

A francia elnök meglehetősen egyedül van, mind odahaza, mind Európában, és nemzetközi törekvései beleütköznek a nacionalizmus és a tekintélyelvű rezsimek valóságába. Macron szeretne úgy megjelenni, mint aki kivételes szerepet tölt be abban az EU-ban, ahol nincsenek erős vezetők, akik képesek, illetve készek szembeszállni a szélsőjobbal, a populista nacionalistákkal. Egy hete, az első világháború végének 100. évfordulóján tartott megemlékezés sajtóértékelés szerint az erőteljes francia diplomáciai offenzíva kezdetét jelentette a demokratikus, humanitárius és multilaterális értékek támogatására. Az államfő döntőnek tartja a májusi EP-választást, hogy feltartóztassa a populista hullámot.

Már figyelmeztette a bevándorlás- és unióellenes Orbánt, hogy annak gondolatai az illiberális demokráciáról nem állják meg helyüket. Célba vette Salvinit is. Ez a fajta erőteljes kiállás a háború után szociáldemokrata rend mellett jól hangzik a centrista szavazók füle számára, ám a helyzet mégsem ilyen egyszerű. A földrészen a politikai gravitációs pont kitapinthatóan eltolódott jobb felé. Orbán Viktornak sok szövetségese van. Nézeteit visszhangozzák az osztrák kormánykoalícióban, valamint a német uniópártok szélén. Ráadásul Macron szándékait keresztezi, hogy pl. a migráció ügyében az ő mérlege sem túl jó. Az euróövezettel kapcsolatos reformelképzelései a jelek szerint halva születtek.

Úgy néz ki, hogy rossz időben és baljós csillagzat alatt hozta nyilvánosságra azt a tervét is, miszerint egy emberként kíván keresztes hadjáratot folytat a szabályokra alapuló nemzetközi rend megmentésére. Nem tudta megnyerni hozzá Trumpot. Az elnök vezeti ugyanis a hasonszőrű autoriter politikusokat, Oroszországtól, Kínán át Törökországig. Lehet, hogy Macronnak igaza van, a történelem biztosan mellette áll. De külföldön és odahaza magányosan tapossa az utat.

Die Presse

die_presse.jpg

A Bizottság alelnöke szerint sok ember félti a saját egzisztenciáját, ezért több jogot követel a számára védelmet ígérő nemzetállam számára, csakhogy ez az igény szemben áll a világtendenciákkal, hiszen az egyes kormányok képtelenek egymaguk megoldani olyan gondokat, mint Trump, a klímaváltozás, vagy éppen a migrációs válság. Timmermans ott látja az alapvető gondot a nacionalistákkal, hogy azok csak akkor egységesek, amikor valaki, pl. Brüsszel ellen kell szövetkezni, de már nincs meg ez az összhang, amikor bármit közösen kellene létrehozni. Orbán és Salvini között gyorsan elillant a pozitív légkör, amikor az került szóba, mit is kéne csinálni a bevándorlással

Arra a kérdésre, hogy Magyarország, Lengyelország és Románia a belügyekbe való beavatkozásnak tekinti az unió kifogásait az igazságügyi reformok miatt, a politikus úgy válaszolt, hogy az európai jog egységes értelmezése alapvető az EU belső piacának akadálymentes működéséhez. Az nem lehet, hogy az európai jogállamot több jogállamra osszák fel, és akkor még szóba sem került a polgárok jogvédelme. De Timmermans derűlátó, mert a végén úgyis az emberek mondják ki a végső szót. Viszont Brüsszel már nem tehet semmit, ha borul a konszenzus, mármint hogy a jogállam minden tagra nézve kötelező. 

Az alelnök, aki a szociáldemokraták jelöltjeként száll ringbe a Bizottság elnöki tisztéért, arra is kitért, hogy ha a tagállamok szociális és adódömpinget vetnek be, az szétveri az egységes piacot, így az fenyegetés lesz az emberek számára Azaz Európának védelmeznie kell a saját lakosságát, de ez több annál, mint hogy őrtornyokat állít fel a határon. Vagyis az EU-nak egyben képzést kell kínálnia, el kell érnie, hogy az polgárok jól érezzék magukat a bőrükben és ne féljenek más identitásoktól. 

Deutsche Welle

deutsche_wellw.jpg

A kommentár felfoghatatlannak nevezi, hogy Magyarország börtönnel fenyegeti mindazokat, akik segítenek a menekülteknek, ám ez nem vonatkozik Orbán Viktorra, aki becsempésztette barátját, utóbbi különben papírok nélkül érkezett, ráadásul büntetett előéletű és odahaza körözik. Egy bűnbanda, egy klán feje. És ezek után a magyar kormányfő tárt karokkal fogadja, miközben azt hangoztatja, hogy a menekültek nem illenek bele a magyar kultúrába. Ellenben Gruevszki nagyon is belepasszol az orbáni kultúrába. Mindketten autokraták, akik pár éven belül nagy károkat okoztak a demokratikus szerkezeteknek, az alapvető polgárjogoknak és a sajtószabadságnak. Barátaik, családtagjaik meggazdagodtak - az ő jóvoltukból. És egyformán uszítanak a migránsok ellen, durva összeesküvés elméleteket terjesztenek.

A macedón politikus bűnlistája hosszú, ez azonban természetesen egy cseppet sem zavarja Orbánt. Gruevszkit magyar diplomata autókon vitték át több határon is. A jobboldali populistákat láthatólag nem kötelezik a saját maguk által hozott törvények. De hát a macedón politikus befolyásos bűnöző, korrupt autokrata, aki meglopta a saját népét. Ő találta ki Sorosról Orbán kedvenc összeesküvés elméletét, és induljunk ki abból, hogy ezt a javára írják a menedékkérelem elbírálásánál. Ez nem vicc, gondoljunk csak arra, mit mondott a Fidesz szóvivőjeként Csepreghy Nándor. Az egész ügy felvet egy alapvető gondot a kelet-európai államok kapcsán. Egy sor országban ugyanis korruptak a hatalom gazdái, így azzal kell számolniuk, hogy a börtönben kötnek ki, ha leáldozik csillaguk. Ezért mindenre készek, csak, hogy kormányon maradhassanak, de közben egy pillanatig sem izgatja őket a demokrácia és jogállam. Ezért tárja szélesre a kapukat Orbán Gruevszki előtt, noha egyébként nem nagy barátja a menekülteknek. 

Die Presse

die_presse.jpg

Bombaként robbant, amikor az egyik albán újság a honlapján közzétette a fényképet Gruevszkiről, amint az éppen elhagyta Albániát Montenegró felé - a tiranai magyar nagykövetség egyik autójának volánja mögött. A politikusnak ekkor már két napja az egyik macedón börtönben kellett volna ülnie. Viszont utána a montenegrói hatóságok azt közölték, hogy a volt miniszterelnök már tőlük is továbbállt, a sajtó pedig kiderítette, hogy ezúttal a podgoricai magyar képviselet egyik járművével. A szerb határon pedig a belgrádi magyar követség kocsijára váltott át. 

Az ügy körül sok a kérdőjel, így pl. hogy beutazása összhangban áll-e a magyar törvényekkel. Hát, bizonyosan nem. Az Orbán-kormány is kivételes eljárásmódról beszél, bár első ránézésre ahhoz nincs meg a jogalap. Azt azonban senki sem hiszi el még Magyarországon sem, hogy a hatalomnak nincs köze a szökéshez, illetve ahhoz, hogy a politikus beléphetett az országba. Hogy Orbán miért védi Gruevszkit, arra magyarázat, hogy befolyáshoz akar jutni a térségben és ehhez jól jön, ha ott látják a nacsalnyikok, hogy baj esetén lehet rá számítani. Egy másik elmélet, hogy Putyin kérte meg, de ez puszta feltételezés. Ugyanakkor a hatályos jog értemében nem lehet megadni a menedékjogot. A kiadatási kérelem elbírálása hónapokig tarthat. A magyar vezető az időre játszik és közben kipuhatolja, hogy meddig mehet el.   

Jungle World

jungle-world-logo_1.png

A magyar kormány tagadja ugyan az antiszemitizmus vádját, de a Parlament alelnöke rehabilitálta Héjjas Ivánt, a zsidógyűlölő rablógyilkost.  Mindenesetre Orbán Viktor azt állította a Sargentini-jelentésre adott válaszában, hogy Magyarországon egyáltalán nem tűrik el az antiszemitizmust és azt inkább Brüsszelen kell számon kérni, hiszen az finanszírozza az ellenséges akciókat Izraellel szemben. Két nappal később mutatták be a „történész” Domonkos László könyvét Kecskeméten, amely azt tartalmazza, hogy a Tanácsköztársaság leverésekor a Héjjas-féle különítmény volt az egyetlen egység, amely a szabályoknak megfelelően és a haza érdekében harcolt. Az eseményen felszólalt Lezsák Sándor is, aki később azt írta a Facebookon, hogy ez az a nap, amikor igazságot szolgáltattak Héjjas Ivánnak

A cikk rámutat, hogy a különítményesek élén Héjjas az ellenforradalmi kormány megbízásából a kommunistákat és a zsidókat kívánta megbüntetni 1919 őszén, Kecskemét környékén. Az egység szörnyűségeket követett el Orgoványnál, több rablógyilkosság is terheli számláját. Nem egy ügynek bírósági tárgyalás lett a vége, de csupán hét embert marasztaltak el, őket is mindössze rablás miatt. A parancsnoknak Horthy kegyelmet adott. Most szeptemberben az EP-képviselők többsége megszavazta a magyar kormány elleni szankciókat, de a hivatalos budapesti történelemértelmezés nem tárgya az eljárásnak.     

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3414378638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laciiiii55 2018.11.18. 06:50:35

A katalán puccsista meg belgákhoz menekült egy sokkal komolyabb ügy miatt. De a Société Générale ügyben bennfentes kereskedelem miatt elítélt Sorost is nyugodtan csókolgatta a piás Junker.

Cycmen 2018.11.18. 12:59:31

"Macronnak teljesen igaza van, amikor csatába száll a demokrácia és a nemzetközi rend védelmében, csak éppen egyedül baktat az úton."

Útközben meg izzadt "fiatalokkal" enyhíti a magányát. :D

Cycmen 2018.11.18. 13:12:22

"Lezsák Sándor egy személyben rehabilitálta a tömeggyilkos Héjjas Ivánt, nem kellene megbogarászni egy kicsit a kormány történelemszemléletét? "

Szerintem meg ideje eltérni az eddigi bolsevista történelem szemlélettől. Héjjasra inkább tömeggyilkosokat felelősségre vonó tevékenysége okán emlékezzünk ezután, és vele a szintén kiváló Prónay Pálra akiknek Sopron Ausztriához csatolásának megakadályozását köszönhetjük. Amúgy nem zseniálisan igazságos tényleg a Trianoni szerződés? Magyarország területet ad a szintén vesztes, őt a háborúba vivő Ausztriának! Még a látszatra sem ügyeltek az Antantnál.

komiszár 2018.11.18. 14:29:17

Független ország leszünk két éven belül. Ne parancsolgasson nekünk egy brüsszelista
bolsevista macronista banda.
Lehet itt Orbán Viktor vagy bárki. Mi magyarok saját kezünkbe vesszük a hazánk sorsát.
Leszámolunk a belső ellenséggel. Aki nem velünk az ellenünk.
Megkezdődött a felkészülés. Célunk a szabad,független Magyarország.

2018.11.18. 14:38:17

@komiszár:

"Célunk a szabad,független Magyarország."

Kormányváltás lesz?

István Tamasi 2018.11.18. 16:17:56

@Laciiiii55: Óriási a különbség: a katalán 100%-ig politikai ügy miatt menekül míg Gruevszkit 100%-ig gazdasági köztörvényes bűncselekményért ítélték el.

István Tamasi 2018.11.18. 16:19:48

@Cycmen: Héjjas és bandája véreskezű és szadista gyilkosok voltak és nem volt semmiféle felhatalmazásuk - hacsak a francia szpáhik és román szuronyok védelmét nem tekinted annak - felhatalmazása ítélkezni.

Cycmen 2018.11.18. 16:36:38

@István Tamasi: "nem volt semmiféle felhatalmazásuk - hacsak a francia szpáhik és román szuronyok védelmét nem tekinted annak - felhatalmazása ítélkezni."

Ellenben Kun Béláéknak és a Lenin fiúknak volt ugye? Na ezt a történelem szemléletet fogjuk most lehúzni a klotyón.

rasztaszív 2018.11.18. 16:36:51

@István Tamasi: de a klerikális férgek érdekeit védték,így nekik hősök...

Cycmen 2018.11.18. 16:38:01

@István Tamasi: "nem volt semmiféle felhatalmazásuk - hacsak a francia szpáhik és román szuronyok védelmét nem tekinted annak - felhatalmazása ítélkezni."

Ellenben Kun Béláéknak és a Lenin-fiúknak volt ugye? Na ezt a történelem szemléletet fogjuk most lehúzni a klotyón.

rasztaszív 2018.11.18. 16:45:32

@Cycmen: nem fogtok jól járni azzal a klotyózással...még a végén kiderül az igazság,amiről '90-ig mindig nagyjából érthető okokból,azóta viszont kissé érthetetlen módon nem esik szó - hogy mi volt a royalista-klerikálisok szerepe a köztársaság bukásában,és így a trianoni helyzet létrejöttében.

István Tamasi 2018.11.18. 16:45:57

@Cycmen: Nagyon könnyedén átlibbentél azon, hogy francia szpáhik és román katonák védelme árnyékában gyilkolásztak. Kun Béláék pedig az ország megcsonkítása ellen és az addig kizsigerelt szegények védelmében emeltek fegyvert.

nemecsekerno_007 2018.11.18. 19:06:24

"Orbánnak több hónapja van, hogy kifundálja, miként tudja a legjobban elboronálni a Gruevszki-botrányt"

Óhhhh hát lesz idő jól összerágni a gumicsontot... :))))))

paraszthajszal 2018.11.18. 19:10:28

„A földrészen a politikai gravitációs pont kitapinthatóan eltolódott jobb felé. Orbán Viktornak sok szövetségese van. Nézeteit visszhangozzák az osztrák kormánykoalícióban, valamint a német uniópártok szélén. Ráadásul Macron szándékait keresztezi, hogy pl. a migráció ügyében az ő mérlege sem túl jó.”

Hát igen, a ballipsik csicskulnak, a jobboldal meg jön fel. Szokatlanul éleslátó megállapítás a Guardiantól, kár, hogy a végkövetkeztetés már teljesen rossz.

mindenszo.hu/merkelnel-bujkalt-a-gyava-macron-majd-programot-hirdetett/
mindenszo.hu/francia-lazadas-a-rendorseg-paprikaspray-vel-oszlatja-a-tomeget-a-champs-elysee-n-video/
mindenszo.hu/szanalmas-teszkos-napoleon-hiaba-keszult-nagyon-macron-a-beszedere-bealudtak-rajta/
mindenszo.hu/breking-totalis-lazadas-macron-ellen-a-tuntetok-mar-az-elnoki-palotanal-vannak-video/
mindenszo.hu/breking-elege-lett-a-franciaknak-hatalmas-tomegtuntetes-macron-ellen-kozel-a-bukas-teljes-kaosz-az-orszagban/

Laciiiii55 2018.11.18. 19:45:46

@István Tamasi: Sorost is 100% gazdasági bűncselekményért ítélték el.

Sir Bates dö Hól 2018.11.18. 21:45:43

@Laciiiii55: szabadságvesztésre? ha igen linkeld, mert most csak magad égeted...

Sir Bates dö Hól 2018.11.18. 21:48:03

@paraszthajszal: jók a hivatkozásaid, komoly lap, impresszum nélkül:-DDD... te tényleg csak egy ner-cseléd vagy!:-DDD...

paraszthajszal 2018.11.18. 21:53:46

@Sir Bates dö Hól: Miért is kéne egy blogposztnak impresszum, soros-csicska?!

Sir Bates dö Hól 2018.11.18. 22:06:51

@paraszthajszal: mert nem egy blogposzt, de hatalmasat futsz ezekkel:-DDD... te amilyen hülye vagy, még el is hiszed ezeket:-DDD... sz'tem te még laposföld-hívő is vagy...

paraszthajszal 2018.11.18. 22:15:26

@Sir Bates dö Hól: Na, ha neked az impresszum ennyire fontos, akkor nesze, itt van egy impresszumos ugyanarról. (Pluszba még lapszemle+ kategória.)
www.origo.hu/nagyvilag/20181118-franciaorszag-gigatuntetesek-macron-ellen.html

élhetetlen 2018.11.18. 23:11:39

@paraszthajszal: Hát igen, csapni egy bulit, az hányinger, ezen röhög a világ. Egy igazi miniszterelnök, az nem bulizik, hanem pálinkát iszik, és kolbász tölt, meccset néz, és szotyihéjat köpköd, és ezért az egész világon tisztelik.

élhetetlen 2018.11.18. 23:30:50

@nemecsekerno_007: Igen ez csak gumicsont, a baltás gyilkos ügye is csak az volt, a várba költözés is csak az, a belföldön, külföldön magyar adóból épített stadionok is csak az, Mészáros gazdagodása is az, a manyup lerablása is csak gumicsont, egyetlen lényeges kérdés van Magyarországon. Kérdezzék meg az unokák a nagyszülőket, hogy mennyit képesek feladni az életszínvonalukból, hogy az unokának kevesebb adót kelljen fizetni. Mert, ha a nyugdíjasok lemondanak a nyugdíjuk egy részéről, (főleg azok, akik huszonezret kapnak csak), akkor majd felvirágzik az ország. Ja,

Laciii 2018.11.19. 10:27:14

@Sir Bates dö Hól: Te égeted magad, hogy internet analfabéta vagy.
www.demokrata.hu/hir/kulfold/amikor-francia-birosag-elitelte-sorost
A FT-re gondolom nincs előfizetésed, de ott a link a cikkben ha kell.

Sir Bates dö Hól 2018.11.19. 12:04:18

@Laciii: pénzbüntetésre ítélték https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Affaire_de_la_Société_générale, sehol nincs szó szabadságvesztésről...

Gandosz 2018.11.19. 21:38:09

Héjjas Iván nemzeti hős. Románokkal összejátszó 3 zsidó hazaárulót végeztetett ki. Ha magyarok lettek volna a kivégzett hazaárulók, hungarofób lenne??

Gandosz 2018.11.19. 21:40:48

@élhetetlen: aki huszonezer nyugdíjat kap,, az 10 éve is annyit kapott és soha életében nem dolgozott (nem fizetett egyetlen fillér nyugdíjjárulékot sem).

élhetetlen 2018.11.19. 22:15:19

@Gandosz: Sajnálom, nem érted. Nemecseknek az a mániája, amit írtam, leírta már vagy tízszer. Nem arról beszélünk, hogy ki mennyi nyugdíjat kap, hanem, hogy annak, amit kap, egy részéről mondjon le, hogy kevesebb adót kelljen fizetni a most aktívnak. Nincs gyerekem, fizettem negyven éven keresztül, de most mondjak le a nyugdíjam egy részéről, hogy az ő gyerekének kevesebb adót kelljen fizetni. Persze. Felőlem még így is egyetérthetsz vele, csak elmondtam, miről beszél.
süti beállítások módosítása