B1 blogcsalád



A jövő év döntő lesz az európai demokrácia és a populizmus harcában

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. november 14. - Szelestey
  • Merkel közvetve elítélte a magyar, lengyel és a román vircsaftot, de attól már óvakodott, hogy nyíltan is nekimenjen az orbáni illiberális demokráciának, miközben arra jövő májusban rámehet akár az egész unió.
  • Tony Blair szerint még egyetlen állam sem lett erősebb attól, hogy a populizmus belülről egymás ellen hergelte az embereket.
  • Amerika nem szeretné, ha fokozódna a magyar energiafüggés Oroszországgal szemben, de ezt Szijjártó Péter mintha nem akarná megérteni.

New York Times/Reuters

new_york_times.jpg

Dübörgő taps fogadta az Európai Parlamentben, amikor a német kancellár az unió jövőjéről szólva arról beszélt, hogy toleranciára és szolidaritásra van szükség, ellenben többé  semmi keresnivalója a földrészen a nacionalizmusnak és a nemzeti önzésnek. Merkel burkoltan azt üzente Magyarországnak és Lengyelországnak, hogy a szolidaritás mindig a közösség által vállalt elkötelezettséghez, illetve a jogállamhoz kapcsolódik, miután azok aggasztanak jó pár más tagállamot a demokratikus intézmények meggyengítése miatt, . Az olasz kormányról pedig azt mondta, hogy az EU kezet kíván nyújtani Rómának, ám az szintén elfogadott egy sor szabályt, így azt, hogy fenntartható módon alakítja pénzügyeit, ám a szabályokat nem lehet csak úgy felrúgni, mert akkor veszélybe kerül az euróövezet stabilitása. A hírügynökség hozzáteszi, hogy az unió gondban van, mivel az amerikai elnök semmibe sem veszi, feljövőben vannak az illiberális demokráciák, német földön is erősödnek a nacionalista pártok, továbbá közeleg a Brexit.  

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

A Merkel után felszólaló EP-képviselők sorában a liberálisok vezére szóba hozta a CEU-t, vagyis azt a kérdést, amely a jövő májusi választásokig kísérteni fogja mind a kancellárt, mind a konzervatívok bizottsági elnökjelöltjét. Verhofstadt felvetette, hogy 75 éve először zárnak be egy egyetemet Európában, az orbáni autokratikus módszerekkel irányított Magyarországon, miként lehet ezek után a Fidesz még mindig az EPP tagja? Válaszában Merkel nem térti ki a vádra, hogy ti. a magyar kormányfő illiberális demokráciát épít. Csupán annyit mondott, hogy az EU a békét szolgálja, és együtt kell működniük mindazoknak, akik a történelem tanulságaként úgy gondolják,hogy multilaterális Európára van szükség. Mint emlékezetes, előzőleg, a 20 perces beszédben külön kiemelte, hogy aki korlátozza a vélemény- és sajtószabadságot, az az egész kontinensen veszélyezteti a jogállamiságot. Ez pedig közvetett bírálat volt Magyarország, Lengyelország és Románia címére.  

Die Welt

die_welt.jpg

A jobboldali lap hibának tartja, hogy Merkel nem nevezte néven Magyarországot, Lengyelországot és Romániát, amikor Strasbourgban megállapította, hogy a tolerancia Európa lelkét jelenti és ily módon nélkülözhetetlen alapérték. A három államban ugyanis nyomás alá kerültek a demokratikus jogok, beleértve a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. Ugyanakkor az elemzés igen fontosnak tartja, hogy a kancellár az európai DNS részeként sürgette a szolidaritást, főleg a menedékkérők elosztásánál, de vonatkozik a kritika arra is, hogy Olaszország további adósságokba akarja verni magát.

Ugyanakkor a menekültkérdésben önbírálatot gyakorolt, és elismerte, hogy három éve, a válság csúcsán későn ismerte fel: itt összeurópai feladatról van szó. Az újság a felszólalás legfontosabb elemének tartja, hogy a kormányfő most először világosan állást foglalt a közös hadsereg mellett.  Kitart azonban amellett, hogy az új erő bevetéséről az egyes kormányoknak és parlamenteknek kell dönteniük. A beszédet időről időre a populisták és az eurószkeptikusok pfujolása kísérte, amit Merkel elégedetten konstatált, a maga részéről megtisztelőnek nevezve a gesztust. Viszont a nagy többség a végén felállva ünnepelte a vendéget.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

A kommentár szerint Merkel megértette, hogy a jövő évi európai választás eldönti: van-e jövője az uniónak, azaz az erőpróba minden eddiginél fontosabb lesz, hiszen választ kell adnia az új nacionalizmusokra és agresszív populizmusokra. A földrész ellenségei azon vannak, hogy ismét feldarabolják a kontinenst és azután őrködnének a maguk részén. Ám ez Európa végét jelentené. Ebből következően védekezni kell a jobboldali populizmus ellen, de ehhez az EU-nak ismét magával kell ragadnia az embereket. A jobboldali populizmus ugyanakkor nem lehet bagatellizáló megnevezés egy igen veszélyes szélsőséges politika számára, amely fütyül az alap- és emberi jogokra, a kisebbségek tiszteletére. Nem a populizmus teszi tönkre Európát, hanem a populista jobboldali szélsőség, ami a nacionalizmusból és rasszizmusból tevődik össze, megveti a tisztességet és a diplomáciát.

Ebben a helyzetben olyan politikusok kellenek, akik nem engedik át az érzelmeket a populistáknak. Akik lelkesen megvédik a jogokat, a jogállamot és Európa jövőjét azokkal szemben, akik megvetik mindezt. Ez azonban csak úgy megy, ha okosan továbbfejlesztik az EU politikáját és ez magában foglalja, hogy Németország nem oktathat ki senkit sem. A polgároknak érezniük kell, hogy az unió megvédi őket. Mert az unió a legjobb, ami a területén élő népekkel valaha is történt, függetlenül attól, hogy Európa már jó ideje szitokszó lett. De ettől még a béke szigete és bátran meg kell védeni, mert ez a boldogság kulcsa.

NZZ

neue_zurcher.jpg

A kommentár szerint Merkel ugyan a strasbourgi beszédben támogatta a közös európai hadsereg gondolatát, de ez az ötlet mindig akkor vetődik fel, amikor el kell terelni a figyelmet az EU belső bajairól. Persze senki sem várt a kancellártól nagy ívű koncepciókat, azok sosem voltak jellemzőek rá, azon kívül már nincs ereje, hogy irányítsa a dolgokat a földrészen. Mindenesetre az állásfoglalás arra jó volt, hogy felkeltse a sajtó figyelmét, és az egység, illetve a cselekvőképesség látszatát sugallja, akárcsak egy hete a francia elnök hasonló javaslata. Miközben mindenki pontosan tudja, hogy szó sem lehet közös hadseregről, az csupán délibáb, ami akkor bukkan fel, amikor nem volna jó észrevenni, milyen gátak, viták akadályozzák a munkát az EU-ban, az ötlettelenségről nem is beszélve. Jelenleg úgy áll, hogy nem jutott előbbre Macron európai reformterve, az északi államok, Németországhoz hasonlóan, a jobboldali ellenzék miatt a fékre lépnek. A jogállam és a korrupció ügyében nemigen sikerül megfegyelmezni a keleti tagokat. És a migráció kapcsán semmi nyoma az egységes politikának. Ilyenkor kerül újból és újból terítékre az egységes haderő, ám az nem több mint fata morgana.  

The Times

the_times.jpg

Tony Blair arra figyelmeztet a konzervatív lapban, hogy napjainkban dühöng a populizmus. Nem csupán Európában, lásd Magyarországot vagy Lengyelországot, illetve más pártok felemelkedését, Olaszországtól Németországig, de idetartozik Brazília, a Fülöp-szigetek, sőt még az USA, valamint a Brexit miatt Nagy-Britannia is. De – mutat rá a volt brit kormányfő - ettől még fontos marad a haladó politikai közép, mert az olyan filozófia, amely elveti az identitásra épülő politikát, a megosztó retorikát. Ezzel szemben a jobboldali populizmus nem kínál választ a független világ számára, sem akkor, amikor célba veszi a migránsokat, sem pedig akkor, amikor bezárkózik, vagy megoszt. Egyetlen sem állam lett erősebb attól, hogy belülről kettészakadt.

A populizmus nem ad eszközt az emberek kezébe a változásokkal szemben, hanem – csalárd módon - azt ígéri, hogy el lehet kerülni a változásokat. Itt olyan gazdasági és szociális programra volna szükség, amely eloszlatja a félelmeket és reményt ad. A kommentár hangsúlyozza, hogy ezek a bajok Nagy-Britanniát is jócskán elérték, de úgy látja, hogy minden ellenkező látszat ellenére az egységet csak úgy lehet visszaállítani, ha újra voksolnak a kilépésről. Mert az a politika, amely ellentétes táborokba tereli az embereket, egymás ellen fordítja őket, amelyik „ellenségnek’ tekinti a másikat, az rombolja a haladáshoz és sikerhez nélkülözhetetlen egységet.

Die Presse

die_presse.jpg

A vezércikk rámutat, hogy a román válság mutatja, milyen gyengék az EU-ban a nyílt társadalom gyökerei, éppen ezért kulcsfontosságú, hogy azokat megerősítsék, mert a jogállam törékeny növény. A jövő év első fele azonban nem sok jót ígér: bekövetkezik a Brexit, amit csak tetéz, hogy a párhuzamosan zajló választási kampányt előreláthatólag uralja majd a szélsőséges dezinformáció és gyűlölködés. Ilyen háttér előtt különösen riasztó, hogy Romániával nagy bajok vannak, elég ehhez elolvasni a Bizottság jelentését. Az abban szereplő követelések csak akkor bukkannak fel Brüsszel részéről, ha valahol a jogállam teljes összeomlása fenyeget.

Ha a 7-es paragrafus alapján eljárás indul Bukarest ellen, azzal ugyanaz a helyzet, mint a magyarok és a lengyelek esetében: kudarccal fenyeget. De tévedés volt az is, amikor feltételezték, hogy pénzzel rögtön meg lehet teremteni a demokráciát és a jogállamot Keleten. Több lépésre is szükség van most egyidejűleg, hogy bizonyos országok ne csússzanak tovább az irányított demokrácia felé. A tanárbácsiskodást azonban mellőzni kell, mert különben az új tagállamokban még inkább másodrendű polgároknak érzik magukat az emberek. Az pedig a demagógok, a budapesti, varsói és bukaresti etnopopulizmus kezére játszik. Sokkal inkább ki kell állni a nyílt társadalom mellett, ami eleve feltételezi a demokráciát és a jogállamot és lényege az, hogy a politikának az egyes embert kell szolgálnia.  

Der Standard

der_standard.jpg

A szélsőjobbos pártok, Salvinivel az élen kihasználják az elégedetlenséget és a bénultságot, hogy megosszák az EU-t. A mérsékelt nagy pártok ezzel szemben riadót fújnak, mert a felmérések azt tanúsítják, alig egy fél évvel az EP-választás előtt, hogy érzékeny vereségeknek néznek elébe. Ez inkább érvényes a szociáldemokratákra, mint a konzervatívokra, előbbiek akár a helyek egyharmadát is elveszthetik. Viszont a két erő alighanem lemondhat arról, hogy a jövőben a többséget képviselje. Azaz legalább három frakció összefogása szükséges ahhoz, hogy a jövő júliustól döntéseket lehessen hozni Strasbourgban. Nem lesz könnyű, mert a liberálisok előreláthatólag erősödnek, a zöldek viszont valamelyest gyengülnek.

Közben új erők jönnek fel, mint pl. az En Marche, ami nem volna gond, csak éppen közben repedések mutatkoznak az alapokon: a jogállamon, a szolidaritáson, a demokrácián, a szólás- és sajtószabadságon, az emberi jogokon. Ezalatt nincs döntés olyan lényeges kérdésekben, mint a migráció. Itt lépnek be a képbe a radikális jobbos pártok, amelyek egyszerű jelszavakkal kiaknázzák az EU bénultságát, gerjesztik az emberek elégedetlenségét. A nagy pártok ezt éveken át csak nézték, de a nacionalisták most már egyesülnek, hogy még hatékonyabbak legyenek az unióval szemben. Ezt nem lehet tőlük rossz néven venni, ám a szélsőjobb azért ennyire erős, mert gyenge a fő áramlat és nincsenek gondolatai.

Le Figaro

le_figaro_1.jpg

A kommentár szerint Macron téved, amikor ördögnek állítja be azokat a kelet-európai országokat, amelyek nem osztják véleményét a migráció ügyében, és Orbán Viktor sem egy sátán. De a ma uralkodó erkölcs megveti azokat, akik szeretik a népüket, méghozzá oly mértékben, hogy a leprásokhoz hasonlítja őket. A szemükben egészen megvetendő ebből a nézőpontból a populizmus. Minden kirekesztő ideológiának megvan a maga bűnbakja, ezt napjainkban a magyar miniszterelnök testesíti meg egy személyben, aki az utóbbi pár évben az alávaló gonosz lett bizonyos európai elitkörök számára. Az a megbocsáthatatlan bűne, amit a hatalmas migrációs hullám láttán tett. Természetesen, a menedékkérőket automatikusan bűnözőknek nyilvánító törvények, a börtönnel felérő táborok, a déli határ brutális lezárása, nos, mindez nem előre eltervezett, összehangolt lépés, hanem a kivételes helyzetre adott válasz. De mennyire egyeztetett Merkel a határnyitás kapcsán?

Az biztos, hogy az orbáni Magyarország nem a nyitott demokrácia mintaképe. Védekezik a megkérgesedő külső környezet ellen. Viszont az országban nem történnek olyan szörnyűségek, mint Szaúd-Arábiában, Oroszországban vagy Törökországban. Akkor meg mire fel bánnak ilyen rosszul vele? Itt tényleg a jók állnának szemben a rosszakkal, akik rosszul választottak, Olaszországtól Magyarországig, ideértve Lengyelországot, Ausztriát, Csehországot, Dániát, Nagy-Britanniát, de lehet, hogy holnap már Németországot is? Franciaország feladata az, hogy az egységet és a megbékélést elősegítse, ennek érdekében Marconnak vissza kell térnie kezdeti ígéreteihez. Ezt követeli meg Európában az iszlám veszély és a külföldi beavatkozás.

Washington Post/AP

washington_post_1.jpg

Az amerikai energiaügyi miniszter Budapesten arra szólította fel Európát, hogy az csökkentse függését Oroszországtól. Perry szerint meg kell akadályozni, hogy Moszkva fegyverként használhassa az olajat és a földgázt, hiszen telente időnként leállítja a szállításokat, főleg a kontinens keleti fele számára. Arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok teljes joggal tartja fenn a szankciókat Moszkvával szemben, mert az megszállta a Krím-félszigetet, vagyis nem jó szomszéd és nem tartja tiszteletben a jogállamot. Szíjjártó Péter erre úgy reagált, hogy az ipar működéséhez, illetve a lakások fűtéséhez földgáz kell, arra nem alkalmas a politikai jó akarat vagy bármiféle terv. Azonban elismerte, hogy több forrásból kell beszerezni az energiahordozókat. A jelentés megjegyzi, hogy Magyarország igencsak függ az orosz energiahordozóktól és Moszkva segítségével bővíti Paksot, de idáig végrehajtotta az Oroszországgal szembeni megtorló intézkedéseket, bár a versenyképességre hivatkozva szorgalmazza azok feloldását.

Reuters

reuters.jpg

A beszámoló azt emeli ki az amerikai szakminiszter budapesti mondandójából, hogy Perry felszólította Magyarországot és a szomszédállamokat: ne fogadják el sem az Északi Áramlat-2-t, sem a Török áramlatot, mert a Kreml a gázvezetékek segítségével erősíti meg uralmát a térség fölött. Annál is inkább, mert Moszkva idáig fegyverként használta az energiahordozókat. Mint mondta, az USA mindkét programot elutasítja és sürgeti a magyarokat, illetve a többi érintett kormányt, hogy ők is csatlakozzanak ehhez az állásponthoz. Ehhez képest Szíjjártó Péter arról beszélt, hogy az épülő Török Áramlat jó lesz a magyar gazdaság számára.

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Nehéz helyzetbe hozta Orbán Viktort a volt macedón miniszterelnök azzal, hogy a rá kirótt börtönbüntetés letöltésének megkezdése helyett politikai menedékjogot kért Magyarországon. Budapest ugyanis egyensúlyoz az európai politikai fő áramlata és a nacionalista perem között. Így most kemény döntés elé kerül, mert ha befogadja Gruevszkit, akkor azzal csak még jobban rombolja a róla kialakult képet az EU-ban. Ha viszont megtagadja a kérést, és cserben hagyja volt szövetségesét, azzal magára haragíthatja Putyint. Juhász Attila a Political Capitaltől úgy véli, ha maradhat a nacionalista macedón politikus, azt igazából semmivel sem lehet indokolni, leszámítva az orosz befolyást. Mindenesetre az ügy megnehezítheti Orbán stratégiáját, mármint hogy a kormányfő a földrész nacionalista mozgalmainak szellemi vezére legyen, de közben azért az egyik lábát benntartsa a politika fő táborában.

Reuters

reuters.jpg

A magyar, a cseh és a lengyel gazdaság bőven ráfizethet a brit kilépésre, éspedig főleg azért, mert reálértékben a következő pénzügyi évben jó 20 %-kal csökkenhetnek az uniós támogatások. Erre figyelmeztet a holland ING Bank előrejelzése, és a vélemény azon alapszik, hogy a szigetország kiválása után új módon állapítják meg az egyes tagok fejlettségi szintjét és a három közép-európai állam akkor már kikerül az átlag alatti kategóriából. További negatív tényező lesz számukra, hogy várhatóan visszaesnek a brit megrendelések, amelyek jelenleg a többi közt a magyar és a cseh autóipar számára igen fontosak. Azon kívül előreláthatólag visszaesik a vendégmunkások által hazautalt összeg is.  

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7914371345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paraszthajszal 2018.11.14. 06:46:10

„Amerika nem szeretné, ha fokozódna a magyar energiafüggés Oroszországgal szemben, de ezt Szíjjártó Péter mintha nem akarná megérteni”

Szíjjártó bizonyára megértette, hogy Amerika a saját LNG-készleteit szeretné magas áron eladni, és zavarja, hogy az orosz gázárral szemben mintha nem lenne versenyképes.

Még inkább zavarhatja, hogy ha megépül a Török Áramlat, és az Ukrajnához hasonló megbízhatatlan tranzitországok nem zavarhatnak bele a képbe, akkor Magyarország még inkább támaszkodhat Oroszországra és a hosszú távú gázszállítási szerződésünkre.

Persze Magyarország jó, ha arra is figyel, hogy a németek pl. anno telibeszarták a lengyelek és az amerikaiak sivalkodását és az Északi Áramlaton keresztül egy biztonságos, megbízható forrást garantáltak maguknak.

Persze az üzlet az üzlet – ha Amerikának van egy jobb ajánlata (ami megfelelő áron, volumenben, megfelelően hosszú ideig garantálja Magyarország megfelelő gázellátását), ne tartsa magában!

paraszthajszal 2018.11.14. 06:47:48

@paraszthajszal: Ja, egyébként Szijjártó, (én is beugrottam a cikkírónak, ejnye).

rallus 2018.11.14. 07:42:33

Az olaszok ne ugráljanak, hanem kövessék a görögök példáját! Ők elfogadták a Merkel -féle EU segítséget és azóta megszabadultak egy hangyányi állami vagyonuktól, felvirágoztak, életük móka, dal és kacagás!
A CEU-nak is teljesen igaza van, mert micsoda dolog az, hogy a magyar kormány nem alkalmazkodik egy amerikai sufniban működő csúcsegyetem jogos elvárásaihoz? Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez!

Helga Beauty Salon. 2018.11.14. 08:06:07

" Merkel közvetve elítélte a magyar, lengyel és a román vircsaftot, de attól már óvakodott, hogy nyíltan is nekimenjen az orbáni illiberális demokráciának, miközben arra jövő májusban rámehet akár az egész unió "

Közvetve! A mutti soha sem volt karakán, amikor lehallgatta a CIA, akkor is csak lapított.
A vircsaft fogalma az nála, hogy a kisebb országok nem hagyják hülye gyerek módjára kioktatni magukat? És amúgy mit gondolnak, kik ők? Nem ők az unio, jövő májusban ők buknak, de nem az unio, annak ez jót fog tenni.

Helga Beauty Salon. 2018.11.14. 08:19:47

@paraszthajszal: „Amerika nem szeretné, ha fokozódna a magyar energiafüggés Oroszországgal szemben, de ezt Szíjjártó Péter mintha nem akarná megérteni”

Eddig is tőlük függtünk, mit lehet ezen fokozni? Gagyi duma. Gázt az arab térségből is beszerezhettünk volna, eddig nem merült fel ez az óvó gondoskodás, csak ahogy elsózni való gázuk lett? Tényleg fenomenális ötlet hajókon szállított gázt venni és még függést sem okoz!

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.14. 09:17:36

"jövő év döntő lesz az európai demokrácia és a populizmus harcában"

Így igaz, s a nagyurak nem nyerhetnek a néppel szemben.

Gandosz 2018.11.14. 11:03:16

Támadom a kormányt, amiért nem záratta még be a Ceu ügynökképzőt.

Bryan élete 2018.11.14. 13:41:04

Orbitális lóf...sz Angela seggébe, amiért a mai napig az ölében tartva simizi Vikike fejét a német cégeknek nyújtott horribilis magyar állami támogatásért cserébe.
Miközben ezáltal ez az elmebajos, skizo harácsgép tízmillió magyar állampolgárt tarthat sakkban leválthatatlanul..

rallus 2018.11.14. 14:40:51

@Bryan élete: És akkor még ilyen tényekkel kergeti diliházba a haladókat:

"Ma reggel tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a harmadik negyedéves előzetes GDP-adatot, ami óriási meglepetést okozott, hiszen a szezonálisan és munkanap tényezővel igazított adatok szerint 5%-kal bővült a magyar gazdaság. A tavalyi utolsó negyedévet leszámítva rég nem volt példai ilyen dinamikára."

Bryan élete 2018.11.14. 14:58:56

@rallus: bruhaha tudod erre mit mondana Churchill,...nos én is azt mondom.

FCUK13 2018.11.14. 15:26:14

@Bryan élete: leváltható lenne, ha lennétek hozzá elegen, de most, ha jól emlékszem, épp 63%-on áll a fidesz. egyébként meg ilyenkor 10 milliót tart sakkban, tegnap még az volt, hogy mindenki elment már, csak a fideszesek maradtak, azok meg azért nincsenek 10 millióan. döntsd már el, hogy mit állítasz, ha már faszt nem tudsz :)

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.11.14. 16:15:26

@FCUK13: "épp 63%-on áll a fidesz"

Akkor még van hova fejlődni. Az MSZMP-t mindig minimum 98%-kal választották meg, Kim Dzsong Unt 102%-kal. :))

morph on deer 2018.11.14. 21:31:59

@balcán maxval bircaman:
“Így igaz, s a nagyurak nem nyerhetnek a néppel szemben.”

Menesztik orbánt?
Honnan veszed, hogy a nép mást akar?

alöksz róz 2018.11.15. 13:04:22

"Tony Blair szerint még egyetlen állam sem lett erősebb attól, hogy a populizmus belülről egymás ellen hergelte az embereket." - teljesen igaza van tony blairnek. attól lesz erősebb az állam, ha a ballibek hergelik egymás ellen az embereket, bizony.

nemecsekerno_007 2018.11.17. 10:00:43

A "ballibek" néhány üveg gyöngyért eladnak bármit; termőföldet, gyárat, közüzemeket. Ha műkődhet a CEU, lehet genderképzés, melegfelvonulás vagy nem sérül a jogállam akkor őket más nem érdekli. Esetleg az uborka görbülete... Szóval az eddigi tevékenységükkel elég mélyre ásták magukat...

midnightcoder2 2018.11.17. 10:18:34

"Merkel közvetve elítélte a magyar, lengyel és a román vircsaftot, de attól már óvakodott, hogy nyíltan is nekimenjen az orbáni illiberális demokráciának, miközben arra jövő májusban rámehet akár az egész unió."

Ha valamire rámehet az egész unió, az egyrészt az hogy liberális barátaink vagy 30 éve hagyták akadálytalanul kimenni az európai ipart Kínába, a szolgáltatásokat Indiába, a másrészt pedig ha a következő 30 évben rászabadul pár százmillió afrikai és közel-keleti migri. És sajna elég jó eséllyel rá is fog menni, hacsak nagyon gyorsan nem számolják fel ezt a balliberrált társulatot, bár ami a gazdaságot illeti, ezen már az sem hiszem hogy segít.

"Tony Blair szerint még egyetlen állam sem lett erősebb attól, hogy a populizmus belülről egymás ellen hergelte az embereket."
Az EU lehet erősebb attól, hogy nem engedi be a határain a kannibálokat.

"Amerika nem szeretné, ha fokozódna a magyar energiafüggés Oroszországgal szemben"
Mivel ez sérti azoknak az amerikai olajcégek érdekeit, amik a mindenkori amerikai kormányt irányítják. De szerencsére annyira azért nem sérti, hogy ide is elhozzák a demokráciát.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.11.17. 10:35:02

@nemecsekerno_007: "A "ballibek" néhány üveg gyöngyért eladnak bármit; termőföldet, gyárat, közüzemeket."

... meg szállodákat, erőműveket, balatoni kikötőket, az összes kempinget, Keszthelyt... Nem, a ballibek adták el, hanem a geci gazdád lopott annyi pénzt, hogy nyomott áron megvehesse ezeket Mészaros nevére.

"lehet genderképzés"

Amíg volt gender szak, ugyanolyan jól aludtam, mint most. Engem nem zavar, ha a nőket nem nyomják el.

"melegfelvonulás"

Nekem a melegfelvonulás miatt sincsenek álmatlan éjszakáim. Nem kutakodom, mások mit csinálnak 4 fal között. Bem rágódom rajta, mint a fideSSfasszopók, egyszerűen hidegen hagy. A meleg énekesek produkcióit meg kifejezetten élvezem, Jon Anderson, Freddy Mercurty, nélkülük szegényebb lenne ez a világ.

taga20 2018.11.17. 10:43:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: 4

döbbenet, hogy jönnek ezek a fogyatékos fityeszorkok, mint amilyen ernő is, és a pofánkba hazudnak.

ráadásul az ipari méretű gecimaffia lopásáról egy kurva szót nem szólnak, mert az rendben van szerintük.

hogy rohadna meg az összes barom, aki életben tartja ezt a bűnöző gecit és bandáját.

ehhez mit szólsz, ezeknek semmi nem elég?

index.hu/gazdasag/2018/11/15/mutragyagyar_szolnok_rendorsegi_akcio/

Jakab.gipsz 2018.11.17. 10:44:51

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

A vissza lopott 30 tonna aranyat kifelejtetted ! Hazudozz még egy kicsit.

Egy dologra mérget vehetsz éspedig arra, hogy "a politikailag korrekt liberális demokrata nyitott társadalom", sufni társadalom.

És nincs alku sem pedig tolerancia, maximum, keresztényi türelem, amíg benő a fejetek lágya.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.11.17. 10:48:28

@Jakab.gipsz: "30 tonna aranyat"

:))

Mikor eladta az aranyat Eltolcsy, akkor tapsoltatok. Mikor megvette, akkor tapsoltatok. Nem tud rosszat húzni. :))

Az én pénzemmel ne tőzsdézzen Kuszaszem, végezné inkább a dolgát.

Jakab.gipsz 2018.11.17. 10:48:39

@taga20:

Egy dologra mérget vehetsz éspedig arra, hogy "a politikailag korrekt liberális demokrata nyitott társadalom", sufni filozófusok sufni társadalma.

Ezért nincs alku a Sátánfajzat Sorossal.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.11.17. 10:54:36

@Jakab.gipsz: "a politikailag korrekt"

Vagyis nem nézi le a nőket.

"liberális demokrata"

Vagyis szavazati jogot ad az ilyen idiótáknak is, mint te.

"nyitott társadalom"

Azaz nem tartja a nyomorgókat szegénységben.

"sufni filozófusok sufni társadalma"

Mint pl. Németország. Köszöni jól van, egyre távolodunk tőle. A geci gazdádnak köszönheted.

Gandosz 2018.11.17. 11:05:14

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

""a politikailag korrekt"

Vagyis nem nézi le a nőket." helyett: vagyis megvalósítja Orwell 1984-ében leírt újbeszélt, ami nem alkalmas érvelésen alapuló vitákra.

""nyitott társadalom"

Azaz nem tartja a nyomorgókat szegénységben." Helyett: a nyitott társadalomnak semmi köze a jövedelemeloszláshoz. Eredetileg az olyan agresszív, elnyomó nacionalizmusokkal szemben fogalmazta meg Popper, mint a francia vagy a román sovinizmus. Ma már inkább az aberráltak és bűnözők előnyben részesítését és normális többség fölötti zsarnokságát jelenti. Ennek az ügynöke pl. a Helsinki meg a TASZ.

kifordított nagyanyó 2018.11.17. 11:06:34

Úgy jártam ,mint az egyszeri fityesztalpas!

Orbán veje 2018.11.17. 11:26:42

@Gandosz: De jó hogy itt vagy haver! Elvégre minden alkalmat érdemes megragadni, hogy a tolvaj orbán seggét, aki immár köztörvényes bűnözőket is bújtat, kinyald.

Bár még több hozzád hasonló gerinctelen szaralak lenne a hazában hogy a fidesz még többet lophasson és még jobban szétkúrhassa a jogállamiságot.

Orbán veje 2018.11.17. 11:30:33

@Jakab.gipsz: Jól mondod haver. Minden soros ösztöndíjast ki kell vágni a parlamentből. Orbánnal az élen.

taga20 2018.11.17. 11:31:04

@Jakab.gipsz: mi bajod van haver? eszednél vagy?

ja és CÖF, CÖF, CÖF, CÖF, CÖF!

taga20 2018.11.17. 11:32:25

@Orbán veje: gyanús vagy te nekem! szerintem te most sértegetted a fityeszjobbágyot:)))

Orbán veje 2018.11.17. 11:35:56

@nemecsekerno_007: Így van haver. Orbán Európa erős embere helyett Európa leprása lett. Kerüli is mindenki a tolvaj felcsúti tahót.

Mi több, az EU 2/3-dal kiáltotta ki, hogy korrupt, tolvaj,a jogállamot leépítő mocskos bűnszövetkezet vagytok.

midnightcoder2 2018.11.17. 11:42:37

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Vagyis nem nézi le a nőket."
Hanem férfiakat csinál belőlük. A férfiakból meg nőket.

"Azaz nem tartja a nyomorgókat szegénységben."
Hanem szaporítja őket.

"Mint pl. Németország."
Aki az elmúlt 1000 évben mindig is sokkal fejlettebb volt mint mi.

"Köszöni jól van, egyre távolodunk tőle."
Azért, ha az ottani volt NSZK polgárt kérdeznéd, és őszintén válaszolni is merne, nem biztos hogy annyira egyetértene ezzel a jól vannal. Az NDK-sok már persze inkább.

kifordított nagyanyó 2018.11.17. 11:54:33

@midnightcoder2: Jaja.Olyan rossz nekik,hogy özönlenek is ide hozzánk!
Ja nem.Mi megyünk hozzájuk.

Sir Galahad 2018.11.17. 12:15:10

Nagyon várom már a tavaszi uniós választást. Akkor végre vége lesz ennek a szánalmas vergődésnek, amit a jelenleg hatalmon lévő elit a befolyása alatt lévő sajtóban produkál. Tényleg unalmas hétről hétre azt olvasni a b1 sajtószemléjében, hogy mindjárt itt a világvége, mert nem a globalisták állnak nyerésre...

taga20 2018.11.17. 12:24:10

@kifordított nagyanyó: mit csináltál? dicsérted a gecit?:)

midnightcoder2 2018.11.17. 12:30:46

@kifordított nagyanyó: "Olyan rossz nekik,hogy özönlenek is ide hozzánk"
Mert 30 éve özönlöttek. Vagy 60. Vagy 100. Vagy 500. Ja, bocs nem is, arrafelé mindig is fejlettebb volt a technológia, és jobb az életszínvonal.

Az már sokkal érdekesebb kérdés, hogy az átlagpolgárnak mondjuk 30 éve volt-e jobb az NSZK-ban élni, vagy ma a mostani Németországban. Vagy hogy 30 éve volt-e itt jobb élni, vagy most. Kis hazánkat a németekhez közvetlenül hasonlítani ebből a szempontból ostobaság, mert 600 év lemaradását nem lehet 30 év alatt behozni még tisztességes politikusokkal sem, nem a gengszterváltás utáni magyar politikai garnitúrával mindkét oldalról.

kifordított nagyanyó 2018.11.17. 12:34:35

@midnightcoder2: Igen,de a polkorrektségről és a nyitottságról volt szó.

A többi stimmel,tudsz te ha akarsz.
Ami azt illeti sajnos 30 évvel ezelőtt több eszünk volt,mint most.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.11.17. 12:37:34

@Gandosz: "megvalósítja Orwell 1984-ében leírt újbeszélt, ami nem alkalmas érvelésen alapuló vitákra."

Miből gondolod, hogy ez van Németországban? Alternatív valóság? orbáni féknyúz? :))

Ha az 1984 jelenségtől rettegsz, akkor a gazdádnak panaszkodj, ő vezeti be.

444.hu/2018/10/31/a-belugyminiszterium-kozolte-hogy-kozpontilag-taroljak-majd-a-kozteruleti-kamerak-felveteleit

""Azaz nem tartja a nyomorgókat szegénységben."
Hanem szaporítja őket."

Te teljesen hülye vagy? Ha a szegények számát csökkenti, azt nehezen hívod szaporításnak.

"volt NSZK polgárt kérdeznéd, és őszintén válaszolni is merne, nem biztos hogy annyira egyetértene ezzel a jól vannal."

Féknyúz mást mondott? Lézerjani bemesélte neked, hogy a németek nyomorognak? Csinált ott is egy videót? Istenem, ti fideSSfaszopók annyira idióták vagytok! :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.11.17. 12:43:10

@midnightcoder2: "mert 600 év lemaradását nem lehet 30 év alatt behozni még tisztességes politikusokkal sem"

De, pont tisztességes politikusokkal lehet. Finnország 1960-ban sehol se volt, 1985-ben tökéletes jóléti állam volt. Az csak 25 év.

"1956–1982
U. K. Kekkonen Finnország elnöke, akit M. Koivisto, majd M. Ahtisaari követ (1994). Az 1960-as évektől érezhetően nő az életszínvonal, Finnország északi típusú jóléti állammá válik."

finnugor.elte.hu/tortenelem/Egyesnepek/Finn/finnkrono.htm

kifordított nagyanyó 2018.11.17. 12:56:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Mondjuk ott kicsit kevesebben voltak egy nagyobb országban(tudod,nem voltak migráncsok).
Meg amúgy sajnos mi magyarok vagyunk.:((
Az összes hülyeségünkkel együtt.
Mi onnan is el tudnánk adósítani az országot tíz év alatt ezer évre.:((

kifordított nagyanyó 2018.11.17. 13:07:20

@nemecsekerno_007: Nem.Nem értjük,hogy egy telhetelen faszparaszt vagy.
neked ugyan már jobban megy,de azért még anyám nyugdíja is kellene.
:))

taga20 2018.11.17. 13:08:01

@nemecsekerno_007: ernő, a farhát finom volt?

kifordított nagyanyó 2018.11.17. 13:09:18

@nemecsekerno_007: Amúgy még jó,hogy nem vagy korlátolt,öccse!
Nekem lehet!

kifordított nagyanyó 2018.11.17. 13:13:23

@taga20: Faaarhááát?!
Miicsoda?!
Bélszín az kisfiam!!!
Most olyan jól megy a vállalkozása viktor alatt!!!

Vagy tényleg csak apróért nyal segget!

midnightcoder2 2018.11.17. 14:08:34

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Te teljesen hülye vagy? Ha a szegények számát csökkenti, azt nehezen hívod szaporításnak."

Ha felemelsz 20 csórót és betelepítesz mellé 40 másikat akkor nem fog a létszámuk csökkenni.

"Lézerjani bemesélte neked, hogy a németek nyomorognak?"
Nem hiszem hogy nyomorognának, de azt sem, hogy a relatív életszínvonaluk a világátlaghoz képest jobb lenne ma mint 30 éve az NSZK-ban. Ismétlem, az átlagpolgárnak és nem mondjuk a bankárnak vagy a top menedzsernek.

"De, pont tisztességes politikusokkal lehet. Finnország 1960-ban sehol se volt, 1985-ben tökéletes jóléti állam volt. "
A 60-as években ezt még viszonylag könnyen el lehetett játszani, akkoriban Kína még nem volt a világ műhelye, a népesség fiatal volt és a világon bárhol aranyért el lehetett adni az európai terméket. Manapság viszont már a finneknél sem nőnek a Nokiák az égig.

2018.11.17. 14:16:41

"Merkel közvetve elítélte a magyar, lengyel és a román vircsaftot, de attól már óvakodott, hogy nyíltan is nekimenjen az orbáni illiberális demokráciának, miközben arra jövő májusban rámehet akár az egész unió."

Merkel közvetve elismerte, hogy ez nagy részben az ő politikai felelőssége, közvetlenül azonban továbbra se tartja hibának Németország elmuszlimosítását, amire rámehet az egész unió. Orbán csak egy pattanás az unió seggén, ami vagy elszárad, vagy kikel.

"Tony Blair szerint még egyetlen állam sem lett erősebb attól, hogy a populizmus belülről egymás ellen hergelte az embereket."

Tony Blair elfelejti, hogy ezek a populisták csakis önmagukban gondolkodnak és nem erős államban, ahol a populisták nem tudnák kiélni luxusigényüket, mert ahhoz másfajta tehetség kellene és még valami, amit úgy hívnak munka.

"Amerika nem szeretné, ha fokozódna a magyar energiafüggés Oroszországgal szemben, de ezt Szijjártó Péter mintha nem akarná megérteni."

Amerikának halvány fogalma sincs arról, hol is van Magyarország pontosan és mintha nem is akarnák megtudni.

David Bowman 2018.11.17. 15:00:14

A populizmus a demokrácia.

taga20 2018.11.17. 15:09:58

@David Bowman: és a geci a király!

ezt lehagytad a hányásod végéről.

nemecsekerno_007 2018.11.17. 16:06:02

@kifordított nagyanyó:

Fidesz 2/3-ad - 2018, 3/4-ed 2022

Oszt majd azt se fogjátok érteni...

taga20 2018.11.17. 16:25:51

@nemecsekerno_007: ha megdöglesz a kórházban valami fertőzésben, akkor te is meg fogod érteni, te szánalmas fityeszjobbágy!

taga20 2018.11.17. 17:17:13

@buszrajongó: csörcsil aszt mondta, hogy a fityeszes tróger, amilyen te is vagy, az húzzon a kurva fityeszes anyjába, vagy a bolsevik putyin ánuszába!

na eszt mondta a brit!

buszrajongó 2018.11.17. 17:59:41

@taga20: Churchill azt is mondta, hogy ne pofázz bele abba, amihez semmi közöd. Amire @Bryan élete célzott, azt nem mondta. Ezt majd vele megbeszélem, ha esetleg reagál. Hozzád viszont nem szóltam, ilyen stílusban meg anyád genitáliájával (ne mondjam, hogy picsájával) társalogj!

nemecsekerno_007 2018.11.17. 18:16:54

@taga20: "ha megdöglesz a kórházban valami fertőzésben, akkor te is meg fogod érteni.."

Jobb már kicsit? :))))))))))))))) Tényleg keress szakembert...

Gandosz 2018.11.17. 18:19:02

@taga20:
"ha megdöglesz a kórházban valami fertőzésben, akkor te is meg fogod érteni, te szánalmas fityeszjobbágy!"

Az EU-ban évente 4,1 millió kórházi fertőzés fordul elő. Ebből Mmagyarország lakosságarányosan minden fertőzéstípusból a legjobbak között van, vagyis Magyarországon az egyik legkisebb az előforduló fertőzések száma. Ezért járnak haza az Angliában, Németországban stb dolgozó magyarok kórházi kezelésre:
ecdc.europa.eu/en/publications-data/downloadable-tables-antimicrobial-consumption-annual-epidemiological-report-2017

De téged nem érdekelnek a tények, egy gyűlőlködő, fröcsögő, aljas, hitvány gazember, söpredék, hányingerfigura vagy.

Gandosz 2018.11.17. 18:22:52

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
miről zagyválsz, te szerencsétlen??!
Olvass el legalább néhány könyvet, mert jelenleg a kocsmai beszélgetők is leiskoláznak!

taga20 2018.11.17. 18:32:21

@Gandosz: "egy gyűlőlködő, fröcsögő, aljas, hitvány gazember, söpredék, hányingerfigura vagy."

haver mongyá még ilyeneket rólam, me imádom, mikor a fityeszesorkok köpködnek rám!:)))

zenét bírod? nesze a kurvaanyádat!

www.youtube.com/watch?v=ddOAFzImZk0&list=RDddOAFzImZk0&start_radio=1

Gandosz 2018.11.17. 18:40:45

@taga20: Tehát elismered, hogy hazudtál, köszönöm.

taga20 2018.11.17. 18:51:08

@Gandosz: igen. mostantól fityeszes leszek. így rendben vagyunk tezsvérem?

zenét bírod? nesze!

www.youtube.com/watch?v=Y1aEGtreQWM&index=1&list=RDY1aEGtreQWM

kifordított nagyanyó 2018.11.21. 18:18:39

@nemecsekerno_007: Ha annyira el tudják csalni.
Ha minden jól megy,majd valahonnan kintről nézem.
Majd integetek nektek.

Gandosz 2018.11.21. 18:52:43

@kifordított nagyanyó:
Miért? Az adatokat belinkeltem. Hazugsággal vádolod az Eurostatot.

nemecsekerno_007 2018.11.22. 10:29:48

@kifordított nagyanyó: "Ha minden jól megy, majd valahonnan kintről nézem.
Majd integetek nektek."

Mivel külföldön dolgozol és ránk hagyod a nyugdíjak és a nyugdíjasok eü. ellátásának finanszírozását így nem annyira számít a véleményed...
Illetve még annyira se mint a határontúli magyaroké, mivel őket nem mi "finanszíroztuk" 18-20 évig...
süti beállítások módosítása