B1 blogcsalád



Európa a sovinizmus és az etnikai megosztottság árnyékában ünnepli az 1. világháború végének centenáriumát

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. november 11. - Szelestey

• A magyar kormány ideológiai ugródeszkául használja a 100 éve szétesett Monarchia örökségét, Ausztria inkább üzletet csinál belőle 

• Asselborn úgy látja, hogy a világszervezet migrációs csomagjának elutasításával Ausztria Orbán malmára hajtja a vizet 

• Könnyen zavargásokba csaphat át Varsóban ma a szélsőségesek megmozdulása a lengyel állam függetlenségének 100. évfordulóján, az eseményről nem hiányozhat a magyar és a szlovák szélsőjobb sem, pedig híveik - nacionalista alapokon - egy kanál vízben meg tudnák fojtani egymást

New York Times

new_york_times.jpg

A világ éppen akkor ünnepli az első világháborút lezáró békeszerződést, amikor ismét terjed a földrészen a sovinizmus és az etnikai megosztottság démona és emiatt sokfelé komor hangulatot és bizonytalanságot érezni. A mai, liberális rendet az a szándék hozta létre, hogy megfékezzék nacionalizmust, a kérdés az, hogy fennmaradhat-e a liberális rend a történelmi emlékek halványultával? Hiszen a fiatalabb nemzedékek immár nem tudják, milyen az ipari méretű mészárlás, ők a pénzügyi válsággal, a migrációval és azzal az érzéssel találkoztak, hogy az egyesült Európa nem teljesíti, amit megígért. Napjainkban a politikai közép gyenge és a szélek radikalizálódnak, akár csak egykor. Lendületbe jön az etnikai gyűlölettel teli nacionalizmus, populisták ülnek több kormányban is. Orbán Viktor fenyegető muzulmán hatalomátvételről beszélt és könyörtelenül hivalkodik a maga illiberális demokráciájával.

Ismerős az is, ahogyan romlik a politikai közbeszéd. A mai, párizsi ünnepségeken jelen lesz egy csomó olyan nacionalista vezető is, aki semmit sem szeretne jobban, mint szétszakítani az EU-t, így Putyin és Erdogan. A jelenlegi helyzet persze sokban más, mint az 1. világháború előtt, ám Timothy Garton Ash arra figyelmeztet, hogy a demokráciát és a békét sosem lehet biztosra venni. Viszont az is biztos, hogy a földrész már nincs a geopolitika középpontjában és ez szintén arra ösztökél, hogy erősítsék meg az integrációt.

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Ausztria és Magyarország teljesen eltérően viszonyul a monarchia örökségéhez: az osztrákok főként arra használják, hogy turistákat csalogassanak az országba, a magyaroknál viszont alapot jelent a nacionalizmus számára. Bár mindkét állam elvesztette területe jelentős részét, Bécsben manapság ez nemigen téma, annál sűrűbben kerül viszont szóba a magyar politikában. A honlap másfél perces filmösszeállítása megszólaltatja Rathkolb osztrák történészt, aki megállapítja, hogy Trianon a mai napig igen fontos viszonyítási pont a magyar nacionalisták világképében. Orbán Viktor gyakran emlegeti a békeszerződést, de a magyarok mindig is áldozatnak tekintették magukat, legyen szó az 1. világháborúról, a szocializmusról, 56-ról vagy éppen a rendszerváltozás utáni átalakulásról.   

Profil/Der Standard

profil_ujsagcimlap.png

A luxemburgi külügyminiszter azt mondta, hogy az osztrák kormány Orbán Viktornak nyújt segédkezet, amikor úgy döntött, hogy ott hagyja az ENSZ migrációs csomagját. Asselborn szerint a lépéssel Ausztria elfordul a világszervezettől, illetve a nemzetközi diplomáciától. Azon felül megtesz minden olyat, amit egy tisztességes közvetítő nem csinálna meg. A szociáldemokrata politikus úgy véli, a fejlemény kedvezőtlen kihatással lesz arra, hogy Bécs az egyik ENSZ-város. Az interjúalany élesen bírálta továbbá, hogy Kurz kancellár ugyan  folyton az ország hídépítő szándékait emlegeti, ám a miniszter még nem találkozott olyan uniós elnökséggel, amely ennyire a saját, nemzeti érdekeire helyezte volna a hangsúlyt. Ennek megfelelően egyáltalán nem jut előbbre a közös menedékpolitika megújítása, mert Ausztria gondosan túllépett mindazon, aminek köze van a szolidaritáshoz és a felelősségvállaláshoz.  

A szélsőséges Osztrák Szabadságpárt főtitkára úgy reagált, hogy ha Asselborn ilyen kritikát fogalmaz meg, akkor biztos, hogy helyénvaló az osztrák álláspont. Szerinte a luxemburgi politikus megszállottan baloldali, aki évek óta rossz úton jár. Felháborodását az FPÖ kitüntetésnek veszi, és továbbra is úgy gondolja, hogy a készülő ENSZ-megállapodás beavatkozást jelentene az ország belügyeibe. A koalíciós partner Néppárt egyik vezetője ugyancsak erőteljesen visszautasította a bírálatot. Azt mondta, már rosszul érezné magát, ha egy olyan jelentéktelen valaki, mint a luxemburgi diplomácia vezetője pártalapon nem menne folyton neki az osztrák kormánynak. Azt is kifejtette, hogy egyre több állam követi Bécs példáját, és hogy ez nem véletlen.

Politico

politico.jpg

Az európai liberálisok madridi kongresszusán a küldöttek felállva éljenezték meg, amikor Macron elnök személyes megbízottja bejelentette, hogy pártja az EP-választás előtt szövetségre kíván lépni az ALDÉ-val. A frakció azt reméli, hogy az En Marche-sal összefogva meg tudja törni a konzervatívok uralmát az európai politikában, illetve képes elérni, hogy ne az eddigi módon válasszák meg a Bizottság új elnökét, mert úgy véli, hogy a jelenlegi rendszer a Néppártnak kedvez. Paynosian a felszólalásban azt hangoztatta, hogy együttes erővel érvényt tudnak szerezni a demokratikus intézményeket, a társadalmi befogadást és a közös biztonságot szolgáló politikának. Az egykori üzletasszony Macron mozgalmának egyik társalapítója, ő a nemzetköz ügyek felelőse. Ebben a minőségében nemrégiben Magyarországon is járt, hogy felvegye a kapcsolatot a liberális pártokkal.

FT

financial_times.jpg

Lengyelország ma ünnepli az állami függetlenség 100. évfordulóját, ám félő, hogy az eseményt beárnyékolja a nacionalisták várhatóan több tízezres felvonulása, amelyre tódulnak a szélsőjobbosok Európa minden részéből. Mivel egyidejűleg a hivatalos demonstráció is zajlik, összecsapásoktól kell tartani. A hadsereget mindenesetre kivezényelték Varsóban, annál is inkább, mert a radikálisok megmozdulása tavaly erőszakba torkollott. Már akkor is felbukkantak hasonszőrű figurák, a többi közt Magyarországról és Szlovákiából. A két mozgalom általában igencsak utálja a másikat, most mégis együtt menetelnek a lengyel kultúra, hazafiság és függetlenség jelszavával. Az egyik demokráciapárti szervezet szakértője szerint a liberális demokrácia és a sokszínűség elutasítása egyesíti őket, illetve az, hogy ellenségesek a muzulmánokkal szemben. A másik oldal ezzel szemben úgy látja, hogy a vendégek számára a légkör a vonzó, mert a lengyeleknél nem kell szégyellniük a hazafiságot,  azt hinniük, hogy a nacionalizmus az valami rossz.   

A kormány ellentmondásosan viszonyul a tüntetéshez, bár szintén nem kér a migránsokból. Bírálta a múltkori túlkapásokat, ugyanakkor nem szeretné elidegeníteni azokat a lengyeleket, akik számára fontosak a megmozdulás jelképei. A múlt évben Duda elnök elítélte a beteges nacionalizmust és idegengyűlölet, ezzel szemben a belügyminiszter gyönyörű látványnak nevezte a szélsőségesek által felvonultatott lengyel zászlókat. Márpedig elemzők szerint ily módon legitimálta a szélsőjobbot. Ma pedig könnyen előfordulhat, hogy ismét elfajulnak a dolgok és ezúttal is a radikálisok szabják meg az események menetét a varsói utcákon.  

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7314364885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagykörúton túli magyar 2018.11.11. 08:28:52

Valahogy ebben a válogatásban sem találom ezt a hírt, pedig erre várok:
"Javította a magyar gazdaság idei és jövő évi növekedési előrejelzését az Európai Bizottság csütörtökön közzétett őszi prognózisában."

www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/nem-rosszak-a-magyar-kilatasok-1190195/

De az indexen sincs róla egy sor sem. Véletlen lenne? Vagy van mégis egy másik valóság?? :D :D

Fülig José 2018.11.11. 08:45:36

@Szél Bernadett börtönben van már?: “...hogy a befektetések növekedési üteme mérséklődik az építőipari kapacitások szűkössége miatt. A háztartások fogyasztásának növekedése is lassul párhuzamosan azzal, ahogy a foglalkoztatottság bővülése mérséklődik és a múltbeli hatósági béremelések hatása kifut.
Jövőre az import növekedésének üteme várhatóan meghaladja az exportét, aminek következményeként csökkenni fog a mérleg jelenlegi többlete.“
Erre vered a nyálad hülyepicsa? Nna menny vissza aludni addig se beszélsz hülyeséget...

Nagykörúton túli magyar 2018.11.11. 09:21:13

@Fülig José: majd jövőre megint módosítják. És ismét pozitívan. Mint ahogy már 8 éve jósolgatnak, ilyen meg olyan lassulást, visszaesést, csak az aztán sosem válik be valahogy. 8 éve nem. Annyira nem, hogy Magyarország a második a gdp növekedésben Európában. Még mindig.
www.portfolio.hu/img/upload/2018/08/untitled_2-20180814_2.png

Nagykörúton túli magyar 2018.11.11. 09:22:30

Pedig már 8 év eltelt. Igazán lehetnénk sereghajtók végre.
Legalábbis egy másik valóság szerint. MUHAHA

rallus 2018.11.11. 09:32:20

Borzasztó, hogy a világ éppen akkor ünnepli az első világháborút lezáró békeszerződést, amikor ismét terjed a földrészen a sovinizmus és az etnikai megosztottság démona , pedig a bölcs politikusok a megoldásaikkal évszázadokra biztosították a békét....

rallus 2018.11.11. 09:35:07

@Fülig José: Ezektől az amatőröktől nem várhatod el azt a gazdasági virágzást, ami a Gyurcsány, Veres, Bajnai, Kóka stb. csapatnak szinte a génjeibe volt programozva.

Helga Beauty Salon. 2018.11.11. 11:18:17

•" Könnyen zavargásokba csaphat át Varsóban ma a szélsőségesek megmozdulása a lengyel állam függetlenségének 100. évfordulóján, az eseményről nem hiányozhat a magyar és a szlovák szélsőjobb sem, "

Milyen magyar szélsőjobbosokról van szó? Itthon én nem látok egyet sem. Zavargások sem lesznek, ha az antifaszok nem lesznek ott balhézni.

Helga Beauty Salon. 2018.11.11. 11:23:47

"A múlt évben Duda elnök elítélte a beteges nacionalizmust és idegengyűlölet, ezzel szemben a belügyminiszter gyönyörű látványnak nevezte a szélsőségesek által felvonultatott lengyel zászlókat. "

Mert aki a nemzeti lobogót a kezébe veszi, az automatikusan beteges nacionalista és idegengyűlölő! Na menjetek a kurva anyátokba!

paraszthajszal 2018.11.11. 13:11:15

„Az európai liberálisok madridi kongresszusán a küldöttek felállva éljenezték meg, amikor Macron elnök személyes megbízottja bejelentette, hogy pártja az EP-választás előtt szövetségre kíván lépni az ALDÉ-val”

Összenő az, ami összetartozik. A csokibőrű, bűnöző férfiakat ölelgető, ödipusz-komplexusos Macron összebútorozik Sargentinivel és a hiányos fogsorú Verhofstadttal. Magyarországról pedig még beveszik a talpig becsületes, kicsit sem megélhetési politikus Fodor Gábort és statisztikailag mérhetetlen barátait (MLP), valamint az újságírókat fenyegető Fegyőr Andrást és az álomgyilkosokat.

Vajon ez a szupercsapat milyen átütő sikert érhet el a jövő évi EP-választáson? Összejön nekik az 5% (éppenhogy), vagy még öt évig lesznek kénytelenek a Soros bácsi alanizsnáján élni? Kíváncsian várom!

@Helga Beauty Salon: „Mert aki a nemzeti lobogót a kezébe veszi, az automatikusan beteges nacionalista és idegengyűlölő!”

Ismerjük őket, ezeknek minden fáj, ami nemzeti érzés, jelkép – ezeknek csak a melegházasság meg az Európai Egyesült Államok kell, hogy Budapestnek is Brüsszel diktáljon. De hiába, mert a magyar néppel ezt már nem etetitek meg!

Ne zavarj! Éppen a diktatúrát döntögetem! (törölt) 2018.11.11. 13:27:03

A lényeg tehát: Orbán ezen a napon is egyszer és mindenkorra MEGBUKOTT!

(Legközelebb jövő hét szerdán fog megbukni. A hétfői alkalom érdeklődés hiányában elmarad, igény esetén későbbre tolható)

Nagykörúton túli magyar 2018.11.11. 14:09:21

Bizony megbukott! Én azt hittem addig azért várat magára a dolog, míg gyurcsány bebizonyítja azt a röszkei esetet, de nem, még ezt se tudta kivárni, gyorsabban megbukott! Ma is!

Bryan élete 2018.11.11. 16:45:14

Néztem az élő közvetítést az Euronewson, de a meghívott állam- és kormányfők között sehol sem találtam a mi kis ugribugri csúti törpikénket.
Ja persze, oda a Valakik voltak meghívva.

rallus 2018.11.11. 18:15:49

@Bryan élete: Az úgyis inkább a ti ünnepetek...Ilyenkor lehet koccintani a románokkal Budapesten...

Bryan élete 2018.11.11. 19:02:07

Néhány kótyagosfejű nemzetthy érzelmű kivételével mindenki szarik Trianonra, százból talán két ember tudja ma már, hogy mit jelent. Én a jelenben élek és a jövőnek. Meddig kell még nyalogatnotok ezt a sebet és mi értelme?

Sir Bates dö Hól 2018.11.12. 00:56:43

@Bryan élete: és mekkora szarban lennének, ha holnap visszaállítanák a trianont megelőző határokat... én nagyon röhögnék, mikor polt elmagyarázza erdélyben vagy a felvidéken, vajdaságban vagy szlavóniában, kárpátalján vagy burgenlandi nem, hogy nincs bűncselekményre utaló körülmény a tiborcz ügyben, egész biztosan mindenki megértené...
süti beállítások módosítása