B1 blogcsalád



Der Standard: Magyarország emberellenes politikát folytat, miközben égig ér a korrupció

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. október 30. - Szelestey
  • Merkel már messze nem Európa erős embere és még az is elképzelhető, hogy a menekültügyben kénytelen lesz meghátrálni a kelet-európai nyomulással szemben;
  • Ha valaki, akkor Orbán Viktor igazán sokat tett Európa megosztásáért;
  • Heisler András szerint ha valahol netán felüti a fejét a gyűlölet, pl, a bevándorlókkal szemben, akkor az onnantól kezdve irányulhat bárki ellen.

New York Times

new_york_times.jpg

Hogy a német kancellár bejelentette közelgő távozását, az azt jelzi, hogy Németország sem tud kimaradni azokból a folyamatokból, amelyek egész Európában átrendezték a politikát, ideértve a politikai középen keletkezett krátert, a populisták felemelkedését, a migrációs válság visszacsapását, és az új politikai törésvonal kialakulását a liberális, EU-barát értékek hívei, illetve a nacionalista pólus között. A találgatások Merkel jövőjét illetően hónapok óta napirenden voltak, most mégis sokként érkezett a döntés. Aláhúzza, hogy újabban törékeny a politika Berlinben, illetve nagy a bizonytalanság az ügyben, mi lesz a földrésszel a kormányfő nélkül. Egy éve, az országos választás óta lehetett látni, hogy fokozatosan elillan a hatalma. Mostani nyilatkozata pedig helyenként úgy hangzott, mint egy búcsúbeszéd.

Hogy lelép a színről, az új fejezetet hozhat a németek, de a kontinens számára is. Németország instabilabbá válhat, amely kevésbé képes irányítani Európát, éppen akkor, amikor arra igen nagy szükség volna egy sor kérdésben. Ám sokan gondolják, hogy Merkel nem tud maradni az általa megjelölt határidőig, sőt, akár már jövőre új választásokat írhatnak ki. Pedig idáig kulcsszerepet töltött be, hiszen a konzervativizmus általa képviselt liberális változata bástyaként szolgált a többi közt a magyar és a lengyel jobboldali vezetők nacionalista nyomásával szemben.  És ő volt az is, aki a leghatározottabban szembeszállt Trumppal a liberális rend védelmében. Hogy ki lesz az CDU új vezetője, az meghatározza a párt irányvonalát az olyan megosztó témákban, mint a migráció és a földrész további sorsa. De erősen valószínű, hogy a német belpolitika mindenképpen széttöredezik.

 

FT

financial_times.jpg

Hogy Merkel alig egy hónap múlva másnak adja át a CDU irányítását, az megnehezíti az európai döntéshozatalt. És az is látszik, hogy hatalma gyengül az EU-ban. Hiszen idáig ő volt a hangadó, ám a 3 évvel ezelőtti menekültválság és a tavalyi gyenge választási szereplés kihatott a kancellár uniós pozíciójára. Mostanában többször is ő kérte a többieket, hogy segítsenek megoldani a hazai gondjait. Ezzel együtt befolyása továbbra is jelentős, még most, pályafutása alkonyán is. Azaz még mindig döntő módon bele tud szólna a Brexitbe, az euróövezet átalakításába, és hogy kik legyenek a kulcsposztok következő gazdái Brüsszelben. Viszont, hogy odahaza bajba került, az gátolja, hogy eleget tegyen a Macronnak tett ígéreteinek a kontinens jövője ügyében. Párizs aggódik, hogy az utód részéről még kevesebb támogatásra számíthat. Más kormányok, viszont, így a populista, erősen migránsellenes magyar és olasz vezetés örül, hogy Merkel trónja inog. És ha másvalaki kerül a német kereszténydemokraták élére, annak valószínűleg eltérő lesz az elképzelése Európáról.

 

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

Hogy Merkel odahaza meggyengült, az kihat Európára is, és nem csupán a menekültkérdés kapcsán. Nem valószínű, hogy a kancellár ilyen helyzetben megszavazná az euróövezet vitatott reformját. De a legnagyobb ellentétek a migráció ügyében vannak, és a német vezetőre nehézségek várnak, ha ki akar tartani a gyakorlatias, de liberális bevándorlási politika mellett. Azaz  hogy rendezzék a helyzetet és tegyék lehetővé a legális migrációt. Véleménye szögesen ütközik Orbán Viktor álláspontjával, aki szerint minden határt le kell zárni. Ám lehet, hogy a kancellár kénytelen lesz engedményeket tenni Kelet-Európának. Az osztrák miniszterelnök pl. a kvótán túl a szolidaritás más formáit is el tudja képzelni. Merkel ezt azért utasítja el, mert úgy gondolja, hogy nem szabad magukra hagyni a déli államokat.

A vita gátolja a menedékpolitika módosítását, és Merkel helyzetétől függetlenül nem  rajzolódik ki semmiféle megoldás, mert Orbán és Salvini az európai választási kampányban olyan képet akar festeni, mintha az EU tehetetlen volna az ügyben.

 

NZZ

neue_zurcher.jpg

A Törökországgal kötött uniós menekültegyezmény ötletgazdája úgy gondolja, hogy az Orbán Viktor-féle politikusok nagyban hozzájárultak Európa megosztottságához a migráció ügyében. Hiszen továbbra is úgy tesznek, mintha milliók özönlenének be, mondja Gerald Knaus. A magyar kormányfő azt hangoztatja, hogy elűzhetik a hazai lakosságot és a földrész öngyilkosságot követhet el ily módon. Háborúról beszél és a hadiállapottal igazolja, hogy hatályon kívül helyezi az összes emberi jogi egyezményt. Legutóbb Londonról mondta, hogy elesett, pedig oda nemigen érkeznek menedékkérők. Magyarországon az idén mindössze 450-en folyamodtak menedékért. A miniszterelnök – Trumphoz hasonlóan – új, illiberális jobboldalt akar, amelyet egyesít a harc a tömeges migráció és mindazok ellen, akiket ő cinikusan liberális kereszténydemokratáknak nevez. Így ássa ki a csatabárdot Orbán, az AfD és Salvini az európai civilizáció állítólagos „gyilkosai” ellen.

Ugyanakkor megkönnyíti a politikai sarlatánok és félelemkeltők dolgát, hogy Európa halálos mágnes lesz, ha nincs hatékony visszatoloncolási szerződés a származási országokkal. Azon kívül felvevő központokat kellene kialakítani, ha másként nem megy, nem uniós keretekben, hanem az érintett EU-államok bevonásával. Kívánatos ugyanakkor, hogy megszervezzék a bevándorlás legális csatornáit, pl. szakképzési és egyetemi ösztöndíjak, munkavállalási engedélyek segítségével.  A szakértő úgy látja, ez a megoldás Magyarország és Lengyelország számára is vonzó lehet, hiszen a lengyeleknél pl. jelenleg is 57 ezer külföldi diák tanul, miért ne látna vendégül az ország, mondjuk, további 3 ezret az unió pénzén? Hiszen ily módon csökkentheti az illegális bevándorlást.  

A szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy olyan politikusok kellenek, akik komolyan veszik mindenki emberi méltóságát. Berlin, Párizs, Madrid, Hága és Bern érdekelt benne. De leginkább azok az európaiak jönnek itt szóba, akik nem kívánják követni az európai patkányfogókat. Ezeknek a kormányoknak össze kell fogniuk az emberséges, többségi és megvalósítható menedékpolitika érdekében. A cél a törvénytelen bevándorlás megakadályozása és az emberi jogi megállapodások megőrzése.

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Az Európai Gazdasági Kamarák Egyesülésének elnöke azt javasolja, hogy adjanak jutalmat azoknak a cégeknek, amelyek menekülteket foglalkoztatnak. Az osztrák Leitl azt mondja, nem lehet csak a külső határok védelmére és a menedékkérők elosztására építeni. Bölcs dolog volna a kohéziós alapokból megmaradt 7 milliárd euró, illetve nemzeti források bevonásával  ösztökélni a cégeket, hogy migránsokat képezzenek szakmára. Akár egy évre is mentesíthetik őket ily módon az oktatás költségei alól. A szakember egyeztette javaslatát az Európai Szakszervezeti Szövetséggel, ám az elképzelés megfeneklik azon, hogy azt elvetik az olyan, mindinkább nacionalista kormányok, mint amilyen a magyar is. Leitl erről úgy gondolja, hogy az egyhangúság elve miatt nem lehet előrelépni az Európai Parlamentben, ez az előírás koporsószög az EU számára.

A tisztségviselő attól fél, hogy a menekültkérdés a populisták kezére játszik az EP-választáson, mivel megoldatlan a menedékkérők elosztása. Azzal viszont nem ért egyet, hogy gazdasági szankciókat léptessenek életbe, ha valamely állam megszegi az emberi jogokat. Hiszen a világban jelenleg nagyjából 300 helyen folyik háború, ám világosan el kell választani egymástól egyfelől a politikát és a diplomáciát, másfelől a gazdaságot. Mert ha pl a világ gazdasági eszközökkel torolná meg a szaúdi újságíró meggyilkolását, Rijad más partnereket találna.

Wall Street Journal

wsj.jpg

A pittsburghi merénylet nyomán arról készített körképet a lap, hogy mennyire érzi magát biztonságban a zsidóság Európában belül, kiemelve, hogy általában mindenütt megnövelték a zsinagógák védelmét, mivel az unióban meggyengült a politikai közép és az űrt szélsőséges csoportok töltötték be a paletta mindkét szélén. A pénzügyi válság után a bankok elleni felháborodás, valamint menekültek beözönlése és a kozmopolita európai elit miatt támadt düh átcsapott a zsidókkal szembeni régi összeesküvés elméletekbe. Egyre többször kellett megverni a dobokat igazi fenyegetések miatt. 

Magyarországot Orbán Viktor elárasztotta a Soros Györgyöt ábrázoló óriásplakátokkal, mondván, hogy az emberbarát befektető létveszélyt jelent Európa keresztény gyökerei szempontjából. A miniszterelnök most éppen azon van, hogy kiűzze a CEU-t.  A retorika jó pár zsidót megdöbbentett, hiszen az ország a nácik szövetségese volt. Heisler András azt mondta, hogy a zsidó közösség szerint a migráció kapcsán az egész földrészen elterjedt a gyűlöletbeszéd. És ahol megjelenik a gyűlölet, ott azt már nem lehet ellenőrizni, bárki ellen irányulhat. A Dohány utcai zsinagógában magán őrző szolgálatot alkalmaznak, hasonlóan más zsidó intézményekhez. Köves Slomó úgy nyilatkozott: nehéz nagyobb biztonságot elképzelni, mint amiről ők gondoskodtak. 

 

Der Standard

der_standard.jpg

Nem szabad megengedni, hogy kelet-európaizálódjon a kontinens nyugati fele. Ezt hangoztatta Martin Pollack író, újságró és műfordító pár napja Darmstadtban, amikor átvette a Johann-Heinrich Merck-díjat. A köszönőbeszédet most teljes terjedelmében lehozta az osztrák lap. Eszerint az EU válsága szinte kézzel fogható, jönnek fel a jobbos és szélsőséges pártok, noha cseppet sem rejtik véka alá, hogy elutasítják a szabad és egyesült földrészt. Azon dolgoznak, hogy megrendítsék a liberális demokráciát, a szólás- és sajtószabadságot, a bíróságok függetlenségét, megfélemlítsék, majd kasztrálják a civil társadalmat. Magyarország és Lengyelország nyíltan tekintélyelvű rendszert épít, emberellenes és cinikus politikát folytat a menekültekkel szemben, miközben égig ér a korrupció. A katolikus fundamentalizmus és a megszállott nacionalizmus veszélyes keveréke csak ráerősít a jobbratolódásra. 

De ugyanezek a jelenségek immár a Nyugaton, így az olaszoknál és az osztrákoknál is felbukkannak. Olyan pártok erősödnek meg, amelyek mind inkább Putyinhoz és Orbánhoz igazodnak, segítik, hogy azok kiterjeszthessék befolyásukat Nyugatra is. Az EU megosztására és meggyengítésére alakulnak szövetségek. Salvini politikai példaképének nevezte a magyar kormányfőt. Pár éve Orbán és az osztrák kancellár még kívülállónak és szájhősnek számított a demokratikus Európában, ám mostanra már komolyan kell venni őket. Putyinnak sikerült a kontinens keleti felét, de egyre inkább a Nyugatot is elbizonytalanítania és demoralizálnia. Pl. úgy, hogy megkérdőjelezi az igazság fogalmát. De ugyanezt tapasztalni az USÁ-ban is, ahol az orosz elnök szintén begyógyíthatatlan nyomokat hagyott hátra.

 Ezek a rendszerek a félelemre, a kétségre és a bizonytalanságra alapoznak, legyen szó a menekültekről, a bíráló értelmiségről, független újságírókról, a civilek képviselőiről. Egy szóval a másokról. Minden tekintélyelvű rendszernek szüksége van ellenségképre és bűnbakra. Ha kell, ennek érdekében államilag engedélyezett fasiszta verőlegényeket vetnek be, gárdákat, akik, mondjuk, azt állítják, hogy a romáktól vagy a migránsoktól védik az adott falut. 

A nacionalizmus és az idegengyűlölet, a menekültekkel és a másként gondolkodókkal szembeni uszítás ellen fel kell lépni. Először is nem szabad elcsüggedni, félrenézni. Nagyon is figyelni kell a fejleményeket és azokról másokat is tájékoztatni kell. Nem szabad úgy tenni, mintha minden rendben volna. Ugyanis a helyzet egyenesen életveszélyes! Minden szinten és eszközzel harcolni kell. Nem szabad megijedni, az öncenzúra a legrosszabb méreg, mert belülről rombolja le a társadalmat. Szolidárisnak kell lenni az idegenekkel, a hatalomkritikus újságírókkal. Meg kell erősíteni a civil szférát. Lengyelország példája mutatja, milyen fontos a civil ellenállás. A nyugat tanulhat belőle. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6714333081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.30. 06:27:14

Jó hír, hogy a liberális médiák tombolnak az ultraliberális és európaellenes Mertkell bukása miatt.

paraszthajszal 2018.10.30. 09:39:04

„A retorika jó pár zsidót megdöbbentett, hiszen az ország a nácik szövetségese volt.”

Engem is megdöbbent, hogy egyesek hogy lehetnek ennyire agyalágyultak. A jól ismert náci kártyát még kétszáz év múlva is ugyanekkora lelkesedéssel rántják majd elő, ha származásra hivatkozva mentegetnek egy elítélt, szôkésben lévő bűnözőt?
ripost.hu/cikk-joger-sen-2-ev-bortonre-iteltek-soros-gyorgyot-miert-nem-adnak-ki-ellene-nemzetkozi-elfogatoparancsot

„Heisler András szerint ha valahol netán felüti a fejét a gyűlölet, pl, a bevándorlókkal szemben, akkor az onnantól kezdve irányulhat bárki ellen”
Bizony, én mostanában pl. a feltűnőségi viszketesgégben szenvedő, a nemzeti kormány ellen uszító, áskálódó szellemi törpéket gyűlölöm.

paraszthajszal 2018.10.30. 10:32:27

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: a soros blogok erről nem adnak hírt, de van máshol is:
"After a 14-year investigation, a French court today convicted the American financier George Soros of insider trading and fined him 2.2 million euros ($2.3 million), the amount prosecutors said he had profited from the trading"
www.nytimes.com/2002/12/21/business/soros-is-found-guilty-in-france-on-charges-of-insider-trading.html

"The European Court of Human Rights ruled Thursday that French courts didn't breach European law when they convicted billionaire investor George Soros for insider trading in the late 1980s."
www.wsj.com/articles/SB10001424052970203476804576614442587262696

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.30. 10:45:02

@paraszthajszal: A tolvaj gazdád lelkén több tízezer MAGYAR élete szárad, ezermilliárdokat lopott a MAGYAROKTÓL, azon pöröghetnél.

Oxica 2018.10.30. 11:08:48

444.hu/2018/10/30/a-fideszes-tobbseg-siman-leszavazta-hogy-az-europai-ugyeszseghez-valo-csatlakozasrol-dontson-az-orszaggyules

Végül is mindegy, mert Merkel visszavonulásával, az unió már egy halott ügy.

A felcsúti lótolvaj cigányok még kilopják belőle az utolsó eurókat, aztán le lehet kapcsolni a villanyt.

Merkel után már a nácik jönnek, ők irányítanak Európában és 2020 után már nem lesz olyan bolond kormány aki befizető lesz az unióban, csak azért, hogy a felcsúti lótolvaj cigány és náci haverjai kilopják belőle a lóvét.

Hajráhalszagúmagyarország, hajrámagyarok.

6.Lenin 2018.10.30. 11:17:42

@Oxica:

Ennyire hülyék irányították az uniót, hogy egy lótolvaj cigány átverte őket?

Akkor mit is sajnálkozunk, ha netán ez a vezetés elmegy a sunyiba?
Csaknem az lenne a baj, hogy végre értelmes emberek jönnének helyettük?

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.30. 11:31:57

@6.Troll: "Ennyire hülyék irányították az uniót, hogy egy lótolvaj cigány átverte őket?"

Nem. Azok becsületes emberek, soha nem gondolták volna, hogy egy félországnyi idióta egy lótolvajt tesz meg miniszterelnöknek, és ha már rábizonyul a sok tolvajlás, akkor is újraválasztja.

6.Lenin 2018.10.30. 11:36:20

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Pont a te véleményed nálam egy kalap szart sem ér.

Uni1002 2018.10.30. 12:29:50

@maxval balcán bircaman: Merkel még mindig kancellár, nem bukott meg, a tombolást az illiberális keresztény kézi vezérelt lakájsajtó végzi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.30. 12:33:58

@Uni1002:

Már béna kacsa, ez a lényeg.

Kézi vezérlés? A nép nem vezérelhető.

rasztaszív 2018.10.30. 12:45:19

@6.Lenin: itt viszont épp ugyanannyit.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.30. 12:47:18

@rasztaszív: Hogy számíthatna egy fizetett troll véleménye annyit, mint egy igazi hazafié?

Bértrollnok. :))

rasztaszív 2018.10.30. 12:47:27

de végre legalább már kezd képbe kerülni a katolikus fundamentalizmus.lassú,kínos ébredés lesz...

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.30. 12:52:00

@maxval balcán bircaman: Figyu, csetobot. Hibás az algoritmusod, irány a szerviz, szereltesd meg magad.

"A nép nem vezérelhető." v.ö. "kézi vezérelt lakájsajtó"

Igyál sok WD40-et.

6.Lenin 2018.10.30. 12:58:23

@rasztaszív:

A tiéd meg egy felet sem.

rasztaszív 2018.10.30. 13:15:23

@6.Lenin: de bezzeg te megmondhatod azt is,kié mennyit ér...:)nem vagy kicsit elszállva...?:)))

6.Lenin 2018.10.30. 13:19:20

@rasztaszív:

Miért?
Korlátoznád a jogomat, hogy véleményt mondjak mások véleményével kapcsolatban, vagy bármiről?
Észnél vagytok?

rasztaszív 2018.10.30. 13:24:15

@6.Lenin: ki korlátozott mit...?!nyugodtan égetheted magad...:)

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.30. 13:25:13

@6.Lenin: "Korlátoznád a jogomat"

Én igen. Az összes gyűlölködő hazug trollt kibasznám, mint macskát szarni.

6.Lenin 2018.10.30. 13:28:11

@rasztaszív:

És?
Közöd?
mindeze3ktől függetlenül a te véleményed nálam egy fél kalap szart se ér továbbra is, a cicusé 1 kalappal, kell(ene) a kis kertembe, ott legalább lenne valami haszna is.
A tiédet gyomirtásra használnám, a cicusét meg a vakondok ellen.

paraszthajszal 2018.10.30. 13:29:37

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: „És?

www.reuters.com/article/us-sec-deeba-insidertrading/silicon-valley-executive-pays-sec-insider-trading-fine-for-tipping-brothers-idUSKCN1LF2GK

Ha mások is rosszalkodnak a külföldi befektetők közül, az Sorost talán felmenti?

„A tolvaj gazdád lelkén több tízezer MAGYAR élete szárad, ezermilliárdokat lopott a MAGYAROKTÓL, azon pöröghetnél.”

Sorost a bíróság jogerősen ítélte el a cselekményeiért; Orbánnal szemben a ballibbant soros-csicskák még a megalapozott gyanúsításig sem jutottak el. (Egyetlen fillért, egyetlen emberéletet sem sikerült rábizonyítaniuk – p.s. az, hogy a soros-blogokban [hvg, 444] valamivel rágazlmazzák, még nem bizonyít semmit.)

6.Lenin 2018.10.30. 13:31:15

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

B+ behalna a B1, néhány hozzászólás után már egymást nyírjátok.

rasztaszív 2018.10.30. 13:33:53

@6.Lenin: a katolikus fundamentalizmus szerepéről a populista hullám erősödésében mi a véleményed?

6.Lenin 2018.10.30. 13:41:27

@rasztaszív:

Az, hogy ez a rögeszméd, semmi értelme, és nem is vezet sehova sem. Valami ütősebbel gyere.
Egy biztos, az emberek ellenében (érdekeik) nem lehet politizálni hosszútávon, bármilyen marhaságnak is neveznek el , bármit.
Eddig legalább is ezt vontam le tanulságként a történelem viharaiból.

rasztaszív 2018.10.30. 13:42:46

@6.Lenin: tehát nincs is ilyen jelenség?

6.Lenin 2018.10.30. 13:46:09

@rasztaszív:

Sokféle jelenség van, ami semmit se ér, lehet ilyen is, de döntően nincs, de...
amennyiben az emberek ellenében erőltetnék, megbukik.
És?

whatisevenworse 2018.10.30. 13:46:52

Szerintem a B1 blogra már csak néhány ember jár azok is utálják egymást mint a szar(Birca. 6. Lenin stb...), és itt fröcsögnek egymásra. Vicces olvasni. Szerintem direkt szétrollkodják az egészet, és értelmes párbeszéd és vita nem is lesz soha. Egy bloggal kevesebb, pedig néha jó volt olvasgatni miként gondolkozik a másik oldal.

rasztaszív 2018.10.30. 13:50:55

@6.Lenin: ne beszélj félre.a katolikus fundamentalizmusról volt szó,és a populista hullámra gyakorolt szerepéről.

6.Lenin 2018.10.30. 16:07:45

@rasztaszív:

Szerintem ez csak a te elferdült agyadban létezik. írtam, hogy ezek a különböző elnevezések a számomra érdektelenek, magyarázatok a tehetségtelenségre/tehetetlenségre. A gyakorlatban nem tulajdonítok jelentőséget nekik.
az egyik oldalnak ezt jelenti, a másiknak mást, számomra érdektelenek.

Engem az érdekel ami működik, hosszútávon is (néhány évszázad esetleg, de utána úgyis változik/megbukik, jön helyette más). A politikusok, politológusok küszködnek ilyesmivel, mert ők ebből élnek, hogy kamuznak.
Olyan, mint a szex.
Fiatalon újdonság, élvezet, aztán kötelesség, végül rossz esetben egy megszépített emlék.

6.Lenin 2018.10.30. 16:10:25

@whatisevenworse:

Miről szeretnél beszélgetni?
Írd le, aztán meglátjuk, hogy lehet -é rá, érdemes-é rá válaszolni. Ennyi a titok.
Utána te is fröcsöghetsz, mint ahogy most is azt tetted.

rasztaszív 2018.10.30. 17:00:54

@6.Lenin: tehát szerinted ilyen nincs is.nem kell ezt ragozni.világos:)

ehhez képest kezd feltűnni a világnak.jó sok embert kéne még meggyőznöd,és napról napra többet.sok sikert:)

6.Lenin 2018.10.30. 17:13:08

@rasztaszív:

Már ne haragudj, de csapkodsz itt össze-vissza.

Kiket kéne meggyőznöm? Egy bukott ideába kapaszkodókat? Minek, úgyis elbuknak.
Most minek nevezik a következő ideát? írtam már, hogy számomra érdektelen, a lényeg, hogy hányan gondolják azt, na, most már igen, ez lesz az igazi. Nem lesz, csak esetleg hosszabb, vagy rövidebb ideig, mint az előző.
Miért nem képes az ember megtalálni a megfelelőt? Ez érdekel, lehet feleslegesen, mert nem létezik rá válasz. Nincs, nem is lehet semmi, ami örökké tartana, mert az egyben a végét is jelentené mindennek. Jelenleg itt tartok.
Olyan, amit minden ember egyformán el tudna fogadni, nem létezik, szerintem.

rasztaszív 2018.10.30. 17:22:56

@6.Lenin: igen,nyilván én csapkodok...:)
egy dolgot kérdeztem,szerinted olyan nincs is.aztán mindig másról beszélsz:)
hogy miért,azt csak te tudod...de azért sejthető...:)

taga20 2018.10.30. 17:22:58

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

ez a riposztod nagyon baba volt!

lenyinevtárs csak nyivákolt, mint vajnatimi a bizniszdzseten a macskájával:)))

6.Lenin 2018.10.30. 17:26:48

@rasztaszív:

Én mindig egy dologról beszélek, csak látszólag nem érted. Ez nem az én hibám .
Csak te próbálsz olyasmit belegondolni, ami nincs, és nem is volt benne..
Az egyházellenességed a te dolgod, nem érdekel, biztosan van rá okod, old meg.

rasztaszív 2018.10.30. 17:31:22

@6.Lenin: a katolikus fundamentalisták eu elleni áskálódása nem csak az én dolgom.viszont egyre feltűnőbb.

6.Lenin 2018.10.30. 17:36:20

@rasztaszív:

Legyen, nehogy éjjel bepisilj. Az eu jelenlegi vezetése megbukott. Mi jön helyette? Majd kiderül.
Ha ezek téged zavarnak, miért nem keresel rá megoldást?
Szerinted van? Érdekelne.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.30. 17:38:18

@paraszthajszal: "Ha mások is rosszalkodnak a külföldi befektetők közül, az Sorost talán felmenti?"

És ki a faszt érdekel, hogy bomlasztja a nyugati kapitalizmust, mint a geci gazdád? Amíg Soros György patrióta folytatja több, mint 30 éves áldásos tevékenységét a magyar tudomány és demokrácia felemelkedéséért - tudod, amiket a csúti geci minden erejével tönkre akar tenni -, nem érdekel, ha pirosban átmegy a zebrán.

rasztaszív 2018.10.30. 17:41:01

@6.Lenin: az eu jelenlegi vezetése akkor bukik,ha tényleg képtelen az önvédelemre.de ez azért még nem lefutott meccs.

6.Lenin 2018.10.30. 17:45:56

@rasztaszív:

Mit számít néhány hónap ide, vagy oda?
Miért akarna önvédekezni? Nem az a cél.

rasztaszív 2018.10.30. 17:51:30

@6.Lenin: a cél a fennmaradás.az első lépés felismerni,hogy kinek van ez útjában.

6.Lenin 2018.10.30. 17:59:53

@rasztaszív:

Ebben van valami, a cél a fennmaradás, de kinek? Ez az igazi kérdés.

A ki/kinek van útjában az egy technikai kérdés, de nem biztos, hogy célravezető a fennmaradáshoz. A rossz helyzetfelmérés nagy hiba.
Abban is van igazság, ha valaki nem ismeri fel a valódi eszközöket a fennmaradáshoz, az veszít.

rasztaszív 2018.10.30. 18:04:59

@6.Lenin: a katolikus fundamentalisták nagy ellensége maga a szekularizáció.azért kell szétverniük a szekularizált eu-t,hogy a nemzetállamokban újra érvényesülhessenek.mi vagyunk a kísérleti terep.

6.Lenin 2018.10.30. 19:02:21

@rasztaszív:

Az lehet, hogy vannak, akik gondolkodnak ebben, de nem ez a meghatározó ma már.
Sőt az egyház is csak része volt a hatalomnak, de már régen nem maga a hatalom.
Különben is, mit kezdenének egy muszlim többséggel néhány évtized múlva?
Ma hivatkozni a keresztény Európára csak egy eszköz, nem jelentéktelen, de nem meghatározó, szerintem. A biztonság sokkal fontosabb, pláne, ha vesztésre áll ma az eu-ban. Az emberek többsége nem látja a jövőt, nincs jövőképe, káoszt meg nagyon kevesek kedvelik.
Pedig a káosz a kiindulása a fejlődésnek , de látni kéne hozzá valami célt is, hogy hová tartanánk. Ez ma hiányzik és talán elfogadható egy régi, megélt nyugodtabb korszak, átmenetileg. A nemzeti érzés lehet összehozó, nem mások kárára, de ez majd most dől el, hogy hová fejlődik. Ha rossz irányba, bukni fog. Visszaút nincs.

rasztaszív 2018.10.30. 19:34:20

@6.Lenin: hiába nem meghatározó ez a gondolkodásmód,ha megvan mögötte a szándék,és eszközrendszer,hogy hasson.márpedig erősen úgy tűnik.

6.Lenin 2018.10.30. 19:46:44

@rasztaszív:

Nyilván az alap egy helyzet, amin valaki/valakik változtatni szeretnének.
) Kell, hogy valakik akarjanak egy változást.
) kellenek tömegek, akik szintén érdekeltek a változtatásban
) kell egy személy, aki ezt képes levezényelni, aki mg tudja ítélni a felhasználandó eszközök használhatóságát.
) ehhez kell egy valós helyzetfelmérés is
) az ebben résztvevők érdekeiknek azért sok mindenben stimmelnie is ajánlatos.

Ha valami hiányzik, vagy az érdekek teljesen eltérnek, szart ér az egész, bármilyen nevet is adunk a mókának.
Szerintem (és a történelem szerint is)

Ha szándékok, érdekek találkoznak, hatnak is (meddig? Ez jó kérdés), de nem megállíthatóak. A következménye? Hát az mindig van.

Sir Bates dö Hól 2018.10.30. 20:07:00

@6.Lenin: "Engem az érdekel ami működik, hosszútávon is (néhány évszázad esetleg, de utána úgyis változik/megbukik, jön helyette más)."

tehát a rabszolgatartó vagy a feudális társadalom...

Sir Bates dö Hól 2018.10.30. 20:14:39

@6.Lenin: te frankón kimaxoltad, hogy kretén vagy... már meg sem kérdem, hogy a republikánus hülye hülyék vagy a demokratikus hülye hülyék...

alöksz róz 2018.10.30. 22:44:09

@taga20: az az nyomjad, ráfér az erősítés, gyorsan anyázzál egyet bele, nyomi

HANO 2018.10.31. 07:01:43

@whatisevenworse:
"Szerintem direkt szétrollkodják az egészet, és értelmes párbeszéd és vita nem is lesz soha"
"abban is csaknem bizonyosak lehetünk, hogy közpénzekből finanszírozott bérkommentelők és trollok sora teszi lehetetlenné, hogy az interneten a közélet kérdéseiről értelmes és termékeny viták alakuljanak ki a civil szféra különböző meggyőződésű résztvevői körében."(V.M. 2015.okt.)
www.es.hu/cikk/2015-10-02/vasarhelyi-maria/a-nyelv-aze-aki-megmuveli.html

Sir Bates dö Hól 2018.10.31. 12:34:48

@HANO: nagyon jó az írás, bármely okból is linkelted, én köszönöm...

Európai téridő 2018.10.31. 20:37:54

Kedves Lajos és áltárgyilagos, álszakszerű kollégái VR-szemüvegen keresztül csőlátják a tgörténéseket és azt böfögik vissza, mint külföldi visszhangot, amit ők sugalmaztak amazoknak.

Európai téridő 2018.10.31. 20:38:52

Lendvai Paul és kedvenc sajtorgánuma,a Der Standard pláne.

alöksz róz 2018.11.01. 00:13:59

@HANO: "abban is csaknem bizonyosak lehetünk, hogy közpénzekből finanszírozott bérkommentelők és trollok sora teszi lehetetlenné, hogy az interneten a közélet kérdéseiről értelmes és termékeny viták alakuljanak ki a civil szféra különböző meggyőződésű résztvevői körében." - taga is fideszes troll amúgy. a nyomi :D
süti beállítások módosítása