B1 blogcsalád



Európa a 30-as évek óta nem volt ekkora bajban, miközben Merkel lassan lelép a színről, de nagy hiányt fog hagyni maga után

Nemzetközi sajtószemle

2018. október 29. - Szelestey
  • A bajorországi kudarcot követte a hesseni pofon: még inkább valószínűnek látszik, hogy vége a nagy pártok koalíciójának Németországban.
  • Magyarország a sorosozás mögé rejtett antiszemitizmus iskolapéldáját adja.
  • Palkovics László szerint a kormány engedélyezni fogja, hogy Budapesten maradhasson a CEU, csak azt nem tudja, mikor írja alá a hatalom  a szerződést.

Guardian

guardian.png

Merkel csillaga halványul, így Európa talán a legnagyobb kihívással szembesül a múlt század 30-as évei óta. Ha bukik a kancellár, annak igen súlyos következményei lehetnek az egész EU számára. A politikus idáig azért úszott meg mindent, mert toronymagasan kiemelkedik vetélytársai közül. Jelenleg változatlanul ő számít a földrész első számú vezetőjének, hála világos politikai elveinek, amit jól illusztrált a nyitott kapuk politikája, valamint, hogy szembeszállt Trumppal. Viszont a hesseni választások folytán nem kizárt, hogy az SPD kénytelen elhagyni a nagykoalíciót. Akkor pedig az egész országban urnához kell szólítani az embereket és ez egy csapásra véget vethet a kancellár hatalmának.

Ez esetben megrendülhet az európai összefogás, éppen akkor, amikor járványos méreteket ölt a politika széttöredezése, illetve polarizálódása. A britek saját kilépésükkel vannak elfoglalva, a franciáknál Macron bajban van. Az EU-n belül megosztó figura, aki szembe kíván szállni az illiberalizmussal és a populizmussal. Felvette a kesztyűt a nacionalista Orbánnal és a keményen jobbos Salvinival szemben. Úgy jellemzi őket, mint akik veszélyeztetik a nyitott határokat, piacokat és társadalmakat. Egy elemző szerint azonban ez a fajta sarkos politika még nagyobb megosztottságot válthat ki, éppen akkor, amikor szétesik a kontinens politikai rendje, miközben a két pólus között azért vannak más alternatívák is. Az elnök megpróbálkozhat azzal, hogy Európa vezetőjeként száll hadba a jövő május EP-választáson.   

Ha az olasz kormány továbbra is elszabadult hajóágyúként viselkedik, folytatódhat a szétesés, amit csak gerjeszt a populista-nacionalista pártok sikere pl. Kelet-Európában. Így olyan alapvető felfordulást válthat ki, ami folyamatosan megváltoztatja a kontinens képét. Az orosz, illetve amerikai fenyegetés csak ráerősít a közelgő válság érzetére. Vagyis a stabilitás, az összetartás és a demokratikus egyetértés csaknem 100 éve nem volt ekkora veszélynek kitéve. Merkel az állhatatosságot, a biztonságot és a folyamatosságot képviseli. Ha lelép a színről, nagyon fog hiányozni.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

Hessenben megerősödtek a környezetvédők, illetve a szélsőjobbosok, viszont büntetésben részesült a CDU és az SPD, az eredmény azonban jócskán kihat majd a szövetségi politikára is. Az AfD-t a nacionalista, idegenellenes és euroszkeptikus korszellem lendíti magasba. Hajlamos a tekintélyelvű gondolkodásmódra és időnként barna foltokat villant. A bezárkózást és a kirekesztést hirdeti. Ezzel szemben a nyíltságot és a nyitást testesíti meg az a hullám, amely a zöldeket hozta fel: EU-barát, liberális és környezettudatos. Tisztában van az alapjogok fontosságával, még akkor is, ha kisebbségekről van szó. 

A hesseni választás a megosztott korszellemet tükrözi és a különbség nem csupán a két, teljesen eltérő pólus programjában, hanem hatalmi opciójában is jelentkezik: a zöldek mindenkivel koalícióra léphetnek, az AfD-vel nem kíván senki sem összeállni. A következményeket mindenesetre mind Merkel, mind a szociáldemokraták vezére jócskán érezni fogja. Utóbbi számára a helyzet sötét, keserű és fenyegető, a kancellár számára pedig komoly. Mert lehet, hogy jön a felszámolás a nagy koalíció számára, csak az a kérdés, ki lesz a csődgondnok? 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A kommentár a hesseni választási eredmények ismeretében azt tanácsolja, hogy Merkel ne jelöltesse magát decemberben a CDU elnöki tisztére, ám fél attól, hogy a kancellár nem hallgat az egyre sűrűbben érkező figyelmeztetésekre, amiket a nép küld neki. A nagykoalíció pártjai ezúttal is megkapták a magukét a szavazópolgároktól, de ez a jövőben is így lesz, ha az emberek elégedetlenek azzal, ami Berlinben folyik, ideértve az érintett politikusokat. Kampányfellépéseivel a miniszterelnök-asszony jócskán hozzájárult ahhoz, hogy a figyelem a szövetségi politikára irányuljon, lásd az uniópártok civakodását és az elhárítás vezetőjének felfelé buktatását, ami jócskán feldühítette a két nagy néppárt híveit.

Látnivaló, hogy megingott Merkel vonzereje. Így erősödik a kereszténydemokraták aggálya, hogy őket is magukkal ragadja az SPD drámai zuhanása. Ebben a helyzetben igen nagy hiba volna, ha a kormányfő ragaszkodna a pártvezetői tisztséghez. Ha átadja a posztot, azzal bizonyítja, hogy tudja: kancellársága a végéhez közeledik. Ha azonban ragaszkodik ahhoz, azzal gyengíti a pártját és lázadást válthat ki. Ha erre nem jön rá, meg kell mondani neki. 

Washington Post

washington_post_1.jpg

Az utóbbi időben a halálos végű antiszemita erőszak visszatérően szerepel az Európából érkező szalagcímekben, de ilyesmi az Egyesült Államokban nem fordult elő, egészen a pittburgh-i merényletig. A 11 ember megölése pár napra rá következett be, hogy Trump megismételte az erősen zsidóellenes összeesküvés elméletet, miszerint Soros szervezi a menekülteket, hogy megváltoztassa az ország vélt fehér, keresztény jellegét. Ez a vád folyamatosan visszhangzik az európai szélsőjobbon, gyakran előzi meg a tényleges erőszakcselekményeket.

A Soros elleni vádak a legjellemzőbbek Magyarországon, ahol a szélsőjobbos, populista miniszterelnök arra használja az üzletembert, hogy minden nemzeti baj megtestesítőjének állítsa be. Az ő szemében a befektető hatalmas, de titokzatos összeesküvést vezet, szemre ártatlan tevékenység álcája mögött. Ez ugyanaz a kép, mint amit a Cion bölcsei is terjeszt a zsidó világuralom tervéről. Ennek bizonyítására a lap idézi Orbán márciusi beszédét, ami után a politikus nagy többséggel újraválasztották.

Az európai zsidó számára döbbenetes volt látni, hogy az amerikai elnök ugyanezt a taktikát alkalmazza, a szövetségeseivel együtt a döntő fontosságú novemberi választás közeledtével. De ebben Trump részéről nincs semmi újdonság. Pár hete azzal vádolta meg Sorost, hogy ő szervezi a migráns karavánt dél felől.  A kérdés egyik szakértője szerint az antiszemitizmus az összeesküvés elmélet végső formája. Ha azt sugallják a megzavarodott embereknek, hogy a gazdasági nehézségekért az olyanok felelősek, mint Soros, akkor azonnal elillan a bizonytalanság, onnantól kezdve számukra minden megvan magyarázva.   

FT

financial_times.jpg

Az egész kontinenst elárasztó migrációs vita ellenére az uniós tagállamok több mint három millió tartózkodási engedélyt adtak ki tavaly az EU területén kívülről érkezett munkavállalóknak. Az ok az, hogy a gazdaság már 4. éve növekszik, ugyanakkor enyhül a menekültválság. Az Eurostat adatai szerint humanitárius megfontolásokból 2017-ben csupán 767 ezer embert fogadtak be. A szélsőséges retorika ellenére a legtöbb vendégmunkás Lengyelországban bukkant fel, számuk csaknem eléri a 700 ezret, 85 %-uk Ukrajnából érkezett. Németország 500 ezer menekültet vonzott, főleg Szíriából, Afganisztánból és Irakból. Nagy-Britannia továbbra is messze az első számú célpont azok számára, akik tanulni akarnak a földrészen. Ilyen okokból hozzávetőleg 180 ezren érkeztek a szigetországba. A lakosság számához képest a legtöbb bevándorlót Máltán, Cipruson és Lengyelországban vették jegyzékbe.

Der Standard

der_standard.jpg

A német kormány támogatja a Bizottság javaslatát, hogy a jövőben a jogállami elvek betartásától tegyék függővé az uniós támogatásokat. Ezt a berlini Külügyminisztérium hozta nyilvánosságra, hozzátéve, hogy a megvalósítás formájáról még tárgyalni kell. A zöldek üdvözölték a kormány álláspontját, azt viszont kifogásolták, hogy a jövőbeni feltételek között nem szerepel a demokratikus elvek tiszteletben tartása, márpedig a sajtó szabadságának, a média sokszínűségének nagymértékű korlátozása ezeket az értékeket is veszélyezteti, amint azt Magyarország példája tanúsítja. Szóvivőjük sürgeti, hogy az újonnan létesített uniós igazságszolgáltatási és jogi alapból olyan csoportokat is segítsenek, amelyek az EU-n belül a demokrácia és a független sajtó megerősítéséért küzdenek.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

A lap „Orbán hosszú keze” címmel arról ír, hogy távozásra kényszerülhet a CEU, miután a tekintélyelvű magyar felsőoktatási politikai ütközik a tanszabadsággal. Az egyetem már másfél éve teljes bizonytalanságban működik. A rektor a kormány kedvenc ellenfele lett, de csak Soros pótlékaként. A miniszterelnök a milliárdost okolja minden rosszért, és az összecsapás egyik terepe éppen a Közép-Európai Egyetem. De ezen túlmenően támadás indult az egész tudomány, oktatás és kutatás ellen, mindhárom kénytelen a félelem légkörében dolgozni. Az egész a Lex CEU-val kezdődött, és bár az intézmény eleget tett a benne foglalt feltételeknek, a hatalom ott lebegteti Damoklész kardját az iskola fölött.

Ezzel párhuzamosan az Orbán-kabinet újabb és újabb viszályokat generál, lásd a gendertanulmányok betiltását. Ignatieff azonban nem az az ember, aki egykönnyen enged a nyomásnak. Ehhez jelentős külföldi támogatást kap, mert mint mondja, itt igazából a jogállamról is szó van. Veszélyben van a magyar demokrácia. Az egyetem legújabb sorstársa a Tudományos Akadémia, amely szintén célkeresztbe került.  Lovász László elnök úgy fogalmaz, hogy derült égből villámcsapásként érte őket, amikor 52 percet kaptak a következő költségvetés véleményezésére, noha az jelentősen megkötné a kezüket. Bírálók a tervezetben a hatalom bosszúját látják, főként a társadalomtudományok liberális képviselői miatt. De az elnök sem tudja, mire volna jó a további központosítás. Ám nagyon aggódik az alapkutatásokért. Palkovics László szerint az innováció intézményi szerkezetét meg kell újítani, de itt szerinte a hatékonyságról és nem politikáról van szó. Azaz nincs itt semmi dráma.

A miniszter azt mondja, alá fogják írni a szerződés a CEU-val, de azt nem tudja, mikor. A rektor azonban már nem éri be ilyen bizonytalan ígérettel. Nem aggódik az egyetem jövője miatt, mert Bécs tárt karokkal várja őket. Ám nagy kérdés számára, hogy miként alakul a jövőben Magyarország sorsa.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr614329685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.29. 05:40:18

Világos. Akinek nem tetszik Soros tevékenysége, az Auschwitzet akar.

LKerekes 2018.10.29. 07:16:45

@maxval balcán bircaman:
Hát nem tudod, hogy Magyarországon egy zsinagógában megöltek egy tucat zsidót? Ez is csak Magyarországon történhet meg!
Ja, vagy te nem így tudod?

rallus 2018.10.29. 08:30:18

"hála világos politikai elveinek" ez azért érdemelne némi magyarázatot....

Oxica 2018.10.29. 09:55:24

Már csak idő kérdése, hogy a fasiszták átvegyék a hatalmat Európában és akkor kezdődhet a tánc, mint a 30-as években.
Csak hát tartok tőle, hogy a lápi hülyemagyarország, megint kurva szarul fog kijönni belőle, ahogy a történelem során mindig.

Hajráhalszagúmagyarország, hajrámagyarok.

2018.10.29. 10:33:38

@Oxica: Elég binárisan gondókodsz..

Azé' emlékeztetnélek, hogy a baloldali ideológiák sem hoztak ránk eddig szebb jövőt. Azon meg külön el kellene gondókodni, hogy vajon az általad vízionált rémes fordulat (már ugye ha lesz ilyen) bekövetkezte mennyiben reakció, mennyiben egy dettó elhibázott egyen ideológia következménye? Mennyiben védelmi reakció a nemzetállamok eltörlésére tett erőfeszítésekkel szemben? (Az egy dolog, hogy esetleg az inga túllendülne.. de vajon ki hozta mozgásba?)

chrisred 2018.10.29. 13:43:07

Mintha Merkel már száz éve lenne kancellár. :) Az ő általa fémjelzett tizenkét év annyira szimbóluma lett a stabilitásnak, hogy volt benne egy világválság és egy menekültválság. Ez van, az emberek előbb-utóbb ráunnak a CDU-ra is. A néppárti konzervatívoknak ki kell találni valamit a fiatalabb polgári rétegek számára is, különben a múzeumba kerülnek.

Sir Bates dö Hól 2018.10.29. 17:56:21

@Womb Raider: nincs analfabétizmus európában, ez minden bizonnyal a nagy háború előtti politikai elit eredménye... ellenben van olyan vélemény is, mely ezt a helyzetet a '17-es oroszországi események generálták:
"Azt talán általában tudják, hogy a szovjet hatalom elsősorban az alsóbb néprétegek képviselőit juttatta hatalmi pozícióba. Arra viszont kevesen gondolnak, hogy az addigi, e tekintetben elitista gondolkodásnak a nyugati országokban való meghaladását a forradalmi Oroszország példája is erősítette. Mint az egyik szerző rámutat, ma ezeknek az alsóbb rétegekből származó embereknek az utódai határozzák meg a legtöbb országban a politikai, a gazdasági, a társadalmi, a művészeti életet, jóllehet ezt sokan kendőzik el szívesen."

Európai téridő 2018.10.29. 18:49:19

Nem kellene egymást lehitlerezni, lesztálinozni, lefasisztázni, lediktátorozni, leantiszemitázni, lekommunistázni, stb.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.29. 19:01:53

@Európai téridő: Egyetértek. Szóljál a hazaáruló fideSSfasszopóknak, hoy hagyják abba.

6.Lenin 2018.10.29. 19:41:49

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Egyetértek. Szóljál a hazaáruló fideSSfasszopóknak, hoy hagyják abba. "
Mivel értesz 1et?

Európai téridő 2018.10.29. 19:43:29

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Te meg szólj a többieknek, mert ezeknek a címkézéseknek a többségét ők követik el.

2018.10.30. 08:12:15

@Sir Bates dö Hól: "Mint az egyik szerző rámutat, ma ezeknek az alsóbb rétegekből származó embereknek az utódai határozzák meg a legtöbb országban a politikai, a gazdasági, a társadalmi, a művészeti életet, jóllehet ezt sokan kendőzik el szívesen."

És mostanra persze ugyanolyan szakadék nyílt a 'lenn' és a 'fenn' között. Nálunk még zajlik a folyamat, de egyelőre semmi nem látszik, ami gátja lenne ennek. A hatalom megszerzésének, megtartásának és kiterjesztésének sokkal kifinomultabb eszközei állnak rendelkezésre.
..és amennyiben a társadalom polarizáltsága egyre gyorsabban nő, úgy nehéz azt állítani, hogy jó irányba mennek a dolgok. A javak elosztása inkább csak átáramoltatás, lentről felfelé. A tempó ingadozik, de nagy átrendeződés már réges-régen nincs.
A másik, hogy mindezen folyamatokat lehet, a 1910-es évek indukálták, de mekkora volt a járulékos veszteség? Biztosan megérte? Oké, klassz dolog, hogy hirtelen más kezekbe került a társadalmi vagyon ... de a tuti csak az lenne, ha végre jó kezekbe kerülhetne. Ez szerintem az emberi gyarlóságból fakadón csak álom.

2018.10.30. 08:14:00

"miközben Merkel lassan lelép a színről, de nagy hiányt fog hagyni maga után"

:)))) Merkel mutter sikított??? Nem hittem volna róla. Olyan rendes, csendes, becsületes asszonynak nézett ki.

antiinternáci 2018.11.03. 01:00:39

Amerikában merénylet történik.
Na, ki a hibás? Há' a Zorbán. És még tagadják a libberráltak, hogy milyen befolyásos politikus...

antiinternáci 2018.11.03. 01:02:36

A Soros egyetem már jó ideje ígérgeti hogy elmegy, de még mindig itt vannak...

chrisred 2018.11.03. 08:47:45

@antiinternáci: Soros emberek millióit mozgatja, az befolyás. Egy merénylő ehhez képest még semmi.
süti beállítások módosítása