B1 blogcsaládLégy a levesben: Csehországnak nem tetszik a tekintélyelvű magyar és lengyel rendszer

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. október 22. - Szelestey

• Az új cseh külügyminiszter nem azt mondja Magyarországról, mint a főnöke 

• Orbán már exportálná Dél felé politikai sikerének ugródeszkáját: a sajtó megszállását 

• Minden kormányzati propaganda ellenére Magyarországon a nagy többség még mindig jó véleménnyel van az unióról, az EP-választásra viszont csak törpe minoritás akar elmenni

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

Az új cseh külügyminiszter bírálta a Magyarországon és Lengyelországban tapasztalható tekintélyelvű irányzatot. Petricsek, akinek első hivatalos útja a keddi kinevezés után a szokásoktól eltérően nem Pozsonyba, hanem Berlinbe vezetett, azt hangsúlyozta, hogy Prága nem akar alternatívát a liberális demokráciával szemben, legyen a felkínált opció akár irányított, akár illiberális demokrácia.  Hozzátette, hogy véleményét elmondja majd visegrádi keretekben is, mert a partnerek és szövetségesek között jó szokás, hogy nem csak támogatásukról biztosítják egymást, hanem arról is beszélnek, ami nem okvetlenül kedvező. 

A szociáldemokrata politikus szerint Csehország helyből része annak a szövetségnek, amelyet a német diplomácia vezetője kíván létrehozni a liberális nemzetközi rend megőrzésére. Egyidejűleg elhatárolta magát a populista és euroszkeptikus megközelítéstől, amit pedig mind Babis kormányfőnek, mind Zeman elnöknek a szemére szoktak vetni. Azt mondta, hogy ő elkötelezett a 89-es forradalom értékei mellett, ideértve a demokráciát, a jogállamot, a sajtószabadságot és az esélyegyenlőséget. Nem támogatja az államfőnek azt a követelését sem, hogy töröljék el az Oroszország elleni szankciókat, mert Moszkva nem teljesítette a feltételeket. Ugyanakkor jelezte, hogy Prága továbbra is elutasítja a kötelező kvótákat, viszont pártolja az önkéntes szolidaritást. 

Al-Jazeera

aljazeera.jpg

Orbán Viktor megbízható üzletembereken keresztül igyekszik exportálni a magyar kormány sajtómodelljét. A politikus egyértelműen uralja a magyar belpolitikát, szövetségesei átvettek egy sor bíráló lapot, tévét, rádiót, internetes portált, így a miniszterelnök dominanciája ezen a területen is megingathatatlannak látszik.  Emberei immár 50 %-os érdekeltséget szereztek az Index reklámbevételeit ellenőrző cégben is. A hírportál főszerkesztője szerint a korábbi vetélytárs Origo mára a hatalom szócsövévé züllött le. A bulvárlapok pedig leginkább a tájékoztatásért felelős tárca meghosszabbított karjaként szolgálnak. A Riposzt pl. leginkább az EU-t, a migránsokat és Orbán politikai ellenfeleit támadja. 

Csáky Zselyke, a Freedom House kutatója azt mondja, a kormányfő a Riposzt ötletét Szerbiától vette át, de most szeretné az écát kiterjeszteni a Balkán más államaira is. Az újság társtulajdonosát, Schatz Pétert kapcsolatba hozzák több médiabefektetéssel is Szlovéniában, illetve Macedóniában. Ez nagyon is beleillik Orbánnak abba a tervébe, hogy bevándorlás- és migránsellenes alapon szövetséget hozzon létre Közép-, valamint Délkelet-Európában. Urbán Ágnes, a Mérték Médiafigyelőtól azt gondolja, hogy a sajtóban a magyar fél adja a know how-t, azaz miként kell átvenni az irányítást, megszabni a közbeszédet, működtetni a propaganda hálózatot. A sajtópiaci vásárlásokat nem igazi üzleti megfontolások mozgatják, de azért azok kifizetődnek a politikában. 

FT

financial_times.jpg

A német politikai közép nem tudja tartani magát, de más országokban is keresik, miként lehetne visszaszerezni a bejáratott, nagy pártok által elvesztett rétegeket, miközben Európa hadakozik az új kelet-nyugati megosztottsággal, bepánikol az olasz költségvetés és a Brexit miatt . Így látja a kommentár, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy a német változások talán nem annyira látványosak, mint a többi konflikus, de hosszú távon alapvető hatással lehetnek az egész EU-ra. A bajor választásokon meggyengült a CSU, de ennél sokkal jelentősebb, hányan álltak át a szociáldemokratáktól a zöldekhez. Az SPD óriásit hibázott, amikor belépett az újabb nagykoalícióba. Ráadásul tagsága erősen öregszik, viszont amit amit az idősek akarnak, az nem vonzza a fiatalokat.

Ugyanakkor Nyugat-Európában sorra bukkannak fel új erők, amelyek a visszaszoruló közép rovására terjeszkednek, lásd a Ciudadanost a spanyoloknál, vagy a Macron-féle En Marche-t a franciáknál. De felbomlott a hagyományos, bal-jobboldali felosztás az olaszoknál is. A következmények még aligha mutatkoznak meg a jövő évi EP-választáson, ám a mélyben lévő talajrétegek ellenkező irányban mozognak. Alighanem a Néppárt lesz továbbra is a legerősebb, de várhatóan nem tud senkivel sem erős koalíciót kötni. Márpedig az unióban a döntésekhez általában minősített többség szükséges, így a vége még az is lehet, hogy leáll a gépezet.

Der Spiegel

der_spiegel.jpg

Nincs jó állapotban a liberális demokrácia, de ettől még nem kell feladni, mert az nagyon is kapóra jönne a szabadság ellenségeinek. Erre figyelmeztet a kommentár, noha gazdaságilag a fejlett Nyugat még mindig az élen áll. Csakhogy komoly repedések keletkeztek rajta, amit mutat a tragikus végkifejlet felé tartó Brexit, Trump megalkuvó magatartása a Kashoggi-ügyben, Bolsonaro közelgő győzelme Brazíliában. Viszont pont az tűnt el, ami összetartotta a liberalizmust: a derűlátás, a haladásba vetett bizalom és az akarat az ily módon megnyíló esélyek kihasználására. A politikai folyamatok a pesszimizmus folytán kezdenek szétesni, aminek egyik oka lakosság elöregedése. Továbbá a válságokra hajlamos gazdaság, amely megrendítette a bizalmat az intézmények iránt, és ezt csak tetézi, hogy egyes államokban igen igazságtalan a jólét elosztása, amihez erősen lyukas szociális háló járul és a kettő együtt lázadáshoz vezet az elit, és ami még rosszabb: bizonyos kisebbségek ellen. A kiváltó tényezők között nem szabad megfeledkezni a média szerepéről sem, hiszen a sajtó sokszor kiélezi, ugyanakkor leegyszerűsíti a gondokat.

A liberális demokrácia ügye állt már sokkal rosszabbul is, pl. amikor a fasizmus, majd a szocializmus sorra fojtotta meg a nyílt társadalmakat. Azon kívül az említett három tényezőt nem szabad feltartóztathatatlannak tekinteni, sokat segíthet az átfogó oktatási, illetve kulturális politikai, valamint a bevándorlás ésszerű szabályozása. A gazdaságban túl kellene lépni a gyors meggazdagodás és az olcsó hitel bűvkörén és inkább az innovációra, valamint a nagyobb termelékenységre kellene építeni, ami széles tömegek javára válhat. Végül pedig a tájékoztatásban egyezségre kellene jutni, hogy miről érdemes beszámolni, miről nem, ideértve a Facebook, a Google és a többi közösségi média által közvetített tartalmakat. Merthogy a polgárokat be kell vonni a döntésekbe, ahhoz pedig behatóan ismerniük kell a közügyek részleteit.

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Európában a politikusok javában készülnek a jövő májusi uniós választásra, amely meghatározhatja, hogy az EU túléli-e a nacionalizmus újjáéledését, ám közben a lakosságot e pillanatban meglehetősen hidegen hagyja az ügynek ez a része. Sőt, az Eurobarometer felmérése azt bizonyítja, hogy az embereket inkább olyan témák érdeklik, amelyeket a populisták dobtak be a köztudatba. Így a bevándorlás, amely kulcskérdés az olyanok számára, mint Orbán és Salvini. Hogy a kampány során foglalkozni kell vele, arra 50 % bólintott rá, bár  ettől mindössze 3 %-kal marad el a gazdaság, a növekedés, valamint a fiatalok munkanélküliségének problémája. A 4. helyen a terror elleni harc áll, 44 %-kal. 

Jelenleg csupán a megkérdezettek egyharmad mondja azt, hogy nagy valószínűséggel elmegy voksolni, vagyis a többségnek még rá kell hangolódnia az eseményre. Mellesleg a megkérdezettek nagy része azt sem tudja, mikor kell az urnákhoz járulni, de azért a tagságról jó véleménnyel van. Az EU-ról Magyarországon 60 % nyilatkozott kedvezően.  Amúgy nálunk 4 éve a jogosultak kevesebb, mint 30 %-a adta le szavazatát. Kb. ugyanennyi közölte most azt, hogy élni kíván a lehetőséggel. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9414314783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.10.24. 10:46:39

@math0: Igen ezt is mondta, ettől még azt is mondta, hogy a kohéziós pénzek szerepe nem domináns a hazai növekedésben..

rasztaszív 2018.10.24. 10:47:25

@alöksz róz: akkor sem az én dolgom ezeket az elemzéseket megcsinálni.de azt azért furának tartom,hogy senki nem csinálja meg...

rasztaszív 2018.10.24. 10:51:50

@John Brennan: a finn példáddal csak a nonstop fikamatyi-üzemmódotok abszurditását sikerült kiemelned.

Tenkes Kapitánya 2018.10.24. 11:07:03

@szepipiktor: szatellit autópálya rendszer - a településhálózathoz tökéletesen illeszkedik a jelenlegi autópályahálózat
azért elég furcsa lenne, ha nem lenne Hegyeshalom-Budapest, Miskolc-Budapest autópálya, de lenne Székesfehérvár-Kecskemét. De te a szatellit autópályákat követeled, miközben Békéscsaba, Salgótarján, Zalaegerszeg és még néhány város nincs bekötve. Barom!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.10.24. 12:09:41

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: akkor maradjunk annál, hogy Orbán hülye, és buknia kell!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.10.24. 12:11:45

@John Brennan: a finn példáddal a hülyeségedet emelted ki. Észak-Finnországban tényleg nem fontos az autópályák építése, de Magyarországon igen. Tök más helyzetet akartál összehasonlítani.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.10.24. 14:21:02

@math0: Mégsem bukik. .Lehet, hogy azért, mert ti még hülyébbek vagytok..?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.10.24. 15:55:39

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: nem, hanem azért, mert van 2,8 millió totál idióta selejt.

paraszthajszal 2018.10.24. 18:04:29

@math0:
„1) nincs hivatkozás”
Van: magyarhirlap.hu/cikk/80360/Nem_aprozzak_el_a_koncesszorok
„2) a megadott adatokból nem lehet összehasonlítani a két tényezőt
3) a szagtárca véleménye még ha valós is, nem alapul tehát semmin”
A megadott adatok csak indikatívak, a PPP-konstrukciókra eső terhek nagyságrendjét érzékeltetik a hasonló (közútfenntartási) célú, nem PPP-s költségekkel való összevetésben.

A szaktárca nyilvánvalóan nem érdekelt abban, hogy teljes megtérülési számításokat, részletes költség-haszon elemzést tegyen közzé, ha tervben van véve, hogy a PPP-s koncessziókból kivásárolják a magántulajdonosokat (ilyen adatok közzétételével aszimmetrikus információs helyzet keletkezne, amivel az állam a saját alkupozícióját rontaná). Ilyeneknek ugyanakkor készülniük kellett, hiszen ezek alapozhatják meg a magánbefektetőknek adott ajánlatokat, ellenajánlatokat.

„van 2,8 millió totál idióta selejt.”

Szar dolog a demokrácia, mi? Pechetekre még sokáig velünk is marad. (Ha így álltok hozzá a magyar választókhoz, akkor jövőre és 2022-ben sem számíthattok jelentős sikerekre.)

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.10.24. 18:19:19

@paraszthajszal: tehát nincs érved. össze akarsz hasonlítani két dolgot, amelyek közül az egyikről elismered, hogy nem teljes adat, a másik meg hiányzik.

mondom, idióták vagytok.

"Szar dolog a demokrácia, mi? Pechetekre még sokáig velünk is marad. (Ha így álltok hozzá a magyar választókhoz, akkor jövőre és 2022-ben sem számíthattok jelentős sikerekre.)"

a pechetek az, hogy ezzel Magyarország egyre inkább tönkre fog menni, és a pechetek a négyzeten, hogy ezt ti idióták jobban meg fogjátok szívni, mint mi. a szar gazdasági helyzetet a képzetlen, ostoba barmok szívják meg legjobban, azaz ti. mi csak találunk munkát, csak megoldjuk a szar ellátást, vagy például elmegyünk külföldre. ti maradtok, és éhen dögletek, miközben niggerezhettek tök feleslegesen a frusztrációtok levezetése érdekében, csak abból nem lesz kenyér.

csak így tovább, idióták, szívassátok még magatokat sok cikluson át!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.10.24. 18:21:28

@paraszthajszal: tudod, az ostoba németek (a németek közül az ostobák) is azt hitték, hogy jól kitoltak mindenkivel, amikor Hitlerre szavaztak, de a történet végén ezek az ostoba németek szívták meg legjobban a dolgot. ha nektek ez kell, akkor még szavazzatok pár cikluson át csak azért is hülyeségre!

alöksz róz 2018.10.26. 13:27:49

@rasztaszív: lehet nem akarnak tenyérjóslásra vállalkozni :D

alöksz róz 2018.10.26. 13:39:26

@math0: "másrészt meg az "érved" nem cáfol semmit. ha az autópálya jó, akkor egy régebb óta meglévő autópálya nyilván lehet jobb." - konkrétan a 2002 utáni autópályaépítéseknek a jelenlegi gazdasági növekedésre gyakorolt hatásáról van szó.
siránkozzál inkább, hogy elvették a fészbukon a lájkjaidat, az jobban megy.
phd... muhaha.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.10.26. 14:53:52

@alöksz róz: érvet nem sikerült összekaparnod, te idióta fasz!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.10.26. 14:57:22

@alöksz róz: "siránkozzál inkább, hogy elvették a fészbukon a lájkjaidat"

az az ostoba, 888-as ujságíróselejtek sportja.

rasztaszív 2018.10.26. 16:44:14

@alöksz róz: hát persze.a szocik teljesítményét reálisan értékelni csakis hülyeség lehet...

John Brennan 2018.10.26. 17:27:35

Pécset 2010-ben érte el az autópálya. Azóta óriási a fejlődés pécsen, 13 ezer fővel fogyott Pécs lakossága. Ez 8 év. Ebben az ütemben Pécs 95 év alatt elfogy, hála az autópályának.

John Brennan 2018.10.26. 17:31:59

@rasztaszív: a szocik teljesítményét reálisan értékelve, ha folytatódik, amit elkezdtek, ma 120% GDP arányos államadósságunk lenne, ezzel szemben van 73% körüli.

alöksz róz 2018.10.26. 20:13:42

@rasztaszív: az akkor épült autópályák mai gazdasági növekedésre gyakorolt hatása

rasztaszív 2018.10.27. 11:30:19

@John Brennan: világos.pécsre nem kell autópálya,mert csak megárt nekik.fideszes logika:)
ha 2002-ben folytathatták volna a dúlást,kb ez jutott volna az országnak.

John Brennan 2018.10.27. 16:27:32

@rasztaszív: nem, a te logikádból következik, amit írtam; a te logikád volt, hogy autópálya, majd hatás

alöksz róz 2018.10.27. 17:04:27

@rasztaszív: és nem a szocik teljesítményének reális értékelése.

rasztaszív 2018.10.27. 17:04:59

@John Brennan: pontosan.a te logikád meg valami kifacsart fikamatyi-logika:tudsz egy olyan autópályát,ami mellé még nem települt látványosan ipar,tehát szükségtelen az egész.

rasztaszív 2018.10.27. 17:07:19

@alöksz róz: van egy rossz hírem : része a dolognak.csak ti erről nagyon-nagyon nem szeretnétek tudni.

alöksz róz 2018.10.27. 17:10:18

@rasztaszív: "ha 2002-ben folytathatták volna a dúlást,kb ez jutott volna az országnak." - milyen óriási szerencse, hogy mszp-szdsz kormányzás jött helyette
:D

rasztaszív 2018.10.27. 17:16:42

@alöksz róz: az a szerencse,hogy a fideszes rablóbanda nem szabotálhatta tovább a fejlesztéseket.

alöksz róz 2018.10.27. 17:38:40

@rasztaszív: egy kicsi része. most ezt a kicsi részét szeretnéd feltupírozni?

rasztaszív 2018.10.27. 17:40:15

@alöksz róz: bőven elég a helyén kezelni.

alöksz róz 2018.10.27. 17:41:14

még egyelőre azt se sikerült alátámasztanod semmivel, hogy olyan nagyon nélkülözhetetlenül fontosak lennének a jelenlegi gazdasági növekedés szempontjából az akkor épült autópályák.

alöksz róz 2018.10.27. 17:42:46

@rasztaszív: akkor ha az autópályaépítés hatásairól van szó, akkor ne gyere a fájdalmas nagyhalállal, 'hjaj a szocik teljesítményét reálisan értékelni nem is hülyeség'

alöksz róz 2018.10.27. 17:45:04

@rasztaszív: ja, nem. jött helyette egy sokkal szarabb.
de legalább nem üldözték a füveseket.
nagy boldogság...

rasztaszív 2018.10.27. 18:24:07

@alöksz róz: nagyjából akinek van egy csöpp esze,az belátja,hogy a mai gazdasági növekedésben benne van a megépült autópályák hatása.
nem véletlen részetekről az azonnali fikamatyi üzemmód,ha az autópályákról esne szó...:)

John Brennan 2018.10.27. 18:27:04

@rasztaszív: Normális ember beismeri a tévedését.
Te meg személyeskedsz.

rasztaszív 2018.10.27. 18:32:52

@John Brennan: te meg játszod az eszed...:)

alöksz róz 2018.10.27. 19:57:35

@rasztaszív: hatása biztos van valamennyi. de a mértéke az erősen kérdéses...

a szocik kormányzati teljesítményének reális értékelése pedig (pár kilométer autópálya építésének a gazdasági növekedésre gyakorolt csekély hatását is beleszámítva) az, hogy 'szar'

rasztaszív 2018.10.27. 20:58:14

@alöksz róz: szarozás helyett inkább most kellene megmutatni,hogy tudtok hasonlóan a jövőre is gondolni.ez helyett megint komplett ágazatokat rohasztotok le - de legalább megint lesz miért szarozni,amikor majd valaki más nekilát rendbe tenni.

alöksz róz 2018.10.27. 23:15:39

@rasztaszív: én a világon semmit nem rohasztok le, papám :D
max véleményem lehet róluk

te komolyan úgy értékeled reálisan az mszp-szdsz 2002 utáni kormányzását, hogy rendbe tették a dolgokat, amiket előttük tönkretettek??

rasztaszív 2018.10.27. 23:47:41

@alöksz róz: megcsinálták azokat a fejlesztéseket,amiket a fidesz elszabotált.

alöksz róz 2018.10.28. 00:39:18

@rasztaszív: tényleg?
(miket? eddig még csak az autópályát említetted.)

eladósították az országot, eladósították az embereket (több százezren mentek nyugatra emiatt), mindeközben tovább romlott pl az egészségügyi ellátás és az oktatás színvonala, nullához közelítő gazdasági növekedést produkáltak egy kifejezetten jó világgazdasági környezetben, és még a saját miniszterelnökük szerint se csináltak meg szinte semmit, amit kellett volna. ezt egy szóval lehet jellemezni: szar. ez a szocik kormányzásának reális értékelése.

rasztaszív 2018.10.28. 03:46:56

@alöksz róz: a reális értékelés része kell legyen a fejlesztések '98-'02 közti szabotálása,ennek hatása a hiányra,majd a pótlásuk,és ennek hatása a hiányra,majd a hatásuk a mai növekedésre.
te a mantráidat nevezheted isteni kinyilatkoztatásnak is,attól még sima fikázás marad,nem "reális értékelés":)

alöksz róz 2018.10.28. 09:41:52

@rasztaszív: amiket leírtam, számokkal, forrásokkal igazolható, közismert tények...
fel se merült bennem, hogy ezeket nem ismered vagy egyszerűen nem vagy hajlandó elfogadni. ha nem ismered, segíthetek forrásokkal az ismeretszerzésben, ha gondolod...
(ha meg nem vagy hajlandó elfogadni a valóságot, akkor inkább szakember segítségét javaslom :D)

a levegőbe beszélsz, papám, nem tűnik fel?
az autópályán kívül eddig semmilyen fejlesztést nem említettél, az autópályaépítés költségeit (akkori és jelenlegi) sem számszerűsítetted, nem vetetted össze a hiánnyal, és semmi érdemlegeset nem tudtál írni arról, hogy mekkora hatással is lenne az akkori autópályaépítés a mai gazdasági növekedésre.

rasztaszív 2018.10.28. 12:03:36

@alöksz róz: a közismert tény az,hogy a szocik autópályákat építettek,a fideszed meg stadionokat:)

megsúgom neked,az utólagos hatástanulmányokat a mai kormányzatnak kellene megcsinálnia.te most tényleg abból próbálsz tőkét kovácsolni,hogy ezt ők elsunnyogják,hogy még szó se essen róla...?:)tipikus fideszes...:)

alöksz róz 2018.10.28. 13:25:35

@rasztaszív: tehát az égvilágon semmivel nem tudod alátámasztani a szavaidat, egyik állításodat se. világos. a levegőbe beszélsz.

rasztaszív 2018.10.28. 14:08:24

@alöksz róz: igen,bizonyára csak én haluztam az autópálya építéseket...:)semmi nem támasztja alá...:)))

paraszthajszal 2018.10.28. 14:34:54

@rasztaszív: „a közismert tény az,hogy a szocik autópályákat építettek,a fideszed meg stadionokat:)”

Úgy érted, a közismert szoci hazugság?
http://mindenszo.hu/nem-stadion-​uj-duna-hidak/
mindenszo.hu/nem-stadion-bukkabranyban-epul-fel-az-orszag-legnagyobb-naperomuve/
mindenszo.hu/nem-stadion-elrajtolt-a-magyar-zene-hazanak-epitkezese/
mindenszo.hu/nem-stadion-uj-fenyben-tundokol-nyiregyhaza-szabadteri-szinpada/
stb.

„bizonyára csak én haluztam az autópálya építéseket”

Nem az a vita tárgya, hogy épültek-e autópályák, viszont
1.) a PPP-konstrukcióban épült autópályák esetén biztosan nem arról van szó, hogy a szocik állták a költségeket, a Fidesz meg élvezte a gyümölcsöket, hanem ezek árát a koncesszió (igen hosszú) időtartama alatt folyamatosan kell törleszteni, sőt az évente fizetendő összeg egyre nő! (És a teljes élettartalmuk alatt magasabb a kifizetendő összeg, még diszkontálva is, hiszen ezért éri meg a magánbefektetőknek részt venni ebben!);
2.) Sehol senki nem bizonyította, hogy ezek önmagukban jelentősen hozzájáruotak volna a GDP-növekedéshez. (Ehhez nem elég azt bizonyítani, hogy a cégek nagyobb arányban települneknaz autópálya-összeköttetéssel rendelkező városokba, ipari parkokba; pl. ha ezzel csak a Mo-n belüli, autópályát el nem érő helyek elől szívják el az ipari termelést, akkor megette a fene az egészet). Ott vannak a szocik csodálatos pártalapítványai, háttérintézetei, amik bőven részesültek állami forrásokból is; miért nem készítettek, miért nem tettek erről közzé részletes kimutatást, hatástanulmányokat? Egyáltalán: foglalkoznak ezek valami hasznos dologgal is a tökük vakarásán kívül?

rasztaszív 2018.10.28. 15:12:23

@paraszthajszal: "nem stadion".négy cikk címében...ha nem lenne közismert tény,erőlködne így a lakájmédia...?:)

igen,volt ppp is,és még az is hasznot hoz ma.hogy mennyit,azt viszont nem az én dolgom kiszámolni.abban viszont igazad van,hogy az ellenzék foglalkozhatna végre a dologgal.

alöksz róz 2018.10.28. 18:02:25

@rasztaszív: "igen,volt ppp is,és még az is hasznot hoz ma" - igen, hoz hasznot, csak nem az országnak :D
és a másik teljesen jogos felvetés, amit eddig nem érintettünk, de felhozta a 'kolléga' az imént, hogy ki fizette/fizeti az autópályákat?
pl az M6, amit még húsz évig fizetünk, a szocik költsége volt? nem. akkor mi köze a szoci hiányhoz? semmi.

alöksz róz 2018.10.28. 18:12:35

@rasztaszív: lehet jobban jártunk volna, ha tényleg csak haluzod...
szemezgessél, papám, a szocik csodálatos autópálya-építései :D
"Európa legdrágább sztrádája"
"évekbe telt, amíg a koncessziók visszavásárlásával vagy kártalanításával sikerült bevonni a fizetőkapus szakaszokat a közös rendszerbe"
"Pazarlóbban nemigen épülhetne autópálya"
"4 csodás alagút a magyar búzamezőn" "szétlopják az M6-ost"
hvg.hu/ingatlan/20100329_pecsi_alagutak_a_szantofoldon
index.hu/gazdasag/magyar/ppenz050810/1/
index.hu/gazdasag/magyar/sztrada05071/
www.origo.hu/auto/20140528-otven-eve-szaguldunk-a-magyar-sztradan.html

alöksz róz 2018.10.28. 18:16:32

@rasztaszív: (de ha egy ballib-paródiát akartál tolni, akkor szép volt)

rasztaszív 2018.10.28. 18:41:50

@alöksz róz: pont úgy volt a költség a szociké,mint a hiány.gondoltad volna...?:)amikor a fideszed szabotálta a fejlesztéseket,az csökkentette a hiányt,amikor pótolni kellett,az növelte.nem olyan bonyolult ez...a szabotálás helyett meg lehetett volna mutatni,hogy ők tudják jobban is.így most maradt a fikázás.

alöksz róz 2018.10.28. 19:03:12

@rasztaszív: csak amikor pótolni kellett, az nem az ő hiányukat növelte :D
nem olyan bonyolult ez...

rasztaszív 2018.10.28. 19:31:01

@alöksz róz: mert volt olyan része,amit nem fizettek ki rögtön?akkor az egész már nem is került pénzbe?egyébként pedig úgy különösen érthetetlen,hogy a fideszed miért szabotálta el...?:)

alöksz róz 2018.10.28. 20:18:21

@rasztaszív: teljesen érthető, te is inkább megköszönhetnéd a fidesznek, hogy volt annyi eszük, hogy ne kössenek olyan különösen hátrányos szerződéseket mint a szocik.

rasztaszív 2018.10.28. 20:24:55

@alöksz róz: megmutathatták volna,hogy lehet jobban.de nem ezt tették.másra hagyták,most meg azt fikázzátok,aki megcsinálta.

alöksz róz 2018.10.28. 20:45:13

@rasztaszív: kamu vagy
én meg beugrottam
megesik

alöksz róz 2018.10.29. 00:54:57

@rasztaszív: jaja.
de hát gondolhattam volna, ennyire hülye ember nem létezik.

a nagy hohoohooo 2018.10.29. 07:28:30

@paraszthajszal: Vajon kinek a hímvesszejét tisztelhetjük kendben humor Harold testvér?
(humor Harold: olyan emberke, aki azt hiszi magáról, hogy humoros, pedig nagyon nem.)
Neked sem a tanáraid voltak a hülyék..brhüüüüüüü,...a nemzőid részeg qrelása....brhüü....hukk..hukk..már csuklom a röhögéstől ..

tenytar.blog.hu/2015/08/03/oriasit_csattant_a_brusszeli_pofon_a_fidesz_mutyipolitikaja_miatt

vastagbor.blog.hu/2008/12/20/nem_talaljak_volgyhid

a nagy hohoohooo 2018.10.29. 07:33:50

@paraszthajszal: Csaxólok Derága takonynáci Baroo..heee....a link azért van mert abban van az információ,mint tojásban az élet..heee..el se tudtad olvasni amit a linkekben adtam....és nem a fejedben lévő jobbikuSS sötétség...heee..
Gondolom látod a hangokat is...heheee...

Orbánék kötötték az első PPP-beruházást
szerző:
hvg.hu
18

Az első Orbán-kormány indította el az első PPP-beruházást - emlékeztet csütörtöki cikkében a Világgazdaság. Orbán Viktor az elmúlt héten jelentette be, hogy kudarcnak ítélik a PPP-beruházásokat, s újabb szerződést nem kötnek.

Az első Orbán-kormány kötötte az első PPP-konstrukcióban megkezdett beruházást Magyarországon, a megállapodás a Demján-féle Trigránit csoporttal született a Művészetek Palotájának megépítésére - emlékeztet a Világgazdaság mai száma. A lap felidézi, hogy a beruházás az eddigi legdrágább volt, még idén is 9,5 milliárd forintos tételt jelent a költségvetésnek, 3035-ig pedig részletekben további 166 milliárdba kerül. Mióta 2005-ben elkészült, a Művészetek Palotájának finanszírozása folyamatosan változik.

2001 októberében az Orbán-kormány a PPP-beruházást a recesszió elleni kormányprogram részeként említette.

hvg.hu/itthon/20101021_orban_kormany_PPP_Trigranit
www.portfolio.hu/tool/print.php?i=53810&k=3
competitio.unideb.hu/wp-content/uploads/2016/03/IV-1/Competitio_konyvek_4_2_Kotan_Attila.pdf

a nagy hohoohooo 2018.10.29. 07:45:38

@alöksz róz: Pont olyan vagy mint az a orbánszärcsimbók paraszthajszal...heheee..
Aranyoskám tátott szájjal berohant a f*szerdőbe, utána meg kikéri magának? Hát megkapta
@rasztaszív: teljesen érthető, te is inkább megköszönhetnéd a fidesznek, hogy volt annyi eszük, hogy ne kössenek olyan különösen hátrányos szerződéseket mint a szocik.
De hát nem azért szeretünk mi téged, mert annyira okos lennél és értenéd, amit írsz vagy linkelsz,hanem a pofalemezedért azért sötét takonynáci ürességért..Egy földigiliszta szempontjából, aki azt se tudja, melyik vége melyik, biztos!
A hülye nem tudja magáról hogy hülye, mert nem éri fel ésszel a tényt....hehee..

Orbán Viktor szerint nem az adófizetők pénzéből épült fel a Pancho Aréna. A források nagy részét biztosító program azonban hivatalosan is állami támogatás, ezt a magyar kormány korábbi érvelése is megerősíti. Miért olyan bonyolult ez az egész? Elmagyarázzuk.www.origo.hu/sport/20140424-most-akkor-kozpenzbol-epult-a-pancho-vagy-nem.html
Orbán Viktor szerint nem az adófizetők pénzéből épült fel a Pancho Aréna. A források nagy részét biztosító program azonban hivatalosan is állami
-em kéne osztani azt amiből az evolúció-oly bölcs előrelátással -semmit nem adott,butaságból mindent..brhüü....

Index - Belföld - Még 13 ügyet ajánlunk a Fidesz figyelmébe.
Értelmetlen sztrádaelemek

A probléma: A kőröshegyi völgyhíd vagy az M6-os viaduktjai és alagútjai fölösleges, ám nagyon drága létesítményeknek tűnnek. Az útépítést a korrupciókutatók a közpénzlopások egyik legfontosabb terepének tartják.
A háttér: A 43 milliárdba kerülő kőröshegyi völgyhídat is magába foglaló sztrádanyomvonalat még Orbán-kormány idején jelölték ki, és a létesítmény 2007-ben épült meg. 2008-ban az Állami Szemvevőszék már utalt arra, ami ránézésre laikusként is gyanús: ilyen domborzati viszonyok közepette teljesen értelmetlen volt ekkora hidat építeni. („A Kőröshegyi völgyhíd beruházás műszaki, gazdaságossági, természetvédelmi és településrendezési megalapozottsága nem igazolt” – írta az ÁSZ). Az Alpokban sincsenek ekkora hidak.
tenytar.blog.hu/2015/08/03/oriasit_csattant_a_brusszeli_pofon_a_fidesz_mutyipolitikaja_miatt

Khmm .már nem egyszer írtam,Kósának a FideSS rendkívüli és meghatalmazott közhülyéjének volt egy ostoba ötlete,a választásokon való részvételt kössék bizonyos értelmi képesség szinthez.
Már akkor felmerült mi lenne ha az újságokba regisztrálóknál is ez lenne,akkor lehülyéztük Kósát.....téged és több túlértelmes jobbert látva .....az Kósa nem annyira hülye....

paraszthajszal 2018.10.29. 08:02:30

@a nagy hohoohooo: „Neked sem a tanáraid voltak a hülyék..brhüüüüüüü,...a nemzőid részeg qrelása....brhüü....hukk..hukk..már csuklom a röhögéstől ..”

Örülök, hogy jól szórakoztál, hidd el mi is kitűnően éreztük magunkat pl. április 8-án, amikor a leégett ballibsik pityeregtek, magyarázkodtak, meg futottak a kamera elől. Még jobban fogjuk élvezni, hogy jövőre és 2022-ben is fel fogjuk veletek törölni a padlót.

„Az első Orbán-kormány indította el az első PPP-beruházást - emlékeztet csütörtöki cikkében a Világgazdaság. Orbán Viktor az elmúlt héten jelentette be, hogy kudarcnak ítélik a PPP-beruházásokat, s újabb szerződést nem kötnek.”

Volt egy akkoriban még nem túl jól ismert, de a külföldi (IMF, WB stb.) „szakértők” által preferált projekt-megvalósítási, finanszírozási módszer; amelyet az I. Orbán is kipróbált. Akkoriban még nem voltunk az EU tagjai sem, és esetleg azt is gondolhatták, hogy egy piackonform megoldással jó pontokat szerezhetnek náluk (fiatalok voltak és naivak). De be tudták ismerni azt, hogy ez egy tévút volt, le tudták vonni a tanulságokat, ami a bölcsességüket mutatja.

Egyébként, emlékeztetőül, a vitatott állítás itt nem az volt, hogy PPP-ben szabad-e bármit építeni (bár ma már tudjuk, hogy nem szerencsés), hanem az, hogy (rasztaszív szerint) az Obán-kormány máig a szocik beruházásainak gyümölcseiből él, akik a fejlesztéseket csinálták, a nemzeti kormány meg szerintük csak feléli. Ezt már eleve megkérdőjelezi az, hogy amiképp a hasznok, úgy a költségek is szétterítve (a teljes 2010-2018-as időszakra is) jelentek meg, azaz hibás az az analógia, hogy D-209-ék, ElQró Feriék csak vetettek, Orbánék meg csak arattak.

rasztaszív 2018.10.29. 09:38:34

@paraszthajszal: alapvetően annyit állítottam,hogy amikor '98-'02 között szabotálták a fejlesztéseket,az csökkentette a hiányt,amikor pótolták ezeket,az növelte,ma pedig növekedést generálnak.

alöksz róz 2018.10.29. 11:43:47

@rasztaszív: csak nem tudtad semmivel alátámasztani :-)

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.29. 11:46:17

@alöksz róz: Nem kell alátámasztani, a hülye is érti, hogy csökkentette a hiányt a fejlesztések elmaradása.

Ja, bocsi, te nem érted. :))

alöksz róz 2018.10.29. 11:46:28

@a nagy hohoohooo: az emberek 98%-ánál okosabb vagyok :D

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.29. 11:49:23

@alöksz róz: "az emberek 98%-ánál okosabb vagyok"

A 98-as IQ nem ezt jelenti. Hanem azt, hogy a legtöbb páfránynál vagy okosabb. :))

Ne csüggedj, rezsiszilárd és kósalala a te szintedet sem érik el. Nem is értem, miért szolgálod őket ilyen hűségesen.

alöksz róz 2018.10.29. 11:52:24

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: hát persze, hogy nem kell, elég ha egy mszp-s (vagy dk-s, mint te) kijelenti, és már igaz is.

alöksz róz 2018.10.29. 12:01:50

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: valamit nem jól tudsz, a 98-as IQ átlagosnak nevezhető.
én viszont kibaszott okos vagyok, jóval okosabb vagyok nálad, olyan összefüggéseket tudok megérteni, amelyeknek te a létét se tudod felfogni, te buta kis dk-s :D

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.29. 12:06:58

@alöksz róz: "a 98-as IQ átlagosnak nevezhető."

Ja, a te szinteden. Ott lehet. :))

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.29. 12:08:56

@alöksz róz: "a 98-as IQ átlagosnak nevezhető."

Sőt, a fideSSfasszopók között egyenesen kiemelkedő. Lehet, hogy te vagy a legokosabb kollaboráns. :))

alöksz róz 2018.10.29. 12:12:04

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: a teljes népességre vetítve. látod, még ezt se tudod.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.29. 12:13:50

@alöksz róz: Az átlag népesség agyilag zokni. A helyedben nem lennék olyan büszke közéjük tartozni. :))

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.29. 12:26:32

@alöksz róz: Tudom, hogy fideSSfasszopó kollaboráns vagy. Ezt kérdezted? :))

rasztaszív 2018.10.29. 12:27:16

@alöksz róz: az nincs kiszámolva,hogy ez pontosan mennyi.épelméjű ember nem kérdőjelezi meg,hogy a fejlesztések elszabotálása csökkenti a hiányt,a pótlásuk növeli,ma pedig hatásuk van a növekedésre.

alöksz róz 2018.10.29. 12:46:41

@rasztaszív: de papám, a levegőbe beszélsz még mindig.
se a fejlesztésekről nem tudtál írni semmit az autópályán kívül, se az akkori és jelenlegi költségeiről nem tudtál írni semmit, se a hiánnyal nem tudtad összevetni, se növekedésre gyakorolt hatásáról nem tudtál semmit írni... végső következtetésként pláne nem tudtál semmit írni arról, hogy azon az áron (és pláne olyan előnytelen szerződésekkel és úgy szétlopva) mennyire volt szükséges az az egy fejlesztés, amire annyira rákattantál.

rasztaszív 2018.10.29. 12:54:33

@alöksz róz: valóban,és ezeket nem is nekem kell megcsinálnom.az utólagos hatástanulmányokat éppen most,a mai kormányzatnak kellene megcsinálnia.rajtuk vajon miért nem követeled...?:)

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.29. 12:56:51

@alöksz róz: "a fejlesztésekről nem tudtál írni semmit"

Ja, mi nincs, arról nehéz írni bármit is. Ugye okoska? :))

Neked milyen agyi defektusod van, ami azt eredményezi, hogy kényszeresen állandóan bizonygatnod kell magadnak, hogy "okos vagy"? Ha nem születési oxigénhiány, akkor valami gyerekkori trauma következménye lehet. :))

paraszthajszal 2018.10.29. 14:19:56

„»a fejlesztésekről nem tudtál írni semmit«

Ja, mi nincs, arról nehéz írni bármit is.”

Itt a szoci kormányok „elszabotált, hasznos” fejlesztéseiről kellett volna írjon.

De ha ő elfelejtette, akkor majd mi emlékeztetjük, itt a teljes lista:
mindenszo.hu/ujhelyi-istvan-eletmuve-egyetlen-a4-es-oldalon/

alöksz róz 2018.10.29. 14:41:38

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: csakhogy ez azt jelentené, hogy nem is volt semmi fejlesztés, amit a fidesz nem csinált meg, de az mszp igen. látod, milyen buta dk-s vagy?

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.29. 14:57:35

@alöksz róz: "ez azt jelentené"

Egy faszt.

" az mszp igen"

Kurvára leszarom, a szocik mit csináltak. Elzavartuk őket, nem kell emútnyócévezned.

Már nem kell kényszeresen ismételgetned, hogy okoska vagy? Egészen megszoktam. :))

alöksz róz 2018.10.29. 16:00:28

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: látod milyen buta vagy, vén komcsi? még azt se tudod, milyen témába bírtad bebüfögni a szokott ostobaságaidat.
irigykedsz, mert én okos vagyok, te meg buta.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.29. 16:19:33

@alöksz róz: "okos vagyok"

Attól, hogy mondogatod, nem fog megváltozni. De jó, hogy mondod, már hiányérzetem volt, azt hittem, elbizonytalanodtál. :))

Csak folytasd, ez jó terápia a kisebbrendűségi komplexusodra. :))

alöksz róz 2018.10.29. 17:41:07

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: senki nem mondta, hogy meg fog változni. én okos maradok, te meg buta fröcsögő komcsi dk-s nyugger maradsz.

alöksz róz 2018.10.29. 17:45:14

a dk-s még változhat, de okos már sose leszel.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.29. 18:22:59

@alöksz róz: "én okos"

Ilyen ovis mentalitással? Jól van, Pistike, okoska vagy, és az is maradsz. :))

alöksz róz 2018.10.29. 23:06:45

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: ugrasz rá, mint a kutya a farkára. forogsz-hörögsz rajta. buta öreg komcsi.

rasztaszív 2018.11.10. 17:52:22

@paraszthajszal: tehát közismert,hogy a szocik autópályákat építettek,a fidesz stadionokat.

paraszthajszal 2018.11.10. 18:12:31

@rasztaszív: Nem zavar, hogy egyik link sem stadionépítésről szólt, de autópálya-bővítésről kettőben is volt szó?

Na, kapsz még egyet, csak hogy örüljél! mindenszo.hu/nem-stadion-sportcsarnok-negyezer-negyzetmeteres-kosarcsarnokot-kap-halasztelek/

rasztaszív 2018.11.10. 19:39:42

@paraszthajszal: nem zavar.közismert.ez is azt támasztja alá.

paraszthajszal 2018.11.12. 20:58:52

@rasztaszív: Ja, látom te az a fajta vagy, akit nehéz megingatni. Na de lásd milyen jó vagyok hozzád, kapsz még egyet: mindenszo.hu/nem-stadion-cegleden-mar-negy-savon-hasznalhatjuk-az-m4-est-video/ :)

rasztaszív 2018.11.12. 23:39:47

@paraszthajszal: azzal,hogy mindig újra engem igazolsz,nehéz is lesz megingatni...:)

paraszthajszal 2018.12.25. 13:01:58

@rasztaszív: „közismert,hogy a szocik autópályákat építettek,a fidesz stadionokat” „mindig újra engem igazolsz”

Lám, most már a zindex is „téged igazol”, libbantkám:
„Megépül az M6-os az országhatárig
És még egy sor új útépítést fedeztek fel a Magyar Közlönyben.”
index.hu/belfold/2018/12/25/megepul_az_m6-os_az_orszaghatarig/

rasztaszív 2018.12.25. 19:42:34

@paraszthajszal: gondolod,így működik a dolog,hogy a múltra is kiterjeszthető?:)
süti beállítások módosítása