B1 blogcsalád



Orbán nem gondolja, hogy bármiben is engednie kellene az Európai Néppártnak

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. október 21. - Szelestey

• A magyar kormányfő kerek-perec megmondta a konzervatív pártcsaládnak, hogy szemernyit sem kíván változtatni illiberális politikáján, ha ez valakinek nem tetszik, akkor zárják ki 

• Stubb megint belengette a nagy bunkót a magyar miniszterelnök felé 

• Magyarországról száműzni igyekeznek mindent, ami balliberális, szabadulnak 68 eszmei örökségétől is, most éppen pedig heves kultúrharc zajlik. 

                                                  Nemzetközi sajtószemle, 2018. október 21. 

 

Euractiv

euractiv.jpg

A portál úgy értesült, hogy Orbán Viktor azt közölte az Európai Néppárt e héten tartott tanácskozásán: szeretne az EPP tagja maradni, de el kell fogadni olyannak, amilyen. Vagyis a politikus, aki már annyi fejfájást okozott a konzervatívoknak, ezúttal levette a kesztyűt és puszta kézzel támadott. Mint mondta, nem érti, hogy az utóbbi időben miért foglalkoznak annyit vele, hiszen évek óta ugyanazt mondja, illetve csinálja. Jól értesült források szerint kiemelte, hogy nem kíván megváltozni, ha valakinek baja van vele, akkor kérheti a magyar tagság felfüggesztését, ám nem érkezett ilyen javaslat. Egy másik részvevő ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a többség az egységet és annak érdekében a párbeszédet szorgalmazza, nem pedig a pártcsalád megosztását.

A vitában a Néppárt elnöke békülékeny hangot ütött meg és igyekezett áthidalni az ellentéteket. Daul maga úgy nyilatkozott, hogy mindig is a magyar miniszterelnök barátja volt, védte őt, de meg kell védelmeznie az emberi jogokat, a szabadságot, a demokráciát és a jogállamot is. A helyzet azonban várhatóan csak éleződni fog az európai választások közeledtével, mivel a korábbi finn kormányfő, Stubb nemigen hajlik arra, hogy kompromisszumot kössön a magyar politikussal. Kifejtette, hogy nagyon veszélyes, amikor az értékeket támadják, mert ha megindulsz az illiberalizmus útján, akkor onnan nagyon nehéz visszafordulni. Bírálók hozzáteszik, hogy ha Orbán kikerült az EPP-ből, akkor nehéz helyzetbe kerülhet Weber, aki szintén szeretne a Bizottság elnöke, mivel a magyar vezető a héten némi habozás után ugyan, de mellette tette le a garast.

https://www.euractiv.com/section/eu-elections-2019/news/orban-sends-take-it-or-leave-it-message-to-the-centre-right-epp/

Kurier

kurier.jpg

Alexander Stubb megismételte, hogy ha Orbán Viktor nem fogadja el az Európai Néppárt értékeit, akkor könnyen kívül találja magát. A volt finn kormányfő szeretne a konzervatívok jelöltje lenni a Bizottság elnöki tisztéért folyó versenyben, de a magyar kormányfő már jelezte, hogy nem őt, hanem a rivális Webert támogatja. Tőle ugyanis több megértést várhat.  Mindenesetre a finn politikus úgy gondolja, hogy ha valaki az EU ellen van, az olyan, mintha az internet ellen lenni: teljesen értelmetlen.

Azt elismeri, hogy a pénzügyi, illetve migránsválság miatt az uniónak akad bőven tennivalója a stabilitás és a biztonság érdekében. Éppen ezért azt gondolja, hogy kaotikus eredmény születik a májusi EP-választáson. Szerinte itt a megoldást azt jelenti, ha meghallgatják azokat, akik a populistákra voksolnának, majd ki kell egyenesíteni a problémákat. Ami pedig a saját bizottsági reményeit illeti, azzal érvel, hogy nemzedékváltásra van szükség az EPP-ben is, ami az eddigitől valamelyest eltérő politikát, illetve egészen más kommunikációt hozna.

https://kurier.at/politik/ausland/finnlands-ex-premier-stubb-nimmt-anlauf-auf-die-spitze-der-eu/400150713

Tages-Anzeiger

tagesanzeiger.png

Magyarországról el kell tűnnie mindennek, ami balliberális – az Orbán-kormány fokozza a harcot bizonyos tudományos és kulturális intézmények ellen. Ezt írja a svájci a lap a gender szak hivatalos betiltása kapcsán. Emlékeztet arra, hogy az illiberális államban nincs helye a balliberális eszméknek és sajtónak. A hatalom ennek megfelelően igyekszik lépésről lépésre száműzni 68 szellemét is, merthogy az állítólag káros. Ami a gender tudomány oktatását illeti, az elemzés rámutat, hogy itt elsősorban Orbán ideológiai jelképpolitikáját lehet tetten érni, hiszen a társadalmi nemek kutatásával csak két egyetemen foglalkoznak, ott is csak a mesterképzésben, de az egyik érintett az CEU, márpedig azt Soros, a magyar nemzeti konzervatívok kedvenc ellensége alapította. Az intézményt a kormány külön törvényekkel és bürokratikus előírásokkal bombázza. Bírálók szerint azonban ez esetben a tanszabadságot éri alapvető támadás.  

De a kulturkampf egyébként is felerősödött, lásd Pröhle Gergely menesztését. Az állami egyetemeken, illetve kulturális intézményekben már alig akad bárki, aki nyilvánosan szembe menne Orbán Viktorral. Sok tucat liberális értelmiségit, illetve tudóst bocsátottak el, valamint szekáltak ki. A hatalom iránti hűséget immár az óvodákban is sulykolják. Ugyanakkor a kormányt nem érdeklik a nemzetköz tiltakozások, most éppen a hajléktalanokat nyilvánította bűnösnek.   

https://www.tagesanzeiger.ch/ausland/europa/ungarn-schafft-gender-studies-ab/story/29541593

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Az egyik neves nemzetközi vagyonkezelő szerint közeleg az ideje, hogy az MNB Monetáris Tanácsa beadja a derekát és kövesse a térség többi jegybankját, azaz emelje az alapkamatot. A jelentés hozzáteszi, hogy a Matolcsy-csapat, amely évek óta dacol a nemzetközi irányzattal, várhatóan a 2. félévben igazodik hozzá az Európai Központi Bank döntéséhez, de ha visszaesik a külföldi befektetők kockázatvállalási kedve, vagy ha magasabb szintre emelkedik az amerikai-kínai kereskedelmi háború, akkor már előbb is rákényszerülhet a szigorításra. A kamatdöntők már a múlt hónapban jelezték, hogy lassan normalizálni akarják a politikát, bár kitartottak amellett, hogy a jövő évre belőtt 3 %-os inflációs cél miatt egyelőre tartani kell a kamatszintet.

Ugyanakkor a hosszú lejáratú kötvényeknél már nagyobb ingadozást tapasztalni. A 10 évre, illetve a három szóló papíroknál a különbség 375 bázispont, ami nagyobb, mint az adósság sújtotta Olaszországban.  

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-19/world-s-steepest-yield-curve-set-to-fade-as-hungary-doves-waver

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1214313105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rallus 2018.10.21. 07:32:03

A "neves nemzetközi vagyonkezelők" sírnának, vagy röhögnének, ha elolvasnák a Matolcsyval kapcsolatos eddigi jóslataikat...

bíjí 2018.10.21. 07:56:59

1. Aki megszavazta a Sargentini-jelentést az bevándorláspárti és Magyarország ellensége.
2. Manfred Weber megszavazta.
3. Orbán támogatja, hogy Weber legyen az Európai Bizottság elnöke.
4. Orbán bevándorláspárti és Magyarország ellensége.
Tiszta sor.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.21. 08:00:13

S miért engedne bárki is egy agyaglábakon álló szervezetnek?

Ez nem lenne racionális.

rallus 2018.10.21. 08:36:10

@bíjí: Benneteket a fékezhetetlen agyvelőtök visz a sírba...
Szanyit, Niedermüllert és Ujhelyit nem jelölték EB elnöknek és így Orbán nem támogathat igazi magyar hazafit, kénytelen kompromisszumot kötni... Weber legalább nem isiászos...

rasztaszív 2018.10.21. 09:36:18

@rallus: te meg egyszer agyvérzést kapsz az erőlködéstől,hogy epét hányj.

Helga Beauty Salon. 2018.10.21. 10:44:36

@rasztaszív: " te meg egyszer agyvérzést kapsz az erőlködéstől,hogy epét hányj."

Ha így nézzük, akkor te ezen mondatod megalkotása közben az aranyeret kockáztattad, tekintve a produktumod színét, szagát, állagát. Vagy neked már az agyad termeli a szart közvetlenül, megtakarítva néhány élettani folyamatot?

rasztaszív 2018.10.21. 11:15:22

@Helga Beauty Salon: akkor már csak az a kérdés,téged mi vonz hozzá...?:)

alöksz róz 2018.10.21. 12:11:53

"Magyarországról el kell tűnnie mindennek, ami balliberális" - nagyon helyes. véget kell vetni a sok évtizedes rombolásnak.

morpho 2018.10.21. 14:45:59

@rallus: "A "neves nemzetközi vagyonkezelők" sírnának, vagy röhögnének, ha elolvasnák a Matolcsyval kapcsolatos eddigi jóslataikat..."

Tök igazad van. Senki nem gondolta volna, hogy 323 forint lesz egy euró 2018 októberében! Olyan 310 körül volt a legdurvább becslés. Hogy most sírnak vagy röhögnek emiatt azt nehéz eldönteni. A Magyarországról exportáló német multik, akik ellen harcolunk, azok röhögnek. A lakosság utazó része meg sír.

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.21. 15:04:50

@bíjí:

"2. Manfred Weber megszavazta."

Pártja meg nem. Ilyen a politika. Taktikai szavazásról hallottál már? Nem lennél jó politikus!

megamedve 2018.10.21. 15:37:10

@morpho: nemcsak az utazó része, ezt mindenki szívja.
Az üzemanyag ára is lassan rekordot dönt.
Jó lesz ez.

6.Lenin 2018.10.21. 15:41:20

Azok a politikusok, akik hosszabb távra terveznek , kiállnak Orbán mellett, vagy nem támadják olyan látványosan (csak a látszat kedvéért)
A bukottak, esélytelenek támadják, mert azt remélik, hogy rajta keresztül felkapaszkodhatnának valahová.
Tévednek, mint a hazai ellenzéknek nevezett balfácánok gyülekezete, sőt 1re lejjebb süllyednek .

6.Lenin 2018.10.21. 15:47:55

@megamedve:

Hát igen, nem mind1, hogy 50ezres minimálbérből fizet valaki majdnem 500-at 1l benzinért , vagy 100ezerből 400-at. Szörnyű ma a helyzet.
Igaz, akkor a nyomorultja egy trabival járt esetleg, most meg 1 vitarában nyomorog az autópályán a horvát tengerpart felé araszolva.

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.21. 15:48:32

@morpho:

"A Magyarországról exportáló német multik, akik ellen harcolunk, azok röhögnek. A lakosság utazó része meg sír."

Azért a dolog ennél egy kicsit összetettebb. Vannak előnyök is.

Mivel az államadosságon belül a deviza részaránya 50%-ról 20% alá csökkent, a háztartások devizaadóssága pedig lenullázódott, emiatt az MNB megengedheti a lazább monetáris politikát.

Ennek előnyei:
1. hozzájárul a gazdasági növekedés fenntartásához, ösztönzi az exportot

2. a költségvetés olcsóbban finanszírozható, a még be nem folyt EU-támogatások többletpénzt jelentenek, ami növeli a költségvetés bevételeit. (320 Ft/euró árfolyam mellett a le nem hívott EU források átértékelődésén 300-350 milliárd forint többlet keletkezik a költségvetésben.)

3. Az MNB jelentős árfolyam nyereséget ér el : 1%-os leértékelődés 70-80 milliárd forint nyereséget jelent a jegybank számára

Az MNB addig fogja folytatni ezt a laza monetáris politikát, amíg nem látja veszélyeztetve a 3%-os infláció tartós biztosítását.

taga20 2018.10.21. 16:02:17

@6.Lenin: "Azok a politikusok, akik hosszabb távra terveznek , kiállnak Orbán mellett, "

na bakker megjött benihill!

jó hogy aszt nem mondod, hogy a kimdzsondzsuvára!:)))

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.21. 16:10:01

@taga20:

" mit nem szavazott meg a pártja?"

A Sargentini jelentést.

6.Lenin 2018.10.21. 16:26:17

@taga20:

Orbán politikája 1re sikeresebb. Bukottra csak a hülyék ácsingóznak, mint az itthoniak.
Ma minden Orbánról szól. Az ország meg hasít.
A ballibek nyüszítenek, tehát teljes a siker.

taga20 2018.10.21. 17:04:55

@6.Lenin: "Ma minden Orbánról szól. Az ország meg hasít."

bakker, te beteg vagy zombi!

rallus 2018.10.21. 17:20:15

@morpho:
" A napokban két gazdasági elemzőintézet is rekordnagy GDP-növekedést prognosztizált az idei évre: kedden a GKI módosította 4,2 százalékra az előrejelzését, szerdán pedig a Pénzügykutató dobott be egy 4,4 százalékos értéket, ami a válság utáni időszakot nézve rekord lenne. "
Ez számít. Nézd meg, miket jósoltak....

morpho 2018.10.21. 17:20:19

@atomic power 1986DucaDuca: Csak közben a lakosság szarul jár. Az import megdrágul, ezt mindenki szívja, a turisták meg kurva drágán jutnak euróhoz. Ezt gondolom véletlenül felejtetted ki. Szerintem a 400 forint körüli árfolyam lenne a legjobb a te felsorolásod szerint, sőt! Az exportőrök az 500 forint körüli árat is kitörő örömmel fogadnák! A legnagyobb gond az, hogy vásárlóerő paritáson nem ér egy euró 323 forintot. Olyan 280-290 lenne a reális. Ezt az árfolyamot a jegybank mesterségesen tartja fenn. Leginkább az általad is említett eu támogatások miatt, hogy a fidesz többet tudjon lopni. Nem olyan bonyolult ám ez!

morpho 2018.10.21. 17:23:43

@rallus: Ennek mi köze Matolcsyhoz meg a monetáris politikához? Neked egyébként van valami fogalmad arról, hogy miket firkálgatsz ide? Szeretném, ha a jövőben megkímélnél az összevissza csapongó ostobaságtól. Köszi előre is.
Egyébként azt is kiszámolták, hogy az EU támogatások nélkül ez a növekedés nulla lenne. Ez biztos elkerülte a figyelmed, mert Brüsszel az ellenségünk! Fúj Brüsszel!

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.21. 18:17:52

@morpho:

"Csak közben a lakosság szarul jár. Az import megdrágul, ezt mindenki szívja, a turisták meg kurva drágán jutnak euróhoz. Ezt gondolom véletlenül felejtetted ki."

Valóban nem foglalkoztam vele. Ez a te reszortod volt, mert te vagy a felperes panaszos. Az én feladatom csak az volt, hogy rávilágítsak az előnyökre is.
Egyébként az import drágulásának is lehet előnye egy gazdaságilag korlátozott ideig.
Ha nő az importált termékek ára, akkor növekszik a fogyasztói árindex. Az emelkedő importár kiszoríthat termékeket, ami a hazai termelők számára áremelést tesz lehetővé.

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.21. 18:19:21

@taga20:

"akkor mitől lett kétharmados?"

Nem ez volt a kérdés. Olvasd vissza figyelmesen!

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.21. 18:21:23

@morpho:

"Egyébként azt is kiszámolták, hogy az EU támogatások nélkül ez a növekedés nulla lenne."

Ezt tudod dokumentálni is?

rallus 2018.10.21. 18:34:20

Megható, hogy akár a bal herédet is odaadnád egy rossz gazdasági adatért. Azt javaslom, hogy maradjatok az eredeti megoldásotoknál! Két saját adat variációja logika és összefüggés nélkül továbbra is hatékony lehet. Ez abból látszik, ahogy most álltok...

taga20 2018.10.21. 18:34:26

@atomic power 1986DucaDuca:

"2. Manfred Weber megszavazta."

nem volt kérdés. egy kijelentés volt. erre beböfögtél egy szokásos faszsságodat.

erre kérdeztem én, hogy ha a néppártiak nem szavazták meg, akkor hogy lett kétharmad.

zöd?

6.Lenin 2018.10.21. 18:40:25

@taga20:

Akkor a ballibák miért nyüszítenek?

EU, Orbánt meg kell(ene) állítani, kizárni, felnégyelni.
ENSZ, Orbánt......mint fent.

Minden pöcs Orbánt szeretné legyőzni, ebbe kapaszkodva szeretnének legalább 15 perc hírnevet szerezni.
Szerinte sorosnak is az a szerencséje, hogy már nem lehetnek otthon nála, másként a sok kudarcba akár bele is őrülhetne. Bár lehet a felismerése ennek 1x nagyot fog ütni az öregen.
Mint neked szokott a szilvával kevert fagyálló. Kevés is nagyot üt az agysejtjeiden.

taga20 2018.10.21. 18:47:02

@6.Lenin: :)))

bakker, te tényleg beteg vagy fityeszjobbágy!

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.21. 18:56:07

@taga20:

"nem volt kérdés. egy kijelentés volt. erre beböfögtél egy szokásos faszsságodat."

Kijelentés vagy kérdés ebben az esetben egyre megy. Te kevered a kérdőmondatot azzal, amikor egy problémakört kérdésnek neveznek. Pl.: palesztin kérdés. Nem "expressis verbis" kérdésfeltevésről volt szó, hanem egy adott probléma jelöléséről. Tetszik érteni?

"erre kérdeztem én, hogy ha a néppártiak nem szavazták meg, akkor hogy lett kétharmad."

A kettő között nem sok korreláció van, mivel a bajor CSU európai parlamenti képviselőinek száma öt. Ez kevés ahhoz, hogy fordítson az eredményen. Az ötből négy nem szavazta meg a Sargentini jelentést. egy Manfred Weber) pedig taktikai okokból megszavazta.

Ennyi! Tetszik érteni?

taga20 2018.10.21. 19:05:20

@atomic power 1986DucaDuca:

a szarkenésben majdnem olyan jó vagy, mint a geci.

mégegyszer kérdezem, ha a néppárt nem szavazta meg, csak weber, akkor hogy lett kétharmad?

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.21. 19:12:08

@taga20:

Kedves barátom! Ennyi és nem több. Ha így elbeszélsz a téma mellett, akkor nincs értelme a diskurzusnak. Az idő drága! Bye, bye!

6.Lenin 2018.10.21. 20:08:57

@morpho:

"Valójában azonban nem egyértelmű, hogy az uniós források és a gazdasági növekedés között milyen kapcsolat áll fent. Mi ezt az állami beruházások növekedésével ragadtuk meg, ez azonban távolról sem tökéletes."

A bezzegországok "nagyobb" növekedését mennyire befolyásolták az ottani eu-s támogatások. Ők , hol lettek volna nélküle, ha már....

A szándék 1értelmű, de gyenge kísérlet az ilyesmi.

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.21. 20:32:24

@morpho:

"Nemrég készült magyarországi felmérés szerint például a magyar gazdaság 2007 és 2015 közötti GDP növekedéséből 6 százalékpontnyi nem lenne az EU-s pénzek nélkül."

Ez mem igazolja azon allitasodat, hogy, idézem: "Egyébként azt is kiszámolták, hogy az EU támogatások nélkül ez a növekedés nulla lenne."

Ugyanis az általad beidézett cikkben ez van: "nemrég készült magyarországi felmérés szerint például a magyar gazdaság 2007 és 2015 közötti GDP növekedéséből 6 százalékpontnyi nem lenne az EU-s pénzek nélkül."

Ez köszönőviszonyban sincsen a te allitasoddal, mivel 2012-2015 között a magyar GDP uniós tamogatasok nelkül is növekedett kb. 5%-ot a KPGM-GKI tanulmány szerint.

Sir Bates dö Hól 2018.10.21. 20:35:53

@atomic power 1986DucaDuca: nézz utána a gúglin, te vagy a nagy másoló, illetve "Azzal meg ne foglalkozz, hogy honnan veszem a forrásaim, ha nem tudod cáfolni!
Cáfolj, vagy húzz a tudod hova!" ezt te írtad, pubi... a krumpli? meghoztad?

(hetente egyszer gépközelbe engednek?)

Sir Bates dö Hól 2018.10.21. 20:43:41

@atomic power 1986DucaDuca: "3. Az MNB jelentős árfolyam nyereséget ér el : 1%-os leértékelődés 70-80 milliárd forint nyereséget jelent a jegybank számára"

ami elveszti közpénz jellegét, legalábbis a matolcsy-féle orgazda és szatócsboltban... te kecskeméten tolod az ipart, kancsalgyurka népfőiskoláján?... a duna-tisza közi banánformában á la matolcsy?...

Sir Bates dö Hól 2018.10.21. 21:09:12

@atomic power 1986DucaDuca:
"1. hozzájárul a gazdasági növekedés fenntartásához, ösztönzi az exportot"

természetesen, hiszen mo nyersanyagban kivételesen gazdag ország, ezért az exportált termékeibe beépített nyersanyag ára (mivel az nem importból került beszerzésre) növeli a profitrátát... valahogy így gondolod, pubi?...

"Egyébként az import drágulásának is lehet előnye egy gazdaságilag korlátozott ideig.
Ha nő az importált termékek ára, akkor növekszik a fogyasztói árindex." nő az áfa-bevétel, ez kurva jó a gazdaság szempontjából, juhéé!...

"Az emelkedő importár kiszoríthat termékeket, ami a hazai termelők számára áremelést tesz lehetővé." tehát kvázi-protekcionizmus mellett megvehetjük a Videoton színes televízióját drágábban, és ismét juhéé!

te a jegybankban dolgozol, pubi? közvetlenül kancsalgyurka alatt? a reálgazdaság pedig számotokra a devizatartalékkal való bindzsizés a tőzsdén?

(tudom, nem válaszolsz, mert ad1) csúnyán beszéltem veled; ad2) nem értek hozzá; ad3) nem alacsonyodsz le az én szintemre; ad4) csak; ad5) a te apukádnak nagyobb autója van...)

morpho 2018.10.21. 21:22:28

@Sir Bates dö Hól: Ez a forma nem egy atomic power. A gazdasághoz sem ért, csak mellébeszél. Szerinte orvosokból , ápolókból, tanárokból, szakmunkásokból és pénztárosokból is van bőven, a szemetet is elszállítják mindenhonnan, a máv a világ legjobb vasút társasága és akkora a magyar hasítás, hogy a G7 már ideküldte a szakértőit, hogy valahogy megszerezzék a magyar receptet. Mindez persze csak akkor van így, ha a fidesz van kormányon. Bárki más esetében ugyanez a helyzet maga lenne a pokol. Érdekes dolgok ezek....

taga20 2018.10.21. 21:29:55

@morpho: sok kártékony droid van fenn a blogszférában, de atomik, birka, és macisajt a legkártékonyabb paraziták ezek között.

természetesen, mikor bedől a geci nerje, akkor kussolni fognak.

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.21. 21:33:45

@morpho:

Egyik cikkben sincs benne az, hogy uniós támogatás nélkül 2012-től nulla lenne a magyar GDP növekedése. Ha van ilyen, akkor mutasd meg, hátha elkerülte a figyelmemet!

morpho 2018.10.21. 22:50:30

@atomic power 1986DucaDuca: Talán el kéne olvasni a cikkeket. Az sokat segítene! Hogy nem tudsz szöveget értelmezni, az nem az én gondom. Egyébként nem tudsz. Milyen 2012-től? Én ezt írtam: "Egyébként azt is kiszámolták, hogy az EU támogatások nélkül ez a növekedés nulla lenne" 2012-ről szó sem volt, ezt te álmodtad hozzá! A hivatkozásaim és a számítások világosak. A növekedés nulla lenne az EU nélkül. De te csak kaparj tovább nyugodtan. Szólj a munkaadódnak, hogy legközelebb egy olyan kullancsot pakoljanak az "atomic power 1986DucaDuca"- amúgy kurva frappáns- nick mögé, aki tud olvasni és ért a gazdasághoz! Te meg pihend ki magad! Mindenki így járna a legjobban!

Sir Bates dö Hól 2018.10.21. 22:53:37

@atomic power 1986DucaDuca: pubi, tudsz mérleget olvasni? tudod, hogy mennyi az amortizációs költség? és hogy 2012-től ez miként viszonyul a támogatásokhoz? én nem tudok, ruhatár-büfé szakon ezt nem oktatják, ezért kérdem, mert te nagyon benne vagy, azt látom... te, van még hely a népfőiskolán?...

Sir Bates dö Hól 2018.10.21. 22:59:28

@morpho: én inkább azt szeretném tudni, hogy tényleg mit szedhettek? white lady vagy valami gomba? én elolvastam az eredetit, haláli!!!:-) cink.hu/a-magyar-banantol-a-delkeleti-sarkanyig-elolvastuk-ma-452127418

morpho 2018.10.21. 23:52:45

@Sir Bates dö Hól: Nem szednek ezek semmit. Ezek simán csak elmeroggyantak. Ha szednének valamit javulna a helyzet! Matolcsy jegybankelnökségén az egész pénzügyi szektor röhög. Leginkább ezért: A kulcsszó: Simplicity!
index.indavideo.hu/video/Matolcsy_Gyorgy_a_Wekerle_Sandor_Uzleti_Foiskola_konferenciajan

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.22. 00:04:16

@morpho:

Volt egy állítás az egyik hozzászólásban, idézem:

„ kedden a GKI módosította 4,2 százalékra az előrejelzését, szerdán pedig a Pénzügykutató dobott be egy 4,4 százalékos értéket, ami a válság utáni időszakot nézve rekord lenne. "

Erre írtad, hogy: "..........kiszámolták, hogy az EU támogatások nélkül ez a növekedés nulla lenne"

Hát nem nulla! 2016-ban sem volt nulla (2,2%), mikor nem voltak uniós támogatások és 2012-ig visszamenőleg sem nulla.(KPMG tanulmány Összefoglaló. 8. oldal. grafikon.).A grafikonból látható, hogy uniós támogatások nélkül is növekedés van 2012 után, ami 2015-re kb 5%-ot tesz ki.( a grafikon kék színű vonala)

Ettől még igaz, hogy 2015-ben uniós támogatások nélkül alacsonyabb lenne a GDP, mint a válság előtt. De miért van ez?

A tanulmány a 2006-2015 közötti időszakot vizsgálja. Ebben az időszakban 4,6% növekedés volt uniós támogatással. Hogy jön ez ki?

Az EUROSTAT adatbázisából kiolvasható, hogy 2011 és 2015 között a magyar GDP volumennövekedése 9,3% volt (uniós támogatással). Ezt csökkenti a 2010 előtti visszaesés a felére, 4,6%-ra.

Az EUROSTAT adatai szerint /számszakilag lényegében a tanulmányban megjelenő, de ellenkező előjelű/ összesen 4,6%-os reál GDP visszaesés volt 2006-2010 között. 2009-ben a magyar GDP 6,6%-ot zuhant és már a megelőző két évben is mindösszesen 1,3%-ot tudott csak nőni. Tehát nagyon mélyről, súlyos eladósodottságból kellett a gazdaságot újra indítani. Nem volt „visszapattanás” a GDP-ben, mint más, a miénknél egészségesebb gazdaságokban. Először a pénzügyi stabilitást kellett megteremteni. Ebben nagyon komoly szerepe volt az uniós forrásoknak, főleg, hogy 2012-ben még jött az euró válság is. Az uniós források nélkül nem tudtunk volna kikerülni a túlzott deficit eljárásból. A tanulmány annyit állít, hogy uniós támogatások nélkül a magyar GDP 2015-ben alacsonyabb lett volna, mint 2006-ban. Ez azonban nem mond ellent annak, hogy
2012 óta növekedés van, mégpedig uniós támogatás nélkül is.

Sir Bates dö Hól 2018.10.22. 01:59:53

@atomic power 1986DucaDuca:
"2012 óta növekedés van, mégpedig uniós támogatás nélkül is."

mikor is volt az ember ingyenpénz projektje?...

morpho 2018.10.22. 02:20:59

@atomic power 1986DucaDuca: "2016-ban sem volt nulla (2,2%), mikor nem voltak uniós támogatások és 2012-ig visszamenőleg sem nulla"

Te miről beszélsz? 2004-óta EU tagok vagyunk. Pihend ki magad!

morpho 2018.10.22. 02:23:52

@Sir Bates dö Hól: A Lenin név mögötti múltkori idióta most átkerült a DurcaDurca név mögé? Micsoda kavar lehet ott?

rallus 2018.10.22. 08:10:58

@morpho: Kevesebbet kell most törnötök a buksitokat a saját ízléseteknek megfelelő gazdasági adatok megelléséhez, hiszen elég ha a GDP tények előtt megfordítjátok az előjelet! Így aztán Ferencék 2009-es sikere szinte behozhatatlan lesz!

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.22. 08:35:55

@morpho:

Ellentmondást vélek felfedezni amiatt, hogy az ellenzék egyszerre állítja azt, hogy az uniós pénzek nagy részét ellopják, ugyanakkor a gazdasági növekedést ennek tulajdonítja.

A különböző tanulmányok azt állítják, hogy az uniós pénzeket nem megfelelően megtervezve, azaz koncepciótlanul költötték el. Nem a megfelelő területekre jutottak a kifizetések. Ebben sok igazság van.

Arról nem is beszélve, hogy az uniós támogatások kb. 15%-át költötték közvetlen gazdaság fejlesztésre a 2007-2013 közötti költségvetési időszakban.

Másrészt a beérkező uniós források értéke töredéke a magyar költségvetésnek, kb. akkora, mint Magyarország kamatfizetési kötelezettsége volt évekig.

De ha a pénzeket ellopták, amit meg nem, azt koncepció nélkül elköltötték, akkor mitől van gazdasági növekedés?

"Te miről beszélsz? 2004-óta EU tagok vagyunk. "

Az uniós költségvetés 2013-g tartott, de a kifizetések 2015-ben zárultak le. A 2013-2020 uniós költségvetési időszak kifizetései 2017-ben indultak. Tehát 2016-ban nem jöttek uniós transzferek, hiába voltunk EU tagok.

1998-2002 között, amikor még nem voltunk EU tagok, tudott növekedni a magyar gazdaság.

Az előcsatlakozási támogatások jóval kisebb értéket képviseltek, mint a jelenlegi uniós támogatások, és azokat sem közvetlen gazdaságfejlesztésre lehetett felhasználni.
Volt olyan félév, amikor 6%-os gazdasági növekedés volt. Sok múlott olyan gazdaságpolitikai intézkedéseken, pl. Széchenyi terv, melyek lökést tudtak adni a gazdaságnak.

A GDP növekedésének átlaga 1998 és 2002 között 4,6% volt.
A GDP arányos államadósság az időszakban jelentősen csökkent. (5%-al).
Az infláció az 1998-as 14,2%-ról a 2002-ig 5,2%-ra csökkent.
A munkanélküliségi ráta az 1998-as 8,4%-ról 2002-re 5,8%-ra csökkent.
A reálbér-növekedés 1999-ben és 2000-ben 1,5%, 2001-ben 6,4%, 2002-ben 13,2% volt. (Az 1999-2002-es évek időszakának átlaga: 5,5%.).
Magyarország hosszú távú devizaadósságát 2000 végére valamennyi hitelminősítő az 'A'-s régióba tette, ami 2002 végére tovább javult.
Közel került az ország a maastrichti kritériumok teljesítéséhez.
Tehát 1998-2002 között, amikor nem voltunk az unió tagjai erőteljesen javult a költségvetés és a gazdaság helyzete.

rasztaszív 2018.10.22. 09:08:52

@atomic power 1986DucaDuca: nagyon szeretsz megfeledkezni róla,1998-2002 között egy sor beruházást leállítottak,és a következő kormányokra toltak át,ami a hiányban is megmutatkozik,viszont a pótlásuk megalapozta a mai növekedést.

6.Lenin 2018.10.22. 09:17:44

"Valójában azonban nem egyértelmű, hogy az uniós források és a gazdasági növekedés között milyen kapcsolat áll fent. Mi ezt az állami beruházások növekedésével ragadtuk meg, ez azonban távolról sem tökéletes."

De a céljainknak momentán ez felel meg-teszem én hozzá- ha közben változna helyzet, majd megpróbálunk más adatokra hivatkozni.

morpho által belinkelt- hivatkozásként- cikkből idézve.

Mellesleg hamisított statisztikákon vitázni- szerintem- a legnagyobb faszság a világon.
Eleve torzítás szándékával készülnek a médiában megjelentetett adatok , ezek alapján egymásnak feszülni az elhülyülés biztos jele.

6.Lenin 2018.10.22. 09:50:03

Miért is faszság ezeken a "felméréseken" vitatkozni?

Mert nyilván azért próbálják rontani az egyik fél adatait, mert ismerik a valós adatokat is, és az nem illik a koncepciójukba, ezért keresnek olyanokat, amik azt lerontják a hozzá nem értő átlag olvasó előtt. Tehát a hamisítási szándék nyilvánvaló.
A másik fél is nyilván pozitív irányba torzít, hogy igazolja a saját elképzeléseinek a helyességét.

6.Lenin 2018.10.22. 10:05:11

-Elnézést doktor úr, szeretnék kérdezni valamit.
-Tessék, nyugodtan, ha tudok, szívesen válaszolok is rá. Nos, mi a problémája?
-Nem az én problémám, de szeretnék rá választ kapni. Vannak itt a blogszférában, akik szinte erőszakosan, gátlástalanul másokat lenézve próbálják igazolni a saját felsőbbrendűségüket, hatalmas hozzásértésüket minden kérdésben, vajon miért?
-Nos, kedvesem, a válasz nagyon 1xű. ezek az emberek szar környezetben laknak, ahol szarba se veszik őket, pedig lehetnek akár képzettebbek is a környezetükhöz képest, de ez lehet akár egy kényszeresen túldimenzionált álom is, sőt, a valóság inkább ez. Olyan összegyűjtött kifejezésekkel, idézetekkel próbálnak operálni, amiből a valóságban nem sokat értenek, és ez általában ki is derül, ha összességében nézzük a mondandójukat. Az összefüggéseket már képtelenek megérteni. Röviden ezek a seggfejek.
-Köszönöm, én is erre gondoltam.
-Kérem, örülök, hogy segíthettem.

6.Lenin 2018.10.22. 10:15:45

@6.Lenin:

-Bocs, kedvesem ezek az emberek általában ilyen környezetbe kerültek valamilyen oknál fogva. Kérem hallgassa meg a következő számot:

www.youtube.com/watch?v=EAuBgXjI03g
-Köszönöm doktor úr.

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.22. 10:45:53

@rasztaszív:

"......nagyon szeretsz megfeledkezni róla,1998-2002 között egy sor beruházást leállítottak,és a következő kormányokra toltak át,ami a hiányban is megmutatkozik,viszont a pótlásuk megalapozta a mai növekedést."

Beruházás volumenindex (1960= 100%)

1998: 355 %

2002: 460 %

2010: 458 %

rasztaszív 2018.10.22. 10:52:18

@atomic power 1986DucaDuca: és ez szerinted mit bizonyít?nem jegelték az autópálya-építéseket?nem a szocik csinálták meg utánuk?ennek van hatása a mai növekedésünkre?

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.22. 11:40:00

@rasztaszív:

"és ez szerinted mit bizonyít?"

Azt, hogy rossz gazdaságpolitikát folytattak 2002 után, nem jól használták fel a hiteleket. Gyorsabban nőtt az államadósság, mint a GDP, a tetemes privatizációs bevételek ellenére. Mikor "észrevették", hogy baj van, már késő volt behúzni a fékeket.

GDP összesített volumenindex 1998-2002 között: 19,9%
GDP arányos államadósság csökkenés: 5%-pont

GDP összesített volumenindex 2003-2008 között: 18,4%
GDP arányos államadósság növekedés: 13,7%-pont

Nem csak autópálya építés van. És az sem mindegy, hogy mennyire van túlárazva.

"ennek van hatása a mai növekedésünkre?"

A Széchenyi terv során épült fürdők, szálláshelyek alapozták meg a magyar turizmus fejlődését, az akkor megkezdett hídépítések hoztak változást a közlekedésben. Ezek is szolgálták a növekedést.

A támogatott forinthitelezéssel elérték, hogy az 1997-ben még 36%+költségek melletti lakáshitelek helyett 6%-os hitelt vehettek fel az emberek új lakásra. Rengeteg építkezés indult be és pörgette fel az építőipart, vele az egész gazdaságot. (Az állami támogatás nem volt veszteséges: 1 Ft támogatás másik 3-4 Ft-tot hozott az államkasszába adók és járulékok formájában. )

rasztaszív 2018.10.22. 11:50:34

@atomic power 1986DucaDuca: 2002 után meg kellett csinálni azt,amit a fidesz elszabotált.ez jócskán benne van a hiányadatokban.az autópályák nélkül pedig a béka segge alatt sem lennénk.

alöksz róz 2018.10.22. 14:40:23

@Sir Bates dö Hól: milyen büszke vagy a semmitérő gugliműveltségedre.

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.22. 15:25:48

@rasztaszív:

"2002 után meg kellett csinálni azt,amit a fidesz elszabotált.ez jócskán benne van a hiányadatokban.az autópályák nélkül pedig a béka segge alatt sem lennénk."

Ez hasonlóan hangzik, mint a devizahitelezés. Az felel érte, aki elkezdte, nem az aki folytatta, rosszul csinálta, nem tudta a gazdaságot működtetni. Ezért alakult ki a magas államadósság. Persze a túlárazások nem tettek jót a hiánynak.

1999–2002-es évek között Magyarország felzárkózásban volt az uniós átlaghoz az egy főre jutó vásárlóerő paritás alapján számolva.

2002-vel az ország letért egy biztató makropályáról. Addig a régiós elsők között voltunk. 2003-2010 között ettől a trendtől eltértünk.

2003 és 2009 között a magyar államháztartás bruttó GDP arányos konszolidált államadóssága olyan mértékben nőtt, hogy az 3,7 szer nagyobb volt, mint a V3-ak és Románia átlaga. Eközben a magyar GDP növekedés 2,5 szer kisebb volt, mint a másik négy ország átlaga.

Szerintem ez volt a szabotázs.

Pedig a külgazdasági feltételek azonosak voltak minden régiós ország számára.

A trendeltérés következményeit gazdasági matematikusok kiszámolták.

2010-re:

Több mint 17.000 milliárd forint kieső jövedelem nemzeti szinten,

436 000 forint munkavállalói jövedelem kiesés, ami havi 36 000 forintnak felel meg,

Elmaradt adózott vállalkozási jövedelem (az amortizációval együtt): 1500 milliárd Ft,

Az államháztartás elmaradt halmozott jövedelme a két kormányciklusra /2002-2010/ közel 9500 milliárd forint,

Az elmaradt vállalkozói jövedelem azt jelenti, hogy vállalati beruházásokra, fejlesztésekre és osztalékokra 1500 milliárd Ft hiányzott 2010-re.

polgariszemle.hu/archivum/39-2007-december-3-evfolyam-12-szam/229-az-unios-felzarkozasunk-aranykora-es-elrontasa

Talán jutott volna pénz az autópályák tisztességes befejezésére is, ha nem a fentiek szerint működtetik a gazdaságot.

És akkor még nem beszéltünk az előnytelen autópálya szerződésekről.

A magyarországi közutak fenntartása megközelítőleg 80-90 milliárd forintba kerül, de emellett az államnak évente ki kell fizetnie egy 110 milliárdos koncessziós díjat az autópályák tulajdonosainak a GY.F. kormányzása alatt kötött előnytelen szerződések miatt.
Az M5-ös és az M6-os autópályák építési költségeit többszörösen fizethetik ki az adófizetők 2031-ig és 2038-ig, mert ekkor járnak le ezek a szerződések.

rasztaszív 2018.10.22. 15:59:51

@atomic power 1986DucaDuca: nem,ez nem olyan,mint a devizahitelezés.egy rakás project elő volt készítve,és szépen félre lett téve négy évre.
azt számold ki ilyen szépen,hogy ez mekkora kárt okozott!pl hogy ezen projectek gazdaságélénkítő hatása csak négy évvel később kezdhetett hatni.az m4 esetében pedig az eu-s vizsgálat is a halogatás,újrakezdés költségét találta elfogadhatatlannak!

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.22. 17:23:56

@rasztaszív:

"azt számold ki ilyen szépen,hogy ez mekkora kárt okozott!pl hogy ezen projectek gazdaságélénkítő hatása csak négy évvel később kezdhetett hatni.az m4 esetében pedig az eu-s vizsgálat is a halogatás,újrakezdés költségét találta elfogadhatatlannak!"

Az, hogy az előkészített projektek felre lettek téve az az MSZP-SZDSZ kormány hibája volt, amely a hatalom gyakorlasa során rendkívül erőtlennek bizonyult. Az úgynevezett jóléti rendszerváltás, felelőtlen költekezés volt az oka annak, hogy Magyarország gazdasága végzetesen legyengült és nem jutott pénz a projektek befejezésere.

Az ország vezetésében két vonulat küzdött egymassal. A penzügyi-szakamai ( Laszló Csaba PM és a politikai lobbicsoportok ( pl. Lendvai Ildikó, aki még 150%-os pedagógus bért is ígert és " nem lesz gázár emelés-t" ). Ez utóbbiak nyertek.

Nem volt senki a döntéshozók közül, aki komoly erőfeszítéseket tett volna a "jóléti rendszerváltás" megállításáért, még azok közül sem, akik egyébként rossz lépésnek tartották.

A PM-ben pedig kiszamolták, hogy mikor és mi lesz az osztogatássorozatnak a következménye: Az államadósság elszáll, a költségvetés finanszírozhatatlanná válik.
Mégsem állította meg senki sem az ámokfutást.

rasztaszív 2018.10.22. 19:14:15

@atomic power 1986DucaDuca: az,hogy az előkészített projectek félre lettek téve,'98-ban történt.ezek lettek 2002 után elkezdve,és befejezve.és bár valóban,más is volt,amiből hiány lett ekkor,de a hiány jó része akkor is az 1998-2002 között elszabotált,és később pótolt,és nem mellesleg létfontosságú fejlesztésekből keletkezett.

rallus 2018.10.22. 20:23:26

@rasztaszív: Ha téged Ferencnek az ország helyzetéről baráti körben elmondott "igazságbeszéde" sem győzött meg arról, hogy tönkretette az országot, miközben tudta, hogy a hülyék tartják hatalmon, akkor felesleges bármi... Így fogsz meghalni...

Sir Bates dö Hól 2018.10.22. 20:38:53

@alöksz róz: nem ez volt a kérdés... miért nem a kérdésre válaszolsz, pubi?... nem tudsz?... kognitív disszonancia?...

rasztaszív 2018.10.22. 20:45:39

@rallus: a móricka hozzád képest maga az üdítő változatosság a maga kis fixációjával...:)

alöksz róz 2018.10.22. 20:48:24

@Sir Bates dö Hól: aha, nem. az volt a kérdésed, hogy a fórumozó meghozta-e a krumplit.
erre valóban nem tudok válaszolni.

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.22. 20:54:14

@rasztaszív:

"........a hiány jó része akkor is az 1998-2002 között elszabotált,és később pótolt,és nem mellesleg létfontosságú fejlesztésekből keletkezett."

2009-es adatok szerint a magyarorszagi autópályak hossza 1273 km volt

A több, mint 3-szor nagyobb területű Lengyelországban ugyanez 849 km

Magyarország GDP volumen növekedése 2003-2009 között: 11,8%

Lengyelország GDP volumen növekedése 2003-2009 között 32,4%, 2,7-szer több, mint a magyar.

Az említett időszakban Magyarország több, mint másfélszer hosszabb autópályát epített, mint Lengyelország.

A fejlesztések nem hozták meg az eredmenyt.

Sir Bates dö Hól 2018.10.22. 20:56:04

@alöksz róz: igazad van... az anyám tyúkja kezdő sorait ellenben tudom fejből... ahhoz nem kell a gúgli... a többit ellenben ahogy_esik alapon... eddig nagy szerencsém volt, mindig odaillő link jött, pedig csukott szemmel ütögetem csak a billentyűzetet... lottóznom kéne...

alöksz róz 2018.10.22. 21:20:44

@Sir Bates dö Hól: büszke vagy a semmitérő gugliműveltségedre.

rasztaszív 2018.10.22. 21:43:22

@atomic power 1986DucaDuca: a hiányadatokat akkor is meghatározta egyrészt a fejlesztések szabotálása,másrészt a pótlásuk.

aztán terelésnek persze jöhet a kötelező fikamatyi-üzemmód,és nyakatekert okoskodás...:)

alöksz róz 2018.10.22. 22:08:16

@Sir Bates dö Hól: semmi egyéb. maradj a szinteden, az okosabbak játéka nem neked való.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.23. 17:18:33

@atomic power 1986DucaDuca: "1 Ft támogatás másik 3-4 Ft-tot hozott az államkasszába adók és járulékok formájában."

Szóval azt mondod, hogy a GDP 3-4%-ára rugó EU-segíly 3-4-szerese gazdagítja pluszban az államkincstárt? Nem fog örülni a csúti geci, mert ő azt hazudja, hogy EU-segíly nélkül is működik a magyar gazdaság, de ekkora lyukat nem tudna hogyan befoltozni.

alöksz róz 2018.10.24. 00:13:22

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Szóval azt mondod, hogy a GDP 3-4%-ára rugó EU-segíly 3-4-szerese gazdagítja pluszban az államkincstárt?" - szóval azt mondod, hogy az összes eu-forrást gazdaságélénkítő beruházásokra fordítja a kormány? ez csodálatos.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.24. 12:39:06

@alöksz róz: "szóval azt mondod, hogy az összes eu-forrást gazdaságélénkítő beruházásokra fordítja a kormány?"

Én azt mondom, hogy nagy részét ellopja.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.26. 16:30:22

@alöksz róz: Egyszerre nehezen. Tehát vagy te hazudsz, vagy a gazdád, vagy mindketten, nem baj?
süti beállítások módosítása