B1 blogcsalád



Hajléktalan bilincsben, avagy az orbáni felebaráti szeretet igazi arca, de kormány cseppet sem szégyelli magát

Nemzetközi sajtószemle

2018. október 19. - Szelestey
  • Orbán már a tenyerét dörzsölte, de Merkel Brüsszelben visszafüttyentette Kurzot, így menekültügyben még várni kell a szabadon választott szolidaritásra.
  • Állítsátok meg Orbán Viktort! Itt az európai jégkorszak: az unió olyan ellenfelei, mint a magyar miniszterelnök trójai faló módjára akarják térdre kényszeríteni az EU-t, miközben a populisták egymás között is széthúznak.
  • A neofasiszták a futballt is igyekeznek meglovagolni, hogy bebetonozzák a hatalmukat.

Die Welt

die_welt.jpg

A német kancellár az este jelezte Brüsszelben, hogy még nem adta fel véglegesen a menedékkérők elosztásának gondolatát, így nem ért egyet osztrák kollégájával, aki a szolidaritás szélesebb körű értelmezését szorgalmazza. Merkel túl egyszerűnek minősítette a bécsi elképzelést és azzal érvelt, hogy ha minden kormány maga dönthetné el, mivel járul hozzá a közös migrációs politikához, akkor magukra maradnának a peremállamok, mint pl. Olaszország. Úgy fogalmazott, hogy az osztrák elgondoláson még finomítani kell. 

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

A lap „Á la carte-szolidaritás” címmel arról számol be, hogy az unió szinte egy tapodtat sem jut előbbre a menekültkérdés megoldásában, mert még mindig ott tartanak, hogy bizonyos kelet-európai államok elzárkózhatnak-e teljes egészében a menedékkérők átvételétől. Ausztria azt szeretné, feladnák a kötelező kvótákat, ily módon keverednének ki a zsákutcából. Magyarország és Lengyelország örül Kurz tervének, ám ez mégsem ennyire egyszerű. Ráadásul nem jött be a kancellár stratégiája, hogy addig ismételgeti a jelszavakat, amíg azok valóra nem válnak. Szemtanúk szerint a kormányfő a tanácsülésen már jóval visszafogottabbnak bizonyult, de hát ott ült mellette Merkel. Ő pedig már csak taktikai okokból is kitart az automatizmus mellett. Azt olyan zálognak tekinti, amit csak az utolsó pillanatban ad ki a kezéből. Amit képvisel, azt egy uniós diplomata úgy fogalmazza meg: egyesek befogadnak menekülteket, mások pedig lópokrócot adnak? 

És még itt van Olaszország is, amely Brüsszel szerint mindent megbénít, amit csak tud. Azon ügyködik, hogy lehetőleg minél több migráns utazzon tovább Európába, mindenféle regisztráció nélkül. Továbbá, hogy akiket elfognak a tengeren, azokat ne olasz földre vigyék, hanem küldjék rögtön a többi tagállamba. 

Die Presse

die_presse.jpg

Migrációügyben kiábrándítónak minősíti az EU-csúcstalálkozó eredményét a lap. A legfontosabb kérdésekben nem sikerül egyről kettőre jutni és csak az a jó, hogy mostanában 95 %-kal kevesebb illegális bevándorló érkezik, mint három éve, a válság tetőzésekor. Az Európai Parlament első embere ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU helyben jár a menedékrendszer reformja kapcsán, ám ez ajándék a populisták, valamint az euroszkeptikusok számára. Tajani hozzáfűzte, hogy a közösséget nem ejtheti túszul a teljes egyetértés elve, szükség esetén többségi alapon kell döntést hozni. Így a labda most az osztrák belügyminiszterhez kerül, hogy soros elnökként valamit próbáljon meg elérni Ha úgy hozza a sors, Magyarország, Lengyelország és Olaszország ellenében. Hogy Kickl megszívleli-e Tajani szavait, az egyelőre teljesen nyitott. 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A kommentár azt várja, hogy semmiképpen sem lesz unalmas a jövőre esedékes európai választások kampánya, hiszen az olyanok, mint Salvini és Le Pen azt szeretnék, ha a megmérettetés népszavazásba menne át az EU-ról. Céljuk az, hogy a politika alakítása kerüljön vissza a nemzetállamokhoz. Így az eredmény mindenképpen elárulja majd, mennyire erősek az unióval szemben álló erők. Ezek a csoportok a többi közt Olaszországban, Lengyelországban, Magyarországon és Görögországban már nagy sikereket értek el. A populisták persze pontosan tudják, milyen esélyeket kínál számukra a megosztott és elbizonytalanodott közösség.  Ezzel együtt nem tudnák visszafordítani az egyesülés történelmi folyamatát, de azért sok mindent meg tudnak változtatni Brüsszelben, ha jelentős frakciókat alakíthatnak a következő május után. 

Az már más kérdés, mennyire volna tartós és meggyőző a nacionalisták páneurópai szövetsége. Jellemző, hogy Orbán Viktor a Bizottság elnöki tisztére Webert támogatja, nem pedig kebelbarátját, Salvinit. De hát a szövetségek kialakulásába nem csupán a populista szempontok szólnak bele. Viszont a szavazópolgárok arra is rákérdeznek majd, miként lehet, hogy az AfD vezére Salvini mögé áll, noha az nem hajlandó egyetlen menedékkérőt sem visszavenni Németországtól. Továbbá odahaza egy olyan koalíció tagja, amely súlyosan veszélyezteti a német adófizetők pénzét. 

Reuters  

reuters.jpg

A hírügynökség úgy látja az EU-csúcs után, hogy lassanként kirajzolódik a megoldás az unió kvótaviszályában, ám a végleges megállapodáshoz valószínűleg még sok idő kell, éspedig nem utolsósorban azért, mert Orbán Viktor és az olasz kormány a bevándorlás-ellenességre és Brüsszeli migrációs politikájának elutasítására alapozza a maga irányvonalát. Mindenesetre az Európai Parlament elnöke nyilvánosan felvetette, hogy más formában vehessék ki részüket a kérdés szabályozásából azok a tagállamok, amelyek nem hajlandók menedékkérőket befogadni. Tajani kifejtette, hogy ha nincs áttelepítés, akkor ezek a kormányok pl. több pénzt adhatnának Afrika megsegítésére. Márpedig ez egybevág azzal, amit a német külügyminiszter fejtegetett a közelmúltban.

Vagyis a hang megváltozott, kialakulni látszik valamiféle kompromisszum. Ettől azonban  Magyarország és Lengyelország változatlanul kőkeményen azt hangoztatja, hogy nem enged be migránsokat. Viszont a németek, franciák és hollandok immár feltehetőleg hajlanak arra, hogy a vonakodó partnerek kivásárolhassák magukat a kötelező áttelepítésekből. A jelentés emlékeztet arra, hogy a 3 évvel ezelőtti válság hullámai máig hatnak és jelentősen felhozták a bevándorlás-ellenes, populista, nacionalista erőket.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

A kommentár arra figyelmeztet, hogy az EU ellenségei már a falakon belül vannak, szét akarják verni a közös Európát, de még meg lehet őket fékezni. Egyelőre ugyan kisebbségben vannak, de a többségnek védekeznie kell velük szemben, ha nem akarja, hogy a másik oldal felfalja. A mostani csúcson nem szerepelt napirenden ez a kérdés, az unió hívei számára csak lassan kezd derengeni a veszély. Az Európai Külkapcsolati Tanács felmérése szerint csupán a németek, franciák, belgák és luxemburgiak körében van egyértelmű akarat az integráció erősítésére, a többieknél a hozzáállás a pragmatikustól a nacionalista önzésig terjed. Attól még jól aludnának, ha mondjuk, szétesne a közösség.

A többség azért pártolja Európát, mert attól hasznot remél. Ám ez a tábor töredezik, mivel három oldalról is támadás éri az EU-t: úgy mint a Brexit, a magyar és lengyel jogsértések, valamint az euró elleni olasz akció miatt. És lehet, hogy ez a három tényező túl sok lesz Brüsszel számára, hiszen ott van még az agresszív Kína, az ellenséges Moszkva, valamint az irányt vesztett és romboló Amerika. Ráadásul a belső ellenerők tényleg igyekeznek szétrombolni a szervezetet. A Fidesz és a PiS szemében az unió testesít meg minden rosszat. A populisták az idegen beavatkozás elutasításának jelszavával állítják maguk mögé az emberek jelentős részét. A magyar és a lengyel kormányt ugyan még így-úgy kezelni lehet, de Olaszország igazi próbakőnek ígérkezik. Hadat kell üzenni a jobboldali populistáknak, át kell állni a védekezésre, Európában megkezdődött a jégkorszak.

Independent

independent.jpg

A lap Orbán Viktor fényképét mellékeli írásához, amely azzal foglalkozik, hogy újhullámos, gátlástalan populisták a futballt használják fel hatalmuk megerősítésére. Hozzáteszi, hogy a stadionok világa tökéletes helyszín a neofasiszták új nemzedéke számára a macho, nacionalista álmok kiélésére. A lap felidézi, hogy a magyar miniszterelnök és népes kísérete két külön géppel érkezett a minap Londonba, hogy ott lehessen a Vidi mérkőzésén. Úgy gondolja, hogy magyar részről túl nagy volt a felhajtás a meccs körül, mégis a történtek segítenek megérteni, milyen szerepet tölt be a labdarúgás abban a rendszerben, amelyet gyakran írnak le veszedelmesen tekintélyelvűként – erős fasiszta beütéssel.

Orbán a szenvedélyéből a puha hatalom különleges és enyhén baljós formáját állította elő.Az  tükrözi, és talán előre is jelzi, milyen fontos a foci a szélsőséges populizmus felemelkedésében – világszerte. Az biztos, hogy a politikus teletömte saját oligarcháival a klubokat. Továbbá az állam nagy pénzeket öl az akadémiákba és a stadionokba. A  miniszterelnök a saját bázisát építi ily módon. A szélsőjobbos Bolsonaro Brazíliában megnyerte rémséges terveihez a legmenőbb játékosokat. Az olasz Salvini a válogatott kudarcának megmagyarázásához ugyanahhoz folyamodott, mint általában az újfasiszták: az identitás alapú kultúrához, mondván, túl sok az idegen az első osztályban. Közben Orbán ott tart, hogy immár a labdarúgás révén akarja kiterjeszteni befolyását Horvátországban, illetve Romániában.

Die Welt

die_welt.jpg

Magyarországon nagy nemzetközi figyelem kíséretében hétfőn lépett életbe a hajléktalanok elleni törvény és az első áldozat már bíróság elé is került. A testület figyelmeztetésben részesítette a bilincsben elővezetett vádlottat. A budapesti aluljárókból szinte teljesen eltűntek a fedél nélküli emberek, viszont számuk nem nőtt meg jelentősen a menedékhelyeken. Segélyszervezetek embertelennek tartják a jogszabályt, mondván, hogy a jobboldali-nemzeti miniszterelnök csupán a szegénység és aszociális lakáspolitika látható következményeit igyekszik eltűntetni a nyilvánosságból. Azt is mondogatják, hogy nincs elég hely a szállókon. Magyarországon nem épült elég szociális lakás, ezért gyakran az utcára kerülnek olyanok is, akik nem a legszegényebb rétegekhez tartoztak, de valamilyen csapás érte őket, pl. elvesztik az állásukat, vagy elválnak.   

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

A magyar kormány nem szégyelli magát, pedig a hajléktalanok elleni törvény megszigorítása elárulja, mennyire keresztényi valójában Orbán Viktor politikája. Ennek megfelelően a hatalom immár nem harcol a szegénység ellen, hanem betiltja. A bilincs pedig a szociálpolitika eszköze lett. A gödöllői tárgyalás vádlottjának az volt a bűne, hogy a szabad ég alatt lakik. A Fidesz ugyan segítségnek tünteti fel az új szabályozást, mármint hogy a tél veszedelmeitől igyekszik ily módon megóvni ezeket az embereket, csak hát mivel a szállók nem tudnak mindenkit befogadni, sokak számára marad a hálóhelyül a park, az aluljáró, vagy mehetnek a híd alá. Akik ezek után elcsípnek, arra börtön vagy közmunka vár. Ily módon Orbán birodalmában folytatódik a módszeres kirekesztés. A menekültek és a romák után most a szegénységet nyilvánítják bűnné. A gyakorlatban így néz ki a miniszterelnök által meghirdetett „keresztény demokrácia”. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr10014309839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rallus 2018.10.19. 07:25:16

Szemét dolog Magyarországon a hajléktalanokat az utcáról fedél alá vinni, megfürdetni és megetetni! Ezzel szemben a humanizmus csúcsa, ha a németek által becsábított migránst elcsípik az utcán és akarata ellenére Magyarországra toloncolják, amikor a szerencsétlen csak német nőkre, Audira és korlátozás nélküli drogárusításra vágyott...

Gábris szomszéd 2018.10.19. 07:59:53

@rallus: "A szociális munkások szerint az új szabályozás nem a hajléktalan emberek érdekeit szolgálja, a problémákat nem megoldja, csak eldugottabb területekre tolja ki."

444.hu/2018/10/19/azt-mar-megnezte-barki-barmikor-hogy-ezek-a-szallok-milyenek

Itt meg a gecid haverja. :)

Törökország sürgeti az EU-s tagállamokat, hogy fogadják be az EU-török menekültügyi egyezmény keretében vállalt menedékkérőket.
Yavuz Selim Kiran török külügyminiszter-helyettes csütörtökön egy Bécsben rendezett migrációügyi konferencián azt mondta:
„Törökország teljesítette ígéreteit. Azt várjuk az EU-tól, hogy … beindítson egy önkéntes befogadáson alapuló rendszert.”
(Orbán Viktor barátja ezt szeretné. Vajon Orbán Viktor is ezt szeretné? Most akkor mi lesz? – kérdezem aggódván.)

444.hu/2018/10/18/erdoganek-azt-varjak-az-eu-tol-hogy-beinditson-egy-onkentes-menekult-befogadason-alapulo-rendszert?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.19. 08:14:29

@rallus:

A hajléktalan közösség szent alkotmányos joga megfagyni az utcán.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.19. 09:26:27

@Gábris szomszéd:

Demagóg mém. 2 teljesen más eset.

Gyurcsányt is dicsértem pozitív intézkedései miatt.

morph on deer 2018.10.19. 11:27:59

@rallus:
“Szemét dolog Magyarországon a hajléktalanokat az utcáról fedél alá vinni, megfürdetni és megetetni!”

Az.
Ez konkrétan olyan eset, amelyben semmi keresnivalója az erőszaknak.
Ennek az embernek segítségre lenne szüksége, de csak a szemétség jutott neki. Egyedül maradt, mert meghalt az élettársa, és most még az egyetlen társas kapcsolatát jelentő kiskutyáját is elvették tőle, - mekkora görény dolog ez?
———
“...a nyugdíj előtt álló nő öt hónapja vált hajléktalanná, miután élettársa halála után nem maradhatott tovább közös otthonukban.
———
Előállításakor vele lévő kiskutyáját menhelyre vitték.“
———
index.hu/belfold/2018/10/19/egy_nyugdij_elott_allo_no_az_elso_hajlektalan_akit_birosag_ele_allitanak_budapesten/

2018.10.19. 12:55:55

index.hu/belfold/2018/10/18/budapesten_elvittek_az_elso_hajlektalant/

vs.

index.hu/belfold/2018/10/19/egy_nyugdij_elott_allo_no_az_elso_hajlektalan_akit_birosag_ele_allitanak_budapesten/

Akkor most férfi/nő..esetleg transznemű.. gendersemleges.. a Diktatúra Első Hajléktalan Áldozata??? Legyen mán egyetértés, mert így gáz a két cikk egymás mellett..
@morph on deer: "Az.
Ez konkrétan olyan eset, amelyben semmi keresnivalója az erőszaknak.
Ennek az embernek segítségre lenne szüksége, de csak a szemétség jutott neki. "
Milyen segítséget képzelsz el, drága humanitárius barátunk? .. jobbat kérdezek.. te konkrétan mit teszel a hajléktalanokért? Nálatok laknak-e hajléktalanok? Miért nem?
A kiskutya kapcsán meg tessék az állatvédőkhöz fordulni, akiknek hála manapság már az embereknél is több jog illet meg egy tyúkot (lakhatási szempontokat nézve..) Jó, a hajléktalanokat meg nem vágják le.. ez is igaz.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.19. 13:03:13

@Womb Raider: "Milyen segítséget képzelsz el"

Hát semmiképpen sem olyat, hogy a hazaáruló fasiszta kormány pribékjei zárják börtönbe, miközben a kollaboránsok örömtáncot járnak.

2018.10.19. 13:07:52

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nem az érdekel, hogy mit nem.. hanem azt, hogy mit?

Ez ilyen ellenzéki attitűd, hogy bár fingotok sincs, miként kéne valójában, de azzal kapcsolatban nagyon markáns elképzelésetek van, hogy ahogyan a fidesz csinálja, úgy nem szabad.

Egyszer próbálnátok már fordítva ülni a lóra.. illetve csak felülni, mert ahol most tartózkodtok.. az más lehetőségeket biztosít.

morpho 2018.10.19. 13:32:40

@Womb Raider: A fidesz sem csinált semmit. Az hogy betiltom, pont a semmi. Betilthatnák az éhséget is és meg is oldódna a probléma. Amit a fidesz csinált, az egy nagy kövér nulla. A probléma szőnyeg alá söprése.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.19. 13:35:22

@Womb Raider: Ha valóban érdekel, olvass utána:
www.fszek.hu/szociologia/szszda/tema_hajlek05.html

A hajléktalanságra nincs egyszerű megoldás, mint pl. betiltjuk, ilyen hülyeség csak az impotens kormányunkban merülhet fel. Ez összetett feladat, és minden ember egyéni segítséget igényel.

A rehabilitáció lehetséges lépései

1. Korai felismerés, megfelelő anamnesis

Az egészségügyi szervezetbe kerülő betegek megfelelő egészségügyi és szociális anamnesise segíthet a betegség mögött húzódó élethelyzet feltárásában. Ennek azért van kiemelt jelentősége, mert az otthon, vagy a támogató kapcsolatok hiányának korai felismerése segít a megfelelő beavatkozás irányainak kidolgozásában. A szociális anamnesist sok helyen a kórházi teamhez tartozó szociális munkások végzik el, így a rehabilitációs teamben velük kell szorosan együttműködni.

2. Megfelelő segítő kapcsolat kialakítása a beteggel

A beteg sok esetben bezárkózik, felületes, felszínes kapcsolat kialakítására törekszik, mert a kinti életben is ilyeneket tart fenn. Máskor maga a hajléktalan lét ténye okoz kirekesztettség-, illetve szégyenérzetet számára. Ennek ellenkezője is előfordul, amikor nehezen tud beilleszkedni az egészségügyi szervezetbe, nehezen alkalmazkodik annak szabályaihoz. Alapszabály, hogy minden ember egyedi, s problémáit is csak egyedi módon lehet eredménnyel kezelni, ezért törekedni kell egy nyílt, őszinte kapcsolat kialakítására, melyben a beteg is őszintén fordulhat a szakemberhez olyan dolgokban is, amik a kórházi ellátás keretein túlnyúlnak, (pl. mi lesz velem ha kikerülök innen?).

3. Rehabilitációs team kialakítása

Ha a hajléktalan rehabilitációja, társadalmi befogadásának elősegítése a cél, mindenképp szükséges egy jól működő rehabilitációs team kialakítása, melyben szerepet kell kapjanak mind az egészségügyi, mind a szociális rehabilitációban érintett szakemberek, mind a hajléktalan ember maga. Közismert, hogy akarata nélkül nem lehet „megrehabiltálni” senkit, így a folyamat lépéseit elsősorban a beteg határozza meg. A bevonható helyi, közösségi, szociális szerveződések listáját a beteg, a kórházi szociális munkás, valamint a helyi települési önkormányzat[3] segítségével lehet összeállítani. Fontos, hogy bevonjuk azokat a családtagokat, támogatókat is, akik a hajléktalan mellett állnak.

4. A beteg támogatása

A fizikai, egészségi állapot helyreállítása mellett kiemelkedően fontos feladat a beteg pszichés segítése. A hajléktalan sokkal kevesebb kapcsolattal rendelkezik, mint sok ember, aki kórházba kerül, ezt hamar lehet észlelni a látogatók számából is, így segítésük sokkal több figyelmet igényel a szakember részéről. Gyakrabban, több időt kell tölteni a beteggel, a rehabilitáció folyamata során.

A beteg személyes támogatása azért is szükséges, hogy helyreálljon önképe, erősödjön önbizalma, csökkenjenek a hajléktalan lét miatt kialakult állapotok (deperszonalizáció, regresszió, függőség élmény, inkompetencia érzés), és reálisan szemlélje életét.

11. számú kép: Állító gép

5. Fontos a motiváció vizsgálata

A rehabilitáció folyamatában központi kérdés a beteg (hajléktalan) szándékainak, motivációinak megismerése, hisz ez a munka kiinduló pontja egyben. Ha a beteg szándékait nem veszik figyelembe, akkor nem lesz motivált a feladatok elvégzésében és a szakemberekkel való együttműködésben.

...

6. Intézmény függés elkerülése

Tartós kórházi kezelések során a betegek egy részénél kialakulhat egyfajta kötődés az egészségügyi ellátás iránt. Ez esetben a kezelés végén szorongás lép fel, egyes esetekben fizikai tüneteket mutatnak. Ezek az institucionalizáció jelei is lehetnek, mely azért alakul ki, mert az intézményi létet követő élet kiszámíthatatlanná, bizonytalanná válik a hajléktalan számára. Ezek a tünetek és ez a félelem csökkenthető akkor, ha a beteget a kezelések kezdetétől felkészítik az ellátás utáni életre, megtervezik a kórházi elbocsátást.

7. „Utcaképes?”

Ma a hajléktalan polgárok kis része, mindössze minden hetedik ember juthat hozzá hajléktalan szálló férőhelyhez, és töredékük szociális intézményi rehabilitációs ellátáshoz. E leterheltség és a hajléktalan emberek gyenge támogató kapcsolathálózata megnehezíti az emberi méltóságnak megfelelő ellátás, utógondozás, rehabilitáció tervezését különösen az egészségügyi szakellátás elhagyását követő időszakban.

Megfelelő felkészültség nélkül a hajléktalan ismét utcára kerülhet, s ott az egészségügyi ellátás során végzett erőfeszítések értelmüket vesztik. A hajléktalan nem tudja gyógyszereit szedni, utókezelésekre nem tud járni, az átlagtól is gyakoribb a szenvedélybeteg hajléktalanok relapsusa, valamint a mentális betegséggel küzdők állapotának romlása.

...

www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010_0020_rehabilitacio_magyar/8_hajlktalanok_rehabilitcija.html

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.19. 13:36:05

@Womb Raider: A hajléktalanok gondozásában szerzett tapasztalataink alapján állíthatjuk, hogy többségük pszichésen sérült. A kilátástalanság elől olyan eszközökkel próbálnak menekülni, - alkohol, drog,- melyek által súlyos, nehezen gyógyítható pszichés/mentális károsodást szenvednek. A pszichiátriai ágyak számának drasztikus csökkenése és a szükséges utógondozó hálózat kiépítetlensége miatt pszichiátriai betegek nagy számban sodródnak a hajléktalanok népes táborába.

Saját megfigyelésünk szerint a hajléktalanok nagyobb része alkoholfüggő, legalább 30%-uk az ebből eredő testi (alkoholos eredetű máj és idegrendszeri károsodás) és pszichés-mentális tüneteket is megjeleníti (personopathia, delírium, praedelirium, atrophya cerebri,-cerebelli).

Függetlenül attól, hogy a mentális elváltozás milyen okból keletkezett, ezek az emberek alkotják a legesendőbb, legkiszolgáltatottabb rétegét a „hajléktalanok társadalmának”.

A hajléktalanok egészségügyi ellátása megszervezésének kezdekor arra az elhatározásra jutottunk, hogy ezzel a nem is csekély létszámú réteggel nagyobb odafigyeléssel szükséges foglalkozni, hiszen a „hajléktalanok társadalmában” is speciális helyzetűeknek tekinthetőek. Amennyiben még lehetséges, rehabilitációjuk, illetve, ha ez nem lehetséges, legalább nagyobb védelmet, több törődést kell nyújtani nekik, speciális szükségleteik miatt.

A hajléktalanok ellátásában komoly tapasztalattal rendelkezünk a hajléktalan-ellátás „hőskorától”. Mára testi-lelki gyógyításukban is komoly tapasztalatot, eredményeket felmutatni tudó egészségügyi szakember gárdával rendelkező kórházi, ill. járóbeteg-ellátást nyújtó centrumot építettünk ki.

A hajléktalanok helyzetén való segítéshez jól működő külföldi programokat is tanulmányoztunk, s bár jó ötleteknek magunk sem vagyunk híján, megvalósitásukban komoly akadály a tevékenység alacsony állami finanszírozása, a pénzhiány.

Harminc ágyas kórházunkban kezelt pácienseink legalább 40%-a ennek a veszélyeztetettebb kör tagjának tekinthető. Szűk lehetőségeink ellenére a mindig legszembetűnőbb testi betegségeik gyógyítása mellett pszichés-mentális problémáik kezelésére is gondot fordítunk, melyben legkiválóbb munkatársunk, dr. Samu István pszichiáter, sok évtizedes pszichiáter, gondozó, rehabilitációs tapasztalat birtokában komoly támasz volt a munkánkban. Samu főorvos úr azonban idén nyáron visszavonult és jól megérdemelt pihenését tölti. Azonban nem maradtunk pszichiáter nélkül, mert ezt a munkát dr. Jánosik Judit pszichiáter szakorvos vette át.

2003-ban lehetőségünk nyílt 21 fő speciális gondozására, egy részleget tudtunk így a már működő korházunk mellett kialakítani pályázati támogatások segítségével. (Samu főorvos hozta létre az első ilyen jellegű gondozót a főváros XVI. kerületében a ’80-as években.).

Orvos-szakmai háttérként a fekvő-járóbeteg ellátást végző részlegünk végzi a munkát, Dankó u. 9. sz. központunkban.

A terápiás-foglalkoztatási lehetőség is adott, az évek óta jól működő kézműves terápiás foglalkozások révén, melyeket eddig is biztosítottunk a kórházban kezelt pácienseinknek, mérhető eredménnyel.

Györkönyben (Tolna megye) a Kék kereszttel közösen működtetett addictológiai-rehabilitációs részlegünkben további háttér lehetőségként mód van az esetleg még rehabilitálható személyek esélyeinek javítására, tovább- illetve átképzésük megvalósítására.

Reménységünk szerint az önálló életvezetés képessége a hajléktalan pszichiátriai betegeknél is legalább addig a szintig fejleszthető, hogy a későbbiekben eseti kontroll, illetve csekély mértékű szociális szakemberi segítség mellett kiszolgáltatottságuk jelentősen csökken, önfenntartási esélyük nő.

Külön szociális munkás segíti az osztályon ellátottak ügyeit, segíti fenntartani kapcsolatukat a társadalommal, gyökereikkel.

Jelentősebb javulás remélhető az alkohol függőség talaján kialakult állapotoknál, ahol gondos terápia mellett még két év elteltével is remélhető lényeges előrelépés, természetesen a kiváltó ok (alkohol) megszüntetése esetén!

Mivel a pszichiátriai betegek tartós-végleges elhelyezése a legkevésbé sem megoldott, (kb. 7 év a várakozás a bekerülésre) , az életben maradásra az egyedüli esélyt a bekerülésig csakis az ilyen jellegű gondozás adhatja, egyes esetekben pedig talán a bekerülést is szükségtelenné teheti.

Az osztályt folyamatosan töltjük fel. Napi háromszori étkezés biztosított. Egészségügyi állapotuk felmérése, illetve terápiájuk felállítása beérkezésükkor megtörténik. Orvosi megfigyelésük és ápolásuk folyamatos. Hetenként részt vesznek kézműves, valamint terápiás és csoportos foglalkozásokon, szeptembertől gyógytornász is segíti munkánkat. Ugyancsak terápiás céllal kulturális programokat, kirándulásokat szervezünk.

oltalom.hu/rovat.php?id=45&lang=hu&mid=90

sinus67 2018.10.19. 13:39:16

@Womb Raider:
Ki kell nevezni a Farkas Flóriánt kormánybiztosnak hajléktalan ügyben. Megdobni pár milliárd sastojással és negoldja a problémát. Akár a cigányok felzárkóztatását! :))
Viccet félretéve!
A kormányon kívül más nem tudja mit kell tenni hajléktalan ügyben. A Sorosista hajléktalanok megérdemlik a vegzálást. A rendőrségnek úgysincs más dolga, mint napjában háromszor odamenni egy hajléktalanhoz, higy negyedjére el lehessen vinni.
Félreértés ne essék! Semmiképpen sem jó, hogy a hajléktalanok elfoglalják pl. a budapesti aluljárókat. Valamit nyilván kell kezdeni a problémával.
Humánusabb megoldásokat kellene keresni. Ha bedugod a csekked a fiókba, attól még nem szűnik meg a tartozásod, csakva csekk nem az asztalon pihen. Nem tudom érted-e?
A kormány tudja, higy milyen anyagi és humán erőforrások állnak rendelkezésére a probléma megoldásához. Éppen ezért nem @MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN-nek kell kitalálni a helyes megoldást.
Az viszont már probléma, hogy az ezzel foglalkozók sem látják jó megoldásnak, a kormány meg az érintettek és a hozzáértők legcsekélyebb megkérdezése nélkül meghozza a döntést a mindent én tudok jobban, én tudom mi kell a zembereknek alapon.

2018.10.19. 13:46:46

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Figyuzzz... ha már ménkű nagy kopipésztelésbe kezdtél.. akkor legalább olvass is bele.. mert így újfent hülyét csináltál magadból :))))

Továbbá ugyi a rehab csak azokkal képes valamit kezdeni, akik a látóterükbe kerülnek valamilyen módon.... és hajlandóak a 'szabadságukról' lemondani, hogy a kooperáció beindulhasson . Ám itt több hozzászóló is említette, hogy nagyon sok hajléktalan nem tanácsokat, meg életvezetési útmutatót akar, csak apanázst a napi betevő alkoholra.

A porbléma kissé komplexebb annál, amit te láthatóan átfogni képes voltál. Ezért
szimplán redukáltad arra, hogy Orbán geci..

2018.10.19. 13:56:24

@sinus67: :))) Csak gondoltam, ha az ellenzék diszponál a szürkeállomány 99.9%-a felett, akkor azon túl, hogy konstans kritikával illetik a kormány tevékenységét, azon túl valami igazán konstruktívval is képesek egyszer-egyszer előállni!
Pl.. a megélhetési bűnözés-20000Ft szabálysértési limit kombót duplázzuk meg!!! Nem??? Pedig ez mennyire innovatív már!

"A kormányon kívül más nem tudja mit kell tenni hajléktalan ügyben."
A kormány egyet tud: hogy mire van forrás.. okosságot gyártani bárki képes. Én pl. arra gondoltam, hogy exportáljunk hajléktalanokat Floridába.. ott nem olyan nagy porbléma a fedél nélküli életvitel. ... Vagy költöztessünk be ingyen és bérmentve minden humanitárius hangemberhez rehabra egy-egy hajléktalant. Mindenki jól járna.. a befogadó találkozna a valósággal, a hajléktalan meg otthonra lelne. Hiszen minden hajléktalan áldozat, mások hibájából szenved és kezét lábát töri amúgy is a saját sorsa jobbításáért, él minden felkínált lehetőséggel, és még azt is kibírja, ha a jacuzzit javítják a lakosztályában.

Helga Beauty Salon. 2018.10.19. 13:58:48

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
@Womb Raider: "Milyen segítséget képzelsz el".......
Hát semmiképpen sem olyat, hogy a hazaáruló fasiszta kormány pribékjei zárják börtönbe, miközben a kollaboránsok örömtáncot járnak........

Te egy teljesen beszűkült tudatú elmebeteg vagy. Háromszor megbukott a szar bandád csúfosan, ha tetszik neked ha nem, örömtáncot pedig anyád járhatott amikor kitakarodtál belőle, csak az a baj, hogy nem baszott falhoz azonnal.
Ez különben a többi balliba típusú kommentelőnek is szól.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.19. 14:00:48

@Womb Raider: "nagyon sok hajléktalan nem tanácsokat, meg életvezetési útmutatót akar"

Egyik se. A hajléktalanok problémájának kezelése/megoldása komplex feladat. Olvasgasd, amit küldtem, és még sok cikket találsz a linken, amit szintén küldtem. Próbáld megérteni a saját erődből, nem tud senki egy mondatos megoldást adni neked, mert olyan nincs. A durcás toporzékolásoddal csak trollságodat bizonyítod.

Tapsolhatsz a geci gazdádnak, hogy egy törvénnyel megszüntette a hajléktalanságot, de hiába, mert ez nem történt meg.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.19. 14:04:10

@Helga Beauty Salon: "Háromszor megbukott a szar bandád csúfosan"

Egyszer bukott meg az MDF, 2010-ben, és fel is oszlott. A geci gazdád elintézte a teljes jobboldalt.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.19. 14:08:05

@Womb Raider: "A kormány egyet tud: hogy mire van forrás."

- rákos betegekre: nincs
- üresen kongó stadionokra: van
- rendes oktatásra: nincs
- repülőgépekre, hogy a csúti geci meccsekre járhasson: van
- kézfertőtlenítőre, hogy ne haljanak meg kórházi fertőzésekben a betegek: nincs
...

Sir Bates dö Hól 2018.10.19. 14:08:12

@Womb Raider: nem a demagógia nem szexi mucus, miért kellene bárkit is hazavinnie bárkinek? 27%-os áfa mellett próbálja már ellátni az állam a feladatát (nem, az állam eredeti feladata nem az, hogy minden elképzelhető erőforrást egy nagyon szűk, a választásokon egyszer egy protest szavazás miatt hatalomra került érdekcsoport szolgálatába állítson, bár persze ez felfogás kérdése, ha megszerzi a weberi értelemben vett legitimációt ehhez, ám legyen).
persze jóval könnyebb arról vernyogva szörnyűlködni, hogy "jajédesistenem összehugyozzák azoperaházat", mint teszi azt az új üdvöske, apátibence, majd azt állítja, hogy csupán 300 hajléktalan, aki nem veszi igénybe a szállókat a fővárosban (300!! ezek spártaiak, hisz egész budapestet terror alatt tartják!), mint elgondolkodni a valóságon: ez nem büntetőjogi, hanem szociálpolitikai kérdés, így ilyen jellegű megoldást kellene találni. ezzel a gond viszont csak az, hogy akkor fény derül arra, hogy a jelenlegi kurzusnak semmilyen szociálpolitikai elképzelése nincsen: mert ebben az esetben beszélni kellene, hogy mi a terv a szociális lakásokkal, a lakhatással úgy enblock, az esélyegyenlőséggel, soroljam? pontosan ezért rendezték úgy, hogy önálló képviselői indítványként terjesszék elő, hiszen ezzel kikerülhették a szakmai egyeztetést.

mellesleg minden jogszabály eddig is rendelkezésre állt ahhoz, hogy ne lehessen összehugyozni az operaházat.

Sir Bates dö Hól 2018.10.19. 14:11:28

@Womb Raider: "A porbléma kissé komplexebb annál, amit te láthatóan átfogni képes voltál. Ezért szimplán redukáltad arra, hogy Orbán geci.."

kiszólt a luk a gödörből?...

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.19. 14:18:56

A francia főváros polgármestere, Anne Hidalgo a Journal du Dimanche hetilapnak adott interjújában bejelentette: Párizsban az idei télen megnyitják a középületeket, köztük a városházát és az állami tulajdonban lévő palotákat is a rászoruló hajléktalanok számára.

Hidalgo az MTI szemléje alapján az interjúban arról beszélt, hogy nagyjából 3000 sürgősségi szálláshely hiányzik a városban, aminek a felét a város képes volt megteremteni, a maradék azonban az állam feladata, ám ameddig a helyzet nem rendeződik, a városvezetés nem késlekedhet megoldással.

Az önkormányzat februárban 3 ezer utcán élő hajléktalant számolt össze Párizsban. A civilek bevonásával zajlott akcióra azok után került sor, hogy Julien Denormandie területfejlesztési államtitkár elengedett egy olyan mondatot, ami szerint alig 50 egyedülálló férfi tengődik csak Párizs és környéke utcáin, és ebből komolyabb botrány kerekedett.

Hidalgo bejelentette, hogy a városházán egy kifejezetten nőknek fenntartott hálóhelyet is kialakítanak, orvosi ellátással és élelemmel, de emellett több dísztermet is rendelkezésre bocsátanak, több száz ember számára biztosítva ezáltal fedélt a hideg hónapokban.

A polgármester nem titkolta, hogy szimbolikus jelentősége is van annak, hogy a városházán, a Hotel de Ville-ben több helyiséget is rendelkezésre bocsátanak, mert be kell bizonyítaniuk, hogy „hajléktalanokat mindenhol lehetséges elszállásolni, beleértve az állami palotákat is", és példát kell mutatniuk magánvállalatoknak is, akiktől hasonló felajánlásokra számítanak.

444.hu/2018/10/14/parizsban-a-varoshazat-es-kozintezmenyeket-is-megnyitnak-a-hajlektalanok-elszallasolasara

Sir Bates dö Hól 2018.10.19. 14:38:46

@Womb Raider: "Ám itt több hozzászóló is említette, hogy nagyon sok hajléktalan nem tanácsokat, meg életvezetési útmutatót akar, csak apanázst a napi betevő alkoholra."

ezzel tökéletesen analóg a ner járadék-rendszerében részesülők tábora, őket ellenben nem igazán kifogásolod... de erről már márai is írt talán:
“Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a “jobboldaliság” címkéjével ismert különös valamit; a tudatot hogy ő, “mint keresztény magyar ember”, előjogokkal élhet e világban egyszerűen azért, mert ő “keresztény magyar úri ember” joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem “kereszténymagyar” vagy “úriember”, tartani a markát, s kereszténymagyar markába baksist kérni államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potyanyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában.
Mert ez volt a “jobboldaliság” igazi értelme.
S ez a fajta nem tanul: Aki elmúlt harmincéves és ebben a szellemben, légkörben nevelkedett, reménytelen; talán megalkuszik, fogcsikorgatva, s mert önző és gyáva: bizonnyal hajlong majd az új rendszer előtt; de szíve mélyén örökké visszasírja a “jobboldali, keresztény, nemzeti” világot, amelyen belül olyan szépen lehetett zsidó vagyont rabolni, versenytársat legyilkolni és aladárkodni a nagyvállalatokban, képzettség és hozzáértés nélkül.

S lehetett “előkelő közhivatalnok”-nak lenni és sérthetetlen, páncél-inggel védett katonatisztnek; s mindezért nem adni semmit, csak saját becses létezése tényét. Ez a fajta soha nem változik. De amíg ezeknek szavuk van, vagy befolyásuk, Magyarország nem lesz nemzet.

A politikában az emberek mindig az ámítás és az önámítás együgyű áldozatai voltak és azok is maradnak”

Sir Bates dö Hól 2018.10.19. 14:41:43

@Womb Raider: ez a cinizmus maga, az ostobák demagógiája... inkább torkozz...

2018.10.19. 15:15:42

@Sir Bates dö Hól: Ne kezdjük már el boncolgatni, hogy meddig tart az egyén felelőssége, és hol kezdődik az államé.. Ti valamiért (ahogyan már a migráns/menekült kérdésben is tapasztalhattuk) szerettek összemosni dolgokat. Nektek minden hajléktalan áldozat, aki joggal tart igényt a társadalmi szolidaritásra.. de egyben öntudatos , összes saját jogát milliméterre ismerő és annak érvényesítésére (és csak arra) kényes állampolgár is. Akivel a törvény nem lacafacázhat, mert ő szabad és szarik a társadalom normáira..egyébiránt.

Az, hogy az állam mit, mennyit (eleget, vagy keveset) tesz a helyzet javításáért, az lehet és kell is legyen vita tárgya, de nem ad felmentést minden alól a hajléktalanoknak és nem jogosítja őket arra, hogy elzárkózzanak a kooperációtól. A kevés is több, mint a semmi.

"inkább torkozz..."
Anyád... hogy őrizzük a juropéer értékrendet.. ne álljunk meg félúton...és további tartalmas 'magyarozást'.. azt még szabad..

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.19. 15:24:08

@Womb Raider: "Ne kezdjük már el boncolgatni, hogy meddig tart az egyén felelőssége, és hol kezdődik az államé.."

Hülye vagy. Te milyen egyéni felelősséget vállalsz?

"Ti valamiért (ahogyan már a migráns/menekült kérdésben is tapasztalhattuk) szerettek összemosni dolgokat."

Hazudsz. Nem vagyunk fideSSfasszopók, akik "migráncs" címszóval összemossák a menekólteket, a bevándorlókat és az illegális bevándorlókat.

"Nektek minden hajléktalan áldozat, aki joggal tart igényt a társadalmi szolidaritásra."

Megint hazudsz. Az ellenkezőjét írtam: "minden ember egyéni segítséget igényel."

"Az, hogy az állam mit, mennyit (eleget, vagy keveset) tesz a helyzet javításáért, az lehet és kell is legyen vita tárgya"

Nem vita tárgya. Az állam rendkívül keveset tesz, és abból néha több a kár, mint a haszon.

2018.10.19. 15:24:41

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: " Párizsban az idei télen megnyitják a középületeket, köztük a városházát és az állami tulajdonban lévő palotákat is a rászoruló hajléktalanok számára. "

nanebassz... én meg azt hittem, hogy egy gazdag országnak fussa jucuzzis apartmanokra minden hajléktalant elszállásolandó. Erre kiderül, hogy a végén még kempingágyakon kell aludniuk és 43-an fognak egy wc-t körülszarni???
Egyáltalán... hogyan lehet az Eu értékek legfőbb őrzői országában hajléktalan??? Micsoda társadalmi egyenlőtlenség ez már??? A gyarmati adókból csak erre telik? Dassaulték meg zsírosra hízzák magukat az állami megrendeléseken? Skandalum!!
Az meg végképp megbotránkoztató, hogy az eu zászlóshajója németeknél még statisztika sincs a hajléktalanok számáról, csak annyit tudni, hogy minden szállás megtelt már velük..így maradt a jól bevált módszer, az endlösung: el kell tüzelni a szemetet!
24.hu/kulfold/2018/07/23/felgyujtottak-ket-hajlektalant-berlinben/
Szóval senki ne papoljon itt arról, mit hogyan..hanem tegyen .. a saját lehetőségein belül.

Gábris szomszéd 2018.10.19. 15:25:17

@Womb Raider: Nem redukálta. Attól, hogy a hajléktalan probléma komplex, Orbán maradt egy geci. Esetleg elkezdhetne ő is lépcsőzni.

Bryan élete 2018.10.19. 15:28:01

@Womb Raider: hát mondjuk Iványi Gábor pont tudja, mit kell kezdeni a hajléktalanokkal, teszi is, még úgyis, hogy kihúztak alóla minden anyagi támogatást.
Én pl, rendszeresen viszek még jól használható ruhákat, szemüveget, zoknikat, plédet a Dankó utcába, ez is a segítés egyik formája.

Gábris szomszéd 2018.10.19. 15:32:33

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ha még nem olvastad :)

"Tegnapi hír: Mészáros átveszi Vajnától a TV2-t! (Miért is nem csodálkozom?)
Két dolgot szeretnék tisztázni, mielőtt megemelnénk mai keresztünket, és fogcsikorgatva felcipelnénk a Golgotára, ami ma már ott van a felcsúti királyi vasút főpályaudvaránál el jobbra, a mangalicatelep mellett!
1.) Borzasztó alpári, még hozzám sem illő szavakat fogok ittenség leírni. A feleségem szerint ez aggasztó. Szerintem a történelmi kényszer hozza ki belőlem.
2.) Mészáros Lőrinc, ellentétben az önmagáról megrajzolt képpel, valamint az Orbán-hívők fantazmagóriájával, nem a világ legokosabb embere, nem is egy pénzügy zseni, még csak nem is a Wall Street kanálhajlító parafenoménja! Nem! Ő, egy büdöslábú bunkó! Akkora pont, mint amilyennek látjuk! Egy tapló, akit azért tart a gazdája, hogy legyen, aki lemosatja a jachtot, és a meccs szünetében kifizeti a 17 milliárdos repülő erőd parkolási díját! Ezért van! Ez a dolga!
Szóval, nevezett Mészáros Lőrinc, mangalica- és bank kisiparos, erős felindulásból, ma éppen a TV2-őt vette meg.
Ez, ha jól számoljuk – ő sehogyse! Matekból, érzékelhetően felmentett volt. – a négyszázötvenedik cége. Vagy az ötszázadik. Vagy a lófasz (én szóltam!) tudja hányadik! Senki nem tudja. Ő sem! És mindezt úgy, ha megzavarják a szerződések aláírásában, idegességében még mindig két keresztet rajzol a lap aljára!
A portfóliójában aztán van minden. A mangalica-telepektől (csókoltatom Kósa Lajos kedves édesanyját is! Hajrá Kati néni, hajrá disznók!) bankhegyeken át, a teljes magyar média-, és energiaszektoron keresztül, egészen az Óperenciás tengerig, minden. Szűk nyolc év alatt!
Hm…számoljunk! Öt, pontosabban 5,84 naponta vett legalább egy céget! És itt nem volt pardon, szombat, vasárnap, karácsony, Viktor napja! Itt meló volt!
Minden ötödik nap, legkésőbb az esti pacal után szerződéskötés! Azért érdekes, nem? Ül otthon a konyhában a kis sámlin, piszkálja a körmeit kedvenc csillagcsavarhúzója hegyével, és amire a kisujjától a hüvelykujja behasadt körméig elér, máris jön az ötlet: anyukám, ma veszek egy bankot! Így!
A bankok elfogytak, a disznók jól fialnak, ő meg ma éppen ráért, nem kell menni meccsre sem, a repülő olajcserés,….mi legyen, mi legyen? Megvette a tévékettőt! Pffff!
Ember! De komolyan! Azért ne röhögtessük már ki magunkat! Kétharmad ide, kétharmad oda, ne nézzék már ennyire verébnek az embert!
Ha már kirabolnak, akkor ne így, ne ezzel az ordítóegérrel a cégtáblán tegyék, könyörgöm!
Ennyi tiszteletet mégis megérdemelne a nemzet!
Utóirat: A képet cseréltem, mert az előző képen a nemzeti mangalicaszerelő magasabban ült, mint a Kedves Vezető. Ilyen meg nem lehet! Édesjó kenyér! Figyelni kell itt minden apró részletre!"

www.facebook.com/photo.php?fbid=361910404376661&set=a.109308756303495&type=3

Sir Bates dö Hól 2018.10.19. 15:41:34

@Womb Raider: "Nektek minden hajléktalan áldozat, aki joggal tart igényt a társadalmi szolidaritásra.. de egyben öntudatos , összes saját jogát milliméterre ismerő és annak érvényesítésére (és csak arra) kényes állampolgár is. Akivel a törvény nem lacafacázhat, mert ő szabad és szarik a társadalom normáira..egyébiránt."

Kérlek mutass rá hol írtam, hogy minden hajléktalan áldozat!
Minden ember állampolgár. Te is, veled sem"lacafacázhat" a törvény, az állam.

A kommented színvonala okán javaslom, hogy inkább torkozz, abban biztos jobb vagy. Amíg nem érted a párduc és oroszlán helyzetét, addig ne kezdj el nagypofával és arccal dantéről értekezni! Bohócot csinálsz magadból!

Sir Bates dö Hól 2018.10.19. 15:44:56

@Womb Raider: te az origó vagy esetleg a magyar idők, ripost alkalmazottja vagy?... makszolod csak a szellemi nyomorod...

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.19. 16:42:26

@Womb Raider: "én meg azt hittem, hogy egy gazdag országnak fussa jucuzzis apartmanokra minden hajléktalant elszállásolandó"

Te egy érzéketlen hülye picsa vagy.

Sir Bates dö Hól 2018.10.19. 16:57:36

@Gábris szomszéd: elolvastam pár írását is, egész jók...

taga20 2018.10.19. 17:32:26

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

ez a réjdör öreglány egy fityesznyuggerzombi. egész nap tolja a beteg lelkivilágát a különböző blogokban.

ilyet bottal se piszkál az ember, me még elkap valamit:)

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.19. 17:55:06

@taga20: Nálam fiatalabb, és még én se vagyok nyugger. Olyan 50+-os.

A 6.Troll a megkeseredett nyugger. Neki nagyon szar, legyen szar hát az egész országnak, ezért dolgozik a fideSsmaffiának. Meg a kicsi pénzért, amit Kubatovtól kap.

rallus 2018.10.19. 17:58:57

Maradt a hagyományos felállás.
A ballibek kormányzati felelősség nélkül most boldoggá tennének mindenkit, akikre a saját kormányzásuk alatt a privatizálásra és eladósításra koncentráló elkötelezettségük miatt nem jutott idő és főleg pénz. A pofájuk szellőztetésére szerencsére még X+30 évük lesz...
A Fidesz meg ahogy a túlzott deficit eljárást, a munkanélküliséget és az életszínvonal emelést is megoldotta, ezt is meg fogja....

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.19. 18:14:14

@rallus: "A Fidesz meg ahogy a túlzott deficit eljárást, "

Igen a szükséges pénzt kivonta az egészségügyből, ezért hullanak az emberek, az oktatásból, lásd tragikus PISA eredmények, meg a manyupból, neked se lesz nyugdíjad, szóval ezt kurvára megoldotta.

"a munkanélküliséget"

Igen, átnevezte közmunkának.

"és az életszínvonal emelést is megoldotta"

Hát ha az megoldás, hogy lecsúsztunk Románia szintjére, akkor azt "megoldotta".

Mindezt egy kivételesen hosszú világgazdasági konjunktúra közben tudta elbaszni a geci gazdád.

morph on deer 2018.10.19. 18:46:26

@Womb Raider:
“Milyen segítséget képzelsz el, drága humanitárius barátunk? .. jobbat kérdezek.. te konkrétan mit teszel a hajléktalanokért? Nálatok laknak-e hajléktalanok? Miért nem?”

Tudod, épp nincs bilincs kéznél, hogy stílusosan meg tudjam oldani a hazajuttatásukat...

Hogy milyen segítséget képzelek?

Egy özvegynek, aki nem csupán egyedül maradt, de fedél nélkül is, önhibáján kívül? Hát szinte biztos, hogy valami olyasmit, ami nem úgy kezdődne, hogy bilincsben elvezetem, és elveszem az egyetlen társát, erre mérget vehetsz!

Talán kerítenék neki egy saját helyet egy női szállón, és megoldanám, hogy rendszeresen találkozhasson terapeutával.

Egyébként valaki tudja, hogy miért kell megbilincselni egy idősb hölgyet, akinek az egyetlen “vétsége” az, hogy ül egy padon?

Ráadásul olyannyira belejöttek, hogy a tárgyalásra is bilincsbrn vitték, és állítólag - tapintatból! - azért nem vehetett személyesen részt a róla szóló tárgyaláson, és azért csak “telekommunikációs berendezésen keresztül” hallgatták ki, míg egy ugyancsak abíróság épületében levő másik helyiségben tartózkodott, “hogy megkíméljék attól a megaláztatástól, hogy bilincsben kísérjék végig a folyosón”...

Ez a figyelmes gyengédség majdhogynem megható!

Remélem, hogy a törvényalkotó drága jó édesanyját is majd ilyen tapintatos bánásmód várja!

“A kiskutya kapcsán meg tessék az állatvédőkhöz fordulni”

- Hogy te milyen sötét egy gyökér lehetsz élőben is, kis kedves..!
Egy biztos, az érdekedben én az állatvédőket sem zavarnám, legfeljebb a köztisztákat, hogy mossák fel azt a ronda barna foltot...

rallus 2018.10.19. 19:17:39

@morph on deer: Te 2006 októberében is ennyire érző szívű voltál, vagy ez a csodálatos érzés csak 2010 után vett erőt rajtad?

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.19. 20:09:55

@rallus: "Te 2006 októberében is ennyire érző szívű voltál, vagy ez a csodálatos érzés csak 2010 után vett erőt rajtad?"

Nem mindenki olyan köpönyegforgató, mint a fideSSfasszopók.

6.Lenin 2018.10.19. 20:30:36

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"A 6.Troll a megkeseredett nyugger."
Rám gondoltál? Miért lennék megkeseredett?
B+, ezt eddig észre se vettem. Csak tudnám, hogy mire gondolsz?
Valamiről elfeledkeztem volna az életemben?

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.19. 20:33:48

@6.Troll: Süt belőled a gyűlölet minden jó iránt, csak a trollkodás éltet, fideszgeci.

taga20 2018.10.19. 20:33:58

@6.Lenin: az ágyútalpast megrendelni fityeszdroid!:)

6.Lenin 2018.10.19. 20:51:14

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Én is csak leírom a véleménye, ahogy te is, és mások is.

miért is gyűlölnélek azért? hogy hülyeséget írsz? Miért lennék ezért megkeseredett?
Én megoldottam a saját problémáimat. miért is lennék felelős mások rossz sorsáért?
Ha látom, hogy igyexik, segítek én is, de aki csak várja, annak miért kellene?

Én se vártam el, de, ha segítettek, viszonoztam, megköszöntem, ha nem segítettek, én dolgoztam többet.

Lehettem volna én is tróger, alkoholista, csavargó, mégse lettem.

Én még nem küldtem el senkit a retkes kurva anyjába csak azért, mert más a véleménye. Engem már sokan, és én vagyok a gyűlölködő?
Hazudsz, mint a legtöbb estben.

Gábris szomszéd 2018.10.19. 22:26:07

Fideszpupák "szint" :(

Tények: Soros most a hajléktalanüggyel támadja a kormányt

444.hu/2018/10/19/tenyek-soros-most-a-hajlektalanuggyel-tamadja-a-kormanyt

taga20 2018.10.19. 22:33:23

@Gábris szomszéd: haver, most miért lepöcc meg? én szóltam neked pár évvel ezelőtt, hogy ebből kurva nagy gáz lesz!

félre ne ércs azé, ma má elmennék veled egy zsidó olimpiára:)))

taga20 2018.10.19. 23:01:36

@Gábris szomszéd: ennyit változtam volna? szerintem jottányit se:)

de rajtad látom rajtad, hogy ember lettél az évek folyamán. talán én is segítettem:)

zenét bírod? nesze!:)

csak néz az ember, mikor csehtamást hallgatja.

www.youtube.com/watch?v=WfNE73vyd-k&list=PL5h6jhFwf5uIUg4nRj67GloAw-QUSzBTy&index=1

Róbert László 2018.10.19. 23:24:31

Göbbelszi megoldás fidesz módra. Utána jönnek a másként gondolkodók, majd a rokonok és gyerekek. Semmi jóra ne számítsunk egy jó darabig !

Róbert László 2018.10.19. 23:26:07

Göbbelszi megoldás fidesz módra. Utána jönnek a másként gondolkodók. Ez van.

alöksz róz 2018.10.20. 12:25:02

@morph on deer: ez az illiberális demokrácia működésének iskolapéldája.
a többségi felhatalmazás birtokában, sőt ez esetben kifejezetten a túlnyomó többség akaratának megfelelően (ne legyünk álszentek, ez bizony igaz) hoznak szabályokat, intézkedéseket úgy, hogy közben nem érdekli őket, hogy az érintett kisebbség szabadságát, jogait, véleményét stb korlátozzák, teljesen figyelmen kívül hagyják, elnyomják stb. ettől illiberális.

alöksz róz 2018.10.20. 12:31:10

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: a párizsi hajléktalanokról a sir bates haverodat kérdezd, egy párizsi gettóban él, közvetlen tapasztalatai vannak az ottani csövesekről.

Sir Bates dö Hól 2018.10.20. 13:02:51

@alöksz róz: miva'sanya? bántottak? anyu nem védett mög? ne sírjál, ilyen az élet...

taga20 2018.10.20. 13:08:15

@alöksz róz: te romlott lelkű fityeszszemét, arról nem pofázol, ami a cikkben van!

alöksz róz 2018.10.20. 13:54:37

@Sir Bates dö Hól: örülsz a név megfejtésének, gettólakó :-)
gánzenrózisz rákeról, mi? :D

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.20. 16:04:13

@6.Lenin: "Én is csak leírom a véleménye, ahogy te is, és mások is."

Mi igen, de te nem, csak a fideSSpropagandát tolod orrbaszájaba, narancstroll.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.20. 16:07:00

@taga20: "@alöksz róz: te romlott lelkű fityeszszemét, arról nem pofázol"

Ez a hulladék mindig menekül, nekem se mer válaszolni a saját "véleményére" feltett kérdésemre.

6.Lenin 2018.10.20. 16:15:03

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Minden vélemény egyben lehet egy "propaganda" is te fasz, hiszen azt fogadod el, mert azzal értesz 1et.
Te akkora seggfej vagy, hogy az már ordít.
A vélemény helyességét nem a vélemény alkotó határozza meg- mert az a diktatúra-, hanem a kívülállók, vagy elfogadva, vagy elvetve.
szerencsétlen barom.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.20. 16:43:33

@6.Lenin: "Minden vélemény egyben lehet egy "propaganda" is"

Olyan régen tolod a fideSS propagandát, hogy már arra se emlékszel, hogy valaha volt talán saját véleményed is. :))

6.Lenin 2018.10.20. 17:08:54

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

A te véleményed is egy propagandán nyugszik csak eltér az enyémtől.
És?
Te szeretnéd eldönteni, hogy kié a jobb? Ne bassz, kis diktátor.
A te véleményeddel semmi gondom, szart ér eddig, egy idióta kisebbségével azonos, ki nem szarja le? Jogod van hozzá, pátyolgasd, sok kárt nem tudsz vele okozni, és ez a lényeg.

alöksz róz 2018.10.20. 17:40:26

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: még mindig fosol felvállalni magad, vén komcsi? szégyelled?
ott voltál te is a múltkor a dk-s tüntikén :D

Sir Bates dö Hól 2018.10.20. 17:42:37

@alöksz róz: mint majom a farkának... bokád lemostad? tökeid leszálltak, kisszalonnáci?...

guma 2018.10.20. 17:45:18

@alöksz róz:

"hoznak szabályokat, intézkedéseket úgy, hogy közben nem érdekli őket, hogy az érintett kisebbség szabadságát, jogait, véleményét stb korlátozzák, "

meg azért, hogy ne vedd észre mennyi családot lakoltatni ki magáncégek (végrehajtók) rendőri segítséggel egy olyan országban, ahol igazán a tulajdonod sem tudod megvédeni, és a rendőr sem tud segíteni(?!)...

menj a francba ha szerinted az ilyen összetákolt törvény halmaz csak a kisebbséget korlátozza és többséget véd.

alöksz róz 2018.10.20. 17:46:12

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Olyan régen tolod a fideSS propagandát, hogy már arra se emlékszel, hogy valaha volt talán saját véleményed is." - nagy szavak ezek az egykori hivatásos komcsi propagandistától...

Sir Bates dö Hól 2018.10.20. 17:51:14

@6.Lenin: "Minden vélemény egyben lehet egy "propaganda" is te fasz, hiszen azt fogadod el, mert azzal értesz 1et."
ez nem igaz, a propaganda az közelebb áll a hitterjesztéshez...
(te nagyon ritkán osztod meg itt a véleményed, pedig én őszintén kíváncsi lennék arra, blogszféra-múltadtól függetlenül)
"A vélemény helyességét nem a vélemény alkotó határozza meg- mert az a diktatúra-, hanem a kívülállók, vagy elfogadva, vagy elvetve."
tízmillió légy nem tévedhet, igaz?...

alöksz róz 2018.10.20. 17:53:38

@Sir Bates dö Hól: látszik. körülugrálod és körbeugatod, mint egy rossz fogatlan kutya.

a többi szövegednek semmi alapja, és ezt te is nagyon jól tudod, te gettó szupersztár.
(vagy nem tudod, és akkor ostoba vagy. nekem mindegy.)

alöksz róz 2018.10.20. 17:56:48

@guma: te valahol nagyon eltévedtél.

Sir Bates dö Hól 2018.10.20. 17:57:35

@alöksz róz: "dk-s tüntikén"
a szóhasználat sokat elárul a jellemről, lefosott bokájú kis barátom... ha hárman vagytok, már el mered venni az óvodás nyalókáját, vagy vársz, míg megérkezik még egy haverod?...

Sir Bates dö Hól 2018.10.20. 17:59:26

@alöksz róz: ahogy látom, annyira mégsem mindegy:-)... a gettóban másként mennek a dolgok, gyere ki, megmutatom:-)...

Sir Bates dö Hól 2018.10.20. 18:05:15

@guma: ne törődj vele, három napig a falu bolondja volt, most acsarkodik, mint a megvert kutya:-)...

alöksz róz 2018.10.20. 18:05:30

@Sir Bates dö Hól: de, nekem pont mindegy, hogy hazudsz vagy hülye vagy, mert az eredmény ugyanaz.

alöksz róz 2018.10.20. 18:09:02

@Sir Bates dö Hól: ki akarod magad röhögtetni? majd pont fórumos noname hozzászólásoktól fog bárki megijedni :D

alöksz róz 2018.10.20. 18:11:08

@Sir Bates dö Hól: egy kicsit több önállóságot, papa, ne másolj

Sir Bates dö Hól 2018.10.20. 18:25:48

@alöksz róz: most már az agresszív kismalac stádiumban vagy... bokád tiszta?...

Sir Bates dö Hól 2018.10.20. 18:26:54

@alöksz róz: látom, ez betalált... megrogytál?...

alöksz róz 2018.10.20. 19:43:52

@Sir Bates dö Hól: elnyomva érzed magad a gettóban és itt próbálod magad a kívánt státuszba emelni a fórumon?
itt nem kell a falhoz lapulnod, de jó
:D

DFK 2018.10.21. 12:11:19

Gondolom a deokratikus megoldás az ingyen mindent a csöviknek.

6.Lenin 2018.10.21. 13:49:54

@DFK:

Semmit nem adnának a csöviknek, eddig se adtak, ha ők voltak hatalmon, de most ezért lehet ordibálni a jelenlegi kormányra. Ennyi a lényeg.
Szerintem.

antiinternáci 2018.11.03. 01:39:22

Ezek SDZ-nél továbbra is azon drukkolnak, hogy ne sikerüljön a kormánynak a szállókra terelni a hajléktalanokat. Ha a tervük bejön, akkor néhány ember meg fog fagyni a télen, és akkor majd azzal tudnak uszítani Magyarország ellen.
Ebből jól látszik, mennyire fontos valójában a libberráltaknak a hajléktalanok sorsa. Kizárólag kampányolni akarnak velük.
süti beállítások módosítása