B1 blogcsalád



Az Európai Néppárt megint megalkudott a Fidesz tagsága ügyében, Orbán azonnal be is intett Webernek (a hála nem politikai kategória!)

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. október 18. - Szelestey

• Orbán ugyan fordítva ül a lovon, de ez csak egészen kicsit zavarja az európai konzervatívokat, akiknél a jelek szerint minden elvet felülírnak az európai hatalmi igények 

• A magyar kormány újabb kampányba fogott az EU ellen, kitiltja a hajléktalanokat a közterületekről, leállítja a genderszakokat, és vívja a maga kulturkampfját. Nem hátrált meg a CEU ügyében, ellenben megosztja a magyar zsidóságot 

• Szegénységi bizonyítvány a magyar szociálpolitikának Münchenből 

 Le Monde

le_monde.jpg

Az Európai Néppárt félreteszi bármiféle szankció lehetőségét a tekintélyelvűséggel vádolt Orbán Viktor ellen és nem akarja kizárni a politikust. Ezt az EPP főtitkára közölte Brüsszelben a tömörülés mini csúcsértekezlete után. Vagyis a kormányfő maradhat a konzervatívok soraiban. Ebből az következik, hogy a magyarok erős embere a jobboldal színeiben kampányol majd az EP-választás előtt, noha bírálói szerint fenyegeti az igazságszolgáltatás, a civil szervezetek és az egyetemek függetlenségét, miközben a szélsőjobb bálványozza a földrészen. A jó egy hónapja született strasbourgi elmarasztaló döntés óta ugyan a Benelux-tagpártok vagy a svéd jobboldal, de még Junkcer is a politikus eltávolítását sürgette, a Néppárt azonban, Merkellel az élen, most másként határozott.  

Joseph Daul, az EPP elnöke elárulta, hogy igen nyílt vita zajlott, de semmiféle büntető eljárás nem került szóba. Orbánnak még az olyan kifogásokra sem kellett reagálnia, mint hogy be akarja záratni a CEU-t. Idáig a frakció azt remélte, hogy visszakozik ebben a kérdésben és ezáltal igazolni lehet, hogy miért tarthatja meg tagságát. Daul szerint ez ügyben a Bizottságnak válaszol majd.  A tanácskozáson még a legélesebb bírálók is visszafogták magukat. A finn Stubb, aki indulni akar Juncker megüresedő posztjáért, úgy fogalmazott, hogy folytatják a párbeszédet, és nem volna jó a kizárás. Bejelentette, hogy Helsinkiben, a közelgő néppárti csúcson nyilatkozatot adnak majd ki az értékekről és azt Orbánnal is alá akarják íratni. Már csak azt kellene tudni, mit lesz a dokumentumban.

Politico

politico.jpg

1. Az Európai Néppárthoz tartozó kormányok amellett vannak, hogy Manfred Weber legyen a konzervatívok jelöltje a Bizottság elnöki tisztéért folyó versengésben, a bajor politikust egyedül Orbán Viktor nem támogatja, noha amellé állt Merkel is, valamint az osztrák, ír, ciprusi, bolgár és horvát tagpárt, valamint a román államfő Nemzeti Liberális Pártja. Mint emlékezetes, az EPP jelenlegi frakcióvezetője határozottan kiállt a Fidesz ellen, amikor az Európai Parlament jó egy hónapja jóváhagyta a jogállami eljárást.

2. A volt finn kormányfő megerősítette, hogy harcot kíván folytatni az európai értékekért, ha a Néppárt színeiben megválasztják a Bizottság élére. Stubb, aki tegnap indította el kampányát, kifejtette, hogy értékek nélkül nincs semmi, ám az alapjogokat, az emberi jogokat, a liberális demokráciát, a szabadságot, a toleranciát, az egyenlőséget és a jogállamot kívülről és belülről egyaránt veszély fenyegeti. Utóbbinál említette az illiberális magyar rendszert. Éppen a normák védelmében keresztes hadjáratot kíván kezdeni. Ennek érdekében azon dolgozik, hogy növelje az EU népszerűségét és megállítsa a szélsőséges erők nyomulását. Foglalkozni akar az aggályokkal, amelyek a gazdaságot, valamint a migráció folytán a határok biztonságát övezik. Emlékeztetett arra, hogy odahaza már szerzett tapasztalatokat az ügyben, miként kell megállítani a szélsőjobbot.  

Elege van abból, hogy bizonyos politikusok gyűlöletet és félelmet terjesztenek a földrészen. Mint mondta, bizonytalanságot kelteni a legkönnyebb, ám annál nehezebb reményt nyújtani és megtalálni a megoldást. Fontosnak tartja, hogy az unió kimozduljon a kuckójából, továbbá, hogy legyen nemzedékváltás az európai vezetésben. A portál megjegyzi, hogy a konzervatív rivális, Weber sokkal jobb helyzetben van Stubbnál, mert tud háttéralkukat kötni. Ám a finn vezető ezzel együtt bízik abban, hogy az EPP-n belül nem az önös pártérdekek kerekednek felül, hanem az számít, hogy ki képes hozzásegíteni a konzervatívokat a győzelemhez az EP-választáson és irányítani a Bizottságot Európa következő generációja érdekében.  

Washington Post

washington_post.jpg

A szerkesztőségi vélemény úgy látja, hogy a tekintélyelvű, vagyis a populista és nacionalista politikusok időszaka köszöntött be, Trump pedig felhatalmazást adott a világ minden despotájának a gyilkolásra. A liberálisok az egyéni szabadságjogok hirdetőiként szinte pontosan olyan bajba kerültek, mint annak idején a 30-as években. Mindenütt azt tapasztalni, hogy illiberális vezetők kerülnek hatalomra és jogkörükkel kíméletlenül és nyersen élnek is. Elég csak megnézni Putyint, Hszi Csin-pinget, Asszadot, Dutertét, vagy azokat, akik aláássák a demokráciát Magyarországon, Lengyelországban és Nicaraguában. De idetartozik a szaúdi koronaherceg is, aki állítólag meggyilkoltatta és lefejeztette a Washington Post vendégszerkesztőjét.

Az elnyomó hullám összefügg azzal, hogy az amerikai elnök minden jel szerint nem annyira a szabadságért, hanem sokkal inkább az ellen harcol. Neki csak az a fontos, hogy más vezetők miként viszonyulnak hozzá, az nem érdekes, hogyan bánnak a saját népükkel, vagy a szomszédjaikkal. Ha a szaúdiak legfelső szintű jóváhagyással ölték meg Kashoggit, akkor azt legalábbis részben azért tették, mert úgy vélték, hogy Trumpot nem foglalkoztatja, ha eltűnik egy újabb „népellenség”. Így most jó diktátornak lenni, viszont annál veszélyesebb ez az időszak az ellenzékiek számára. Washington engedélyt adott az önkényuraknak, és azok megölhetnek bárkit, mert valószínűleg elmarad az amerikai reakció.

Die Welt

die_welt.jpg

Az újság a populizmust és a bevándorlást is azok közé a hatalmas gondok közé sorolja, amikkel a mostani uniós csúcs kénytelen szembenézni. Ami az előbbit illeti, a legtöbb tagállamban gomba módjára nőnek ki a földből a tekintélyelvű-nacionalista pártok, amelyek azután diktálnak a kormányoknak. A magyaroknál és a lengyeleknél már ők adják a miniszterelnököt. Céljuk a „nemzetállamok Európája”, amin az önző, hazai érdekeket és nem a közös célokat kell érteni. Viszont nem rosszak az esélyek, hogy Salvini ötlete nyomán, a Fidesz és a PiS bevonásával új, erős, jobboldali-populista frakció alakuljon Strasbourgban.

A migráció napjainkban tényleg alábbhagyott, de bármikor kiújulhat és erre az EU egyáltalán nincs felkészülve. Bizonytalan az is, mi lesz a kvótákkal. További gond a Brexit, az olasz költségvetés, valamint nyugat-balkáni államok felvétele. Ha ezek az államok gyorsan bekerülnek az unióba, az alighanem mérsékli sok polgár bizalmát a szervezet iránt és csak fellendíti a populizmust.

FT

financial_times.jpg

Orbán Viktor megpróbálja meglovagolni az Európai Parlament által kezdeményezett szankciós eljárást és új ellentéteket igyekszik gerjeszteni a bevándorlás kapcsán. Átszámítva 18 millió eurós kampányt indított az EP ellen, ám Kovács Zoltán szóvivő szerint felvilágosító hadjáratról van szó, amellyel hatékonyan el lehet juttatni a kormány üzenetét a néphez. A miniszterelnök úgy foglalt állást, hogy a strasbourgi döntés az európai liberális elit bosszúját jelenti. Célja az, hogy megbüntesse Magyarországot, amiért az határozottan ellenzi a migrációt, illetve a kötelező kvótákat. Mráz Ágoston Sámuel úgy látja, hogy a hatalom új ellentétpárt keres a társadalomban, és ez már nem a bal-jobb-felosztás, hanem a liberális-nacionalista. Kovács ehhez hozzáteszi, hogy itt nem a kormányt, hanem az országot érte politikai támadás.

És most következik az újabb nemzeti konzultáció, amely az ellenoldal szerint propagandaeszköz a hatalom számára, miközben az már most is szigorúan ellenőrzi a sajtót. Egy nyugati diplomata teljes őrületnek minősíti a kérdőíveket, mivel azok tele vannak célzatos kérdésekkel, amelyek sugallják a választ. Orbán már az európai választásokra készül és biztosra vehető, hogy határozottan kiáll majd a bevándorlás, illetve a laza határellenőrzés ellen. A már idézett diplomáciai forrás biztosra veszi, hogy lesz jó pár más célpont is. Krekó Péter úgy ítéli meg, hogy Magyarországnak nem a be-, hanem a kivándorlás okoz gondot, de itt olyan rituális, orwelli politikáról van szó, amely roppant hatékony.

Economist

economist_1.jpg

A lap úgy ítéli meg, hogy a liberálisoknak új módon kell közelíteniük a bevándorlás kérdéséhez. Az biztos persze, hogy illúzió mind a teljesen zárt, mind a teljesen nyitott határok gondolata. A nagy kérdés az, hol húzzák meg a választó vonalat a kettő között. A liberálisok élvezik a migrációval járó előnyöket, de nem törődnek az abból következő lakhatási, oktatási és egészségügyi ellátási gondokkal – állítja a másik oldal, hozzátéve, hogy a hazaiak közül akik nem annyira szerencsések, mint a kozmopolita elit, sokan kénytelenek megküzdeni az állásokért a jövevényekkel. Ez természetesen durva leegyszerűsítés. Nem kétséges, hogy gazdaságilag igen hasznosak a migránsok. A baj ott van, hogy sok liberális vezető elfelejtette megkérdezni az embereket, akarnak-e azok sok bevándorlót messzi földről. Pedig kiderült, hogy nem szeretnének.

Egy kicsiny, tehetős csoport idegengyűlölettel és tudatlansággal vádolja ezeket a tömegeket. Egy sokkal nagyobb tábor meg akarja védeni a kultúráját, ellenáll a gyors változásokkal szemben és jobban érdekli a saját népe, mint a világ többi része. És általában úgy érzi, hogy nem kell igazolnia álláspontját. A liberálisok ellenben gyakran nem gondolnak bele, ki is igazából az intoleráns. Ez magyarázza Trump, Salvini, Orbán és Kaczynski felemelkedését. Ily módon ha a liberálisok nem kívánnak még többet veszíteni a politikai színtéren, akkor egy kicsit jobban oda kell figyelniük a mások véleményére. A bevándorlásban ez azt jelenti, hogy az érkezők számát hozzá kell igazítani ahhoz, amennyit az érintett ország hajlandó befogadni, ideérve a beilleszkedéssel járó költségek előteremtését. De az a fontos, hogy számít a kultúra és a hagyomány. Hanem hajlandóak szembesülni mindezzel, a jómódú liberálisok igen sokat veszíthetnek.  

Bloomberg

bloomberg.jpg

Magyar zsidó szervezeteket fordít egymás ellen a Sorsok Háza. Fröhlich Róbert, Budapest főrabbija úgy nyilatkozott, hogy a Mazsihisz és az Emih vetélytársakból ellenség lett, és háború esetén csakis vesztesek vannak. Orbán Viktor, az európai nacionalista mozgalmak zászlóvivője jövőre kívánja megnyitni a holokauszt legújabb emlékmúzeumát, ám a bírálók szerint a terv tisztára akarja mosni Magyarország szerepét a zsidók meggyilkolásában. Egyben jól illusztrálja a kormányfő „oszd meg és uralkodj” stratégiáját, miközben megerősíti uralmát és illiberális demokráciát épít. Ezzel párhuzamosan a politikus szélesebb értelemben is nyomul kulturális területen, a Figyelő listát hozott nyilvánosságra azokról, akikről úgy gondolják, hogy nem férnek bele Orbán homogén, keresztény Európa-képébe. A lap tulajdonosa, Schmitt Mária, a Sorsok Házának felelőse.

A koncepció ellen tiltakozott a Yad Vashem Intézet és a washingtoni Holokauszt Múzeum. A Mazsihisz szerint a Köves Slomó-féle szervezet eszközzé vált a miniszterelnök kezében. Az EMIH költségvetési támogatását 2010 óta 33-szorosára emelték. Heisler András szerint itt az erőpolitikát lehet tetten érni, de ahhoz egyetlen zsidó szervezetnek sem szabadna a nevét adnia. Annál is inkább, mivel a koncepció kihagyja, illetve minimalizálja a magyarok felelősségét a népirtásban. Kovács András, a zsidó tanulmányok tanszékének vezetője a CEU-n, úgy értékeli, hogy a történelmet igyekeznek tisztára mosni. Orbán sokak szerint Soros kapcsán antiszemita nyelvezetet vetett be a legutóbbi választás megnyerésére. A politikus azonban visszautasítja, hogy gerjesztené a zsidóellenességet. Kovács úgy összegzi a helyzetet, hogy nagy a bizalmatlanság, és nincs sok ok a derűlátásra.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg

„Magyarországon szinte minden segítség elkel, sokkal többre van szükség, mint ahogyan azt a legtöbb német képzeli” - mondja az egyik müncheni segélyszervezet vezetője, aki ennek megfelelően immár nem csupán évente kétszer szervez gyűjtést, hanem minden pénteken várja munkatársaival az adományokat. A „Haar  magyar segély” 1990 óta működik és 4 éve már 200 szállítmányt küldött a magyaroknak, 12 millió euró értékben. Szerencsére a németekre lehet számítani, adnak ruhát, konyhai berendezéseket, bútort, de még kerekes széket is. A kamionok évente háromszor-négyszer kelnek útra, hogy enyhítsenek az ínségen a magyar kórházakban, iskolákban, óvodákban, a gyerekeket, időseket és fogyatékosokat gondozó intézetekben. A szervezet önkéntesei gyűjtenek ruhát, játékot, cipőt, szőnyeget és háztartási cikkeket, de szívesen veszik azt is, ha valaki pénzt ad, mert a fuvar sokba kerül.

Washington Post

washington_post_1.jpg

Orbán Viktor ugyan beleírta az alaptörvénybe, hogy céljának tekinti a kereszténység megőrzését, ám segélyszervezetek szerint a dokumentum egyre nagyobb fenyegetést jelent az általa megvédendő eszményekkel szemben. Míg keresztény közösségek egész Európában azon dolgoznak, hogy felkarolják a hajléktalanokat, a magyar kormány kitiltotta a fedél nélküli embereket a közterületekről. Ám jogvédők szerint nincs elegendő, megfelelő menedékhely és azt is mondják, hogy itt az illiberalizmus csap le, minden emberiességi megfontolás nélkül. A földönfutók ellen már idáig is jó pár törvény látott napvilágot, de ezúttal nagyon nehéz jogi úton elérni a legutóbbi alkotmánymódosítás módosítását.  Viszont aki nem engedelmeskedik, azt mostantól kezdve becsukhatják. A hajléktalanokkal szembeni bánásmód belejátszott abba, hogy az EP szankciókat határozott el Magyarország ellen.

Der Standard

der_standard.jpg

1. Magyarországon immár hivatalosan betiltották a gender tanulmányok oktatását, mivel a szak szálka Orbán és ideológusainak szemében. A kormány maradi nő- családképet hirdet, nem hajlandó pl. csatlakozni a családi erőszak tilalmát kimondó Isztanbuli Egyezményhez. A 10 millió magyar számára ’keresztény-nemzeti identitást’ ír elő. Ebbe nem illik bele, ha valaki más véleményen van a nemek szerepéről. A hatalom egyébként is azon van, hogy mind inkább megfojtsa a bírálni merészelő tudományt. Kantárra fogja még a tekintélyes MTA-t is. Az Akadémia részéről főleg a társadalomtudósok vonták magukra a miniszterelnök embereinek haragját, mivel alapos tanulmányokban tárták fel a szegénység és a migráció kulisszatitkait. Közben a CEU fennmaradását nagy veszély fenyegeti a rá szabott törvény miatt.

2. A kommentár azt emeli ki, hogy Orbán Viktor új ellenségképet gyártott: a fiktív fenyegetést ezúttal a genderszak testesíti meg. Ezért úgy gondolja, hogy meg kell védenie attól a népét. A tilalom persze főként hatalompolitikai sakkhúzás. Az érvelés ugyanis aligha lehetne ellentmondásosabb. Mármint hogy nincs elég jelentkező, illetve hogy szétrombolná a nemzet keresztény alapjait, ha tudományosan foglalkoznának a nemekből következő szerepekkel. Ám ha úgy állítják be, hogy a tárgy oktatása az egész társadalmat veszélyezteti nagyjából 20 diák esetén, nos, akkor itt ugyanarról van szó, mint a Soros elleni kampánynál: ellenséget kell felmutatni. És hogy az egyetemeken mit taníthatnak, arról nem a szakmai testületek dönthetnek, hanem Orbán és a hívei – ideológiai alapon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8914308037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.18. 06:52:38

A Liberális Néppárt retteg a kelet-európaiaktól, ez a következtetés.

Tehát most kell ütnünk őket, míg gyengék.

NemodaBuda 2018.10.18. 08:14:36

Az EPP nem liberális, de még lehet ! Amíg azonban egy orbántól sem tud megszabadulni, addig vesztésre áll. Ezzel a fazonnal gyengébbek, ellenszenvesebbek, és a szavazók elfordulnak tőlük. Ha még ennyit sem képesek felfogni, tényleg megértek a vágásra. A populista szemét elárasztja a földrészt, lehet, hogy a liberális demokrata világ átmenetileg illegalitásba szorul ? Jönnek Attila hordái, majd utána egy sötét középkor ? Mindegy, akkor is jön majd a felvilágosodás, a megszenvedett igazság. Annak a pár ezer embernek, aki még megmarad !

Helga Beauty Salon. 2018.10.18. 10:40:04

Úgy látom ez a poszt zsidókról szól, úgyhogy számomra érdektelen.
Maceszhirdetés ez amúgy?

paraszthajszal 2018.10.18. 10:53:44

„Nem kétséges, hogy gazdaságilag igen hasznosak a migránsok.”

Már amelyik. Az a csóró migráns, aki nem beszéli a befogadó ország nyelvét, és nem is hajlandó azt megtanulni, vagy annak a kulturájához alkalmazkodni, az nehezen lesz hasznos gazdaságilag. A terrorizmusról nem is beszélve.

Ha valaki mondjuk egy multihoz menedzsernek jön, esetleg nagyobb összeget fektet be, az mondjuk más tészta, náluk annyira nem fontos a nyelvismeret és az alkalmazkodás, sőt (utóbbiak) akár elvárhatják, hogy hozzájuk alkalmazkodjanak (bizonyos mértékig), hiszen a „vevő a király”.

rallus 2018.10.18. 12:38:18

@paraszthajszal: Az embercsempészeknek hasznosak és az Európát konkurensnek tekintő multiknak...

Tangooo 2018.10.18. 17:56:18

Az egyértelmű, hogy a Washington Post-ot elmebetegek írják.

élveteg 2018.10.18. 19:56:17

"Nem kétséges, hogy gazdaságilag igen hasznosak a migránsok."

Tényleeeg ?Akkor itt a csodafegyver az Orbán megfegyelmezésére Jelentsék ki hogy nem adunk egyett sem ebből az igen nagy haszonból

Brix 2018.10.18. 20:14:24

A liberális demokrácia jól működő társadalmi rendszer (lenne) , ha egymáshoz hasonló alapértékeket valló, kiegyensúlyozott vagyoni viszonyokkal rendelkező- és kulturálisan hasonló egyének alkotják a társadalmat. Ha ennek nincsenek meg a feltételei , akkor az emberek elfordulnak a túlzottan nagy szabadságot kínáló rendszertől egy olyan felé, amely keményebb fellépést ígér azokkal szemben, akik megpróbálják megbontani a kialakult equilibriumot. Ekkor jönnek az erőskezű ( vagy erősnek látszó) populista politikusok , mint Orbán, vagy Trump , akik megoldást próbálnak kínálni, a globalizáció kisembert leginkább érintő problémáira...
Amíg az átlagpolgár nem érzi úgy , hogy a liberális demokrácia meg tudja védeni őt a külső kihívásoktól , addig populizmus terjedőben lesz...

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2018.10.18. 20:32:17

kedves, hogy a világ minden táján felismerték, hogy a Miniszterelnök Úr európa központi vezetője

inteligencs elenzeki 2018.10.18. 20:41:05

@paraszthajszal:

"„Nem kétséges, hogy gazdaságilag igen hasznosak a migránsok.”

Már amelyik. Az a csóró migráns, aki nem beszéli a befogadó ország nyelvét, és nem is hajlandó azt megtanulni, vagy annak a kulturájához alkalmazkodni, az nehezen lesz hasznos gazdaságilag. A terrorizmusról nem is beszélve."

Bizony hogy hasznos, csak nem az átlagembereknek.
A betelepülő migri egy fogyasztó, aki az adódból, és állami hitelekből, (végül is áttételesen is az adódból fogyaszt.) Nagyon jól látják ezt, akik finanszírozzák a migritámogató szervezeteket.
Egy német, aki megkeresi a havi 3-4000 euróját, nem fogja mindet ruhára kajára költeni. arra ott lesz az adójából támogatott migri.
Kinek jó ez ? Na, hát persze hogy a gigabefektetőknek, akiknek állampapírok, bankok, multinacionális cégek vannak a kezében. Hadd pörögjön a piac.
B.meg nem munkás kell már ide, hanem fogyasztó.
Azt meg ott a Hawaii villájában vagy mittom én hol magasan leszarja, hogy itt közben azért felrobban 1-2 bomba, migrik bűnszervezetei terrorizálnak, és az emberek (egyébként a migrik egy része is) nem mer az utcára menni. Hisz a 4 fal között is lehet fogyasztani .:) Ki van ez találva ne aggódj. Így hasznosak gazdaságilag a migrik.

_Ske_ 2018.10.18. 20:50:09

@Helga Beauty Salon: Húzz is el a szalonodba OV farkát kényeztetni. Máshoz úgy sem értesz...

PSX 2018.10.18. 21:01:11

@maxval balcán bircaman: hasznos lenne megjáratni rajtad egy buzogányt /mielőtt
megrohadsz, te patkány/.

conchita wurst 2018.10.18. 21:23:13

Ismet elmaradt az atombomba.

Európai téridő 2018.10.18. 21:40:37

Ac Economist már kezdi kapiskálni, hogy merre van az amarra és a liberálisok türelmetlenségét is, mint a "befeszülés" lehetséges okát említi. A Bloomberg viszont - más "nyugati" sajtóorgánumokhoz hasopnlatosan -, egyoldalúan, csak Heisler és a Mazsihisz érveit mutatja be. Hogy a Sorsok Háza-koncepció állítólag "tisztára akarja mosni Magyarország szerepét a zsidók meggyilkolásában". Ez nem igaz. Az Alaptörvényben benne van, hogy Magyarország 1944. március 19-én elvesztette szuverenitását, semmit sem tehettek, az egész eseménysor "rapid" volta miatt. Ezt sokan vitatják, viszont Edmund Veesenmayer, az ország megszállása utáni német "helytartó", "Magyarország tényleges ura", ahogyan azt "A Wilhelmstrasse és Magyarország 1933-1945" c. 1968-as forráskiadvány bevezető tanulmánya is mondja, ki van retusálva a képből, Adolf Eichmannt pedig, aki megszervezte a magyar zsidóság deportálását, ugyancsak nem emlegetik túl gyakran, amióta az izraeliek kivégezték. Az már haladás, hogy a Szovjetunió megtámadása, illetve a németek vereségével végződő moszkvai csatától számítva egyes történetírók elismerik, hogy benne lehetett a pakliban Magyarország német megszállásával való fenyegetés, ha nem küldenek katonákat a keleti frontra. De a tét tovább emelhető, mert ez a fenyegetőzés Jugoszlávia megtámadásától is számítható, amikor a németek kikövetelték Magyarország részvételét a hadműveletekben, így érthetőbbé válik Teleki Pál öngyilkossága is. Ha ez így megy tovább, ezt a fenyegetést és vele a szuverenitás fokról fokra történő korlátozását akár 1938. március 12-től az Anschlusstól is számíthatjuk, amikor Hitler Birodalma közvetlen szomszédunk lett. És ebben az évben kezdett 18, illetve 10 év szünetet követően "zsidótörvényeket" megszavazni a magyar Parlament, vélhetően német nyomásra. De a szuverenitás korlátozása lehetett Európa nagy részének németek általi megszállása és a tengelyhatalmak és a Szövetségesek közötti szembenállás is. De a szuverenitás korlátozása lehetett Európa nagy részének németek általi megszállása és a tengelyhatalmak és a Szövetségesek közötti szembenállás is. De Heislerékés sokan mások is, mindezt ignorálják. Nem jól teszik.

conchita wurst 2018.10.18. 21:45:10

@Európai téridő: Orban egyik zsenialis huzasa volt a zsidok megosztasa

Nem kell media-holoszart ennunk naponta mint a jo oreg libant idokben amikor a Jobbik letrejott

paraszthajszal 2018.10.18. 21:51:52

@_Ske_: „Húzz is el a szalonodba OV farkát kényeztetni”

@PSX: „megrohadsz, te patkány”

Szóval ez a híres baloldali-liberális demokratikus vitakultúra; a témához nincs mondanivalójuk, csak a személyeskedés, trágárkodás megy nekik?

@Comte de Gippaud: „Hadd pörögjön a piac.
B.meg nem munkás kell már ide, hanem fogyasztó.”

A fogyasztás fontos ahhoz, hogy jól menjen a gazdaság, ezt nem vitatom, de ehhez nem kellenek migránsok. Lehet ezt okosan is csinálni.

A SZÉP kártya pl. pont jó erre – ami arra megy, azt nem lehet „megtakarítani”, el kell költeni kajára, szállásra stb. Ez jó a belföldi vendéglátóhelyeknek, jó a szállásadóknak, jó a turizmusnak. Hasonlóan a jegybank jelenleg vezetésének preferált monetáris politikája (alacsony kamattal élénkítsük a fogyasztást, beruházásokat) szintén pörgeti a gazdaságot.

Kellenek ehhez migránsok? Aligha hiszem.

_Ske_ 2018.10.18. 22:11:44

@paraszthajszal: "Szóval ez a híres baloldali-liberális demokratikus vitakultúra; a témához nincs mondanivalójuk, csak a személyeskedés, trágárkodás megy nekik?"
Látod ez is a baj veletek. Fogalmad sincs az előzményekről. Helga egy másik cikk másik kommentjében kijelentette, hogy mindenkit meg kellene ölni, aki
a) nem ért a kormánnyal egyet
b) nem osztja a véleményét.
Szóval maradjunk annyiban, hogy amíg Helga Beauty Salon meg akar engem ölni, addig hadd ne finomkodjak vele.
Te meg, ha nem tudsz valamit, inkább hallgass. Vagy kérdezz.

laci_52 2018.10.18. 22:13:50

@Európai téridő: Jól beszélsz! Hozzá kellene még tenni, hogy Horthy(a már megszállt országban!) mihelyst infót kapott a deportálásokról, erélyes fellépésével zsidók százezreit mentette meg a deportálástól. Ők pedig - érthetően - anyagilag támogatták őt az emigrációban.

Később, a kommunista rendszerben és azóta sem volt kis hazánkban kormány által támogatott antiszemitizmus, a Kádár-rendszer egyenesen a szőnyeg alá söpörte ezt a problémát és azóta sincs ez napirenden. Jómagam békaperspektívából ugyanezt tapasztalom: voltak és vannak is zsidó barátaim, gazdag zsidót sokat ismerek, csóró zsidót egyet sem...

conchita wurst 2018.10.18. 22:19:51

@laci_52: erdekes lett volna a komcsi antiszemetizmus leven hogy Rakosi es adminisztracioja is zsido volt

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.10.18. 22:21:57

Mmmi a g.cim van,hogy ma az összes fideszbirka előkerül??
Riadót fújtak a pártközpontban??

n_dy 2018.10.18. 22:27:17

... kitiltja a hajléktalanokat a közterületekről????
... ennyire hazugok vagytok, vagy ennyire hülyék az olvasóitok?

Rоdney_2 2018.10.18. 22:47:01

Orbán megint megússza.

a nagy hohoohooo 2018.10.18. 22:49:14

@conchita wurst: Fő a víz a békának:
2018.09.14
Weber: Magyarországon rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot
Orbán Viktor kormánya nem tett lépéseket a kompromisszum felé .
Ezen uniós alapértékeket illetően nem szabad kompromisszumot kötni, ezért is volt szükség a magyar helyzetről szóló különjelentés megszavazására az Európai Parlamentben – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője a Le Soir című belga lapnak adott pénteki interjújában.
CEU, civil szervezetek

Weber elmondta, azért szavazott igennel az úgynevezett Sargentini-jelentésre, mert Orbán Viktor kormánya nem tett lépéseket a kompromisszum felé annak ellenére sem, hogy korábban még az alkotmányt is hajlandó volt módosítani az Európai Bizottság kifogásai miatt, ezért most „más szintre” kell emelni a párbeszédet. „Európa a kompromisszumot jelenti” – fogalmazott.

Leszögezte ugyanakkor: az uniós alapértékeket illetően nem lehet kompromisszumot kötni, ezért is szavazta meg a jelentést a néppárti képviselők többsége.

A frakcióvezető a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyét és a civil szervezeteket érintő új törvényeket említette elsősorban, de hangsúlyozta, hogy Magyarországon fennáll a veszélye a jogállamiság rendszerszintű sérülésének.
Az EP döntése politikailag és szimbolikusan is történelmi jelentőségű

„Mi felelősséget vállaltunk, most a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak kell végre megoldania a kérdést” – közölte.

A cikk szerint az Európai Parlament döntése politikailag és szimbolikusan is történelmi jelentőségű.

Weber más kérdésekről is beszélt, és kiemelte, az uniós tagországoknak mielőbb megállapodásra kell jutniuk a migrációs helyzet kezeléséről, ugyanis a populista erők malmára hajthatja a vizet a jövő évi európai parlamenti választásokon, amennyiben ez nem sikerül.

Mint mondta, erősíteni kell a határvédelmet, ki kell fejleszteni egyfajta szolidaritási mechanizmust, illetve segíteni kell a származási országokat a kiváltó okok megszüntetésében.

(Forrás: MTI)

conchita wurst 2018.10.18. 23:13:03

@a nagy hohoohooo:
egni megint a lipsik fognak

kov. valasztasi kiszopas 2019 tavasz

vénkujon 2018.10.18. 23:15:07

minden öszejőn a miniszerelnők urnak. kivéve, hogy kedvenc lapdahajtói a magyar focisták csak fingorászni képesek a pályán. sajnos ök viszik majd a végsö romlásba enek az udorito pártnak-a fideznek- az elnök vezérigaszgatóját Órbán Viktor tekintetes Miniszerelnök Urat! én megbizom a magyar nemzeti lapdahajtokban!

@Dr Szopjatokle Mind: te szerencsétlen idiota. itt sem érti senki hagyd a faszba. menyé visza köbányára szopkodni mások fhaszát

vénkujon 2018.10.18. 23:19:50

@conchita wurst: de elébb nézzünk elöre a miniszerelnők ur kiszopásáig: 2018. november 15. :) na ha eszt megfejted akór befizetlek a fentebb komentoló dr. szopihoz egy szopásra.

MACISAJT1 2018.10.19. 00:03:40

Washington Post

" A hajléktalanokkal szembeni bánásmód belejátszott abba, hogy az EP szankciókat határozott el Magyarország ellen."

Tényleg? Miféle "'szankciókat" határozott az EP Magyarország ellen?
Csak nem a szar hentini jelentést festi át "szankcióknak"?

Bloomberg

" Kovács András, a zsidó tanulmányok tanszékének vezetője a CEU-n, "

Miféle tanszék???? zsidó tanulmányok tanszéke?????
Miről is ír a blumberg ( valójában simon zoltan ettárs)?

Muhaha

eloi 2018.10.19. 00:12:40

@Európai téridő: Nem csak a szomszédaink lettek, de akkoriban adták vissza a Felvidéket és Észak-Erdélyt is. (Bécsi döntések.) És nem csupán a két szép szemünkért. Pláne, hogy Hitler és Horthy utálták egymást. Mi a részleges revízióért szálltunk be a buliba, a németek meg ezért kértek cserébe ezt azt. Mondjuk hadsereget a Donhoz, zsidó törvényeket...(aztán sajnos a zsidókat is).

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.10.19. 12:22:13

@Comte de Gippaud: " ... Azt meg ott a Hawaii villájában vagy mittom én hol magasan leszarja, hogy itt közben azért felrobban 1-2 bomba, migrik bűnszervezetei terrorizálnak, és az emberek (egyébként a migrik egy része is) nem mer az utcára menni. Hisz a 4 fal között is lehet fogyasztani .:) Ki van ez találva ne aggódj. Így hasznosak gazdaságilag a migrik. ... "

Nehogy azt hidd, hogy lesz@rja, fennen hirdeti, hogy megrázta a tömeges halál, hogy az egy világellenes cselekedet, hogy részvét meg minden, DE odahaza tapsikol a gyönyörtől, mert ugye a rombolás ellentételezésére felújítás, építés, állami segélyek, hadsereg mozgósítása, nyomozás, kémkedés... azaz fogyasztás, fogyasztás és fogyasztás a reakció...
süti beállítások módosítása