B1 blogcsalád



A kutya ugat, a versenyképesség marad - Magyarországnál a növekedés motorját tekintve csak a románok, bolgárok és horvátok állnak rosszabbul a térségben

Nemzetközi sajtószemle

2018. október 17. - Szelestey
  • Zajlik az újabb ipari forradalom, a magyar gazdaság mégis egy helyben vesztegel és nem képes javítani a kulcsfontosságúnak számító versenyképességen - derül ki a Világgazdasági Fórum legújabb összefoglalójából.
  • Macron hivatalosan is meghirdette, hogy ringbe száll Európában a szélsőséges nacionalizmus ellen, a magyar és a lengyel jogállami eljárás viszont egy helyben topog, mert a Bizottság fél, hogy az ellenerők megkontrázzák a procedúrát.
  • Továbbra is értetlenség kíséri, miért kell drákói szigorral eljárni a hajléktalanok ellen, az üzleti világ pedig nem kapiskálja, mi rejlik az orbáni bölcsesség mögött, hogy megemelték az MNB aranytartalékát.

World Economic Forum

wef.png

Nem javult a magyar gazdaság versenyképessége az elmúlt egy évben. A Világgazdasági Fórum legújabb rangsorában Magyarország továbbra is a 48. helyet foglalja el, 140 állam közül. Igaz, a részmutatók, az infrastruktúra állapotát leszámítva egytől egyik javultak, ám az egészét nézve mégsem sikerült előbbre lépni. Mellesleg a részadatokat tekintve még mindig az infrastruktúrát tekintve állunk a legjobban, a 28. hely jutott nekünk. Az országok teljesítményét a svájci intézmény szakértői 12 kategóriában értékelték, ezen belül mi a legrosszabb teljesítményt a munkaerőpiacot, valamint a cégek számára nyújtott piaci lehetőségeket illetően produkáltuk, 83., illetve 82 hellyel. A gazdasági dinamizmust tekintve pedig a 75. helyig jutottunk. A listát egyébként az Egyesült Államok vezeti, mögötte Szingapúr, Németország, Svájc és Japán a sorrend.

A kelet- és közép-európai államok közül csak Románia, Bulgária és Horvátország áll rosszabbul, mint Magyarország, miközben az összeállítás szerint napjainkban a tét az, hogy a nemzetgazdaságok miként boldogulnak a 4. ipari forradalom viszonyai közepette. Merthogy mennyire tudnak igazodni az új feltételekhez, az meghatározza, hogy a jövőben virágoznak, vagy éppen egy helyben vesztegelnek, ami még jobban szétszakíthatja a társadalmat és fokozhatja a szociális feszültséget. Viszont ha javul a versenyképesség, ami a növekedés legfőbb tényezője, az magasabb béreket, valamint javuló megelégedettséget jelent az emberek részéről.

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

A francia elnök szerint Európa azt kockáztatja, hogy alvajáró módjára ismét utat nyit a nacionalizmusnak, ezért a földrésznek azon kell dolgoznia, hogy leküzdje a szélsőséges új hullám miatt rá váró nehéz időszakot. Mint mondta, akik nem veszik észre, hogy mi zajlik körülöttünk, azok egyszerűen alszanak. A politikus éppen a szélsőség elleni harcra, valamint a nemzetközi együttműködés szükségességére építi kampányát a jövő májusi EP-választás előtt. Ennek kapcsán most azt hangsúlyozta, hogy a közös értékek mentén újra kell szervezni a pártokat. Összeurópai, pártokon felül álló csoportot kell létrehozni a progresszív erők közreműködésével – a nacionalisták ellen. Úgy fogalmazott: az ártatlanság kora véget ért, a haladó körök teljesítményét annak alapján ítélik majd meg, hogy azok mennyire bátrak.

A hírügynökség megjegyzi, hogy Macron odahaza legyőzte az Európa- és bevándorlás-ellenes Le Pent, ám közben szélsőjobbos szervezetek egyre csak erősödnek Németországban, választást nyertek Olaszországban és Ausztriában, sőt, ezek az erők Magyarországon és Lengyelországban már hatalmon is vannak.

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Egyre erősödik az aggodalom a magyar és a lengyel jogállam miatt, ám egyik ország ellen sem jut előbbre az uniós eljárás, mert egyes tagok visszariadnak a nagy botránytól. A lengyelek ügyében semmiféle következtetést nem vontak le a baljós helyzetjelentésből az esti külügyminiszteri tanácsülésen. A tanácskozás osztrák elnöke csupán annyit jelentett be, hogy a következő tanácskozásig megvitatják a hogyan továbbot. A testületnek következő lépésként szavazás formájában, 4/5-ös többséggel meg kellene erősítenie, hogy Lengyelországban egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének veszélye.  Hogy idáig még nem jutottak el, annak okát leginkább abban látják, hogy elsősorban a közép- és kelet-európai államok fenntartással viseltetnek a Bizottság által kezdeményezett szankció iránt. Ugyanakkor tegnap Franciaország és Németország közös nyilatkozatban állt ismét csak Brüsszel mögé, rámutatva, hogy folytatni kell a folyamatot Varsó ellen a 7-es paragrafus alapján. 

Magyarország kapcsán a Tanács mindössze arra szólította fel az Orbán-kormányt, hogy az foglaljon állást az Európai Parlament által emelt panaszok ügyében, miután a strasbourgi testület a demokrácia, a jogállamiság és az alapjogok megsértésének veszélye miatt eljárást kezdeményezett. A Bizottságot pedig arra kérték fel, hogy adjon tájékoztatást, milyen okokból voltak és vannak folyamatban szerződésszegési eljárások a magyar állam ellen. 

Politico

politico.jpg

Nem hozott semmiféle érdemi előrelépést a magyar és a lengyel jogállami gondok ügyében az uniós külügyminiszterek luxemburgi ülése. A láthatóan kedvetlen osztrák elnökség kénytelen volt napirendre tűzni a kérdést, mindössze pár nappal azután, hogy a Kurz kancellár nyilvánosan a Fidesz EPP-tagsága mellett foglalt állást. Az osztrák EU-ügyi miniszter a tanácskozás után azt közölte, hogy a Magyarország ellen kezdeményezett EP-határozat kapcsán mindössze eljárásjogi kérdésekről esett szó. Hozzátette, hogy a magyar kormány beleegyezett: írásban véleményezi a strasbourgi kifogásokat. Lengyelországról Timmermans bizottsági alelnök azt állapította meg, hogy ott tovább csökkent az igazságszolgáltatás függetlensége, de folytatják Varsóval a párbeszédet. 

Egy EU-diplomata szerint ugyan valóban nehézkesen halad mindkét ügy, de ez stratégiai megfontolásokból van így, mert a Bizottság szeretné életben tartani a kérdést, miután tudja, hogy ha összeállnak az ellenkező véleményen lévő államok, akkor meg tudnák hiúsítani mindkét eljárást

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Emberi jogi szervezetek keményen bírálják az új magyar törvényt, amely kb. 20 ezer ember számára tiltja meg, hogy a közterületen éljen. A vitatott jogszabály börtönnel fenyegeti azokat, akik megszegik, miközben a menedékhelyeken csak hozzávetőleg 11 ezer hely van. A hatalom azt állítja, hogy az érintettek érdekében járt el, ám jogvédők és nemzetközi szervezetek bírálják az ügyben a jobboldali-populista Orbán-kormányt. A jelentés emlékeztet arra, hogy az Európai Parlament a múlt hónapban szankciós eljárást indított Magyarország ellen és az alapjául szolgáló Sargentini jelentésben az egyik vádpont az volt, miként bánnak a hatóságok a fedél nélkül maradt emberekkel. 

Le Figaro

le_figaro_1.jpg

Eddig csupán 500 eurónak megfelelő pénzbírság fenyegette Magyarországon a hajléktalanokat, de most már be is csukhatják őket, ha három figyelmeztetés után is ragaszkodnak ahhoz, hogy az utcán aludjanak. Az alaptörvény az emberkereskedelem és a terrorizmus után immár azt is megtiltja, hogy bárki közterületen éljen. A rendőrség jogot kapott, hogy elzavarja ezeket az embereket, illetve hogy lerombolja kunyhóikat. Viszont a hatalom egyelőre semmiféle azonnali megoldást nem javasolt az érintetteknek. Udvarhelyi Tessza, a Város Mindenkié Mozgalom vezetője azt mondja, hogy hosszú távon sem a rendőrség, sem a szociális ellátó rendszer nem tud megfelelni a jogszabálynak. Egyik munkatársa pedig úgy nyilatkozott, hogy a kormány semmit sem tesz a legelesettebbek érdekében, viszont arra készül, hogy kíméletlenül megbüntesse mindazokat, akik olyan pechesek, hogy nincs tető a fejük fölött. Ebbe beleértendő az is, hogy elvehetik mindenüket, még az állataikat is.

Die Presse

die_presse.jpg

Egyedül a Fundamentánál kétezer üzletkötő kerül egyik pillanatról a másikra az utcára, miután a kormány lehetetlenné tette ezt a fajta megtakarítási formát, amely pedig roppant népszerű volt, miután egyébként igen alacsonyak a betéti kamatok. Viszont ez esetben a hozam meghaladhatta akár a 10%-ot is, miután az állam a befektetett pénzt megfejelte 30%-kal, ami 72 ezer forintos maximumot jelentett. A pénztárak összesen 800 milliárd forintot forgattak, számukra a jogszabály súlyos csapás. Az érintett cégek egyelőre nem kívánták értékelni a fejleményt. Arra hivatkoztak, hogy még várják a részleteket. Egyébiránt a Fundamenta csaknem 20 %-os hasznot könyvelhetett el tavaly, de pl. az Erste érintett cége két milliárdos veszteségbe futott bele.

FT

financial_times.jpg

Matolcsy György még Magyarország középkori történelmét is felidézte, amikor stratégiai fontosságú döntésként bejelentette, hogy a Nemzeti Bank tízszeresére növelte aranytartalékát, ám ettől még elemzők a fejüket vakarják az Orbán Viktor által kezdeményezett lépés láttán. Timothy Ash, a Bluebay Vagyonkezelőtől furának nevezte a döntést. Mint megjegyezte, nehéz megérteni, mi rejlik mögötte. Talán az, hogy a magyar fél a függetlenségét igyekezett kihangsúlyozni, miközben egyre rosszabb a viszonya Brüsszellel. A 4,4 tonna arany különben nagyjából annyi, amennyit a keleti tagok átlagosan tartalékolnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr614306061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rallus 2018.10.17. 07:08:35

Az Amerikai Egyesült Államoknak, amelynek nemzeti valutája meghatározó szerepet tölt be a világ pénzügyi rendszerében, 8134 tonna az aranytartaléka, amely a teljes tartalék 73,5 százalékának felel meg.
A barmok! Ezt még nehezebb megérteni....

rallus 2018.10.17. 07:25:58

Az Amerikai Egyesült Államoknak, amelynek nemzeti valutája meghatározó szerepet tölt be a világ pénzügyi rendszerében, 8134 tonna az aranytartaléka, amely a teljes tartalék 73,5 százalékának felel meg.
A barmok! Ezt még nehezebb megérteni....

2018.10.17. 13:18:32

@rallus: Tanulj még, rád fér ! Talán akkor megérted , az usákok aranytartalékának lényegét ! De addig, ne nevettesd már ki magad !

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.17. 19:17:42

"Zajlik az újabb ipari forradalom, a magyar gazdaság mégis egy helyben vesztegel és nem képes javítani a kulcsfontosságúnak számító versenyképességen - derül ki a Világgazdasági Fórum legújabb összefoglalójából."

A versenyképesség valóban fontos, de a Világgazdasági Fórum rangsora nem objektív.

Néhány példa, hogy miért nem a teljes valóságot tükrözi a rangsor:

1. A WEF globális versenyképességi rangsora és az Európai Bizottság által készített innovációs felmérés köszönő viszonyban sincs egymással. Míg a versenyképességi rangsorban 6 régiós és 4 dél-európai országból 2017-ben a 8. helyen állt Magyarország, addig az innovációs felmérésben ugyanazon 10 ország között Magyarország a második helyen áll.

2. Ellentmondásos az is, hogy a magyar versenyképesség 2007-ben volt a legjobb., pedig akkor fegyelmezetlen költségvetési politika jellemezte az országot, és az IMF hitel nélkül bekövetkezett volna az államcsőd.

3. Magyarország az EU és a WTO tagja, egyrészt nincsenek érdemi külkereskedelmi akadályok, másrészt nem nagyon különbözhet a többi uniós országétól. Mégis a WEF szerint Magyarország a 114. ebben a rangsorban, és jelentősen elmarad a régiós országoktól. De ha megnézzük a Világbank Doing Business felmérését, ők Magyarországot ugyanebben a tekintetben az első helyre sorolják.

4. Megint csak egy jó példa az ún. technológiai abszorpciós képessége egy gazdaságnak. Ez minden elmélet, meg a tapasztalat szerint is időben egy stabil indikátor. Bármi történik is egy országban, ez nem tud egy-két év alatt nagyot változni. Magyarország két év alatt 72 helyet rontott e tekintetben a WEF szerint.

5. Elmondható, hogy a felhasznált adatok zöme kérdőíves felmérésekből származik és nagyrészt szubjektív, önkényes megítélésre támaszkodó adat.
süti beállítások módosítása