B1 blogcsalád



Ilyen a megszorítás: 5 abszurd tény a lakástakarékok megszüntetése körül

2018. október 16. - Mr Flynn Rider

Nem mondták ki, de az ilyen intézkedéseket megszorításnak hívta a kormány. Ma sürgősséggel megszüntetheti a kormány a lakástakarékok állami támogatását, miután tegnap Bánki Erik fideszes képviselő beadta az erről szóló javaslatot.

panellakas_epitkezes.jpg

Az állami támogatás összege most még a betétként elhelyezett összeg harminc százaléka, legfeljebb azonban megtakarítási évenként 72 ezer forint. Állami támogatás nélkül pedig a lakás-takarékpénztárak épp a legfőbb vonzerejüket vesztik el, így megindult a roham az utolsó szerződésekért; az ügyfelek órákat álltak sorba, hogy még köthessenek egy-egy szerződést. Nézzünk néhány furcsaságot az egész ügy körül.

1. Teljesen fals a kormány indoklása

Azt állítja a kormány, legalábbis a javaslatot beadó politikus, hogy alig épültek új lakások, ráadásul gyakran medencét vagy szaunát építettek a támogatásból. Erik indoklása szerint

„a lakástakarék program mára egy, az állam és az adófizetők számára költséges, de nem hatékony konstrukcióvá vált. Miközben az összes öngondoskodási megtakarításnak csak az egyharmadát teszi ki a lakástakarékban tartott összeg, addig az összes ilyen jellegű állami támogatás háromnegyede kerül évente a lakástakarék-pénztárakhoz. (...)

A jellemzően kis összegű konstrukció miatt ráadásul alig épültek a megtakarításokból új lakások. Számos esetben pedig nem is közvetlen lakáscél valósult meg, hiszen a megtakarítást a futamidő végén akár medence vagy szauna építésére is fel lehet használni."

Bánki úgy számol: 2010 óta a négy lakástakarékpénztári szolgáltató közel 60 milliárd forint extraprofitot realizált. Az állami támogatás idén 70 milliárd forint.

Ezt az érvelést Bod Péter Ákos közgazdász cáfolta meg a Népszavában. A Corvinus Egyetem professzora szerint ha a kormány tényleg úgy ítéli meg, hogy ezek a cégek túl magas nyereséget értek el, akkor újra kellene szabályozni a működésüket. Ez azonban a kormánynak nem szokása, helyette inkább gyakorlatilag egy egész rendszert felszámol.

Ráadásul a bejelentéshez semmilyen alátámasztott tényt nem mellékeltek: hogy például hány ember használja jelenleg ezt a konstrukciót, hány otthonteremtés valósult meg általa. A bejelentést nem előzte meg semmilyen hatásvizsgálat. Látható, hogy az intézkedésnek semmilyen szakmai alapja nincsen.

2. Annyit loptak, hogy már teljesen kifogyhatott a pénz az állam kasszájából

Az állami támogatás megszüntetésének két igazi oka lehet. Az egyik, hogy rosszul áll a költségvetés és minden fillérre szükség van, hogy tovább tudjanak lopni.

Alig pár hete derült ki, hogy Orbán Viktor az egyik oligarchája luxusrepülőzteti meccsekre, mindennaposak a hírek Mészáros Lőrinc milliárdos üzleteiről. Ugyancsak milliárdok mennek el állami propagandára. Meglehetősen egyértelmű, hogy az államkassza és az Európai Unió sem feneketlen zsák: előbb-utóbb fogyni kezd a pénz. Vagyis, a magyar kormány a családokon kezdett el spórolni a Családok Évében azért, hogy még többet lophassanak. Járai pénzügyminiszter gyorsan le is szögezte, hogy a kormány egyetért a Fidesszel. (Naná, hiszen a kettő kb ugyanaz.) 

3. Aki nyer: Rogánék és a CSOK

A másik valódi ok az lehet, hogy a CSOK felé tereljék az embereket. A CSOK-kal való viszont takarózás álságos a kormány részéről: nem az történik ugyanis, hogy egy otthonteremtési támogatási formát lecserélnek egy jobbra, hanem gyakorlatilag két különböző társadalmi kört lefedő támogatás közül az egyiket megszüntetik, a másikat pedig megerősítik.Ráadásul a CSOK egyszer zsarolás: ha gyereket csinálsz, használhatod arra, hogy pénzt kapj az államtól. Mindez igen szépen rávilágít arra a szemléetre, hogyna gondolkodnak a fideszben a családalapításról valójában. 

A CSOK mellett egy másik nyertese is lesz az átalakításnak. Ahogy a 24.hu felhívta rá a figyelmet, a Rogán Antal nevével fémjelzett lakáslottó (nemzeti otthonteremtési közösségek) esetében nem szűnik meg az állami támogatás. Ezt azonban csak újépítésű lakások esetében lehet igénybe venni, ráadásul sokkal kedvezőtlenebb és kiszámíthatatlanabb feltételek mellett.

A Mérce levonta a tanulságot: egy viszonylag népszerű, két évtizede használt módszert szüntetnek meg különösebb hatásvizsgálat nélkül, miközben egyrészt haverokhoz, másrészt a bizonyítottan tehetősebbeket támogató CSOK-hoz irányítják át a közpénzeket. Ezzel azonban a lakástakarék-pénztárak által lefedett embereknek újfajta támogatás nem adnak. Szűkítik csupán a támogatáshoz jutók körét.

4. A saját szavazóin üt egy nagyot a Fidesz

De kik is azok, akiket eddig támogatta? A lakástakarékot eddig azok vették igénybe, akiknek volt miből spórolniuk, vagyis a középosztály és a felső-középosztály. Míg a hajléktalan-ellenes törvénnyel a legszegényebbeken ütött egyet a kormány, addig az egyetemek és az egészségügy magánosításával, illetve a lakástakarék állami támogatásának elvételével a középosztályt – és a saját régi szavazóit – ütik Orbánék. Pláne, hogy ezt az intézkedést nem lehet eltitkolni, nehéz megmagyarázni is – hiába csomagolja be majd a propaganda, a megszorítás akkor is megszorítás marad.

 

A lakhatási válság által legjobban súlytott fiatalok járnak a legrosszabbul, akiknek az önálló lakhatás megteremtése már így is nagy nehézségeket okoz: az Eurostat adatai szerint egy átlagos magyar fiatal 27 éves korában tud csak kiköltözni a szülei otthonából.

5. Lakhatási válság van

Tehát az eddigi támogatás is igen szűkös volt - valamit tenni kellene, hogy az emberek jobb körülmények között éljenek. A becslések szerint Magyarországon 2-3 millió ember élhet lakásszegénységben; velük senki sem törődik. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2814304609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK13 2018.10.16. 14:50:28

a megmaradó pénzt az egyéb támogatási formákba teszik át. én Csányi Sándortól tudom, nem a kormánytól, vagy neki sem hiszünk már?

puszt 2018.10.16. 16:25:19

@FCUK13: Jópofa! Csányinak erre semmilyen lehetősége nincs, nem marad nála semmilyen megtakarítás. Ez a kormány trükközése, szokásos hazudozása.

FCUK13 2018.10.16. 16:29:16

@puszt: nem értetted meg a kommentet, de akkor minek írsz rá?

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.16. 16:39:53

@MOTHERFCUK13: "a megmaradó pénzt az egyéb támogatási formákba teszik át"

Ahonnan már korábban elloptak mindent. Hogy nem sül le a bőr a fideSSfasszopó képedről!

NemodaBuda 2018.10.16. 17:23:01

@FCUK13: Te, mi értjük, te meg nem érted. Elmagyarázom ! A kenyérgyártás megmarad, továbbra 190 forint a félbarna 70 dekás, de te nem vehetsz több félbarna kenyeret ! Mert még elkanászodsz ! Más szavakkal, elköltik a 70 milliárdot támogatásra, de te nem kapsz támogatást ! Valamilyen feltételed hiányozni fog hozzá ! Ez biztos. Hja, és miért hinnénk csányinak, aki rendre órákat együtt repcsizik orbánnal, és azt állítja, soha semmiről sem beszélgetnek, ami országos. Már miért hinnénk ?

Sir Bates dö Hól 2018.10.16. 17:56:51

@FCUK13: azt mondta, hogy nem szavaz orbánra, azonnal ki is vágták...

Gábris szomszéd 2018.10.16. 19:01:51

@FCUK13: Annak idején azt is megtudtad Selmeczi Gabitól, hogy a magánnyugdíjainkat is megvédik majd és egyéni számlák is lesznek. :)

hvg.hu/kkv/20160114_Magannyugdij_nagyon_erdemes_volt_ellenall

neko1967 2018.10.16. 19:59:33

A lakástakarék kasszák 2010 óta 60 milliárd forint extra haszont tettek zsebre! A .u..a annyukat! A pénztáros lőrinc meg alsó hangon 300 milliárdot..... Van kérdés?

Gábris szomszéd 2018.10.16. 20:04:40

@neko1967: Jujj de jó, lesz még egy lehetőség, hogy Orbán elvtársra bízzuk a pénzünket. Ennél biztosabb befektetésünk valóban nem lehet majd. :)

azenpenzem.hu/cikkek/mar-az-onkentes-nyugdij-megtakaritasra-is-szemet-vetett-az-allam/5301/

rallus 2018.10.16. 20:13:46

Ha így megy tovább, megint könyöröghetünk az IMF-nek csődmegelőző gyorshitelért...

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.16. 20:54:19

"Bánki úgy számol: 2010 óta a négy lakástakarékpénztári szolgáltató közel 60 milliárd forint extraprofitot realizált.."
- No ezért kellett megszüntetni, mert micsoda dolog az, hogy más fölözi le a tejet, és nem a ner?

"Ráadásul a CSOK egyszer zsarolás: ha gyereket csinálsz, használhatod arra, hogy pénzt kapj az államtól."
- Ez nagyon érdekes kérdés, mert emlékeim szerint valamikor a fidesz volt a legnagyobb híve annak, hogy ne a családi pótlékért csináljanak gyereket az emberek. Most nem tudni, hogy akkor voltak magukon kívül, vagy most? Egyébként meg lehet, hogy ha a családi pótlékkal nem cirkuszoltak volna, akkor több lenne a gyerek?

camera man 2018.10.17. 06:20:33

@látjátok feleim szümtükkel: Igen! Cigány gyerekekből mindenképp !!

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.17. 12:20:22

@látjátok feleim szümtükkel: "lehet, hogy ha a családi pótlékkal nem cirkuszoltak volna, akkor több lenne a gyerek? "

Ah, igen. Az ember nem a következő néhány hónapra szüli a gyereket, minimum 20 év a távlat. Az nagyon jó lenne, ha a kormányok nem variálnának állandóan, hanem bízhatna abban a szülő, hogy a társadalom előre meghatározott módon támogatja majd, ki tudja fizetni a taníttatását, az iskolarendszert nem bassza szét egy franciatanár, a felsőoktatást se rombolják le, és nem kell majd migránsnak állnia a gyereknek, ha munkát szeretne. Lásd skype nagyszülők.

legeslegujabbkor 2018.10.19. 21:06:30

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Örülök, hogy javul a munkanélküliség-mutatónk.

Az én gyerekeim már nem ezt az országot választották élhető országnak.

Az unokáim nem lesznek magyarok

2018.10.22. 17:20:02

Ez csak etetés, semmi más. Röhögök, amikor Bánki Erik előadja, a szokásos baromságot. Csak szeretném ha valaki--mondjuk Bánki Erik elmagyarázná, hogy mi volt ebben a formában veszteséges. Segitek--semmi ! Csak kevés volt a lopható pénz, antilop tónyónak és bandájának, igy aztán egy ökörséget lenyomták a parlamentben. Gratula !! Szép volt !! Hajrá Magyarország !

De ha már ilyen okos ügyes és hozzáértő parlamenti képviselői vannak a keményen dolgozó kisembereknek, akkor valamelyik képviselő elmondhatná azt, hogyan lehet megvédeni a képviselők megtakaritásait--mint ahogyan ők tették a manyuppal--és hogyan és hol lehet megtanulni azt a bűvészmutatványt, amivel elővarázsolhatom azt amit lézerjani--hogy egy éjszaka alatt kinőtt a földből egy kastély, ami a nevemre szól !
De nem vagyok nagyigényű, megelégszem a brókermarcsika zsebpénzével, vagy a questorosok ellopott, elsikkasztott uzsonnapénzével is ! Mi a recept ?

De szivesen várom a Bánki Erik példamutató cselekedetét, amelyben bemutatja hogy hogyan kell vidéken, mondjuk Borsodban, Nógrádban, Szabolcsban--a kis falvakban CSOK vagy NOK-ból felépiteni vagy venni lakást, ott ahol nem hogy munkahely nincs, de már ember sem nagyon és a madár is 3 napi hideg élelemmel indul útnak. Mert a falusi kisboltokban--már ahol van--fel kell iratkozni a boltosnál, ha valaki vásárolni akar--és ő vajon hogyan élne meg, ha nem volna ingyenélő képviselő most --mint megannyi társa.
Tessék példát mutatni, mert szerintem nem azért tartjuk ott , hogy blöff, blöff és blöff legyen a törvényekben és orbitális baromság. Mint ez is.

Végül csak egy kérdés még. Ha valakik felveszik a csok vagy a nok-ot, és munkahely a környéken nincs, hogyan miből fogja kifizetni a törlesztést a család, miből fognak megélni ? Nincs iskola, óvoda, nincs buszjárat csak napi 2 alkalommal, nincs vonat, és lassan semmi nincs ! Vagy ők is majd tovább gyarapitják a kitelepitett , a tönkrement deviza károsultakhoz hasonló hajléktalan és fedél nélküli családok számát ? Mert itt ezeken a helyeken nem hogy élni, de már meghalni sem érdemes és szabad . Mert az nagyon nagyon sokba kerül !!!
süti beállítások módosítása