B1 blogcsalád



Orbán kapott egy utolsó esélyt a Néppárttól

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. október 12. - Szelestey
  • A német baloldalon, illetve a francia jobboldalon egyaránt úgy ítélik meg, hogy nagy bajba kerül Európa, ha nem tudják megállítani az Orbán- és Salvini-féle populizmus nyomulását;
  • Janus-arcú a magyar politika az antiszemitizmussal szemben: hivatalosan nulla tolerancia van érvényben, ám Orbán Horthyt dicsőíti, Lezsák Sándor pedig a tömeggyilkos Héjjas Ivánt;
  • Súlyos viszály támadhat még a magyar-ukrán konfliktusból, miközben Amerikának, a Natonak és az EU-nak egyre inkább elege van a magyar kormány kötözködéséből.

Politico

politico.jpg

Az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint nagyrészt Orbán Viktortól függ, tag maradhat-e a Fidesz az EPP-ben. Weber, aki indul kíván a Bizottság elnöki tisztéért, megjegyezte, hogy az Európai Parlament által egy hónapja kezdeményezett jogállami eljárás után most Magyarországnak kell lépnie, irányt kell váltania. A politikus változatlanul egyetért Brüsszellel abban, hogy a 7-es paragrafus alapján elő kell készíteni a szankciókat. Ebből kifolyólag – mondta - a magyar vezetésnek meg kell értenie, hogy mozdulnia kell. Mellesleg szerinte a 7-es paragrafus lehívása a párbeszéd kezdetét jelenti. Arra a kérdésre, hogy miért tart fenn szoros kapcsolatokat olyan vezetőkkel és pártokkal, akiket és amelyeket korrupcióval, illetve a jogállam megszegésével vádolnak, Weber megismételte, hogy hídépítőnek tekinti magát és nem kíván különbséget tenni jó és rossz európaiak között.    

Szólt arról is, hogy szerinte a Bizottság elszakadt az emberektől, ezért ha megválasztják, akkor szeretné helyreállítani a korábbi kapcsolatot, ez talán még fontosabb, mint a migráció, vagy az euróválság megoldása. Kitért arra, hogy senkinek sem kell félnie attól, ha személyében netán egy német kerül az EU végrehajtó testületének élére. Ezt azzal magyarázta, hogy ő bajor, így közelebb van Milánóhoz, mint Berlinhez.

 

Wall Street Journal

wsj.jpg

A vezércikk úgy látja, hogy a vasárnapi bajorországi választás olyan, mint a vezérürü kolompja: mutatja, merre tart a világ és ez cseppet sem biztató a hagyományos pártok számára. Merthogy az előrejelzések mindössze 35 %-ot jósolnak a CSU-nak, ami 13 %-kal kevesebb az öt évvel ezelőtti eredménynél. A szociáldemokraták még rosszabbul állnak: akár 10 %-ra is visszaeshetnek, ami 50 %-kal marad el a korábbi támogatottságtól. Viszont a szélsőséges AfD – 14 %-kal – akár háromszor annyi voksot is kaphat, mint 2013-ban, és jók az esélyeik a zöldeknek is – 15-18 %-kal.

Az erőpróba nem a gazdaságról szól, a tartomány igen módos, jól megy sora. A közelgő eredményt nem lehet teljes egészében visszacsapásnak tekinteni Merkel nyitott-kapuk migránspolitikája miatt sem, bár az biztos, hogy a csalódott emberek egy része mégiscsak emiatt áll be az AfD mögé. Másoknak viszont az a cirkusz nem tetszik, amit Seehofer belügyminiszter, a keresztény szociálisok vezére rendezett a nyáron, szigorúbb bevándorlási szabályokat követelve Merkeltől. A jelek szerint a bajorok változást akarnak, csak jelen pillanatban erősen eltérnek egymástól ezek a törekvések. Ezért a CSU hétfőn hasonló helyzetben találja magát, mint a nagy európai pártok: benyújtották neki a számlát, megtizedelődik, de még őrzi hatalmát. Ezért neki is megoldást kell találnia, hogy levezesse a populista indulatokat, vagy ha nem, hát elsöprik a szélsőségesek.

 

Die Welt

die_welt.jpg

A német államfő kijelentette, hogy Európában összefogással kell visszaszorítani a nemzeti külön utakat, illetve a populizmust. Kétnapos athéni látogatása során Steinmeier kifejtette, hogy együttes választ kell adni egyes országok önzésére és megosztási kísérleteire, a kirekesztésre. Mint mondta, meg kell győzni az embereket, hogy a kormányok egymagukban nem tudják legyűrni az olyan súlyos gondokat, mint a migráció, a klímaváltozás és a gazdasági válság. Ahhoz közös erőfeszítésekre van szükség. Főként, amikor bizonyos körök túlságosan is egyszerű válaszokkal rukkolnak ki nehéz ügyekben, és azzal csábítanak, hogy minden állam csakis a saját helyzetével törődjön.  Ciprasz görög kormányfő arról beszélt, hogy a szélsőjobb felemelkedése az egész Európa-házat fenyegeti.

A vendég koszorút helyezett el az Athén közelében lévő egykori koncentrációs táborban és bocsánatot kért a német megszállás idején elkövetett bűnökért. Úgy fogalmazott, hogy nem szabad elfelejteni Németország erkölcsi és politikai felelősségét. Ismeretes ugyanakkor, hogy Görögország több százmilliárdos jóvátételt követel Berlintől.

 

Spiegel

der_spiegel.jpg

Az Orbán-féle antiszemitizmus-politika azt jelenti, hogy a nulla tolerancia jegyében üldözik a zsidók elleni gyűlöletet, viszont elismeréssel adóznak olyanoknak, akik egykor a zsidókat üldözték. Utóbbira példa Héjjas Iván, akit a távollétében, a különítményesek élén elkövezett 73 gyilkosság miatt a háború után halálra ítéltek. Ő a mai magyar szélsőjobb egyik fő bálványa, bár eddig hiába követelték a rehabilitálását, mert annak útjában állnak a történelmi dokumentumok. De erkölcsi rehabilitálással ér fel, hogy nemrégiben Lezsák Sándor, a Fidesz egyik első számú keményvonalasa, hősként és szabadságharcosként emlegette Héjjast.

Az még a hivatalos magyar mérce szerint is megengedhetetlen, hogy a Parlament alelnöke egy bizonyítottan antiszemita gyilkost méltasson. Ám hogy ez mégis így történt, az része az újfajta leitkultur-nak, amit a mélyreható történelmi revizionizmus jellemez. Beletartozik Horthy egyre erősödő kultusza, pedig a történészek jóformán egyhangúan társfelelőssé teszik azt több százezer magyar zsidó haláláért. Ennek ellenére Fideszes politikusok ott vannak mindenféle emlékünnepségen. Orbán maga kivételes államférfinak nevezte a kormányzót.

A miniszterelnököt a foci jobban érdekli, mint a történelem, és személy szerint nem is zsidógyűlölő. Pártját azonban kinyitotta a szélsőjobbot is magában foglaló ideológia felé, hogy onnan kiszorítson minden más erőt. Időközben elhallgattak az idevágó nemzetközi tiltakozások, amibe belejátszott, hogy Orbánnak és Netanjahunak lett egy közös ellensége: Soros. A magyar zsidóság nyugtalanul figyeli a fejleményeket. Mert mint Heiser András megfogalmazta: döbbenetes és elfogadhatatlan az az emlékezetpolitika, amiben ilyen helyet kap Horthy vagy Héjjas.

 

Die Welt

die_welt.jpg

A kárpátaljai magyarság az autonómia-követelések miatt vörös posztó az ukrán kormány szemében, pedig az csupán kulturális önigazgatást jelentene. A jelek szerint azonban súlyosbodik a válság a kettős állampolgárság ügyében, noha ez veszélybe sodorja Ukrajna nyugati integrációját. A helyzetre jellemző, hogy a budapesti Külügyminisztérium legutóbbi sajtótájékoztatója előtt az újságírók mindössze egy órát kaptak, hogy a Bem térre siessenek, így azután csak a kormánybarát tévék tudtak élni a lehetőséggel. De ők legalább még láthatták, amint távozik az ukrán nagykövet, akit ismét berendeltek a magyar hatóságok, mert sürgős választ akartak kapni az egyik szélsőséges ukrán szervezet „halállistájára”, a határon túli csapatmozdulatokra, valamint arra, miként kaphatott helyet a kijevi parlament honlapján a kettős állampolgárok deportálását követelő felhívás.   

A drámai körítés azt célozta, hogy felhívják a figyelmet a válságra, amely a nemzetközi színtéren még nem sok figyelmet váltott ki, ám amely rendkívül robbanásveszélyes. Az alapviszály, az oktatás és a kettős állampolgárság első ránézésre nem túl látványos. A nyelvhasználati törvényt igazából az orosz kisebbség ellen szigorították meg, de érinti a 150 ezer magyart is a Kárpátalján. Finomítással el lehetne venni az élét a dolognak, az ukránok azonban mégsem teszik meg. A vita miatt a magyar fél akadályozza Ukrajna Nato-közeledését, ám ez egyre jobban idegesíti az amerikai kormányzatot, az Észak-Atlanti Szövetséget, valamint az EU-t. Trump állítólag találkozót ajánlott Orbánnak a viszály rendezésére, ám utóbbi egyelőre kéreti magát, legalábbis a magyar sajtó szerint. Azt nem tudni, hogy az orosz vezetés mennyire bujtogatja Magyarországot.

 

Die Presse

die_presse.jpg

Ausztria hivatalosan is közölte, hogy további fél évvel meghosszabbítja az ellenőrzést a magyar, illetve a szlovén határon. A november 11-től érvényes intézkedést a belügyminiszter azzal indokolta, hogy továbbra is nagy számban érkeznek illegális migránsok az országba, illetve sokakat tartóztatnak fel a határ menti térségekben, valamint változatlanul magas a menedékkérelmek száma. Ebből következően a helyzet nem megnyugtatóan stabil. Konkrét adatok nem szerepelnek a közleményben, de valójában napjainkban jóval kevesebben folyamodnak menedékért, mint korábban. Az első 8 hónapban pl. csak fele annyian, mint egy évvel korábban, összesen nem egészen 10 ezren. 3 éve még 44 ezer fölött járt ez a szám. Kickl ugyanakkor arra hivatkozik, nem akarják megengedni, hogy olyan állapotok alakuljanak ki, mint a 2015-ös válság idején. Emlegeti továbbá a terrorizmus látens veszélyét is. Egyébként a múlt héten Franciaország is úgy döntött, hogy 6 hónappal kiterjeszti a határellenőrzést.

 

Le Monde

le_monde.jpg

A lap nemzetközi körképben foglalkozik azzal, eltűnhet-e az ellenzék bizonyos országokban,  ezen belül a magyar helyzetről azt írja, hogy a kormány hathatósan hozzájárult a vele szembe álló erők tehetetlenségéhez. Az illiberális rendszerben elzárta őket a sajtótól, gyámkodása alá vonta az igazságszolgáltatást és közhivatalokat. A másik oldal már a 2010-es választások után megbénult és soha nem volt képes felülkerekedni saját megosztottságán. A Fidesz ugyanakkor meglovagolja a Gyurcsány Ferencről kialakult rossz képet. Hogy a Jobbik lett az ellenzék fő képviselője, az nagyon is kapóra jön Orbán Viktornak, mert így úgy állíthatja be, hogy ő bástya a szélsőjobbal szemben, amikor az Európai Néppártot kell győzködnie. Utóbbi eltűrte a jogállam elleni támadásokat, és csak későn ébredt. Sokáig azzal mentegetőzött, hogy Orbán védelmet nyújt a Jobbikkal szemben, amely még rosszabb, mint a Fidesz.  

 

Der Standard

der_standard.jpg

A lap azt írja a Bizottság alelnökéről készült portréban, hogy Timmermans szó szerint hét nyelven beszél, ékesszólóan, akcentus nélkül, ám mivel mindig a tökéletességre törekszik, emiatt kissé erőszakosnak tekintik Strasbourgban. Ám éppen ez a tulajdonsága jött jól, amikor az alapjogok felelőseként az állandó és tudatos jogsértések miatt meg kellett küzdenie a magyar és a lengyel kormánnyal, ideértve a jogállam megszegésének gyanúját. Megindította az eljárást, amiért kapott keményen Budapesttől és Varsótól. Ám az érvei ellen nem sok mindent lehet felhozni. Amikor a jogról, igazságosságról és a közös Európáról van szó, akkor nem lehet megingatni a meggyőződésében. A szenvedélyesen Európahívő politikus élete legnagyobb feladata előtt áll, hiszen harcba száll a Bizottság vezetői posztjáért, amihez el kell nyernie a szociáldemokrata frakció támogatását. De ő a favorit.

 

Le Figaro

le_figaro_1.jpg

Alain Juppé nagy aggodalommal tekint az EP-választások elé, ugyanakkor nagyon jónak tartja Macron reformprogramját, és az államfőben védőbástyát lát Orbán és Salvini Európájával szemben. A volt francia miniszterelnök, aki jelenleg Bordeaux polgármestere, hozzáfűzte, hogy Marcon nem támaszkodhat Merkelre, mert annak helyzete odahaza megrendült. Mindent egybevéve úgy ítéli meg, hogy a helyzet igen súlyos, a választás még rosszul is elsülhet, és így azok kerülhetnek az élre, akik szét akarják verni az EU-t. Épp ezért az unió súlyos veszélyben van, még sosem járt ennyire közel a szakadékhoz. Szerinte a világ lassan visszatér a nacionalizmushoz, ennek ellensúlyozására meg kell erősíteni az európai értékeket: a szabadságot, a szociális igazságosságot, valamint a békét. Ismét értelmet kell adni az európai tervnek. Ez pl. a migráció területén azt jelenti, hogy fogadják a menekülteket, de fenntartják a külső határok ellenőrzését.

Arra a kérdésre, hogy a francia konzervatívok miért szavaztak a Fidesz mellett ez Európai Parlamentben, Juppé úgy válaszolt, hogy az értékek harcában világosan ki kell mondani: azok az eszmények, amikre Orbán Viktor építi a politikáját, nem azonos azokkal az eszmékkel, amelyeket a francia jobboldal magáénak vall. A földrészt mély választóvonal osztja meg, amely kapcsán nem szabad megalkudni, mert különben elveszítjük a lelkünket. (A politikus megerősítette, hogy ott hagyta a republikánusokat – a szerk. megj.)

 

Economist

economist_1.jpg

A budapesti bulinegyed felháborítja az ott élőket, de nem tudnak mit tenni, mert elbukott a népszavazás. A helybélieknek elegük van abból, hogy az éjszaka kellős közepén részeg tivornyázók keltik őket és másnap reggel vizeletfoltok és hányásmaradékok között kell útra kelniük. A CEU egyik külföldi tanára azt mondja, a 7. kerület egykor csendes, álmos helynek számított, leszámítva azokat a turistákat, akik a zsidó nevezetességeket jöttek megnézni, és némán adóztak a gettó emlékének. Ám amióta a főváros brit legény- és leánybúcsúk célpontja lett, azóta a helyzet kicsúszott az ellenőrzés alól és a pokollá változott a helyi lakosok élete – mondja Török András kultúrtörténész. A februári helyi referendum – elegendő részvevő híján – érvénytelennek bizonyult. A hatóságok azt ígérik, hogy intézkednek a zaj és a zűrzavar csökkentésére, de akik ott élnek, azok számára tanácsosabb, ha mielőbb máshová költöznek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3314296885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.12. 07:22:14

S kit érdekel manapság a Néppárt nevű liberális sóhivatal?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.12. 07:22:46

S kit érdekel manapság a Néppárt nevű liberális sóhivatal?

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.10.12. 09:29:18

Kit izgat a néppárt ha csatlakozhatunk a ruszkikhoz, meg a törökökhöz :P

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.10.12. 10:02:39

Tehat a B1 ismet hazudott, amikor azzal remisztgetett hogy kidobjak a neppartbol? Meg a ZEUbol.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.12. 10:17:32

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát: "kidobjak a neppartbol? Meg a ZEUbol."

De türelmetlen vagy. Nincs időd kivárni?

Dickon 2018.10.12. 10:44:51

Szentséges bojlerok!
Egy mértékadó és meghatározó nyugati lap sem írt az ellenzék legújabb messiásáról, Puzsér Róbertről?

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.12. 10:58:04

@Dickon: "ellenzék legújabb messiásáról, Puzsér Róbertről"

Pontosan melyik ellenzéki párt jelöltje Puzsér Róbert? És ez melyik hazai lapban jelent meg? prostisrácok nem játszik.

morph on deer 2018.10.12. 13:26:00

@maxval balcán bircaman:
“kit érdekel”

Kit bizony! Hacsak azt nem, aki gyors egymásutánban háromszor is feltette a kérdést..:))

rallus 2018.10.12. 15:34:28

Weber egy igazi sunyi labanc, de még ő is klasszisokkal többet ér szerencsétlen isiászos Juncker barátunknál...

Tangooo 2018.10.12. 16:33:04

Az ebből a válogatásból is kiderül, hogy minden politikus a saját pecsenyéjét sütögeti, elvekről szó sincs, csak személyes haszonról. Szerintem egyébként Orbánozással, ahogy itthon sem, az EU-ban sem lehet választást nyerni, csak ezt ők még nem tudják.

FCUK13 2018.10.13. 00:43:13

azt azért megnézem, ahogy a visszaeső nagypártok egyike, a Néppárt kidobja az egyik legsikeresebb tagját, pont az uniós választások előtt. utána meg pláne, hogy még kevesebben legyenek. én nem tudom, hol él a b1, meg a hozzátok hasonlók, de elég nagy kő lehet felettetek :D:D:D

Sir Bates dö Hól 2018.10.13. 00:56:03

@rallus: bajor, nem labanc... de nézzük meg vasárnap este, mennyire lesz boldog, hogy orbánnal egy csapatban lehet (támadják emiatt balról és jobbról is, koalícióra kell készülniük)... mert egyelőre nem érzi az illiberalizmus áldásait...
süti beállítások módosítása