B1 blogcsalád



A demokrácia szintjét tekintve Magyarország az utolsó előtti helyen áll 41 fejlett állam közül

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. október 10. - Szelestey

• A magyarok 37 %-át nem érdekli, hogy pusztul, rohad a demokrácia: töretlenül bízik a Fideszben 

• Azért még mindig nagyot durran, ha Hillary Clinton nyilvánosan nekimegy a magyar állapotoknak 

• Szíjjártó szerint tanácsos volna, ha az Európai Néppárt átvenné a magyar sikerreceptet

                                                  Nemzetközi sajtószemle, 2018. október 10.

 

FT

financial_times.jpg

A Bertelsmann Alapítvány tanulmánya megerősítette, hogy a magyarok, a lengyelek és a törökök mind nagyobb bizalmat tanúsítanak illiberális kormányuk iránt, noha mindhárom országban egyre gyengül a demokrácia. (A jelentést olyan kép illusztrálja, amelyen Orbán Viktor éppen elmerül hívei körében.) Az elemzés a magyarázatot abban találja meg, hogy az alapvető demokratikus értékek még nem ivódtak be megfelelően a társadalom jelentős részének tudatába. A német kutató intézet 41 államban vizsgálta a demokratikus normák helyzetét és a kép általában véve is lehangoló. A három évvel ezelőtti állapotokhoz képest 26 országban esett vissza a demokrácia, csak 14 helyen tapasztalni javulást. A sereghajtó Lengyelország, Románia, Mexikó, Magyarország és Törökország, így, ebben a sorrendben.

A legnagyobb gyengülést a lengyelek produkálták, ők három éve még a 29. helyen álltak, most a 37-ek. Náluk az emberek 50 %-a mégis hisz a kormánynak, noha az kirívóan megsérti a jogállamot. A magyaroknál a Bertelsmann szakértői azt állapították meg, hogy a demokrácia masszívan lepusztult Orbán Viktor alatt, ennek ellenére a lakosság 37 %-a bízik a Fideszben. A felmérés azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a társadalom jelentős hányada elutasítja a demokrácia lebontását. Vagyis Magyarországon tekintélyes a megosztottság.

https://www.ft.com/content/00aa60ee-cbaa-11e8-b276-b9069bde0956

The Times

the_times.jpg

Hillary Clinton azt mondta: senkit se tévesszen meg az a komédia, hogy Törökország és Magyarország még mindig demokrácia volna, csak éppen illiberális. A volt amerikai külügyminiszter Oxfordban, egy emberi jogi konferencián tartott előadásában rámutatott, hogy az illiberális demokrácia önmagában véve ellentmondás. Azon felül egyik országot sem lehet demokratikusnak minősíteni, csupáncsak azért, mert ott választások vannak. A politikus egyúttal felszólította az EU-t, hogy szálljon szembe az emberi jogok megsértésével. Mint mondta, a demokráciához szükség van a szólásszabadságra, szabad sajtóra, a jogállamra és független bíróságokra. Ha ezek hiányoznak, akkor ott nincs demokrácia, hanem tekintélyelvűség van, nevezzék azt adott esetben akár illiberális demokráciának. Hozzáfűzte, hogy a szabadság veszélyben van, emiatt sérülékennyé váltak az emberi jogok.

Egyben bírálta brit tory MEP-képviselőket, amiért azok – eljárásjogi okokra hivatkozva - nem támogatták a magyar kormány elleni szankciókat Strasbourgban. Úgy fogalmazott, hogy a konzervatív párt messzire került Thatchertől és Churchilltől, hiszen kiábrándító látni, amint  az európai jobboldal részeként védeni próbálták Orbán Viktort. Úgy értékelte, hogy Trump miatt demokratikus válság van Amerikában is. Szorgalmazta továbbá, hogy a nyugati világ szálljon szembe az orosz és kínai agresszióval.   

https://www.thetimes.co.uk/article/clinton-criticises-tories-for-failing-to-back-hungary-sanctions-jzxz3lq2s

Der Standard

der_standard.jpg

Szíjjártó Péter szerint a nacionalizmus és a kereszténység jelenti Európa jövőjét. A külügyminiszter rövid időn belül már a 3. nagy interjút adta a nemzetközi sajtónak. Ezúttal először arról beszélt, hogy a befektetőket nem annyira foglalkoztatják az olyan véleménykülönbségek, mint a legutóbbi EP-határozat, ők inkább a kedvező magyarországi üzleti lehetőségre figyelnek oda.  Nem érdekli őket, hogy milyen kép jelenik meg valamely országról a nagy világlapokban, inkább személyesen szereznek tapasztalatokat a tényleges helyzetről.  Ugyanakkor a politikus csalódással szólt arról, hogy az osztrák kancellár minden barátság ellenére a szankciók mellé állt. De ettől még az együttműködés folytatódik. Az Európai Néppárton belül pedig arra törekszik a Fidesz, hogy erősödjenek a migrációellenes erők, mert jelenleg a másik oldal sokkal befolyásosabb. A kilépésre nem gondolnak, inkább azon dolgoznak, hogy a konzervatívok vegyék át a magyar siker receptjét.

Az egyáltalán nem jöhet szóba, hogy Magyarország elhagyja az EU-t. Az viszont nem volna jó, ha az okvetlenül szükségesnél több jogkört kellene átadni Brüsszelnek, pl. a határvédelem kapcsán. Szíjjártó kormánya erős Magyarországot akar egy erős Európában, ám az unió jelenleg rossz irányban halad. Remélhetőleg ez változik a jövő évi EP-választás után, annál is inkább, mivel a jelenlegi Bizottság egy sor kérdésben kudarcot vallott. Ami pedig a támogatásokat illeti, az nem egyirányú utca, a Nyugat éppen elég anyagi ellenszolgáltatást kapott a magyar csatlakozás után, tehát senki se próbálja meg úgy beállítani, mintha ezek a pénzek a régi tagok nagyvonalúságát tükröznék. (A lap megjegyzi: a tárca nem támasztotta alá azt az adatát, miszerint a szubvenciók 70 %-a nyugati cégek számlájára kerül.)

Szíjjártó kiemelte, hogy Magyarország a kettős állampolgárság kapcsán egyáltalán nem avatkozik bele az ukrán belügyekbe, itt a nemzetközi jog teszi lehetővé, hogy a kormány segítsen a kárpátaljai magyaroknak, miután sérülnek azok jogai. Ukrán részről szerzett jogokat vonnak meg, lásd a nyelvoktatást. Ugyanakkor az interjúalany visszautasította azt a vádat, hogy a magyar fél túlzottan is szoros kapcsolatot ápolna Moszkvával, amellyel a nagy nyugati konszernek hatalmas üzleteket bonyolítanak le.

Ami a 600 ezer magyar kivándorlót illeti, a miniszter úgy reagált, hogy nálunk szinte teljes foglalkoztatás van és más keleti államokból arányait tekintve sokkal többen dolgoznak külföldön. Viszont egyre több magyar tér haza, hála az egyre javuló körülményeknek. Szerinte a rendszer demokratikus, ezt a választások igazolják. Minden más csupán ízlés dolga, illetve duma. A sajtószabadságról azt mondta, hogy a neten többségben vannak a kormánykritikus oldalak, és ugyanide tartozik az RTL is. Vagyis a média kiegyensúlyozott. Mindezen az sem változtat, hogy a Magyar Idők pár hónapja feketelistát tett közzé, mert itt egy magánkézben lévő orgánumról van szó. Ezzel szemben Szíjjártó szerint igenis létezik a Soros-terv, azaz olyan stratégiai papírok, amelyeket részben a befektető írt, részben pedig az általa támogatott civil csoportok.  Viszont mint kifejtette, az üzletember egyértelművé tette, hogy a magyar kormány megbuktatását szeretné, noha a magyar nép világosan kinyilvánította, melyik oldalon áll.

https://derstandard.at/2000088912568/Ungarns-Aussenminister-Wir-wollen-die-Anti-Migrations-Kraefte-in-der

Die Presse

die_presse.jpg

A német, az osztrák és a szlovák elnök arra hívta fel Európát, hogy az óvakodjon a populizmustól és nemzeti külön úttól.  Steinmeier, Van der Bellen és Kiska egy bécsi fórumon fejtette ki álláspontját, miszerint a nagy kérdéseket a földrészen csakis uniós összefogással lehet megoldani. A német vezető kijelentette, hogy az utóbbi 12 hónapban nem javult az EU állapota, a szervezetet mind inkább belpolitikai viták eszközeként használják, rajta verik el a port a globalizációval járó bajok miatt. Ám gyerekes dolog azt hinni, hogy ilyen ügyekben vissza lehet húzódni a nemzeti csigaházba. Szlovák kollégája arra mutatott rá, hogy az unió nem a problémát, hanem a kiutat jelenti a nehézségekből. Felszólalt a nacionalizmus és az idegenellenesség ellen. Magyarországra utalva negatív példaként említette a plakátkampányt, amely arra hívott fel, hogy meg kell állítani Brüsszelt.

https://diepresse.com/home/ausland/aussenpolitik/5510596/Das-Letzte-was-wir-brauchen-ist-eine-Verzwergung?from=suche.intern.portal

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg

Az orosz, magyar és lengyel politikai rendszernek nem az a baja, hogy illiberális, hanem hogy nem demokratikus, illetve hogy tekintélyelvű. Erre figyelmeztet a Democracy Reporting International civil szervezet két társalapítója. Nils Meyer-Ohlendorf és Michael Meyer-Resende azért tartja problémásnak az illiberális demokrácia fogalmát, mert abban két ellentétes modell ütközik. A liberális változat a hatalmi ágak megosztásán és a kisebbségi jogokon alapszik, a másiknál erős a kormány, amely a vélt népakaratot érvényesíti a liberális elittel szemben. Orbán Viktor azt sugallja, hogy az ilyen rezsim egyben politikai döntéseket is feltételez, pl. a bevándorlás és az egyneműek házasságkötése ellen. Ezzel szemben szerinte a liberális verzió, amelyben egy klikk gyakorolja a hatalmat, belefullad a politikai korrektségbe. De egyébként is elfáradt és nem képes megvédeni a nemzet érdekeit. 

Sokan úgy gondolják, hogy ami ma Magyarországon, illetve Lengyelországban van, az ugyan illiberális, de végső soron mégiscsak demokratikus. De hát még a Kínai Kommunista Párt is azt propagálja, hogy az ország demokráciában él. Márpedig ez nagy keretezési győzelem Orbán számára. Az általa forszírozott elnevezés ugyanis elfedi, hogy leépül a demokrácia. Az ugyanis nem bizalmatlan a polgáraival és az ellenzékkel szemben, hanem megkönnyíti számukra, hogy független bíróságok előtt érvényesítsék érdekeiket. Viszont ha járszalagra fűzik az igazságszolgáltatást, az nem illiberális, hanem demokráciaellenes. De itt többről van szó, hiszen az EBESZ szerint a legutóbbi két magyar választás szabad volt, de nem tisztességes. Vagyis alapvető demokráciaprobléma ütközik ki. Ha a kormánypártok átalakítják az államot, hogy ellenőrzésük alá vonják a sajtót és a bíróságokat, továbbá civil szervezeteket molesztálnak, akkor ott sérül a demokrácia és ebből tekintélyelvű rendszer alakulhat ki. Vagyis az illiberális rezsim jellemzője, hogy nem demokratikus vagy egyenesen autoriter. 

https://www.sueddeutsche.de/kultur/framing-check-illiberale-demokratie-nicht-illiberal-sondern-undemokratisch-1.4133775

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Orbán Viktor az összefogásra igyekezett felhasználni Erdogan látogatását. Szeretne az eddiginél jóval több török beruházást és célba vette azt is, hogy a Török Áramlat-gázvezeték kanyarodjon el Magyarország felé. Csakhogy az egész tervet árgusszemekkel figyelik Brüsszelben, valamint Washingtonban is, mert a csőrendszer elkerülné Ukrajnát. Budapesten viszont az Északi Áramlatra mutogatnak: miért ne tehetné meg Magyarország is azt, amit a németeknek szabad. Magyar részről általában ez az érv merül fel, amikor a keleti nyitásról esik szó. Putyint vörös szőnyeg szokta várni Magyarországon, de különleges figyelem övezi Közép-, illetve Kelet-Ázsiát is. Ezek a kapcsolatok azért váltanak ki felhorkanást, mert nem vegytiszta demokráciákról van szó. Orbán szívesen hangoztatja a magyar nép keleti eredetét, csak éppen ezek a gondolatfutamok szinte ezoterikusnak tűnnek.

Die Welt

die_welt.jpg

Az újság azt írja a török államfő budapesti útja kapcsán, hogy Erdogan jó viszonyt ápol Orbán Viktorral, a két erős ember ösztönösen megtalálja a közös politikai nevezőt. Még akkor is, ha az iszlámellenes magyar álláspont a jelek szerint ellentétben áll az elnök iszlám küldetéstudatával. Ettől még kölcsönösek a látogatások. Két éve állapodtak meg abban, hogy felújítják Gül baba türbéjét, a 8 millió eurós költség felét Ankara magára vállalta. De rengeteg más program is tanúsítja, hogy újabban igen közel került egymáshoz a két politikus. Ezt magyar részről a keleti nyitás, a törökök oldaláról pedig az a tézis tette lehetővé, hogy az országnak mindenütt fel kell bukkannia, ahol egykor az ősök jelen voltak. Ebből következően pénzeső zúdult Magyarországon az oszmán idők kutatására.

A legkiemelkedőbb ügyeket a legfelső szinten szokták elintézni ezen a téren is, lásd éppen Gül baba síremlékét. Pap Norbert, aki a legfontosabb feltárásokat vezeti a pécsi egyetemről, azt mondja, az ilyen emlékhelyek azért is fontosak voltak, mert amikor annak idején a török seregek elhaladtak mellettük, a parancsnok mindig megállt és Allah segítségét kérte az igazhitűekért vívandó soron következő csatához. Így viszont már érthető, hogy Erdogan miért tartotta lényegesnek felkeresni Gül baba sírját.  

https://www.welt.de/geschichte/article181812374/Erdogan-Besuch-in-Ungarn-Bei-Mohacs-zerteilten-die-Tuerken-das-Koenigreich-Ungarn.html?wtrid=onsite.onsitesearch

Washington Post

washington_post_1.jpg

Az elemzés szerint Romániában azért bukott el a melegházasság tilalmát szorgalmazó népszavazás, mert az emberek nem ostobák, és hiábavaló minden populista forgatókönyv, ha nincs elég bizalom az érintett politikusok iránt. Vagyis nem vált be a kormány próbálkozása, hogy elvonja a figyelmet a súlyosabb gondokról, pl. az akadozó gazdaságról. Pedig itt olyan kérdésről van szó, amely kapcsán a legtöbb szocialista állam konzervatív álláspontra helyezkedik, és amely talán a legtisztábban mutatja a Keletet és Nyugatot elválasztó árkot. Kiterjedtebb, mint a migráció ügyében mutatkozó ellentétek, talán a cseheket leszámítva a lakosság mindenütt elítéli az egyneműek házasságkötését. Orbán Viktor már 2011-ben beillesztette a tilalmat illiberális reformjába, éspedig arra hivatkozva, hogy meg kell állítani a népesség fogyását.

A román vezetés, amelyet egymás után érnek korrupciós vádak, ám amely korlátozni próbálja ilyen ügyekben az igazságszolgáltatás jogkörét, a referendum előtt szintén azt hangoztatta, hogy az országnak magának kell meghatároznia, milyen társadalmat akar. Azaz helyénvalónak tűnt, hogy a hatalom a nacionalista érzelmekre játsszon és összeálljon az egyházzal egy olyan ügyben, amely fontos a hívek számára. Csak éppen az emberek nem voltak vevők rá, mert nem akarták, hogy a kormány ily módon akarja háttérbe szorítani az elégedetlenséget. De a következményekre Európában másutt is oda kell figyelniük a nagy pártokat képviselő politikusoknak. Itt ugyanis arról van szó, hogy a populista jelszavak is csak akkor hatásosak, ha a tömegek kaphatóak a kínált alternatívára. Ha az irányító centrista elit tagjaként igyekszel demagóg eszközökkel élni, attól még nem automatikus, hogy a többség beugrik az olcsó retorikának. Hanem azt jelenti, hogy rendkívül elégedetlenek veled szemben.

https://www.bloomberg.com/view/articles/2018-10-09/gay-marriage-ban-failed-in-romania-because-of-the-economy

FT

financial_times.jpg

Erősödik a kelet-nyugati ellentét a Brexit miatt, mert az új tagok attól tartanak, hogy a brit kiválás után a régebbi tagállamok már nem figyelnek rájuk oda kellőképpen. A két oldal közt egyre élesebbek a viták a jogállam, a migráció és a közösségi támogatások miatt, ahogy közeledik a szigetország távozásának időpontja. Hogy milyen mértékű a szembenállás, az jól kiderül az EP Brexit-ügyben illetékes jelentéstevőjének, Verhofstadtnak a közelmúltban megjelent cikkéből, amely mini-Trumpoknak minősíti Orbánt és Kaczynskit. Mint írja, mindkettő kakas a saját korrupciós szemétdombján. Az írás dicséri, amiért az Európai Parlament Magyarország felelősségre vonását kezdeményezte a jogállam és a polgári szabadságjogok megsértése miatt. Egyetért azzal, hogy fogják vissza az uniós alapokat az olyan tagok esetében, amelyek fittyet hánynak az EU-normáknak. Macron pártolja, hogy meg kell állítani a rohadást a földrész keleti felében.

A brit befizetés elmaradása lehetőséget kínál, a politikai korrupció, illetve az illiberalizmus pedig igazolásul szolgál, hogy a nehéz helyzetben lévő nyugati kormányok sürgessék a kifizetések visszafogását. Ám amint egy lengyel elemző rámutat, egy ilyen lépés értetlenségbe ütközne az átlag cseh, magyar, illetve lengyel részéről, a brüsszeli elit nem érti ezeknek a népeknek a hozzáállását. Ők ugyanis azt remélik, hogy a tagság lényegesen javít az életszínvonalukon. Ám ha lezárul ez az út, akkor lehet, hogy elfordulnak az EU-tól. Más keleti szakértők ebben a helyzetben azt tartják fontosnak, hogy Közép-Európa fokozza erőfeszítéseit nemzeti érdekei védelmében.

https://www.ft.com/content/4ca59cc6-cba9-11e8-9fe5-24ad351828ab

Washington Post

washington_post.jpg

Fokozódik az orosz befolyás a Balkánon, a Baltikumban, de még Közép-Európában is, ahol a populizmus megerősödése szintén Moszkva kezére játszik, így Magyarországon, Ausztriában és Csehországban. Délen Dodik, a boszniai szerbek vezére közvetlenül a minapi választások előtt találkozott Putyinnal, majd odahaza nyert is, miközben a Kreml érdekeinek kulcsfontosságú kiszolgálója Európa egyik legtörékenyebb térségében, amikor a régió integrációt célzó nyugati terveket kell meglőni. Márpedig Oroszország ellenzi, hogy a régi bármely állama csatlakozzon a Nato-hoz. Az Európai Külkapcsolati Tanács egyik elemzése azt állapította meg, hogy az orosz politika a meglévő feszültségeket igyekszik felszítani, annál is inkább, mert úgy ítéli meg, hogy az EU regionális politikája sem nem komoly, sem nem módszeres, vagyis bőven lehet a zavarosban halászni.

Moszkva szövetségesei ugyanakkor úgy állítják be, hogy az unió, illetve az USA igyekszik megfosztani identitásuktól és nemzeti büszkeségüktől ezeket az országokat, amikor az európai belépésüket készíti elő. Ennek következménye, hogy ismét kiéleződnek az ellentétek a Nyugat-Balkánon. Közben pedig az orosz diplomácia puha eszközökkel eléri, hogy minimális erőbedobással a maximális politikai befolyáshoz jusson a térségben.

https://www.washingtonpost.com/national/russian-influence-rising-in-balkans-baltics-central-europe/2018/10/09/b0d90612-cbca-11e8-ad0a-0e01efba3cc1_story.html?utm_term=.de8c2d1759f4

Die Presse/Reuters

die_presse.jpg

Ausztria azt mérlegeli, hogy követi az amerikai és a magyar példát és kilép az ENSZ migrációs egyezményéből, noha annak rendelkezései jogilag nem kötelezik a csatlakozó államokat. Az egyezményt éppen két hónap múlva Marokkóban hagyják jóvá, közfelkiáltással, de a lap úgy tudja, hogy az osztrák kormány szintén búcsút int a csomagnak. Egészen pontosan képviselője kisétál majd a teremből, mielőtt a döntés megszületik. A szélsőjobbos Szabadságpárt értésre adta, hogy soha nem támogatja a megállapodást, és Kurz kancellár sem gondolja, hogy túl sok értelme van a szabályozásnak. Jogászai attól tartanak, hogy a jelenlegi állás ellenére mégiscsak kötelező lesz alkalmazni annak előírásait, pl. ha bíróságok hivatkoznak rá. Egyébiránt a lengyel belügyminiszter azt javasolja országának, hogy szintén hagyja a csudába az egész szerződést. 

https://diepresse.com/home/ausland/aussenpolitik/5510483/Oesterreich-erwaegt-Austritt-aus-Migrationspakt-der-UNO?from=suche.intern.portal

https://www.reuters.com/search/news?blob=hungary&sortBy=date&dateRange=all               

Le Monde

le_monde.jpg

Orbán Viktor célkeresztjébe került, ám ellenáll a Közép-Európai Egyetem, miután eleget tett minden előírásnak, hogy Budapesten maradhasson. Az egyik francia doktorandusz úgy véli, hogy a hivatalos kampány egyáltalán nem ártott az intézménynek, sőt csak növelte annak hírnevét, hiszen csak még ismertebbé vált a tudományos világban. A hatalom számára valóban fiaskót jelent a Soros-elleni hadművelet. A CEU nem költözött el, mi több, az ellenállás fészkének számít az autoriter kormánnyal szemben. Úgy tűnik, ezek után Orbán azon próbálkozik, hogy megpróbálja megőrizni az arcát. A labda most Budapest térfelén pattog. Az EP elítélő határozata után ha továbbra is makacskodik a miniszterelnök, az nyugtalanító irányba mutatna. Ignatieff rektor szerint ez volna az első alkalom 1945 óta, hogy egy európai állam egy egyetem felszámolására vetemedik.

https://abonnes.lemonde.fr/campus/article/2018/10/09/en-hongrie-l-universite-d-europe-centrale-fait-de-la-resistance_5366590_4401467.html?xtmc=hongrie&xtcr=4

Libération

liberation.jpg

Magyarország szítja a parazsat Kárpátalján, az Orbán-kormány folyamatosan destabilizálja a térséget. Így ítéli meg ezt vendégkommentárjában egy ukrán újságírónő. Anna Cseszanovszka szerint csak újabb válság kezdődött a két szomszéd állam között a konzulok kölcsönös kiutasításával.  Magyarország már előzőleg nyugtalanságot keltett, amikor minisztert nevezett ki a kárpátaljai régió fejlesztésének összehangolására. Kijev erőteljes tiltakozásának hatására azután a magyar külügyminiszter átkeresztelte a megbízatást.

A bajok akkor kezdődtek, amikor Orbán Viktor 4 éve a parlamentben követelte a kettős állampolgárságot és az autonómiát az ukrán határ túloldalán élő magyarok számára. Azóta Budapest egyfolytában újabb és újabb kezdeményezésekkel áll elő a magyar kisebbség jogaira hivatkozva. Ukrán részről úgy értékelik, hogy a magyar fél ugyanazt csinálja, mint Keleten Oroszország, amely az orosz etnikumot látja veszélyben. Kijev azt gyanítja, hogy a nacionalista magyar vezetés az utóbbi években csaknem 100 ezer útlevelet osztott szét Kárpátalján. És hogy nyomást gyakoroljon, azzal fenyegetőzik, hogy megakadályozza az együttműködést Ukrajnával az EU-ban.

http://comite-ukraine.blogs.liberation.fr/2018/10/09/la-hongrie-souffle-sur-les-braises-en-ukraine-de-louest/

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3314293117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peter Götz 2018.10.10. 07:50:39

Magyarországon diktatúra van,melynek célja az ország vagyonának elrablása,és az emberek rabszolgává nevelése!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.10. 08:11:00

Megint egy kamustatisztikát szültek Sörösék. Úgy tűnik ez a hobbijuk...

sZulamith 2018.10.10. 08:28:43

@Peter Götz: Ezzal egyet értek " emberek rabszolgává nevelése!" , valóban az önálló gondolkodás minek. A kormány megmondja mit, és hogyan gondoljunk. Sargentini jelentés kifejezetten utal arra, hogy nem a magyar emberekre érti amit mond, itthon mégis állandóan a magyar emberekre hivatkoznak.
Persze van olyan ország mint pl: a svédek ahol a gondolkodást a mindenre kiterjedő szabályozás helyettesiti, csak Ők jól élnek.

rallus 2018.10.10. 10:24:09

Ha már Nils Meyer-Ohlendorf és Michael Meyer-Resende némi pénzért és a pisijéből meghatározta, hogy mi a demokrácia, illene nekünk azonnal ehhez alkalmazkodni! Merjünk végre újra kicsinek lenni!

István Tamasi 2018.10.10. 10:25:53

@Peter Götz: Igen. A csúti suttyó és maffiája sem jobboldali, sem baloldali, sem keresztény, sem ateista, sem liberális, sem illiberális. Ő/k/et csak és kizárólag a pénz és zsákmány érdekli.

rallus 2018.10.10. 10:34:59

@István Tamasi: Igazad van, de szerencsére a melléktermék a miénk...:

"A napokban két gazdasági elemzőintézet is rekordnagy GDP-növekedést prognosztizált az idei évre: kedden a GKI módosította 4,2 százalékra az előrejelzését, szerdán pedig a Pénzügykutató dobott be egy 4,4 százalékos értéket, ami a válság utáni időszakot nézve rekord lenne. " (Index..)

6.Lenin 2018.10.10. 10:36:19

@Peter Götz: @sZulamith:

És a benzinkúton ellenőrzik a gondolataidat?
Ti már teljesen bediliztetek?

Miért nem ellenőrizték a gondolatokat a XV. kerületben, vagy Márki-Zay-nál?
Talán a Jobbik gondolatait is a Fidesz irányítja? Vagy a DK-s tüntetőkét?

István Tamasi 2018.10.10. 11:40:08

@rallus: El kellene olvasnod a hír további részeit is: Az EU átutalta a 2016-17-ről esedékes segélyeket. Amennyiben levonod a GDP-ből az EU-s pénzeket a növekedés max a §-át éri el.

István Tamasi 2018.10.10. 11:40:42

@István Tamasi: ... a növekedés max a 0-át éri el.

László István Vasuth 2018.10.10. 12:17:13

Nem politizálok, de mindig volt reményem abban, hogy egyszer valaki, elmagyarázza nekem,, hogy én is értsem, mit jelent a Demokrácia magvas értelmezése..

Grand Prix 1800 2018.10.10. 12:19:31

A "demokrácia" egy olyan bűnözési forma, ami akadályozza és hátráltatja a nemzet önvédelmét minden a nemzet ellen irányuló törekvéssel szemben, jogállami maszlagra hivatkozva.

kunzoo 2018.10.10. 12:32:26

@István Tamasi:
Az EU költségvetésbe fizetünk is ugye? Tehát amit kapunk az nem teljesen költségmentes. Jó lenne tudni mi az arány.

Alex Alex 2018.10.10. 12:45:49

"...A demokrácia szintjét tekintve Magyarország az utolsó előtti helyen áll 41 fejlett állam közül..."
Két kérdés van!
1] Hogy kerültünk be a fejlett államok közé?
2] Ki az a szemét, aki elvette tőlünk az utolsó helyet?!
És két megjegyzés!
1] Ez szörnyű, de sajnos igaz! Ennyi elvakult, primitív lakáj... >>"A magyarok 37 %-át nem érdekli, hogy pusztul, rohad a demokrácia: töretlenül bízik a Fideszben"
2] Az ilyen elmebeteget addig kellene ütni, ameddig mozog! Ha már nem volt
Taigetosz, mikor született! >>"Szíjjártó szerint tanácsos volna, ha az Európai Néppárt átvenné a magyar sikerreceptet."

Alex Alex 2018.10.10. 12:48:43

@István Tamasi: Megfeledkezel a meszaros&meszaros, és a többi haver növedéséről...

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.10. 13:15:04

@kunzoo: "Az EU költségvetésbe fizetünk is ugye? Tehát amit kapunk az nem teljesen költségmentes. Jó lenne tudni mi az arány. "

A különbség számít, nem az arány. A GDP 3-4%-át kapjuk EU-tól nettó.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.10. 13:17:36

@Grand Prix 1800: "hátráltatja a nemzet önvédelmét minden a nemzet ellen irányuló törekvéssel szemben"

Ne rettegj már, fideSSfasszopó! NATO tagok vagyunk, a geci gazdádon kívül senki nincs a magyar nemzet ellen.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.10. 13:19:37

@László István Vasuth: "mit jelent a Demokrácia"

Még 80-as IQ-val is lehet szavazati jogod, a törvény előtt is annyit érsz, mint egy gazdag ember, és akármekkora baromságot kérdezhetsz.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.10. 13:23:53

@rallus: "4,4 százalékos értéket, ami a válság utáni időszakot nézve rekord lenne."

Csak az a baj, hogy a csúti geci ezt 2010-től kezdődően MINDEN évre ígérte. És ez a seggfej képes volt egy világgazdasági konjunktúra közepette Magyarország gazdaságát lecsúsztatni Románia szintjére.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.10. 13:27:04

A sok fideSSfasszopónak problémája van kiguglizni, hogy mi is a demokrácia. Az ilyen agykárosultaknak mondok egy nem pontos, de egyszerű definíciót: a demokrácia minden, ami nem a csúti geci.

6.Lenin 2018.10.10. 13:34:00

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"A sok fideSSfasszopónak problémája van kiguglizni, hogy mi is a demokrácia. "

Nagy köcsög vagy cicus, az már biztos, és még dicsexel is vele.

Nincs közöttünk csicska 2018.10.10. 13:47:52

"A Bertelsmann Alapítvány tanulmánya megerősítette, hogy a magyarok, a lengyelek és a törökök mind nagyobb bizalmat tanúsítanak illiberális kormányuk iránt, noha mindhárom országban egyre gyengül a demokrácia. "

Egy vilag omlott ossze bennem, hogy a nemtommilyen alapitvanynak nem tetszik valami.

Gedeon Vinklmann 2018.10.10. 13:59:53

Hát ha Hilary mondja, no meg az ukrán Cseszanovszka vagy ki a f@szom, akkor biztos így van.

antiinternáci 2018.10.10. 14:06:48

Mármint a hazugságra, gyűlölködésre, a betelepítésre és a devianciák erőltetésére épülő bolsevista demokráciában bagyunk utolsó előttiek. Ez nagyon jó, bár ezek szerint van nálunk jobb is, ahol még kevesebb a bolsevista felforgatás támogatása.

rallus 2018.10.10. 14:10:00

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Magyarországnak csökkent a legnagyobbat a sérülékenysége a CEEMEA (Közép-Kelet Európa, Közel-Kelet, Afrika) térségben a világgazdasági válság kitörése óta – derült ki a Morgan Stanley tanulmányából. A krízis kirobbanása után Magyarország volt az első Európai Uniós tagállam, amelyik nemzetközi mentőcsomagra szorult, hogy elkerülje a fizetésképtelenséget. A Morgan Stanley azonban rámutat: míg 2008-ban a leginkább sérülékeny feltörekvő országként vártuk a válságot a régióban, addig mostanra a középmezőnybe kerültünk"

És ez 2016 februárjában történt!
Hogy lehet, hogy ballib oldalon nem csak a vezetők amnéziásak?

antiinternáci 2018.10.10. 14:20:08

@Gedeon Vinklmann:

Jellemző, hogy Clintonné hatalmasat bukott Amerikában, még ott sem kértek belőle, de itt egyből akadnak bolsevisták, akik ennek az agyamentnek a hülyeségeit visszhangozzák.

László István Vasuth 2018.10.10. 14:53:37

Addig magam is elvegődtem, hogy elvben a Demokrácia, egyenlő jogokat kellene, hogy biztosítson a polgári akarat számára.. Gyakorlatban egészen mást láthatunk: Pl. Fi desz. MszP kétpólusú Pártszavazásnál: Demokratikus az, hogy a polgár arra szavazhat akire szíve és felfogása szerint akar, vagy senkire sem.. Látszólag... Valójában mindkét oldalt egy és ugyanaz az akarat irányítja, Demokrácia abból állna, hogy választhat valaki, hogy a bal, vagy a jobb kéz végezze el ugyanazt..?

Sir Bates dö Hól 2018.10.10. 15:02:19

@rallus: "Merjünk végre újra kicsinek lenni!" lobogtatja büszkén zászlaját az intellektuális törpe...

Sir Bates dö Hól 2018.10.10. 15:06:21

@rallus: így van!... megteremtettük a nemzeti ipart a nemzeti globáltőke segítségével, hogy ne legyünk gyarmat, gazdasági függésünknek egyszer s mindenkorra vége!...

Sir Bates dö Hól 2018.10.10. 15:10:07

@Grand Prix 1800: pontosan, a mocskos demokrácia miatt állhatott meg jó szüléd a kosnak... autoriter rendszerben te sem lennél hülye...

Sir Bates dö Hól 2018.10.10. 15:14:26

@Alex Alex: a 37%-nak ez a demokrácia-felfogása... gyanítom azonos halmaz azokkal, akik szerint a bolognai spagettit teszkós kecsöppel kell felszolgálni...

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.10. 15:29:18

@antiinternáci: "Clintonné hatalmasat bukott Amerikában, még ott sem kértek belőle"

Putyin nem kért belőle. Putyin döntötte el az amerikai választást, nem az amerikaiak. Brezsnyev fél karját adta volna ilyen sikerért.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.10. 15:32:22

@rallus: Ne terelj. Arról volt szó, hogy a csúti geci 2010-től kezdődően MINDEN évre 4% fölötti fejlődést ígért, de baszott betartani. Sőt, ez a seggfej képes volt egy világgazdasági konjunktúra közepette Magyarország gazdaságát lecsúsztatni Románia szintjére.

6.Lenin 2018.10.10. 15:37:38

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Putyin döntötte el az amerikai választást, nem az amerikaiak. "

Vagyis a demokraták= hülyék, az egész világon. Végre, már te is elismered.
Elképesztő mekkora marhaságot vagy képes leírni.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.10. 16:20:02

@6.Lenin: "a demokraták= hülyék"

Szerintem nem lényeges, de ha már erre hegyezed ki, éppen fordítva. Trumpra jellemzően a republikánusok nagyobb számmal szavaztak, mint a demokraták.

morpho 2018.10.10. 16:28:34

@rallus: "míg 2008-ban a leginkább sérülékeny feltörekvő országként vártuk a válságot a régióban, addig mostanra a középmezőnybe kerültünk" "És ez 2016 februárjában történt!"

Államosítottak zsarolással 3000 Mrd forint manyup megtakarítást. Ebből fizették ki a hiányt, amit a szocik mindig hitelből csináltak. Ezért csökkent a sérülékenység. Vagy te azt hitted, hogy a fidesz talált valamelyik sarokban 3000 Mrd-ot, amit a szocik nem vettek észre, hogy ott van? Ez így nagyon fasza, viszont a nyugdíjrendszer már kevésbé. Azóta is az egyéni számlákat töltik egy excelbe, csak hát sok név van...
Ezt amúgy bárki meg tudta volna csinálni, még a faszkalap szocik is. Csak ők ezt nem akarták.

morpho 2018.10.10. 16:29:38

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Trumpra jellemzően a republikánusok nagyobb számmal szavaztak, mint a demokraták"

Nagyon hülye vagy ám !! :))))) Nagyon röhögök! :))

6.Lenin 2018.10.10. 16:30:27

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Azért vannak a VT-k, hogy meghatározzák ki a nyertes. Most nem erről volt szó.

Putyin meg tudta győzni az amerikaiakat, hogy szavazzanak inkább Trump-ra? De hát előtte az egész világ azt próbálta sugallni az amiknak, hogy pont Trump a hülye, gazember, és mindenképpen alkalmatlan. Pont, mint nálunk.

Aztán mégis a gonosz győzött ott is, itt is.

A demokraták nem képesek eldönteni, hogy nekik ki a jobb?

Nálunk is 5 millió okostojás hagyta, hogy a 3 millió agyhalott, a gonoszt a hatalomba emelje?
Sem ott , sem itt nem áll össze a kép, logikátlan
Mellékesen megjegyezve, ha képtelenek eldönteni, hogy SAJÁT MAGUKNAK mi a jó, akkor másokat miként értenének, vagyis nem kormányképesek.

Ezt végiggondolni olyan bonyolult lenne?

6.Lenin 2018.10.10. 16:33:12

@morpho:

Szerintem ezt nekem szánta, csapdának, de te ugrottál bele.
Ezért írtam, hogy azért vannak a Választási törvények, hogy eldöntsék, ki a győztes.
Értelmezési gondjaid lehetnek. Küzdj vele, és szurkolok neked.

morpho 2018.10.10. 16:35:53

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ez a hülye még most sem vette észre! :)))) Ez van, ha kibillentesz egy fizetett narancskullancsot a komfortzónájából! :)))

6.Lenin 2018.10.10. 16:36:45

@morpho:

Ezt jól elbasztad, én észrevettem. Köcsög.

morpho 2018.10.10. 16:39:49

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Meddig fog még hülyét csinálni magából ez a fasz? :)) És itt magyarázkodik, amivel még kínosabbá teszi, hogy látványosan nem esik le neki! :)))) Ilyen hülyén vergődő narancskullancsot még nem is láttam! Lassan kezdem sajnálni csórikámat :)) Na jó, azt azért nem, de megédesíti a délutánomat! :)))

6.Lenin 2018.10.10. 16:42:11

@morpho:

2018.10.10. 16:33:12-kor írtam neked, olvasd már el. De nyugodtan égesd magad.

rallus 2018.10.10. 16:51:23

@morpho: A ballibek racionálisak, miután elkótyavetyéltek mindent és nem találtak olyan barmot, aki bármekkora kamatra magyar állampapírt vegyen, gyorsan felmartak egy kis pénzt az IMF-től, gondosan ügyelve arra, hogy törleszteni majd a következő kormánynak kelljen. Az igaz, hogy abból már szinte alig loptak, mert ismerve őket a nyakukra ültették Iryna Ivaschenkot, akitől még a rámenős Bajnai is joggal tartott...

Ma minden jogosult kap nyugdíjat, de ha maradt volna Ferenc, a kötelező önkéntes pénztári pénzek is eltűntek volna a tőzsdén és most csak sipákolnátok...

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.10. 16:52:09

@6.Troll: "Putyin meg tudta győzni az amerikaiakat, hogy szavazzanak inkább Trump-ra?"

Meglepő, de így van. Pont, mint ahogy a geci gazdád elhitette a deprivált nyomorgókkal, hogyha nem szavaznak rá, akkor hatvanmillió migráncs erőszakolja meg őket. Még a nőket is!

"Pont, mint nálunk."

Igen.

antiinternáci 2018.10.10. 16:52:20

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Putyin nem kért belőle. Putyin döntötte el az amerikai választást, nem az amerikaiak."

Én nemtom... Az egész internáci gyűlöletsajtó, (ismertebb néven fake news) a NYT-tól a FAsZ-ig mind Clintonnét nyomta a képünkbe, sztem ezt utálták meg az amerikaiak.
De ha mégis Putyin volt, akkor Nobel-díjat neki, amiért megbuktatta a bolsevistákat!
Clintinné számos különösen aljas magyarellenes kirohanást is tett, úgy hogy magyarként még inkább hálás vagyok bárkinek, aki segített ezeket a politikai szörnytegeket megbuktatni.
Most az a legfontosabb, hogy egyrészt sem Amerikában, sem nálunk nem szabad a bolsevistákat visszaengedni a hatalom közelébe, másrészt pedig jövőre meg kell őket buktatni az EU nyugati részén is. Remélem, Putyin, vagy akárki segít majd...

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.10. 16:54:35

@morpho: "hülyét csinálni magából ez a fasz?"

Minden önbecsülését elvesztette, mikor a gazdája szolgálatába állt. Mondhatjuk úgy, hogy eladta a lelkét. Csak egy cél mozgatja, hogy zavart keltsen, trollkodjon. Mindennek csak azért is ellentmond.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.10. 16:58:13

@antiinternáci: "Az egész internáci gyűlöletsajtó, (ismertebb néven fake news)"

A féknyúz trámpot tolta, nem a klintont.

"Clintinné számos különösen aljas magyarellenes kirohanást is tett"

Ezt is a féknyúzban olvastad.

"nálunk nem szabad a bolsevistákat visszaengedni a hatalom közelébe"

Késő. A bolsevik fidesz már megragadta a hatalmat, és bolsevik természeténél fogva nem engedi magát demokratikusan leszavazni.

morpho 2018.10.10. 16:59:33

@6.Lenin: Sajnos elolvastam. Azóta röhögök :)) És még mindig nem rakta össze!!! :))))

@rallus: Gazdasági válság nem is volt, nem zuhant be 7%-ot a gdp, csak felvettünk egy kis IMF hitelt, mert az olyan jó. Egyébként Orbán is költött belőle, nem is keveset, úgyhogy ne hadoválj! Arról már lehetne beszélgetni, hogy a válság miért talált meg minket letolt gatyával, de veled ilyet nem lehet, mert alapvető közgazdasági hiányosságaid vannak, ami sajnos a seggnyalásoddal nem ellensúlyozható.

6.Lenin 2018.10.10. 17:01:33

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Hú, de nagyot tévedtem veled kapcsolatban.

Feltételeztem rólad, hogy csapdaként írtad a Trumpra adott több szavazatot. Feltételeztem, hogy ez tudatos volt tőled.
Túlbecsültelek.
Neked még magadról sincs jó véleményed. Morpho hülyesége után végeredményben kaptál egy menekülési utat tőlem. Nem jöttél rá.

És én még feltételeztem rólatok némi értelmet. Nagyot tévedtem.

6.Lenin 2018.10.10. 17:05:26

@morpho:

Ezt már nem tudod kimosakodni, a cicus se.

Elnézést, hogy túlbecsültelek benneteket. Bocs.

morpho 2018.10.10. 17:06:06

@antiinternáci:
" Nobel-díjat neki, amiért megbuktatta a bolsevistákat!" Nobel díjat tudományos/közgazdasági felfedezésekért, irodalmi alkotásokért és béketeremtésért adnak. Putyin melyik kategóriába fér bele?

"Clintinné számos különösen aljas magyarellenes kirohanást is tett" Orbán ellenes kijelentéseket tett. Orbán = Magyarország? Lenin a hős, ki csak népének élt?

"nem szabad a bolsevistákat visszaengedni a hatalom közelébe"
Én ugyanezt mondtam! Erre Orbán telepakolta volt párttitkárokkal, MSZMP mogulokkal a politikai mainstreamet! Még a volt komcsi moszkvai nagykövetet is a szárnyai alá vette. Ez tényleg felháborító!

morpho 2018.10.10. 17:07:45

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: És még mindig nem érti a poént!!!!! Még mindig nem! :)) Ez most már tényleg kurva kínos!

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.10. 17:09:27

@6.Lenin: "csapdaként írtad"

Magadból indulsz ki. Én nem trollkodom, csak néha kijavítom, mikor fasságot írsz.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.10. 17:10:37

@morpho: Hát nem ő a legélesebb kés a fiókban.

Még a fideSSfasszopók fiókjában sem. :))

morpho 2018.10.10. 17:16:59

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ott se vállalja el mindenki ezt a fasza melót? Vannak másodrendű narancskullancsok, vagy hogy?

6.Lenin 2018.10.10. 17:20:31

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Menekültök?
Ismerlek, egy ilyen gyenge trükkel szeretted volna félrevinni a témát. Nem az volt a téma, hogy ki, miért nyert. Hanem az, hogy kívülről egy senki (Putyin) befolyásolta a választást.
Vagyis képes volt valaki megtéveszteni a választókat, ergó a választók olyan hülyének vannak nézve, maguk nem tudnak dönteni egy ilyen fontos kérdésben?

Mo-on 5 millió kurva okos szavazó nem képes legyőzni 3 millió birkát? Ez volt a téma.
Ezt szeretted volna félrevinni. Nem vettem be.

sZulamith 2018.10.10. 17:31:05

"...újság azt írja a török államfő budapesti útja kapcsán, hogy Erdogan jó viszonyt ápol Orbán Viktorral"
Ki gondolat volna, hogy a 150 éves török uralma után, - igaz több száz éve - ma vezetőjüket kitüntetett figyelemmel fogadjuk. Szerintem akkor Putyinhoz füződő kapcsolatunkról egy szót sem:)

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.10. 17:32:37

@6.Lenin: "kívülről egy senki (Putyin) befolyásolta a választást."

Ne senkizd le Putyint. Soros György A VILÁG URA. A csúti geci legyőzi Soros Györgyöt. A gazdád meg Putyin pincsije. Úgyhogy Putyin a világ ura a köbön.

"képes volt valaki megtéveszteni a választókat, ergó a választók olyan hülyének vannak nézve"

Ha ilyen egyszerű trükkel meg lehet téveszteni a választókat - magyart vagy amerikait -, akkor azok hülyék. Nem kell őket semminek se nézni hozzá. Persze nem csak rajtuk múlt, eleve sérült a demokrácia, a joguk a valós információhoz való jutáshoz.

morpho 2018.10.10. 17:35:04

@6.Lenin: Te tudod, hogy mi a különbség az USA-ban a demokrata és a republikánus között? Többet nem segítek :))) Ez kész bazmeg! :))))

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.10. 17:35:53

@morpho: Nemtom. De nem egyformák. Ez is bizonyítja, hogy nem egy fideSSfasszopó használja az összes nicket, többen osztoznak rajtuk.

Pl. Batyu (a rettegő) az elemi ismereteknek is híján van, míg 6.Trollnak a gondolkozás a leggyengébb pontja.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.10. 17:40:34

@sZulamith: Semmi bajom nem lenne Putyinnal vagy Erdogannal, ha a a népükért tennének, a békés fejlődés érdekében. De Putyin a Szovjet dominanciát álmodja vissza, Erdogan meg a csúti gecihez hasonlóan a saját pénze és hatalma érdekében áldozza fel az országát. Jó, Putyin is.

morpho 2018.10.10. 17:43:25

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "nem egy fideSSfasszopó használja az összes nicket, többen osztoznak rajtuk"

Nekem is ezt dobta a gép. Máshogy nem lehet.

6.Lenin 2018.10.10. 17:44:00

@morpho:

Nem arról volt szó, te köcsög. Nem ugrottam be a trükknek. Leírtam, hogy tudom, miért írta. Mit rugózol a saját hülyeségeden?

Nem az volt a lényeg, hogy ki nyert, miért, hogyan, hanem, miként lehet "tudatos" választókat kívülről ilyen drasztikusan befolyásolni.
Itthon is erre keresik a választ, a hülyék.

Vagy te is azt feltételezed, hogy az amerikai választók annyira hülyék lennének?
Mi a faszt erőlködsz ezzel a gyenge trükkel?

morpho 2018.10.10. 17:53:49

@6.Lenin:
"Nem az volt a lényeg, hogy ki nyert, miért, hogyan..." Tényleg nem :))))

"Itthon is erre keresik a választ, a hülyék" A demokrata hülyék, a republikánus hülyék, vagy a hülye narancskullancsok keresik erre itthon a választ? :))) És még mindig nem érti! :))) Több mint egy órája csinálsz hülyét magadból pubi! Ez narancskullancs pályafutásod eddigi mélypontja! :)) Kurva jó, hogy ennek részese lehettem :)) De többet nem segítek, most már egyedül kell kimásznod a pöcegödörből :))

6.Lenin 2018.10.10. 17:56:49

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Ha ilyen egyszerű trükkel meg lehet téveszteni a választókat - magyart vagy amerikait -, akkor azok hülyék."

Na, ezt a trükk érdekelne, mert erről még nem olvastam konkrétan semmit.
Vagy mit jelent az, hogy sérült a demokrácia. Esetleg nem a megfelelő hazugságot vették be a választók?

Feltételezed, hogy egy amerikai polgár nem képes felismerni a saját érdekeit?
Nem képes kiszűrni a hamis, és valódi információt?

Akkor mi a faszért szeretné valaki a sok hülye szavazatait elnyerni? Mert őket később is könnyebb hülyére venni?

taga20 2018.10.10. 18:02:59

@6.Lenin: bazdmeg rájöttem!

te ide szopni jársz vénhülye, me más magyarázat nincs arra, hogy minden nap szénné éget valaki, csak úgy unaloműzésképen :)))

6.Lenin 2018.10.10. 18:07:24

@morpho:

"Itthon is erre keresik a választ, a hülyék"

A vesztes hülyék, mert nem tudják elfogadni az eredményt, és kitalálnak mindenféle faszságot. Nem a valós választ keresik, te se.

rácuppantok bármire, amivel a saját hülyeségeteket próbáljátok tisztár mosni, miközben még jobban bizonyítjátok az alkalmatlanságot.

Ha Putyin és az oroszok ilyen mértékben képesek voltak "beavatkozni" az amerikai választásokba, az az én olvasatomban azt jelenti, hogy ott a választók alkalmatlanok dönteni a saját érdekeik mentén, vagyis hülyék.

antiinternáci 2018.10.10. 18:10:28

@morpho:

"Putyin melyik kategóriába fér bele?"
Ha ténykeg megmentette az emberiséget a Clintonné-féle bolsevik terroristáktól, akkor a békedíjat érdemli meg. Kaptak már ennél sokkal kevesebbért is Nobel békedíjat...

Egyébként az emberek valóban a kormányzás alapján ítélnek meg egy-egy országot. Amikor Amerika mérhetlenül kártékony szerepéről beszéltünk az előző rezsim/rezsimek idején, nyilván nem a marylandi autószerelőről volt szó. Aki lehet, teljesen normális, és ugyanúgy gyökérnek tartja a demokrata idiótákat, mint minden más normális ember. Mégis, amit Clintonné és csapata, meg az elmúlt jó pár év összes amerikai adminisztrációja művelt, az rá is ugyanúgy szégyent hozott. Vagy ott van a Micron. Most a hatalmi tébolyban tobzódó selejtes zsebnapóleon miatt röhög az egész világ a franciákon. Mert Orbánék hülyét csináltak belőle, kinevezték az internácuk vezérének, ez a suttyó meg elhitte...
Vagy ahogy Merkel a bolsevisták és a kollaboránsok segítségével agymosta, lealacsonyította a németeket, amit a világ gondolkodó része döbbenten lát, és várja, hogy elmúljon a rémálom.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.10. 18:16:29

@antiinternáci: "az emberek valóban a kormányzás alapján ítélnek meg egy-egy országot."

Ha így lenne, a csúti gecit menesztették volna a választók. Még egy ilyen inkompetens kormányt nehéz találni. Bár erős a verseny.

Pl. a nyugdíjasokat eltiltották a további munkától, aztán nyugdíjas szövetkezetekbe kényszerítették, hogy dolgozhassanak, most meg szétcincálták a nyugdíjas szövetkezeteket.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.10. 18:21:31

@6.Lenin: "Feltételezed, hogy egy amerikai polgár nem képes felismerni a saját érdekeit? Nem képes kiszűrni a hamis, és valódi információt?"

Nem feltételezek semmit. Ez így van. De Amerikában csak a mérleg nyelvét alkotó kis szavazótábor deprivált, míg Magyarországon olyan 45%.

"mi a faszért szeretné valaki a sok hülye szavazatait elnyerni?"

Trump a dicsőségért. A csúti geci pénzért, hatalomért. Olyan gyorsan váltja az egyiket a másikba, hogy még nem jöttem rá, melyik számára az elsődleges.

6.Lenin 2018.10.10. 18:34:20

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Nem feltételezek semmit. Ez így van. "
Vagyis Putyin okos ember, Orbán is, mert képes bármit befolyásolni, Erdogán is. Trump is.

Akkor nyugodtan levonhatjuk a végkövetkeztetést, van ez a 4 okos ember, és a híveik, hiszen ők jól választották ki őket.
Rajtuk kívül pedig vannak a hülyék, mert őket könnyen félre lehet vezetni. Nem tudnak különbséget tenni a hamis és az igaz közt, könnyen befolyásolhatók.

Tulajdonképpen minden, mindenki a maga helyén.
Örülök, hogy te is így látod.

morpho 2018.10.10. 18:47:38

@antiinternáci: Közben annaktálta a Krím félszigetet és bombázta Szíriát! Nóbel békedíjat neki!
@6.Lenin: Te ma megsemmisítetted önmagad! Legközelebb egy értelmesebbet rendeljetek ehhez a nickhez.

taga20 2018.10.10. 18:48:32

@morpho: te most jut eszembe! te tegnap ilyet írtál nekem, mikor evvel a fityeszzombival dumáltam.

"@taga20: Fasznak foglalkozol vele?"

hogyis van ez?:)))

6.Lenin 2018.10.10. 18:51:48

@morpho:

Te szerencsétlen még mindig nem jöttél rá, hogy nem ugyan arról írsz, amiről én írtam?
Akkor se érdekelt a trükk, most se. Mi a faszért rugózol még mindig ezen?

taga20 2018.10.10. 18:58:51

@morpho: ja és a szkripal-ügyről még nem is beszéltünk!

de inkább igyunk egy polóniumos csáját, így este felé.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.10. 19:02:08

@taga20: 6.Lenin a nagy trollkodási igyekezetében a saját lábán elbotolva hasra esett, és ez Morpho-t felettébb mutattatja. Meg a troll azon igyekezete, hogy úgy csináljon, mintha szándékos lett volna. Engem sajnos ez a véglény még bohócsipkában sem mulattat.

antiinternáci 2018.10.10. 19:05:15

@morpho:

A Krim-félszigeten népszavazás volt.
Tudom, nem szeretitek, ha a nép belebeszél a dolgokba. Akkor minek a Belső Párt, nem?

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.10. 19:08:10

@6.Lenin: "Putyin okos ember, Orbán is, mert képes bármit befolyásolni, Erdogán is. Trump is."

Okosnak azt nevezzük, aki pl. valami újat kitalál, mondjuk egy nóbeldíjas tudós, az okos. Aki másokat becsap, azt csalónak nevezzük, nem okosnak. Vagy ahogy a gazdád haverja frappánsan megfogalmazta: geci.

Egyébként nem képesek bármit befolyásolni, nem tudom, ezt honnan veszed. Az éghajlatváltozást például nem tudják megfordítani. A saját népük üdvére se tudnak tenni. A geciségüknek elég szűk korlátai vannak.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.10. 19:10:36

@antiinternáci: "A Krim-félszigeten népszavazás volt."

:))

Ugye az origón olvastad. Vagy a pestises rácokban.

6.Lenin 2018.10.10. 19:17:28

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Te szerencsétlen, te kezdted, hogy döntően befolyásolta az amerikai választást.Elismerted, hogy szerinted is az amerikai választók hülyék.
Vagyis a mostani állításod szerint, egy hülye befolyásolta az okosokat, akik mégis csak hülyék.
Mo-on Orbánt már 8 éve nem tudják megbuktatni, még külső segítséggel sem, pedig hülye a pacák, de a választók, akik nem rá szavaztak szintén befolyásolhatóak, vagyis hülyék.

"Az éghajlatváltozást például nem tudják megfordítani."

Még nem, de jövő héten lesz 1 poszt a B1-en, hogy de igen, Orbán a hibás a következő rossz időjárásért.

Te kevered a saját véleményedet az igazsággal, pedig soxor még te sem érted amit írsz.
Aztán, ha nincs válasz, jön a hülyeség, semmit mondás, más témába kezdés. B+, már nyitott könyv vagytok.

taga20 2018.10.10. 19:22:18

@6.Lenin: bazdszájba te szerencsétlen!

hagyd má abba, me má nekem kínos, hogy mekkora egy állat vagy!

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.10. 19:23:39

@6.Lenin: "egy hülye befolyásolta az okosokat, akik mégis csak hülyék"

:))

Kezdesz nagyon belezavarodni. Menj, és igyál egyet, az majd megnyugtat.

Vagy ha eddig ittál, akkor hagyd abba, csak felizgat.

antiinternáci 2018.10.10. 19:23:50

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Nem, én csak a bolsevista sajtót követem, pl. ÁVÓ Rádió, Index, 444, stb...
Ezekből nagyon könnyű tájékozódni: mindig az ellenkezője igaz annak, amit mindanak. Amikor bemondják, hogy süt a nap, máris nyúlok az esernyőért.
Tudod, a főnökötök maga mondta el az ő szájával, hogy hazudtatok reggel, délben meg este...

6.Lenin 2018.10.10. 19:27:58

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Nem vetted észre, hogy a te logikádat írtam le?
Ezeket te írtad, én csak összefoglaltam.
írtam már, hogy néha azt sem érted, amit te írsz.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.10. 21:03:34

@6.Lenin: "a te logikádat írtam le"

:))

Ne próbáld rám kenni a fasságaidat.

sinus67 2018.10.10. 22:01:55

Birca! Vagy valaki a seregből!
Segítsétek már ki a Lenint, mert ez már tényleg gáz!
:)))

sinus67 2018.10.10. 22:06:42

@6.Lenin:
"Mo-on Orbánt már 8 éve nem tudják megbuktatni, még külső segítséggel sem, pedig hülye a pacák, de a választók, akik nem rá szavaztak szintén befolyásolhatóak, vagyis hülyék. "

Midezt azért, mert Orbánra jellemzően a fideszesek nagyobb számban szavaztak rá, mint a DK-sok!

Sir Bates dö Hól 2018.10.10. 22:26:33

@6.Lenin: lófaszt vetted észre, 6 órával utána is keresed a helyed... van ilyen, vágj hozzá jó pofát, aki nem tud magán jóízűen röhögni, az ad1) faszkalap; ad2) sztrokot kap; ad3) ne legyen fidesz-troll...

morpho 2018.10.10. 22:27:43

@taga20: Teljesen magával ragadott ez szellemi silányság. Azt hittem, hogy ilyen nincs is, erre tessék! Nem akartam kimaradni, bár tudom, hogy ez csak kínos magyarázkodás, mert amúgy igazad van. Viszont abban is lehet valami, hogy ugyanazt a nicket többen használják és ma egy ritka nagy hülyét toltak be a Lenin nickre. Egyébként tényleg mulattatott...egy darabig :) Interesting Drug :) www.youtube.com/watch?v=K5FRCPbQvWI

Sir Bates dö Hól 2018.10.10. 22:29:35

@morpho: ez már tényleg geciség...
[:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD]

Sir Bates dö Hól 2018.10.10. 22:32:36

@sinus67: ez kurva jóóó!!!... ez beszarás...

Sir Bates dö Hól 2018.10.10. 22:39:27

pont a szabadfogást nézem...@6.Lenin: te nem az apáti nurejev bence vagy?... mert még ő tudja olyan unortodox módon kristálytisztán reprezentálni az arisztotelészi logikát, mint te...

Sir Bates dö Hól 2018.10.10. 22:40:44

@morpho: köszönöm, ezt kerestem;-)...

Sir Bates dö Hól 2018.10.10. 22:42:50

@morpho: haggyadd má' a picsába, ne kamuzzá'!... végig élvezted... (én megértem)

morpho 2018.10.10. 22:54:48

@Sir Bates dö Hól: Sőt, nem csak hogy élveztem, de közben egy vörös kötőtűvel szurkáltam Lenin woodoo bábuját!

Sir Bates dö Hól 2018.10.10. 23:11:25

@morpho: a vuduzás volt a lényeg, mert az ökre saját maga borította magára a szarosvedret újra és újra, bizonyítandó, hogy az nem szar... bazmeg ilyet még láttam...

sinus67 2018.10.10. 23:20:30

@morpho:
Most teli van sebtapasszal szegény!
:-)

Gróf Leninkoerúthy Taszyló 2018.10.10. 23:39:51

@László István Vasuth: Demokrácia az amikor két farkas és egy bárány szavazást tart arról hogy mi legyen a vacsora.

morpho 2018.10.10. 23:39:53

@Sir Bates dö Hól: Egyébként én sem, pedig 7 ezer komment....

@sinus67: Kali vérét is ittam közben, úgyhogy simán hathatott az átok :)

6.Lenin 2018.10.11. 10:13:28

@sinus67:

Mi a gáz, szerencsétlenek? Az, hogy az sem értitek mekkora balfaszok vagytok,

Ilyen idióta trükkel akartok valakit-saját magatokon kívül-megtéveszteni?

Nem arról volt szó, hogy ki szavazott kire, hányan, miért.

Arról volt szó, hogy miként lehet megtéveszteni a világ legdemokratikusabb, legokosabb szavazóit, egy hülyének?
Mert szerintetek Putyin, Orbán, Trump hülye.

Mo-on van 3 millió agyatlan birka, de 5 millió kibaszott okos , nem képes már 8. éve legyőzni, meggyőzni a birkákat. ez a lényeg, nem az, hogy hány DK-s, meg demokrata szavazott valamelyik- szerintetek -hülyére. Nyilván egy se, bár nem zárnám ki, hiszen a hülyéktől még az is elképzelhető, de nem ezt kérdeztem.

Mert-szerintem- aki nem képes egy hülyét legyőzni, az csak hülyébb lehet. Keresheti a kifogásokat, hogy csalás, hekker támadás, meg ilyen balfaszságok, de az csak továbbra is az bizonyítja, nincs megfelelő magyarázatotok a tehetségtelenségetekre.

Nincs válaszotok, ez a lényeg, bárhogy is próbált a cicus terelni, vagy a seggfej morpho szintén más irányba terelni a lényeget, vagy te is. Nem jött össze.

Azt magyarázzátok meg, hogy miként vezette félre Putyin az amerikaiakat? Nem képesek felismerni a saját érdekeiket?
Szerintem képesek, ahogy a magyarok is , NEM KÉRNEK BELŐLETEK , mert itt naponta látják a balfaszkodást, és nem kellenek a hülyék sem ott, sem itt. ezt nem tudjátok cáfolni.

Minél hamarább rájöttök, annál hamarább lesz elképzelhető talán egy jó irányba mutató változás is, ha nem, marad ez, mert még mindig jobb, mint a balfasz ballib oldal tehetetlensége, civakodása.

A saját hülyeséget naponta reklámozni meg nem éppen ésszerű, de ez a ti dolgotok.
Nektek jó, legyen.

6.Lenin 2018.10.11. 10:28:40

@morpho:

Ne szurkálj, hanem arra válaszoljál, amit kérdeztem. Az eredeti kérdésre. Vagy erre, amiben az is benne van:

Miért szavaztak a választók 2006 még csekély többséggel a ballibákra, 2010- óta meg 3x kétharmaddal a Fideszre.

A ballibák alatt elhülyültek? Miért?
Vagy rájöttek, hogy hülyék vagytok a kormányzáshoz? És nem is látnak másokat sem alkalmasnak?

Nem bonyolult kérdések, igaz ettől nem fox elélvezni, mint a szurkálástól, de talán megcsillanna a szellemi nagyságod is, ha képes lennél rá válaszolni is.

Nos?

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.11. 11:36:57

@6.Lenin: "Miért szavaztak a választók 2006 még csekély többséggel a ballibákra, 2010- óta meg 3x kétharmaddal a Fideszre."

2006 - a gyúrcsányi választási csalásai miatt

2010 - mert a gyúrcsányi 2006-ban bevallotta a választási csalást

2014, 2018 - a geci választási csalásai miatt

6.Lenin 2018.10.11. 12:00:03

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Te szerintem simán hülye vagy.
Azért próbaként leírom, hogy sokat segítene, ha a valós válaszokat keresnéd, addig nem is leszel képes túllépni a hülyeségen.
Mind1, ha ez neked jó, legyen.

Az igazsághoz tartozik, hogy nekem se jó amit most csináltok, esélyét is elveszitek annak, hogy valaha legyen egy normális váltópártja a Fidesznek.
Ellenben, ha nem lennél hülye, akkor ezt nem kéne elmagyarázni. Magadtól is rájöhetnél.
Ez ebben a szomorú, és elkeserítő.

Gábris szomszéd 2018.10.11. 16:42:55

@6.Lenin: Te túl tudsz lépni a hülyeségeiden?

taga20 2018.10.11. 17:04:59

@Gábris szomszéd: ne erölkögy vele haver, me tök hülye a vénember!

durvábban tolja, mint te pár évvel ezelőtt:)))
süti beállítások módosítása