B1 blogcsalád



Ha beüt a populista gazdaságpolitika kudarca, abból könnyen lehet háború

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. október 06. - Szelestey

• Az ukrán viszállyal Orbán igazolni igyekszik hűségét a Kreml iránt, de a magyar szomszédságpolitika egyébként is pontosan mutatja a nacionalista magyar politika súlyos kockázatait 

• A gazdaság előbb-utóbb benyújtja a számlát a populista kalandoroknak, de akkor jöhet csak az igazán nagy baj 

• Pröhle távozásával az életet száműzik az Irodalmi Múzeumból, így ott ezek után halálhörgés, siralom várható - népnemzeti alapállásból 

 

                                             Nemzetközi sajtószemle, 2018. október 6.

 

New York Times

new_york_times.jpg

A lap Beregszászról küldött tudósításban számol be arról, hogy Ukrajna Keleten háborúban áll Oroszországgal, de Magyarország miatt aggódhat Nyugaton is, és ez rávilágít az Orbán-féle nacionalista út veszélyeire. A Kárpátalján ugyanis az emberek a magyar kormánytól várnak pénzt és segítséget – Kijev ellen. Az ország mindkét felén a nyelv és a kultúra indokolja, miért olyan nehéz egységes államot létrehozni, egyben magyarázza, hogy a magyar miniszterelnök miként tudja ennyire ügyesen kihasználni a nacionalista hullámot, mégpedig azzal a céllal, hogy bebetonozza tekintélyelvű uralmát. Nem alkalmaz fenyegetést, hogy helyrehozza az általa történelminek nevezett méltánytalanságokat a határon túli magyarokkal érdekében, ám félő, hogy a bevándorlás és az EU elleni támadásokkal újranyitja a földrész legveszedelmesebb Pandora szelencéjét: az anyaországon kívül rekedt etnikai kisebbségek szenvedéseit, miután magát a feljövő populista erők vezérének tekinti a kontinensen.

A Trianon miatti felháborodás új erőre kapott, amióta a Fidesz hatalomra került és azóta egymillió ember kapott állampolgárságot, mégpedig abból a megfontolásból, hogy a többségük lelkesen üdvözli Orbán vaskos nacionalizmusát. A kormány nem győzi hangsúlyozni, hogy elismeri a jelenlegi határokat és nem kívánja helyreállítani Nagy-Magyarországot. De nyakló nélkül osztogat pénzt és útlevelet a határon túliaknak. Odahaza élesen ellenzi a multikulturalizmust, ám hangosan panaszkodik, amikor a környező államok rá akarják kényszeríteni a kisebbségi magyarokat, hogy azok a többségi nyelvet tanulják. A mindössze 150 ezres kárpátaljai magyarság igen kemény ellentétek forrása lett.

Egy ukrán elemző Ungváron arról beszél, Orbán részéről freudi elszólásnak kell tekinteni, amikor a nyáron kormánymegbízottat nevezett ki a kárpátaljai fejlesztések irányítására. Forrófejű szélsőségesek időközben jócskán kiélezték a kétoldalú viszonyt, de idetartozik az is, hogy Ukrajna újra meg kívánja nyitni Beregszászon a katonai támaszpontot. Jó páran feltételezik, hogy a magyar kormányfő a belpolitikai számítások mellett egyben azt is bizonyítani kívánja a szomszéd állam destabilizálásával, hogy megbízható szövetségese Oroszországnak. Beregszász polgármestere azt mondja, nem az a gond, hogy Magyarország ennyire sok pénzt és másfajta támogatást ajánl, hanem hogy az ukrán állam ennyire keveset.

https://www.nytimes.com/2018/10/05/world/europe/ukraine-hungary-ethnic-languages.html

Die Presse

die_presse.jpg

Szárnyal a populista gazdaságpolitika, jó eredményeket mutat az amerikai, a magyar és a lengyel gazdaság, ám ha megtörik a konjunktúra, akkor a felelőtlen politika hamar beleütközik a korlátokba. Erre figyelmeztet a Princeton-i Egyetem egyik professzora. Harold James rámutat, hogy hála a teljes foglalkoztatásnak, e pillanatban igen kedvező Orbán és Kaczynski helyzete. Így a populista vezetők előszeretettel hivatkoznak arra, hogy egyáltalán nem igazolódtak be a globalista elit aggályai. Ám csak idő kérdése, hogy ezeknek a politikusoknak mikor kell a kasszához menniük, merthogy mindenképpen fizetniük kell, még akkor is, ha a mérleg jelenleg nem különösebben rossz, bár nem is rendkívül jó. De még ennél is fontosabb, hogy számukra igen előnyös a fellendülés, amely azonban már a demagógok uralma előtt beindult. 

Amikor bekövetkezik a lejtmenet, hamar rájönnek, hogy felelőtlen politikájuk mennyire korlátozza a reakció lehetőségét. De ennél a pontnál Orbán, Kaczynski és a többiek dönthetnek úgy, hogy még agresszívabb opciót választanak. A nacionalista populizmus végső veszélye mindig akkor jelentkezik, amikor baj van. Ezek az erők konfliktus esetén mindig mások rovására próbálják megtalálni a kivezető utat. És akkor a kereskedelmi háborúskodás folyományaként könnyen kiadhatják a parancsot a csapatok mozgósítására. 

https://diepresse.com/home/meinung/gastkommentar/5507862/Populistische-Wirtschaftspolitik-im-Hoehenflug?from=suche.intern.portal

Washington Post

washington_post_1.jpg

A lap mélypontnak tartja Trump részéről, hogy az elnök tudatlan módon neki ment Soros Györgynek, amikor azt tvittelte, hogy az üzletember és mások pénzelték azokat a profi nőket, akik megtámadta egy republikánus szenátort. Soros gazdag és zsidó, és egykori hazájában, Orbán tekintélyuralmi rendszerében a hivatalos részről folyamatosan gyalázzák. Lehetne mondani, hogy a magyar kampánynak van némi antiszemita beütése, de igazából nyugodtan el lehet hagyni a „némi” kifejezést. A beruházó a gazdag zsidót testesíti meg, és ez olyan közhely, amely – legalábbis Magyarországon – tovább él

Gondolhatnánk, hogy az elnök a hasonló csőcselékhez igyekszik szólni, de ő egyáltalán nem zsidóellenes. A lánya áttért a izraelita vallásra, unokái ebben a hitben nevelkednek. De amit az apja tett, az mégiscsak antiszemitizmus, legfeljebb nem tudatos. Az biztos, hogy Trumpnak fogalma sincs a magyar történelemről, és arról sem, hogy Eichmann közreműködésével annak idején 437 ezer embert gyilkoltak meg Auschwitzban. Valószínűleg nem sokat tud Sorosról sem, mert általában igen sekélyesek az ismeretei. Ő a tudatlanság zsenije. De az indíttatást tetten lehet érni nála, hiszen folyamatosan bűnbakokat keres. Csak nála a célpont nem a kozmopolita, gyökértelen zsidó, hanem a kozmopolita, gyökértelen sajtó. Antiszemitizmus ez – zsidók nélkül. Valószínű, hogy ugyanolyan okokból folyamodik a zsidóellenes közhelyhez, mint Orbán. Soros megfelel a célnak, és az elnöknek csak ez a fontos. 

https://www.washingtonpost.com/blogs/post-partisan/wp/2018/10/05/president-trumps-ignorant-attack-on-george-soros/?utm_term=.f5670ddf5d63

Der Standard

der_standard.jpg

Felerősödött a „kultúrharc” Magyarországon, amiben Orbán Viktor a nagy, nemzeti tisztogató. Pröhle Gergely utódjaként Horthy Miklós egyik védelmezőjét emlegetik az Irodalmi Múzeum új igazgatójaként. Az eddigi vezető csupán annyit árult el távozása okairól, hogy Kásler Miklós miniszternek mások az elképzelései az intézmény által követendő irányvonalról, mint neki. Pröhlét lojálisnak tartják a kormányfő iránt, és azt még a hatalom bírálói is elismerik, hogy hozzáértően dolgozott, képes volt a politikai harcokat a múzeum falain kívül tartani. De éppen a szakavatott munkája vált végzetessé számára a saját táborán belül. A Fidesz tavaszi választási sikere után felerősödtek a hangok Orbán környezetében, miszerint kultúrát is teljesen rá kell állítani a hivatalos, völkisch-nemzeti, keresztény vonalra. 

https://derstandard.at/2000088768882/Kulturkampf-in-Ungarn-Viktor-Orbans-nationale-Saubermacher

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Magyarországon nincs középút – írja a lap Pröhle Gergely lemondása kapcsán. A részletekről szólva kifejti, hogy a Petőfi Múzeum eddigi első embere egyfelől a jobboldali-nemzeti Fidesz képviselője, másfelől viszont arra törekedett, amióta tavaly év elején kinevezték, hogy a kultúrában politikamentes övezetet hozzon létre és elsősorban az irodalmi értékekre legyen tekintettel. Még azt is megengedte magának, hogy Orbán ellenfeleinek adjon pódiumot, ha a szépirodalomról volt szó. Ugyanakkor figyelmen kívül hagyott völkisch alkotókat, akiket pedig pártja propagálni akart. Éppen ebből a középútból lett baja, mert a kormánylap azt hányta szemére, hogy nem tesz semmit a balliberális hegemónia megtörésére a művészetekben. Egy pesti értelmiségi úgy magyarázza a történteket, hogy Orbán embereinek állandóan bizonyítaniuk kell a hűségüket. Egy másik forrás szerint Pröhle kompromisszumra törekedett, de kudarcot vallott. Így most a múzeumból temető lesz. 

Independent

independent.jpg

A brit konzervatívok korábbi EP-frakcióvezetője azt közölte, hogy őt és egyik képviselőtársát azért zárták ki a Tory Pártból, mert mindketten a magyar kormány ellen szavaztak jó három hete Strasbourgban. Richard Ashworth úgy látja, hogy pártja a szélsőjobbos ideológia és az intolerancia felé sodródik. Mint emlékezetes, a toryk többi képviselője Orbán Viktor oldalára állt, ám ez kemény bírálatokat váltott ki a szigetországban a Fidesz antiszemitizmusa, iszlámellenessége, a szólásszabadság korlátozása, valamint a jogállami normák megszegése miatt. A brit miniszterelnök nem határolódott el a döntéstől, magyar kollégája pedig később levélben köszönte meg a „szolidaritást” a konzervatívoknak. Utóbbiak azt állították, nem elvi kifogásaik voltak a jogállami eljárás megindítása ellen, hanem úgy gondolják, hogy nem az Európai Parlament dolga felelősségre vonni a magyar vezetést. A párt egyébként most bejelentette, hogy azért távolította el Ashworthot és társát, mert azok független politikusként csatlakoztak a Néppárthoz. 

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/conservative-eu-parliament-far-right-orban-hungary-mep-europe-populism-a8570531.html

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3914284525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LKerekes 2018.10.06. 05:42:54

Már a cikket sem kell elolvasni, hogy megbukjon Orbán a múlt héten óránként kétszer legalább. Mert ez egy ilyen csodacikk.

Rockolo 2018.10.06. 07:29:55

Milyen kis manipulatívak ezek az újságírók.. mármint hogy német kifejezésekkel fogalmazzák meg hogy orbán mennyire nemzeti.. itt van 5 cikk különböző újságokban és milyen szépen egymásra épülnek

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.06. 08:12:09

A "gazdaság" mint entitás nem létezik, mindig valakik érdekéről van szó.

S amint a hatalom csökken a liberális oligarchák kezében, az érdekérvényesítő képességük is, azaz a "gazdaság" se fogja tudni benyújtani a számlát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.06. 08:13:42

Az Ukrajnával szembeni magyar politika pedig hatásos és pozitív. Csak kemény fellépéssel védhetők meg ott a magyar érdekek. Különösen helyénvaló ez, mert Ukrajna egy gyenge, széteső állam, így a nyomás rajtuk erősebb hatást ér el.

tamask 2018.10.06. 12:56:17

A magyar szomszédságpolitika sose volt sikeresebb. A románokkal már nem sok vita van, az EU-ba belépve hamar rájöttek, hogy őket mennyibe nézik Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban vagy Angliában. És emiatt hamar visszavettek azbarcukból. A szlovákokkal csaknem puszipajtások a magyarok már. Az osztrákok is beállnak lassan a sorba a visegrádiak mellé.
Ukrajna egy papírtigris, helyre lesz téve. John McCain, az ukrán nácik nagy barátja feldobta a pacskert, lassan a multik jóllaknak az ukrán piacon és nyugodtságra intik a rezsimet. Ukrajna egy fikció, nem szabadna léteznie a mai formában, mert a népek börtöne

taga20 2018.10.06. 13:55:25

@tamask: te amikor ilyeneket idehánysz, akkor kivered vagy, már azt se?

Soha ne tegyel haver a fekete lora 2018.10.06. 14:31:25

Hat, teny hogy a libbantaknak egy haboru jelenthetne az egyetlen eselyt a kormanyzasra.

taga20 2018.10.06. 14:36:40

@Soha ne tegyel haver a fekete lora:

neked meg az lenne az utolsó esély, ha mektanulnál magyarul.

me ez így kibaszott gáz fityeszdroid!

Nagykörúton túli magyar 2018.10.06. 15:06:35

@Soha ne tegyel haver a fekete lora:
Bizony, a mai Soros-fiúk méltó utódjai lennének a Lenin-fiúknak, efelől semmi kétség.

alöksz róz 2018.10.06. 15:31:48

@taga20: mindig mások faszával foglalkozol

taga20 2018.10.06. 15:32:46

@Szél Bernadett börtönben van már?: a csúti féreg az!

mégegyszer kérdezem! a csútiféreg mikor megy börtönbe?

alöksz róz 2018.10.06. 15:51:12

@taga20: aki mindig. szerencsétlen csóró nyomorult vagy, akire senki se kíváncsi.

taga20 2018.10.06. 15:54:00

@alöksz róz: még egyszer kérdezem fityeszzombi!

ma ki vagyok rohadék, szerinted?

alöksz róz 2018.10.06. 16:00:19

@taga20: ma is egy szerencsétlen csóró nyomorult vagy, akinek nincs senkije és nem is kíváncsi rá senki.

mellékesen te vagy az a világ hülyéje, aki képes volt a vmelyik fórumon az álnevein összeveszni saját magával :D

nyerafidesz 2018.10.06. 16:05:21

Hogy miért juhászol az Index? Hát ezért!

alöksz róz 2018.10.06. 16:07:10

@taga20: nekem hiába linkelsz bármit, úgyse kattintok rá. nem leszek a barátod, hiába próbálkozol :D
beteg szar vagy, ismerlek régóta...

taga20 2018.10.06. 16:07:11

@alöksz róz: "mellékesen te vagy az a világ hülyéje, aki képes volt a vmelyik fórumon az álnevein összeveszni saját magával :D"

erre valami forrást faszszopó fityeszdroid!

monddazigazatmar 2018.10.06. 16:07:17

Azért megnézném a NYT cikkeit, ha 150 ezer amerikai embert szopatna az ukrán kormány.

alöksz róz 2018.10.06. 16:10:18

@taga20: minek? nem ezen a fórumon történt, lehet azóta meg is szűnt. de attól még emlékszem rád, elmebeteg.
még az igazi nevedet is tudom :D

taga20 2018.10.06. 16:11:56

@alöksz róz: mi az igazi nevem parazita?

midnightcoder2 2018.10.06. 16:13:55

Az independent azért vicces, mert egyrészt Orbánékra sok rosszat el lehet mondani, de azt hogy antiszemiták, pont nem. Iszlámellenesek az igen, viszont mivel az iszlamisták általában antiszemiták is, így aki az iszlamistákat támogatja, az valójában maga is antiszemita. Nem lehet egy seggel két lovon ülni.

Brix 2018.10.06. 16:15:52

Azt kell mondjam, az " ukrán viszályban" 100%- igaza van Orbánèknak: egy tapodtat sem lehet engedni az ukrán neonáci bábkormánynak. Valójában Kárpátalja magyar terület, a Vörös Hadsereg csak elfoglalta, amit előtte elbitoroltak tőlünk a Trianoni bèkeszerződès èrtelmèben...Itt az idő, hogy elègtètelt vegyünk a trianoni gyalázatèrt ès EU szintre vigyük az elnyomott nemzetisègek ügyèt. Sajnos , az USA - a legnagyobb bűnös - olyan geopolitikai problèmát kreált Ukrajnában, ami szinte megoldhatlan...Az elszegènyedő ukránok egyre irigyebbek Magyarországra, ahol 4x magasabb bèrek vannak, ez a valódi ellensègeskedès oka....Az oroszokkal nem bírnak , így a magyar kisebbsègre esett a választásuk...A sunyi Nyugat- Európa meg hallgat, amikor Ukrajnában etnikai pogromok vannak ès kisebbsègeket vegzáló törvènyeket hoznak....

midnightcoder2 2018.10.06. 16:37:28

A Die Presse pedig azért vicces, mert ugye gazdasági válságok eleddig egész jól be tudtak ütni populisták nélkül is. Másrészt, mintha Fletóék gazdasági válság nélkül is képesek lettek volna béka segge körüli GDP növekedést produkálni.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.10.06. 16:51:10

@alöksz róz: "szerencsétlen csóró nyomorult vagy"

Gondolod? Amennyire én látom, egy vidám hazafi. Semmit nem tudsz róla, magadból indulsz ki. Egyébként ez illik is a szenvedő, rosszindulatú hozzászólásaidhoz. Sérültnek tűnsz, ez gyerekkori szexuális trauma eredménye lehet. Normális ember nem is tolná a hazaáruló geci szekerét.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.10.06. 16:52:39

@midnightcoder2: "mintha Fletóék gazdasági válság nélkül is képesek lettek volna béka segge körüli GDP növekedést produkálni. "

Kevered az elkúrót a gecivel. Mondjuk nem nehéz, hasonlóan rokonszenves pofa mindkettő.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.10.06. 16:54:07

@midnightcoder2: "Orbánékra sok rosszat el lehet mondani, de azt hogy antiszemiták, pont nem."

Nyugi, zsidógyűlölők is. Gyűlölnek azok mindenkit a ruszkikon kívül.

élveteg 2018.10.06. 17:03:26

"Ha beüt a populista gazdaságpolitika kudarca, abból könnyen lehet háború"

Akkor azt szeretném megkérdezni hogy a legutóbbi válság ugyan milyen gazdaságpolitikát folytató országból indult ki?

1 Populista gazdaságpolitikát folytató országból
2 Liberális gazdaságpoltikát folytató országból

morpho 2018.10.06. 17:13:32

@élveteg: A legutóbbi válságot a bankok felelőtlen hitelezési gyakorlata robbantotta ki. Semmi köze nem volt a politikai berendezkedéshez.
Egyébként nincs olyan, hogy populista gazdaságpolitika. A Die Presse hülyeséget ír! Ez olyan mint a sivatagi révkalaúz.

taga20 2018.10.06. 17:40:51

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

haver, te milyen rendes gyerek vagy! megvédesz egy fogatlan fityeszzombitól:)))

midnightcoder2 2018.10.06. 17:47:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ez mondjuk egyedül 2012-re volt igaz, de akkortájt mások is elég szarul muzsikáltak. A 2007-es mélyrepülésünk viszont egyedülálló volt a térségben. Ettől eltekintve viszont Orbánék elég jó GDP adatokat produkáltak, különösen az elmúlt pár évben.

És kínosan ügyelnek arra, hogy a Választott Néppel ne kerüljenek semmilyen konfliktusba. Azt Orbánék is tudják, hogy az nem a hosszú élet titka. 2019-ben Pl. nálunk lesz a zsidó olimpia. Az egyetlen dolog, amiből a honi liberálisaink ki tudtak hozni némi antiszemitizmust, az a Soros kampány volt, csak ezzel az a baj, hogy Sorost Izraelben legalább annyira utálják mint itt.

midnightcoder2 2018.10.06. 17:49:49

@morpho: Persze hogy nincs. Arról nem is szólva, hogy az európai liberálisoknál nagyobb populisták nemigen vannak.

taga20 2018.10.06. 17:49:52

@midnightcoder2: te egyébként hülye vagy, vagy csak rájáccol?

taga20 2018.10.06. 18:54:10

Most úgy leszopnék pár arabot, ha ez a geci Orbán nem záratta volna ki öket.

taga20 2018.10.06. 19:06:09

@taga20 : szeva, má vártalak:)

taga20 2018.10.06. 19:18:00

@taga20 : és tudod mi a legdurvább?

hogy magyarul se tucc szarfaszú! "öket"

Hamihami 2018.10.06. 20:14:03

KEDVES NEM KORMANYPARTI KOMMENTELOK!
Igazsag szerint csak egy probara csinaltam itt egy nicket es komenteltem parszor, mert meg akartam nezni, hogyan mukodnek a fidesz berkomenteloi.
Egy nagy kerdes merult fel bennem: a nem kormanypartiak miert komentelnek? Miert irtok ide? Miert pazaroljatok az idotoket es adjatok a lovat es a munkalehetoseget azoknak, akik ezzel penzt keresnek? Ok, ellentetben veletek, nem a szabadidejuket hasznaljak, nem meggyozodesbol irnak. KIT AKARTOK MEGGYOZNI??? Birkaekat? Ok koszonik szepen a penzkereseti lehetoseget, nelkuletek nem lenne munkajuk!
Vagy azt a nehany fideszest akarjatok meggyozni par kommentel, akik ejjel-nappal a kozteve hirein lognak es a Kossuth radio penteki reggeli adasat eszik nagykanallal? Most komolyan???
Vagy egymast akarjatok meggyozni? Azt meg minek???
Lehet, hogy fura, amit mondok, de a legjobb strategia az lenne, ha azt az idot, amit ezekre a parttalan vitakra fecsereltek, olyanba fektetnetek, amik valoban okozhatnak valtozast. Peldaul mi most a fidesz egyik akhilesze? Hat az europai ugyeszseg egy ilyen dolog. Akkor miert nem hasznaljatok ki a kapcsolataitokat, on- es offline, hogy minel tobb emberhez eljusson es alairja a napszavazasi kezdemenyezest. Miert nem osztjatok meg minel tobb emberrel, FB-n, blogokban, youtube-on, twitteren, linkedinen vagy barmin, amivel sok emberhez eljutnak azok a hirek, amik a korrupciorol, sunnyogasrol, kirekesztesrol es a propaganda hazugsagairol szolnak??? Sokkal, de sokkal nagyobb haszna lenne annak, minthogy itt munkalehetosget adtok a berkommenteloknek. Ok beloletek elnek!
Ha nincs kivel vitatkozniuk, mit fognak csinalni? Meg par hetig minden cikkhez odairjak a baromsagaikat meg hogy fake news, elbeszelgetnek egymassal, es aztan? Mikozben ti egy nagy halom emberhez tudjatok eljuttatni a kormanynak kenyes dolgokat.
Valszeg erre akomentemre majd megirjak, hogy hulye vagy, nem jo a kiindulopont, faszsagokat beszelsz stb.... es? Egy masodpercet nem fogok azzal tolteni, hogy barmilyen vitaba szaljak veluk, mert azzal csak a napi adagjuk elereset segitenem, semmi mast.
Ezt bekopizom meg jo par cikk ala kommentkent, hatha lesz valami foganatja es elindit valamit.

ogli dzsí 2018.10.06. 20:29:55

@Hamihami: a fidesz aztan nagyon raszorul a berkommentelokre, vagy

morpho 2018.10.06. 20:32:50

@midnightcoder2: Ne forgasd ki pubi! Itt gazdaságpolitikáról volt szó. Te meg elkezdesz politikai irányzatokat belekeverni. A liberális gazdaságpolitika nem azt jelenti, hogy a liberálisok csinálják a gazdaságpolitikát te egybites idióta! Sorost meg azért "utálják" Izraelben, mert ugyanaz a Finkelstein csinálta ugyanazt a kampányt, amit Magyarországnak is eladott. A Sorosozás egy politikai termék, amit te is itt reklámozol.

morpho 2018.10.06. 20:33:59

@Hamihami: Tök igazad van!

@ogli dzsí: Ha nem szorulna rá, te sem lennél itt.

taga20 2018.10.06. 20:39:58

@ogli dzsí: tálaievtárs, legyél szíves szívd mellre azabált szalonnát, és utána baszd szájba az anyádat fityeszhulladék!

illaim 2018.10.06. 21:16:36

@Hamihami: te mi a kurvaanyádat keresel egy nem kormánypárti blogon?

Sir Bates dö Hól 2018.10.07. 00:34:28

@morpho: nem ez volt a kérdés, bár megszokhattuk, hogy mindig mellébeszélsz, elmismásolsz válaszokat, mikor szint kellene vallani (egyébként éppen a neoliberális gazdaságpolitika miatt lehetett a bankok hitelezési gyakorlata felelőtlen, mint az mindenki számára világos [aki egy kicsit is használja az eszét, az önállóan jut el ide, de az sem baj, ha csak újságot olvasva, minimális tájékozottsággal, a szakértők konszenzusát elfogadva]), de ez a magatartás nem meglepő egy magát függetlennek felmutatni akaró, háttérből áskálódó coci aktivista -ám, mint tegnap kiderült fedett fideszügynök- részéről.
Sivatagi révkalauz... mi vagy te, egy tuareg homoki néger? Oximoron, hallottál már róla?

Sir Bates dö Hól 2018.10.07. 00:45:24

@morpho: ó, a megnemértett kis mimóza, kiforgatják a szavait! mint mikor a szoci és liberális nemzetmentő baloldaliak csináltak egy neoliberális gazdaságpolitikát, mi? mindenki "egybites idióta", aki érvekkel és tényekkel a sarokba szorít? mindjárt az lesz, hogy mi hozzuk fel sorost is, meg finkelsteint is, és akkor jön a nácizás, mint ultima ratio, már nem is kell érdemben válaszolni. gratulálok!

midnightcoder2 2018.10.07. 08:12:17

@morpho: Azért a liberálisok általában liberális gazdaságpolitikát folytatnak. És egyebek közt ez a remek liberális gazdaságpolitika vezetett oda, hogy Kína lett a világ műhelye, India a szolgáltatója, Európa pedig egy kedélyes szociális otthon.

midnightcoder2 2018.10.07. 08:13:28

@morpho: Ja, és Sorost azért utálják Izraelben, mert erősen fellép a palesztinok mellett, amit arrafelé annyira nagyon nem szeretnek.

alöksz róz 2018.10.07. 10:21:48

@taga20: megvédtek a fórumon, van már barátod!
:D

taga20 2018.10.07. 10:35:52

@alöksz róz: szerelmem is van.

te vagy az szutyok, állandóan üldözöl a szerelmeddel!:)))

taga20 2018.10.07. 10:37:13

@alöksz róz: az a tükör, csak az zavart, mi?

alöksz róz 2018.10.07. 10:49:33

@taga20: addig udvaroltál a zenékkel, látod

taga20 2018.10.07. 10:59:49

@alöksz róz: az a kurvakisugárzásom, csak az ne lenne!:)

az asszony is majd minden héten szerelmet vall nekem (az igazsághoz hozzá tartozik, hogy páros heteken meg a pokolra kíván:))
süti beállítások módosítása