B1 blogcsalád



Le Monde: a jobboldali populisták megnyerték az ideológiai csatát

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. október 03. - Szelestey
  • Le Monde: a bevándorlás ügyében fel kell venni a küzdelmet az illúziók, azaz a gyűlölet kufáraival;
  • Orbán és Salvini a nyálát csorgatná, ha kulturkampffá válna az EP-választás;
  • Ausztriában elrettentésként jelent meg a Magyar Idők egyik kommentárja, amely Hitlerrel állította párhuzamba Merkelt.

                                                 

New York Times/Washington Post/AP

nyt.png

A volt finn kormányfő hivatalosan is közölte, hogy jövőre megpályázza a Bizottság elnöki tisztségét, egyben megerősítette, hogy mind belülről, mind kívülről veszélyben látja az alapvető európai értékeket. A hírügynökség szerint ezzel Stubb Magyarországra, Olaszországra és Lengyelországra, valamint a kínai, orosz és amerikai fellazítási kísérletekre utalt. Azt mondta, hogy ha nem védik meg mindazt, amit az EU képvisel, akkor semmijük sem marad, és külön is megemlítette a legfőbb vezérlő elvek közt a demokráciát, az egyenlőséget, a türelmet valamint a jog tiszteletét. Hozzátette, hogy már a következő nemzedék jelöltjének tekinti magát. Az Európai Néppárt, amelyhez a politikus pártja is tartozik, jó egy hónap múlva, Helsinkiben határoz arról, ki legyen a részéről a Spitzenkandidat.

 

FT

financial_times.jpg

A lapnak adott interjúban Stubb megismételte, hogy harcba kíván szállni az euroszkeptikus erőkkel, illetve hogy a Néppárton belül Orbán Viktor tekinti ellenfelének. Ebből következően azt szorgalmazza, hogy az EPP komolyan vitassa meg a szörnyeteg kizárást, mert szerinte ily módon meg lehet akadályozni, hogy a pártcsalád még inkább jobbra tolódjon. Úgy fogalmazott, hogy nagyon alacsony a toleranciaszintje, ha arról van szó, milyen hozzáállást tapasztalni sok államban, beleértve Magyarországot. Saját magát úgy jellemezte, mint aki szégyentelenül liberális, EU-párti, az európai életforma nagy híve.

Ha rá esik a konzervatívok választása, akkor abból egyfajta kulturkampf kerekedik ki az unió jövője ügyében, aminek láttán csorogna Orbán és Salvini nyála. Stubb ugyanis annak a globalizmusnak az alaptípusát képviseli, amit a nacionalisták az egész földrészen ostrom alá vettek. Öt nyelven beszél, az Európa College végzett hallgatója. Azokat igyekszik tömöríteni, akik fel akarják venni a harcot a populistákkal. A nagy vetélytárs, Weber esélyeit ugyanakkor rontja, hogy korábban igen szoros viszonyt alakított ki a magyar miniszterelnökkel.

 

Le Monde

le_monde.jpg

A bevándorlás kérdése központi kérdéssé válik az EU-ban. Orbán és Salvini példáját követve, Le Pen is azon van, hogy a jövő évi Európa-választás népszavazás legyen a migráció ellen. Az ultrakonzervatív, illetve szélsőséges erők már hatalomra kerültek, illetve szinte mindenütt erősödnek, legyen szó a magyarokról, olaszokról, lengyelekről, osztrákokról, vagy csehekről. És mindegyikük a bevándorlás elutasítását tekinti fő harci jelszavának. Orbán Viktor ezt igen brutálisan fogalmazta meg, amikor augusztus végén találkozott az olasz belügyminiszterrel, mármint hogy ez ügyben a földrész két részre szakadt.

Nincs abban semmi meglepő, hogy Le Pen meglovagolja ezt a hullámot, miközben a felmérések azt tanúsítják, hogy a franciák két harmada sokallja az országban élő idegenek számát. Ám a tények arról árulkodnak, hogy az utóbbi 15 évben minden évben nagyjából 200 ezer tartózkodási engedélyt állítottak ki. És a lakosság számához viszonyítva Franciaország csupán az európai középmezőnyben foglal helyet, ha azt nézzük, hány menekültet fogadott be. Igaz, ezek az adatok nem sokat érnek a katasztrófát vizionáló megnyilvánulásokkal szemben, amelyek szégyentelenül játszanak rá az áligazságokra, az idegengyűlöletre. A jobboldali populisták megnyerték az ideológiai csatát. Ilyenformán életfontosságú az emberi jogok és a köztársasági elvek védelmezői számára, hogy újra magukhoz ragadják a kezdeményezést. Közben az egész civil társadalom az összefogást sürgeti, mert az elengedhetetlen, hogy szembe lehessen szállni az illúziók, és ily módon végső soron a gyűlölet kufáraival.

 

FT

financial_times.jpg

Orbán és Salvini képével illusztrált kommentárjában a lap azt jósolja, hogy a belső ellentétekre rámegy a populisták európai összefogásának kísérlete. Ezek az erők és az EU-ellenes nacionalisták, fenik a fogukat a jövő évi EP-választásra. Egyesek abban bíznak, hogy szétrobbanthatják az unió legintegrációbarátabb intézményét, elnyerve akár a mandátumok egyharmadát. Mások egyenesen abban reménykednek, hogy képesek lesznek megbénítani az egész liberális európai elit működését. Csakhogy melléfognak, mert egyre éleződnek a nézetkülönbségek saját soraikban. Ugyanis mindegyik a saját nemzeti céljainak a megszállottja, és ez igencsak megnehezíti számukra az együttműködést. Lásd az Osztrák Szabadságpárt és az olasz kormány vitáját a dél-tiroliaknak szánt osztrák állampolgárság kapcsán.

Ugyanilyen törésvonalak rombolják a bizalmat és a barátságot a magyar vezetés, illetve a szomszéd államok közt, ahol jelentős magyar kisebbség él, így főként Romániában, Szlovákiában és Ukrajnában. Megosztó Bannon felbukkanása is az európai szélsőjobbon. De mindettől függetlenül a szélsőséges radikálisoknak van adu a kezükben, mert amit üzennek a bevándorlásról, a nemzeti identitásról és az iszlám európai helyéről, az harsogó és egyszerű. Arra alapoznak, hogy sokan elégedetlenek az EU hiányosságai miatt. Odahaza a nacionalizmus folytán kerültek kedvező helyzetbe, ám ugyanez a nacionalizmus korlátozza eredményességüket az kontinentális színpadon.

 

Die Welt

die_welt.jpg

A konzervatív újság azt hangsúlyozza a német újraegyesítés napján, hogy a 89-es forradalom minden volt, csak nem liberális, mert annak idején, az egykori szovjet blokk lakói számára a jólét és az volt a fontos, hogy kevésbé rohadt, rendezett államban éljenek. Vagyis háttérbe szorult a szabadság, a liberális demokrácia és ennek következményeit a mai napig érezni. A szerző, Thomas Schmid, a lap egyik kiadója rámutat, hogy a német nép messze van még az egységtől, olyan nagyok a különbségek az egykori NDK, illetve NSZK között. Ám mint rámutat, itt a tágabb összefüggést kell nézni: azok az ellenzékiek, akik a rendszerváltáskor hatalomra jutottak a legtöbb keleti országban, a kisebbséget képviselték, a szabad demokráciáról vallott nézeteik nem érték el a népet.

Kelet-Európában, és nem csupán Magyarországon, valamint Lengyelországban, tekintélyelvű, bevallottan illiberális pártok simán többségre tudnak jutni, ám lehet, hogy ezekben a társadalmakban a normális állapotot jelenti az ellenállás a liberalizmussal szemben.  Merthogy az emberek továbbra is rendre vágynak, ezért jó esélyük van azoknak a pártoknak, amelyek mindenekelőtt rendet hirdetnek, és elutasítják a sokszínű, liberális társadalmat, amely voltaképpen csakis kisebbségekből áll. Az érzelmekre alapoznak, amelyek elárvultak, ezért fiktív támaszt keresnek, és ehhez leginkább a nemzet jön kapóra. Hogy az újra olyan legyen, mint amilyen sosem volt, miközben már nem tud védelmet nyújtó otthon lenni.

 

Der Standard

der_standard.jpg

„Merkel és a magyarországi Hitler-párhuzamok" címmel a lap némileg rövidítve, de szó szerinti fordításban közli azt a cikket, amelyet pár napja a magyar kormány szócsövének számító Magyar Idők hozott le, és amely egészen elképesztő hangnemben veszi célba az uniós partnereket, és mindenekelőtt Merkelt. A szerző, Botond Bálint szociológus azt taglalja, „milyen erők állnak a Magyarország elleni támadások” mögött.  Mint írja, az európai választók többsége lassan rájön, hogy jelenlegi formájában halálos veszélyt jelent a bevándorlás. Ehhez képest az EU-politikusok gyorsítani próbálják a folyamatot, hogy az valóban visszafordíthatatlan legyen. Orbán Viktor és a Fidesz komoly akadályt jelent e törekvések útjában. A másik oldalon hatalmas, ám szánalmas erők találhatóak.

Sok minden szól amellett, hogy a helyzet ahhoz hasonlatos, mint amikor Hitler hatalomra jutott. Ám kellő katonai hatalom híján Németország és a többiek napjainkban legfeljebb azzal tudják fenyegetni többieket, hogy tönkreteszik azok életszínvonalát. A harcot az fogja eldönteni, hol erősebb a nemzeti közösség. Vagyis, hogy a magyarok, lengyelek, csehek és szlovákok hajlandóak-e kicsit rosszabbul élni, cserében azért, hogy ne lehessen muzulmán migránsok tömegét rájuk kényszeríteni. Ha a 2. világháború utáni állapotokat nézzük, akkor azt kell mondani, hogy Franciaország már elesett. Macron egy senki, egy áruló, magát Napoleonnak tartja és eladja az országot a németeknek. Természetesen Merkel sem Hitler, mert utóbbi azt gondolta magáról, hogy igazi német. A kancellár esetében viszont attól kell tartani, hogy nem igazi német. Technokrata mivolta leginkább abban jelenik meg, hogy ugyanúgy kiegyezésre törekszik a gyűlölt és rettegett Oroszországgal, amint azt egykor a 3. birodalom vezére tette.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1914278387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helga Beauty Salon. 2018.10.03. 10:59:34

"a Néppárton belül Orbán Viktor tekinti ellenfelének. Ebből következően azt szorgalmazza, hogy az EPP komolyan vitassa meg a szörnyeteg kizárást, "

Ez már tényleg szánalmas!

ÉÉN VAGYOKH AZZ __ A GYÚRCSÁÁNY! 2018.10.03. 13:54:12

Merkel én vagyokh! Meg Napóleon is! Magyarország meg bennem van! Na jóó.... meg bennetek is....(ingatom a fejem).....egy kicsit! Így vagyunk mi Európában európaiak!!!

Hohó60 2018.10.04. 12:55:39

Tényleg, Merkel párhuzamba állítása Hitlerrel sántít, hiszen a hatása nagyrészt csak ránk, magyarokra nézve hasonló. Olyan dolgokra akar kényszeríteni bennünket, amelyeket magunktól nem akarnánk megtenni.
Inkább Károlyi Mihályhoz, az elfajult árulóhoz hasonlítanám, akinek bűne szintén a bolsevitákkal való kollaboráció aljasságában teljesedett ki.

Hohó60 2018.10.04. 13:07:11

"az emberi jogok és a köztársasági elvek védelmezői"

Elképesztő, hogy a bolsevisták mi mindennek nem képzelik magukat, miközben a valóságban Európa betelepítés általi felszámolása, a szólás- és gondolati szabadság korlátozása és a devianciáknak a társadalmakra kényszerítése a valós aktivitásuk lényege.
Ezek eszközeként a hazugságot és a gyűlölködést korlátlanul használják fel a tisztesség és a normalitás ellen.

tamask 2018.10.04. 15:45:01

A merkeli új nemnémet birodalom jobban dörgölőzik az török újottomán kurzushoz és az újcári orosz birodalomhoz, mint bárki más Európában. De közben a németek oktatnak ki másokat, hogy nehogy közeledni merjenek az oroszokhoz és törökökhöz.

Merkel természetesen nem Hitler. Hitler ugyanis komolyan veendő, veszélyes ellenfél volt.
Angela Merkel pedig egy papírtigris. Kivénhedt, elaggott, meddő öregasszony.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.10.04. 16:45:21

@tamask: "A merkeli új nemnémet birodalom jobban dörgölőzik az török újottomán kurzushoz és az újcári orosz birodalomhoz, mint bárki más Európában."

És a gazdád? A csúti geci háromszor lehagyja dörgölőzésben. A múltkor is kisebesedett Putyin feneke, annyit nyalta.

Tangooo 2018.10.04. 22:28:35

Majdnem akkora a tülekedés az EB elnöki székéért mint az Eurovíziós Dalfesztivál megnyeréséért. Mindenki rálicitál a másikra, hogy tulajdonképpen ő az igazi, aki megvédi az európai értékeket Orbánnal, Salvinival szemben, csak mindegyik elfelejti, hogy elsősorban az európai embereket és azok életformáját kellene megmenteni, amíg nem lesz nagyon késő. Azt pedig nem nevezett urak, hanem az ő szuicid tevékenységük fenyegeti leginkább.Az az érzésem, hogy a nagy tülekedés győztese majd egy újabb Virsli kisasszony lesz, hogy a mai elnököt is alulmúlja majd.
süti beállítások módosítása