B1 blogcsalád



Madarat tolláról: megint jön Orbánhoz tárgyalni Bannon

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. szeptember 24. - Szelestey

• Amit Orbán, Erdogan és Kaczynski művel a jogállammal, annak kimenetelét sérült demokráciaként lehet jellemezni, az illiberális tagállamok belülről rombolják az EU-t

• Bannon az olyanokat akarja hatalomra juttatni Európában, mint Salvini, Le Pen és Orbán 

• Az unión belül valószínűleg Magyarországon a legdrámaibb a sajtószabadság helyzete 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Jan-Werner Müller szerint ami a végén előáll Orbán, Erdogan és Kaczynski működéséből, annak semmi köze a demokráciához, jóllehet mind a hárman demokratikus eszközöket alkalmaznak. Ám a Princetoni Egyetem politológia professzora éppen az eredmény miatt félrevezetőnek tartja az ilyen rendszerek esetében az illiberális demokrácia kifejezést. Az a baja az elnevezéssel, hogy az bagatellizálja a dolgokat és nagy-nagy szolgálatokat tesz a tekintélyelvű politikusoknak. Felidézi, mekkora felháborodás kísérte Nyugaton, amikor a magyar kormányfő 4 éve Tusványoson nyilvánosan elköszönt a liberális elvektől.

Mit megállapítja, Magyarország ma nem liberális, mert hiányzik az egyéni és kollektív szabadságok védelme, de nem is demokratikus. A választási rendszert módszeresen a Fidesz javára módosították, nagy nyomás alatt áll a civil társadalom – akárcsak Törökországban. Ez esetben nem csupán a jogállam körül van gond, hanem a demokrácia számára alapvető politikai jogokat üresítenek ki. A szakértő emlékeztet arra, hogy az EBESZ szerint a legutóbbi választás (is – a szerk. megj.) szabad volt, hiszen senkit sem kényszerítettek arra, hogy Orbánra voksoljon, de semmiképpen sem tekinthető tisztességesnek. Viszont támadás éri a hatalmi ágak megosztását és a jogállamot, mellesleg ez a lengyeleknél még kirívóbb, mint a magyaroknál.

Végzetes, ha a bírálók harc nélkül átengedik a „demokrácia” szót olyan figuráknak, mint Orbán, Erdogan és Kaczynski, miközben azoknak egyáltalán nem fáj, ha illiberálisnak minősítik őket. Hiszen egyáltalán nem akarnak liberálisok lenni. Mi több, Orbán politikai kitüntetésként viseli az illiberális jelzőt. Annak segítségével úgy állítja be, hogy a liberalizmus a rendszerváltás győzteseinek ügye, egyenlő a vadkapitalizmussal. Ugyanakkor  azt sulykolja, hogy az illiberális szolidaritást jelent a leszakadtakkal, a vesztesekkel.

Orbán és a hasonszőrűek mesterien értenek ahhoz, hogy a nyugati bírálókkal kialakult viszályt egyfajta kulturkampffá értelmezzék át. A magyar kormányfő, aki magát a kereszténydemokrácia hiteles fogalmának védelmezőjeként tünteti fel, egyfolytában azt állítja, hogy azért szidják a kormányát, mert az sikeresen váltja valóra a hagyományos konzervatív értékeket. Azt hangoztatja, hogy ragaszkodik a hagyományokhoz, ám ez nem tetszik a ballibsiknek. És hogy utóbbiak azok, akik ugyan toleránsnak mondják magukat, mégsem tűrhetik a más erkölcsi nézeteket. Csakhogy az EU ilyen kérdésekben egyáltalán nem kíván állást foglalni. Európában a politikai alapmodelleket illetően sokszínűséget tapasztalni. Viszont Brüsszel ragaszkodik a jogállamiság minimumához.    

Orbán keresztény-nemzeti víziójának nem sok köze van a kereszténydemokrácia történelmi jelenségéhez. Sőt, amikor szembeállítja a nemzetet Brüsszellel, akkor igazából az európai egység kereszténydemokrata alapító atyáinak örökségét árulja el, hiszen az a nemzetállamok meghaladását tartalmazza. Viszont nem demokrácia az, ahol hiányzik az alapjogok rendszere, a független sajtó, valamint az ezek védelmére szolgáló hatékony igazságszolgáltatás, hiszen itt a kollektív akaratképzés infrastruktúrájáról van szó.

A populisták nem igazán a demokráciát testesítik meg. Csakis ők határozzák meg, ki is tartozik az „igazi néphez”. A hatalom sáncaiból Magyarországon, Lengyelországban és Törökországban igyekeznek szűkíteni a későbbi kormányok dolgát, amikor olyan intézményeket foglalnak el, mint a bíróságok. A magyar kormány igencsak vitatott etnikai és vallási tételeket vett bele az alaptörvénybe. Szóval, szó sincs arról, hogy a győzelem birtokában a populizmus korlátlanul érvényesíteni próbálná a népakaratot. Mindezek alapján Müller azt javasolja, hogy ezeket a rezsimeket nevezzék sérült demokráciáknak. Az ugyanis kifejezi, hogy az érintett kormányok maguk okozták a sérüléseket, de azt is, hogy a hatalomváltás talán még nem teljesen kilátástalan.  

Libération

liberation_1.jpg

A közös szabályok szándékos megszegésével a legpopulistább vezetők az unión belüli bizalom alapját rendítik meg. A Brexit meglőtte az Európa-ellenesek legfőbb érvét, hiszen látnivaló, hogy az EU nem a Szovjetunió. Ha az lenne, akkor Brüsszel csapatokat küldött volna, hogy helyreállítsa a rendet Londonban. A szervezet önkéntes államközösség, amelyből bármikor ki lehet lépni. Az adott szón és az együttesen elfogadott normák szabad végrehajtásán alapszik. Ez adja az erejét, de ez egyben a gyenge pontja is. A demagógok ugyanis belülről kezdték el támadni, napról napra aláásva a hitelét.

A legutóbbi incidens, amely jól mutatja ezt, az olasz belügyi tárca vezetője és a luxemburgi Európaminiszter között robbant ki egy bécsi tanácskozáson. Salvini egyik munkatársa titokban felvette, majd közzétette, amint a zárt ajtók mögött lezajlott tanácskozáson Asselborn teljesen kiborult a migráció ügyében elfoglalt olasz állásponton. Egy francia diplomata szerint miként lehet így őszintén megvitatni a kérdéseket, ha a diskurzus utána megjelenik a médiában? Márpedig bizalom nélkül nincs kompromisszum sem.

De ami még ennél is súlyosabb: amit az állam- és kormányfők elhatároznak az Európai Tanácsban, az elvileg minden tagországra nézve kötelező. Csakhogy Magyarország a júniusi csúcs után azt közölte, hogy nem kívánja betartani a bevándorlás ügyében hozott döntést. Ez azonban a játékszabályok felrúgása – mondja egy EU-s diplomata. A kelet-európai illiberális demokráciák habozás nélkül visszautasítják azt is, hogy eleget tegyenek ez Európai Bíróság ítéleteinek, pl. a menedékkérők átvétele kapcsán. Vagyis az unió épülete nem a Brexit, hanem amiatt repedezik, hogy legfőbb szereplői elfordulnak tőle.

Politico

politico_1.jpg

Steve Bannon a napokban Budapesten tárgyal a szélsőjobbos Orbán Viktorral. Erről a számol be a portál, miután a tanácsadó európai körutat kezdett. Rómában arról beszélt, hogy napjainkban Olaszország a politikai univerzum központja, mert ha beválik a mostani kormány politikája, az megváltoztatja az egész világpolitikát. Szerinte a populista-nacionalista koalíció modellül szolgál a fejlett demokráciák számára, Amerikától Ázsiáig. Salvini már jelezte, hogy csatlakozni kíván a Mozgalomhoz, és úgy tudni, hogy Bannon a hét végén bíztató megbeszélést folytatott ez ügyben a baloldali 5 Csillag vezetőjével, Di Maio-val is.

A szakember célja, hogy mozgósítsa és összefogja a földrészen a populistákat, a jobb- és baloldalon egyaránt. Ám a szélsőséges politikusok közül sokan igen óvatosan reagálnak a kezdeményezésére. Mindenesetre a szakértő kapcsolatban van az AfD-vel, Le Pen pártjával, valamint a keresztény-nacionalista Fidesszel is. A hét végén arról beszélt, hogy ő a kisembert képviseli, akinek elege van a fennálló helyzetből és elutasítja mindazt, amit az eddigi elit sózott a nyugati civilizáció nyakába.

Die Presse

die_presse.jpg

Steve Bannon azt mondta, hogy össze akarja hangolni a szélsőjobb kampányát a jövőre esedékes európai választások előtt. Trump volt tanácsadója az általa létesített Mozgalom segítségével az egész kontinensen parancsnokságot kíván berendezni, ezek a stratégiai központok azután közvélemény kutatásokat végeznek, értékelik az adatokat és kampányokat folytatnak, hogy az érintett pártok megnyerjék az EP-választást. A szakértő ezt az Olaszország Testvérei nevű szélsőségesen nacionalista párt kongresszusán jelentette be. A cél érdekében már tárgyalt Salvinival, Orbánnal, Le Pennel, valamint a brit UKIP vezérével. Az olasz Liga vezére, aki egyben belügyminiszter és kormányfő-helyettes, úgy véli, hogy a jobbos-populista szövetség az utolsó esélyt jelenti a kontinens megmentésére.

New York Times

new_york_times.jpg

Európán belül talán sehol sem zsugorodik olyan drámaian a mozgástér a független sajtó számára, mint Magyarországon, aminek természetesen baljós következményei vannak a demokráciára nézve. Így ítéli meg a helyzetet a lap korábbi budapesti irodavezetője, aki jelenleg újságírást oktat Párizsban a Politikai Tudományok Főiskoláján. Álláspontját Celestine Bohlen a Népszabadság és a Magyar Nemzet bukásával támasztja alá, hozzátéve, hogy Orbán barátai és szövetségesei ellenőrzésük alá vonták a média széles körét, alighanem politikai megfontolásokból, semmint üzleti haszonszerzés céljából. És akkor még nem beszéltünk a kormánykézben levő szerkesztőségekről, amelyek közé tartozik hat tévé, 5 rádió, valamint az MTI. A Riporterek Határok Nélkül képviselője azt mondja, a miniszterelnöknek sikerült döntő befolyáshoz jutnia a sajtóban.

A legutóbbi választás megmutatta, hogy az agresszív médiastratégia kifizetődött. Az élesen idegengyűlölő üzenet a feltételezett migránsveszélyre, valamint Sorosra épült és a kampány sokakat meggyőzött, hogy Orbán szavatolja számukra a biztonságot. Charles Gati azt mondja, a hatalom mesterien mosta át a lakosság nagy részének agyát. Ehhez nemigen van szükség nyílt cenzúrára. A kritikus orgánumok hangfogóval működnek, és az RTL-t leszámítva csak kevesekhez jutnak el. A piac 15 %-át teszik ki a politikai céllal elhelyezett állami hirdetések, ez az európai átlag több mint kétszerese, mutat rá a Mérték Elemző Intézet vezetője. A Magyar Idők bevételeinek 85 %-a származik ilyen forrásból.

Orbán újabb mandátumával megkérdőjeleződik a sajtópiac sorsa. Martin József, a Magyar Nemzet korábbi munkatársa úgy jellemzi az állapotokat, hogy van sajtószabadság, de egyre csökken a sokszínűség és ez aggasztó. Az információból mind inkább politikai áru lesz, ám az ki van téve nyílt és burkolt torzításoknak és ez komoly kételyeket vet fel a demokráciát illetően. Mert ilyen körülmények között miként lehet az újságírás a 4. hatalmi ág? Miként lehet szabad és tényekkel alátámasztott vitákról beszélni, miként lehet feltárni a politikusok visszaéléseit? Polyák Gábor úgy véli, a legutóbbi választási hadjárat már megmutatta, hogy itt nem egyszerűen a propagandáról van szó, hanem arról, hogy csak egyetlen vélemény jelenik meg a tömegek számára. A migráció mindent uralt, a lényeges gondok nem kerültek terítékre, azok megvitatására egyszerűen nem volt tér, felület.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2814258861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagy Puli Attila 2018.09.24. 07:09:53

Rég nem olvastam ennyi álhirt. Kamu hirportálnak egészen jó.

Bryan élete 2018.09.24. 11:12:07

Már a Tavares jelentés után jól seggbe kellett volna rúgni a pávatáncost és a követőit, hogy megtanulják, hol a fal. Akkor nem jöhetett volna létre az az állapot, hogy a mára már szétrothadó Európát egy bukott amerikai tanácsadó senki ráncigálhat. De hát a köldöknézés, buksisimogatás kényelmes dolog lehet az Európai Unióban.
Sajnos, borzalmas időknek nézünk elébe, az itthoni gyalázatos állapotokból is kiindulva.

Tangooo 2018.09.24. 12:44:20

Imádom, hogy olyanok mondanak rendszeresen véleményt egy országról, akiknek halovány fingjuk sincs annak valódi állapotáról.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.24. 13:38:35

@Tangooo: "olyanok mondanak rendszeresen véleményt egy országról, akiknek halovány fingjuk sincs annak valódi állapotáról."

Hát igen. A fideSSfasszopók egy alternatív valóságban hiszik magukat, ahol Magyarország gazdasága nem csúszott le a románok szintjére, nem halnak bele honfitársaink gyógyítható betegségekbe, és nem félanalfabéta összeszerelő munkásokat képeznek az iskolák.

2018.09.24. 17:08:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Áááá.. a hazug macskát könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát.
statisticstimes.com/economy/countries-by-projected-gdp-capita.php

A román gazdaság a miénktől messze magasabb nyersanyagbázison, jobb földrajzi elhelyezkedés mellett is lófütty...és marad a távolság is. Kb semmit nem tudsz mutatni, amiben ma románia jobb színten lenne, mint mi.
Az ájtatos hülye dumádat már kínos olvani. "Honfitársaink" "hazám" meg hasonlók.. úgy hazád ez neked, mint Bajnai Gordonnak, vagy a díszes szoci-liberált kompániának, akiknek annál jobb, minél rosszabb a megítélése az országnak.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.24. 17:30:51

@Womb Raider: "A román gazdaság a miénktől messze magasabb nyersanyagbázison"

Akkor miért csak akkor tudtak lehagyni, mikor a geci "kormányzott"?

"Ha Szlovákiával és Romániával vetjük össze a mutatóinkat, szinte sehol sem leszünk elsők."

hvg.hu/gazdasag/20170707_Egyetlen_abra_osszefoglalja_hogyan_csuszunk_le_a_regioban

2018.09.24. 18:22:38

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Pontosan mit is kellene látnunk, ami igazolná az állításod?
Mit/kit és miben is hagytak le? Millyen cuki is a HVG (amíg meg nem veszi őket is Lőrinc...) hogy sikerült az "éremtáblázatból" kihagyni azokat az eseteket, amikben a románok a béka valagát bámulják alulról.. És persze a gyenge bázison mért bőőőődületes növekedés ellenére is mögöttünk kullognak.
Persze senki nem gátol, hogy kissé keletebbre költözz.. pont múltkor volt hangulatos Nagykép a moldáv és román kurvákról..anyádat is vihetnéd.

nemecsekerno_007 2018.09.24. 21:12:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Közhelyek, bullshit, lózungok. Ha sokat javítottak volna az eü működésén akkor még jobban leszakadunk és a Románok még közelebb lennének, mer gondolom jobb eü alatt te is ingyenes ellátást értesz. Az meg ugye adóemeléssel oldható meg. A románoknál nincs olyan bőkezű szociális rendszer mint itt, ez nekik előny. Mert ugye a nyugdíj, eü is szociális ellátás a most befizetett járulékbol fizetjük vagyis ha javítani akarjuk akkor járulékemelés v. hitel.

MACISAJT1 2018.09.24. 21:17:18

Nem baj, eftársak, csak hörögjetek. Lám, a böszme forradalma is mekkora siker volt...:P

Kösz: Szar Hentini !

Muhaha

nemecsekerno_007 2018.09.24. 21:17:23

@Bryan élete: Orbánnak igaza van, nem atomfizika az amire próbálja felhívni a figyelmet immár 3 éve, a szimpla józan ész. A kollaboráns mentalitású "ballib" ellenzéket meg inkább hagyjuk...

illaim 2018.09.24. 21:25:15

@Womb Raider: Ha lenne annyi eszed, felfogd mit jelent az alternatív valóság, már kussolnál is! Jegyezd meg fidesscseléd! Nem a te hülyeségedhez képest mérik a versenyképességi mutatót, a PISA tesztet, és sorolhatnám még, csak neked teljesen felesleges! Fuck you yourself!

illaim 2018.09.24. 21:28:08

@Nagy Puli Attila: te idióta mazochista fidessköcsög! Akkor minek olvasod? Ja csak trollkodni jöttél?

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.24. 21:54:27

@nemecsekerno_007: Te istenbarma, mennyi hülyeséget összehordasz! De minek címzed nekem? Semmi hasonlót nem mondtam.

F1 L M 2018.09.24. 23:37:38

"az illiberális tagállamok belülről rombolják az EU-t"
A jelenlegit le is kell rombolni és újat építeni.

"Az unión belül valószínűleg Magyarországon a legdrámaibb a sajtószabadság helyzete"
Ti is itt úgy elvagytok nyomva. Egész nap csak a B1-et kerestem, mert ti vagytok a leghitelesebb hírforrás.

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2018.09.25. 02:09:40

Holdfénykor vonít a kutya, ha Orbán van hatalmon akkor meg a libsi sajtó. Ha alábbhagyna a vonítás, ideje volna megkérdezni: miben hibázott Orbán?

Megy tovább a vonyítás töretlenül, álomba ringatva az igaz magyart

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2018.09.25. 02:15:21

" Charles Gati azt mondja, a hatalom mesterien mosta át a lakosság nagy részének agyát."

Ha így megy tovább, még az általa bejósolt Nagy Orbánellenes Felszabadító Polgárháborúnak is lőttek. Most már csak Fekete Győri András meg Szeles Bernadett felpumpálásában bízhat

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2018.09.25. 02:23:47

Az egyik liberátor azt kifogásolja, hogy nyilvánosságra került Asselborn szitkozódása ("merde alors") a másik meg azt hogy nincs sajtószabadság. Miért nem vitatkozik inkább egymással a két baromagyú libsi?

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2018.09.25. 02:28:01

"a hatalomváltás talán még nem teljesen kilátástalan. "

Naná, miazhogy nagyonis, mondaná erre a Fletó

$pi$ 2018.09.25. 04:57:01

"Ha az lenne, akkor Brüsszel csapatokat küldött volna, hogy helyreállítsa a rendet Londonban."

Tehát ha jól értem Brüsszel attól demokratikus és jogállam meg jó, meg szép, hogy nem küldött tankokat londonba.

Huhh, b+, ez szép teljesítmény, a magyar kormány sem küldött tankokat, akkor az is demokratikus, meg jogállam, meg jó, meg szép?

De most komolyan, ennyire az alja? Arról írnak cikkeket, hogy "hű, de fasza gyerekek vagyunk, megint eltelt egy hét, hogy nem küldtünk tankokat londonba? Ez azért már nagyon a Lenines viccre hajaz, ahol Lenin elvtárs visszadobja a labdát a gyerekeknek, "pedig meg is ölethette volna őket". :D

$pi$ 2018.09.25. 05:05:40

"Vagyis az unió épülete nem a Brexit, hanem amiatt repedezik, hogy legfőbb szereplői elfordulnak tőle."

Magyarország és Lengyelország lenne az únió "legfőbb szereplői"? Ennek nagyon freudi elszólás szaga van... :D

2018.09.25. 06:01:20

@illaim: Aha.. osztán miről is szól a 'versenyképességi' mutató? Csak nem arról, hogy az adott ország gazdasága mennyire nyitott, a politikai elit mennyire szervilis a nyugati befektetők előtt?
A PISA teszt már uncsi. Tudod te is, hogy a gyászos eredmények mutatnak összefüggést a cigány lakosság és a magyarok között nyíló szakadékkel. Románia egy szempontból érdekes terep a nyugat előtt: van mit lerabolni. (Ha a múltba tekintesz: kockázatmentesen, olcsón. aranybánya az ország..de a szennyvíz hozzánk ömlik)
Ez az egyik.. a másik. Ha akkora Kánaán a szomszédság ..akkor miárt is mennek olyan arányban külföldre a népek arról?
Harmadsorban: nézd már meg, hogy mikor is tört meg a V4 többi országa és Románia illetve Mo. közötti szinkron fejlődés? Mikor is szakadtunk le csöppet a v4-ről? És mikor is vettük fel újra a tempót?
Ha már van kalaptartó a nyakadon, az üres időkben talán próbáld alternatív feladatokra használni.

Bravehearth 2018.09.25. 07:13:54

Mi van, szelestei? Megint összeszedted a wc-papírt?

"Végzetes, ha a bírálók harc nélkül átengedik a „demokrácia” szót olyan figuráknak, mint Orbán, Erdogan és Kaczynski, miközben azoknak egyáltalán nem fáj, ha illiberálisnak minősítik őket."

És milyen harcra gondolt a tag??? Bombázni kell Budapestet vagy Varsót? Megszálló csapatokat vezényelni? Vagy harc alatt a további ostoba pofázást érti???

"A populisták nem igazán a demokráciát testesítik meg. Csakis ők határozzák meg, ki is tartozik az „igazi néphez”."

Valóban. Hiszen a populisták még a nevükben sem hordozzák a 'nép' fogalmát. Igaz...? Nem, nem a populisták célja a tömegek érzülete szerinti politizálás. Idióta...
Mennyivel szebb és polkorrektebb volt, mikor a csótány 'fasisztázott' konstans módon, ha akár csak egy magyar zászlót meglátott!

"Ha az lenne, akkor Brüsszel csapatokat küldött volna, hogy helyreállítsa a rendet Londonban."

Ostoba, eszetlen és idióta összevetés! A Szovjetúniónak VOLTAK csapatai, volt politikai szándék és volt hozzá katonai potenciálja, határozott szándéka és célja az akcióval. Ennek az ostoba gyökértelen gyökér társulatnak NINCS ehhez katonai potenciálja (épp a legnagyobb és legpotensebb haderő távozik most tőle), nincs határozott célja és egyértelmű politikai akarata. Ha lenne, akkor sem lenne hozzá kellő katonai ereje!

" Salvini egyik munkatársa titokban felvette, majd közzétette, amint a zárt ajtók mögött lezajlott tanácskozáson Asselborn teljesen kiborult a migráció ügyében elfoglalt olasz állásponton."

És milyen jól tette! Végre ország-világ láthatta arról a luxemburgi nyomorult rágcsálóról, hogy miféle egy képződmény! Nem, mintha értelmes ember ne sejtette volna róla korábban is!

"Márpedig bizalom nélkül nincs kompromisszum sem."

És ugyan mi okunk volna bízni ezekben...???

"A Riporterek Határok Nélkül képviselője azt mondja, a miniszterelnöknek sikerült döntő befolyáshoz jutnia a sajtóban."

És mióta meghatározó egy ilyen kézivezérelt bagázs önjelölt 'suckértőjének' magánvéleménye? Gondoljon és mondjon, amit akar. Attól az még csak egy magánvélemény marad. Ő azt gondolja. Más pedig mást. Ez ilyen.

"Magyarország a júniusi csúcs után azt közölte, hogy nem kívánja betartani a bevándorlás ügyében hozott döntést. Ez azonban a játékszabályok felrúgása..."

Hazudozol, rágcsáló! A játékszabályok fölrúgása a koszosok beeresztése és az elosztásuk erőltetése volt! Épeszű ember ebből ki óhajtja hagyni a hazáját!
B.

midnightcoder2 2018.09.25. 07:28:56

@Bryan élete: Amikor a Taváris a jelentést írta, Európa már legalább 20 éve rohadt. A fertőzés 68-ban kezdődött, és a 90-es években teljesedett ki.

midnightcoder2 2018.09.25. 07:35:44

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Hát igen. A fideSSfasszopók egy alternatív valóságban hiszik magukat, ahol Magyarország gazdasága nem csúszott le a románok szintjére"

B+ legalább ne olyat hazudjatok már, amit 3 perc guglizással meg lehet cáfolni.

hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gok_egy_f%C5%91re_jut%C3%B3_GDP_szerinti_list%C3%A1ja_(nomin%C3%A1lis)

midnightcoder2 2018.09.25. 07:41:44

@illaim: "Nem a te hülyeségedhez képest mérik a versenyképességi mutatót, a PISA tesztet"

A versenyképességi mutató nem egy egzakt adat, a számításba vett tényezők jelentős részét kérdőíves felmérésekre alapozzák.

A PISA-nál pedig azért figyelembe kell venni azt is, hogy nálunk a gyerekek elég jelentős része cigány. Ők pedig többnyire nem annyira olyan kultúrából érkeznek, ahol a tudás érték. Sőt, sajnos mostanában ez már a magyarok jelentős részére is igaz.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.25. 07:48:22

@midnightcoder2: "Európa már legalább 20 éve rohadt. A fertőzés 68-ban kezdődött, és a 90-es években teljesedett ki."

20 éve? Te nem vagy képben történelemből. Már Hruscsov idejében, 50 éve úgy volt, hogy rövidesen megbukik a kapitalizmus.

"1959. július 24-én a moszkvai Szokolnyiki parkban rendezett amerikai kereskedelmi és kulturális kiállításra az akkor alelnöki tisztet betöltő Nixon is ellátogatott, mintegy a szovjet államfő vendégeként, 11 napos programjának bevezetőjeként. Itt került sor a szakirodalomban a hidegháború domesztikálásának pillanataként számontartott, videón is rögzített konyhai vitára. ... Nixon az amerikai fogyasztói szabadság és kényelem oltárán áldozva meglehetősen fölényesen, olykor leereszkedő stílusban beszélt a teljesen automatizált konyha felszereléseiről. Hruscsov az SZKP hétéves tervét is tükröző megállapítása szerint a szovjetek hét év múltán már csak visszaintegetnek Amerikának."

www.youtube.com/watch?v=-CvQOuNecy4&t=1m7s
Itt integet Hruscsov.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.09.25. 08:22:25

Soros újságírói és újságai megdolgoznak a pénzükért.

Legalább az Index is megkapta az ukázt mit kell a héten írnia.

Ballib hazudozó hírhamisító szarok.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.25. 08:30:25

@midnightcoder2: Mondom, hogy a geci által hazudott alternatív valóságban éltek.

"Egy főre jutó GDP tekintetében a románok utolérték a horvátokat, az egyéni fogyasztásból levezetett életszínvonal-mutató alapján pedig beérték a magyarokat. Így Magyarország 11 év alatt a harmadik helyről hátulról a harmadik helyre csúszott vissza."

www.portfolio.hu/gazdasag/utolerte-a-roman-eletszinvonal-a-magyart.253843.html

morph on deer 2018.09.25. 08:52:20

Azért lehetnétek legalább kicsit következetesebbek, drága jó náci-, nyilas- és fideszes testvérek!

Megy a sikítás, hogy bezzeg a gonosz usákok mindenhová beavatkoznak, meg erőltetik a demokrácia-exportot, ráadásul a rettegett liberális fajtából, pfúj, - erre jön egy amerikai geci a magyarhoz a saját változatú illiberális exportjával, és máris elaléltok a gyönyörűségtől, hogy végre felkerülünk a világtérképre!
A sötét retardok közé, de ilyen részletkérdésekbe már nem akartok belebonyolódni, mert a lényeg az, hogy végre Trump - áldassék az ő neve, már megint, - levitézlett tanácsadója figyelemre méltatta a mi kis viktorunkat!
Is! Halleluja!

Most akkor hogy is van ez, kedves orbánhitű szektatársak?
Most nem gond, hogy egy ronda külföldi kapitalista onnan ámerikából - tudod, ahol Soros is él, - idejön és belepofázik a mi dolgainkba, itten félázsiában?

Most akkor Bannon csicskák fognak küzdeni a Soros bérencekkel?

Gondoltam megkérdezem, mert hátha akad köztetek akinek már végig ért az információ a problémamegoldó központjáig...

Vagy még Árpi nem küldte át a saját véleményeiteket a dologról?
Pedig ideje lenne, mert itt álltok, mint az a bizonyos hímtag a lakodalomban, és hülyeséget hülyeségre halmozva beszéltek össze-vissza.

Szóval: a háttérhatalom egy amerikai ügynöke jön orbánhoz, hogy beleavatkozzon a magyar politikába!

Ez hogy tetszik, nemzeti szuverén köcsögök?
Vagy csak a “viktor, viktor!” Megy?

2018.09.25. 10:14:19

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Így Magyarország 11 év alatt a harmadik helyről hátulról a harmadik helyre csúszott vissza."

Na, megnézném azt a grafikont.. gyanús ez a 11 éves intervallum. Mikor és milyen ütemben is ment ez a "visszacsúszás"?

2018.09.25. 11:12:26

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ja.. te ideböffentesz egy előfizetéses linket, én meg túrjak a hülyeségedet alátámasztandó.
Annyit azért nem ér.
Azé' fura, hogy pl. a jövedelmi viszonyok közti óóóriási szakadék nem zavart..

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.25. 11:18:25

@Womb Raider: Ha guglival mész be, előfizetés nélkül kiadja a teljes tartalmat. Most komolyan, guglizni is én tanítsalak meg?

2018.09.25. 12:18:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Na.. meggyüttünk... majd nézz már rá, mikor is kezdett rohadt intenzíven közelíteni a román görbe a kifekvő magyarhoz.
A fogyasztás vajon miből van? Ááááá..csak nem hitelből? Jó is az!

"A különbséget az okozza, hogy adott mennyiségű megtermelt GDP-t nem feltétlenül ugyanolyan arányban használnak fel a gazdasági szereplők. Például ha egy ország a jövedelmének egy részét a korábbi adósságainak törlesztésére fordítja, akkor kevesebb jut fogyasztásra. Ha viszont éppen hitelből fogyaszt, akkor több. A román egy főre jutó GDP 13-14%-kal elmarad a magyartól, de míg Magyarország a külső adósságát intenzíven leépítő szakaszban van, addig a román folyó fizetési mérleg deficites.

Bár az egyéni fogyasztási mutató jobban közelíti az életszínvonalat, mint az egy főre jutó GDP, azt mindenképpen szükséges elmondani, hogy (1) az életszínvonalat a közvetlen fogyasztáson túli tényezők is befolyásolják, mint például az épített környezet minősége, a környezetszennyezés, a különféle állami szolgáltatások színvonala stb., (2) a jólétérzet nagyon szubjektív fogalom, ami az egyéni preferenciáktól függően nagyon eltérő lehet.

Így a címben tett állítás, miszerint a román életszínvonal utolérte a magyart csak a fenti korlátozásokkal együtt értendő. Mindenesetre a válság előtt kevesen fogadtak volna arra, hogy 20106-ban a fogyasztás alapján számolt életszínvonal utoléri a magyart."

Ha nem olvastad volna végig a cikket... Aláhúzzam a lényeget?

2018.09.25. 12:19:25

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Most komolyan, guglizni is én tanítsalak meg?"
Is? Miért? Mi máshoz értesz, amit meg lehet tőled tanulni? Az ékesszóló "gecizést"?

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.25. 12:30:13

@Womb Raider: "Mi máshoz értesz, amit meg lehet tőled tanulni? "

Úgy látom mindenhez jobban értek nálad. Ne haragudj, de nem tudlak az életre és az Univerzumra megtanítani. A guglira megtanítottalak, innen már egyedül kell továbbmenned.

2018.09.25. 12:33:37

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Imponáló a magabiztosságod..
A látásoddal viszont súlyos gondok vannak.. érdemes lenne megvizsgáltatnod. Szólj az ápolóknak, majd áttolnak a szemészetre.
süti beállítások módosítása