B1 blogcsalád



5 jel, ami arra utal, Orbán meghunyászkodott, és mindent megtesz, amit megkövetelnek tőle

2018. szeptember 21. - nickgrabowszki

Elbukott a lázadás, maradt a kár- és arcmentés. orbstras.jpg

Amilyen váratlan volt, hogy másfél hete saját pártcsaládja is szembefordult Orbán Viktorral (itt írtunk arról, milyen szerepet játszott ebben a svédországi választás), legalább annyira meglepő, hogy néppárti vezetés nem akarja kiaknázni a totális győzelmet, mára nem zárná ki tagjai közül a Fideszt.

Ingyenebéd viszont a politikában sincs, továbbá véletlenek sincsenek. Valaminek meg kellett alapoznia ezt a radikális fordulatot. Alkalmasint az történt, hogy Orbán, aki Strasbourgban semmilyen kompromisszumra nem volt hajlandó, mára belátta, hogy

vereséget szenvedett, és hajlandó megtenni mindent, amit követelnek tőle.

Azonban haOrbán visszavonulót fúj, meghunyászkodik, azt nem fogják demonstratívan bejelenteni, hanem csak elszórt hírekből lehet követeztetni rá, és csak utólag látszik majd világosan és lesz egyértelmű, miközben addig elfedi a kormánypropaganda harsány és agresszív retorikája.

Máris vannak olyan események, amelyek okot adnak arra a feltevésre, hogy Orbán kompromisszumot kötött a Néppárt vezetésével a maradásáért cserébe

1. Például az, hogy leállították az egyik kormánylap sorozatát a kultúrharcról, a források megvonásának követelését mindenkitől, aki nem tartozik a Fidesz-nyaloncok közé. Lapinformációk szerint ezt Orbán már Kötcsén bejelentette. A Magyar Idők főszerkesztője szerint szó sincs leállításról: szombaton közlik majd az újabb részt. De az csak a publikumnak szól, következményei nemigen lesznek.

A kultúrharcot gyakorlatilag felfüggesztették.

2. Palkovics szintén felfüggesztette az offenzívását a tudományos szféra ellen. A miniszter még egy hete is arról beszélt, hogy az MTA politizál, az Orbán-kormányt támadja, az Akadémiát fel kell darabolni, és elsőként a Közgazdaság-tudományi Intézetet megszüntetni. Mostanra addig jutott, hogy az MTA maga világíthatja át intézeti hálózatát, amelyre még

határidőt se kapott.

Palkovics azt hangoztatja, hogy egyáltalán nem állt el a terveitől. Azonban nem azt kell nézni, amit mondnak, hanem amit tesznek. És aszerint mégiscsak elállt, időlegesen mindenképpen.

3. Cornstein amerikai nagykövet a Népszava szerint arról beszélt, hogy legkésőbb a jövő hét közepéig pozitív bejelentésre számít a CEU ügyében, ám ennek időleges elmaradását  lap úgy értékeli, hogy Orbán megvezette Trump emberét. De nem valószínű, hogy erről lenne szó, inkább csak igyekeznek eltolni a CEU-val való megállapodás aláírását, nehogy

megfutamodásnak tűnjön. 

A kormány álláspontjában világos elmozdulás érzékelhető. Szijjártó a múlt héten még úgy nyilatkozott, hogy az egyetem nem teljesítette a feltételeket, mert nem hozott létre saját amerikai campuszt, hanem csak együttműködési megállapodást írt alá egy már létezővel. Orbán azonban hétfőn már azt mondta, hogy a CEU egy működő egyetem, elég megnézni a honlapját.

Eltelik addig még némi idő, de csendben alá fogják írni a megállapodást a CEU-val - ez borítékolható. (Más kérdés, hogy a lényegen ez már nem változtat: a CEU gyakorlatilag elköltözött Bécsbe.)

4. A CEU mellett az eltérő politikai véleményű civil szervezetek vegzálása, az ún. Stop Soros-törvény volt Weber néppárti listavezető feltétele, amelyhez a Fidesz pártcsaládban való maradását kötötte. A civilekre kirótt büntetőadóból lesz a legnehezebb csendben kihátrálnia a Fidesznek.

De erre is megvan a megoldás: a kormány emberei évek óta - egész pontosan 2011, a médiatörvény vitája óta - azzal érvelnek, hogy egy jogszabály önmagában nem jelent semmit, azt az alkalmazásával összefüggésben kell megítélni. Ez erre a helyzetre is alkalmazható. Lehet, hogy nem vonják vissza a represszív adót, csak éppen eltűrik, hogy mindenki kivonja magát alóla, és

senki se fizesse be.

5. Alighanem nem tévedünk, ha úgy látjuk, ebbe a sorba illik az Ahmed H-val szembeni csütörtöki ítélet is. A magyarországi jogállam állapotát ismerve okkal lehet felételezni, hogy fentről irányították a bíróság kezét, de legalábbis nem kötötték meg, amikor az ún. "terroristára" mindössze 5 év börtönt szabott ki jogerősen. Ez kődobálásért még mindig soknak tűnik, de már kevésbé vérlázító, ha tudjuk, hogy előbb 9, aztán 7 évről csökkent 5-re. Ahmed H-nak legfeljebb már csak 2 évet kell leülnie, de ez tovább csökkenhet, ha harmadolással

alig 4 hónap múlva kiengedik.

Az lett volna a várható, ha a feltűnően enyhe verdikten felháborodik a kormánypropaganda, ehelyett jelzésértékű, ami történt: a Rogán-minisztériumból szerkesztett lapok helybenhagyólag emelték ki, hogy egy államellenes terrorista mindjárt szabadlábra kerülhet. Gajdics Ottó például azt írta:

Ahmed eleget ült

Egy ún. terroristáról. Nehéz ebben mást látni, mint a Fidesz aktuális politikai céljainak megfelelő ítéletet.

A strasbourgi pofáraesés óta Orbán folyamatos visszavonulásban van, rugalmasan szakad el az ellenségtől.

  • Az A-terv az volt, hogy a néppárti csúcsjelöltség megszerzésével, egy rasszista kampánnyal és a szélsőjobbal szövetségben megszerzi az Európai Bizottság elnöki posztját.
  • Amikor ez elbukott, jött a B-terv, ami szerint a csúcsjelöltség nélkül próbálja meg ugyanezt: elidegeníti a Néppártot a szocdem-liberális koalíciótól, ami után nem marad más szövetséges, mint a szélsőjobb. Strasbourgban azonban kiderült, hogy erre se elég a támogatottsága.

Most a C-terv van, a puszta túlélés.

Hogy legalább ne zárják ki a Néppártból, és ne kerüljön végképp perifériára. Ehhez viszont meg kell tennie mindent, amit kérnek tőle. Attól, hogy a fent említett ügyekben Orbán visszavonul, még nem áll helyre a jogállam, a politikai pluralizmus és a polgári demokrácia Magyarországon, de legalább nem romlik tovább a helyzet egyelőre.

Orbán elment a falig, és most onnan hátrál visszafelé. Mára csak a kármentés maradt, hogy ha már nem sikerült nyernie, legalább ne (nagyon) veszítsen eddig pozícióból. Legfeljebb arra próbál ügyelni, hogy az arcát is óvja, és a választói számára ne derüljön ki, voltaképpen mekkora vereséget is szenvedett 2018 szeptemberében.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9414253389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csobi2011 2018.09.21. 12:55:53

Na ennyi hülyeséget is rég olvastam egy helyen. A néppárt már bejelentette hogy nem zárja ki Orbánt. Mért kéne ezért bármit tennie? A mocskos terroristát a független bíróság ítélte el. Vagy valamit rosszul tudok? Csak akkor független ha a szoclibeknek kedvez?
De én személy szerint örülök ha a jelenlegi helyzetet a ballibek győzelemnek ítélik. Ez azt mutatja hogy egyetértenek a fidesz kétharmados uralmával.

Helga Beauty Salon. 2018.09.21. 13:18:21

Naponta többször megbukik. Nem mondom, jól bírja.

Tangooo 2018.09.21. 13:33:46

"A magyarországi jogállam állapotát ismerve okkal lehet felételezni, hogy fentről irányították a bíróság kezét, de legalábbis nem kötötték meg..."
Ez a posztoló egy kretén az aljas és teljesen megalapozatlan feltételezéseivel.
Én csak ellenpéldákat tudnék sorolni, amikor a bíróságok feltűnően enyhe ítéleteikkel a kormánypártiakat akarták sokkolni. De sorolni kellene néhányt azon ítéletek közül, amit a kormány befolyásolt, vagy KUSSOLNI!

rallus 2018.09.21. 13:35:46

"Orbán a strasbourgi szégyen után buldózerként fog előremenni Európa szétverésére."
Ugyanitt egy strófával feljebb... Teljesen megzavarodtam....

GNDL 2018.09.21. 13:44:18

Jóval egyszerűbb lehet a magyarázata annak, hogy Orbánékat miért nem vágták még ki a néppártból: az elkövetkezendő hónapokban még komoly bizottsági tárgyalások lesznek az új EU-s költségvetéssel és a Brexit kapcsán is, és a néppártnak még szüksége van a fideszes és populista elvtársaik szavazatára, mivel ugye a bizottságokban jóval kiegyensúlyozottabbak az erőviszonyok mint az EP-ben.

Az viszont még nem dőlt el, hogy egyáltalán nem fogják őket kivágni, vagy nem előlegezik meg a tagságuk felfüggesztését, annak ellenére is amit Joseph Daul hangoztatott, mivel ugye mi már jól ismerjük az Orbán vezette Fideszt, náluk nincs megállás... a józan eszük sosem fog megjönni, kompromisszumot sosem fognak kötni, pontosan a józan ész és a kompromisszumkészségük hiánya miatt... és az elkövetkezendő hónapokban lesznek ügyek, amelyek jelenlegi botrányokat fognak még jobban kiterjeszteni és kihangsúlyozni a Fidesz környékén, vagy esetleg (egyébként jellemzően) újabb botrányokba fognak belefutni a fideszes elvtársak napokon vagy pár héten belül.

Lásd ugye az ALDE a következő ciklus egyébként igen heves költségvetési vitáját tematizálva szállt bele szokatlanul nagy rőssel az új Orbán-ellenes EP választási kampányával (ugye a videó végén az EPP-t ekézik Orbán tagsága miatt), jelezve hogy bizony vannak ám egyes tagállami kormányok amelyek nem az országuk fejlesztésére és a felzárkózásra költik a nettó befizetők uniós pénzeit, hanem korrupt elitjük és Orbán esetében konkrétan a családjuk vagyonosodására. Ez egyébként is egy hangsúlyos pontja ezeknek a költségvetési tárgyalásoknak, hogy a UK kilépésével vagy kisebb lesz a büdzsé és akkor kevesebb támogatást lehet szétosztani, vagy a nettó befizetők fizessenek még többet hogy változatlanok maradhassanak a támogatások... nos, az utóbbi tábor érdekérvényesítő képességeit Orbánék korrupt hozzáállása igen nagy mértékben rontja. :)

Illetve még az is ott van, hogy az EPP elképesztően megosztott, például Kurz is hiába sunnyogja el előzőleg tett kijelentését, miszerint ha átmegy a Sargentini-jelentés a Fidesznek azonnal repülnie kell, az akkor a néppárti képviselők döntő többségének is a véleménye volt, tekintve hogy az EPP gerincét pont azok a Benelux- és skandináv államokbeli képviselők adják akik nem tegnap, hanem már évek óta hangoztatják hogy a Fidesz nem igazán való közéjük. Mivel ugye a magyar kormány elleni eljárások sem tegnap kezdődtek, és az utóbbi 2-3 Magyarországot elítélő EP határozatot amely végül a Sargentini-jelentéshez vezetett már a néppártiak nagy része is megszavazta, a másik nagy részük tartózkodása mellett, de nyilvánvaló hogy a többség évek óta nem áll ki egyértelműen a Fidesz mellett.

Szóval az csak feltételezés egyelőre, hogy felfüggesztették volna a kultúrharcot, vagy békén hagyják az MTA-t, esetleg hogy nem fognak tovább szívózni a CEU-val, a civil szervezetekkel, vagy hogy megkönyörültek a bíróságoknak... tegnap meg ma még nem történt semmi ezekben az ügyekben, de ahogyan említettem, Orbán nem fog leállni, ő nem az a fajta, így nem tudjuk pontosan mit hoz a holnap, de azt azért valljuk meg őszintén, hogy bármennyire is fifikásnak tűnik Orbán, könnyedén megjósolható mi lesz az irány: marad a permanens forradalom. Lásd az újabb kormányzati kampányt. Különben az ország valós problémáiról szóló vitáknak is nyílna némi tere, azt meg ugye nem engedhetik a fideszes elvtársak mert azzal végük... még az országos propagandamédiájukkal a hátuk mögött is. :)

élveteg 2018.09.21. 15:10:15

"Az A-terv az volt, hogy a néppárti csúcsjelöltség megszerzésével, egy rasszista kampánnyal és a szélsőjobbal szövetségben megszerzi az Európai Bizottság elnöki posztját."

Természetesen semmiféle ilyen A terv nem volt Se utalás se deklaráció szintjén A megadott hívatkozás amivel ezt akarja igazloni a grabowski egy saját előbbi agymenésre mutat Saját véleményét saját véléményével igazolja Persze meg kell mindent magyrázni azt is ami megint csak ő volt aki egy post címében már tényként közölte :

Úgy kivágják a Fideszt a Néppártból, mint a sicc
2018. szeptember 11. - nickgrabowszki

paraszthajszal 2018.09.21. 15:13:12

"egy jogszabály önmagában nem jelent semmit, azt az alkalmazásával összefüggésben kell megítélni"

A jogállamiság, ami többek között a Soros-Sargentini jelentés által is citált követelmény, egyik központi alaptézise, hogy a jog az állampolgárok és szervezetek számára legyen kiszámítható, az állam segítse elő a jogkövető magatartás minél szélesebb körű érvényesülését, többek között úgy, hogy ő maga betartja és betartatja a jogszabályokat (jogalkalmazás: jogérvényesítés és igazságszolgáltatás).

Ezért enyhén szólva is furcsa, a jogállamiság követelményeivel ellentétes lenne, ha az állam bevezet egy új adónemet (bevándorlási különadó), de eltűri, hogy a jogalanyok elmismásolják a befizetését.

Mégis milyen üzenete lenne ennek a jogkövető polgárok, meg az ő adómoráljuk számára? "Csaljál adót nyugodtan, lásd az [XY bevándorlást segítő szervezet] is megteheti"?

Ez nyilván nem megengedhető -- ha az illegális bevándorlást segítő szervezetek ki akarják magukat húzni az adó bevallása és befizetése alól, akkor a NAV-nak kell megállapítania és behajtania az adót ezeken a szervezeteken. Ha a New York Timesban ajvékolnak egyoldalas fizetett hirdetésben, akkor is.

László Baranyai 2018.09.21. 15:37:11

Na persze! Orbán az a "meghunyászkodós" fajta. Savanyú a szőlő elvtársak.

élveteg 2018.09.21. 16:32:26

"Más kérdés, hogy a lényegen ez már nem változtat: a CEU gyakorlatilag elköltözött Bécsbe.)"

Más kérdés hogy a CEU sem gyakorlatilag sem máshogy nem költözött se Bécsbe se sehova

A CEU megnyitotta 2018-19-es tanévét
2018. 09. 14. 21:00
A Közép-európai Egyetem (CEU) pénteken hivatalosan is megkezdte új tanévét. Az évnyitó ünnepségen a CEU alapelvei - a szabad gondolkodás, a sokszínűség és a nyílt társadalom szellemében köszöntötték a hallgatókat, oktatókat, munkatársakat és a meghívott vendégeket - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

profitline.hu/A-CEU-megnyitotta-2018-19-es-tanevet-383313

paraszthajszal 2018.09.21. 16:39:23

@László Baranyai: Minden héten világgá kürtölik, hogy majd éppen a következő héten bukik meg Orbán Viktor és a kormánya, de eddig csak nem akart nekik összejönni a dolog...

@élveteg: Hát igen, ezzel a fajta csúsztatással elég könnyű lebukni.

A jogállamiság követelményéből egyébként a CEU kapcsán is adódik a megoldás: nem kell se "megfutamodni", se "elüldözni" őket, hanem azt kell megvizsgálni, hogy ők hogyan viszonyulnak a jogszabályi követelményekhez.

Ha teljesítik azokat (mint majd' minden más Magyarországon működő egyetem), akkor maradhatnak; ha viszont erre nem képesek vagy nem hajlandóak, akkor "Viszlát, Soros-egyetem!" Erről szól a jogállamiság, ennyire egyszerű!

Zoltan Hazafi 2018.09.21. 17:45:27

@rallus: Akkor... még mindig nem vágta ki Viktor a Néppártot Európából? Akkor mi volt a minap az a nagy puffanás? :-)

rallus 2018.09.21. 18:17:57

@Zoltan Hazafi: Gyurcsány és a hozzá köthető Rettenhetetlenek püfölték az Orbánt jelképező hordót! Nagy Sándor és Achilleus a fasorban sincs...

Scott Tenorman Must Die 2018.09.21. 19:32:32

most meghunyászkodik vagy széttöri az eu-t?????

az ez utáni posztba miért van teljesen más???? :DDDDD

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.21. 21:52:50

Ez az írás egy dologban téved. A politikában nincs kopromisszum. Vagy nyer, vagy veszít elv működik. A nyerés most nem ment, mert valaki(k) ügyesen belengették a mi Or bánunknak, hogy megmogyorózzák. Nem az országot.

TomasP 2018.09.22. 06:11:45

ÖNÖS érdekű SZÉLKAKAS, nem a nemzetét képviseli.

Megfontolt 2 2018.09.22. 07:25:37

Tényleg ! Elkerülhetetlenül szemet szúrt mindenkinek a miniszterelnökünk "meghunyászkodása " Ugye??.......
Ki ez az éleslátású ,névtelen senki aki ennyi elmeháborodott beteges gondolatot képes kipréselni a csökött agyából ,ráadásul még nyilvánosságra is hozza ?
Szégyen !

Erzsébet Anna Margit 2018.09.22. 07:30:56

Végre valami jó is történik ! Ránk fér egy kis nyugalom minden tekintetbe, de abbahagyni nem szabad, mert a gonosz ismét felüti a fejét és próbálkozni fog újból.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.22. 09:37:59

Talán nem véletlen, hogy Szijjártó kinyilakozása szerint a magyar kormány megvédi a német autógyártókat is?;D

György Csaba Nagy 2018.09.22. 12:16:05

@paraszthajszal: Világos: a CEU működését szabályozni kívánt törvény minden magyar egyetemre egyformán vonatkozik, ti. hogy a magyar egyetemeknek is kell legyen kampusza Magyarországon. Nincs itt semmi egyedi korlátozás, utólagos akadályok emelése, iszapbirkózás, időhúzás, bizonytalan helyzetben tartással lépéskényszerbe hozás, csak a tiszta jogállamiság fényeskedik nékünk. Ember, romlott portékát árulsz.

FCUK12 2018.09.22. 12:25:49

És grabowski ezért pénzt kap. Vicc.

Toportyán Zsóti 2018.09.22. 12:58:11

Riadólánc van a szargentíniző szarospelenkás szarzsákoknál....báncsák a g csuti csüngőhasú maffiacsaládfőt miután kiröhögték pávatáncát a minap,fényesre kell nyalni a hátsjóát nehogy grazi klinika legyen megint.

Zoltan Fish 2019.01.18. 01:09:28

@Helga Beauty Salon: Hany evtizede altatjatok magatokat es a birka-hadat ezzel?! LUZEREK vagytok, barhonnan nezzuk!
süti beállítások módosítása