B1 blogcsalád



Ha ma összejön a kétharmad Strasbourgban, a Néppárt már egy hét múlva megszabadulhat a Fidesztől

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. szeptember 12. - Szelestey
  • A világ legtekintélyesebb lapjai egyöntetűen úgy látják, hogy az európai konzervatívok saját maguknak ártanak, ha még mindig védelmezik Orbánt.
  • Az európai kulturkampf csak arra kell a magyar miniszterelnöknek, hogy senki ne a jogsértésekkel és az égig érő korrupcióval foglalkozzon, viszont csak kamu, hogy Orbán majd jól összefog a szélsőjobbal, mert az nem tudja kimosni, ha megint bajba kerül.
  • Sargentini igenis találkozott magyar kormánytagokkal, hogy teljes képet kapjon jelentése elkészítéséhez, a konzervatívok az este három órán át hasztalan próbálták jobb belátásra bírni a miniszterelnököt.

Le Monde

le_monde.jpg

Egy bennfentes forrás szerint nehéz benntartani Orbánt a Néppártban, főleg ha az EP ma nagy arányban határoz a Sargentini-jelentés elfogadásáról. A felfüggesztést már a jövő héten kimondhatják, mivel éppen egy hét múlva esedékes Salzburgban a Néppárt csúcsértekezlete. De ha ma az lesz a döntés, hogy élni kell a 7-es paragrafussal, az egyébként is igencsak súlyos politikai következményekkel jár, mert valószínűleg teljesen átrendeződnek az erőviszonyok Strasbourgban. Macron az EPP meggyengülésére alapozza európai stratégiáját. A szélsőségesek ugyanakkor Orbánnak udvarolnak.  

Orbán Viktor tegnap a vádlottak padjáról ítélte el a „Magyarország elleni zsarolást”. A vita ritka mód erőszakos volt és igen nagy jelképes erővel bírt, de a magyar politikust nem támogatták a nagy politikai családok. Még az EPP sem, csak a szélsőségesek és az euroszkeptikusok. A mai szavazást az dönti el, hová állnak a konzervatívok, akik idáig mindig eltűrték Orbán kilengéseit. Weber ugyan ezúttal is lavírozott, ám Daul, a Néppárt elnöke egyértelműen értésre adta, hogy az unió a szabadságra, demokráciára, az egyenlőségre, a jogállamra, az emberi jogok tiszteletére és a szabad civil társadalomra épül. Továbbá, hogy a kereszténydemokraták semmiféle politikai érdekből nem hajlandóak kompromisszumra ezekben a pontokban.

FT

financial_times.jpg

A szerkesztőségi állásfoglalás azt hangsúlyozza, hogy az uniónak állást kell foglalnia Orbán Viktorral szemben, mert a magyar kormány az EU alapértékeit veszélyezteti. A mai szavazás már jó ideje időszerű, mivel a politikus módszeresen lebontja a fékeket és ellensúlyokat, a pluralizmust és a szabad sajtót. Brüsszel nyámnyilasága csak bátorít más államokat, hogy bedarálják a jogállamot, lásd Lengyelországot. Egyesek azt fogják mondani, hogy értelmetlen, illetve a céllal ellentétes beizzítani a 7-es paragrafust. Egyrészt a lengyel ellenállás, másrészt pedig amiatt, hogy Orbán kihasználja az eljárást és a közösség vezetése ellen uszít. A Bizottság kitart amellett, hogy érdemesebb inkább szerződésszegési eljárásokkal próbálkozni a konkrét ügyekben, bár az eddigi sikerek mérsékeltek.

Ám ez a módszer a jelek szerint csak lovat ad a politikus alá. Évek óta szórakozik a közösségi intézményekkel, megy a pávatánc, hogy elkerülje a szankciókat. Hatékonyabb eszközökre van szükség az eltévelyedő tagokkal szemben. Ilyen az, hogy csökkentsék a regionális alapokat. Főleg az EPP-nek pedig nagyon figyelnie kell a jogállami normák betartatására. Igaz, Orbán ezúttal nem ajánlott semmilyen engedményt az utolsó pillanatban. Látnivaló, hogy hamisnak bizonyult a feltételezés, miszerint a vitákat legjobban a pártcsaládon belül lehet rendezni. A Néppárt kettészakad, liberálisokra és nacionalistákra, a haszonélvező pedig a magyar miniszterelnök. Macronnak igaza van, amikor azt mondja, hogy választani kell Merkel és Orbán között. Itt az idő.

Süddeutsche Zeitung

sdz.png

A populizmus egyik legjobb szakértője úgy gondolja, hogy ha a Néppárt valóban bástyaként kíván szembeszállni a demagógokkal, akkor végre ki kell zárnia a Fideszt. „A kipisilni a sátorból” c. cikkben Jan-Werner Müller, a Princeton-i Egyetem tanára megállapítja, hogy eljött az igazság pillanata Európa, és főleg a kereszténydemokraták számára. Orbán idáig mindig megkerülte a tilalomfákat, ilyenkor az EPP újakat állított fel. Ehhez képest beszélt most Weber arról, hogy az értékekről nem lehet alkudozni. Az az érv pedig, hogy a táboron belül könnyebb befolyásolni a magyarokat, azt a logikát takarta, hogy nem volna jó, ha kívülről pisilnék le a sátrat. Csak éppen a kereszténydemokraták neveletlen gyermekénél ez a módszer soha nem vált be.

Orbán nem csupán táncol, időnként csapdát is állít a szövetségeseinek. Bálványoson részletezte, mit is ért az illiberális demokrácián. Mármint hogy az a kereszténydemokráciával egyenlő, az pedig a migráció, a multikulti, a hagyományos családkép felülvizsgálata ellen van. Amit csinál, az káprázatos elterelő hadművelet, mert egyáltalán nem ellentmondásos erkölcsi kérdések forognak kockán. A miniszterelnök minden viszályt a kulturkampf kérdéseire próbál korlátozni, hogy senki se tudakozódjon a demokrácia állapota, vagy a hatalmas magyarországi korrupció felől. Ha egyesek mégis átlátnak a szitán, előkerül egy újabb fegyver. Így a látványos összeborulás Salvinival arra jó, hogy megrémítse az EPP-t: lehet, hogy a Fidesz saját akaratából lép ki és idegenellenes egységfrontot alakít ki.

Ám ez csupán üres fenyegetés. Egyetlen új szerveződés sem tud olyan befolyásra szert tenni, mint a Néppárt. Ennélfogva nem is tud megfelelő pajzsként szolgálni a korrupt, embergyűlölő budapesti rezsim számára. Okos jobboldali populisták pontosan tudják, hogy leginkább a fő áramlat opportunizmusára számíthatnak. Azaz mégiscsak lehetséges, hogy a sátorban pisiljenek. A konzervatívoknak dönteniük kell, ha tűzfalként kívánnak szolgálni az Európa-ellenes jobboldali populistákkal szemben. Akkor egyidejűleg nem védelmezhetik Orbánt, mert az csak önti az olajat a tűzre.

Spiegel

der_spiegel.jpg

Szorul a hurok Orbán körül, mert az Európai Parlamentben törés fenyeget a Néppárt és a Fidesz között. A frakció és a miniszterelnök semmiféle kompromisszumot nem volt képes kialakítani a jogsértések ügyében. Ezáltal nő a valószínűsége, hogy kétharmadot kap a magyar állapotokat bíráló helyzetfelmérés. Az este az EPP tagjai három órán át igyekeztek rávenni a magyar vezetőt, hogy a fő pontokban engedjen, ám az arra egyáltalán nem volt hajlandó. Utána Weber azt közölte, hogy ő személy szerint is az indítványra voksol, az alapértékek dolgában nincs kivételes elbánás. A leglényegesebb vitatéma a CEU és a civilekkel szembeni bánásmód, de a jelentés tucatnyi területet sorol fel, ami okot ad a 7-es paragrafus aktiválására.

New York Times

new_york_times.jpg

Az európai konzervatívok tévedtek, amikor azt hitték, hogy ellenőrzés alatt tudják tartani Orbán Viktort. Az EU befolyásos politikai vezetői észlelték, amint a miniszterelnök létrehozta az illiberális államot, amihez felszámolta a fékeket és ellensúlyokat. Saját embereivel rakta tele az Alkotmánybíróságot, más szélsőjobbos vezérek számára létrehozta a modellt, csak éppen a konzervatívok ezek után sem igen szólaltak meg. A kormányfőt ma fenyegetésnek tekintik a Néppárt számára, amely éveken át mögé állt. De most a frakció irányítói közül többen úgy gondolják, hogy ez az álláspont hiba volt, így most leválnak róla. Azonban Orbán a sarokba szorította az EPP-t, mert annak meg kell fontolnia, hogy kitart-e a liberális értékek, illetve intézmények mellett, vagy netán a magyar irányban mozdul el. Kelemen R. Dániel a Rutgers Egyetemről azt mondja, a küzdelem a konzervatívok lelkéért zajlik.

Orbán tegnap úgy tüntette fel, hogy nem támadja az európai értékeket, hanem ellenkezőleg: mindenki másnál jobban védelmezi azokat. Bennfentesek szerint a Néppárt félrenézett, amikor a magyar vezető 8 éve hozzálátott, hogy lebontsa a demokráciát. Merkel és Sárközy a csúcsértekezleteken soha nem kérdőjelezte meg a magyar politikát. A kancellár és mások időnként diszkréten beszéltek vele, illetve óvatosan megkérdőjelezték a ténykedését alacsonyabb szintű megbeszéléseken. De ezen túlmenően az EPP nem tett semmit, hogy szembeszálljon vele, hát, még, hogy kitegye a Fideszt. Ám egyre inkább úgy tűnik, hogy a kormányfő ledob magáról bármiféle ellenőrzést. Legújabban már a konzervatív szövetség irányvonalának is nekiment, amikor pl. kijelentette, hogy ő Kohl igazi örököse. Utalt arra, hogy ha a Néppárt nem változik, akkor létrehozhat egy szélsőjobbos frakciót.

A konzervatívok ugyan a Fidesz nélkül is a legjelentősebb erőt adták volna, de a hatalmi számítások befolyásolták a vezetésüket. Vagyis az megbízható és hatékony tagnak tekintette a 12 magyar képviselőt. Azonban a menekültválság és az unióellenes hadjárat kapcsán egyre több európai párttárs gondolta úgy, hogy Orbán átlépte a vörös vonalat. Tavaly áprilisban nyilvánosan megrótták a civilek és a CEU elleni támadás miatt. Szemtanúk szerint a politikus olyan benyomást keltett, mintha visszavonná az érintett jogszabályokat. Amikor előterjesztette az új javaslatokat, Weber és Daul éktelenül lehordta zárt ajtók mögött, de azóta már nem úgy látszik, hogy az ilyenfajta dorgálások akárcsak felszíni eredményt hoznának.

Viszonya a Néppárttal válaszúthoz érkezett, Junker és mások azt javasolják, hogy a Fidesz lépjen ki. Több tagszervezet aláírásokat gyűjt a belső szavazáshoz, de a jogsértési eljárás is túl későn érkezett. Orbán egyik konzervatív lengyel rajongója azt mondja, vagy az EPP áll rá a magyar vonalra, vagy a magyar politikus új alternatív csoportosulást hív életre. Sokan csatlakozhatnak hozzá, mert ahogy a szóban forgó lengyel képviselő rámutat: amit a kormányfő mond és amerre halad, az összhangban van az európai politikai színtér változásaival.

Wall Street Journal

wsj_1.jpg

A mai strasbourgi szavazás előtt Orbán Viktor váratlanul elvesztette a Néppárt támogatását. Ennek oka az antidemokratikusnak minősített magyar belpolitika. Így nő a valószínűsége, hogy az EP eljárást indít a magyar kormány ellen. De a tagállamok közti véleménykülönbségek miatt nem valószínű, hogy a folyamat elvezet Magyarország uniós szavazati jogának felfüggesztéséhez. Ám a mai szavazás még inkább hozzájárul Orbán megbélyegzéséhez. Még olyanok is támogatják az indítványt, mint az osztrák kancellár, aki pedig egyetért a kemény, bevándorlás-ellenes magyar állásponttal.

A tegnapi felszólalások cáfolták a politikusnak azt a feltételezését, hogy példája nyomán szélsőjobbos pártok kerülnek hatalomra a földrészen. Csak arra futotta ezeknek az erőknek, hogy eredményeik javultak – ellenzékben. Jó néhány párt a politikai középről, illetve középjobbról hajlik afelé, amit a magyar vezető a migrációról mond, de többeknek egyáltalán nem tetszik a gondolat az illiberális európai fordulatról. Balogh S. Éva szerint Orbán ébren álmodik, és az EU belefáradt, hogy évek óta csak rosszat hall felőle. Ám ha ma jóvá is hagyják, a szankciók nemigen jelentenek többet, mint stigmát. Aligha jutnak el az olyan büntetéshez,hogy a magyarok egy ideig ne szavazhassanak az unióban.

Reuters

reuters.jpg

Egyelőre nem lehet megmondani, hogy összejön-e a szükséges kétharmad ma Strasbourgban a magyar kormány elleni büntető mechanizmus beindításához a demokrácia lebontása miatt, bár a konzervatívok az este szabadkezet adtak képviselőiknek. Összesen legalább 376 voksra, illetve a jelenlévő törvényhozók kétharmadának támogatására van szükség ahhoz, hogy átmenjen az indítvány. De biztosra lehet venni, hogy a későbbiekben Lengyelország meggátolja a keményebb szankciókat. A magyar politikát tegnap igen széles körű bírálat érte, és az osztrákokon kívül a görög EPP-tagok is jelezték, hogy támogatják a javaslatot. Ily módon Orbán igen fontos szövetségeseit vesztheti el. De a szavazás kimenetele továbbra is bizonytalan.

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

A vezércikk szerint az Orbán-kabinet próbára teszi, hogy az EU mennyire elkötelezett a demokrácia iránt, de az nem jó megoldás, ha elszigetelik a magyar vezetést. Az uniónak persze válaszolnia kell az illiberalizmus fenyegetésére, ám csak óvatosan, nehogy túllőjenek a célon. Ha kiközösítenek olyan, demokratikusan megválasztott vezetést, mint amilyen a magyar és a lengyel, azzal több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hajtanak. Hiszen tagállamokat fordítanak egymás ellen, ugyanakkor nacionalista politikusokat bátorítanak fel, hogy azok Brüsszel ellen mozgósítsák híveiket. De ez nem jelenti azt, hogy az uniónak nincsen semmiféle eszköz a kezében. Az illiberális fertőzés tovaterjedését oly módon lehet a legjobban megelőzni, ha összehangolt lépésekkel mutatnak rá a jogállam készülő megsértésére, még mielőtt az ténylegesen megtörténik.

A legújabb kihívást Orbán Viktor jelenti, ráadásul ő még próbálja is terjeszteni világképét, ami neheztelést váltott ki több nyugati fővárosban is, de tényleges ellenállást nemigen lehetett tapasztalni. A fő ok a néppárti védőernyő volt, de az ma eltűnhet a miniszterelnök feje fölül. Nem kétséges, hogy jogos a dorgálás. Növeli az unió hitelességét és jelzést küld a jövő autokratáinak. Egyben pedig lökést ad a nehéz helyzetben lévő magyar ellenzéknek. Ezzel együtt nem valószínű, hogy eltérítené Orbánt a legkártékonyabb törvényektől. Ám ha tovább éleződik az ellentét a magyarokkal és a lengyelekkel, a keleti populistákkal, az a Brexithez hasonló kudarcba torkollhat, sőt még rosszabb is következhet.

A két ország elszigetelése helyett. Brüsszelnek arra kell összpontosítania, hogy feltartóztassa azok befolyását. Pl. a költségvetési támogatások visszafogásával. Franciaországnak és Németországnak pedig az eddiginél több anyagi segítséget kell nyújtania a civileknek és a független médiának. Orbán és cimborái arra játszanak, hogy odébb tudják tolni az elfogadható normák határait, miközben learatják a tagság minden előnyét. Itt az idő kiábrándítani őket.  

Independent

independent.jpg

A toryk támaszt nyújtanak a szélsőjobbos, tekintélyelvű magyar kormánynak, de ennek az égvilágon semmi köze sincs a Brexithez. A 7-es cikk legfeljebb arra jó, hogy eltávolítással fenyegesse meg az engedetlen tagállamot. Nagyjából azzal egyenértékű, mintha valakinek jól rávernének a kezére. Ám ha bevetik Magyarország ellen, azt a másik oldalon könnyen úgy forgathatják, mint bizonyítékot az EU arroganciájára. Vagyis hogy Brüsszel olyasmibe üti be az orrát megint, amibe nem kellene. Orbán persze többszörösen kinyilvánította megvetését a liberális demokrácia iránt. Ha egymás mellé tesszük, hogy mit is művelt az évek során, azt látjuk, hogy Magyarország esetében is van annyi ok a jogállami eljárás megkezdésére, mint a lengyelek ügyében, ha nem több.

Theresa May arra készül, hogy ma megvédi Orbánt Strasbourgban. A toryk legutoljára szélsőjobbos politikusokkal szövetkeztek ugyanilyen célból. Viszont a szavazás arra mutat rá, hogy miért van az EU. Gátolja a kormányok legrosszabb húzásait, visszatart a háborús uszítástól, a nemzetközi felelőtlenségtől és elveszi a hatalmat olyan emberektől, akik állandóan visszaélnek azzal. Ily módon ha a toryk a magyar kormány mögött sorakoznak fel, akkor az az igazi Brexit: búcsú az európai értékektől. És ha a kilépés ezen az úton megy tovább, abból még egy csomó kölcsönös tragédia lesz.

NZZ

neue_zurcher.jpg

Orbán Viktor 8 éve az orránál fogva vezeti az EU-t, de a viselkedéséből, állandó ellenkezéséből most már kereszténydemokrata képviselőnek is egyre inkább elegük van. A Néppárt szemszögéből igen sok forog kockán. Hogy a politikus idáig eljutott, annak oka egyrészt, hogy remekül le tudta fegyverezni a bírálókat az utolsó pillanatban tett kisebb engedményekkel, illetve hogy a Néppárt oltalmazta. De most úgy tűnik, hogy elágazik kettejük útja. A mai szavazáson eldöntheti a meccset, hogy hová állnak a konzervatívok. Tegnap a magyar vezető csak felszította a tüzet, hazugságként utasította vissza a szemrehányásokat, és közölte, hogy itt a magyar népet akarják megbüntetni. A jogállam megsértését a kormány demokratikus felhatalmazásával indokolta. A hang és a tartalom arra szolgált, hogy Magyarországon rátegyen még egy lapáttal az unió elleni hangulatra.

A vita utáni reakciók azt jelezték, hogy a Néppárt többsége ma az eljárás megindítására voksol, de nem egységesen. Az utolsó pillanatban érezhetően fokozódott a felháborodás Orbán miatt. Az északi és Benelux-tagpártoknak már régóta elegük van abból, hogy az illiberális állam kialakítását európai adópénzekből finanszírozzák.  Ezúttal elhatárolódott a Fidesztől Weber is. Ennyiben a vita azt vetítette előre, hogy az EP-ben ideológiai földrendezés készül. Orbán jobbra igyekszik tolni az EPP-t és a nacionalistákkal lépne koalícióra. Ám ha megindul az eljárás, akkor óhatatlanul napirendre kerül a konzervatívoknál a magyarok tagsága, ideértve, hogy kizárják őket, illetve, hogy kettészakadjon a frakció. Ha szakítanak Orbánnal, arra rámehet a Néppárt vezető helye Strasbourgban, ami politikailag igen nagy árat jelentene.

Die Welt

die_welt.jpg

Orbán Viktor zsarolja az európai kereszténydemokratákat, amikor hangosan azon gondolkodik, hogy szövetségre lép az olasz belügyminiszterrel, burkoltan pedig azzal fenyeget, hogy olyan lépéshez folyamodik, amely egyszer és mindenkorra megváltoztatná az uniót. Az EPP számára nem egyszerűen intellektuális vagy erkölcsi kérdésről van szó, amikor felvetődik, hogy szabaduljon meg a Fidesztől: szüksége van a magyar képviselőkre. Ha idevesszük a határon túli magyar delegátusokat is, összesen 15 mandátum sorsa a tét. Ily módon Orbán súlya aránytalanul nagy a frakción belül. És most azon tanakodik, hol tudja a legjobban érvényesíteni a befolyását, ideértve, hogy összeáll más, migrációellenes erőkkel, mint amilyen Salvini.

A kérdés az, mi lesz a Néppárttal, ha az nem hagyja magát „orbanizálni”? A politikus már burkoltan utalt rá, hogy van élet az EU-n kívül is, pl. visegrádi keretekben. Persze egyáltalán nem úgy néz ki, hogy ez egyhamar reális opció volna. Inkább arról igyekszik meggyőzni a Néppártot, hogy annak a jövő évi európai választás után még nagyobb szüksége lesz rá, ennek megfelelően bánjon vele tisztelettudóan. És hogy azért nem jók a kereszténydemokraták kilátásai az EP-választáson, mert nem kellőképpen igazodnak Orbánhoz, hanem inkább a Merkel-féle centrizmust erőltetik. Továbbá, hogy kevesebb Brüsszel és több nemzetállam kell, valamint ha ő kilép, akkor lejtőre kerül mostani pártcsaládja. Meg van győződve arról, hogy csak nyerhet. Mert vagy a gyengülő EPP erős embereként nagyobb befolyáshoz jut Európában, vagy új szövetséget hív életre és az már eleve az új az ő elképzeléseihez igazodik. És akkor egyfajta forradalmi vezető lenne az unióban.

Süddeutsche Zeitung

sdz.png

Orbán Viktor elszigetelődött az unióban, miután egyetlen millimétert sem volt hajlandó tenni a szervezet felé. Persze érti a mesterségét. Ha valaki látni akarta, miként dolgozik egy élenjáró demagóg, ha bárki próbálja megérteni a populizmus hatását és hatalmát, annak meg kell néznie a miniszterelnök tegnapi beszédét. Orbán zárt hadrendben vezeti a magyar népet az ellenséges Európa ellen, a tét: vér, rög, becsület, büszkeség. Ismét csak bizonyítja, hogy ő a földrészt sújtó populizmus atyja. Az EP nem érdemli meg, hogy kinevessék, mert a vita igazolta, hogy a legkülönfélébb frakciók politikusai nyílt sisakkal csatáznak a legnagyobb baj ellen, ami fertőzésként érte az EU-t. A magyar vezető megmutatta, hogy már nem hajlandó az elengedhetetlen kompromisszumra. Országát elszigetelte. A magyarokat ma nem vennék fel a szervezetbe. Erről kell vele tárgyalni a szavazati jog megvonásának Damoklész kardja alatt.

Die Zeit

die_zeit.jpg

A Magyarország-jelentés szerzője úgy véli, hogy az uniónak már sokkal korábban meg kellett volna büntetnie az Orbán-kormányt, csak éppen hiányzott hozzá a politikai akarat, főleg a jobboldalon. Sargentini szerint a mai szavazás feltárja, milyen Európát akarnak a pártok. Hogy a Fidesz bírálja a holland zöld politikust, az az interjúalany szerint arra utal: a magyar kormány ideges, mert próbál hibákat találni a dokumentumban, csak éppen hiába. Arra a vádra, hogy nem ült le a vizsgálat során a hatalom képviselőivel tárgyalni, azt válaszolta, hogy felvetette egy ilyen egyeztetés gondolatát, ám az EP illetékes bizottsága, benne a magyar képviselőkkel leszavazta. Így azután úgy hidalta át a helyzetet, hogy januárban eljött Budapestre és akkor találkozott hivatalos személyiségekkel.

Sargentininek továbbra sincs fogalma arról, mi lesz a mai szavazás eredménye. Az biztos, hogy a többség az indítvány mellett van, de teljesen bizonytalan, hogy összejön-e a kétharmad. Minden azon múlik, hogy a kereszténydemokraták elég erősnek érzik-e magukat, mármint hogy túltegyék magukat párt- és hatalompolitikai megfontolásokon. De már öt bizottság is kimondta: meg kell indítani az eljárást a 7-es paragrafus értelmében. És ha a próbálkozás sikeresnek bizonyul, az nyomás alá helyezi az Európai Tanácsot.

Die Presse

die_presse.jpg

Nem lesz könnyű napja ma Manfred Webernek, már megint Orbán Viktorról van szó – írja a vezércikk. A strasbourgi frakcióvezetőre kettős feladat hárul: egyrészt egyben kell tartania a mélyen megosztott néppárti nyájat, másrészt nem égethet fel minden hidat Budapest felé, mert jövőre az EPP rá lehet utalva a Fideszre. A politikus idáig arra az iskolamesterre emlékeztetett, aki térden állva könyörög a renitens diáknak, hogy az mondjon már valamit, hogy miért ne távolítsa el az intézményről, amikor minősíthetetlenül viselkedik, tanulmányi eredményei gyengék és még egy bűzbombát is robbantott a legutóbbi matematika dolgozat alatt. Orbán részéről idáig elég volt némi jelképes gesztust felmutatni és otthon folytathatta, amit addig is csinált.  Majd most meglátjuk, ezúttal miként lesz, de a jelek arra utalnak, hogy a magyar politikusnak nem kell mozdulnia, megteszi azt helyette a Néppárt.

A német határnyitás folyománya, hogy már nem a társadalmi közép határozza meg a politikát, és ennek az éllovasa Orbán, aki fullasztó pánikszobává alakította át Magyarországot. Iskolát teremt, amit művel a hatalmi ágak megosztásával. És immár nem csupán Keleten. Az EPP-nek arról kell döntenie, hogy kívánatosnak, vagy éppen ellenkezőleg, veszedelmes fenyegetésnek tartja-e a budapesti víziót, miszerint a magyar modell Európa jövőjét jelenti.

Der Standard

der_standard.jpg

A brüsszeli tudósító kommentárja helyenként nyomasztónak minősíti Orbán Viktornak, Európa rossz szellemének tegnapi,  strasbourgi beszédét. Mint kifejti, a magyar vezető kedveli a hatalmat, azzal jó pár ponton autoriter módon visszaél. Még inkább szereti, ha ő áll a középpontban, ha valamely kiélezett viszályról van szó. Ezt jól nyomon lehetett követni az EP plenáris vitájában. A tét igencsak komoly Magyarország számára, ezért azt lehetett gondolni, hogy egy felelős miniszterelnök mindent megtesz az eljárás meghiúsítására. Csakhogy amit mondott, az tudatosan pontosan az ellenkezőjét érte el. Úgy kiosztotta az össze EU-partnert, hogy arra még nem volt példa az Európai Parlamentben. Mintha az ellenség földjén járna, magát pedig minden magyarral azonosította: egy nép, egy führer. Már látni, hogy nem csak az EP, hanem a Bizottság és a tagállamok is sokáig kivártak és csak nézték, amint Orbán egyre távolabb kerül az alapértékektől. A politikus azonban már nem érti, hogy nem róla, vagy a magyarokról van szó, hanem arról, hogy a közösség mindenütt azonos elveken és értékeken alapszik. A magyar eljárás túl későn jön.  

FAZ

 

A Human Rights Watch és az Amnesty International vezetői arra figyelmeztetnek, hogy ma a kereszténydemokratáknak meg kell mutatniuk, hol is állnak, tehát, hogy nem veszik tudomásul a jogállam megsértését. A vendégkommentárban a két nemzetközi civil szervezet igazgatója, illetve főtitkára, Kenneth Roth és Kumi Naidoo szerint a szavazás jelzi majd, hogy az unió továbbra is a közös értékeken alapszik-e. A fenyegetés nagyon is valós: Magyarországon és Lengyelországban a radikális populisták kizárólagos hatalmat gyakorolnak és ezt arra használták ki, hogy aláássák a jogállamot. Az Orbán-kabinet legutoljára az eleven civil társadalmat és a felsőoktatást vette célba. A lépéseket a választási győzelemmel magyarázza, ám az urnáknál elért eredmény nem állít ki biankó csekket az emberi jogok szétverésére.   

Az EU mindezidáig meglehetősen erőtlenül reagált a nyílt magyar tekintélyelvűségre. Most Orbán már ott tart, hogy a határon túl is népszerűsítse az illiberális demokráciát. Ennélfogva fontos vizsga lesz a mai erőpróba. Sajnos, sok kereszténydemokrata pártot jobban érdekli saját hatalmi pozíciónak megtartása, mint az alapértékek megvédelmezése. Ám az végzetes lenne, ha háttérbe szorulna számukra a jogon alapuló rend megőrzése. A CDU-CSU vezetőinek meg kell mutatniuk, hogy mit is akarnak, mert nem egyszerűen a magyar demokratikus értékek forognak kockán, hanem az unió alapelvei.

Guardian

Fischer Ádám azt sürgeti, hogy az EU álljon Magyarország mellé, mert azt teljesen megmérgezte a populizmus. A világhírű karmester azt látja a világban, hogy populista és nacionalista erők támadják az emberi jogokat, a magyaroknál, olaszoknál, lengyeleknél, az USÁ-ban és másutt. A kommentárban rámutat, hogy korunk legnagyobb gondjait, a klímaváltozástól a migrációig, csakis nemzetközi összefogással lehet orvosolni. Ehhez karmesterre van szükség, akinek a szerepét a magyar-ügyben az unió töltheti be. A karnagy hangsúlyozza, hogy az Európai Parlamentnek joga és kötelessége is segítenie, mármint hogy a magyarok megszabaduljanak saját populista disszonanciájuktól.

Ha ellenőrzés nélkül marad, Orbán Viktor kormánya még jobban aláássa a pluralimust és tovább szorítja a partvonalra a gyenge szavú kisebbségeket. Fischer a Helsinki Bizottság tagjaként a CEU példáján keresztül mutatja be, hogy miért van szükség a munkájukra. Azon kívül igen hasznosnak tartana egy vitát a populizmus igazi veszélyeiről, ideértve, hogy az fajta gondolkodásmód inkább hagyná meghalni a migránsokat a tengeren, semmint, hogy segítsen rajtuk. És ha az EP megszavazza a 7-es paragrafust, az bátorítaná az országot, hogy a kormány gyalázatos propagandája mögé nézzen. Az emberi jogokért dolgozó civileket ma ugyanolyan alapokon támadják, mint a szocializmus, illetve a fasizmus idején. Az autokrata hatalmak ugyanazokat a módszereket vetik be, ismét veszélyben van Európában a szabadság. Az Európai Parlament ma megmutathatja, hogy érti a múltat és az együttműködésre épülő jövőt és kész arra, hogy a történelem jó oldalára álljon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6314235803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bryan élete 2018.09.12. 11:57:50

M i van itt? mindenhol kitépett páva farktollakat látok.
Hülyén fog kinézni egy kopasz páva tánc közben.
És főleg röhejes.

István Tamasi 2018.09.12. 13:28:51

Ha kizárja az Európai Néppárt a csüngőhasú disznót akkor visszatér a muszlim türkökhöz pávatáncolni.

rallus 2018.09.12. 13:30:18

Remélem, hogy ezeket a haladókat afgán migránsok gondozzák majd vén korukban... Van rá esélyük....

Bryan élete 2018.09.12. 14:13:19

@Hilda kisfia: mi történt veled? szar napod lehet,befuccsolt a bjutiszalonod?

Szilágyi Imre 2018.09.12. 21:10:33

Kizárni?
Áh dehogy! Nagy öntökön szúrás lenne. Azért ne feledjétek, elvtársak, hogy jövőre EP választás. Ha vágyálmaitok esetleg megvalósul, az a Néppárt robbanásához vezet. Lehet, hogy ti ezt akarjátok. Akkor viszont a Néppárt libernyákjai csatlakoznak Macronhoz, az igazi kereszténydemokraták pedig létrehoznak egy libernyák-mentes, EU-t megreformálni akaró képződményt.
Nem vagyok benne biztos, hogy a libernyákok és a baloldaliak lennének többségben.
No de ettől még messze vagyunk.

Exploiter 2018.09.12. 21:59:09

Ha a momentumos emberkék olvassák netán ezt a blogot: ha a posztjaitok alatt nem lehet majd kommentelni, legközelebb tuti másra húzom az x-et.
Legyen már az a minimum, hogy meghallgatjátok a reménybeli szavazóitokat. Ugye.

Zoltan Fish 2018.09.12. 22:35:59

@Bryan élete: Szent eg,mekkora a SorosBolsevik allatkertje !

morph on deer 2018.09.12. 22:54:21

@István Tamasi:
“Ha kizárja az Európai Néppárt a csüngőhasú disznót akkor visszatér a muszlim türkökhöz pávatáncolni.”

Az akkor gondolom inkább hastánc lesz. ;)

morph on deer 2018.09.12. 22:55:23

@nemecsekerno_007:
“Várjuk meg a végét :)”

Végre vége lesz?
Akkor szívesen!

2018.09.12. 22:58:54

A fidesz Európát védi az európaiaktól. Nem tudtam nem lementeni egy hódolójuk kommentjét, ami mindent elárul európaiságukról. psi.uw.hu/tar/europai-fidesz-komment.jpg

morph on deer 2018.09.12. 23:02:29

@Szilágyi Imre:
“az igazi kereszténydemokraták pedig létrehoznak egy libernyák-mentes, EU-t megreformálni akaró képződményt.”

Az lehet, de azt orbán nélkül, mert ők pontosan tudják, hogy viktorunknak kábé annyi köze van a kereszténydemokráciához, hogy Semjén mellett szokott ülni az első padban, a tetteiből ugyanis semmi keresztényi nem látszik.

Ellene is szavaztak ma, nézz csak utána!

A vicc az lenne, ha a fidesz helyett mondjuk felvennék a Jobbikot a Néppártba, azok úgy is oda igyekeznek!

Nagy hirtelen még az is kiderülhet, hogy orbán egyáltalán nem pótolhatatlan, képzeld el!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.09.12. 23:03:43

"Strasbourgban, az Európai Parlament néppárti frakciójának keddi tanácskozásán Orbán Viktor többek között azt mondta: a kommunizmus “saját országaiban intézményesítette a korrupciót, az erkölcsi relativizmust, a szegénységet, a kiszolgáltatottságot, a hamis adatokat szolgáltató kormányokat, a felelősséget nem ismerő politikusokat és a politikai hazugságokat”, s ez a bővítés óta immár az EU problémájává is vált. Erre hivatkozva sürgette Orbán az uniós segítségnyújtás megtagadását a “hazug és csaló” kormányoktól."

morph on deer 2018.09.12. 23:07:47

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója:
“Nem tudtam nem lementeni”

De ugye azt nem akarod mondani, hogy ez istenigazából meglepett?
Talán csak az, hogy ezt így szépen, szabatosan megfogalmazta valaki, aki állítólag fideszes!
Mert nekem legfeljebb az a meglepő.

bagolyleső 2018.09.12. 23:34:54

Nagyon helyes, hogy a poszter sárgával kiemelte a lipsi kretének számára a mantrázandó sorokat. Nehogymá gondolkodniuk kelljen...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.09.12. 23:41:42

@rallus: "Remélem, hogy ezeket a haladókat afgán migránsok gondozzák majd vén korukban... Van rá esélyük.... "

te viszont meg fogsz dögleni, mert senki nem fog ápolni, ápolóhiány miatt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.09.12. 23:44:59

@Szilágyi Imre: a néppárt most is Orbán ellen szavazott, elég világosan látják, hogy ha hagyják Orbánt rombolni, az nekik is rossz.

dare 2018.09.13. 00:12:28

"A Human Rights Watch és az Amnesty International vezetői arra figyelmeztetnek, hogy ma a kereszténydemokratáknak meg kell mutatniuk, hol is állnak, tehát, hogy nem veszik tudomásul a jogállam megsértését. "

Már megint jobban tudják kinek hogyan is kéne viselkedni. :D
Azonnal szórjon mindenki hamut a fejére.

CSOKKI MÁLNA 2018.09.13. 00:36:08

Ez a koncepciós eljárás a régi európai rend utolsó rúgása. Még egyszer utoljára meg akarják mutatni az erejüket, mielőtt buknak. ( Egyébként a hazai liberáltak kb. 0-24-ben okádnának vért és acsarkodnának, ha a Fidesz a magyar parlamentben a tartózkodó szavazatok figyelembe nem vételével szavaztatna meg a egy kétharmados törvényt. "Nézd legott komédiának, s mulattatni fog."..)
A néppárt pedig szakadni fog. 2019 tavasza után az EU parlamentet a Macron neve által fémjelzett bevándorláspárti erők, és az Orbán által életre hívott bevándorlásellenes tömb harca fogja jellemezni. Egy ilyen liberálisok által súlyosan befertőzött, már csak nevében néppárti tömörülésben egyébként sem lenne sok értelme maradni..

moonlight777 2018.09.13. 00:43:38

@math0:

Tudod, ha van egy romos, életveszélyes ház, akkor azt előbb le kell rombolni, ahhoz, hogy egy újat, jobbat lehessen építeni.... ez az élet rendje, és ha ez zajlik az euban is, akkor áldásom rá....

CSOKKI MÁLNA 2018.09.13. 00:48:13

@moonlight777: Bizony, nagy változások előtt álluk. Tíz év múlva rá sem fogsz ismerni erre a földrészre..

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2018.09.13. 00:56:43

Nemrég néztem meg Viktor beszédet. Ő is beszél arról, hogy olyan állítás van benne ami nem igaz, meg konkrétan hivatalos delegáció sem jött soha, szóval az az adatfelvétel sem éppen úgy működött, ahogy, kellett volna.

Schiffer is írt egy hónapja egy cikket erről (Oké lehet őt is utálni, de ettől még szépen végigvett sok pontot, ami kvázi arról szól, hogy direkt kiverje a biztosítékot Brüsszelnél, és szépen vissza lehessen lépni belőle, meg egy csomó olyat,ami évek óta nem is úgy van. Teljesen mindegy, hogy JÓ vagy ROSSZ, de nem ÚGY van, ergó szét lehet majd cincálni a jelentést, és a végén marad 3-4 tényleg érdekes pont, amiben valamit csinálni kell.)
De! Olvasom mindenhol, hogy a kormány megbukott, mert itt a bizonyíték, hogy lop-csal-hazudik-kirekeszt stb stb. Mondja Újhelyi István, hogy ilyenkor egy tisztességes kormány lemondani. Nem akarok visszamenni az öszödi beszédig, de csak egy mondat. Akkor a saját miniszterelnöke mondta, ezeket a saját kormányzásáról. Akkor valahogy nem volt ilyen finnyás a lemondás ügyén. Na mindegy rég volt, ma meg ma van :) Csak a kettős mérce miatt említettem meg.
Éppen ezért sem értem ezt a fene nagy megbukott meg mondjon le fröcsögèst.

1: Kb az történt, hogy a Parlament kiadta a Tanácsnak, mint illetékes szervnek, hogy, vizsgálja meg ezt a témát, amiről ez a jelentés szól. Ilyen otthon is van. Vannak parlamenti bizottságok, ahol a Parlament szavaz arról, hogy egy bizottság másszon bele mélyebben a témába, vagy ne. Pont, mint most. Itt megjegyezném, hogy a lengyelek ellen tavaly december óta elvileg folyamatban van ugyanez, és még egy mondatot nem mondott a Tanács, szóval elég lassú ez a malom...

2: Aki szerint le kell mondani, az megfigyelte, hogy jelenleg a kormánynak nem volt lehetősége érdemben védekezni? De ez nem is baj, hiszen a Tanács feladata a kivizsgálás, magyarán most, hogy oda kerül az ILLETÉKES szervhez a dolog, nyilván lesznek iratbekérések, meghallgatások, és érdemben az érintett álláspontját is meghallgatják.Ott nyilván részletesebben kifejtheti, hogy miért érzi a jelentés egyes pontjait falsnak, ahogy ugye Viktor is mondta, hogy több pontja csúsztatás. Illetve mivel védi a problémás részeket.

3: Ezek után nyilván, ha még mindig fennáll a probléma, magyarán megalapozott volt a vád, akkor meg kell oldani, visszacsinálással, vagy ha nem akarja az érintett, akkor jön bünti..

És ennyi. Direkt írtam általában a pontokat! Mert egyszerűen ez az ügymenet és kész. Az első lépésben amikor úgymond bepanaszolnak, meghallgatás nélkül, érdemi védelmi lehetőség nélkül, akkor szerintem igencsak elrugaszkodott dolog arról beszélni, hogy megbukott/mondjon le / stbstb. Ez tök független a Fidesztől. Most majd nyilván részletesen elmondjak, hogy, szerintük mi a hiba, és tessenek reagálni rá tisztelt magyar kormány. Aztán beszélnek róla jó sokat, majd valahova kilyukad az ügy. Mint BÁRMILYEN vitás ügynèl.
Számomra az a félelmetes, hogy emberek mindenféle cikkeknél fröcsögnek összevissza, anélkül, hogy ezt azt egyszerű láncot végiggondolnák.
Még egyszer, direkt nem írtam bele a Fideszt, mert ezt MINDEN esetben így megy.

A másik dolog, hogy szerintem, de ez csak az én véleményem,az lesz, mint más sokszor. 1-1 dologban a Fidesz visszalép, hogy "lám mi konstruktívak vagyunk", 1-1 dologban majd lazít, pár dologban meg valamit megegyeznek, és el lesz sikálva. Azért Orbán nem hülye. Lehet rá fűt-fát kiabálni, meg kiakadni rá, hogy miket művel, ezt nem vitatom, és nem is azért mondom, hogy a seggét nyaljam. De ettől még nem hülye. Nagyon is megfontoltan teszi, amit tesz, a saját dolgai irányában. Az más kérdés, hogy erről kinek mi a véleménye ugye.

tamask 2018.09.13. 02:59:26

Az EU alapértékeiről papolnak folyton. De mik is ezek. A négy szabadság? Azt nem sérti Orbán. Ennél többre pedig nem kapott felhatalmazást az EU és a brüsszelita elit. Az EU egy gazdasági közösség. Az EU-ban most olyan háttérhatalmi erők törnek a vezetésbe, akik az EU-t valami olvasztótégelykent akarják működtetni.
Az EU csatlakozáskor szó se volt arról, hogy a brüsszeliták majd a fél harmadik világ csőcselékét, iszlámistákat, négereket fognak betelepíteni.
Ha az iszlámoknak és négereknek adnak német állampolgárságot, akkor szabadon mozoghatnak az EU-ban, mehetnek Magyarországra is. Merkel és Micron adjon a migriknek német vagy francia állampolgárságot, ha azt akarja, hogy legálisan mozogjanak az EU-ban.

A franciák mindig is gyűlölték a magyarokat. Mióta a nemzeti kormány kiűzte a közműveket rablóprivatizációban legszerző francia multikat, azóta tervezgetik a bosszújukat a csigazabálók.

Nem baj, a magyar nép majd nem 2/3-dal, hanem 3/4-del fogja újraválasztani Orbánt.

tamask 2018.09.13. 03:03:34

A brüsszelita liberálfasizmus most a legnagyobb veszély Európában. Fáj a háttérhatalom foga a lengyel és magyar földre, lecserelnék ezeket a népeket iszlamista és néger migrikre. A multik már felosztották Kelet-Európát maguk között. Ahogy Ukrajnában úgy Magyarországon is jöhet majd valami "forradalom", amire hivatkozva bevonulhatnak a NATO csapatok.

CSOKKI MÁLNA 2018.09.13. 09:24:57

@n3spr3ss0: Te fogsz siránkozni a tavaszi EU-s választások után. Megint néztek majd hülyén magatok elé, mint 8-án este..:)))

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.09.13. 09:35:28

@moonlight777: ez azt jelenti, hogy sajnos Magyarországot előbb le kell rombolni, mint Németországot 1945-ben.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.09.13. 09:36:21

@pina noir: vasárnap este ti néztetek hülyén a svéd választások után, és szerdán is a 70% után.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.09.13. 09:37:22

@moonlight777: ha így gondolod, akkor ez azt jelenti, hogy Magyarországot előbb le kell rombolni, hogy újjá építsük, mint Németországot 1945-ben.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.09.13. 09:39:25

@tamask:

"teljeskörűen végre kell hajtani az Unión belüli áthelyezési folyamatot;"

Ezt Orbán aláírta.
data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-1-2016-INIT/hu/pdf

CSOKKI MÁLNA 2018.09.13. 19:40:04

@math0: Miért is? Erősödött az SD. A 70 %-ról meg annyit, hogy vért okádva üvöltenél, ha Orbánék a tartózkodó szavazatok figyelembe nem vételével szavaztatnának meg egykétharmados törvényt. a szerdai szavazás, egyébként a Lisszaboni szerződés rendelkezései ellenében született, amely világosan rendelkezik a szavazások menetéről . Ezt szegték meg csalással. de tavasszal már úgyis egészen új felállás lesz. Végetek lesz az EU-ban is, nemcsak itthon..:))

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.09.14. 00:04:35

@pina noir: felvilágosítalak, te igen hülye, hogy Orbánék 2,8 millió hülye szavazatával, sok millió szavazó tartózkodása mellett szereztek kétharmadot, ami amúgy is csalás volt, de a tartózkodókat le se szarták.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.09.14. 00:10:07

@pina noir: és az EU egyszerű többséggel is seggbe rughatta volna a csuti parasztot, az is többség lett volna, és nem 49%.

CSOKKI MÁLNA 2018.09.14. 08:51:46

@math0: Ha a tartózkodókat nem számítjuk, akkor hány %-kal is nyertek Orbánék..;)

CSOKKI MÁLNA 2018.09.14. 08:53:12

@math0: Tavasztól már nem teheti ezt meg, egyszerű többséggel sem. Egy friss tavaszi fuvallat kisepri a libsizmust Brüsszelből..

CSOKKI MÁLNA 2018.09.14. 15:34:55

@math0: A távolmaradás nem azonos a tartózkodással. Úgy tűnik átvetted Szargennytiniék illogikus álláspontját. A tartózkodás egy szavazat egyszerű eldöntendő kérdés esetén. Az országgyűlési választás nem egy egyszerű eldöntendő kérdés, hisz számos párt közül lehet választani. Persze elvileg be lehetne vezetni ez esetben is a tartózkodás lehetőségét, de nincs olyan választási rendszer amely ilyen lenne.
A múltheti EU szavazás levezénylői viszont a Lisszaboni Szerződés nyilvánvaló megsértésével összesítették a szavazatokat, amiért felelniük kell.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.09.14. 18:48:31

@pina noir: az, hogy miképpen lóg bele a kezed a bilibe, az nem tény, és nem érv.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.09.14. 18:54:03

@pina noir:

1) látom, sírsz, hogy szerinted nem fair a választási rendszer. azt, hogy a magyar választási rendszer tényleg igazságtalan, azt viszont leszarjátok, ti faszfejek! vedd tudomásul, hogy az EP-ben ez a választási rendszer, ezt szavazták meg, neked kuss! 70%

2) tartózkodó és a távol maradó között az a különbség, hogy a távol maradó be se szállt a metróba. politikai szempontból lényegtelen különbség, a véleményük ugyanaz.

3) mint ahogy magad is bizonygatod, a parlamenti választásoknál sok párt van, ott a dönteni nem képesség érthető dolog. mivel a tartózkodás intézménye így nincs a rendszerben, a parlamenti választásokon a tartózkodók a távol maradók. még ha nem is fogod fel, a kettő ugyanaz, te faszfej!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.09.14. 19:05:29

@pina noir: érvénytelenül szavazni, az a parlamenti és népszavazások (azaz a mezei választópolgár) egyetlen módja a tartózkodásra. na most a parlamentinél az érvénytelen szavazatok nem érdekesek, mert nincsen csak többségi kritérium, abból a szempontból meg eleve mindegy. de a népszavazásnál van 50%-os szavazási kritérium, és képzeld, az érvénytelen, azaz tartózkodó szavazatok nem számolnak bele. maga a miniführered rendelkezett így!

CSOKKI MÁLNA 2018.09.14. 19:44:30

@math0: Én nem azon sírok, hogy "nem fair a választási rendszer", hanem azon hogy a szerdai szavazás levezénylői nem tartották be a Lisszaboni Szerződés vonatkozó részeit, vagyis csaltak.
Kíváncsi lennék, hogy mit rendeznél itt, ha Orbánék a tartózkodó képviselők figyelembe nem vételével nyomnának át egy kétharmados törvényt..

"magyar választási rendszer tényleg igazságtalan,"

A brit választási rendszer szerint kb 20-30 ellenzéki képviselő ülne a 200 fős magyar parlamentben 8-a után. A brit választási rendszer sem demokratikus?

"a parlamenti választásokon a tartózkodók a távol maradók. "

Egy faszt te buta segg.. " A jelen lévők kétharmada.." kitételen mit nem értesz te szellemi fogyatékos?

"érvénytelenül szavazni, az a parlamenti és népszavazások (azaz a mezei választópolgár) egyetlen módja a tartózkodásra."

Még mindig nem érted te retardált.. Az érvénytelenül szavazás nem azonos a tartózkodással, mivel előbbi nem számít a szavazáson való szabályos részvételnek, míg utóbbi igen. Más kérdés, hogy országgyűlési választáson jelenleg nincs lehetőség a tartózkodásra. De elvi akadálya nincs, hogy ilyen rubrika is legyen a szavazólapon és akkor az illető a leadott szavazatok számát növeli, de egyik párt támogatottságát sem.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.09.14. 20:28:40

@pina noir:

Liszaboni Szerződés:

"Abstentions by members present in person or
represented shall not prevent the adoption of decisions referred to in paragraph
2 of that Article."

register.consilium.europa.eu/doc/srv?l=EN&f=ST%206655%202008%20INIT

" A brit választási rendszer sem demokratikus?"

az sem igazságos

Ezt nem fogtad fel: a parlamenti választásokon a tartózkodók a távol maradók.

"Az érvénytelenül szavazás nem azonos a tartózkodással, mivel előbbi nem számít a szavazáson való szabályos részvételnek, míg utóbbi igen."

Te elmebeteg, retardált, idióta! A népszavazásnál az utóbbi sem számít bele a részvételi kritériumba, tehát nem, nem szabályos részvétel a szavazáson.

2016-ban ezen buktatok, ti idióta barmok, mert az érvénytelen szavazatokkal meg lett volna az 50%. De hát Orbán így akarta.

Tehát Orbanisztánban, népszavazáson, az, aki megjelenik szavazni, és más lehetőség hiányában úgy tartózkodik, hogy érvénytelenül szavaz, az NEM SZÁMÍT a kritériumnál. A tartózkodók nem számítanak.

Pofán fostad magad.

70%.

CSOKKI MÁLNA 2018.09.14. 22:43:48

@math0: Tehát akkor a brit kormány nem demokratikus választások útján került hatalomra ,ugye te agyamputált barom?

"a parlamenti választásokon a tartózkodók a távol maradók. "

Ez egyáltalán em biztos kis hülyém. Van egy csomó ember , akit nem érdekel az egész választás, a közélet és van akit érdekelne de nem akar egyik pártra sem szavazni. Ezt nyilváníthatná ki szabályosan, ha lenne ilyen lehetőség a szavazólapon, de jelenleg nincs.

"A tartózkodók nem számítanak."

Az érvénytelenül szavazók nem számítanak tartózkodónak, ezt próbáld beleverni abba a buta tulok agyadba. Ők nem számítanak, mert szabálytalan szavazatot adtak le. Ráadásul azt sem lehet pontosan tudni, hogy figyelmetlenségből, vagy protestálás gyanánt. Érted te valagagyú barom?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.09.14. 23:50:25

@pina noir: a népszavazáson az érvénytelenül szavazók ekvivalensek a tartózkodással, ez ott a tartózkodás módja.

és ha szerinted nem, akkor le agy szarva. 70%. ennyikeh. ugrálhatsz.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.09.14. 23:52:09

@pina noir: a köcsög kis csuti parasztod akkor miért nem csinálta úgy, hogy lehessen a népszavazáson tartózkodni, és az számítson bele az 50%-ba, te idióta,kretén,elmebeteg faszfej?!

CSOKKI MÁLNA 2018.09.16. 18:33:46

@math0: Egy faszt. Eleve nem lehet tudni, hogy szándékosan vagy figyelmetlenségből adott le érvénytelen szavazatot, te balfasz. ÉRVÉNYTELEN szavazat és nem tartózkodás. Felfogtad?

CSOKKI MÁLNA 2018.09.16. 18:39:12

@math0: Elenyészően kevés ember menne el csak azért, hogy tartózkodó szavazatot adjon le. Ettől még az otthonmaradás, és az érvénytelen szavazat nem azonos a tartózkodással. A tartózkodó ugyanis részt vesz az eseményen és a szabályoknak megfelelően hozza meg döntését..

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.09.16. 19:49:32

@pina noir: ez lényegtelen különbség. és az érvénytelen szavazásnál még ez sincs. és egyébként is, ezek olyan pinduri kis különbségek, hogy ilyenben egy parlament nyugodtan dönthet szavazással, le van szarva, hogy te másképp gondolod "igazságosnak", mint mi.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.09.16. 19:50:19

@pina noir: ez lényegtelen különbség. és az érvénytelen szavazásnál még ez sincs. és egyébként is, ezek olyan pinduri kis különbségek, hogy ilyenben egy parlament nyugodtan dönthet szavazással, le van szarva, hogy te másképp gondolod "igazságosnak", mint mi, te kis 4 elemis köcsög!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.09.16. 19:51:24

@pina noir: szerintünk meg a magyar választási rendszer igazságtalan. te kis geci, patkány faszfej!

CSOKKI MÁLNA 2018.09.18. 20:36:35

@math0: Nem lényegtelen. Ez egy alapvető különbség. Valamint próbáld már meg felfogni, hogy nem tudhatod, hogy miért született az adott érvénytelen szavazat.Hisz, figyelmetlenségből is születhetett A távolmaradás, és a szándékosan hibás szavazat leadása nem azonos a tartózkodással. Az alany ugyanis nem nyilvánítja ki a szabályoknak megfelelően tartózkodó szándékát. Tudod, jogállamban élünk egyelőre, és nem abba az anarcho balos rémálomban, amit te üdvösnek tartasz..

CSOKKI MÁLNA 2018.09.18. 20:40:09

@math0: Nem igazságtalan te lufifejű kis buzeráns. Egyébként ha a magyart igazságtalannak tartod, akkor a brit választási rendszer százszorta igazságtalanabbnak kell tartanod. Aszerint kb. 10 %-otok lenne a magyar parlamentben te kis szarházi majom. Vezessük be !

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.09.18. 21:06:23

@pina noir:

"Az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkének alkalmazásakor az Európai Parlament a LEADOTT szavazatoknak az egyben a tagjai többségét is kitevő kétharmados többségével dönt."

eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=OJ:C:2007:306:FULL&from=HU/home/matthias

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.09.18. 21:07:21

@pina noir: a brit választási rendszer is igazságtalan. te egy óvodás kisköcsög vagy, hogy csak arra telik tőled, hogy másra mutogatsz.

CSOKKI MÁLNA 2018.09.25. 09:08:55

@math0: Hiába vergődsz, nem tudsz átlépni azon a tényen, hogy a Sargentini jelentés megszavazása minősített többséget igényelt. Ez pedig azt jelenti, hogy az összes képviselő kétharmada kell a kétharmados határozathoz, nem pedig a leadott szavazatoké, ahogy az egy egyszerű szavazás esetén van. Szóval gyakorlatilag 100 %, hogy a bíróság elkaszálja ezt a csalással kihozott eredményt..

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.09.25. 12:39:56

@pina noir: a Sargentini jelentés szavazása az aláírt szerződések szabályai szerint történt. bizonyíték van rá:

"Az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkének alkalmazásakor az Európai Parlament a LEADOTT szavazatoknak az egyben a tagjai többségét is kitevő kétharmados többségével dönt."

eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=OJ:C:2007:306:FULL&from=HU/home/matthias

ezzel szemben áll az, hogy te hasból hazudsz.
süti beállítások módosítása