B1 blogcsalád



Strasbourgban hamarosan üt az igazság órája Orbán számára

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. szeptember 09. - Szelestey
  • Egy befolyásos német Európa-politikus szerint ezúttal valószínűleg a néppárti tagság sem húzza ki a bajból a magyar miniszterelnököt;
  • A zöldek strasbourgi csoportjának társelnöke arra figyelmezteti a konzervatívokat, hogy határolódjanak el a magyar kormánytól, ha nem akarnak visszaesni jövőre az EP-választáson;
  • Ha ma a Svéddemokraták futnak be a választáson, az felbátorítja Orbánt és a hasonszőrűeket.

                                           

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A német konzervatívok legtekintélyesebb EP-képviselője úgy látja, hogy Orbán Viktor a jövő szerdán semmilyen belátásra nem számíthat Strasbourgban, így egyre közeleg, hogy jogállami eljárás induljon a magyar kormány ellen. Elmar Brok szerint ezen semmit sem változtat, hogy a Fidesz az Európai Néppárt tagja, mert még ez a státusz sem teszi lehetővé, hogy bármilyen engedményt kapjon. Az újság rámutat, hogy a bírálók szerint a miniszterelnök korlátozza a véleményszabadságot, akadályozza az igazságszolgáltatás, valamint a civil társadalom tevékenységét és megsérti a kisebbségek, illetve a menekültek jogait.

 

Euractiv

euractiv.jpg

A zöldek strasbourgi társ- reméli, hogy Juncker a jövő héten, az unió helyzetéről tartandó értékelésében kitér a magyar, a lengyel, sőt esetleg a román jogállam helyzetére is, mert hogy itt jelenleg alapkérdésről van szó. Ska Keller rámutatott: az EU a demokráciára épül, és az veszélyben van több tagállamban is. Nagy kérdés, hogy Európa miként reagáljon rá. A politikus külön is roppant izgalmasnak nevezte, hogy a konzervatívok miként voksolnak majd a Magyarországról szóló jelentés ügyében. Reméli, hogy a Bizottság vezetője kritikus lesz Orbánnal, hiszen neki a tisztségéből következően a közös jogot és értékeket kell védelmeznie. Márpedig a magyar kormányfő megszegi azokat.

Keller úgy érzékeli, hogy mind inkább kiszivárog: az európai konzervatívok mennyire dühösek a magyar miniszterelnökre. Mint mondta, valóban itt az ideje, hogy tisztázzák a viszonyukat vele. Ha nem teszik, abból gondok lesznek az EP-választás kampányában, hiszen a választóik felteszik nekik a kérdést, hogy miként közösködhetnek olyasvalakivel, mint Orbán? Továbbá ha Weber a jogállami eljárás megindítása ellen szavaz, akkor onnantól kezdve aligha képes meggyőzni bárkit a középbalon, hogy támogassa a Bizottság elnöki teendőiért folyó versenyben. A kellő többség még messze van számára, ráadásul nem zárta ki, hogy nem pályázik a szélsőjobb voksaira. Pedig a zöld EP-képviselő szerint a konzervatívoknak rá kellene döbbenniük, mennyit veszítenek, ha egyre jobbra tolódnak.

 

Politico

politico.jpg

Egy svéd jobboldali képviselő arra figyelmeztet, hogy országában a mai választás tétje valójában nem a migráció, hanem az EU, és ha a szélsőségesek futnak be, az felbátorítja populista barátaikat a magyaroknál, lengyeleknél, cseheknél, olaszoknál és briteknél. Anna Maria Bildt, aki nemrégiben Fidesz-körökben felháborodást keltett, mert nyilvánosan követelte, hogy rakják ki a pártot az európai konzervatív pártcsaládból, megállapítja, hogy ezúttal nem a jobb- és baloldal küzd egymással, az ország válaszúthoz érkezett. A kérdés az, hogy marad-e a nyílt társadalom. A közbeszédet napjainkban a szélsőjobbos Svéddemokraták szabják meg, és ők azt hajtogatják, hogy a migránsoknak haza kell menniük. Láthatólag az emberek érzelmeire játszanak, megoldást persze nem kínálnak.

Valójában Svédországban már nincs menekültválság, az idegenek beilleszkedésével van baj. A kormány a támogatásokra összpontosít, nem az álláshelyek teremtésére, ugyanakkor elhanyagolja a törvények betartatását. Emiatt elhanyagolt külvárosi részek alakultak ki, fellángolt a feszültség. A jobboldal hívei meg akarják büntetni a hatalmat a nyugtalanságért, de ez veszélyes. A választás képes megbénítani a politikai rendszert, jelen állás szerint a szélsőségesek nélkül szinte lehetetlen kormányt alakítani. Igen fontos, hogy Svéddemokraták ki akarják léptetni az országot az unióból, miközben a GDP csaknem 40 %-a az európai kivitelnek köszönhető.

De az embereknek fogalmuk sincs arról, mennyire fontos az integráció, természetesnek veszik a liberális demokráciát, a békét. Azon kívül a törvénytisztelő svédek, akik nettó befizetők a közösségben, úgy érzik, hogy becsapják őket, amikor más államok nem hajlandók átvenni a menedékkérők rájuk eső részét. Azonban idáig a szélsőségesek megnyerték a kommunikációs csatát. Itt az ideje Európa hívei kiálljanak az EU-ért, mert vagy mernek harcolni az értékekért és a tagság előnyeiért, vagy tűrik, hogy a populisták lerombolják a rendszert.

 

Deutsche Welle

deutsche_wellw.jpg

A német közszolgálati média arról ír a ’Keleti ígéret, nyugati önhittség’ c. cikkben, hogy az új tagállamokban mások az emberek, mint Nyugaton. Realisták, számukra az idealizmus a pokol kapujával egyenlő. A szerző, Boris Kálnoky, a Welt magyarországi tudósítója, úgy véli a szászországi események után, hogy Németországban a keletnémet ugyanolyan pejoratív szó lett, mint a kelet-európai. Mert az ottani népek különböznek tőlük, és ez baj, mert mindenkinek olyannak kell lennie, mint a Wessik. A szemükben a keletiek szellemileg és erkölcsileg visszamaradottak, ostobák vagy gonoszok, vagy a mind a kettő egyszerre. A tekintélyelvűség rasszista és idegengyűlölő rabszolgái, tőlük idegen a demokrácia. Még sokat kell tanulniuk, amíg annyira felvilágosultak lesznek, mint egy sor írás szerzői. Továbbá feltehetőleg azért vannak tele gyűlölettel, mert nem dolgozták fel a múltat és mentálisan még mindig a kommunizmusnál, netán a fasizmusnál tartanak.

Hasonló vita zajlik Magyarországon is: miért annyira vakok ideológiailag a nyugatiak, hogy nem látják a fától az erdőt? A korábbi keleti tömbben az emberek más körülmények között nőttek fel. Mindig is tudták, hogy a sajtó és a politika hazudik, hiszen diktatúrában éltek. Ezért ösztönösen gyanakvóak a médiával és a kormánnyal szemben. Nem arról van szó, hogy engedelmesek a hatalom iránt, csak elfogadják azt, mert nem akarnak bajt. A gond ott kezdődik, amikor egy párt elfogadhatatlan módon irányítja az országot. Pl. ha több százezer menekült özönlik be az országba. Nos, akkor az elégedetlenség akár a robbanásig fokozódhat. Az embereknek megvan a saját véleményük a valóságról, nincs szükségük fentről érkező magyarázatokra. És könnyen a migránsokat teszik felelőssé a problémákért, még akkor is, ha azok többsége rendes, jóravaló.

A nyugatiak ezzel szemben a beléjük nevelt eszményeken át látják a világot, nekik az  „értékek” a fontosak. Ugyanakkor Keleten az emberek nem gondolják, hogy egyenlők volnának. A politika számukra nem a szolidaritásról szól, hanem a hatalomért és érdekekért vívott küzdelemről. Azt mondják, a sekélyes közhelyeket már ismerik a szocializmusból.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5314230281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toportyán Zsóti 2018.09.09. 07:53:41

G csuti csüngőhasú maffiacsaládfő pávatáncos karrierje lehet odalesz.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.09. 08:13:14

Orbán mindenképpen nyertes ebben az ügyben.

Ha megszavazzák Szargentínit, akkor azért.
Ha meg mégse, akkor azért.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.09.09. 08:56:06

@balcán maxval bircaman: szóval a koncod biztosítva. (remélem, éhendöglesz :D)

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.09. 08:57:55

@Le a spammerekkel:

Megélhetésem nem függ a politikától.

zsindekksz ISIS Al Qaida mind CIA projekt 2018.09.09. 08:59:55

Szegény CIA- csicskasajtó...

Vigyázni kell a rafinált amcsi ügynökökkel. Most ezt a Bannon- t is ideküldte a Trampli, ha az NSA- spicli Mürkült és az amerikai báb alkoholista Jelcin- klón Dzsankert meg a franci csigazabáló buzeráns Rothschild- bábot elzavarnák.

Nehéz a helyzet egy európai nemzeti pártnak- Trampli Bannon ügynökének sem szabad bedőlni- ahogy az amerikai titkosszolgálatok jó, régi megbízható bábjainak sem: Francia- Afrika, Merkelisztán, Egyesült britisztáni Kalifátus...

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.09.09. 09:33:10

@balcán maxval bircaman: igen, tudom, hogy gerinctelenül nyalsz mindenkinek, aki fizet érte. :D
Te undorítóbb vagy a legtöbb fideSSes meztelencsigánál, mert még annyira sincsenek elveid, mint azoknak.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.09. 09:34:51

@Le a spammerekkel:

Mi a valóság? Mindig határozott elveim voltak.

S nekem senki se fizet. El se fogadnám.

Helga Beauty Salon. 2018.09.09. 09:35:46

"A választás képes megbénítani a politikai rendszert, "

Persze csak akkor, ha túl sok tanulatlan vidéki büdös paraszt megy el szavazni.
Tudjuk!
DEMOKRÁCIÁT!!!!! (de csak módjával)

paraszthajszal 2018.09.09. 10:40:47

"A kérdés az, hogy marad-e a nyílt társadalom. A közbeszédet napjainkban a szélsőjobbos Svéddemokraták szabják meg, és ők azt hajtogatják, hogy a migránsoknak haza kell menniük. Láthatólag az emberek érzelmeire játszanak, megoldást persze nem kínálnak."

Már miért ne kínálnának? Ha igaz az, hogy "Valójában Svédországban már nincs menekültválság, az idegenek beilleszkedésével van baj", akkor a megoldás az, hogy a beilleszkedni képtelen "idegeneket" (akiket ezek szerint a szerző se tekint menekültnek) haza kell küldeni onnan, ahonnan jöttek. Mi ezen a bonyolult?

"De az embereknek fogalmuk sincs arról, mennyire fontos az integráció, természetesnek veszik a liberális demokráciát, a békét."

Miért ne vennék természetesnek, ha korábban akár húsz-harminc évig is békében, biztonságban élhettek? Miért akarnák mindezt feláldozni, ha valójában (i) a migráció forrásországai nagyrészt csak szegény, de ténylegesen nem háború által sújtott országok; (ii) de még amelyik ilyen is, az is 1000+ kilométerre van Svédországtól; és egy tucat közelebbi, biztonságos ország van köztük (amelyek kulturálisan közelebb is állnak a menekülőkhöz), plusz ezekből az országokból se csak ártatlan civilek jönnek, hanem a vesztésre álló iszlamisták, tényleges vagy potenciális terroristák is.

Ezt persze a nyugati liberális politikus és újságíró (indoktrináltságából fakadóan) nem tudja vagy nem akarja tudomásul venni, és PC-módon az integrációs erőfeszítések hiányában találja meg a hibát – holott ilyeneket azért elsősorban a migránsoknak kellene tenni, mindenfajta külön ösztökélés nélkül.

És ha nem tudja megszeretni a nyugati, keresztény kultúrát? Akkor tessék eladni azt a csili-vili ájfónt, és megvenni a repjegyet vissza Középkorisztánba, ahonnan jöttek.

Tangooo 2018.09.09. 11:28:02

Még nem esett le ott az EP-ben, hogy az ilyen boszorkány-üldözések általában visszafelé sülnek el? Hol van ma Tavares, Kohn Bandita, Gurmai Zita, aki tollba mondta az előző ilyen próbálkozást? Ott, ahol a helyük - a politikai szemétdombon.
Még a legelfogultabbak is látják, hogy az egész cirkusz a migránsok befogadásáról szól.
Egy biztos: akárhogy is manipuláljanak (Tajani ötlete, hogy a tartózkodás ne számítson be a szavazatokba egyenesen ABSZURD. Legközelebb majd a nem szavazatokat fogják negligálni, ahogy éppen a kedvük tartja?) az idő Magyarországnak dolgozik.

antiinternáci 2018.09.09. 12:14:25

A legelképesztőbb az, ahol arról beszélnek, hogy hibás az a szemlélet, amely nem látja be, hogy a magyar, lengyel, stb... bunkóknak még "fejlődni" kell, hogy lealacsonyodhassanak a kenyérrel és cirkusszal lebutított, abberráció- és betelepítéspárti nyugati, ún. "haladókhoz".

Ez a Szelestey mindig kihalászza nekünk a legsuttyóbb vulgárbolsevista vadbarmokat, hogy ne is kelljen keresgélnünk.

ÉÉN VAGYOKH AZZ __ A GYÚRCSÁÁNY! 2018.09.09. 13:53:51

Tegnap felmosták vele a padlót. Ma az igazság órája üt Orbán számára. Közben még mindig ő van a porondon. Mikor kerülök ÉN újra a fénybe és pompába? SZEDJÉTEK MÁR ÖSSZE MAGATOKAT BAZDMEG!!!! SZAR MUNKÁT VÉGEZTEK VEGYÉTEK MÁR ÉSZRE!!!! MIATTATOK NEM TUDOM LEVÁLTANI AZ ORBÁNT!!!! TEHETSÉGTELEN BARMOK!!!

azigaziraptor 2018.09.09. 20:38:16

@balcán maxval bircaman
2018.09.09. 09:34:51
Hazudsz bírka!
Idézzem, ahol egy kávé áráért kuncsorogsz?
süti beállítások módosítása