B1 blogcsalád



Egy finn nyelvész nem hagyta ki a magas labdát, felmosta a padlót a magyar miniszterelnökkel

2018. szeptember 08. - nickgrabowszki

Az elhíresült kirgizisztáni baromságán mutatta be, milyen az ugor (zöld), az iráni (szürke), a szláv (kék) és a török (piros) eredetű szavak aránya Orbán saját mondatában. Mint látható, Laakso szerint a mondat túlnyomó többsége finnugor, 1-1 szláv és iráni elemmel. A török eredetű elem száma Orbán mondatában minimális: csak a -ba, -be helyrag. Illetve maga a "türk" szó - amin önelvezés lévén, nagyon kell csodálkozni. (Forrás)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1214229745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.09.11. 00:32:54

@Ggábor: peeersze. Nomeg em-itt, em-ez, em-elő, em-elet.
Az ember jelentette mindig a férfit, a nő az asszony volt.

2018.09.11. 00:58:42

@444: van ennyi véletlen. Fak anál....
Ugye nemvgondolod komolyan, hogy azért, mert két szó hasonlít egymásra, akkor az feltétlen azonos tövű?
A magyar az madár?
Mert ugye szabad madár az szabad magyar, vagyis turul.
A turul pedig egyértelmű, hogy nem más, mint török. Tehát a magyar az türk.
Ugye, mekkora baromság? Mintha te mondanád.
A sukár pedig sudár
Igaz, mást jelent, de sebaj!
A fuss pedig fasz. Hisz mindkettő szopás...
Hammer-hamar
Axe-ács
nose-nózi
shoulder-sódar
choke-csók
de van így a nevekkel is: Balázs-bollocks
Csaba-chubby
zsolt-slot
András-endless
Feri-ferry

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.11. 05:34:08

@ételizésítő:

Az l hangot úgy ejtik a finnek, mint az oroszok, azaz a nyelv középső rész közben hátramegy kicsit. Orosz füllel a magyar l lágy l-nek tűnik emiatt.

Gandosz 2018.09.11. 05:34:48

@ételizésítő: megint őrjöngőrohamod volt, pubi? A kocsmában is megvetnek ezzel a bagyhangú erőszakos hőzöngéseddel.

Tenkes Kapitánya 2018.09.11. 08:05:05

@ételizésítő: Most megint nem mondtál semmi érdemit, csak epeömlésedet tetted közkinccsé. Minősíthetelenül trágár bunkó alak vagy.

Ggábor 2018.09.11. 09:09:30

@Könnyen elkaptuk, uram!: Igazad van. Az Em férfit jelent.

Emse = kan disznó.
Emese = Álmos apja. Mostanában gyakori férfinév
Emlő = hím állatok vagy emberek nemi szerve.
Emlősök = olyan állatok, amelyeknél a kicsinyeket a hímek táplálják, a csőrükből

Így van ez, kétségtelen.

2018.09.11. 09:26:01

@Ggábor: na ugye!
Emez-ez egy férfi
emitt -férfi van itt
emerre-férfi van erre
emelet- a férfi van fölül

6.Lenin 2018.09.11. 09:27:54

@ételizésítő:

Miért is nyalnám én az éppen hatalmon lévők seggét?

Mert leírtam. hogy amit Orbán mondott a türk nyelvvel, néppel kapcsolatban, az egy politikai, gazdasági kérdés és nem nyelvészeti?

Akkor az a sok szerencsétlen idióta, aki egy politikai blogon, politikai kérdésben nyelvészkedni próbál, az ki/mi? Veled együtt.

Ez, ami itt zajlik az egy agyrém, B+. Az emberi hülyeség csúcsa. És ebben benne vagy te is.
Szerintem.

Demokrata Hungarofil 2018.09.11. 10:26:10

@ételizésítő: 1. Makkay János - Az indoeurópai népek őstörténete - Ajánlom olvasásra - emlékezetem szerint ott vannak felsorolva a közös finnugor (nem uráli) - indoeurópai szavak. 2. A folyó, folyik - magyar főnév és ige - ebben nincs miért kételkednie. 3. Maga régen lelepleződött szovjet hazugság-propagandát ad itt elő, amit a szovjet- (ávós?) fogságban agyonvert, szerencsétlen Újszászy István fogságból küldött vallomásával akartak alátámasztani. 4. Érdy Miklós - NYOLC RÉGÉSZETI KAPCSOLAT A HUNOK ÉS A XIONGNUK KÖZÖTT - 4. tábla - hun áldozati üstök elterjedése. Ezek az üst leletek nagy számban megtalálhatóak az Ural mindkét oldalán, fel egészen a közepéig, másrészt a Csendes-Óceántól - az Alpokig. Minden közbeeső népet hódoltattak, tehát bennünket is, akik harcos lovas-nomádok lévén nagyon is alkalmasak voltunk arra, hogy mi is hunokká váljunk. - Vagy úgy gondolja, hogy minket jó messzire elkerültek a hunok, mert féltek tőlünk? 5. "
Nagy Imre október 24-i beszéde
MENÜ0:00
Nem tudod lejátszani a fájlt?

Szovjet tank a budapesti utcán a forradalom alatt

A Corvin köz a rommá lőtt mozival a forradalom leverése után, 1956 telén
Október 24-én hajnalban a szovjet honvédelmi miniszter, Georgij Zsukov parancsára a szovjet csapatok bevonultak Budapestre. Szovjet harckocsik sorakoztak fel az Országház körül, valamint a hídfőknél és a legfontosabb útkereszteződéseknél, kezdetben elrettentő jelleggel, támadó fellépés nélkül.[23] Az éjszaka felfegyverzett forradalmárok a város több pontján barikádokat emeltek, és megkezdődtek az utcai harcok. A forradalom alatt Budapesten összességében néhány ezer fő vette fel fegyverrel a harcot. A fegyveres felkelők többsége munkásfiatal, kisebb része diák, főleg egyetemisták, és sajátos jelenségként számos tizenéves fiú, a vakmerő, tankok elleni Molotov-koktélos akcióikkal hamar hírnevet szerző, a forradalom jelképévé váló „pesti srácok".Ennek ellenére egész nap folytatódott a fegyveres ellenállási csoportok kialakulása a város különböző pontjain: Csillaghegyen, a Baross téren, a Corvin köznél (corvinisták), a VIII. és IX. kerület déli részén, a Tompa utcában és a Berzenczey utcában. A felkelők a Bem téri laktanyából (Radetzky-laktanya) és a Timót utcai fegyverraktárból nagy mennyiségű fegyvert zsákmányoltak és az önkéntes jelentkezők ezreit fegyverezték fel. A fegyveres ellenállók sikerrel folytatták a harcot az „ideiglenesen” Magyarországon állomásozó szovjet megszállókkal szemben, és egymás után tették ártalmatlanná a szovjet harckocsikat, fogságba ejtve legénységüket.A Széna téren, a Móricz Zsigmond körtéren és a Thököly út–Dózsa György út kereszteződésében eközben új fegyveres csoportok alakultak, amelyek elsősorban Molotov-koktélok bevetésével sikeresen küzdöttek a szovjet harckocsik ellen a város szűk utcáiban. Reggel a szovjetek még az éjszakai megállapodás ellenére támadást indítottak a Corvin köznél. A Kilián laktanyában lévő Maléter Pál ezredes és katonái, valamint a Kossuth Tüzér Tiszti Iskola odavezényelt százada megtagadták a részvételt a felkelők elleni támadásban. A felkelők Molotov-koktélokkal sorra semmisítették meg a szovjet harckocsikat. Kemény ellenállásuk miatt végül az utolsó nagy szovjet roham is kudarcba fulladt, és a támadók visszavonultak...Ajánlom olvasásra: Pongrátz Gergely - Corvin köz - 1956 című könyvét, ott első kézből tájékozódhat. - Mégis, mit gondol, miért kellett a Gonosz Birodalmának, a Szovjetuniónak 100 000 szovjet katonával, kétezer tankkal rátámadnia hazánkra? Mert az itteni szovjet erők fényes győzelmet arattak?

Demokrata Hungarofil 2018.09.11. 10:31:59

A topik kezd elsüllyedni a hülyeség tengerében, ezért elhagyom...

6.Lenin 2018.09.11. 10:38:03

@Demokrata Hungarofil:

Ezek a felületek nem arra szolgálnak, hogy tisztázatlan kérdéseket, megfelelően alátámasztott érvekkel, bármilyen szinten is, de megpróbáljunk tisztázni.

A vesztes oldal szimpatizánsai próbálják meg minden eszközzel a másik felet a sárba, jelentéktelenségbe taposni. ebbe bármilyen eszköz megengedett, szerintük.

Szerintem ezek az oldalak erről szólnak , elsődlegesen. Kár.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.11. 11:13:01

@Demokrata Hungarofil: "A topik kezd elsüllyedni a hülyeség tengerében"

KEZD???

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.11. 11:15:31

@6.Troll: "Ezek a felületek nem arra szolgálnak, hogy tisztázatlan kérdéseket,"

Hanem hogy itt trollkodjál a fideSSfasszopó haverjaiddal együtt. Hogy szakadtál volna anyádba!

6.Lenin 2018.09.11. 11:36:16

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Pedig pont te igazolod, de még annyi eszed sincs, hogy ezt felismerd.
Mit trollkodtam?
Ez nem politikai kérdésekkel foglalkozó blog?
Tisztáztatok már valaha valamit?
Nem.
Miről megy a diskurzus?
fideSSfasszopó.
Ma már több, mint 3 millió magyar állampolgár, szavazati joggal.

És még csodálkozol a választási eredményeken?
Szerencsétlen.

BéLóg 2018.09.11. 11:39:19

@Fánkevő Fáncsi: Jaj Fáncsikám, LÓFASZT léptek ki, még a brüsszeli bizottsaágokban is ott vannak, sőt HOLNAP szavazni is fognak Orbánügyben.
SŐT egyre-másra hangoskodnak, hogy átverték őket meg újra kéne szavazni meg minden.
Tudod szegénykém a dolgok mindig AZUTÁN történnek meg, hogy azokat VÉGREHAJTOTTÁK, ergó majd akkor léptek ki, amikor már nem lesznek "bent".
Most még szuper teljes jogokkal bizony ez EU-ban vannak.

Ja, és én nem szakmunkás vagyok hanem fehérköpenyes értelmiségi, a szakmunkások NEKEM dolgoznak, közöttük találni értelmes európaiakat, köztük magyarokat is. De hát azt már láttam, te olvasni tudsz, érteni kevésbé.

BéLóg 2018.09.11. 11:50:10

@ételizésítő:
Nosza, cáfold meg, miért is nem 150 Ft/EUR a magyar pénz VALÓDI értéke?
Éppen ebből él a getzi Nyugat, töredékét adja annak az értéknek, amit mi megtermelünk.
Az iparunk és a mezőgazdaságunk UGYANOLYAN (ha nem jobb) minőségben állítja elő a javakat, ugyanolyan számítógépek vezérlik a gyárainkat mint nyugaton, ugyanolyan gépek dolgoznak a többszörösen jobb földeken, mint nyugaton, és a többi, és a többi.

Az egyik, MULTI tulajdonában lévő gyár olymértékben növeli a labanc tulajdonosának vagyonát (ugyanazt a minőséget TÖREDÉK költséggel előállítva), hogy a gyár két kézzel szórja a pénzt bármi szarra. De ez igaz mindenre. Ma már nem tudsz olyan termelőüzemet mondani, amely ne lenne paritásban az átlag nyugateurópai üzemekkel. A GMO-mentes, nem agyonműtrágyázott élelmiszereink meg nagyságrenddel több értéket képviselnek, mint a peszticidekkel, műtrágyával nagyüzemi módon előállított nyugati élelmiszeripar termékei.

Ma a magyar forint VALÓDI értéke 100-120-150 HUF/EUR. Nem baj ha vak vagy, csak ne kezdjél akkor nekem a színekről beszélni.

Utóirat: PONTOSAN egy másodperccel azután, hogy kijött az EURÓPAI értékelés, hogy magyarországon nőttek a legnagyobb, azaz TÍZ SZÁZALÉKKAL a bérek, lett a 300 Ft-os EUR-ból 330 Ft. Ha EZ nem elég annak bizonyítására, hogy a Nyugat lerabol minket, akkor menthetetlen vagy.
Mondjuk szerintem anélkül is menthetetlen vagy, de ez magánvélemény.

Demokrata Hungarofil 2018.09.11. 11:52:28

@6.Lenin: A jó topikok kutatásra, érvek gyűjtésére, értelmes vitára ösztönöznek, új szintézisek lehetőségét villantják föl, ezért szoktam néha fórumozni. - 2006. óta fórumozok különböző, történelmi, politikai, nyelvészeti témákban és több, (publikálás nélkül most még csak számomra) jelentős felfedezést tettem.

Demokrata Hungarofil 2018.09.11. 11:59:15

@6.Lenin: Amit utálok, az az ostoba, primitív gyűlölködés, lejáratási próbálkozás, erőszakos hülyeség, - amiből sajnos itt is bővelkedünk...Nekünk, magyaroknak, értelmes, becsületes embereknek egy csapatban kellene lennünk és nézetkülönbségeinket ehhez méltóan kellene megvitatni.

Demokrata Hungarofil 2018.09.11. 12:05:43

@444: A finn pilvi és a magyar felhő - azonos jelentéssel szépen beleillik a finn-magyar p-f hangmegfeleltetés, hangváltás rendszerébe. Vessük össze ezeket a szavakat az opál szóval! "Az opál megszilárdult kovasavgél, kémiailag az oxidok-hidroxidok osztályába tartozó krisztobalit ásvány víztartalmú, gyengén kristályos változata. Elnevezése görög közvetítéssel (opaliosz) az óindiai upala (kő, drágakő) szóból származik." - Az opál - "felhős" ásvány, sokszor homályos, fehéres, de van kékes-fehéres - színes égboltra hasonlító is...

Demokrata Hungarofil 2018.09.11. 12:26:49

@444: Elméletem szerint az emberi nyelvben a b zárhangból p zárhang, ill. v és f réshangok keletkeztek...Az ősi mássalhangzóink mélyen ill. hátul, hátrébb képződtek...és csak lassan fejlődtek ki belőlük az egyre előrébb képzett hangok...Az emberi nyelv kialakulása kutatásaim alapján párhuzamos az ember kialakulásával, fejlődésével, tehát több millió évre megy vissza...Tehát az óindiai upala, elődje ubala, legősibb alakja ubulu lehetett, aminek felhőt, ill. felhős égboltot kellett jelentenie...A finn alak valami ubulubu ősalakból jöhetett ki, a magyar pedig ubulugu-ból...

Demokrata Hungarofil 2018.09.11. 12:45:22

A magyar felhő, (ősibb alakja felleg) szavaknak érdekes módon a germán ill. szláv nyelvekben van meg a legközelebbi párja. (Már említettem, hogy feltételezek egy ősmagyar-ősgermán kapcsolatot az Uráli Menedék területén.) Utána a török nyelvek jönnek...ami szintén valami jégkorszaki érintkezést jelenthet...Germán: afrikaans, fríz wolk, óangol wolcen, luxemburgi Wollek, német Wolke, (alakilag idetartozik még az indoárja szingaléz වලාකුළ valākuḷa is). Szláv: óblak, óblako. Török: bulud, bulut, stb.

Demokrata Hungarofil 2018.09.11. 12:52:05

@Demokrata Hungarofil: Tovább gondolva: a felleghez az indoárja szingaléz වලාකුළ valākuḷa szó áll hangtanilag a legközelebb! Tehát inkább velük kellett közösködnünk. Mivel az indoárják a Fekete-tenger feletti vidékről származnak, nyugati szomszédaink lehettek talán...

Demokrata Hungarofil 2018.09.11. 13:00:48

@444: Kre. 350. Arisztotelész Meteorológia című művében, először írja le a víz körforgását. - A magyar felleg, felhő szó kicsit régebbre megy vissza és nem áramlástani megfigyelés az alapja...

6.Lenin 2018.09.11. 13:06:40

@Demokrata Hungarofil:

Ezt a részét nem vitatom. Kezdetben valóban voltak, talán, elvétve most is vannak olyan helyek, ahol találkozhatunk érdekes, tanulságos véleményekkel is. Ez lenne a kívánatos.
Szerintem a B1 nem az.
Viszont az is igaz lehet, hogy a kommentelők közt elvétve lehet találkozni értelmesen, kulturáltan vitázó partnerekkel is. Csak megfelelő kitartás, türelem kell hozzá, de soxor elveszik az ember kedvét a csak gyűlölködők, vagy, ha az ember elveszti a türelmét, átbillen ő is abba a stílusba.
tudod hány "demokratikus " helyről zártak már ki, pedig csak kérdeztem. Erről a blogról vagy 3x már. Mostanság elég jól elviselnek már. Mind1.

Demokrata Hungarofil 2018.09.11. 13:09:05

@444: A felhő és a felleg szavak közül a felleg van legközelebb az ősi alakhoz. g-k-h, ill. g-k-c-cs mélyről magasodó hangváltási, hangfejlődési törvényem szerint. A felleg pedig letagadhatatlanul illeszkedik az indogermán වලාකුළ valākuḷa - Wollek csapathoz!

Demokrata Hungarofil 2018.09.11. 13:13:36

@6.Lenin: 444 ill. ggabor, akik szerintem lehet, hogy eggyek, inspirálnak, ahogy Te is, ha megengeded, hogy tegezzelek...

Ggábor 2018.09.11. 13:15:07

@444: figyelj, az a lényeg, hogy van-e benne rendszer.
Ha a cloud - köd, close - klinyit, clear - kloszos párok is működnek, akkor jó.
Ha egy van belőle, akkor nem jó.
Ha a poika az fiúka, a pää az fej, kedvencem, a pelmenyi, az fültészta, akkor meg jó.

Demokrata Hungarofil 2018.09.11. 13:24:44

@444: "Kate new see one a book run tool!"

Demokrata Hungarofil 2018.09.11. 13:27:22

@444: A cloud-ban az 'l' zavaró, az angol fog - köd és a magyar fagy jobban hasonlít...

Ggábor 2018.09.11. 13:38:22

@444: jó, csak a klöd, a klinyit, meg a kloszos mintájára kérek három hasonló egyezést.
Igen, a finnugor magyarázatok fel is délibábos marhaság. A másik fele viszont tudomány, mert nem egy szóra jó, hanem az összesre.

Indoeurópai:
polk (orosz), populus, - folk, volk
pole - feld
polnyj, plena - full
prvy - first
Pancsa, piencs, pät - fünf
prego, prosu - frage

ez bizonyíték.

Kérek ötöt a close-ra :)

6.Lenin 2018.09.11. 13:40:08

@Demokrata Hungarofil:

Miért is ne, a neten megengedett, sőt.
Én elolvasok szinte minden hozzászólást, de ebbe a nyelvészkedésbe nem kívántam bekapcsolódni, ad 1 nem nagyon köt le, másodsorban az elsőből kifolyólag nem is értek hozzá.
Ellenben nem szoktam keverni a tisztázandó kérdéseket. Itt, a szokásukhoz híven belekötöttek egy nem a lényeget érintő kijelentésbe, amit sokan kihasználnak, az eredeti célnak megfelelően, mások meg megpróbálják a szak részét tisztázni.
a kettő keverése eleinte igen szórakoztató is volt, de most már elég fárasztó, legalább is nekem.
Már nem is volt szándékomban beleszólni, de a cicus belém kötött. Meg sajnáltam volna, ha kiszállsz, ahogy írtad délelőtt.

2018.09.11. 13:51:03

@444: Géza arra is rájött, hogy az arabok már egy évezrede itt vannak Európában. Azért használunk arab számokat.

2018.09.11. 13:53:17

@6.Lenin: nem értem a mondanivalódat. Mi a gazdasági vonatkozása a rokonság hangoztatásának?

Demokrata Hungarofil 2018.09.11. 13:53:28

@444: Az old-ot kutattam éppen, amikor rábukkantam az 'öreg' portugál megfelelőire velho (pt), idoso (pt). - A felhő eredeti jelentése - fehér felhő - öreg, ősz égbolt, - ősz-öreg-isten? Tehát fehér is, meg öreg is? - Az Old összes germán megfelelőjében ott van az 'I'! Mindenütt vendéghang lenne? Alig hiszem.

2018.09.11. 13:55:25

@444: ez egy nagy marhaság. A jó napot angolul úgy hangzik: You'e a nut!

2018.09.11. 14:03:34

@BéLóg: a forint árszinvonalát egyedül az mnb szabályozza.
A magyar cégek nyugati számítógépeket használnak. Kìnai alapanyagokból.
Tudod, elárulom neked, nincs magyar narancs...
Nincs magyar Audi. Bár lenne. Ami van, az Turul...

Nincs magyar cukor. Tudod miért? Mert a jamaikai olcsóbb.

Ezért nincs Tisza cipő se. A kínai olcsóbb...

Nincs magyar acél se, mert kevés a vasérc.
Nem oly bonyolult meglátni az összefüggést. Kicsi gazdaság, kicsi piac.

2018.09.11. 14:06:33

@Demokrata Hungarofil: és? Az elnézést kérek pedig foi mal. Ami ugye formál. Hisz jogot formál az elnézésedre.

6.Lenin 2018.09.11. 14:12:25

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Mivel-ha jól gondolom- szövetségeseket keresünk-politikai, és ennek megfelelően gazdasági céllal is.

Te is , gondolom nem úgy kezdted a nejednél, hogy :feküdj le B+, mert dugni lenne kedvem. Te is összehordtál neki előtte mindenféle marhaságot. Mondjuk dicsérted a szépségét, meg, hogy milyen okos. Mennyire praktikusnak tartod, hogy az egyik lába fából van, mert rá lehet akasztani a kapukulcsot egy szögre, és tudod ellenőrizni, megvan e még, mialatt a szoknyája alatt turkálsz.

Érted az összefüggést , remélem.

Ggábor 2018.09.11. 14:14:13

figyu, az előbb elismertem, h a finnugor rokonítások egyik fele hülyeség.
Az l lehet vendéghang, annak mindig egy másik párjaként van értelme.

Kérek 5 példát a "kl" hangpár magyar "k" vagy "g" megfelelőire.
Glory -> glória,
closure - kolostor az nem ér, az elsőnek germán vag latin, a másodiknak színmagyar szónak kell lennie.

Demokrata Hungarofil 2018.09.11. 14:14:45

@Demokrata Hungarofil: Öreg az újlatin nyelvekben: aragóniai biello, aszturiai vieyu, francia vieux, friuli vieli, galiciai vello, katalán vell, olasz vecchio, romans vegl, spanyol viejo, vieja, velencei vécio. - Fejér (fehér ősi alakja) eredetileg őszet, öreget jelentett volna? - Ide kapcsolható az öreg albán megfelelője - plak, ami viszont más nyelvekben 'felleg'-gel rokon...

2018.09.11. 14:26:41

@6.Lenin: hogyne. Te nyilván azzal kezdted, hogy feküdjünk le, egy az apánk.

Ggábor 2018.09.11. 14:36:26

@444: hát legyen a nép perzsa, mint az úr, a vásár, meg az asszony.
És? van még két tucat perzsa átvétel, az államszervezet meg a kereskedelem témájában.
Nyilván ők voltak az elsők, akikkel eleink találkoztak ilyen fejlettséggel

A zsidók nem tudom, hogy kerültek ide.
A felső réteg mindig nemzetközi genetikájú volt, mert velük egyenlő külföldi előkelőségeket vettek el, politikai célzattal.

Az Árpád ház lányágon tiszta szláv lett 2oo év alatt.

Tenkes Kapitánya 2018.09.11. 14:42:16

felhő-falka
Wolke-Volk
nap-nép
son-sun

Tenkes Kapitánya 2018.09.11. 16:17:06

@444: Minden szót elsősorban a nyelven belülről kell magyarázni: ami hangalakilag hasonló, az jelentésben is hasonló - vagy hasonló volt korábban. Ehhez képest másodlagosak a nyelvek közötti hasonlóságok, kapcsolatok. A magyar nyelv alapszavai nincsenek rászorulva arra, hogy más nyelvből való kölcsönzésből magyarázzuk, gazdag szóbokrok rügyeznek belőlük.

2018.09.11. 16:44:25

@444: igen. A chicken pedig csirke
Szerintem a szavakon keresztül tévútra visz a nyelvrokonság magyarázata. Nyiván a ház sem az itt élő szlávoktól került át.

Tenkes Kapitánya 2018.09.11. 16:59:39

@444:
Ez a rossz munkamódszer jól érzékeltehető azzal, hogy mi történne, ha az újlatin nyelvekből akarnák rekonstruálni a latint, illetve az újlatin nyelvek szavainak eredetét a jelenközeli állapotból: akkor is, a sokkal kisebb időtáv (1600 év, szemben a 3-5 ezer évvel) ellenére sokmindent ismeretlen eredetűnek kellene nyilvánítaniuk mondjuk az olaszban - persze ebben az esetben a kicsi időtáv és az írásos források miatt nem így dolgoznak.

Demokrata Hungarofil 2018.09.11. 19:06:40

@444: A magyar ház rokonsága régóta gyanús nekem. A német Haus, angol house, stb., az latin-olasz casa - az eredete és nem a finn kota. Ez már a második szó, a felleg után, ami könnyebben eredeztethető az indogermánból, mint a finnugorból. Volt ősgermán-finnugor átfedés, erre pont a finn ház -kota, angol kunyhó - hut, cottage, angol ól - hutch szópárok a példák. - Érdekes a ház perzsa szókészlete -PERZSA: خانِه‏‎ (xāne), خونه‏‎ (xune), خان‏‎ (fa) (xân), کاشانه‏‎ (fa) (kâšâne), کده‏‎ (fa) (kade). Tehát a 'hon', a 'ház' és a 'kota' rokonsága is jelen van. Mivel a déli szomszédaink sokáig az irániak voltak, ezért akár három oldalról is közvetlenül átvehettük a ház szavunkat és legkevésbé a finnugorból való belső, többszöri hangváltás a valószínű.

Demokrata Hungarofil 2018.09.11. 19:12:18

Tehát bátran újra ellenőriznünk kell mindent, amit készként elénk tesznek. A finnugor nyelvi rendszer rokonsága nyilvánvaló, de van egy paleo-szibériai ősibb nyelvtani rendszerünk is és még számtalan más, többnyire ősi, indogermán szavunk, melyeket eddig kizárólag a finnugor szókészletből próbáltak levezetni.

Tenkes Kapitánya 2018.09.11. 22:07:07

@Demokrata Hungarofil: néhány további megfelelés:
víz - wasser
gőz - gáz
vár - warten
vár, burok, bárka - burg, bark
berek - berg
folyó - fluss
Aki szisztematikus egyezést vagy szabályos hangváltozást keres, azt emlékeztetném a drazsé-trágya azonos eredetre. Szabályos hangváltozás akkor lép fel, amikor egy nyelv egy az egyben pidginizálódik olyan módon, hogy a nyelvet átvevő csoport hangkészlete különböző az átadó nyelv hangkészletétől. Ilyen pidginizációval jött létre az észt és a finn nyelv a magyarból az utolsó jégkorszak utáni felmelegedést követően, amikor a magyarok egy része a Kárpát-medencéből északra és keletre nyomult.
Nem volt semmilyen finnugor őshaza a fagyos és kis népsűrűségű északon.

2018.09.11. 22:24:29

@Demokrata Hungarofil: tehát vagy a germánok is kisázsiából vándoroltak el, vagy inkább az lehet, hogy a ház szó később került a szókincsünkbe. Mondjuk sok házat nem építettünk a tajgán.

2018.09.11. 22:36:25

@Demokrata Hungarofil: latinul domus, görögül oikosz volt a ház. Tehát inkább az lehet, hogy a germánoktól vettük át.

2018.09.11. 22:47:25

@Tenkes Kapitánya: peersze. Ott van a vizigótok esete. Ugye?
Vizu vagy wissus.
Csakhogy a jelentése nem vizi, hanem bátor! Be kár! Pedig jól hangzott!

Tenkes Kapitánya 2018.09.11. 22:50:50

Sokat foglalkoztak már a házzal, rég bebizonyítva, hogy magyar alapszó. "Még sokáig folytathatnánk, de ennyi elegendő annak belátására, hogy a ház szó magyar szó. Ám több is kiderült a bizonyításból. A ház, hause, Haus, håoz szó jelentésének feltárása közben megértettük a hose, hame, home, Heim, hám, hamu, hum, humbug, hamis, hámoz, hárlik, hánt, hon, hoar, hair, haj, hajlék, háncs, harisnya, hártya, fur, hat, bare, burse, bursa, board, bury, burlap, barb, bark, pőre stb. szavakat is. Ebből már általánosíthatunk: míg mi a saját nyelvünkön belül maradván könnyedén megfejtjük az indoeurópai nyelvek szavait, addig ők nem képesek saját szavaik ennyire mély feltárására. Következésképpen szókincsük a ma magyarnak nevezett ősnyelv szókincsének sérült leszármazottai. Ez logikai egyszeregy."

2018.09.11. 23:03:18

@Tenkes Kapitánya: igen. És? A jelentése attól meg bátor.

2018.09.11. 23:09:04

@Tenkes Kapitánya: ez egy baromság. A germánok, mint indoeurópai nép nem Ázsiából származik. Ezzel szemben meghódították a Volga mentén a kelet-európai területeket, lejutottak egész Kínáig. Tehát a gótokkal találkozhattunk, amikor még házat először láttunk.
Mivel a hunokkal is jó kapcsolatot ápoltak, így akár onnan is lehet tőlük kapott szó.

Tenkes Kapitánya 2018.09.11. 23:13:27

@Könnyen elkaptuk, uram!: Legfeljebb a délibábos nyelvészet szerint az a jelentése. A vizigót=nyugati gót, osztrogót=keleti gót.

2018.09.11. 23:13:38

@Tenkes Kapitánya: a logikai egyszeregy pedig az, hogy Európa lakói mind germán. A német, a svéd, az angol, a francia. A különbség csak annyi, hogy más nyelv, leginkább a latin, milyen behatással volt rá.

Gót, aleman, fríz, bajor, szász és a többiek.
A kelták tudtak benyomulni igazán közéjük, de ugye a nyelvük eléggé visszaszorult.

2018.09.11. 23:16:56

@Tenkes Kapitánya:
aha: "egy etnikailag vegyes politikai közösség volt, két részre szakadva: a keleti gótok, vagyis osztrogótok, akik nevüket az austro (fényes, ragyogó) szóból, míg a nyugati gótok, vagyis vizigótok, a vizu, wissus (vitéz, bátor) szóból származtatták. A keleti gótokat greuthunyi, a nyugati gótokat pedig thervigi kifejezéssel is illetik"

2018.09.11. 23:26:33

@Tenkes Kapitánya: "osztrogótok a keleti gót nép. Azonban ez utóbbiak esetében Iordanes ad még egy lehetséges szóeredetet. Ez szerint az osztrogótok első királyuk Ostrogothus után kapták nevüket. Korábban létezett két másik szó is a gótok elnevezésére: tervingek, vagyis erdei népek és greutingok, azaz pusztai népek. Létezik azonban olyan névmagyarázat, amely Iordanes földrajzi felosztását megkérdőjelezi, mitöbb a III. század elé helyezi a két gót nép szétválását. Eszerint az osztrogót szó azt jelenti, tündöklő gót, míg a vizigót szó bölcs gótot jelent. A történészek választása a különböző névmagyarázatok között attól függ, ki mennyire tartja tiszteletben Iordanes írói hagyatékát"

2018.09.11. 23:47:23

@Tenkes Kapitánya: Busbecq találkozott két krími követtel, akik germán nyelvet beszéltek. Figyeld meg a számneveket a végén!
továbbiakban leírok néhányat a számos szó közül, melyek germánnak tűntek; számos szó egészen különbözött a mieinktől, vagy a nyelv természete tette ezt, vagy mert emlékezete becsapta és idegen szót felcserélte a honival. Mindazonáltal minden főnév elé a tho vagy the névelőt tette. Az alábbiak azok a szavak, melyek azonosak vagy csak alig különböznek a mieinktől:

Broe ’kenyér’

Plut ’vér’

Stul ’szék’

Hus ’ház’

VVingart ’szőlőtőke’

Reghen ’eső’

Bruder ’fivér’

Schuuester ’nővér’

Alt ’öreg’

VVintch ’szél’

Siluir ’ezüst’

Goltz ’arany’

Kor ’gabona, búza’

Salt ’só’

Tag ’nap’

Oeghene ’szemek’

Bars ’szakáll’

Handa ’kéz’

Boga ’íj’

Miera ’hangya’

Rinck vagy Ringo ’gyűrű’

Brunna ’kút’

VVaghen ’kocsi, szekér’

Apel ’alma’

Schieten ’nyilat lőni’

Schlipen ’aludni’

Kommen ’jönni’

Fisct ’hal’

Hoef ’fej’

Thurn ’ajtó’

Stein ’csillag’

Sune ’nap’

Mine ’hold’

Singhen ’énekelni’

Lachen ’nevetni’

Eriten ’sírni’

Geen ’menni’

Breen ’sütni, pörkölni’

Schuualth ’halál’

Knauen tag neki ’jó napot’ volt, knauen pedig ’jó’. Használt számos olyan szót, melyek nem bírtak elegendő egyezéssel a mi nyelvünkkel, mint:

Iel ’élet vagy egészség’

Ieltsch ’élő vagy egészséges’

Iel vburt ’legyen egészséges’

Marzus ’esküvő’

Schuos ’menyasszony’

Statz ’föld’

Ada ’tojás’

Ano ’tyúk’

Telich ’buta’

Stap ’nőstény kecske’

Gadeltha ’szép’

Atochta ’rossz’

VVichtgata ’fehér’

Mycha ’kard’

Baar ’fiú’

Ael ’kő’

Menus ’hús’

Rintsch ’hegy’

Fers ’férfi’

Lista ’nem elég, csekély’

Schediit ’fény’

Borrotsch ’kívánság’

Cadariou ’katona’

Kilemschkop ’ürítsd serleged’

Tzo Vvarthata ’te megtettél’

Ies Varthata ’ő megtett’

Ich malthata ’én mondom’

Amikor arra kértem, így számolt: Ita, tua, tria, fyder, fyuf, seis, seuene, ahogy mi, flamandok tesszük. Lám, ti brabantiak, kik úgy tesztek mintha németül beszélnétek, és magatokat mindig felmagasztaljátok és bennünket szokás szerint kigúnyoltok, ha azt a szót romlottan ejtük ki, amit ti úgy mondotok Seuen. Aztán tovább ment: Athe, nyne, thiine, thiinita, thunetua, thunetria &c. A húszra azt mondta: stega, a harmincra azt, treithyen,a negyvenre azt, furdeithien, a százra azt, sada, az ezerre azt, hazer. Felidézet egy régi dalt is nyelvén, mely úgy kezdődött:

VVara vvara ingdolou

Scu te gira Galizu [Galtzu?].

Hœmislcep dorbiza ea.

száz-sada
ezer-hazer

gondolnád, hogy a gótok nyelve a magyarból származik?

Kor- gabona (korpa?(
Hus-ház
Ano-tyúk (tyúkanyó? jó, csak vicceltem)

ételizésítő 2018.09.12. 02:01:49

@balcán maxval bircaman:
Nem úgy ejtik. Tanultam finnül, meg éltem is Finnországban. Úgy ejtik, mint a magyarok.

@math0:
Lehet, hogy nálad kissé jobban értek, te kis Miska-kancsó. Vagy ha nem, nem tudom, miért irkálsz faszságokat.

@Ggábor:
Na, még egy hülye, aki nekiáll szóelemzésből levezetni a nyelvet...

@Demokrata Hungarofil:
Amiben nem kis részed van neked is, ugyanis te voltál az egyik, aki nyelvi topicban nekiálltál politizálni.

@BéLóg:
Ja, a fehér köpeny igaz rád, csak hátul össze van kötve az ujja, és zubbonynak hívják.

"Nosza, cáfold meg, miért is nem 150 Ft/EUR a magyar pénz VALÓDI értéke?"
Baszd meg, kérdezd meg a gazdáidat, akiknek a seggét nyalod folyton. Miattuk romlott le 265 Ft-ról 330-ra, ami 75 Ft, majdnem 30%.
De Gyurcsány alatt volt 225 Ft is egy euró. Érdekes, Orbán alatt mindig jóval több volt.

@444:
"ezek hangmegfelelések mitől "szabályosak"? esetlegesek."
Azért, te ostoba fasz, mert mindig ugyanolyanok a változások az közös nyelvtől egyik, illetve másik irányba.
Az a baj, te idióta segg, hogy a legelemibb alapokkal sem vagy tisztában (ha tisztában lennél, nem kérdeznél ilyet), és nekiállsz nyelvészkedni, pedig olyan hülye vagy hozzá, mint a szüreti fosos segg.

De minden máshoz is segghülye vagy.
"a felhő felfelé szálló hőből keletkezik"
Az apád faszát, te szerencsétlen barom. A felhő vízpárából keletkezik, nem felfelé szállóból, hanem a levegőben egyébként is jelen levőből, és pont nem a hő, hanem hideg hatására.
Majd ha kijártad az általános iskolát, akkor gyere vissza, mert addig ugyanezeket a baromságokat fogod hajtogatni. És még ahhoz is túl hülye vagy, hogy felfogd, mekkora baromságok, hiába mondtuk el már többen is.

A köd egyébként ugyanaz, mint a felhő, csak a talaj közelében csapódik ki a levegőben lévő vízpára. Majd ha egyszer elég nagy leszel, és a szüleid elvisznek mondjuk a Mátrába, akkor láthatod, hogy ami lentről felhő, ha felérsz és belemész, akkor köd.

ételizésítő 2018.09.12. 02:33:33

@Demokrata Hungarofil:
Húbazmeg, ne menj már le ennek az idiótának a szintjére.
Mert azt csak remélni merem, hogy viccelsz.

"A magyar ház rokonsága régóta gyanús nekem. A német Haus, angol house, stb., az latin-olasz casa - az eredete és nem a finn kota."
A kota szót mondjuk életemben nem hallottam, a ház a talo, ellenben van a koti, ami otthon (vagy kotiin = haza, olyan értelemben, hogy megyek haza).
Ahogy a k-h váltás megvan sok finn rokon szóban (kala - hal stb.), úgy a t(i) - z váltás is megvan, a finnben ugyanis nincs se h, se z, se f hang, és az ősmagyarban sem volt.

"Volt ősgermán-finnugor átfedés"
Volt a lófaszt.

@Ggábor:
Te, a pelmenyi az orosz,nem baj? :-)

@Könnyen elkaptuk, uram!:
A ház biztos nem a szlávoktól, mert náluk nem is hasonlít.
Ellenben a szabályos hangváltásokkal a finnből le lehet vezetni.

Ez a németes példa meg olyan, mintha mondjuk magyarországi zárvány szászokkal vagy svábokkal beszélt volna. Kb. ennyire vannak távol a rendes némettől.

@Tenkes Kapitánya:
Kár, hogy ezek egy része kurvára nem azt jelenti, más része meg a honfoglalás után szókölcsönzés. A többi meg véletlen egyezés. Mert ilyen is előfordul.
Persze vannak a hozzád hasonló agyatlan náci faszok, akik szerint már a T. rex is ősmagyarul bőgött. Mondjuk a te agyi szinted meg is maradt a T. rexénél.

chrisred 2018.09.12. 05:38:27

@BéLóg: "PONTOSAN egy másodperccel azután, hogy kijött az EURÓPAI értékelés, hogy magyarországon nőttek a legnagyobb, azaz TÍZ SZÁZALÉKKAL a bérek, lett a 300 Ft-os EUR-ból 330 Ft. Ha EZ nem elég annak bizonyítására, hogy a Nyugat lerabol minket, akkor menthetetlen vagy."

És persze semmi köze ahhoz, hogy májusban a FED kamatemelésére az MNB azzal reagált, hogy egy évig biztosan marad a jelenlegi szinten a jegybanki alapkamat. Amivel szépen elértéktelenítette a magyar államkötvényeket.

Demokrata Hungarofil 2018.09.12. 07:31:05

@ételizésítő: Volt. Ősgermán-őstörök is volt. Angol ox, fríz okse, afrikaans-holland os, izlandi uxa, norvég-svéd ox, német Ochse, (velszi ych) - azeri, török öküz, kazah өгіз ögiz, kirgiz өгүз ögiz. - A szavak magukért beszélnek. Ez még indogermanizálás előtti jégkorszaki közös örökségük a fenti nyelveknek. Az 'ősgermánok' és az 'őstörökök' is azonos földrajzi magasságban élhettek, ahol a vadon élő szarvasmarha jól ismert zsákmányuk lehetett...

Demokrata Hungarofil 2018.09.12. 07:36:53

@ételizésítő: Az ősgermán-ősmagyar átfedésre már többen készítettek szójegyzéket. Pld. Varga Csaba - Az angol szókincs magyar szemmel. - De én is foglalkoztam ilyennel és meglepő módon sok rokonnak tűnő szót találtam.

Demokrata Hungarofil 2018.09.12. 07:49:20

@ételizésítő: A finnugor csoportnak mi, magyarok voltunk messze a legszámosabb és legdélibb tagja. Miért ne lehettünk kölcsönhatásban akkor szomszédos népekkel?

2018.09.12. 09:51:26

@444: nos, a génvizsgálat pusztán azt bizonyítja, hogy Magyarország területén sok a germán. Ami nem csoda.
A nyelvet a honfoglalók hozták, a mai génkészlet kevert.
Római idők, tatárjárás, törökdúlás.

BéLóg 2018.09.12. 09:56:56

@chrisred: Tök mindegy hogy mivel magyarázzuk, a 10% BÉREMELKEDÉST valahogy qrvára AZONNAL 10% forintromlás követte. Nekem bárki gagyoghat bármiről, kamat, meg fed meg akármi, ez a KETTŐ darab szám a tény.

Majd gondolom MEGCÍMKÉZIK a dolgot, hagy lássa mindenki, persze, ez a szokás, az őszinteség...

2018.09.12. 10:04:56

@ételizésítő: mondjuk pont nem veszem komolyan. Az egésszel azt akartam bizonyítani, hogy a szavak összevetésének szintjén nagy tévedésekbe lehet belefutni. Amúgy sem releváns a mai nyelveket elemezni, mert az őseink a jelenlegi szókincsünk töredékét ismerték.
A nyelvek számtalan változáson mentek át, az angol sem tiszta angol, az meg tiszta röhej, amikor egy latin szóval próbáljuk bizonyítani a nyelvi rokonságot.
Kazinczy meg forog a sírjában, vagy teli szájjal röhög egy felhőn ülve.
Az ősi nyelvekkel pedig pusztán annyi a baj, hogy nem maradt fenn viaszhenger. Nem tudod, hogy beszéltek, csak az ékírást, képírást ismered.
Az ökör egy érdekes téma, amikor azzal magyarázzuk az angol kifejezést, hogy a kelták is...egyáltalán nem jelenti azt, hogy a germánok és a kelták egy népcsoport lenne. Érdekes mód a vikingeknek is volt az angoltól eltérő szókincse, pedig mindkettő germán.

BéLóg 2018.09.12. 10:05:57

@ételizésítő:
Én aztán nem nyalom senkiseggét pláne nem úgy mint te. Én olyan helyeken dolgozom, ahol világszínvonalú számítógépek világszínvonú szakemberekkel világszínvonalú árukat állítanak elő keleteurópai költségekkel.
Te értelemnélküli zseni, hát éppen ez a forrása a nyugati gazdagságnak, sokszorosan kizsákmányolnak.

Tudod Orbán alatt is volt 220 körüli az euró, szomorkodtam is, épp akkor volt egy teljes évem Németországban, és még 260 ft-tal kezdtem.
A forint árfolyamát három-öt ember dönti el, ma ennyit adunk, holnap annyit és ez igaz minden pénzre, annyi köze sincs hozzá az aktuális miniszterelnöknek, mint neked a seggeden lévő pattanáshoz.

A devizákkal kamu, hamis, megcsinált áron kerekednek PRIVÁT bankok és azok privát vezetői, miközben magukat SZÖVETSÉGI meg államinak hazudják.

Az olyanfaszok mint te meg beszopják.

Neked is mondom, eriggy ki Németországba, vagyél zöldséget, gyümölcsöt, sajtot, csokoi, meg kismillió dologra rámutatok, és azt fogod látni hogy nem drágábban, nem ugyanannyiért, hanem OLCSÓBBAN (baszod, KEVESEBBÉRT) beszed meg OTT mint Kelet Európában. Menjél Aldiba, Lidlbe, Pennybe, Sparba, teszkóaba, akárhova és ugyanazt tapasztalod.

Nemhogy kevesebbet adnak a pénzünkért, de DRÁGÁBBAN adják az áruikat, hiszen KIZÁRÓLAG így lehet otthon gazdagon és jólétben élni.

2018.09.12. 10:11:44

@BéLóg: a dolog kurva egyszerű. Munkaerőhiány, eredménye béremelkedés.
Viszont a kiáramló jövedelem keresletfelhajtó, amit az árak emelése követ. Ez inflációt jelent. Ami újabb béremelést generál, az viszont áremelést. Ez inflációs spirált képez, ami kurva veszélyes.
Ezt meg kell akadályozni. Megoldás: kamatemelés. Az mnb erre nem hajlandó, tehát marad a másik út, a forint elértéktelenítése.
Ez zajlik.
Úgy nőtt a béred nominálisan, hogy a reálértéke nem követte.

A másik-talán szándékolt- előnye, hogy az állam által felvett hitel-államkötvény-ára így csökken. Kevesebbet kell az államnak visszafizetni. Ez évekkel ezelőtt megjósolható volt.

2018.09.12. 10:15:41

@BéLóg: neked üldözési mániád van. Mivel Magyarországon nem euro van, így a saját devizánk értékét mi szabályozzuk.
Mondjuk pénznyomtatással, bevonással, kamatpolitikával.

2018.09.12. 10:16:59

@444: a belinkelt térkép szerint viszont egyértelmű a genetikai rokonság . Pont nem kelet-ázsiai.

2018.09.12. 13:47:20

@444: a két oldal politikai, fazdasági vitáiba nem állnék bele. Egyikkel sem értek egyet.
Amire reagáltam, az az, hogy a mocsok nyugat ellopja a pénzünket.

2018.09.12. 13:52:20

@444: az a gondom, hogy a honfoglaló magyarok genetikai állománya nem térképezhető fel. Innentől csak arról beszélhetünk, hogy a későbbi, Magyarországon kialakult keverék nép génkészlete hogy néz ki.
Amit én olvastam, az az, hogy a Bodrog-közben állhat egközelebb a génkészlet a honfoglaláskorihoz. De a honfoglaláskor sem tisztán honfoglaló magyarok lakták a területet.

2018.09.12. 18:47:36

@444: kösz. Erre a válaszra vártam. Van valami tudományosabb is, mint a wiki?

2018.09.12. 22:24:02

@444: találkoztam egy finn lánnyal, aki 5 nyelven beszélt. Magyarul egészen kiválóan. Azt mondta, a magyarral vért izzadt.

Az sem világos, hogy az angolban miért nincs tárgyeset, miközben germán nyelv.

Ami biztos, a szavak összevetése önmagában félrevezető.

2018.09.12. 22:33:20

@444: a térkép sajnos semmit nem igazol. 4.-5. század?
Ráadásul azt mutatja, mintha a gótok le se jutottak volna a Volga mentén.

2018.09.12. 23:01:08

@444: látod, az egész genetikai térkép szart se ér:

Nyereg alatt puhított magyar DNS-ek
Akik a magyarság török, iráni, mezopotámiai eredetének bizonyítását remélték térségünk eddig legkiterjedtebb etnogenetikai vizsgálatától, most bizonyosan csalódnak. A frissen publikált adatokból kiderül, már a honfoglalás idején túlnyomórészt európai
A Szegedi Biológiai Központ Genetikai Intézete és az akadémia Régészeti Intézete etnogenetikai kutatásából az is kiderül, hogy ezek a tények felettébb aprócskák és csak rettentően sok megszorítással értelmezhetőek. Az ezredfordulón indult és a pénz fogytával egyelőre idén nyáron zárult az a kutatás, amely X. Bálint Csanád régész akadémikus írja – „a genetika segítségével sem »fejtettük meg« a magyar eredetkérdést, és az nem is »fejthető meg«”. Csínján kell tehát bánni az egyébként izgalmas új eredmények interpretálásával, és „messzebb menő következtetésekkel egyelőre nem lehet és nem szabad előállni”.

Kutatók és a közönség képzeletét egyként izgatja évszázadok óta, hogy kik is voltak őseink. A halszagú atyafiságot, a finnugor eredetet nehezen megemésztők vadabbnál vadabb magyarázatokkal örvendeztetik meg a nagyérdeműt. Az elegánsabbnak, daliásabbnak tartott hunok, szittyák (szkíták), avarok, irániak, japánok, pártusok szerepelnek a testvér- vagy anyanépek között. Az efféle szenzációs magyarázatok azonban ritkán vesznek figyelembe tudományos tényeket és játékszabályokat, illetve azt az aprócska körülményt, hogy a nyelvi, illetve a genetikai eredet a sokszor nem esik egybe.

Korábban a történeti embertantól, később a vércsoportvizsgálattól várták a megoldást az etnogenezisek feltáratlan területeinek magyarázatára. A korlátokat mi sem jelzi jobban, hogy ott is, ahol teljeséggel ki van zárva a rokonság, egyeznek a vércsoport-gyakoriságok, például a madagaszkáriak, illetve az orosz katonák között – derül ki Mende Balázs Gusztávnak, a Régészeti Intézet archeogenetikai laborvezetőjének írásából.

Nem lehet komolyan venni az olyan az etnogenetikai vizsgálatokat, amelyek mai, és nem korabeli (régészeti) mintákból dolgoznak. Bálint Csanád figyelmeztet arra, hogy már a X. és a XI. századi minták genetikai állománya között is jelentős a különbség.

Lipták Pál félévszázados történeti embertani (fizikai antropológiai), tehát nem genetikai vizsgálatai kimutatták, hogy a X. századi magyarországi embercsontoknak csak a 16,7 százaléka tartozik a mongoloid és az europo-mongolid rasszhoz. A mostani, csontokból végzett genetikai vizsgálat igazolni látszik a korábbi eredményeket, és szinte kísértetiesen ugyanezt az arányt mutatja. A 68 honfoglalás kori mintának csak a 16,2 százaléka képvisel ázsiai vonalat, a maradék 83,8 százalék európai haplocsoportba tartozik.

Nincs ezen tulajdonképpen mit csodálkozni, mert őseink vándorlásának utolsó nagy ugrása, a honfoglalás előtt ötszáz évig már Kelet-Európában éltünk, ahol a bronzkortól meghatározó az indoeurópai (régebbi nevén indogermán) népelem.

De hát akkor mi van az egyhetednyi keleti eredetű génekkel? – kérdezhetik. Nem lehet, hogy azok lennének az „igazi magyar” gének? Nem valószínű. A kutatók arra figyelmeztetnek, egyáltalán nem biztos az sem, hogy a honfoglaló magyarok hozták magukkal a nyereg alatt puhított ázsiai géneket, mert azok a korábbi, keletről nyugatra irányuló népmozgások során is megérkezhettek a Kárpát-medencébe. Sőt a népvándorlások korában a génvándorlás iránya olykor fordított is lehet. Bálint Csanád, a Régészeti Intézet igazgatója példákkal igazolja, hogy a nép- vagy génkeveredés a történelem magától értetődő, lényegi jelensége. Így például az egyik időszámítás kezdete körüli időből származó ázsiai hun temető halottjainak a 11 százalékát európai gének jellemzik – nem másutt, mint Mongóliában.

Tenkes Kapitánya 2018.09.13. 03:14:11

@Könnyen elkaptuk, uram!: Az angol tárgyeset ugyanazért tűnt el, amiért egyébként is rendkívül leegyszerűsödött az angol alaktana: a szigetország elképesztő nyelvi változatossága miatt. Maguk az angolszász hódító törzsek sem voltak már nyelvileg egységesek (akkor még öt nyelvtani eset volt), erre rakódott a kelta asszimiláció, majd az anglonormann hatás, ami mind az alaktan egyszerűsödése irányába hatott.
Ugyanezek a nyelvi folyamatok tolták el az eredetileg soknyelvű Kínát is az izoláló típusú kínai nyelvek felé.

Tenkes Kapitánya 2018.09.13. 04:31:23

@Tenkes Kapitánya: A germán (sőt az indoeurópai) nyelvek közül leginkább az afrikaans, a holland származéknyelve jutott el az izoláló típusba. Az igénél pl. már egyes szám harmadik személyben sincs rag, ami az angolban még megmaradt.
Ez az alaktani, nyelvtani leegyszerűsödés az asszimiláció következménye, a későbbi nem holland bevándorlók és a bantuk hatása.
És mindez sokkal kevesebb idő alatt, mint a Károlyi Bibliától napjainkig - a és a Károlyi Biblia tökéletesen érthető ma is, a legjobb bibliafordítás. Petőfitől napjainkig idő alatt.

2018.09.13. 08:08:37

@Tenkes Kapitánya: kösz. A normannok alatt és a francia betörések után viszont a francia hatás érvényesült. Ott pedig van tárgyeset, ha jól tudom.

2018.09.13. 21:02:19

@444: nekem is a te elméleted a legelfogadhatóbb. De én nem értek hozzá.
Viszont, ha egy türk szöveget veszel, az értelmezhetőbb?

Tenkes Kapitánya 2018.09.13. 22:09:05

@Könnyen elkaptuk, uram!: Az mindegy, hogy az angol beszédközösségbe beolvadók anyanyelvében volt-e tárgyeset. A lényeg az, hogy minél többen használnak egy nyelvet nem anyanyelvként, annál hajlamosabb az alaktani egyszerűsödésre (tehát pl. egy magyarul tanulónál előfordulhat, hogy nem használ igeragozást, hanem én megy, te megy, ő megy, mi megy, ti megy, ők megy-re egyszerűsít, és ez normává is válhat; vagy a rendhagyó múlt idők megszűnnek, az erős melléknevek legyengülnek mondjuk a hollandból afrikaansszá válás során).
A tárgyeset kikopása: ha van tárgyeset, akkor mind a hat szórend lehetséges:
Péter könyvet olvas. (ez a legsemlegesebb szórend)
Péter olvas könyvet.
Olvas Péter könyvet.
Olvas könyvet Péter.
Könyvet olvas Péter.
Könyvet Péter olvas.
Ha a tárgyeset ragja elveszne, akkor a tárgyat a mondatbeli hely fejezné ki:

alany állítmány tárgy

Ez azért szűkíti a nyelvi lehetőségeket, többféle módon is.

HMiki 2018.09.18. 23:35:39

Kim? Ne? Niye? Nereye?

Neden koşuyorsun,
Olanaklı köpek kovaliyor seni
Veya yanginlar mı geliyor?

Su ateşi süpürür
Kılıçim öldürür vahşiyi.
Gel buraya sen, susuz çocuk,
Iç suyu ve sesimi!

Gel buraya sen aç çocuk,
Ye sarı elmayi,
Altın gerçekleri!

O benim anam,
Uzun mesafe
Iyi gökler altında.

Asla yaşamadım
karanlık ormanda,
Asla avlamadım
Balıkları pınarda.

Ey yel, haberimi getir:
Bütün çadırlar
bozkırda kuruluydu.
İşte biz Hun ikizler!

----------

Ki? Mi? Miért? Merre?

Miérten koslatol,
Talán kopó követ téged
Vagy lángok mik gyövének?

Víz a tüzet söpöré,
Kardom öldököl vadat.
Gyel’ ide te szomjas kölyök,
Idd vizet s szavamat!

Gyel’ ide te éhes kölök,
Egyél sárga almát,
arany igazságokat!

Ő az én anyám,
A hosszú messzeség
A jó egek alatt.

Sose éltem
sötét erdőbe,
Sose vadásztam
Halakra patakba.

Hejj szél, híremet vigyed:
Minden sátor
pusztába honolt.
Mi Hun ikrek vagyunk!

HMiki 2018.09.19. 17:00:53

@Ggábor: A fentebbi példámon láthatod, a törököké még a finnél is hasonlóbb :)

HMiki 2018.09.19. 17:13:01

@Demokrata Hungarofil: "Hasonló értelmes példamondatokat kérek magyar-török..." - Tessék, olvasd el a fenti török-magyar ikerverset. Na most én kérek "hasonló értelmes ikerverset" az általad felsorolt finnugor nyelvek bármelyikével és a magyarral.

Ja hogy a halászati terminológia meg a számnevek ehhez kevésnek bizonyulnak? Nem csoda, ilyen alapon több afrikai nyelvet is Germán nyelvek közé kellene sorolni, hiszen a halászati terminológiájuk és a számneveik egy az egyben az angolból lett átvéve.

HMiki 2018.09.19. 17:16:02

Az meg kész poén, hogy ebből az ikerversből a legtöbb szó finnugor eredetűnek van osztályozva egyébként. Még az "Ő az én anyám" mondat összes szava is, ami pedig a türk nyelveken egész hasonlóan hangzik, miközben a finnugor nyelveken teljesen más még a nyelvtani struktúra is, nemhogy a szavak.

Tatzelwurm 2018.10.08. 19:04:54

@HMiki:

- szem ( és nem "göz" )
- van, vala-, volt (nem "bar")
- méz ( és nem "bal")
- vér ( és nem "kan" )
- nyíl ( és nem "og" )
- megy/menni ( és nem "git-"/"gid-" )
- nyel ( és nem "yutmak" )
- kígyó ( és nem yılan )
- egy, kettő, három, négy ( és nem "bír", "iki", "ücs", "dört")
- kéz ( és nem "el" )
- menny ( és nem "gök"/"gökjüzü" )
- könny ( és nem "gözjasi" )
- fej ( és nem "bas" )
- nyom ( a "basz" trágár )

Tatzelwurm 2018.10.14. 21:20:40

@b.feher: az exkommunista Orbán Viktor egy posztkommunista, orosz gyarmatból egy még nagyobb posztkommunista orosz gyarmat felé üzent, többnyire egy oroszbarát bábideológia (Turanizmus/Pántürkizmus) propagálásaként.

De nyilván a finn nyelvész a kommunista mert nem azt mondja ami önnek épphogy tetszene.

Tatzelwurm 2018.10.14. 21:56:30

@David Bowman:
Úristen, a "lapát" szláv jövevényszó, gyorsan legyünk öngyilkosak mert a magyarban vannak kölcsönszavak és az inkompatibilis azzal hogy mi szartuk a spanyolviaszt!

@Dread Naughty: Amit te csinálsz (NEM JÓ MONDATOT ELEMZETT OÁÁÁÁ HÜLYE FINN SZAR MIÉRT NEM AZT ELEMEZTE AMIKOR ORBÁN AZT: HOGY "TÜRKÜMBÜRKÜM JANICSÁR ATATÜRK SZUMÉRIA"????) azt pont hogy "cherry picking"-nek minősül.

@Stohl András

Tenkes Kapitánya 2018.10.20. 22:15:36

@Tatzelwurm: Úristen, kiderült, hogy a lapát nem szláv jövevényszó, akkor gyorsan legyél öngyilkos!

Tatzelwurm 2018.10.20. 23:55:14

@Tenkes Kapitánya: Mert miből jön, "lap + át"? Honnan jön az -át toldalék? en.wiktionary.org/wiki/lap%C3%A1t

Tenkes Kapitánya 2018.10.21. 02:54:43

@Tatzelwurm:
LP szóbokorba tartozik.
Az állítólagos kölcsönadó nyelvben nem vezethető le belső eredete.

John Brennan 2019.04.07. 22:01:55

Ízlelgetem a cikk címét: felmosta.
Aki ilyet ír, az beteg. Nem normális. A leghitványabb bunkók se beszélnek így.
süti beállítások módosítása