B1 blogcsalád



Az oktatás ugyanúgy a hatalomgyakorlás és az elnyomás eszköze, ne is várjunk tőle változást

2018. szeptember 01. - Mr Flynn Rider

Elkészült az új Nemzeti Alaptanterv tervezete. Hiába előremutató, meg gyerekközpontú, ha egyszerűen mindez szembemegy az Orbán-kormány elnyomó politikájával. oktatas_minosege.jpg

Magyarország valahol Vietnám és Pakisztán között. Példát mutatunk Európának!  (WEF)

Tulajdonképpen elég lett volna a fenti, a World Economic Forum listáját kirakni. Más európai országokban az ilyen listák miatt kormányok buknak meg, oktatási miniszterk mondanak le, szülők vasvillával és fáklyákkal tüntetnek a minisztérium épülete előtt. 

Magyarországon mindenki menekül. Vagy beletörődik. 

Kijött az új Nemzeti Alaptanterv és mivel nincs semmiféle társadalmi nyomás a kormányon, hogy változtasson a jelenlegi rendszeren, ezért bizonyosan nem lesz jobb a magyar oktatás az új alaptantervtől. 

Mindaddig, amíg az Orbán-kormány őshüllői hozzáállással minden önálló gondolatot üldözendőnek tekint, ne várjuk, hogy a magyar oktatási rendszer jobb lesz. 

Minden hírportál megírta, hogy nyilvános és olvasható a nemzeti alaptanterv reformtervezete. (PDF, 312 oldal

Mielőtt mindenki fellekesülne, hogy végre, egy gyerekközpontú tanterv, ahol a pedagógust, a gyereket, a szülőt egyenrangú partnernek tekintik, ahol decentralizált oktatási rendszerben, egyéni szükségletek szerint folyik a minőségi tudásanyag átadása úgy, hogy gondolkodásra késztessen - ébredjünk fel és nézzünk körül Magyarországon:

  • a magyar oktatás nem segíti a társadalmi mobilitást, hanem éppen bebetonozza a jelenlegi társadalmi helyzetet;
  • aki szegény, de okos és tehetséges, az szegény is marad;
  • a magyar oktatás szegregál – a kisebbségeket és hátrányos helyzetűeket kizárja, elzárja a többiektől, így egyik fél sem tanul meg alkalmazkodni a másikhoz,
  • aki teheti, magániskolába, vagy külföldre íratja be a gyerekét iskolába;
  • feleslegesen agyonterhelt pedagógusok felesleges ismereteket nyomnak le a diákok torkán, ahelyett, hogy modern módszerekkel gondolkodni tanítanák őket (már, ha van tanár egyáltalán);
  • elhanyagolt a nyelvoktatás és az informatika.

Sorolhatnánk a problémákat estig. Ahogy az Index is írja: a közoktatáson van mit reformálni, nem kérdés, mert a gyenge minősége lassan az egyik legfőbb gátja a fejlődésnek. Valószínűleg csak körül kéne nézni a sikeres oktatási rendszerű finneknél és különösen az észteknél, és onnan szolgaian másolni: decentralizáció, szabad és független iskolák, önálló gondolkodásra nevelés, esélykiegyenlítés.

Csak mindennek az ellenkezője, ami van. Szóval a kérdés csupán annyi, felszámolja-e a rendszer önmagát majd pont az iskolában? Míg a kérdést az Index csak felteszi, mi meg is válaszoljuk:

Nem. 

Ha megnézzük az Oktatás 2030 Tanulástudományi Kutatócsoport által összeállított szakmai anyagot, akkor elmondhatjuk, hogy esély lenne rá  ("Igény, az lenne rá." - ahogy a régi vicc mondja.)

Ha megnézzük, mit mondott erről Gulyás Gergely a Kormányinfón, vagy Kásler doktor az utóbbi időben az oktatásról, akkor viszont esély sincs arra, hogy bármi is változzon.

Gulyás szerint az új Nemzeti Alaptanterv tervezete még csak egy vitaanyag, ezért nem szabad konkrétumnak venni semmilyen elemét. A kormányszóvivő szerint a NAT abban a formában, ahogy megkapták, biztosan nem lép életbe, mert komoly változtatásokra van szükség a történelemre, irodalomra, természettudományokra vonatkozó elképzeléseken.  

Kásler doktor – igaz, a felsőoktatásról beszélve – azt mondta a Magyar Időknek, hogy több ógörög- és latinszakosra lenne szükség, hogy megértsük a történelmünket; majd egy esztergomi iskolában, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsekkel karöltve mondott ájtatoskodó beszédet a jóról és a rosszról szónokolva a szerencsétlen kisiskolásoknak. (Időközben a gender szakot pont azért tiltják be, mert a gazdaságban nincs ilyenre szükség. De ógörögre lenne?)

A jelen helyzetben a legfurább az, hogy minden adott ahhoz, hogy Magyarországon modern, gyerek- és élményközpontú oktatás valósuljon meg.

  • van rá elég pénz;
  • vannak jó példák Európában, amit másolni lehetne;
  • van elég szakmai anyag, ami nyilvános, vagy éppen egy fiókban lapul, ami az oktatási rendszer megreformálásáról szól;

Mindezzel ellentétben viszont ott áll a magyar kormány, amelyik az elmúltnócévet a KLIK felépítésére és a tanárok maradék önállóságának megtörésére pazarolta; a következő nyolcat pedig láthatóan az operettnáci katonáskodás (lásd: honvédelmi oktatás címszó alatt) és a kereszténység terjesztésével töltené. Mindez persze csak a felszín.

Mondjuk ki, hogy sem a magyar gyerekeknek, sem az országnak erre semmi szüksége nincsen – erre a kormánynak van szüksége, hogy nem önálló, nem gondolkodó, parancsokat ellenben jól teljesítő alattvalókat neveljen ki magának. Ezért az Orbán-kormány – nagyon is tudatos módon, Kásler doktort bunkósbotként használva – a rövid távú politikai érdekei mentén feláldozza az ország és a gyerekeink jövőjét. Ezért tartunk itt:  

Rangsor-helyezések 137 országból:

Elemi oktatás minősége: Észtország 5., Mo. 87.

Matematika oktatás minősége: Észtország 8., Mo. 78.

Internet az iskolákban: Észtország 7., Mo. 97.

Oktatási rendszer hatékonysága: Észtország 23., Mo. 111.

(World Economic Forum, 2018)

Aki tud, menekül. Pedig, ha a szülők tömegei vasvillával és fáklyákkal zavarnák el Kásler doktort és az Orbán-kormányt, lehet, hogy valami változna.  

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7114214945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.09.01. 10:34:48

Nem mellékesen ez a butító oktatási rendszer a népirtás egy formája. Statisztikai tény, hogy a képzetlenebb egyén hamarabb hal meg. :-( És addig is engedelmesen befekszik a kórházba, ahol a műtét ugyan sikerül, de a fertőzésbe belehal. :-(

Van egy jó hírem is. A népirtás az olyan bűntény, ami soha nem évül el.

Ja? És a gyermekek sem akaródznak születni.

www.ksh.hu/interaktiv/korfak/orszag.html

GNDL 2018.09.01. 11:26:03

Nem feltétlenül kell ám mindig arra gondolni, hogy ezek a fideszesek aljasok és gonoszak. Persze, azok, de például az olyan ágazatokban ahonnan nem lehet olyan mértékben lopni mint az energia- vagy az építőiparból (és ezt ne szépítsük, de ugye a közpénzek fosztogatása az egyik legfőbb politikája a fideszes elvtársaknak), inkább a dilettantizmus az ami leginkább jellemzi őket.

Ami nem véletlen, egyébként eddig is jellemzően távol tartották magukat/távol maradtak a valóban rátermett és jól képzett, gyakorlott szakemberek a Fidesztől. Elsősorban azért, mert Orbán káderpolitikájában sosem a szaktudás és a hozzáértés volt az egyik legfőbb kritérium, hanem a kedves jelölt nyelvének hossza és pont Orbán s*ggébe illő formája. Másrészt meg ugye mivel a Fidesz is egy posztkommunista párt (értsd a rendszerváltás hiánya miatt maradtak máig a nyakunkon az egykori MSZMP és Hazafias Népfront apparatcsikjai) a fontosabb posztokat mind a Fidesz vezetőségében és mind a kormányaikban olyan jelöltek kapták és kapják akik még a „szocializmusban szocializálódtak”, így mivel soha az életükben egyetlen másodpercet sem dolgoztak a magánszférában, igazi piaci versenyhelyzetben, nem is értik ezt a kapitalizmus nevezetű dolgot és azt csinálják ami mondhatni az „izommemóriájukban” van: szocializmust.

Viszont az elmúlt években sikerült olyan számban és olyan nagy mértékben fosztogatniuk az adófizetők közpénzeit a fideszes elvtársaknak, hogy ha ma random elhajítunk egy kavicsot valahol a közvetlen államapparátusban, a közigazgatás felsőbb köreiben vagy bármelyik Fidesszel fertőzött önkormányzatban, szinte biztos hogy egy korrupt tolvaj fideszest fog eltalálni. A hűtlen/hanyag kezelést és egyéb közpénzes visszaélés kategóriába tartozó bűncselekményt azonnal rájuk lehetne bizonyítani, tulajdonképpen csak a büntetési tétel lenne a kérdéses a lopott közpénzek mennyisége függvényében.

Tehát a Fidesz ma már szinte csak egy a közpénzek módszeres fosztogatására szakosodott bűnszervezetként működik, és emiatt nem kerülhet be ám csak úgy akárki nem csak hogy a fideszes felsőbb vagy akár közvetett tanácsadói körökbe, de sem közvetlenül a kormányzatba, vagy akár csak az államapparátus és közigazgatás felsőbb vezetői posztjaira sem. Tehát ilyenkor jönnek a haverok, a családtagok meg a sógorkomák, akikben megbízhatnak hogy nem fogja őket „felnyomni” vagy lebuktatni, nem fog kormánykritikus sajtónak szivárogtatni vagy akár konkrét bizonyítékokkal EU-s felügyelethez fordulni (ja igen, mert ma már a magyar hatóságokhoz fordulni kormányzati korrupciós ügyekben gyakorlatilag olyan, mintha Orbán fülébe súgnák hogy „te figyelj, tudod hogy loptok, igaz?”:).

Szóval mára elérkeztünk Orbán egyébként is jellemző nepotizmusának egy igen magas szintjére, amikor már tényleg csak gyakorlatilag a közvetlen tolvaj bűntársak, azok vérrokonai, vagy a vérrokonok vérrokonai kerülhetnek be tulajdonképpen az állam irányításába. Ami egyébként amúgy is jellemző a nepotizmusra, hogy ilyen formában tartja távol magától a képzett és gyakorlott szakembereket.

És akkor részben ezért van az, hogy mára a varrásainál foszlik az ország is, mert szinte nem tudunk mondani olyan igazgatási szintet, ahol a legfőbb döntéshozók értenének ahhoz, amit egyébként csinálniuk kéne. Ordít róluk a dilettantizmus, ordít róluk hogy bár lehet hogy szereztek felsőfokú képesítést az adott-, vagy a feladatuk ellátásához szükséges szakterületen, de a gyakorlatuk az nulla. Ezért van az hogy folyamatosan a kereket és a meleg vizet akarják újra feltalálni, ahelyett hogy felkutatnák a működő mintákat vagy példákat egy adott probléma megoldására, azokat megvizsgálnák, megértenék, majd honosítva alkalmaznák a speciálisan magyar helyzetre.

Úgyhogy például itt az oktatással kapcsolatban nem hinném, hogy kifejezetten csak gonoszkodni akarnak a fideszes elvtársak, valamint digitális- és funkcionális analfabétákat gyártani futószalagon a közoktatási rendszerben a következő generációkból, mondjuk „ostoba mint a s*gg és sötét mint az éjszaka, fideszes szavazónak még pont jó lesz” megfontolásból. :) Szerintem az van, hogy tényleg, higgyétek el, ennyire kib*szottul nem értenek ehhez sem... lásd még egészségügy, gazdaság, nemzetbiztonság, satöbbi...

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.01. 11:48:27

@GNDL: "a dilettantizmus az ami leginkább jellemzi őket."

Igen. A kádár rendszerben ugyanez volt, ott kontraszelekciónak hívtuk. Az érdemtelen talpnyalók jutnak felülre, és a becsületes hozzáértők alulra. Csoda lenne, ha a fidesz által újraépített urambátyám rendszerben nem ez alakult volna ki.

LKerekes 2018.09.01. 12:37:01

Na, kedves liberálisok. Lehet egymást faszát szopni ettől a cikktől.

GNDL 2018.09.01. 12:45:38

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Igen, ez gyakorlatilag ugyan azt jelenti, Orbán jellemző nepotizmusa idézi elő tulajdonképpen azt a kontraszelekciót amely távol tart minden hozzáértőt és szakembert ellenzékben a Fidesztől, kormányon meg hát ugye tulajdonképpen az államapparátustól és közigazgatástól. Vagy ami a legkártékonyabb, hogy még iskolák és kórházak vezetői posztjától is.

Ráadásul amit még nem említettünk, hogy az még hagyján hogy nem értenek gyakorlatilag semmihez a fideszes elvtársak, de ráadásul még az effajta _közszolgálati_ feladatokhoz alapvetően szükséges megfelelő alázat sincs meg bennük, ők sosem fogják megérteni hogy a munkájuk tulajdonképpen a társadalom boldogulásáról szólna.

Ugye olvashattunk már hajmeresztő történeteket az elmúlt hónapokban és években, mikor egy-egy kiugrott/kirúgott közszolga pakolja ki hogy mi megy közigazgatási szinteken. Például hogy semmiféle szakképesítés, szakmai végzettség vagy esetleg gyakorlat nem kell egy poszt betöltéséhez, szinte kizárólag az Orbánhoz való lojalitás számít: mennyit adakozott eddig a Fidesznek például, mennyi aláírást gyűjtött nekik, vagy hogy például a Facebookon mennyire aktív a fideszes propaganda terjesztésében. Ha jó elvtárs, máris megvan a helye a közigazgatásban. :)

Ami mondjuk eltekintve a fenti szmájlitól egyébként nem túl vicces, és nem csak azért nem mint ahogyan fent említettem hogy még az iskolák és kórházak vezetőségeiben is gyakorlatilag teljes káosz és anarchia uralkodik a hozzá nem értés miatt, de a szociális ellátórendszer és a családsegítés is gyakorlatilag megszűnt, és családok ezreinek az életét teszik tönkre egy-egy ostoba intézkedéssel, például azzal hogy gyermekeket szakítanak el a szüleiktől teljesen indokolatlanul.

Tehát minden tekintetben a varrásainál foszlik az ország.

taga20 2018.09.01. 12:52:23

@LKerekes:

mi van laci, jöttél szopni? azé a protkódat vedd ki, me múltkor is fogaztál, te kis hamis;)

kunzoo 2018.09.01. 12:59:07

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Szar az oktatás de az vicces hogy olyan országok is előttünk szerepelnek ahol az írástudatlanok aránya a lakosság 40-50 százaléka. Innentől egy vicc ez a táblázat.

taga20 2018.09.01. 13:25:53

@kunzoo: nem az a vicc, hogy a gecirezsim augusztus végén ad két hetet a nemzeti tanterv véleményezésére? nem ez a vicc????

nem a kibaszott kontraszelektált klik a vicc?

paraszthajszal 2018.09.01. 13:28:15

@kunzoo: Hát igen, marha kíváncsi lennék azért, hogy pl. a ruandaiakat hogy sikerült a lengyelek elé kihozni.

Ilyen listákat gyártani mi is tudnánk, hogy aszondja:
1. Hungary
2. Poland
3. Switzerland
...
(Education Quality International Institute, Top Countries in Education, 2018)

Ami pedig a NAT-ot illeti: igenis, a hazafias nevelésre szükség van, hogy a gyermekeinkből ne legyenek agymosott, migránspárti lipsibolsik. Akiknek meg ez nem teccik, az nyugodtan mehet nyugatra mosogatni a pakisztáni migrikkel!

kunzoo 2018.09.01. 13:34:29

@taga20:
De, az is szörnyű. Csak azt ne olyan táblázattal bizonyítsuk ahol Szaúd-Arábia előttünk jár, miközben ott még a nők ki vannak zárva az oktatásból, a lakosság kb. 30 százaléka analfabéta nomád kecske és tevepásztor.

taga20 2018.09.01. 13:34:39

@paraszthajszal: "hogy a gyermekeinkből ne legyenek agymosott, migránspárti lipsibolsik."

mondja egy agymosott fityeszzombi!:)))

sZulamith 2018.09.01. 13:37:16

@GNDL: " Szerintem az van, hogy tényleg, higgyétek el, ennyire kib*szottul nem értenek ehhez sem... lásd még egészségügy, gazdaság, nemzetbiztonság, satöbbi"
Igen ebben a mondatban benne van a lényeg, egyetértek.

A féktelen pazarlást még hozzátenném. Legszembetűnőbb az a sok ilyen-olyan kutató, elemző, furcsábbnál furcsább nevű intézmény, semmi értéket nem teremt. Azt nem tudom, hogyan választják el a hatásköröket:)

taga20 2018.09.01. 13:37:27

@kunzoo: hol érdekel engem a gyökér szaudiak? ennek a listának az a lényege, hogy ahová tart a geciféle oktatás, az a szakadék alja!

na erről dumáljál, ne ezt a listát babráld!

kunzoo 2018.09.01. 13:39:30

@taga20:
Ja és Ruanda előttünk jár. RUANDA! Innentől kezdve komolytalan minden következtetés amit ebből ki lehet hozni.

GNDL 2018.09.01. 13:39:35

@kunzoo: Ez az a hivatkozott WEF dokumentum az oktatás minőségét és hatékonyságát számtalan szempontból felmérő kutatás, nem pedig a lakosság műveltségi szintjének a felmérése. Tehát teljesen elképzelhető, hogy különböző készségek fejlesztésében a magyarnál sokkal hatékonyabb egy olyan állam közoktatási rendszere ahol nagyobb az írástudatlanok aránya mint Magyarországon, de a másik oldalról pedig nem biztos hogy azért magas az írástudatlanok aránya az adott államban mert mondjuk hitvány lenne a közoktatás színvonala, hanem (egyébként többnyire) mondjuk azért mert nem elég kiterjedt és széles körű a közoktatás, és nem elérhető minden lakos számára, akár földrajzi, anyagi vagy akár vallási okok miatt.

Szóval csak azt akartam mondani hogy ez egy WEF dokumentum, és gondoljon a fóliasisakos vicctábor bármit a „nyugati világról”, azért egy WEF dokumentumot még igen feszítő frusztráció esetén sem nevezünk viccnek... hidd el elég nagy koponyák dolgoznak nekik, ha mára gyakorlatilag kvázi nemzetközi zsinórmértékké nőtte ki magát a fórum. :)

megamedve 2018.09.01. 13:40:50

A szar is le van szarva.
Lehet nyafogni, de jobb lesz megszokni (ha nem pucolsz el innen)
Amíg orbán él, itt már nem lesz jobb semmi.

GNDL 2018.09.01. 13:42:34

@paraszthajszal: „igenis, a hazafias nevelésre szükség van, hogy a gyermekeinkből ne legyenek agymosott, migránspárti lipsibolsik”

Én ezt hiszed vagy sem, de teljes mértékben támogatni tudom. Mivel bár még fiatal vagyok, de ha Orbánék ilyen szinten leamortizálják a közoktatást, azt hiszem a továbbiakban nem kell attól tartanom hogy a következő generációk elvennék majd a munkámat, bármikor is. :D

taga20 2018.09.01. 13:57:59

@kunzoo: üjjle egyes! bakker, te fogyatékos vagy? ki nem szarja le ezt a listát, de a lényegen nem változtat semmit. a kibaszott fityeszmaffia, hofmanrözsével, paragfaszkalappal, most meg a káslernertárssal, egy elbaszott szar!

erről pofázzál, ne terelj!

taga20 2018.09.01. 14:08:50

@Helga Beauty Salon: ha te, akkor 90 hellyel lennénk előrébb.

kunzoo 2018.09.01. 14:14:53

@GNDL:
Tehát akkor a siker receptje az hogy kizárjuk a cigányokat, SNI-seket, olvasási nehézséggel küzdőket, csóringereket. A maradékot elnevezzük közoktatásnak és eljön a kánaán.
Amit leírtál az logikai bukfenc. Ha nem vesz részt mindenki a közoktatásban az onnantól nem közoktatás.

kunzoo 2018.09.01. 14:19:43

@taga20:
A cikkhez szóltam hozzá, ahol erre a listára hivatkoztak. Erre a listára hivatkozva írták azt hogy Pakisztán szintjén vagyunk. Lehet hogy ott vagyunk, de nem Ruanda mögött az biztos. Ez megkérdőjelezi a Pakisztánnal összevethető helyezésünket is. Az isten szerelmére érted már? Írzak egy cikker amire reagáltam nem másra. Értsd már meg könyörgöm.

GNDL 2018.09.01. 14:21:11

@Helga Beauty Salon: És akkor ki fogja eltartani Orbán kétkezi tisztességes munkára tökéletesen alkalmatlan ingyenélőit, ha a rátermett munkaerő mind elhagyja az országot? :)

De egyébként megnyugodhatsz, folyamatban van a dolog... mindamellett hogy az elmúlt években idestova közel 750 ezer ember hagyta el az országot, és a felmérések szerint az utóbbi időkben már nem csak a rekord alacsony bérek és a rekord magas magyarországi adóterhek miatt, de bizony a fasizmus felé elhajló magyarországi politikai klíma miatt is; viszont a legújabb felmérések azt mutatják hogy még az itthon maradtak 10%-a is igen erősen a kivándorláson gondolkozik, ez közel vagy több mint 900 ezer ember, ráadásul náluk már jóval magasabb az aránya azoknak akik kifejezetten az orbánista söpredék ámokfutása miatt menekülne el az országból.

Ezek elképesztő számok, ráadásul ha tudjuk hogy a külföldi munkavállaláshoz nem csak rátermettség és megfelelő szorgalom szükséges de megfelelő szakképzettség is a legalább alapfokú nyelvismeret mellet, akkor tulajdonképpen arról van szó hogy ez a magyar nemzet „szürkeállományának” exodusa, ami megy itt évek óta...

Úgyhogy amennyiben nem történik alapvető politikai változás, akkor lassan eljön az ideje annak is, amikor az utolsó rátermett munkaerő is elhagyja az országot... de itt ezen a ponton már Putyin annektálta az országot és megint tengődhettek évtizedeken át, derékig az oroszok s*ggében, arccal befelé természetesen... :)

taga20 2018.09.01. 14:26:49

@kunzoo: jó megértem, hogy olyan vagy, mint a fokszi:)

akkor ugorjunk! mi a véleményed a klikről, és a natről, amit most dobtak be, és adtak rá két hetet?

GNDL 2018.09.01. 14:29:36

@kunzoo: „akkor a siker receptje az hogy kizárjuk a cigányokat, SNI-seket, olvasási nehézséggel küzdőket, csóringereket”

EU-s tagállamként ez nehezen menne mert ellenkezik az EU alkotmányával gyakorlatilag, ráadásul a nyugati minták inkább a társadalmi mobilitás elősegítését célozzák. :) Tehát ha Magyarország EU-s tagállam akar maradni és végre elkezdeni felzárkózni Európához több tekintetben is, akkor tényleg ideje lenne végre legalább az állam alapvető feladatainak irányítását, mint hogy egészségügy, oktatás, rendvédelem és a többi képzett és gyakorlott szakemberekre bízni... Orbán korrupt moszkovita haverjai helyett.

„Ha nem vesz részt mindenki a közoktatásban az onnantól nem közoktatás.”

Azért nevezik közoktatásnak mert a szolgáltatást az állam nyújtja. Van ahol ezt kötelezővé teszik, van ahol bár kötelező de több szempontból is nehezen ellenőrizhető (képzeld el azokat az ázsiai államokat ahol az ország egy nagy része dzsungel), és van ahol nem kötelező de ennek ellenére az állam is nyújt efféle szolgáltatást.

Tehát most ennyit tudtam korrepetálni, legközelebb majd folytatjuk az alapvető társadalmi ismereteink foglalkozást. :)

kunzoo 2018.09.01. 14:31:52

@taga20:
Szar, szopás, nem értek vele egyet.

kunzoo 2018.09.01. 14:40:14

@GNDL:
Nem biztos hogy az állam a fenntartó. Pl egyházi iskola is lehet közoktatási intézmény. Erre a fogalomra gondoltam

wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/K%C3%B6zoktat%C3%A1s

GNDL 2018.09.01. 14:44:44

@kunzoo: Sőt még akár alapítványi iskolákat vagy egész alapítványi iskolarendszert is behúzhatnak a „közoktatási rendszerbe”, és nem feltétlenül csak arról van szó hogy ki a fenntartó. És köszönöm, ismerem a fogalmakat amivel dobálózok, veled ellentétben nincs szükségem „guglizásra”... :D

kunzoo 2018.09.01. 14:55:38

@GNDL:
Nem vagyok nyevtannáci, de az előbb azt írtad hogy ezt a szolgáltatást az állam nyújtja, a következőben meg már azt hogy mások is. Tehát annira te sem voltál tisztában a fogalommal. A meghatározás aut is fwltételül szabja hogy az egész országra kiterjedően, te hivatkoztál földrajzi korlátokra. Nem baszogatásképpen, de pökhendi módon kioktattál, azután korrigálod, faragod a saját álláspontodat miközben persze én vagyok a lúzer aki utána néz a pontosabb meghatározásnak. Az azért fontos mert kizár a listáról sok olyan országot akik rajta vannak. Azt is elképzwlhetőnek tartom hogy a lista készítői nem a mi meghatározásunkat veszik alapul de akkor a belőle lwvont következtetéseket ennek megfelelően igazítani kell. Pl Pakisztánban létezik-e a mi fogalmainknak megfelelő közoktatás? Mert csak úgy összwvethwtő a helyezésünk, vallási, nemi, földrajzi tényezők nem torzíthatják.

Helga Beauty Salon. 2018.09.01. 15:06:17

Ezt a büdös nagy kamut!
Most minket hagyjunk is, mert nyilván elfogult vagyok és a libtardok is jólesően majomhinttázanak ezen!
De hogy Ruanda megelőzi a Lengyeleket oktatásban?
Meg mik a lukak a felsorolásban, hol vannak a Svédek, Osztrákok?

Helga Beauty Salon. 2018.09.01. 15:07:42

@taga20: Miattad előz minket Izland, mert hülyébb vagy mint egy jegesmedve!

GNDL 2018.09.01. 15:09:23

@kunzoo: „persze én vagyok a lúzer”

Ezt nem mondanám, inkább diszlexiának nevezném... :)

„Azt is elképzwlhetőnek tartom hogy a lista készítői nem a mi meghatározásunkat veszik alapul ”

Nem mondod. :D Szinte biztos hogy saját módszertan alapján végezték a kutatást majd az eredmények feldolgozását és végül a feltételrendszerük alapján összesített pontozás alapján a rangsorolást, és ha nem lennék úriember még arra is nagy tétekben fogadnék hogy a módszertanuk kidolgozásakor igen nagy figyelmet fordítottak arra hogy nem csak kontinensenként de akár államonként egyenként is eltérő lehet hogy az adott rendszerben mit értenek a saját közoktatásuk alatt. :)

De ha követed fent a linkeket akkor bele fogsz ütközni egy közel 400 oldalas PDF-ben amelyben mindent leírnak a felmérésükről és az eredményekről, abban is egészen biztos vagyok hogy szenteltek pár tucat oldalt ebből a módszertanuk ismertetésére is. Ha esetleg átrágnád magad rajta megköszönném ha pár mondatban majd összefoglalnád nekünk.

De mivel én nem vagyok sem oktatáspolitikai szakember és sem statisztikus, így egyelőre megelégszem azzal az összesítéssel és pár mondatos magyarázattal amit a hozzám hasonló, a téma iránt érdeklődő, de nem szakmabeli nagyközönségnek szántak. :) Fent mindösszesen annyit akartam csak megjegyezni, hogy egy olyan elismert fórum mint a WEF nem pont az a bulvár kategória, hogy most te felnézve a Ripostból két TV2-s reklámblokk közt elhiszed-e amit közölnek vagy sem.

taga20 2018.09.01. 15:20:27

@Helga Beauty Salon: haver, keversz a focival. ott előztek minket be az izlandiak, akik hobbiból fociznak. itt nálunk a geci gazdád száz milliárdot öl bele a közösből és semmi eredmény!

maksz téged tudnak felmutatni, de legyünk reálisak. te egy elbaszott gyökér fityesztalpas vagy, aki nagyjából leképezi a mai magyar fityesz valóságot!:))

atomic power 1986DucaDuca 2018.09.01. 17:47:51

A WEF felmeresei sok szubjektivitást tartalmaznak.

E szerint Malaysia /19./ megelőzi az Egyesült Királysagot, Svedorszagot, Libanon /23./ Franciaorszagot, Japant, Ausztriát, /32./, Olaszorszagot /44./a tanitas minösegeben.
Rengeteg ellentmondas van a listaban. Lehetne még sorolni, de minek.

Magyarorszag a 92. a listan, szemben Malaysia 19. helyzesevel, de megis a magyar diakok taroltak a nemzetközi versenyeken. Malaysiairol nem tudok.

eduline.hu/kozoktatas/2017/9/20/2017_nemzetkozi_tudomanyos_diakolimpiakon_CIKUJT

2018.09.01. 18:08:54

@GNDL:

Kíváncsiságból beleolvastam a szófosásodba. Kár volt. Te nem csak fiatal vagy, de buta is. Egy jó tanács:

A tudás megszerzésének útja nem az üvöltés, hanem a hallgatás.

Charlie Huston

Ami a posztot illeti. Szép nagy lófasz. Olyan libbantcsalogató. Rágódjatok rajta.

paraszthajszal 2018.09.01. 18:16:05

@atomic power 1986DucaDuca: Hát igen, amikor eredmények vannak, azt sosem emelik ki, csak a sírás megy az ilyen szubjektív listák miatt.

@taga20: Mi mi? A tények. Molnár Bálint szétkontárkodta, a mostani kormány rendbetette. Mint annyi minden mást is. Persze nektek ez biztos rosszul esik, amikor Magyarország sikeres.

@GNDL: „És akkor ki fogja eltartani Orbán kétkezi tisztességes munkára tökéletesen alkalmatlan ingyenélőit, ha a rátermett munkaerő mind elhagyja az országot?”

A londonban mosogató haverjaidra gondolsz? Az kétségtelenül kétkezi tisztességes munka (egyik kezükben a tányér, másikban a mosogatórongy), de az ország azért épül, szépül, gyarapodik nélkülük is. Ők meg legalább csinálnak valami hasznosat is.

paraszthajszal 2018.09.01. 18:18:09

@paraszthajszal: Molnàr Bálint persze Magyar Bálint, de ilyen libbant niemandoknál annyira nem is számít. (Persze a Vizitdíjas Molnár Lajos haverotok se volt sokkal jobb.)

2018.09.01. 18:33:27

@GNDL:

Amikor olvasom a betűcunamikat, amiket ide szórsz, mindig a Határátkelő nevű liberofasiszta fosblog egy volt üdvöskéje, macamuca jut az eszembe. Ő is hozzád hasonló árvízkárosult volt. Ha megkérdezték tőle, hogy van, 2x5000 karakter nem volt elég neki a válaszra. Természetesen neki is szar volt itthon minden, aztán kitántorgott Londonisztánba, majd eltűnt. Gondolom a csatornában nincs net.

Ha esetleg te is ki szeretnél tántorogni, javaslom a londoni vendéglátást. Tiszta, világos karrierpálya.
Először bidémenedzser leszel. Aztán ha elég szorgalmas vagy, lehetsz sült krumpli referens. És ha még mindig nem adod föl,bekerülhetsz a cégelitjébe. Hamburger projektvezető. Ez már komoly beosztás. Ehhez már szolgálati görkorcsolya is jár.

Sok sikert.

GNDL 2018.09.01. 19:14:55

@Quercus a gondolkodó: „amikor olvasom a betűcunamikat”

Érteni kéne... de most már mindegy. :)

„Ha esetleg te is ki szeretnél tántorogni”

A munkámból kifolyólag alapvetően nem vagyok helyhez kötve, ott dolgozom ahol van internet. És szeretnélek megnyugtatni hogy Magyarországon már nincs semmiféle bejelentett gazdasági tevékenységem, mert tudod többek közt abból a szempontból is előnyös az uniós tagság hogy bármikor választhatsz sokkal kedvezőbb adózási feltételeket. :)

Szóval igazság szerint nem tudom mit akartál közölni, de hidd el, ezzel a fajta suttyó exmunkásőr stílussal és a folyamatos gyűlölködéssel csak még mélyebbre tapossátok magatokat a posztkommunista mocsaraitokban...

2018.09.01. 19:23:41

@GNDL:

Na akkor ifjú titán. A szokásos liberós szópanelek helyett mesélj már nekem arról, hogyan tette tönkre a patás zOrbán a magyar gazdaságot. Nem mondom, hogy bővebben, mert ezt tőled nem kell külön kérni. Örülnék adatoknak is, elemzésekből, tanulmányokból, szakportálokról, bár ha nincs nem baj. Segíthet a többi agymenő libbant kommettársad is. A stílus lehet exmunkásőr is, csak a már unalomig ismert zindexes, sorosürülék 444-es süketelést kéretik mellőzni.
Ha lesz időm, reagálok. Bár az időpénz, és én pénzt nem pocsékolok, de megoldom.

2018.09.01. 19:25:41

@Quercus a gondolkodó:

Ja és nyugodtan segítségül hívhatod a blog poszt-toló romkocsmaértelmiségi csapatát is, Laossal az élen.

taga20 2018.09.01. 19:26:53

@paraszthajszal: "Molnár Bálint szétkontárkodta, a mostani kormány rendbetette."

te bazdmeg tényleg fogyatékos vagy!

taga20 2018.09.01. 19:28:41

@GNDL: az erdész csávó full hülye. ne strapáld magad!:))

taga20 2018.09.01. 19:30:36

@Quercus a gondolkodó: te szerencsétlen állat, te magaddal beszélgetsz itt?

és te minősítesz másokat???:))))

Tobruk 2018.09.01. 19:45:53

3 gyermekemből 2 külföldre kèszül. Ez szerintem mindent elmond

taga20 2018.09.01. 19:48:18

@Tobruk: igen aszt, hogy egy gyereked hülye:))

taga20 2018.09.01. 19:57:58

@pensament: bakker, te beteg vagy. remélem nincsenek rokonaid, vagy családod!:)

taga20 2018.09.01. 20:24:43

@pensament: te szerelmes vagy belém?

paraszthajszal 2018.09.01. 20:29:22

@Tobruk: Igen, mindent elmond arról, hogy nem jó szakmát taníttattál nekik. Ha jó kőműves vagy bádogos lett volna belőlük, akkor vígan megéltek volna itthon is, de szabadbölcsészekre nálunk már csak a mekiben van igény.

@GNDL: „Magyarországon már nincs semmiféle bejelentett gazdasági tevékenységem”

Azaz vagy egy suttyó adócsaló vagy, vagy te is kitántorgott hazánkfiaként osztod az észt külföldről, miközben négy pakisztánival egy szobában nyomorogsz egy londoni munkásszáláson. Mindenesetre ilyen komoly dolgokba, mint a nemzeti oktatásügy, mindenfajta hozzáértés nélkül nem kellene beleböfögnöd – hagyhatnád ezt inkább a szakemberekre.

2018.09.01. 20:40:31

@paraszthajszal:

Azért ne legyél vele ennyire szigorú. Inkább igazoljon át a határátkelő nevű liberofasiszta fosblogra. Oda koncentrálódott az a a 10-15 semmirekellő, hazátlan gazember, aki meg tudja mondani nekünk a tutit. Ott ovációval fogadnák. És ott ugye cenzúra van. Minden libbant alapból lehet hülye, nincs aki helyrerakja.

GNDL 2018.09.01. 20:43:33

@paraszthajszal: Nem, töki, teljesen legálisan vagyok bejelentve. Tudod az EU-ban igen nagy a gazdasági verseny, többek közt a minél kedvezőbb adórendszerért is, és nem az én hibám hogy a magyar állam ebbe a versenybe be sem nevezett, de én éltem a lehetőségeimmel amit így utólag is köszönök szépen. :)

2018.09.01. 20:59:18

@GNDL:

De azért ugye gyűjtöd az adatokat arról, a patás hogyan gallyazta le a magyar gazdaságot

Egyébként ha csak annyit nyertünk azzal, miszerint állítólag nem neveztünk be ebbe a versenybe -ami ugye megint hazugság-, hogy téged elveszítettünk, már megérte.

taga20 2018.09.01. 21:00:56

@Quercus a gondolkodó: a patkány fészkedben van cenzúra gyökér!
arról pofázzál, hogy hogy szopkodjátok az ass blasteren egymást, a digger komáddal rohadék!

azután fosblogozzál fos!

GNDL 2018.09.01. 21:05:28

@Quercus a gondolkodó: "hogy téged elveszítettünk"

+ idestova kb. 750 ezren távoztak fizikailag is, 100-150 ezren ingáznak napi szinten a környező tagállamokba, és egy friss felmérés szerint további 1 millió készül lépni.

Gyakorlatilag Orbán mihaszna parasztjai maradnak lassan az országban meg a folyamatos leszakadás. :)

paraszthajszal 2018.09.01. 21:15:40

@GNDL: „Gyakorlatilag Orbán mihaszna parasztjai maradnak lassan az országban meg a folyamatos leszakadás”

„Folyamatos leszakadás”, aha. Lássuk, mit gondolnak erről a statisztikusok – pl. az Eurostat frissen kiadott gazdnöv-jelentése szerint 2018 második negyedéve az egy évvel ezelőtti helyzethez képest 4,4%-kal magasabb reál GDP-t mutatott, amivel az egész EU-ban a második legjobb értéket értük el, lengyel barátaink mögött.
ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/9105264/2-14082018-BP-EN.pdf/e28c60ea-1ad0-47fd-b7e1-668cdb9ba016

De ez van akinek nem elég. Mi van, ha ez mind a tőkésekhez kerül, nem "csorog le" az éhező munkások tömegeihez. Az ő megnyugatásukra ajánlanám mindenki figyelmébe a KSH ( www.ksh.hu ) kereseti statisztikáit. "2018. májusban a bruttó átlagkereset 327 500 forint volt, 10,9%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. 2018. január–májusban a bruttó átlagkereset 323 400 forint, a nettó átlagkereset 215 000 forint volt, mindkettő egyaránt 12,1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva."

Szerintem sok országban szeretnének még így „leszakadni”...

n_dy 2018.09.01. 21:15:42

és ez alista a tuti???? hahahahhahahahahahahaha

Tobruk 2018.09.01. 21:52:05

@paraszthajszal: aha..orulok hogy ismeretlenul is igy ismersz:-) meg a csaladomat is:-)

taga20 2018.09.01. 22:03:18

@Tobruk: ez a paraszt legjobban a gecit ismeri. issza is minden cseppjét!:)))

paraszthajszal 2018.09.01. 23:37:35

@taga20: Szomorú, ha az érvek helyett már csak a személyeskedés marad.

Pontosan ezért van szükség a hazafias nevelésre, a hit- és erkölcstanra – hogy a mai fiatalokból már ne ilyen felnőtt váljék.

@Tobruk: Se téged, se a csalàdodat nem ismerem. De azt tudom, hogy a szorgalmas, jó eszű, talpraesett emberek Magyarországon is meg tudnak élni, nem is rosszul. De a tisztességes boldoguláshoz a háromból akár kettő is elég.

taga20 2018.09.01. 23:55:42

@paraszthajszal: te milyen érveket dobtál be?

hit és erkölcstan??? és eszt a fityeszmaffia fogja tanítani???

GNDL 2018.09.02. 00:17:27

@paraszthajszal: „2018 második negyedéve az egy évvel ezelőtti helyzethez képest 4,4%-kal magasabb reál GDP-t mutatott”

És ez pontosan mit is jelent? Tehát ezt ki lehet tálalni a vasárnapi ebédnél, ebből tudnak lakást bérelni a pályakezdők vagy az egyetemi hallgatók, ebből lehet venni a gyereknek sportcipőt edzésre, egyáltalán ebből be lehet íratni a kölyköt edzésre vagy nyelvtanfolyamra?

Nem töki, ez csak annyit jelent hogy Orbánék térkövezésre meg templomfelújításokra, gázárkompenzációra meg nyugdíjas Erzsébet-utalványokra elverték a költségvetési tartalékot a megelőlegezett uniós forrásokra... :D

Mert ugye hiába a GDP növekedés, ha ez nem szűrődik le a munkabérek szintjére: g7.24.hu/allam/20180402/a-magyar-vergodes-europa-aljan-ahogy-meg-sosem-lattad/

Ezt úgy nevezik, hogy szocialista tervgazdálkodás. :)

LKerekes 2018.09.02. 03:22:46

@GNDL:
Rosszúl tudod. Már 5 millió ember hagyta el az országot. 4 millió megfagyott és 4 millió éhenhalt.

LKerekes 2018.09.02. 03:24:31

Hazug cikk, kibaszott liberális elémebeteg hívekkel.
Tényleg nem értitek, hogy az ilyen hazugságok miatt volt akkora bukta április 8.-án?

Zoltan Hazafi 2018.09.02. 08:11:41

@LKerekes: Neked nagy tapasztalatod lehet ebben, ha javasolod...

Helga Beauty Salon. 2018.09.02. 09:26:21

@taga20: "@pensament: te szerelmes vagy belém?"

Taga, ne incselkedj pensamenttel, mert én már stoppoltalak! Fülig beleszerettem a választékos baba stílusodba, biztosan kellemes társaság lehetsz személyesen is, te vagy a vágyaim trágya! ....izé... tárgya.

Kunhallmi Agnes. 2018.09.03. 02:23:59

Egy problema van csak tantervvel, hogy nem eleg hagsulyos az iszlam tanitas, pedig ennek kene lennie a legfontosabbnak. Hiaba kapalodzik az Orbanrezsim, a liberalis baloldal hamarosan lebontja a keritest, es akkor vegre felsokorlat nelkul johetnek az arabok, es az lesz a legfontosabb, ki ismeri jobban a korant.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.03. 05:29:12

Szerintem Zorbán lefizette a World Economic Forumot.

Én ugyanis úgy tudom, a ballib médiákból, hogy Mo. a 204. helyen áll, s minden 10 kisdiákbólátlag 11 éhesen zuhan ki a padból. Az egyetlen jó hír, hogy a kisiskolások 125 %a készül kivándorolni.

különvélemény 2018.09.03. 06:33:32

Csak azt kell megnézni, hogy mit vizsgálnak az index alatt:

"In your country, how well does the education system meet the needs of a competitive economy?"

Tehát ez a globális VERSENYKÉPESSÉGI index része, ahol a munkaerő keresletnek megfelelő oktatást nézik.
Ennek megfelelően a genderszak betiltása pozitív előrelépés.

midnightcoder2 2018.09.03. 07:34:19

"a magyar oktatás szegregál – a kisebbségeket és hátrányos helyzetűeket kizárja, elzárja a többiektől, így egyik fél sem tanul meg alkalmazkodni a másikhoz,

aki teheti, magániskolába, vagy külföldre íratja be a gyerekét iskolába;"

Pont az a baj, hogy nem szegregál. Ha a gyerek elmebeteg akkor csak a szülő aktív közreműködése mellett lehet egyáltalán azt kiharcolni hogy speciális iskolába járjon. És sajna, az ilyen gyerekek szüleinek nagy többsége vagy magasról beleszarik a dologba és esze ágában sincs megmozdítani a seggét, sőt ha a másik iskola két sarokkal arrébb van akkor kézzel-lábbal tiltakozik, fenyegeti a pedagógust. A másik csapat pedig szégyenli hogy a Pistike bizony hülye, és ezért nem akarja speciális iskolába íratni.

Ennek pedig az a következménye, hogy a 30 fős osztályban mindig akad 1-2 olyan dilinyós akik elviszik a pedagógus idejének úgy 70%-át csak arra, hogy megakadályozza hogy megöljön valakit a gyerek - akár mást, akár saját magát Pl. azzal hogy kirohan az iskolából a forgalmas utca közepére. És máris megvan, hogy miért tart ott az oktatás azon a bizonyos ranglistán. Persze az a derék liberós politikus, aki ezt az egész deszegregációs dolgot kitalálta, gondosan elviszi a saját kölykét magániskolába, ahonnan hogy-hogynem de valahogy a dilisek kimaradnak.

Jakab.gipsz 2018.09.03. 08:13:02

Egy adott ország, (ez lehet a hazánk is), közoktatását csak néhány esetben lehet elrontani, ha a gyerekeket, alapszinten sem tanítjuk meg írni olvasni számolni és szöveget értelmezni (mert megsérülhet a személyisége), és/ha nem követeljük meg a tudást.

Vagy bezáratjuk pl. a szakmunkás képző intézményeket, és szélnek eresztjük, a szakoktató gárdát, pontosan úgy ahogyan ezt Magyar Bálint elintézte, (mert az állam rossz gazda, majd a piac megoldja), azaz, piacosítjuk a tudást.

Nerevaryne 2018.09.03. 08:30:41

Elég birka egy lista. Csak hozzáfűzném, hogy kb. 2 perc gugli után kiderül, hogy az oktatás minőségét reprezentáló listát kérdőíves adatgyűjtéssel állították össze.

"Source: World Economic Forum, Executive Opinion Survey" van az összes pont alatt ami az oktatással foglalkozik. Ez konkrétan azt jelenti, hogy senki nem vizsgált semmit Magyarországon, ez a válaszadók pontszámainak a medián értékéből jött ki.

Ezért kár felülni a faszhintára, a lista nem reprezentatív. Ezt nyilván mindenki látta, aki megnézte kik vannak előttünk ezen a listán.

élveteg 2018.09.03. 08:36:07

ahha Katar megelőzi a high-tech -innovációs nagyhatalom Izraelt Biztos

Rettegek mert ballib vagyok 2018.09.03. 09:31:41

A ballib elkúrók a MAgyar Bálint féle reformok tönkre baszták az oktatást.

Van honnan felállni.

Ugyanis azok akiket mérnek, az alapkészségeiket, a
- tanárok jogait elvesszük
- nincs buktatás
- nincs fegyelmezés
- tanárverések vannak
- 4-6-8-12 osztályos iskola katyvasz van

légkörben szerezték meg.
Az iskolai és tanrendi reformok hatása alsó 10-20 év múlva jelentkezik.
Azaz éppen a ballib elkúrók elbaszását tapasztalhatjuk jelenleg.

A ballib férgek persze kenik másra a saját szarukat.

6.Lenin 2018.09.03. 09:44:44

@Quercus a gondolkodó:

Azon a blogon olvastam én egy óriási sikerről.
Egy volt bíró kevésnek tartotta az itthoni jövedelmét és kitántorgott Angliába.

Egy hónapon belül volt jó fizető helye ( 2000,-€-nak megfelelő összeg), mint idős ügyi mozgatási menedzser, egy nagyon kulturált helyen-így írta a pacák.

Magyarul, volt bíró létére betegtologató egy idősgondozóban. Óriási szakmai siker.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.03. 09:45:19

@Rettegek mert ballib vagyok: "a MAgyar Bálint féle reformok tönkre baszták az oktatást."

Ez a legszánalmasabb kifogás, amit valaha hallottam. :))

És a gecinek 8 év nem volt elég, hogy mondjuk ezt a "tönkrebaszást" visszacsinálja? Ha már jobb ötlete nincs az idiótájának.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.03. 09:48:05

@élveteg: "Katar megelőzi a high-tech -innovációs nagyhatalom Izraelt"

Miért ne.

Viszont a lista biztos rossz, hisz nincs Magyarország az első helyen, pedig a geci pénzt, fáradságot nem kímélve egy kitűnő iskolarendszert hozott létre szinte a semmiből...

szepipiktor 2018.09.03. 09:53:27

Érdekesek ezek az írások.
Valójában az oktatáshoz semmi közük, kizárólag aktuálpolitikai célból születnek.
És a valóban hibás kormánydöntésekkel szemben a szintén káros neoliberális célokat propagálják.
A cikk első részében felsorolt dolgok MINDENHOL léteznek, hiszen ez a KÖZoktatásról szól, sehol a világon nincs olyan, hogy a tehetősebb gyerek nem lenne előnyben a szegényebbel szemben. Hiszen ez az EVOLÚCIÓ alapja, az élet minden területén ez létezik. Igaz ezt akarják felszámolni a neoliberális aktivista mozgalmak, lásd a feministák kvótalapú dolgait, szemben a életszerű kompetencia alapú elveivel.
Nem, aki buta, az ne kerülhessen magasabb pozícióba, már rákosi és kádár is 6 elemis munkásokkal, parasztokkal töltötte fel a igazgatói, vezetői pozíciókat. És ne nemi alapon dolgozhasson valaki, hanem azért, mert jobb és tehetségesebb a másiknál.
Mindenhol alap, hogy a közoktatást próbálják egy szintre húzni - hazugság, hogy az USÁban a latinok, feketék azonos oktatási vonalban részesülnének, csk ugye ott létezik a sport, a művészet stb. ami szabadpályákat ad a szegényebbeknek is, de nem az iskolapadban kapnak elfogadhatatlan előnyöket, csak mert latinok vagy mások... - a további út a fiataloknak vagy tehetségalapú - ösztöndíjak - vagy pénzalapú, azaz kifizethetik a magas oktatási pénzeket.
.
A többi is vitatható, mert látunk statisztikákat, ügyesen lehagyva azokról a "jelmagyarázatokat", azaz bármit igazolhatunk azokkal. És ezeket a listákat - mert sok lista van ám - rendre olyan forrásokból másolják ide, melyek azonos ideológiai alapokon vannak a kritizálókkal.
Soha nem látunk olyan elemzéseket, hogy a rendszeresen idézett országok oktatásában megszüntették volna a nemzeti alapokat, az anyanyelv oktatását, a saját történelmük átadását! Soha! De ha nálunk egy - egyébként borzalmas és ostoba - kormány ezeket le meri írni, azonnal elindul a csaholás ellene, idézgetik a kamu statisztikákat, torz módon mutatva más országok oktatási módszereit.
Miért tételezzük fel egy normális tanárról, hogy ne tudná átadni a hiteles információkat a srácoknak? A kommunista rendszerekben át tudták? Most nem?
A mai tanárgenerációk nem kizárólag orbán miatt silányabbak a korábbiaknál! Ha nem lenne ez a baromság, akkor sem lennének EZEK a tanárok képesek hitelesen oktatni. Hiszen elsőnek a okos és intelligens halmaz menekült el, de nem a tanterv miatt, hanem mert ők más országokban, más szakmákban is megállják a helyüket és sokszorosát kereshetik az itteni tanárfizetéseknél.
Az oktatásunk nem ettől a aktuális tervtől hibás, de erre a neoliberális oldal sem ad megoldást, lássuk be, a momentum vagy az lmp oktatási "tervei" is hasonlóan károsak, nemzetellenesek.
Az oktatásunk nem a nemzeti alapok kontra globalizált online marketing, pénzügy stb., a google és a többi frontján fronton mutatja meg a hibáit, hanem az elavult szemléletű hatalom és a nemzetellenes globalizációs kozmopoliták "harcában".
Az oktatás senkit nem érdekel ezen oldalaknál, mindkettő csak a pecsenyéjét sütögeti.

6.Lenin 2018.09.03. 09:59:25

Milyen igaz, ez a B1 egyre szánalmasabb ( vagy egyre eredményesebben tolja Fidesz szekerét)

www.atv.hu/thumbnail/772x0fit/e/f3/13000.jpg
www.atv.hu/belfold/20180903-budapesten-is-mar-folenyben-a-fidesz

További sikeres munkát gyerekek!

szepipiktor 2018.09.03. 10:03:41

@Rettegek mert ballib vagyok:
Ügyes kamu!
MB pont a kritizálók által hiányolt módszer akarta bevezetni, az amerikai modellt, ami lássuk be, az egyik legsikeresebb a világon.
Mit is hazudsz?
.
"- tanárok jogait elvesszük"
Nem vették el, hanem módszerszabadságok kaptak, többféle tanköny is volt, a tanárok választhattak a számukra megfelelők közül.
.
"- nincs buktatás
Ami remek volt, a fiam akkor ment általánosba és nem buktatás nem volt, hanem csak az elsó osztályokban egy értékelési módszer volt és nem osztályozás. Gondolom te éltél a régi rezsimben, tudod milyen az, amikor egy elsős egyest kapott valamiért, mennyire segítette a gyereket az iskola megszeretésében, a tanulás megkedvelésében...
.
"- nincs fegyelmezés"
Miért ne lett volna?
.
"- tanárverések vannak"
Mert most nincs? MB a felelős a mostani tanárveréséekért? Vagy az őelőtte megtörténtekért? Nem gondolod, hogy ha most pintér valóban a bűnözők ellen mozgatná a rendőreinket, akkor kevesebb "támogatott" lenne szabadon? Gondolj a Cozma gyilkosságra, ott is a rendőreink védték, segítették a gyilkost és a többieket és a bodzaszedő familia gyerekei szocializálódnak úgy, hogy megrúgdoshatják a tanárokat... Naná, hogy ezért MB a felelős!!!
.
"- 4-6-8-12 osztályos iskola katyvasz van"
Amiot nem ő talált ki és számos esetben nagyon hasznos például az egységesített 8+4 osztályos oktatás. Gondolom az idő nem zavar, nem érdekel, hogy pont a csútiék vezették be a 16 éves korra leszállított tankötelezettséget? Azaz a 6 osztály hozták vissza. A 4 osztályos meg mi? Mert alapszinten nincs ilyen, a középszinten meg ez lenne az alap, vagy a 4+1 ha a technikusit is beszámoljuk.
.
Szóval szokás szerint hazudsz, a gazdád seggének imádata miatt bármit meghamisítsz, de ez már megszokott tőled.

6.Lenin 2018.09.03. 10:10:57

@szepipiktor:

Gondolom, hogy még az hiányzik az igazi oktatási sikerünkhöz, hogy képtelenek vagyunk átvenni egy sikeres amerikai módszert, az iskolai lövöldözéseket.
A sikeres honosítás rajtunk is lökne egyet.

Vagy az sem rossz módszer, hogy a diákok azt csinálnak az iskolában, amit csak akarnak. A képzett szakembereket úgyis külföldről hozzák be az USA-ba. Az otthoni meg túladagolásban úgyis fiatalon elpatkol.

Nerevaryne 2018.09.03. 10:14:58

@szepipiktor: Az amerikai módszert? Tuti? Csak azért, mert az USA évtizedek óta közröhej tárgya oktatási kérdésekben. Igen, az elit egyetemeik és privát középiskoláik a legjobbak a világon, de a közoktatás pont pocsék. Méghozzá nem is kicsit.

Az oktatás, az egészségügy és a pártfinanszírozás pont olyasmik, amiket nem onnan kéne másolgatni.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.03. 10:23:24

@6.Lenin: "ez a B1 egyre szánalmasabb"

Kubatovnak panaszkodj, trollgeci, miért ide küld és nem a pestises rácokhoz. :))

6.Lenin 2018.09.03. 10:31:11

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Barátokkal miért harcolnék, te seggfej?
Az ellent kell(ene) legyőzni, de az meg nem kihívás már. Szellemi topronygyokkal nem kell harcolni, csak megvárni míg kimúlnak.

www.atv.hu/thumbnail/772x0fit/e/f3/13000.jpg
www.atv.hu/belfold/20180903-budapesten-is-mar-folenyben-a-fidesz

Már se szánakozni, se nevetni nincs kedve az embernek. Ez van, ezek ennyire képesek.

nemecsekerno_007 2018.09.03. 11:08:33

@Tobruk: Semmi gond ezzel, csak vigyenek magukkal amint nyugdíjas lettél. Ne mi fizessük már a nyugdíjadat, ha már ilyen f@s diktatúrában élünk.

$pi$ 2018.09.03. 11:28:57

@6.Lenin: "Azon a blogon olvastam én egy óriási sikerről.
Egy volt bíró kevésnek tartotta az itthoni jövedelmét és kitántorgott Angliába.

Egy hónapon belül volt jó fizető helye ( 2000,-€-nak megfelelő összeg)"

Vicces lenne, de inkább csak kamu. A bírók ennyit itthon is megkeresnek.

$pi$ 2018.09.03. 11:31:48

@szepipiktor: "16 éves korra leszállított tankötelezettséget? Azaz a 6 osztály hozták vissza."

Mert te is 6 osztályt végeztél el 10 év alatt? Vagy hogy jött ki, 16-6=6? :D

$pi$ 2018.09.03. 11:40:38

@szepipiktor: "MB pont a kritizálók által hiányolt módszer akarta bevezetni, az amerikai modellt, ami lássuk be, az egyik legsikeresebb a világon."

Hol van olyan, hogy "amerikai modell"? Hol olyan sikeres? Mi ez a marhaság már megint?

6.Lenin 2018.09.03. 11:41:46

@$pi$:

Nem biztos. Ott olvastam, és egy jót nevettem, de...
2-3 éve kiment egy zöldséges Írországba, itthon igen jól ment az üzlete, rádumálták.
Ott egy étteremben takarított- a klotyót is- napi 12 órában. 5en béreltek egy lakást.
Egy év múlva otthagyta, mert átverték. Hazajött, mert mindene odalett.
Több hasonló történetet ismerek. Itthon az egyik ismerősöm tsz főkönyvelő, kint Ausztriában egy panzióban takarított. Itthon mindent felszámoltak, mégis visszajöttek, ma Győrben albérletben laknak, próbálják összeszedni magukat.
Sokan ráfizettek a propagandára, meg arra, hogy átszámolták forintra a kinti kereseteket, aztán jött a nagy csalódás.
Londonban egy 1+0,5 szobás lakás bérleti díja, egyikük egyhavi keresete. Saját lakás reménytelen, de Hollandiában is.

$pi$ 2018.09.03. 11:48:42

@6.Lenin: Igen, van nekem is némi tapasztalatom külföldön.

1) A legjobb stratégia nyugati fizetésből élni itthon.
2) Akik kint élnek születésüktől fogva, azok több évtizedes előnyben vannak, telek, lakás, ház, nem fog összejönni kivándorlóként.
3) Aki hajlandó négy férfival egy szobában élve vajaskenyéren napi 12 órát dolgozni Londonban, az itthon is megélne.

Persze jobb, főleg aki itthon kudarcot vallott, de azt a baromságot, hogy egy bíró kiment betegápolónak hagyjuk már.

6.Lenin 2018.09.03. 12:58:48

@$pi$:

Nem én találtam ki, azon a blogon olvastam, amire a másik is hivatkozott. Vannak ott vadabb dolgok is. Igaz, talán 2x olvastam bele. Sok a kamu szerintem.

Nem tudom, hogy ki, miért is megy ki, nem is érdekel. Én itthon is megéltem eddig is. Éltem kint is 6,5 évet, igaz nősülésből kifolyólag, de visszajöttünk, hoztam 3 állampolgárt Mo-nak.

Én csak azokról tudnék mesélni, akik az ismerőseim közül kimentek, vagy akikkel kint találkoztam. Elég sok helyen jártam.

$pi$ 2018.09.03. 19:34:08

@6.Lenin: Urbánus legendák, sok van belőlük.

6.Lenin 2018.09.03. 19:48:17

@$pi$:

Én csak a személyes tapasztalataimat írtam. Nyilván sok a hazugság.

Emléxem amikor sok amerikai rendszámú kocsival jöttek haza az 56-osok közül .
Aztán kiderült, kint munkanélküli segélyből él, és Bécsben bérelték a kocsikat.

taga20 2018.09.03. 20:13:41

@6.Lenin: te hantaboj, kik és hogyan béreltek bécsben amerikai rendszámú kocsikat?

na hantázzál csak, mint ahogy a geci a türköknél!:)))

n_dy 2018.09.04. 19:14:06

kit "nyom el" a politika? meséljetek már szerencsétlenek ... talán csak nem titeket?
süti beállítások módosítása