B1 blogcsalád



Orbán és Salvini több százezer ember deportálásáról beszélt

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. augusztus 29. - Szelestey
  • Összenő, ami összetartozik: Orbán és Salvini minden ellentét dacára a közös pontokra helyezte a hangsúlyt és deportálni kívánja a menekülteket, de az olasz miniszter azért még sokat tanulhat a populizmus európai atyamesterétől;
  • A magyar kormányfő felvette a kesztyűt Macronnal szemben, ám elsősorban a Néppártban szeretné; magához ragadni az irányítást, és ha ez nem megy, akkor jöhet szóba számára egy másik frakció
  • Az osztrák kancellár belátta, hogy a jobboldali-populisták zsákutcát jelentenek és a jelek szerint új európai vonalra áll rá.

salvini_orban.jpg

Bloomberg

bloomberg.jpg

A két nacionalista, populista vezető, Orbán és Salvini azon van, hogy egyesítsék a migránsellenes erőket a jövő májusban esedékes európai választások előtt. Abban bíznak, hogy a közös front eredményeként sikerül egy sor dolgot megváltoztatni az unióban. A magyar vendég szerint új Bizottságra és új Parlamentre van szükség, és azoknak határozott álláspontot kell elfoglalniuk a határok védelmében, illetve a migráció leállítására. Mindketten bírálták a földrész nagy, hagyományos pártjait. Nem ez az első eset, hogy ők ketten megpróbálják összefogni a hasonlóan gondolkodó erőket. Orbán különböző kérdésekben gyakran összecsap az EU-val, míg Salvininak a bevándorlás miatt van gondja Brüsszellel.

Ezzel együtt furcsa párt alkotnak, mert az olasz politikus szét akarja osztani a földrészen az országában tartózkodó menedékkérőket, a magyar vezető viszont egyetlenegyet sem hajlandó befogadni közülük. Ezt meg is erősítette Milánóban, így különös ez a barátság. Az ellenzéki Demokrata Párt egyik képviselője azt mondta, hogy Orbán és Salvini nézetei ennél jobban már nem térhetnének el egymástól, kapcsolatunk azon alapszik, hogy nem támogatják egymást a migráció kapcsán. Fiano hozzáfűzte ugyanakkor, hogy Európából nem szabad a gyűlölet és a szögesdrót kontinensét csinálni.

 

Reuters

reuters.jpg

Magyarország és Olaszország azt ígéri az európai bevándorlási politika heves bírálójaként, hogy együttműködik, mert új, keményvonalas megközelítést igyekszik kialakítani a migránsokkal szemben. A hírügynökség ezt emeli ki Orbán Viktor és Salvini találkozója után, hozzátéve, hogy az egyeztetés megerősítette kettejük viszonyát. Idézi is a magyar vezetőtől, hogy mindketten a migrációt tekintik a legfőbb témának az európai választások előtt. Ezen túlmenően bírálták a francia elnököt. Az olasz belügyminiszter azért, mert szerinte Macron nem tesz eleget, hogy segítsen Rómának a bevándorlás ügyében, Orbán viszont azzal vádolta meg a politikust, hogy az fel akarja robbantani az EPP-t. Kijelentette, hogy az államfő vezeti a legmigránsbarátabb pártot a földrészen, bár azt elismerte, hogy a kérdésben igen nagy vita van az európai konzervatívokon belül is. Mint mondta, ő azt szeretné, ha az illegális bevándorlás megállítását célzó magyar álláspont kerekedne felül a Néppártban.

 

Daily Telegraph

daily_telegraph.jpg

A migránsok deportálására szólított fel a populista Orbán-Salvini-duó. A magyar részéről a tegnapi volt a legújabb támadás az EU migrációs politikája ellen. Rámutatott, hogy Európa biztonsága attól függ, mennyire lesz sikeres az erősen jobbos olasz belügyminiszter, aki megtiltotta a menekülthajók kikötését és ezzel megváltoztatta az unió menedékpolitikáját. A látogatást úgy tekintik, hogy az már jóval az EP-választás előtt a nézetek egyeztetését szolgálta, miután a meghatározó kérdés a migráció lesz a liberálisok és a populisták összecsapásában. A beszámoló megemlíti, hogy Orbán lett a populista, jobboldali pártok zászlóvivője a földrészen, frontálisan ütközve a brüsszeli intézményekkel, a francia elnökkel, valamint a német kancellárral a bevándorlás miatt.  Ezúttal mindketten igen élesen kirohantak Macron ellen, azt követelve, hogy az államfő tanúsítson szolidaritást a déli tagországokkal. Salvini elsősorban azt kifogásolta, hogy Franciaország a határról visszafordítja a migránsokat.  

 

Guardian

guardian.png

Migránsellenes frontot kíván létrehozni Orbán és Salvini, azaz együtt mennek szembe az EU-val. A házigazda azt közölte, hogy közösen akarnak változást kikényszeríteni a Bizottság részéről, céljuk a határok védelmi, és hogy legyűrjék a Macron-, illetve Soros-féle bevándorláspárti politikát. Nem ez az első alkalom, hogy az olasz belügyi tárca vezetője nekiront a francia elnöknek, aki semmiféle rokonszenvet nem mutat iránta. Pár hónapja pl. arról beszélt, hogy egynémely szomszédos államban szélsőségesek elárulják az európai értékeket. Ugyanakkor Orbán természetes szövetségesnek tűnik Salvini számára, bár nézetkülönbség van köztük a menedékkérők áttelepítése ügyében. Az ellentétek jelentőségét azonban a találkozó előtt a vendég lesöpörte az asztalról, majd később megismételte, hogy a Liga vezére hős a szemében.

Egy olasz elemző arra figyelmeztet, hogy a menekültkérdés kezelésének olasz módja felboríthatja az európai egyensúlyt. Olaszország a populizmus kísérleti laboratóriuma lett és fennáll a veszély, hogy eltávolodik nem csupán Európától, hanem a nyugati demokráciáktól, továbbá, hogy Orbánnal együtt közelebb kerül a putyini Oroszországhoz. Salvini többször is kifejtette, hogy országa többé nem lesz a kontinens menekülttábora és lezárta a kikötőket a kimentett migránsokat szállító hajók előtt.

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Orbán nem győzte dicsérni olasz tárgyalópartnerét annak keményen migrációellenes politikája miatt, ám a másik oldal kifogásokat is megfogalmazott.  Mert mindketten a teljes bezárkózást hirdetik a menedékérőkkel szemben, de álláspontjuk ütközik is. Salvini a menekültek átvételét sürgeti, a magyar miniszterelnök azonban határozottan elveti azok szétosztását. A látogatás ellen ezren tüntettek a tárgyalás színhelye előtt, de a koalíció nagyobbik pártja, az 5 Csillag Mozgalom vezetője, aki egyben a kormány elnökhelyettese, szintén dühösen reagált a meghívásra. Megállapította, hogy a magyar menedékpolitika keresztezi az olasz érdekeket. Közben a német-olasz egyeztetéseken gondot okoz, hogy Olaszország csak annyi menedékérőt kíván visszavenni Németországtól, amennyit utóbbi elvisz magához az olasz kikötőkből. Továbbá azt követeli, hogy a német fél vegye ki részét a bajbajutottak mentéséből a Földközi-tengeren.

 

Die Welt

die_welt.jpg

A találkozó után sajtótájékoztatón Salvini átengedte Orbánnak az első értékelés jogát, mert tudta, hogy az imponálni fog a vendégnek és ez be is jött: a kormányfő nem takarékoskodott a dicsérő szavakkal. Pl. hogy a minisztertől függ Európa biztonsága. De a másik még rajta is túltett: arról beszélt, hogy kettejük megbeszélése történelmi fordulatot hozott a földrészen. Vagyis fel akarják állítani a migrációellenes szövetséget, miután a nemzeti érdeket helyezik előtérbe. Összeköti őket az EU bírálata is. Orbán pl. azt hangoztatta, hogy a menekülteket csak az európai elit szerint nem lehet feltartóztatni, illetve visszaküldeni oda, ahonnan jöttek. Ugyanakkor a találkozó előtt feszültséget okozott, hogy a magyar kormány elzárkózik a menedékkérők átvételétől, amit az olasz külügyminiszter nyilvánosan nehezményezett.

Az újság megemlíti, hogy tegnap jó napja volt Salvininak, mert államférfieszménye, Orbán hősnek minősítette, amire az érintett némi öndicsérettel úgy reagált, hogy a kormányfő bölcsen látja a dolgot. Vagyis a tanítványból mester lett, miután a miniszter korábban kijelentette, hogy példaképének tekinti a magyar politikust. Egyébként a két populista tárgyalása volt a nap eseménye Olaszországban, beárnyékolta még a cseh kormányfő római látogatását is. Ez azonban nem térítette el a koalíciós partner 5 Csillagot attól, hogy nem hivatalosnak minősítse a milánói minicsúcsot. A szövetséges soraiban egyre nő Salvini ellenfeleinek tábora.

 

Die Presse

die_presse.jpg

Euroszkeptikus partnerek kerestetnek – így összegzi a lap a milánói egyeztetés lényegét. Rámutat ugyanakkor, hogy Salvini egyensúlymutatványra kényszerült, mert az Európa-ellenességet illetően ugyan közel áll egymáshoz a jobboldali-populista házigazda és a magyar miniszterelnök, ám a menekültkérdésben nagyon is különbözik az álláspontjuk. De az olasz belügyi tárca első embere a közös tényezőket emelte ki, mondván, hogy számára Magyarország modell. Jók a gazdasági eredmények, a kormány kézben tartja a migrációt. Orbán hasonlóképpen eufórikusan nyilatkozott partneréről. Céljuk, hogy lezárják az unió külső határát a Földközi-, illetve Égei-tengeren. Kovács Zoltán ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy az olasz földön lévő migránsok 90 %-a illegális úton érkezett az országba.

 

Le Figaro

le_figaro.jpg

Orbán és Salvini eurofób tengelyt kovácsol. Mindketten egyforma határozottsággal adták értésre, hogy meg akarják változtatni az európai játékszabályokat. A Visegrádi Csoport vezére megismételte, hogy nem hajlandó elfogadni a kvótát, az olasz belügyminiszter pedig azt hangoztatta, hogy számára egyetlen megoldás létezik: hazapaterolni a migránsokat. Egyetlen szóval sem említette tárgyalópartnerének, hogy az nyissa meg a határokat a menedékkérők előtt, akiket Róma szeretne továbbadni a többieknek. Ellenben a szélsőséges politikus azon dolgozik, hogy erős szövetséget alkosson más államok nacionalistáival egy másik Európa érdekében. Olyan EU-t képzel el, amelyben a nemzeti érdek fontosabb a közösségi szolidaritásnál. Az 5 Csillag ugyanakkor elhatárolódott a találkozótól és szóba sem került, hogy Conte kormányfő leüljön Orbánnal.

 

Libération

liberation.jpg

Jó páran nyugtalanul fogadták, annak jeleként értelmezték a találkozót az olasz kormány erős embere, illetve a nemzeti-konzervatív Orbán Viktor között, hogy az ráerősít a sorozatos jelzésekre: Olaszország alapvető fordulatot hajt végre Európa ügyében. Róma úgy döntött, hogy előretölt helyőrség lesz délen a V4-ek számára, amelyek elutasítják a bevándorlást – mondja Monti volt olasz miniszterelnök. Salvini és Orbán egy szuverenista front vezére kíván lenni az EP-választás előtt, hogy „új Európát” hozzon létre.  

 

Politico

politico_1.jpg

Mester és trónkövetelő tanítvány a jobboldali populistáknál. Így mutatja be az elemzés Salvinit és Orbánt, hozzátéve, hogy a feltörekvő olasz politikus sokat tanulhat még a magyar kormányfőtől, az EU első számú bajkeverőjétől. Ez ott kezdődik, hogy érdemes találkozni Orbán Viktorral, ha valaki vinni akarja valamire az unión belüli békétlenség szításában. Az olasz belügyminiszter esetében ez olyannyira így van, hogy a tárgyalás érdekében még szabadságát is lerövidítette, ám az esemény nagy figyelmet váltott ki Brüsszelben, illetve Rómában.  Hiszen a nagy kérdés az az európai választás előtt, hogy miként lehet leküzdeni a jobboldali fenyegetést. Az 5 Csillag pedig azt tapasztalhatja meg, milyen az, egy egyre terjedő tűzfészek szomszédságában kormányozni. Ugyanakkor Orbán számára azért fontos a találkozó, mert megelőzi a megbeszélést Erdogannal, illetve Putyinnal.

Amit Salvininak érdemes átvennie Orbántól, az mindenképpen az, hogy a miniszterelnök – egy Fidesz-bennfentes szerint – nagyobb szerepre törekszik az EU-ban.  Mindenek előtt a Néppártot igyekszik megreformálni, és ha az nem sikerül, akkor tér rá egy új szövetség megteremtésének tervére. Fontos továbbá, hogy a magyar kormány rendben tartja az államháztartást, ami Olaszországról nem mondható el, ám ezzel magára vonja Brüsszel, a piacok és külföldi politikusok haragját. Sokat számít az is, hogy a magyar fél szavakban hitet tesz az unió mellett, bár igen sűrűn támadja a Bizottságot és az EP-t. Végül pedig olasz részről megszívlelendő a magyar sajtó és ügyészség megszállása. Annak eredményeként ugyanis alig kapnak figyelmet a visszásságok, sem Magyarországon, sem külföldön, ideértve az Orbán-famíliát érintő korrupciós ügyeket.  

 

Der Standard

der_standard.jpg

A lap úgy értékeli, hogy az osztrák kancellár pontosan tudja, milyen veszélyt jelentenek Európában a jobboldali-populista, illetve szélsőjobbos pártok, ennek tudható be részéről a hét végén észlelt paradigmaváltás. Kurz ugyanis idáig nem fogta vissza magát, ha bírálni kellett EU-t, akár a külső határok védelme, akár a migránsok, vagy az unió túlközpontosítása miatt. Ám az Alpbachi Fórumon már azt hangsúlyozta, mennyire nagyszerű képződmény a szervezet, amelyet a 20. század legnagyobb politikai, gazdasági és társadalmi vívmányának nevezett. Kiemelte a jogállam, a demokrácia és a szabadság fontosságát, ugyanakkor felszólalt a nacionalizmus ellen. Vagyis éppen az ellenkezőjét mondta, mint az euroszkeptikusok.  

Még nem bírálja szemtől szembe az olyan „illiberális demokratákat”, mint Orbán vagy Salvini, ám amit utóbbi művel, hogy ti. még jobban adósságba veri országát és ezért Brüsszelre hárítja a felelősséget, nos, erre a kancellárnak is fel kell kapnia a fejét. Azon kívül a jövő évi európai választáson a konzervatívok előreláthatólag jócskán vesztenek a jobboldali-populistákkal szemben. De az EU ezzel együtt tényleg korunk legfőbb vívmánya, ezt ki kell mondani, és jó, hogy ehhez az osztrák miniszterelnök adta meg a kezdőlövést.

 

FT

financial_times.jpg

A Közép-Európai Egyetem lett a „Stop, Soros”-csomag egyik első áldozata, miután a CEU nem kívánta megfizetni a 25 %-os különadót, ezért leállította a menekültek oktatását. A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy a program kizárólag olyanoknak szólt, akik legálisan tartózkodnak az országban. A tudósítás kitér arra, hogy több mint 30 év után éppen most távozik Budapestről az emberbarát milliárdos Nyílt Társadalom Alapítványa. Hozzáteszi, hogy az új szabályozást sok bírálat érte, mivel nem egyértelmű a megfogalmazása. Azt is megemlíti, hogy az egyetem szintén a kormány támadásainak egyik célpontja, és kérdéses, hogy fel tud-e venni hallgatókat január után.

https://www.ft.com/content/7edd658c-aaf4-11e8-94bd-cba20d67390c

Der Standard

der_standard.jpg

A most életbe lépett magyar büntető adó azoknak a törvényeknek a sorába illeszkedik bele, amelyekkel a jobboldali-nacionalista Orbán Viktor módszeresen fel akarja számolni a civil szervezeteket, ha azok emberi jogokkal, a menedékjoggal, a menekültek védelmével és a korrupcióval foglalkoznak. A jogszabályt a kormányfő által első számú államellenségnek kikiáltott Soros Györgyről nevezték el, noha annak Nyílt Társadalom Alapítványa sok NGO-t támogat, de messze nem mindet. Mindenesetre a miniszterelnök szeretné ezeket a határokon kívül látni. Ezzel együtt a szabályozást menet közben módosítani kellett, hogy azokat sújtsa, akiket Orbán el akart találni. Merthogy ha egy-egy csoport jogvédelmet nyújt a menedékérőknek, vagy takarót, élelmiszert oszt a befogadott menekülteknek, akkor ezzel nem támogatja a migrációt. Viszont ha valaki illegálisan lépi át a határt, nem is kerül kapcsolatba a civilekkel, mivel megpróbál tovább menni Ausztriába, illetve Németországba.

https://derstandard.at/2000086232278/Ungarische-Strafsteuer-trifft-Fluechtlingsorganisationen

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6614209177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helga Beauty Salon. 2018.08.29. 07:46:17

"• A magyar kormányfő felvette a kesztyűt Macronnal szemben, ám elsősorban a Néppártban szeretné magához ragadni az irányítást, "

Pár éve még azt állítottátok hogy meg akarja koronáztatni magát, most meg a néppárt élére tör?
Mi lesz a követtkező gegetek, Putyin hekkerei segítségével amerikai elnökké választják?

zsindekksz ISIS Al Qaida mind CIA projekt 2018.08.29. 09:06:28

Többszázezer kontinens- idegen, haszonleső, szociális hálón élősködő hazaállításáról.

szívesen!

max bir ca · http://bircahang.org 2018.08.29. 09:47:23

Illegálisok nem beengedése nem deportáció.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.29. 09:51:44

@Helga Beauty Salon: "Pár éve még azt állítottátok hogy meg akarja koronáztatni magát, most meg a néppárt élére tör?"

A kettő nem zárja ki egymást. Napóleon komplexusos porbafingó, ha tehetné, nem csak Magyarországot tenné tönkre, hanem egész Európát, vagy az egész világot.

Tangooo 2018.08.29. 12:34:59

"...Hiszen a nagy kérdés az az európai választás előtt, hogy miként lehet leküzdeni a jobboldali fenyegetést."

NEM IGAZÁN! A NAGY KÉRDÉS AZ, HOGY HOGYAN LEHET LEKÜZDENI A MIGRÁCIÓT.
Na erről dönt Európa az EP-választáson.

Helga Beauty Salon. 2018.08.29. 15:13:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A kettő nem zárja ki egymást. Napóleon komplexusos porbafingó, ha tehetné, nem csak Magyarországot tenné tönkre, hanem egész Európát, vagy az egész világot."

Tönkre tenné, mert szerinte nincs helye itt a migrációnak? Te tényleg agycsavarodott vagy a többi libbattal együtt! Orbán komplexusos degeneráltakként tönkretennétek Európát, ha nem lennétek oda téve ahova valók vagytok!
süti beállítások módosítása