B1 blogcsalád



Újabb kitiltási botrány kezdődhet: Orbánig és Lázárig érnek a Microsoft-ügy szálai

2018. augusztus 25. - Mr Flynn Rider

A legfelső szinttel - vagyis a miniszterelnökkel és a kancelláriaminiszterrel - "rendezte el" a Microsoft, hogy a magyar államnak eladhassa a szoftverét. orban-laptop-750x430.jpeg

A megfelelő helyen volt a keze, mint mindig. 

Egy 2013-as tárgyalás Orbán Viktor és a Microsoft egyik vezetője között indította el ezt a jövedelmező üzletet. (Pont ez volt az időszak, amikor elkezdődött a kitiltási botrány is.)

Rendszerszinten húzta le az Orbán-kormány a saját adófizetőit és az amerikai vállalatokat is – legalább is ez derül ki, ha összerakjuk a képet a 2013-14-es időszak amerikai-magyar kapcsolatairól. Ez tette be a kaput az amerikaiaknál, ebből lett a kitiltási botrány. Most pedig újabb korrupciós ügy robbant ki, amiben kiderült:

a Microsoft és a magyar kormánytisztviselők együtt lopták ki a közpénzt közbeszerzéseken keresztül a magyar adófizetők zsebéből. Mindezt a legfelsőbb kormányzati szereplők (Orbán és Lázár) tudtával.  

Ha visszatekintünk a kitiltási botrányra, ott az amerikai cégek robbantották a botrányt. A vállalatok jelezték a különböző hivatalok felé, hogy a korrupció miatt versenyhátrányba kerülnek, most úgy néz ki, hogy a Microsoft egyszerűen összeveszett a kormányzattal Lázár egy arrogánsabb húzása miatt. A Wall Street Journal pedig, ki tudja miért, most írt egy kemény leleplező cikket arról, hogyan ette bele magát a kenőpénzért a magyar kormány számítógépeibe. 

Sokak fülében cseng ismerősen, ahogy az egykori NAV-elnök, Vida Ildikó azt mondja az akkori amerikai ügyvivővel való találkozáskor, hogy „Nem értem, tolmácsot kérek!

 

 

(Vida Ildikó lemondásáról itt írtunk, az interjúnkat a kitiltási botrányt elindító Horváth Andrással pedig itt olvashatja, illetve a rendszerszintű korrupcióról itt írtunk korábban.)

A kitiltási botrány röviden: az amerikai nagykövetség többször tárgyalt 2013-ban az Orbán-kormány különböző képviselőivel az alábbi témákban:

  • a mezőgazdasági áfacsalás,
  • az intézményesült korrupció,
  • a közérdekű bejelentők védelme és
  • a külföldön folytatott korrupt üzelmekről szóló törvény (FCPA) be nem tartása

Mivel nem jutottak sokra az egésszel és akkor indult be az Orbán-Simicska-háború is, ezért az amerikaiak a rendszerszintű korrupcióra válaszolva több kormányzati szereplőt is kitiltottak az Egyesült Államokból, ami egy kifejezetten kemény diplomáciai lépés egy EU-s/NATO-tag országgal szemben.

Az amerikaiakat addig nem zavarta a korrupció amíg ők is jól jártak, mert a Microsoft nem panaszkodott.

A kormányzati eladások felpörgették a magyar Microsoft-cég forgalmát, amit el is ismertek. Az anyavállalat 2015-ben a legjobb leányvállalatok között említette magyarországi vállalkozását. A történet  - a Wall Street Journal cikke szerint – úgy kezdődött, hogy Orbán megbeszélést folytatott Kevin Turnerrel, a Microsoft egyik vezetőjével. A cég ezek után közvetítőkön keresztül Windows-rendszert adott el a magyar kormányzatnak, jó drágáért, a közvetítőknek és a magyar döntéshozóknak pedig a drága eladásokból csurgatott vissza.  

A Microsoft a beszerzőknek diszkont áron adta el a szoftvert, akik a magyar kormánynak már drágán adták tovább, a különbözetet pedig kormánytisztviselők lefizetésére használta fel a vállalat. Vagyis: kormánytisztviselőkkel összefogva, szervezett formában nyúlták le a közpénzt.

Mindenki jól járt, csak a magyar adófizetők nem,

de ez sem a magyar érdekeket annyira védő nemzeti kormányt, sem a multicéget nem érdekelte. A lényeg: nekik dőlt a lé. 

Mint a WSJ cikkéből kiderült, 2016-ban azonben lebuktak, elindult amerikai nyomozás a korrupciós ügyben, ennek eredményeképp magyar leányvállalat négy vezetőjét ki is rúgták az állásából. (Nem önszántukból távoztak, mint ahogy eddig a cég kommunikálta.)

A nyomozásról két éven keresztül hallgatott a Microsoft és az amerikai hatóságok is. A csütörtöki WSJ számolt be arról elsőként, hogy az amerikai igazságügy-minisztérium és a tőzsdefelügyelet eljárást indított a Microsoft ellen, amiben kiemelt szerepe van a magyar szálnak. A Microsoft akár egymilliárd dolláros büntetést is kaphat az amerikai felügyelettől.

A kirúgottak között a WSJ Papp Istvánt, a Microsoft Magyarország korábbi vezetőjét említi, de az ügy sokkal szélesebb kört érintett: vele együtt távoznia kellett a teljes kormányzati kapcsolattartó csapatnak is, illetve a cég négy üzleti partnerével is megszakította a kapcsolatot. (Papp István az ügyről csak annyit mondott, hogy ő a Microsoft-család elismert tagja, és a cég vezetőitől csak pozitív visszajelzéseket kapott.)

A nyomozás és a kirúgások lavinát indítottak el az eseményekben, a cég és a magyar kormányzat pedig összeveszett egymással. Az akkori kancellárminiszter, Lázár János tevékenysége az ügyben:

  • 2017. december 14-i kormányinfóján azt hazudta, hogy a Microsoft üzletpolitikai döntéseihez a kormánynak nincs köze, ahogyan ahhoz sem, hogy a cégnek milyen vitája van egy korábbi magyarországi vezetőjével;
  • Maga mellé vette Sagyibó Viktort, a Microsoft Magyarország korábbi kormányzati üzletágvezetőjét, miniszter biztosnak. (Sagyibó megbízatása egyébként csak most járt le, ahogy felállt az új Orbán-kormány és Lázár távozott, ő is az egyik kulcsember volt a sztoriban.)
  • Papp István szintén az államigazgatásban találta meg a helyét: 2016 szeptemberében a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) üzletfejlesztési elnökhelyettesi székébe került, ahol egészen 2017 áprilisáig maradt. Ezt követően saját tanácsadó cégével kezdett el foglalkozni. A Napi.hu szerint a magyarországi informatikai vállalkozók között ismert tény volt, hogy a Miniszterelnökségnek is dolgozik. A lap kérdésére Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy kormányinfón megerősítette, hogy a 170 milliárdos közigazgatás-korszerűsítési program végrehajtásában segédkezett akkor, mint "a piacot jól ismerő szakértő".

Ezek a lépések, amivel a kormányzati kapcsolattartókat az Orbán-kormny gyakorlatilag kimentette, annyira arrogánsak voltak, hogy a Microsoftnál teljesen kiakadtak. A 24.hu még decemberben írta meg, hogy a cég példátlanul hevesen reagált: felmondta a legnagyobb kormányzati beszállító partnercégek Microsoft-termékekre vonatkozó értékesítési engedélyét, amivel saját üzleti érdekeinek is ártva szinte teljesen felszámolta az éveken át bejáratott értékesítési hálózatát.

Összehasonlításképpen: ugyanebben az ügyben Romániában is nyomozás folyik, amelyben kilenc egykori miniszter érintett, valamint sokéves börtönbüntetéseket és összesen 17 millió eurós vagyonelkobzást szabtak ki - írta a Népszava. A román botrányt az ország történetének legsúlyosabb korrupciójaként említik. A Népszava szerint a vállalat belső vizsgálata más térségbeli országokra is kiterjed, a Microsoft auditorai messze a magyar ügyet tartják a legsúlyosabbnak, és itt számolnak a legtöbb kockázattal.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8214201623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kunzoo 2018.08.25. 12:49:30

No az ilyen ügyekben tudná az ellenzékünk szorongatni Viktor tökeit ehelyett folyamatosan a migrikkel meg a "civilekkel" baszogatja. A választókat azok a témák láthatóan nem érdeklik. A kétfarkú kutyapárt jobb teljesítménytnyújt viccből mint a többiek komolyan.

Toportyán Zsóti 2018.08.25. 12:54:54

@Quercus a gondolkodó: Érdekel valakit hogy sekkfej vagyol?Gondolkodni azt biztos nem tudol.

Ego55 2018.08.25. 12:55:24

Szeretem olvasni az ilyen biztos forrásokból származó cikkeket! Biztos forrásból? FBI? Vagy ki a szösz?

Toportyán Zsóti 2018.08.25. 13:01:29

Ugrott megint a g csuti csüngőhasú maffiacsaládfő imágója,igazi világhíresség lesz tolvajlás ügyileg.

Toportyán Zsóti 2018.08.25. 13:06:43

@kunzoo: Lmp-nek köszönhető hogy nem lett kiseperve Pestről a g narancstolvajsereglet.KGB örök tanuld meg.Ha kell migráncsokat szervez be berlini erőszaktúrára...lomposok is zsebben vannak...ne az ellenzéken keresd azt ami lehetetlen,1-2 milliárdocskával nem lehet politikát csinálni.

Toportyán Zsóti 2018.08.25. 13:09:56

13 000 milliárd van már a g narancsoffshorkkok számláin,nekik a pénz az istenük,magyar ember széles ívben lesajnálva.Hitük szerint akit át lehet vágni azt át is kell,oszt jónapot.

kunzoo 2018.08.25. 13:24:58

@Toportyán Zsóti:
Ez mellébeszélés. Az internet világában kb. 0ft egy jó oldalt szerkeszteni, az aktivisták vidéken osztogassanak szamizdatot. Ha jó témát fogsz meg akkor úgyis veled foglalkozik a sajtó, bekerülsz a hírekbe.

Én pl. Gyurcsányékról semmit nem hallottam. Pedig ők még erősödtek is kicsit a választáson.

peter götz 2018.08.25. 13:34:46

@Quercus a gondolkodó: arról is van valami véleményed,hogy az ország vezetői lopnak,csalnak ,kirabolják a népet?

Zoltan Hazafi 2018.08.25. 13:38:26

@kunzoo: És az elmúlt nyolc év is időszerű - mint mindig, igaz, már nem Gyurcsányról szól.

sZulamith 2018.08.25. 13:39:50

Vida Ildikó vajon hova lett?

(Nem tudom ki hogy van vele, de ezek a mindenhol tapasztalható kiemelt, fehér alapon narancs, v. pirosos betűk nehezen olvashatók, pedig lényeges lenne.)

Bambano 2018.08.25. 13:40:42

Az a baj ezzel a poszttal, hogy ha az objektív igazságot írtátok volna meg, az is negatív lenne a kormányra nézve, csak akkor elegánsabban értétek volna el a célt.

de mivel úgy sikerült megírni, hogy nagyjából minden tényállítás hazugság benne, ezzel egyenlővé tettétek magatokat az origóval meg a 888-cal meg a pestisrácokkal.

hát így nem lesz gengszterváltás, mert cseberből vederbe tökmindegy.

Helga Beauty Salon. 2018.08.25. 13:54:55

Amerika? Az nem az az ország ahol meghekkelték az oroszok a választást? Libsikéim, most számít Amerika véleménye, ahol szerintetek egy hülye az elnök?
Ez a mondat a posztban pedig fenomenális!"Az amerikaiakat addig nem zavarta a korrupció amíg ők is jól jártak, mert a Microsoft nem panaszkodott."
A becsület is relatív dolog arrafelé?

kunzoo 2018.08.25. 14:05:36

@Toportyán Zsóti:
A szocik magukat intézték el. Megbuktatták a saját jelöltjüket. Akkor minek jelölték? A jobbik összeállt Simicskával, hieltelenítve saját magát. Ezen már nem rontott sokat az LMP. Szerintem lett volna b terv arra az esetre ha nincs kétharmad. Átültettek volna valakit magukhoz, vagy valamelyik képviselőt rávettek volna hogy legyen független, kisvárosa kapott volna fejlesztési lóvét cserébe velük szavaz.

Ez a nemlettvolnakétharmadhanincsazlmp azt bizonyítja hogy nincs kreatív gondolkodás az ellenzéknél, nem tudnak az ellenfél fejével gondolkodni.

H3rold 2018.08.25. 14:13:24

Az Orbán-Simicska háború 2015-ben indult, nem 2013-ban.

H3rold 2018.08.25. 14:19:47

@Toportyán Zsóti: Már világhíresség most is.

Tobruk 2018.08.25. 14:29:12

Szeretném ha valamelyik fidesztroll még bedobnà azt is ellenèrvkènt hogy Polt Peti saját maga vizsgalta ki az ugyet,de mivel nem talált semmi torvenytelent, nincs is ügy. +Amerika amugy is hulye, és verik a nègereket is

alöksz róz 2018.08.25. 14:30:38

@Toportyán Zsóti: mert te, a nagytudású ballib, te aztán tudsz gondolkodni :D :D

egetverő faszságokat hiszel el és reklámozol, erre vered itt magad?

taga20 2018.08.25. 14:35:28

@alöksz róz: nem is mondtad haver, hogy az erdész a csajod, me úgy véded, mintha dugnátok!:)))

alöksz róz 2018.08.25. 14:40:05

@taga20: velem itten ne kezdjél el csetelni, roki

morpho 2018.08.25. 14:41:09

@kunzoo: "azt bizonyítja hogy nincs kreatív gondolkodás az ellenzéknél"
Nem! Ez azt bizonyítja, hogy nincs ellenzék. Az LMP meg még ellenzéknek sem akar látszani.

alöksz róz 2018.08.25. 14:46:10

"Az amerikaiakat addig nem zavarta a korrupció amíg ők is jól jártak, mert a Microsoft nem panaszkodott." - amúgy meg ennyi. csak azt nem értem, mi ebben az újdonság? a nagy cégek megveszik a döntéshozókat, így megy már régóta. csak nekik még titkolniuk se kell.
az amerikaiakat a diktatúra, elnyomás, emberi jogok semmibevétele, terrorizmus stb. se zavarja sehol a világon, amíg ők jól járnak vele

taga20 2018.08.25. 14:46:31

@alöksz róz: mi az anyád van az ecsettel zombi?

Helga Beauty Salon. 2018.08.25. 14:47:54

@Tobruk: Polt Peti saját maga vizsgalta ki az ugyet,de mivel nem talált semmi torvenytelent, nincs is ügy. ......

A vesztegetés olyan bűncselekmény, amiben mind a két résztvevő büntetendő! Jó, itt eltussolta a Polt. Amerikában mi lett az eredmény faszfej?

Punxsutawney Mormota 2018.08.25. 16:25:47

@Helga Beauty Salon: Kérj egy tolmácsot, ostoba bértollnok! :D

Magentax 2018.08.25. 17:35:26

@Helga Beauty Salon: Főnököd pedig nagyon nxalja a seggét. Vigyázz, miket firkálsz...

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.25. 18:10:19

"... kérdésére Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy kormányinfón megerősítette, hogy a 170 milliárdos közigazgatás-korszerűsítési program végrehajtásában segédkezett akkor, mint "a piacot jól ismerő szakértő"."

Hát ha Lázár saját szájával mondta, hogy piacot jól ismerő szakértő, akkor biztosan ezért engedték a 170 milliárdos program végrehajtásának közelébe, mert Lázár is ismerte. Közelről, és nem hallomásból.
Csak az nem érteni, hogy mit szakértett, talán tudta, hogy melyik piacon ki a don?;D

neko1967 2018.08.25. 18:38:17

@Helga Beauty Salon:
"Kedves" fidessnyik/bolsevik munkásőr!

Igen, számít az USA véleménye! Igen, egy hazudozó szemétláda a vezetőjük, ennyiben hasonlít a két állam egymásra, de ennyiben ki is merül a hasonlóság! Az USA-ban köztisztviselők pont most szorongatják a narancs-fejű bizalmi embereinek a tökét, hogy énekeljenek a "Mr. President" viselt dolgairól!

Ez természetesen itt lehetetlen!

rallus 2018.08.25. 20:00:21

@neko1967: Majd ha Trump beáll a sorba és nem akadályozza a leggazdagabbak további gazdagodását, akkor hoznak egy döntést, hogy a félredugás nem számít nemi aktusnak és kész! Láttunk már ilyent! Aztán ha mégsem ért a "szép szóból", mint Kennedy, akkor lelövik az utcán, mint egy kutyát... Ez a szép a demokráciában!

zsindekksz ISIS Al Qaida mind CIA projekt 2018.08.25. 20:42:56

Hiba volt Májkroszoft terméket venni, mivel az Ed Snowden óta tudjuk-
minden billenytűleütést automatikusan küld az NSA- nek.

Íme a félelmetes orosz hekkerek, akik mindent feltörnek:

linkbun.ch/087v0

taga20 2018.08.25. 21:26:29

@zsindekksz ISIS Al Qaida mind CIA projekt: bazdmeg, puska kellett vona!:)))

www.youtube.com/watch?v=NMzZGGKOQYI

az olyan szutykok, mint te, miért nem basszák meg a mészaroslölöt!?

zsindekksz ISIS Al Qaida mind CIA projekt 2018.08.25. 21:47:00

@taga20:

Mi a bajod szutyok, te látens buzeráns?
Ámeriká Gazdád nagyon harcol értetek buzeránsokért, még szivárványszínben a seregbe is bevonulhatsz, a többi LMBTQXYZ kutya- macska közé.

Ámeriká Gazdádról, még:
www.magyarmenedek.com/products/13987/Amerika_alszent_haborui_-_F__William_Engdahl.htm

taga20 2018.08.25. 21:51:14

@zsindekksz ISIS Al Qaida mind CIA projekt:

haver ne hagyd abba! iszom szavaidat. te jobb vagy mészaroslölönél is!:)))

ÉÉN VAGYOKH AZZ __ A GYÚRCSÁÁNY! 2018.08.25. 22:09:55

@zsindekksz ISIS Al Qaida mind CIA projekt: Nézze uram!
Kár a klaviatúrát koptatni. @taga20: nem ér annyittt. Egyáltalán taga20-ra kár az időt pocsékolni. Ismerem taga20-ath. Az én emberem. Nekem feltétel nélkül teljesít mindentth. Azt mondom neki szopjon le, ő feltétel nélkül leszopph. Taga20 egy agyhalott droid. Tuggya? Nem érdemes őt okítani. Nem jut el a tudatáig. Mert neki az nincs.

morpho 2018.08.25. 22:16:00

@Én vagyok Gyurcsány Ferenc: Te egyébként miért reklámozod itt, hogy meleg vagy? Szerintem ez magánügy és nem tartozik senkire!

taga20 2018.08.25. 22:16:53

@Én vagyok Gyurcsány Ferenc: ha van valaki akit tényleg utálok a virtuális világban, mint récsöl pujájának szaros pelenkáját, akkor az te vagy droid, aki fleto álarcát ölti magára.

mi van retek, a subbán telibe vertek és most vagánykodsz? döbbenet, hogy van olyan ember, mint te, aki előadja, hogy ő fleto. és hónapokon keresztül így pózolsz.

haver, szerintem mennyé sürgősen orvoshoz, mielőtt kinyírod a családod, ha van.

taga20 2018.08.25. 23:49:46

egyébként ez a bűnözőnek kinéző tárgy mit csinál a klaviatúrával? me értelmes ember ilyet nem csinál a billentyűkkel!

és ez a fogyatékos a miniszterelnök?

remélem nem magyarországban!:)

:(

Helga Beauty Salon. 2018.08.26. 07:24:50

@Csepp a tengeriben: Nagy az isten állatkertje
És alacsony a kerítés!

Európai téridő 2018.08.26. 09:16:40

A szerző annyire örülne egy ilyen kitiltásosdinak? Vagy csak továbbra is robbantgatja a vagonokat, mint Pása bácsi a brjanszki erdőben?

AveCaesarVavan 2018.08.26. 09:38:42

@Európai téridő: Miért ne? Aki nem tud a játszótéren viselkedni, annak ott nincs helye. Kábé ennyi. Attól, hogy Viktorka üvölt, hogy "én otthon a saját jácccóteremen ojjan magasra dobálom a homokot, amijjenre csak akkkkkarom", még nem ok arra, hogy ezt mások játszóterén is megtehesse.

A horvátok például zokon vették, hogy Rühellke királykisasszony úgy viselkedett náluk, mintha otthon lenne

Európai téridő 2018.08.26. 10:08:21

@kunzoo: A Microsoft-termékek a domináns helyzettel visszaélve túlárazottak. Ha a hazai bagázs diszkont-nagyker-áron kapta meg és a cég "szokásos" árképzése nyomán a kisker, vagy a dömping-ár még így is magas haszonkulccsal járt, akkor most mi a faxért hőbörögnek? Trumpék tudnak erről az amcsi bepróbálkozásról?

taga20 2018.08.26. 10:58:53

@pensament: te hülye vagy móricka?:)))

ÉÉN VAGYOKH AZZ __ A GYÚRCSÁÁNY! 2018.08.26. 11:16:03

@morpho: Nézze!
Onnantól hogy rendszerességgel kimegyek a melegfelvonulásra, már nem magánügy. Joga van mindenkinek tudni. Molnár Csabival rendszeresen kúrjuk egymást. És?

ÉÉN VAGYOKH AZZ __ A GYÚRCSÁÁNY! 2018.08.26. 11:18:56

@taga20: :-) (ingatom a fejem) :-))
Ejnye taga, ne tagadd ami köztünk volt. :-)))

Európai téridő 2018.08.26. 20:17:28

@AveCaesarVavan: Olvasd el a Bayert, neki is feltűnt, hogy a 4 fénykép meglehetősen hiányos, a szóbeli kieg. pedig nem igazán hihető.

Tangooo 2018.08.27. 11:00:02

Lassan ki lehetne írnotok, hogy "A jereváni rádió jelenti"
süti beállítások módosítása