B1 blogcsalád



A lengyel bírák beintenek a hatalom önkényének, mint ahogy idehaza a migránsok első számú ügyvédje is

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. augusztus 21. - Szelestey
  • Az unió csak nehézkesen tud úrrá lenni a migráció okozta politikai válságon, eközben populista krakélerek gátlástalanul uszítanak, szóval még rosszul is elsülhet a dolog.
  • Te is lehetsz migráns és akkor jól jöhet, hogy vannak emberi jogaid.
  • Orbán Viktor egyelőre nem szeretne kilépni az Európai Néppártból, ezért udvariasan elhárította Bannon destruktív ajánlatát.

Washington Post

washington_post_1.jpg

Lengyelországban a bírák túlnyomó többsége bojkottálja a Legfelsőbb Bíróságon meghirdetett helyeket, mert úgy látja, hogy a 44 hely azért ürült meg, mivel hatalom meg akarja szerezni az ellenőrzést az igazságszolgáltatás fölött. Pedig elvileg a szakmai pályafutás csúcsát jelenti, ha valaki be tud kerülni a testületbe, ám az érintettek többsége úgy gondolja, hogy a kormány a három éve tartó nyomás eredményekért saját vazallusaival, illetve opportunistákkal akarja teletömni az LB-t. Az aktív és passzív tiltakozók nem hiszik, hogy ily módon megakadályozzák a kinevezéseket, ám nem kívánják a nevüket adni ahhoz, ami szerintük a hatalmi ág függetlenségének a végét jelzi. A 10 ezer bíróból csupán 70-en adtak be jelentkezést, azoknak is a többsége a legalacsonyabb szintű helyi bíróságoktól, vagyis a legjobbak távol maradnak. A lap megjegyzi, hogy Lengyelország az utóbbi években Magyarországgal együtt a tekintélyelvűség felé fordult.

A bírálók szerint a reformmal a Jog és Igazságosság szabad kezet kap, hogy a szocialista időkhöz hasonlóan irányítsa az országot, még a jövő évi választásokat is meghamisíthatja. Ahogy egy bíró elmondta, igazából visszaáll az egypártrendszer. A változások legnagyobb gátja minden bizonnyal az EU. A lengyel Legfelsőbb Bíróság az Európai Bíróságtól kért közbeavatkozást, miután a kormány idő előtt tucatjával küld nyugdíjba bírákat. De az még évekig tarthat, amíg az unió lép, a változásokat viszont már a következő hetekben keresztülverik. Közben a hatalom által felállított Nemzeti Igazságszolgáltatási Tanács egyik tagja azzal vádolta meg a szakmát, hogy az megfélemlíti tagjait, ezért kevés a jelentkezés.

FT

financial_times.jpg

A kommentár arra figyelmeztet, hogy az EU csődöt mondhat a migráció miatt, mert míg az unió közös politikát igyekszik kialakítani a kérdésben, azalatt nacionalista politikusok felkorbácsolják az előítéleteket. Az elemzés rámutat, hogy az érkezők számát tekintve nincs válság, de az a megállapítás már nem igaz, ha azt nézzük, hogy a kérdéskör milyen hatást gyakorol a földrészre. Sőt, nagyon is súlyos a helyzet és nem látszik, hogy a közeljövőben enyhülne. A nemzeti azonosságról és az iszlám helyéről zajló mérgező, megosztó vitákban jelentkezik. Fellendíti a szélsőjobbos pártok népszerűségét, illetve jobbra tol középjobbos erőket.  Egyúttal gerjeszti a bizalmatlanságot a Nyugat és bizonyos közép-kelet-európai államok között. Megbénítja az unió reformját, ugyanakkor árt a szervezet külső tekintélyének.

Az indulatok indokolatlannak tűnnek, hiszen a világban jó 68 millió menekült van, közülük Európába alig 60 ezren keltek át az idén a Földközi-tengeren. Tavaly pedig összesen nem egészen 120 ezren. A kontinens lakosság durván 510 millió. Viszont a három évvel ezelőtti roham rávilágított arra, hogy a tagok kormányai képtelenek egyezségre jutni a menedékkérők elosztásáról és ez azóta is így van. Ám ez politikai válság. A földrész lakosságának 38 %-a a bevándorlást tekinti a legfőbb gondnak. A legelutasítóbbak a csehek, a magyarok, a litvánok és a szlovákok. Megbocsáthatatlan, ahogyan egyes vezetők a saját politikai tőkéjüket kovácsolva szítják a migránsellenes érzelmeket, nyernek választásokat és erősítik hatalmukat. Nyugaton ujjal mutogatnak Orbánra és Kaczynskira. De vannak hasonló példák jó pár nyugati országban is.

Amit Brüsszel eddig tett a helyzet kiegyensúlyozására, az édeskevés. A bevándorlás-ellenes demagógia az európai politika szerves része lett. Ez nem egyszerűen mérgezi a légkört és akadályozza a megoldást, hanem fokozza a kockázatot, hogy az EU-t felkészületlenül éri a legközelebbi nagy menekültáradat.

OZY

 zy.png

Az amerikai hírportál azt latolgatja, vajon átvészelheti-e Kovács Tímea a menekültek ügyvédjeként a Soros Györgyre irányuló kereszttüzet. Merthogy a jogásznő pontosan olyasvalaki, akire a mind inkább nacionalista magyar kormány a „Stop, Sorost” szabta, miután az országból indult el Európába a bevándorlás-ellenes, populista láz, ami Londontól Berlinig mindenütt megremegtette a politikai alapokat. De a következmények a magyaroknál a legkeményebbek, mert Orbán Viktor úgy állítja be, hogy megvédi a nemzetet a külföldi fenyegetéstől. A hatalom most fokozza erőfeszítéseit, hogy érvényt szerezzen az új jogszabálynak, pedig évtizedeken át örömmel látta a Nyílt Társadalom Alapítványt. Kovács Tímea azt mondja, a tömegtájékoztatás és a politika olyan képet fest, mintha az országnak nem is lenne más gondja.  

A Political Capital egyik elemzője szerint a törvény célja leginkább az, hogy elhallgattassa az ellenkező hangokat. Hiszen alig jönnek migránsok, ám az már más kérdés, hogy mi lesz az ügyvéddel, aki az ilyen embereknek segít. Hogy megpróbálják visszanyomni, az a jelek szerint nemigen érdekli a 45 éves asszonyt. Úgy jellemzi a helyzetet, hogy az olyan, mint a szocializmus vége felé: ha kinyitod a szádat, megnézheted magad, mert rád támadnak. A Fidesz választási sikere óta megszaporodtak az ilyen akciók a civilek ellen, ám Kovácsot nem érdeklik az ilyesfajta hírek. Ám félő, hogy célpont lesz az új szabályozás alapján, főként mivel sokat szerepel a sajtóban. Azon kívül előnyben részesíti a személyes találkozásokat az ügyfelekkel és kitudódott, hogy a magyar kormány nemrégiben egy izraeli céget bérelt fel, főként Sorossal kapcsolatban álló civilek lejáratására. A hangfelvételeket a Fidesz felhasználta tavasszal, a kampány hajrájában.

A jogászt az aggasztja, hogy egy sor ember agyát megfertőzte a záporozó migránsellenes hivatalos retorika. Ezeknek az embereknek azt üzeni, hogy bárkiből lehet menekült, de akkor is vannak emberi jogai. Ezt sokan megtapasztalták 1956 után. Szóval az ilyesmi mindenkivel megeshet.

Le Monde

le_monde.jpg

Akadályokba ütközik Steve Bannon terve, hogy egyesítse az európai szélsőjobbot, mert a populista pártok többsége szkepticizmussal fogadta az ötletet. Pedig Trump volt tanácsadója az utóbbi időben szinte mindenütt felbukkant, Rómától Londonig, Budapesttől Prágáig. Olyan radikális figurákkal találkozott, mint Le Pen és Orbán Viktor. Azt célozta meg, hogy az euroszkeptikus erők legalább a mandátumok egyharmadát hódítsák el az Európai Parlamentben, mert így meg tudják bénítani az egész szervezet munkáját. Csakhogy ez cseppet sem ígérkezik könnyűnek. Az érintett svéd, dán és finn pártok már meg is köszönték a lehetőséget. Ausztriában és Németországban vegyes volt a fogadtatás. A hatalmon lévő ultrakonzervatív erők a magyaroknál és a lengyeleknél is ráléptek a fékre. Orbán azért, mert nem szeretne szakítani az EPP-vel, így sok sikert kívánt Bannon vállalkozásához. A reakció csupán Le Penék részéről volt szívélyes.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy az új alapítvány, amelyet a Soros-féle Nyílt Társadalom ellenpólusának szánnak, honnan veszi majd a pénzt. Az biztos, hogy annyit sosem tud majd felmutatni, mint a rivális. Mindenesetre a ’Mozgalomnak’ egyelőre honlapja sincs és a Facebookra sem jelentkezett be. Irodáját az egyik vezető brüsszeli lakásába jelentették be, bár már elhangzottak olyan kijelentések, hogy lesz képviselete Budapesten, Londonban, Rómában és Varsóban. A szeptember elejére beharangozott nagy sajtótájékoztatót a hónap közepére halasztották.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4714192429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megdobbent 2018.08.21. 06:06:14

Koszi Szelestey Lajos, csak igy tovabb! :)

werecke 2018.08.21. 08:06:18

A lengyel bírók is ugyanahhoz a szabadkőműves páholyhoz tartoznak mint a hazai jómadarak. Csak visítsanak bátran !

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.21. 08:28:57

@werecke: "A lengyel bírók is ugyanahhoz a szabadkőműves páholyhoz tartoznak mint a hazai jómadarak."

Minden fasz összeesküvés elméletet beszoptok, mivel a geci beetet titeket. :))

Toportyán Zsóti 2018.08.21. 21:22:31

@werecke: Neked is visítni kéne mikor gazdád focicsapata migráncsokat foglalkoztat magyar emberek helyett,elszarva 100 milliárdokat,az államadósság mög csak nő...
süti beállítások módosítása