B1 blogcsalád



Bannon összeborulása Orbánnal: együtt teszik tönkre az EU-t

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. augusztus 20. - Szelestey
  • Sokat akar a szarka: Orbán és Bannon románca illúziókra épül;
  • Mit keres még Magyarország ez EU-ban, amikor legázolja a tudomány szabadságát (is)?
  • Az SPD vezetője az unió ellenségének nevezte Orbán Viktort.

bannon_1.jpg

New York Times

new_york_times.jpg

Steve Bannonnak újabban a szélsőjobbos Orbán Viktor a legjobb barátja Európában, csak kérdés, mennyire lesz sikeres ez a különleges kooperáció. Ezt feszegeti napjaink egyik legtekintélyesebb politológusa. Ivan Krasztev, a szófiai Stratégiai Tanulmányok Központjának vezetője cseppet sem tartja meglepőnek, hogy Trump volt fő tanácsadója felbukkant a kontinensen, hiszen errefelé mostanában lehet kavarni, bujtogatni. Bannon nagyra becsüli a magyar kormányfőt és próbál segíteni neki. Ugyanakkor Orbán a jövő évi EP-választásokat meglovagolva igyekszik olyan változásokat előidézni, illetve annyira romboló lenni, mint az amerikai elnök. Bannon új alapítványa politikai elemzésekkel, közvélemény kutatásokkal, illetve stratégiai támogatással kívánja szolgálni az euroszkeptikus pártok javát, és pontosan ez az, amit a magyar kormány is tesz az utóbbi években. Lásd a szlovén és a macedón kampányt.

A két politikus között igen sok a hasonlóság, így misszionárius küldetéstudatuk van, érdeklik őket az eszmék, megszállottan foglalkoztatja őket a Nyugat általuk vélt szellemi válsága. Ezzel párhuzamosan mindkettő duzzad az önbizalomtól és a tettvágytól. De igazából nem csak az hozza össze őket, hogy megsemmisítendő ellenfélnek tekintik az EU-t, hanem az is, hogy úgy gondolják: a populista lázadásból kulturális forradalom nőhet ki, sőt, annak is kell kinőnie. De taktikai okokból szintén összeszűrik a levet, mert Orbán azt várja Bannontól, hogy az majd segít meggyőzni az európai populistákat: egy kis keleti ország első embere lehet a mozgalom nem hivatalos vezetője. Ily módon pedig ő lehet Trump bizalmasa a kontinensen.  Az együttműködés további előnye, hogy Bannon jelenléte elháríthatja a gyanút a szélsőjobb feje fölül, mármint hogy az csupán Putyin bábja az unió szétzúzására. Végül pedig hasznos lehet a tanácsadó tapasztalata a szervezésben és a hagyományos sajtó elleni háborúban.

Orbán úgy gondolja, hogy a választásokból népszavazást csinál a migráció és az iszlám ügyében, ám ez cseppet sem lesz könnyű. Bannon révén ugyan megüzenheti az európaiaknak, hogy csakis a szélsőjobb látja jól a bevándorlás veszélyeit. Csakhogy itt jönnek be a képbe a gátló tényezők. Így az, hogy lehetetlen feladatra vállalkozik, aki egyesíteni akarja a szélsőjobbot, olyan sok ponton különbözik az idetartozó pártok véleménye. Már a Bannon által meghirdetett „Mozgalom” is ellentéteket kelt soraikban. Abban is téved a két cimbora, hogy majd az európai választás megadja a lökést terveik valóra váltásához, mert a felmérések azt mutatják, hogy a populizmus felemelkedése sok helyütt mozgósított az EU mellett. Orbán részéről tanácsos volna emlékezetébe idézni, hogy Bannon egyáltalán nem mindig győz. Szóval bármennyire is fura, de Európa hívei örülhetnek, hogy a tanácsadó megjelent errefelé. 

 

Die Welt

die_welt.jpg

A konzervatív lap úgy látja, hogy a gender tanulmányok örve alatt Orbán Viktor körmönfontan gondolta ki a legújabb támadást a balliberálisok ellen a kultúrában, a tudományban és az oktatásban, de a fő célpont a CEU. Emellett Magyarországon jól megfigyelhető, miként választja egy szabad társadalom önkéntesen az utat, amely a szabadság hiányához vezet. Az újabb fideszes választási győzelem birtokában olyan kor fenyeget, amelyben uszítanak az idegenek ellen, antiszemita hadjáratokat folytatnak, megsértik az EU alapszerződését és megvetik a tanszabadságot. A hatalom nagyon ügyesen tervelte ki, hogy leállítja a gender szakok finanszírozását, de a lépés frontális támadás a kutatás és a tanítás függetlensége ellen. Mert a liberális demokráciában az egyetemek dolga eldönteni, hogy mit oktatnak.

Csakhogy az Orbán-kormány szemében a felső szintű tanintézetek már így is a nyugtalanság fészkének számítanak, mármint hogy onnan indul ki az elit dekadenciája és hatja át a társadalmat a liberalizmus. A kampánytól különösen sokat szenved a Közép-Európai Egyetem, amelynek rektora úgy nyilatkozott az újságnak, hogy állandó akadályokat kell leküzdeniük, mégis 1600-an iratkoztak be hozzájuk a most induló tanévre. 10 új tanáruk is lett. Ki akarnak tartani Budapesten, de ezzel együtt már kidolgozták a szükségtervet, hogy átmenetileg Bécsbe költöznek át. A berlini önkormányzat illetékes tanácsosa teljességgel elfogadhatatlannak nevezi, hogy egy egyetem nem működhet szabadon. A német Rektori Konferencia volt elnöke érti, hogy a CEU maradni kíván, noha a magyar kormány alattomos módszereket vet be. Ám mint mondja, komolyan fel kell tenni a kérdést, hogy lehet-e az EU-tagja egy olyan ország, amelyben ennyire semmibe veszik a tudomány szabadságát

Ignatieff is azt szeretné, ha a CDU-CSU foglalkozna ezzel a dilemmával, Merkelt is beleértve, miután semmiképpen sem érthetnek egyet Orbán demokrácia-felfogásával. De Seehoferrel az élen a keresztény szociálisokat is úgy ismeri, hogy azok a tudomány szabadsága mellett állnak ki. Arról az igényről pedig, hogy magyar miniszterelnök magáénak akarja Európában a kereszténydemokrata örökséget, az igazgató úgy gondolja, hogy a kancellárnak nagyon is végig kell gondolnia, kisajátíthatja-e a magyar vezető ezt az örökséget.  

 

Der Standard

der_standard.jpg

A német szociáldemokraták az eddiginél határozottabban szándékoznak fellépni a jobboldali populisták ellen a jövő májusban, amikor az Európai Parlament új képviselőiről dönt a tagállamok lakossága, mert nagyon sok olyan vezető van hatalmon, aki szét akarja verni az EU-t. Erről az SPD elnöke beszélt és mindjárt néven nevezte Orbán Viktort, illetve Salvini olasz belügyminisztert. Nahles úgy fogalmazott, hogy Németországot Európa-ellenes erők veszik körül. Kiemelte, hogy a világossá kell tenni, milyen értékek forognak kockán. A menekültpolitikában több realizmust és világosságot sürgetett, azonban a negatív érzelmek bujtogatása nélkül. Arról is beszélt, hogy a német hatóságok jelenleg olyanokat toloncolnak ki, akik beilleszkedtek, dolgoznak, illetve tanulnak, és a szaktudásukra szükség volna. Nekik esélyt kellene kapniuk arra, hogy maradhassanak és azt ígérte, hogy ennek a pártja érvényt is fog szerezni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3814190613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2018.08.20. 08:20:07

Lajos, egyre vadabbakat vizionáltok! És milyen szép lenne, ha ezek a nyugat-mucsaröcsögei nagyokosok magyar eredetiben olvasnák, mondjuk a Mandinert.

kertészfijjú 2018.08.20. 09:16:43

De szép,hogy egyszer Putyin szolgája,aki szétzúzza az EUt ,aztán Trump bizalmasa.El kéne dönteni melyiktől rettegjünk.A tudományt meg hagyjuk is,ez a genderszak tényleg csak 20 embert érdekel.Nem az evolúció elméletet dobták ki az ablakon...

F1 L M 2018.08.20. 11:02:49

Az EU-t már nem kell tönkretenni.

taga20 2018.08.20. 11:03:16

@Quercus a gondolkodó:

a geci és bandája, veled együtt, ti mikor fogtok már eltakarodni fagyöngy?

F1 L M 2018.08.20. 11:09:31

Ezt kétszer lehozni más címmel.
Nehéz eldönteni mit hazudj.

Bryan élete 2018.08.20. 12:26:58

Attól nem kell félni, hogy a pocakos tartósan kereszténydemokrata akar lenni. Volt ő már minden, ifjúkommunista, liberális, jobboldali, populista, szélsőjobbos, csak még akasztott ember nem.

Tangooo 2018.08.20. 12:48:24

"Az SPD vezetője az unió ellenségének nevezte Orbán Viktort."
Ez is bizonyítja az anyag-megmaradás elvét: hiába cserélnek le egy pártvezetőt, az utód pontosan akkora barom, mint elődje volt.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.20. 13:27:15

@Tangooo: "hiába cserélnek le egy pártvezetőt, az utód pontosan akkora barom, mint elődje volt. "

Nem volt elődje a csúti gecinek. Ez nem egy másik barom, ez ugyanaz a hazaáruló barom.

Tangooo 2018.08.20. 13:55:47

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Az alkalmatlanokat cserélgetik ugyanolyan alkalmatlanra. (Ne beszélj félre!)

LKerekes 2018.08.20. 15:07:50

Azért a V4, Olaszország, Ausztria, USA...nem semmi. Nagyon fáj a liberális ellenzéknek, hogy egyetértenek velünk.
Na, gondolkozzatok már el, hogy miért nem szavaznak rátok a normális emberek!

taga20 2018.08.20. 15:09:51

@pensament:

"0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."

titeket valahol tenyésztenek? felcsúton a mészaroslölö disznóhizlaldájában?

taga20 2018.08.20. 15:13:08

@LKerekes: "a normális emberek!"

laci, te vagy a normális ember? édesfaszom, te olyan fasz vagy, mint németszilárd és kósalala együtt!

Helga Beauty Salon. 2018.08.20. 20:25:15

cseppet sem tartja meglepőnek, hogy Trump volt fő tanácsadója felbukkant a kontinensen, hiszen errefelé mostanában lehet kavarni, bujtogatni.

Persze csak Sorosnak! Értem? Ha más csinálja más céllal, az mocskos szemét gazember!
süti beállítások módosítása