B1 blogcsalád



Tévedés volt meghívni Magyarországot a vallásszabadságnak szentelt washingtoni konferenciára

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. augusztus 19. - Szelestey

• Mi keresnivalója van a mostani Magyarországnak az emberi jogokról, vallásszabadságról szóló értekezleten - kérdezi a New York Times vezércikke

• A populisták csupán új arcokat adnak az elkoptatott, Európa-ellenes ideológiához, de a mérhetetlen kockázaton kívül semmi érdemit nem látni részükről

• Sziget: a csodák napjai

New York Times

new_york_times.jpg

A vezércikk különösnek tartja, hogy Magyarországot is meghívták nemrégiben az amerikai Külügyminisztérium által rendezett háromnapos washingtoni konferenciára, amely azzal foglalkozott, hogy lehetne terjeszteni a vallási türelmet a világban. Az elemzés szerint a magyar részvétel ellentétben állt a tanácskozás meghirdetett elvével, mármint a jogra épülő egyenlőséggel. A tekintélyelvű Orbán Viktor ugyanis a demokráciából a nacionalizmusba és az iszlámellenességbe fordította át a keresztény többségű országot. Az egyik tengerentúli vallási vezető mégis dicsérte a magyar kormány szerepvállalását az üldözött keresztények védelmében.

De a fő baj az az értekezlettel, annak minden jó szándéka ellenére, hogy a Trump-adminisztráció odahaza az evangélikus kereszténység amerikai változatát nyomatja, ráadásul amit bevándorlást és a külpolitikát illetően  csinál, az meghazudtolja, hogy fontosnak tekinti a vallási jogok szavatolását. További gond, hogy a Fehér Ház csak akkor kéri számon az emberi jogok betartását, amikor annak megsértői az USA ellenfelei, lásd Iránt, Észak-Koreát és Kubát. Szaúd-Arábia, Egyiptom és a Fülöp-szigetek esetében viszont elnézi a visszaéléseket. Arról a gyalázatos gyakorlatról nem is beszélve, hogy elválasztják szüleiktől a bevándorlók gyerekeit, továbbá, hogy az Egyesült Államok támogatja a szaúdiak háborúját Jemenben, noha az humanitárius katasztrófához vezetett. Szóval ezek a példák nem éppen azt támasztják alá, hogy az elnök a tolerancia és az emberi jogok mellett van. Utóbbiakat sokkal szélesebben kell értelmeznie, ha tényleg elő akarja mozdítani a vallásszabadságot.

Guardian

guardian.jpg

A kommentár a legújabb Európa-ellenes trükknek nevezi, hogy az olasz kormány szélsőséges tagjai politikát kevernek a genovai tragédiába, de úgy gondolja, hogy az EU most is lenyomja majd azokat, akik elutasítják. Mindenesetre sokatmondónak tartja, hogy a szélsőjobbos olasz belügyminiszter már akkor az EU-t tette felelőssé a hídomlásért, amikor még javában emelték ki a holttesteket a romok alól. Ám ő is csak a régi iskolát testesíti meg: megoldást nem ajánl, ehhez képest égbekiáltóan cinikus. Viszont azt is jól mutatja a megnyilvánulás, hogy milyen könnyű Brüsszelt vádolni, ha bármi rossz történik, ráadásul ilyen szörnyűség, viszont nem kapja meg a kellő dicséretet, ha jól sülnek el a dolgok.

Az eurofóbiában nincs semmi új, már Leninnél felbukkant. Fontos jellemzője a németellenesség. De nem igaz, hogy Kelet-Európában a menekültválság adta volna meg hozzá az indító lökést. Minderről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, miközben az újságok szalagcímei azzal vannak tele, hogy mit művelnek a populisták, Salvinitól Orbánig. Nem beszélve Bannonról, aki éppen azon ügyködik, hogy összeurópai Soros-ellenes mozgalmat segítsen életre. Az EU elutasítása azonban jóval megelőzte a mostani populista hullámot. Csak az arcok újak, de az ideológia régi. A derűlátóak hivatkozhatnak arra, hogy az unió csak felállt, ennyi belső ellenerő dacára, úgy hogy a mostani bajokon is túl fog jutni. Továbbá, hogy az eurofóbok érdemi alternatívát nem kínálnak, csupán annyit, hogy ugrani kell a semmibe.

Independent

independent.jpg

Teljesen elragadottan tért haza a Szigetről a lap munkatársa, pedig nem is töltött ott egy egész hetet, csupán négy napot. De hát így is minden napra jutott egy-egy nagy név, köztük jelen idők két legnagyobb világsztárja: Kendrick Lamar és az Arctic Monkeys. De elszalasztotta pl. Lana Del Reyt. Ám ezzel együtt csodásan különleges időt töltött a fesztiválon, amelynek a légköre még a fellépők névsoránál is különb, noha az idén szerepelt a Gorillaz is. De nagyon sokat számítottak a különleges színházi csemegék, köztük a Famefatal, az LGBTQI-csoport, amelynek tagjai a világ minden tájáról verődtek össze. Az ilyen produkciók teszik teljesen egyedivé a rendezvény-sorozatot, és a Sziget tele volt velük. A lényeg persze a zenei kínálat, főleg a húzónevek, azok közé csak DJ Kygo nem illett bele. De a fináléban az Arctic Monkeys kárpótolt az esetleges csalódásért. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr914189239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elismert felhasználó 2018.08.19. 09:43:28

"További gond, hogy a Fehér Ház csak akkor kéri számon az emberi jogok betartását, amikor annak megsértői az USA ellenfelei, lásd Iránt, Észak-Koreát és Kubát. Szaúd-Arábia, Egyiptom és a Fülöp-szigetek esetében viszont elnézi a visszaéléseket. Arról a gyalázatos gyakorlatról nem is beszélve, hogy elválasztják szüleiktől a bevándorlók gyerekeit, továbbá, hogy az Egyesült Államok támogatja a szaúdiak háborúját Jemenben, noha az humanitárius katasztrófához vezetett."

A vezércikkel ellentétben én azt tartom különösnek, hogy a New York Times-nak csak most tűnt fel az USA ezen gyakorlata.
Jó reggelt!

Európai téridő 2018.08.19. 10:10:27

Miért is vett részt hazánk azon a washingtoni kongresszuson? Mert a vallásokról esett ott szó, és mert az iszlám "ideológia" elmaradott, trükkös és (élet)veszélyes voltáról újólag fel kell homályosítani azokat, akik még a felhomályosulás korának eszméi közül máig nem ismerik fel azokat, amelyek téveszmének bizonyultak, inkább ámítják önmagukat.

elismert felhasználó 2018.08.19. 12:18:27

"Egyiptom elnöke aláírta azt az új törvényt, mely révén a jövőben az állam elhallgattatja a neki nem tetsző honlapokat. A kormány korlátozhatja az elérhetőségét az olyan honlapnak, amely a hatóságok szerint veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra vagy a gazdaságra."

b1blogfriss...

FCUK29 2018.08.19. 12:55:54

iszlámellenes lett az ország? ezt hol szopta a NYT? dehogy vagyunk iszlámellenesek, nagyon szívesen látjuk őket turistaként.

Leszakadt plakátot zörget a nyári szellő (törölt) 2018.08.20. 15:11:32

A szigetes részhez még kellene egy olyan rész, hogy a résztvevők jól érezték magukat. De a külföldiek féltek attól, hogy a sziget területén kívül majd inzultálják őket a hatóságok, amiért 5 éve részt vettek valamilyen kormányellenes demonstráción külföldön. Kéne még egy olyan rövid story, ahol mondjuk egy német lány kaját vesz transznemű menekülteknek, de a rendőrök megfenyegetik. Közben jön mondjuk egy pap, aki meg leszarja őket. Bevinni azét ne vigyék be a német lányt, mert annak írásos nyoma van, és akkor kiderül, hogy nem is volt ilyen. De a szóbeli fenyegetések úgysem ellenőrizhetőek vissza.

A többi alapvetően rendben van, de egy kicsit többször kellene megjegyezni, hogy szélsőségesek vagyunk. A Bannon vonal egy kicsit rázós, mert eddig pont azzal voltunk vádolva, hogy az oroszokat szolgáljuk ki. De ez úgysem fog feltűnni... De ezt csak okosba azért, srácok! Illetve valahogy be kéne ügyesen lebegtetni, hogy ha EU pártiak lennénk, akkor most a padláson szárítanánk a pénzt. Esetleg egy értelmiségi nyilatkozhatna erről valamelyik nyugati lapban. De csak finoman, mert a sok proli a végén elhiszi, és számon kéri az ígéretet...

retkeslaci 2018.08.20. 15:20:04

Az ENSZ emberi jogi bizottságában tag lehet Szaúd-Arábia. És ezzel senkinek nincs baja.
Magyarországon nincs halálbüntetés, pláne nem istenkáromlás, hitehagyás és droghasználat miatt.
Mindenki abban hisz, amiben akar. Egyes egyházakat még pénzzel meg adó egyszázalékokkal is kitöm az állam.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa meg egy jordániai faszi. Érdemes megnézni, hogy Jordánia hol áll a sajtószabadság, emberi jogok, nemek egyenlősége, szólásszabadság, vallásszabadság, demokrácia rangsorokban.

Magyarország nem bombázott le muszlim országokban iskolákat, kórházakat, esküvői meneteket. Magyarország nem avatkozott bele muszlim országok belügyibe Arab Tavasz fedőnevű akciókban.

A magyarok nem iszlámellenesek. Nagyjából kívül esik az érdeklődési körükön az iszlám. Egyszerűen az illegális bevándorlást nem csípik. Ha egy afrikai keresztény illegális migráns mászik át a kerítésen, azt se fogadják szívesen.
Menjen el az újságíró Nyugat-Virginia vagy Oklahoma kisvárosaiba, kérdezze meg ott az embereket, hogy mi a véleményük a muszlimokról.

Arról a kérdésről, hogy az iszlám mennyiben vallás és mennyiben politikai ideológia, arról meg könyveket lehetne írni. Az iszlám mellett a marxizmus-leninizmus és a nácizmus politikai ideológiája is felvett bizonyos vallásos elemeket a gyakorlatába annak idején. Megvoltak a templomok és a körmenetek (transzparensekkel vagy fáklyával), szent könyveik (Mohamed, Marx és Hitler művei), megkérdőjelezhetetlen ideológiai kinyilatkoztatások, összefonódás az állammal, a teljes társadalom minden szegmensének totális leuralása, leszabályozása, ellenségkép (hitetlenek, burzsoák, zsidók). Az iszlám annyiban okosabb, hogy vallásos köntösben jelenik meg, így a fejlett és felvilágosult nyugaton nem tilthatják be, hisz gondolat- és vallásszabadság van. Magyarországon se tiltott egy vallás se. Mindenki olyan vallásra tér át, amilyenre akar. Muszlim országokban ez sincs így.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.08.20. 16:01:55

@FCUK29:
Hát igen.
Ilyen alapon azt sem értem, hogy lehet az USA-ban ilyen konferenciát tartani. Ha mi vallásellenesek vagyunk, akkor az USA miért nem?

DFK 2018.08.20. 16:09:18

Megy az ajvékolás.

Emmett Brown 2018.08.20. 16:16:39

@FCUK29: vagy egy letelepedési kötvényes cég ügyfeleként, baráti kamattal megspékelve.

Emmett Brown 2018.08.20. 16:19:39

@p.a: ha az USA vallásellenes lenne, akkor az összes kreacionistát meg a még ostobábbakat már rég összefogdosták volna, és elkerítették volna őket a nevadai sivatagban.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.08.20. 16:23:00

@Emmett Brown:
Ha Magyarország vallásellenes lenne, akkor itt is lehetne ilyeneket akciózni.

nu pagagyí 2018.08.20. 16:26:26

"A keresztény többségű ország"?
Álkeresztény, talán. Az is addig, amíg jól fizet a buzgalom.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.20. 16:36:38

@retkeslaci: "Mindenki abban hisz, amiben akar. "

Kivéve az óvodások, mert azokból szemforgató keresztényeket kell nevelni a pogány csúti geci törvénye szerint.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.20. 16:39:58

@MOTHERFCUK29: "iszlámellenes lett az ország? "

Csak a gecit utánzó fideSSfasszopó része.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.20. 16:42:22

@p.a: "Ha mi vallásellenesek vagyunk, akkor az USA miért nem? "

Az USA szekuláris állam.

Emmett Brown 2018.08.20. 16:54:00

@p.a: a vallás/iszlámellenességet én is kicsit erősnek érzem, erőszakos formában semmiképpen nincs jelen.

De azért vidéken azonnal hívják a yardot, ha arabot vélnek látni :)

midnightcoder2 2018.08.20. 17:24:26

Érdekes vallásszabadságot és emberi jogokat emlegetni egy olyan vallással szemben, ami ahol teljhatalmat élvez, Pl. Szaud-Arábia, Irán, stb, ahol halálos bűn a vallás elhagyása és az ateizmus és pont telibe szarja az emberi jogokat.

nu pagagyí 2018.08.20. 17:33:04

Nem értem a hőzöngést. Nálunk vallásszabadság van, annyira hogy az állami tisztviselőknek immár kötelező feladata lett a kereszténység védelme minden mással szemben. Mindenki szabadon gyakorolhatja bármelyik keresztény vallást, választhat.

nu pagagyí 2018.08.20. 17:44:53

@midnightcoder2: Minden vallás azon alapul, hogy a saját hite és liturgiája az egyedül üdvözítő, ezért ahol összenő az uralkodó egyház az állammal ott törvényszerűen megjelenik a vallási türelmetlenség. Ezek miatt veszélyes a politikusok képmutató kereszténykedése, mert előrevetíti a vallásszabadság megszüntetését és ugyebár az egyház már betette a lábát az állami intézményekbe (pl. általános iskola).
Felismerték ezt már régen, de újra fel kell majd ismerni, ha durvul a helyzet.

MACISAJT1 2018.08.20. 18:05:09

Itt van a jew York Times cikkéből a Magyarországra vonatkozó rész:

"The presence of a Hungarian delegation seemed particularly at odds with conference aims of promoting “equality under the law.” Although Hungary’s authoritarian prime minister, Viktor Orban, has turned the Christian-majority country from democracy to nationalism and Islamophobia, he was praised by the evangelical Christian leader Tony Perkins for supporting persecuted Christians around the world."

Keresztény többségű ország??
Amúgy természetesen az, lásd 2011 hivatalos népszámlálás adatait...no de a szipirtyó nem éppen a minap
állította hogy Magyarország "pogány" ország?
Zavar van a gépezetben, eftársak?

Muhaha

Emmett Brown 2018.08.20. 18:19:33

@MACISAJT1: lehet hogy a nyt és Heller mégsem részei egy közös összeesküvésnek a Fidesz ellen?

nu pagagyí 2018.08.20. 18:30:17

@MACISAJT1: Te mióta is vagy bigott keresztény?

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.08.20. 18:55:50

'A tekintélyelvű Orbán Viktor ugyanis a demokráciából a nacionalizmusba és az iszlámellenességbe fordította át a keresztény többségű országot. '
Egy ilyen befolyásos újság azzal csapja be az olvasóit, hogy letagadja a demokrácia nacionalista gyökereit és az iszlámot akarja demokratikusnak beállítani.

élveteg 2018.08.20. 19:33:27

+ További gond, hogy a Fehér Ház csak akkor kéri számon az emberi jogok betartását, amikor annak megsértői az USA ellenfelei, lásd Iránt, Észak-Koreát és Kubát. Szaúd-Arábia, Egyiptom és a Fülöp-szigetek esetében viszont elnézi a visszaéléseket+

Ez nem hond hanem természetes része egy nagyhatalom - geoplitikájának Ez van egyet lehet tenni tudomásul venni hogy az emberi jogok emlegetése amerika részéról a hatalmi poltika része

Emmett Brown 2018.08.20. 19:43:35

@megamovieboy: szép levezetés, kár hogy egyik része sem igaz vagy következik logikusan az idézett mondatból.

2018.08.20. 19:55:57

Ezek az újságok is tudnak nagy hülyeségeket írni. Talán nem véletlenül...

nu pagagyí 2018.08.20. 20:06:37

@megamovieboy: A vallásszabadsággal összefüggésben olvashattál a cikkben megállapításokat. Az iszlám természetesen ugyanúgy, ahogy a keresztény vallások nem demokratikusak, különben nehéz lenne eladni az egyetlen igaz Istent. A vallásszabadság tehát nem azt jelenti, hogy ki kell találni egy üdvözítő demokratikus vallást, hanem azt hogy mindenki abban hisz, amiben akar és ebben a hobbijukban az állam nem akadályozza az embereket, de nem is tukmál rájuk egyet a sok közül.

morph on deer 2018.08.20. 20:08:50

@FCUK29:
“dehogy vagyunk iszlámellenesek, nagyon szívesen látjuk őket turistaként.”

Nem a turistákról volt szó, hanem a muszlimokról! Mit nem értesz?

A turistáktól ugyanis még nem kérünk vallási hovatartozásukra vonatkozó bizonylatot, de még nyilatkozatot sem!

Tehát maradjunk annyiban, hogy neked normális körülmények között halvány fogalmad sincs, hogy mondjuk az ázsiai turista muszlim-e, vagy shintoista, jól tudom?

Így aztán maradnak a szerencsétlen migránsok, menekültek, bevándorlók, akiknek ugye muszáj nyilatkozniuk a vallásukról.

Amúgy a jó hír az, hogy legalább a vallási előírás szerinti táplálkozás nem okoz gondot, - tekintve, hogy enni nem kapnak.

Mert ez egy keresztény ország, ahol a “felebaráti szeretet” azt jelenti, hogy aki nem egy retardált fideszes barom, az nem csupán a nép ellensége, hanem a legelemibb emberi bánásmódra sem jogosult, mert a felcsúti ganajtúró és hordája így döntött!
Sőt, ha netán valaki - emberként, tehát aki egy fideszeshez képest EMBER - úgy gondolja, hogy ez így nem helyes, és segíteni akar, az a jelenlegi törvények szerint bűntetetndő!

Ehhez képest egy mohamedán engem/téged akár keresztény létünkre is vendégül lát, mert a vallása is azt diktálja!
Az a vallás, amiről az orbánhitű szerencsétlenek semmit sem tudnak, de legalább gyűlölik...

Szóval milyen “turistákról” is gagyogsz, szépségem?

agarik 2018.08.20. 20:11:02

Megoldás egyszerű: katonaság bevonul, lecsukja és felszámolja a teljes fideszkdnp-t államellenes tevékenység miatt, és új választásokat írnak ki.
Felállítanak minden tagország parlamentjébe egy 3-fős bizottságot, ami ha valakit az egyházak és az állam összemosásán kap, azonnal felfüggesztik és kidobják az épületből.
Természetesen az összes "kereszténydemokratanéppárt"-tömörülésbe tartozó, már nevében is illegális párttal ugyanígy kell eljárni.

nu pagagyí 2018.08.20. 20:16:25

@valaki nagyon más: Miután Orbán nagy hangon kijelentette, hogy illiberális államot épít és valóban azt csinálja, tényleg nem értem mit keresnek a küldöttei egy akármilyen emberi szabadságjogról szóló konferencián. Egy ilyen országból csak azok lehetnének hiteles résztvevők, akiket itthon diszkriminálnak, például az Orbán fiát megkeresztelő egyház képviselője jogosan vehetne részt egy ilyen témájú konferencián, mert neki lenne mit mondania a valóságról.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.08.20. 20:16:28

@Emmett Brown: De amit írtam megmagyarázza, hogy az idézett mondat miért hibás. Ez volt a célom, nem pedig az, amit számon kérsz rajtam.

morph on deer 2018.08.20. 20:18:55

@megamovieboy:
“letagadja a demokrácia nacionalista gyökereit”

A miket???
Azokat a nacionalista gyökereket, akik például a parlamentben (is) ülnek, mint a Harrach meg a Kövér elvtársak?

Hát mondjuk az nem csoda, ha őket le akarja valaki tagadni, kegyünk őszinték!

Viszont ha őszinték vagyunk, akkor talán azt is ideje tisztázni, hogy nekik a demokráciához igazából semmi közük, / szóval nem látom a problémát...

Neked sikerült?

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.08.20. 20:20:23

@nu pagagyí: Az iszlámmal kapcsolatosan lényeges, hogy az iszlám vallás dogmái egyben az államberendezkedést is meghatározzák. Tehát nem lehet elválasztani azt a hitrendszertől, mert annak szerves része. Ami pedig a legfontosabb, amint említettem az iszlám államforma nem demokratikus, nem véletlenül hasonlított arra Iszlám Állam.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.08.20. 20:22:20

@morph on deer: Tartok tőle, hogy a cikk írójának nem áll módjában ismerni az általad említett urakat, így nem is gondolhatott rájuk, továbbmenve én sem rájuk céloztam. :)

Emmett Brown 2018.08.20. 20:49:39

@megamovieboy: az iszlámot demokratikusnak állítja be. Nem. Azt mondja, hogy az iszlámellenesség nem demokratikus, ebből nem következik semmilyen szinten, hogy az iszlámbarátság demokratikus lenne, hiszen Szaúd-Arábia sem demokratikus, hiába iszlámbarát.

A semlegesség az demokratikus, miszerint se nem segíti, se nem akadályozza az adott vallási közösség vallásgyakorlását.

Ménár Atya 2018.08.20. 20:49:54

Jól van, ajvékolás megy, tehát minden rendben :)

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.08.20. 21:00:58

@Emmett Brown: Az antidemokratikus államformában hívőkkel semlegesnek lenni, nem más, mint semlegesnek lenni a kommunistákkal, vagy a nácikkal stb. Elfogadhatatlan!

morph on deer 2018.08.20. 22:02:47

@megamovieboy:
“Gondolom a jazidi nőket is megvendégelték.”

Mivel én nem vagyok jazidi nő, így nem tudhatom.

Mindenesetre a “nemzetthy” magyar hozzáállás körülbelül a gulag őrségének hozzáállásával egyenértékű, tehát gond nélkül beleillünk a szovjetorosz környezetbe, - ami ugye újra egy kívánatos, sőt, elvárt tulajdonság...

Tehát mgnyigodhatsz, orbán reputációján nem esik csorba: mi helytállunk a végsőkig, már ami a xenofób reakciókat illeti...
De jóóó!!!

Ménár Atya 2018.08.20. 22:07:39

@morph on deer: Na kezdődik a putyinozás mi?
Igaz most már Merkel jár oda szopni, hogy a szavaitokkal éljek, de az jó szopás :D:D
balfékek...............

Gleccsertetű 2018.08.21. 18:16:40

@agarik: lol, ez a világ már elmúlt, kis komcsika. dehát az ilyen dékáscsicskákra, mint te látszik a legjobban, h a vér nem válik vízzé.
süti beállítások módosítása