B1 blogcsalád



A Washington Post szerint a fejlett világ nem nézheti tétlenül, ami a magyaroknál, lengyeleknélés románoknál történik a demokráciával

Nemzetközi sajtószemle

2018. augusztus 18. - Szelestey
  • A román kormány nemcsak, hogy sorozatban sérti meg a jogállamot, de olyan brutális, hogy azt még Ceausescu is megirigyelné.
  • A magyar titkosszolgálat után az osztrák elhárítás is csak szórványosan kap bizalmas értesüléseket a nyugati szövetségesektől, miután a szélsőséges FPÖ ellenőrzése alá vonta az intézményt.
  • Nyugati jelentések el sem akarják hinni, hogy a magyar kormány tényleg nem ad enni a visszautasított menedékkérőknek a tranzitövezetekben, mert így próbálja elérni, hogy inkább térjenek vissza szerb földre.

Washington Post

washington_post_1.jpg

A vezércikk cselekvésre ösztökéli a nyugati államokat, mert úgy ítéli meg, hogy Magyarországon, Lengyelországban és Romániában veszélybe került a fejlett világ által életre segített demokrácia. Azaz immár nem elegendő, ha a szövetségesek figyelik a fejleményeket. Az állásfoglalás a demokrácia lebontásának újabb lépéseként értékeli, hogy a korrupt román kormány brutális erővel verte szét a jogállam leépítése elleni tiltakozásokat. Ideértve vízágyút, könnygázt és gumibotot, békés felvonulók, újságírók, de még több izraeli turista ellen is. Több mint 400-an sebesültek meg, egy uniós és Nato-tagállamban! A jó hír az, hogy akárcsak a lengyeleknél, az átlagemberek Romániában is szembeszállnak a hatalom túlkapásaival. Parlamenti választás azonban csak jó két év múlva lesz, így az országnak nagyobb segítségre van szüksége az EU és más nyugati államok részéről, beleértve az USÁ-t. A Bizottságnak fokoznia kell a nyomást Bukarestre, hogy az törölje el vagy drasztikusan írja át a kifogásolt törvényeket. Amerikának pedig szankciókat kellene kivetnie a vesztegetésekben és a hivatalos erőszakban bűnös vezetőkre.  

Guardian

guardian.png

Az európai zöldek felszólították a Bizottságot, hogy lépjen közbe Romániában a jogállam védelmében. A strasbourgi frakció egyik társelnöke kifejtette, hogy a tiltakozó megmozdulások részvevői ellen alkalmazott erőszak miatt be kell indítani a jogállami mechanizmus első szakaszát, ahogyan az Lengyelországban esetében már megtörtént, illetve amint arról a magyar helyzet kapcsán szó van. A német Ska Keller szerint a román emberek segítségre számítanak az EU-tól, ezért kérdőre kell vonni Bukarestet. A követeléshez a környezetvédők várhatóan elnyerik több liberális és középjobb EP-képviselő támogatását is. Egyikük, a néppárti Macovei, volt román igazságügyi miniszter szintén úgy gondolja, hogy itt a közösségnek lépnie kell. Kérdés azonban, hogy mit szól a szocialista képviselőcsoport, amelyről feltételezik, hogy nemigen akarja bírálni saját szövetségesét, a román szociáldemokratákat. Erről Keller azt mondta, hogy a politika már eddig is többször közbeszólt, amikor a jogállam megőrzése volt a tét, amivel a többi közt arra utalt, hogy a konzervatívok meg Orbán Viktort veszik védelmükbe.

Le Figaro

fig.png

Európa beteg embere ma nem Magyarország vagy Lengyelország, hanem Románia – írja a jobboldali lap vendégkommentárjában a Jasi Egyetem egyik franciaszakos professzora. Alexandre Calinescu azzal érvel, hogy sem Budapesten, sem Varsóban nem támadják olyan erőszakosan az igazságszolgáltatást, nem sértik meg olyan gyakran a szabadságjogokat, mint Bukarestben, arról nem is szólva, hogy a román kormány korruptabb mindegyik másnál. Mint rámutat, ami ma Romániában történik, az súlyosabb, mint ami magára vonja az európai sajtó figyelmét a magyaroknál és a lengyeleknél. Ahogy a rendőrség 8 napja feloszlatta a 100 ezres tiltakozó megmozdulást, az brutálisabb volt a 90-es bányászjárásnál. Valóságos lidércnyomás.

A hatalomnak, amely csupán a nevében szociáldemokrata, megvolt az oka a visszavágásra a diaszpóra által szervezett tüntetés kapcsán, mert a külföldön élő románok négy éve nagy szerepet játszottak Johannis elnök megválasztásában. Az egész olyan, volt, mintha visszatért volna a Secu, ideértve zaklatásokat, fenyegetéseket, jogtalan letartóztatásokat. És az egészhez megrendezték az alibit, mármint mintha az ellenoldal halálra vert volna egy rendőrnőt. Itt példát akartak statuálni. A PSD másfél éve próbálja megmenteni vezérét, Dragneát, akit választási csalásért és vesztegetésért ítéltek el. A politikusban Ceausescu kísértete bukkan fel újra. Beteges ambíció jellemzi, és egy új nomenklatúra veszi körül, amely mindenáron igyekszik megtartani kiváltságait. A mostani miniszterelnök a bábja, nevetséges, amiket művel. A tiltakozók a jogállam mellett, az unió zászlaja alatt meneteltek. A harc kemény lesz, a jogsértések és a korrupció ellen fellépő románok szolidaritást várnak az EU-tól és a 27-ektől.

Washington Post

washington_post.jpg

A nyugati titkosszolgálatok kiközösítik az osztrák elhárítást, miután annak bécsi központjára csaknem hat hónapja a rendőrség igénybevételével lecsapott a kormánykoalíció kisebbik tagja, a szélsőséges Szabadságpárt, és ládákban, műanyagzsákokban vitte el onnan a legféltettebb államtitkokat. A hivatalos indoklás az volt, hogy meg kellett akadályozni egy folyamatban lévő akciót Észak-Korea (!) ellen, de azt tudni, kell, hogy ez az egység foglalkozik a szélsőjobb feltérképezésével is. Ám a következmény az lett, hogy az osztrák társszervek immár nem kapnak bizalmas értesüléseket a nyugati kollégákhoz, nehogy rossz kezekbe jussanak az adatok. A lap hozzáteszi, hogy a fennálló rendet elutasító pártok foglyul ejtették a kormányt Magyarországon, Lengyelországban, Olaszországban és Görögországban is. Többen közülük szoros kapcsolatokat ápolnak Oroszországgal, illetve olyan radikális csoportokkal, amelyek kezéhez erőszak tapad. Ellenőrzésük alatt tartanak olyan intézményeket, amelyek elvileg politikamentesek, így a bíróságokat, a hadsereget és a titkosszolgálatokat.

A rajtaütés után egy sor hírszerzési alkalmazottat elbocsátottak, illetve felfüggesztettek állásából. Egy bennfentes úgy minősítette, hogy az FPÖ megpróbálta erővel megváltoztatni a kialakult rendszert, a végén azonban tönkretette azt.  Hiszen olyan a világon nincs, hogy egy ilyen helyen az ügyész lefoglalja a teljesen levelezést, folyamatban lévő ügyek aktáit. Egy európai illetékes azt mondta, hogy az eset riadóként hatott rájuk, mert mutatja, mire képesek az autokraták. Egyik kollégája ugyanakkor elárulta, hogy azóta az osztrákok is visszafogták az együttműködést. De lehet, hogy a káosz, illetve amiatt, mert szégyellik magukat. Mindenesetre immár fennáll a veszély, hogy Ausztria nem képes az eddigi szinten elhárítani a szélsőséges támadásokat. A kormány ugyanakkor muszlimellenes propagandával, illetve lépésekkel igyekszik elvonni a figyelmet a történtekről.

FT

financial_times.jpg

A lap úgy tálalja az új szlovén kormányfő jelölését, hogy a parlament vereséget mért Orbán Viktor szövetségesére, Janez Jansára, akinek pártja pedig megnyerte a választásokat. A szavazás enyhíti a brüsszeli félelmeket, hogy az EU-barát Szlovénia a jövőben inkább az euroszkeptikus visegrádi tömbhöz húzna. Jansa ugyanis élesen elutasítja a bevándorlást, retorikája igen éles volt, főként miután 3 éve félmillió menekült haladt át az országon, noha az uniós kvóta alapján mindössze pár százan érkeztek legálisan. A miniszterelnöki tisztség várományosát, a középbal Marjan Sarecet elemzők bizonyos fokig sötét lónak tekintik, mert senki sem tudja, hogy igazából mi várható tőle. Nem illik bele a megszokott képbe. Sok tekintetben meglehetősen liberális, haladó nézeteket vall, de közben misére jár és nagyon is hagyománytisztelő. Mindenesetre egyik fő feladata mindjárt az elején az lesz, hogy csináljon valamit a megélénkült illegális migrációval az ország déli határain.

Die Welt/Süddeutsche Zeitung/Frankfurter Rundschau/Die Zeit/Kurier

die_welt.jpg

A tudósítás némileg hitetlenkedve adja tovább a Helsinki Bizottság bejelentését, miszerint a magyar kormány legújabban az élelem megvonásával akarja rávenni a menedékkérőket, hogy hagyjanak fel a próbálkozással és miután első fokon elutasították a keresetüket, menjenek vissza a tranzitzónából Szerbiába. A civil szervezet azonban elérte, hogy a héten az Európai Bíróság 6 érintett esetében ellátásra kötelezte az államot. Négy afgánról, illetve egy szír testvérpárról van szó. Az egyik afgán férfi felesége és gyermekei továbbra is kaptak enni, de a családfőt elkülönítették, nehogy a többiek megosszák vele az ételt. De Léderer András arról számolt be, hogy azóta volt egy újabb, hasonló eset. Magyar hivatalos részről nem kívántak nyilatkozni az ügyben. A lap megemlíti, hogy a Helsinki Bizottság fő támogatója az a Nyílt Társadalom Alapítvány, amely Orbán Viktor támadásai miatt éppen most települ át Budapestről Berlinbe.

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A jobboldali újság alig pár nap elteltével visszatér arra, hogy Magyarországon a jelek szerint befellegzett a gender tanulmányoknak. Megjegyzi ugyanakkor, hogy a nemek kutatás Németországban sem mentes a vitákból, csak éppen a helyzet egészen más. A berlini Szabad Egyetem tavaly 185 professzori állást számolt össze ezen a szakterületen, 44-et főiskolákon, 141-et egyetemeken. Nálunk csupán az ELTE és a CEU érintett. Viszont csak két olyan német tartomány volt, ahol egyáltalán nem foglalkoznak ezzel a tudományággal, annál inkább viszont Berlinben és Észak-Rajna-Wesztfáliában, éspedig elsősorban jogi, közgazdasági és társadalomtudományi karokon.  

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7114187853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taga20 2018.08.18. 07:07:35

mi van quercus fatolvaj, ma elaludtál?

semmi okádás így kora reggel?:)))

LKerekes 2018.08.18. 07:24:36

@taga20:
Itt vagy te. Hányni főleg tőled lehet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.18. 07:30:21

Az oligarchák pánikban, de eszközük egyre kevesebb a nép ellen.

Toportyán Zsóti 2018.08.18. 07:40:50

@LKerekes: Érett birkaszartolvajlással kezdte a fajtád....

2018.08.18. 07:41:39

A liberofasizmus van veszélyben Laos, nem a demokrácia.

Akkor már Románia sem bezzegállam? Jézusom! Kire vetik akkor most a libbantak elismerő tekintetüket Laos?

2018.08.18. 07:43:20

@LKerekes:

Túl sokat ne várj ettől az oldalkocsis genetikai hulladéktól. Ennek az apja még kőbaltával szaladgált, az anyja meg bent szart a barlangba.

Toportyán Zsóti 2018.08.18. 07:45:28

@maxval balcán bircaman: Bipoláris gyógyszert be kéne venned bukott blogger.

Zoltan Hazafi 2018.08.18. 07:48:14

@maxval balcán bircaman: - Nem értem. Mi van az oligarchákkal? - Szerintem - többek között - Lőrinc barát kiválóan érzi magát az összeharácsolt 100 milliárd+ pénzecskével. Simicska uratok is eredményesen távozott az adófizetők kb. 70 milliárdjával - akárhová. Pánikra tehát - semmi okuk, a nép meg örül tovább a 2/3-os győzelmének.

Toportyán Zsóti 2018.08.18. 07:48:26

@Quercus a gondolkodó: Illibsi zsebnáci mást fasisztáz...fajtádnál lejjebb csak holnapi tenmagatok van.

Megdobbent 2018.08.18. 07:51:56

jajj sracok, szegeny kozmunkas csoro kis kommentereket baszogatjatok igy ho vegen, amikor fel rohadt kenyerre sem futja nekik a ti es az en adobol? Tobb emberseget ezekkel, bar nem erdemlik. Nem a mi melonk megdogleszteni ezeket, orban rajta van fullgazzal 8 eve :)

taga20 2018.08.18. 08:14:11

@LKerekes: mi van laci, bántottam a csajodat a fatolvajt, vagy mi a faszért véded?

taga20 2018.08.18. 08:16:01

@Quercus a gondolkodó: mi van patkány? látom hátulról jösz, ahogy minden fityeszpatkáy, a csúti féreggel az élen!

Orochimaru 2018.08.18. 12:07:54

A magyar nép nem kér a liberális agymosásból, persze, hogy megy az ajvékolás a libsi háttérhatalom részéről. Ha beengednénk az erőszakolós migránsokat, átmosnánk a gyerekeink agyát, hogy majd ők válasszanak nemet maguknak, támogatnánk az elfajzott transzgender mozgalmakat, kiárulnánk mindent a nyugati tőkének, akkor persze hirtelen kurva jó demokrácia lennénk.

Tangooo 2018.08.18. 12:19:29

A "fejlett" világ bekaphatja. Csak azt tudnám hová kell címezni, mert ezek szerint az USA már nem az.

taga20 2018.08.18. 12:36:16

@Orochimaru: gondolom ez valami vicc lehet a részedről, me komolynak elég komolytalan!

taga20 2018.08.18. 12:37:22

@Tangooo: szerintem putyinelvtársadnak, vagy kimdzsongdzsuvának!

elismert felhasználó 2018.08.18. 15:13:57

"Az állásfoglalás a demokrácia lebontásának újabb lépéseként értékeli, hogy a korrupt román kormány brutális erővel verte szét a jogállam leépítése elleni tiltakozásokat. Ideértve vízágyút, könnygázt és gumibotot, békés felvonulók, újságírók, de még több izraeli turista ellen is. Több mint 400-an sebesültek meg, egy uniós és Nato-tagállamban!"

Izraeli turistákat verni az antiszemitizmus?
Amúgy, ha jól emlékszem, 2006-ban nem zavarta a Washington Post újságíróit, könnygázzal, gumibottal, gumilövedékek használatával vertek szét egy tüntetést, egy Uniós és NATO tagállamban.

elismert felhasználó 2018.08.18. 15:18:34

"Európa beteg embere ma nem Magyarország vagy Lengyelország, hanem Románia..."

Azért jó hallani, hogy hirtelen, egyik napról a másikra, kigyógyultunk a betegségből lengyel barátainkkal együtt...

Tangooo 2018.08.18. 15:20:25

@taga20: neked nem osztottak lapot.

elismert felhasználó 2018.08.18. 15:30:48

Az hogy lehet, hogy az osztrák hírszerzés nem szerzett hírt arról, hogy rajtuk akarnak ütni? És hogy lehet, hogy a nyugati társszervek sem szereztek hírt erről a rajtaütésről, hogy bizalmasan figyelmeztetve és információt megosztva elkerüljék a bizalomvesző rajtaütést?
Most akkor az osztrákok is Putyin-bérencek lettek a görögök, az olaszok, a lengyelek, a magyarok, a románok és a bolgárok után?
Putyin már nem csak a spájzban van? Már bent van a nappaliban?
Ne szóljunk a nyugati titkosszolgálatoknak, hogy figyeljenek egy kicsit jobban?

elismert felhasználó 2018.08.18. 15:36:47

"A lap úgy tálalja az új szlovén kormányfő jelölését, hogy a parlament vereséget mért Orbán Viktor szövetségesére, Janez Jansára, akinek pártja pedig megnyerte a választásokat. A szavazás enyhíti a brüsszeli félelmeket, hogy az EU-barát Szlovénia a jövőben inkább az euroszkeptikus visegrádi tömbhöz húzna. Jansa ugyanis élesen elutasítja a bevándorlást, retorikája igen éles volt, főként miután 3 éve félmillió menekült haladt át az országon, noha az uniós kvóta alapján mindössze pár százan érkeztek legálisan. A miniszterelnöki tisztség várományosát, a középbal Marjan Sarecet elemzők bizonyos fokig sötét lónak tekintik, mert senki sem tudja, hogy igazából mi várható tőle. Nem illik bele a megszokott képbe. Sok tekintetben meglehetősen liberális, haladó nézeteket vall, de közben misére jár és nagyon is hagyománytisztelő. Mindenesetre egyik fő feladata mindjárt az elején az lesz, hogy csináljon valamit a a megélénkült illegális migrációval az ország déli határain."

Tehát enyhíti a félelmeket, bár a kutya se tudja, hogy mi várható tőle...de enyhíti. A fontos, hogy olyan ember helyett lesz, aki élesen elutasítja a bevándorlást. De ami még fontosabb, hogy az új ember csináljon valamit a megélénkült illegális migrációval az ország déli határain. És mégis mire gondoltok? Engedje be őket korlátlanul, hogy enyhítse a félelmeiteket? Hozzon is ajándékot, meg nem is?

elismert felhasználó 2018.08.18. 15:40:19

"A lap megemlíti, hogy a Helsinki Bizottság fő támogatója az a Nyílt Társadalom Alapítvány..."

Vagyis Soros Gyuri bácsi...amit eddig hevesen tagadott a Helsinki Bizottság. Lebuktatok ürgebőrösök? Bástya elvtárs is rendőrspicli volt? Szerintem Gyuri bácsi azt hitte, hogy több eszetek van, de most szerintem sír...

elismert felhasználó 2018.08.18. 15:46:18

"A jobboldali újság alig pár nap elteltével visszatér arra, hogy Magyarországon a jelek szerint befellegzett a gender tanulmányoknak."

Ha az Együtt olyan sikeres lett volna az áprilisi választásokon, mint amennyire nem lett az, akkor most a Juhász Petya már az egészet átszervezte volna kender tanulmánnyá. Mert a jó fű csak fontosabb néhány izlandi feminista férfi kalandjainál....vagy a budapesti szado-mazo közösség játékainál.
Nem de?

taga20 2018.08.18. 15:50:49

@elismert felhasználó: tudod mi a te/ti bajotok a civilekkel?

hogy kiperlik belőletek, hogy mire basszátok el a közpénzt.

na ez a te, kágébésputyin, a geci, és allaherdogán bajotok!

na húzzál el a kurva szarfityeszdroid!

2018.08.18. 16:03:04

@elismert felhasználó:

Félreérted. Itt arról van szó, hogy amikor szarosgyuri bácsi eligazítást tart a talpasoknak, utána potyapia van. Na most ha a helsinkis libbant barmok jobban leittasodnak, mint nyilttársadalmas libbant barmok, akkor ez utóbbi támogatja hazafelé az előbbit.

Nem kell mindenben a politikát keresni.

taga20 2018.08.18. 16:10:00

@Quercus a gondolkodó: szeva barátom, má megint itt vagy?

iszom szavaidat!:))

"Az oldalkocsis genetikai hulladék nagy bánata, hogy ki lett picsázva innen. De ugye akit a mocskos pofája miatt már a saját anyja sem enged be, az mit vár egy idegentől?"

annyira bánatos vagyok, hogy mingyá a geciékre fogok savazni!

gerincről hallottál má barátom? nem? nem csodálom!:)

taga20 2018.08.18. 16:55:56

@elismert felhasználó: droid vigyázz a pofádra, me a geci nagy haverja a nátányhu!

nem szeretném látni, ha a bevert pofádat itt ápolnád, me a fityeszmaffia küldött egy lófejet neked!:)

taga20 2018.08.18. 18:08:02

@Tangooo: az, hogy miért akkora a pofád, mint mészaroslölönek, vagy kosalalának!

szerényebben fityesztróger, me vége lesz eccer a dolcsevitának, aztán nézhecc, mint az egyszeri közmunkás miután leadta a sápot a fityeszbárónak és utána csodálkozol, hogy nincs pénzed!

Tangooo 2018.08.18. 19:35:37

@taga20: tulajdonképpen roppant szórakoztató vagy. Mindent bele!

taga20 2018.08.18. 19:58:06

@Tangooo: tulajdonképpen roppant szánalmas vagy, fityeszjobbágy.

szerintem kezd újra, hidd el megéri!

ócska szarházi vagy, ahogy a maffiád is az!

Csepp a tengeriben · http://www.vasalobolt.hu 2018.08.18. 20:29:42

Majd a jövendő nemzedék mond itéletet arról ami nálunk a lengyeleknél vagy a románoknál történik.

Tangooo 2018.08.18. 20:59:38

@taga20: Inkább tanulmányozd a helyesírási szabályokat (kezdd újra - így írandó tahókám!), ahelyett, hogy itt rontanád a levegőt!

taga20 2018.08.18. 21:30:16

@Tangooo: ócska szarházi vagy, ahogy a maffiád is az!

mégcsak nem is tiltakozol szutyok! miért nem basszátok egymást seggbe a gazdáddal?

taga20 2018.08.18. 21:37:32

@Tangooo: bakker, rólad mindig ez jut eszembe.

nem tudom miért, de ilyen lehecc!:))

www.youtube.com/watch?v=J821vzF37lM

Tangooo 2018.08.18. 21:59:17

@taga20: Te szerencsétlen! Inkább nevetek a kínlódásodon, amivel mindenkit megpróbálsz vérig sérteni. De hát ilyennek születtél: egy proli bunkó csak az ő színtjén képes gondolkozni , bár a gondolkodás szó eufémizmus ebben az esetben.
Guglizt ki, hogy tudd miről beszélek!

taga20 2018.08.18. 22:15:32

@Tangooo: haver, mit szósz a mazda6-hoz?

az általad lenézett prolik evvel járnak?

taga20 2018.08.18. 22:27:49

@Tangooo: Te szerencsétlen! Inkább nevetek a kínlódásodon, amivel mindenkit megpróbálsz a geci alá tolni!

ostoba féreg, ne guglizt ki, hogy ne tudd miről röfögsz!

remélem a gecivel együtt jucc a pokolra!

elismert felhasználó 2018.08.19. 08:38:28

@Tangooo: Taga egy vidéki suttyó. Egy sima fémipari szakmunkás, aki azt hiszi, hogy egy mára középkategóriás autóvá süllyedt négykerekű kiemeli abból a szellemi sivárságból, amibe immár közel fél évszázada beleszületett. Drága "nincs itt" kommenttársunk tudta igazán helyén kezelni ezt a szerencsétlent...de ő már nincs itt.

Tangooo 2018.08.19. 10:27:03

@elismert felhasználó: Az lejött már akár egy kommentjének elolvasása után, hogy nem a budai úrigyerekek életét élhette. Pláne, hogy az értékmérő nála az, hogy ki milyen kocsit birtokol. Egyébként én kifejezetten sajnálom ezeket a szerencsétlen, frusztrált fickókat.
Üdv!

taga20 2018.08.19. 19:15:08

@elismert felhasználó: köszönjük emese eszt a baba kommentet, mekkönnyeztem:)

u.i.: nincsitt barátommal a héten futottam össze gumánál, dobtam is egy hátast:))
süti beállítások módosítása