B1 blogcsalád



Az újabb orosz- és törökellenes amerikai lépésekből Orbán Viktor láthatja: nem kellene annyit ugrálni

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. augusztus 11. - Szelestey

• A magyar és a lengyel példa tanúsítja, hogy abból még nem következik automatikusan a liberális demokrácia, ha valamely állam belép az EU-ba

• Trump mondhat Putyinról bármi jót, az apparátusa keményen megtorolja az orosz jogsértéseket, így ez óvatosságra intheti a Moszkva-barát magyar és olasz kormányt

• Európában főként az idősek ellenzik a bevándorlást, ám ez a demokrácia lassú hanyatlásához vezethet

New York Times

nyt.png

1. A vezércikk szerint Törökország lefelé tartó spirálba került és Trump, illetve Erdogan ellenségeskedésével minden eddiginél törékenyebbé válik Washington és Ankara szövetsége. Pedig egy NATO-államról van szó, amelynek területén atomfegyvereket állomásoztatnak a tengerentúlról, és az amerikai elnök egyik kedvenc erős embere nemrégiben még török kollégája volt. De hát fokozatosan kiderült, hogy igazából autokrata, aki a gazdasági populizmusban, a harcias nacionalizmusban és a társadalmi konzervativizmusban jeleskedik, miközben a maga személyi kultuszát építi.

Magyarország és Lengyelország, amely a saját tekintélyuralmi pályáján halad, bizonyította, hogy az uniós tagság nem szavatolja a demokratikus liberalizmust. A török gazdaság azonban nagyobb, mint a másik kettő együttvéve, és mélyebb, továbbá régebbi kapcsolatok fűzik a Nyugathoz. Stratégiai hiba volt az unió részéről, hogy nem vonta Ankarát határozottan a saját vonzáskörébe. De ha még tovább fokozódik a feszültség, mi marad a létfontosságú török-amerikai viszonyból és képes lesz-e Trump, illetve Erdogan megjavítani azt? A török eset ismételten felveti a kérdés, hogy az iszlám értékek mennyire összeegyeztethetőek a liberális demokráciával, benne az egyenlőséggel, a sajtó, a szólás és a vallás szabadságával.

2. Trump ugyan csúcstalálkozókon haverkodik Putyinnal, ám az államapparátus az újonnan elrendelt szankciókkal bekeményít Moszkva ellen. Az biztos, hogy a megtorló intézkedések ártanak az orosz gazdaságnak, mégsem befolyásolták látványosan Oroszország viselkedését. Mi több, Putyin minden egyes alkalommal súlyosabb vádakat fogalmaz meg a Nyugat ellen. És ebben a kezére játszik, hogy az amerikai elnök – saját adminisztrációja ellenében – sorban jókat mond az orosz vezetőről. Ám a mostani lépések értelme az, hogy bizonyítja: az Egyesült Államok nem hajlandó megbékélnie az orosz agresszióval vagy beavatkozással.

Ezzel párhuzamosan bármit is mond, illetve tesz Trump, az újabb és újabb büntetések elriaszthatják pl. Magyarországot és Olaszországot, hogy túlságosan nyomuljanak a retorziók feloldása ügyében. Putyin éppen az ellenlépések eltérő amerikai, illetve európai megítélése láttán mondhatja, hogy itt azok csapnak össze a nyugaton, akik egyfelől nem szeretnék, ha Oroszország ismét nagyhatalom lenne, illetve másfelől akik baráti viszonyra törekednek vele, vagyis a szankcióknak semmi közük ahhoz, amit a Kreml csinál. A politikust csak az térítheti jobb belátásra, ha érzékeltetik vele, hogy csak saját magától függ, nem pedig a Fehér Ház kiszámíthatatlan lakójától, vagy egy pár európai populista vezetőtől: remélhet-e jobb elbánást. Viszont ha az amerikai államapparátus megosztott a kérdésben, az csak nevetségessé teszi a szóban forgó intézkedéseket. 

Time

time.jpg

A demokráciák nem oldják meg a bevándorlással kapcsolatos gondokat, Európa szinte egységesen elutasítóan áll hozzá a kérdéshez. Sőt, ez ügyben a politika ma már mérgezettebb és megosztóbb, mint bármikor korábban, a három évvel ezelőtti rokonszenvnek jóformán nyoma sincs. Kemény reakciókat váltott ki, hogy Merkel annak idején felnyitotta a határokat. Az osztrák kancellárt és Orbán Viktort összeköti, hogy megvetik a német kormányfő döntését. Utóbbi tévedett, amikor azt gondolta, hogy a többiek majd követik. Az is egyértelmű mostanra, hogy ideiglenes intézkedésekkel nem lehet rendezni a gondot, sőt csak ronthatnak a helyzeten. A dolog kulcsa ott van, hogy az öregedő nyugati társadalmaknak nagy szükségük volna a migránsok jelentette frissítésre, csak éppen az idősebbek nemigen akarnak hallani a jövevényekről, mert azok másfajta kultúrát képviselnek. Emiatt generációs ellentétek keletkeznek, mert a fiataloknak általában nincs bajuk a multikultival.

Attól azonban nem kell tartani, hogy a világ visszatérne az 1930-as évekhez, bár amit Orbán, Salvini és Trump mond, az esetenként nagyon is a régi időket idézi. Ám akkor a demokrácia azért omlott össze, mert a háború és a nagy gazdasági válság után nem tudott mit kezdeni az ifjabb korosztályok türelmetlenségével. Napjainkban aligha valószínű, hogy a korosabbak, akik csak a jólétet és a békét ismerték, erőszakhoz folyamodnának az állam ellen. Ám hajthatatlanságuk hozzájárulhat a demokrácia lassú hanyatlásához.  

Le Monde

le_monde.jpg

Európa 9 országában, így Magyarországon is tiltakoztak a romák elleni támadások ellen. Budapesten a hőség ellenére mintegy százan vonultak a Külügyminisztériumhoz, mivel az hallgat, noha egy sor magyar származású romát ért rasszista indíttatású atrocitás külföldön. Az egyik részvevő, Rácz Béla azt mondja: minden éjjel ugyanaz a rémlátomás gyötri, miközben a család alszik, hogy ti. felgyújtják a házát. Ez a félelem – teszi hozzá – már ezer éve kísérti a cigányságot, de az legújabb események azt mutatják, hogy nem alaptalanul. Nyugat-Ukrajnában ultranacionalisták a minap rajtaütöttek egy roma táboron, egy valaki meghalt, többen megsebesültek. Egy szlovák roma vezető arról számol be, hogy náluk lángba borítottak egy általános iskolát, valamint egy családi házat.

Kadet Ernő a Roma Sajtóközponttól azt mondja, nem akarják, hogy az emberek meghaljanak a politika közönyössége miatt. Arról is beszélt, hogy egyben mutatni kívánják a romák elszántságát azzal szemben, amit az olasz miniszterelnök-helyettes, Salvini képvisel, aki pl. össze akarta íratni a romákat, hogy könnyebb legyen kiutasítani őket. Orbán Viktor a tavaszi választási kampányban a romákat a migránsokhoz hasonlította, hozzátéve, hogy a be nem illeszkedés rossz példáját adják. Szavaiból arra lehet következtetni, hogy az ő szemében a romák nem „igazi” magyarok. Lázár János szintén kijelentette, hogy a romák 600 éve nem képesek integrálódni. De Rácz Béla szerint az európai cigányság egyre inkább megszervezi magát az üldöztetéssel szemben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr114174521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.08.11. 07:20:58

A magyar és a lengyel példa azt bizonyítja, hogy a liberofasizmussal szemben van alternatíva, az illiberális demokrácia.

A migráncsáradatra semmi szüksége Európának. Arra a multiknak lett volna szüksége, akik úgy gondolták a migráncsokkal majd egyrészről letörik a béreket nyugaton, ezzel kiszorítva a munkaerőpiacról az ott dolgozó Kelet-Európai munkavállalókat, akik emiatt majd hazamennek, és így megszűnnek a munkaerő problémák a periférián is, másrészről, ha sikerül migráncsokat "exportálni" a keleti tagállamokba is, akkor ott is le lehet törni a béreket. Vagyis megugrik a profit.
Csak az volt a gond, hogy ezt elfelejtették közölni a migráncsokkal. Na ők meg úgy gondolták/gondolják, nem dolgozni, hanem élősködni jönnek. Vagyis a tőkét gátlástalanul kiszolgáló liberofasiszta nyugati politikusok most bukásra állnak.

Nem migráncsinvázió, megszálló soroskaraván kell, hanem a munkát kell tisztességesen megfizetni. Akkor majd azok az európai emberek, akik a különböző országokban munkanélküli segélyen vannak (nem kevesen) ha szükséges átképzéssel, bevonhatók a munkaerő piacra. Igaz ez csökkentené a kizsákmányolók profitját.

Európa, az európai ember elsődleges érdeke, hogy visszatérjen a hetvenes évek közepéig működő, a kapitalizmus egyetlen elfogadható formájához, a jóléti állam modellhez.

Ehhez gyökerestől ki kell irtani a liberalizmus a társadalom minden szintjén.
Ehhez nemzetállam kell.
Ehhez saját valuta kell.
Ehhez saját adórendszer kell.
Ehhez a nemzetet szolgáló Nemzeti Bank kell.
Ehhez olyan kormányok kellenek, amelyek a hazai vállalkozásokat támogatják, nem a multikat.
Ehhez vagyonadó, örökösödési adó, és progresszív jövedelemadó kell.
Ehhez szigorúan büntetőjogi eszközökkel föl kell lépni az offshore ellen.
Ehhez kutya keményen meg kell adóztatni a tőke-, és spekulációs jövedelmeket.
Ehhez államilag támogatott erős szakszervezetek kellenek.

És így tovább. De a legelső feladat: kiirtani a liberalizmust mind a joob-, mind a baloldalról.

LKerekes 2018.08.11. 07:38:44

@Quercus a gondolkodó:
OK!
Törökország nem megy csődbe. Voltak nehezebb helyzetben is. Ha túlzásba viszik Törökország kilép a Natoból. Nem tudom mit szólnának, ha létrejönne a török-orosz örök barátság?
Törökországé a Nató 4. (egyes szakértők szerint már a 3. ) legnagyobb és legjobban felszerelt hadserege hatalmas önálló hadiiparra támaszkodva.

2018.08.11. 07:58:29

@LKerekes:

Törökország a sokadik tévedése a nyugatnak, az úgynevezett demokrácia exportnak. Hány tökönrúgás kell még, hogy ezt megértsék? A "liberális demokrácia" megbukott. A nyugati világban, a nyugati kultúrkörben is. Normális gondolkodású emberek már régen tisztában vannak azzal, hogy a muszlin világot nem lehet liberalizálni. Sem fegyverrel, sem pénzzel. Törökországot sem. A nyugati demokrácia terjesztése ugyan is nem más mint a gyarmatosítás új formája. Ami kizárólag a liberálisok által gátlástalanul kiszolgált tőke érdeke. Tökéletesen igazuk van a muszlimoknak, a kínaiaknak, az oroszoknak, a magyaroknak, a lengyeleknek, és így tovább, ha ebből nem kérnek.

Ja, hogy a törökök nehéz dió? Őket nem lehet csak úgy "észhez téríteni" egy kis bombázással, megszállással. Hát így járt a nyugat. Azt kapja, amit megérdemel.

A nyugati polgárra meg már nagyon ráférne, hogy fölébredjen. Mert rá ugyan ez vár. Mert a muszlimok nem csak Törökországban, Szíriában, Irakban, Algériában, hanem Fritzlandban, Franciaországban, Hollandiában, Svédországban sem kérnek a liberális demokráciából. Vagyis a migráncsáradattal a végzet házhoz jött.

taga20 2018.08.11. 08:03:41

@Quercus a gondolkodó: te ostoba terhelt!

most dől össze az egyik illiberális szarkupacod, az erdogáni törökország.

erre te képes vagy tovább tolni az agyatlan hülyeségeidet fatolvaj????

döbbenet, hogy te hús-vér ember lehetsz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.11. 08:37:30

Hisztéria a nyugati oligarcháknál, ez azt jelenti, rettegnek a jövőtől.

taga20 2018.08.11. 08:39:52

@maxval balcán bircaman: te ostoba ruszkiügynök, te mit nézel, a csekettőt???

allah majd megsegít téged is, mint erdogánt:))))

kunzoo 2018.08.11. 08:45:40

@taga20:
Attól mert összeomlik, nem lesz úgymond liberálisabb. Inkább még inkább eltolódik valami fundamentalista irányba.

Cycmen 2018.08.11. 10:08:11

" A magyar és a lengyel példa tanúsítja, hogy abból még nem következik automatikusan a liberális demokrácia, ha valamely állam belép az EU-ba"

Ne is következzen! Nem azért szabadultunk ki (hatalmas szerencsével) egy balfasz eszmerendszerből, hogy egy másikat erőltessenek ránk. Amúgy is elmehettek a liberalizmusotokkal meg a demokráciátokkal a picsába, amit ti értetek ezek alatt azt dugjátok fel magatoknak!

Cycmen 2018.08.11. 10:20:29

@taga20: allah majd megsegít téged is, mint erdogánt:))))

Erdogannal egy baj van, hogy hazafi és nem a nemzetközi nagytőke érdekeit helyezi előtérbe, hanem Törökországét. Nehogy már bevedd a maszlagot,, érdekekről szól az egész, nem elvekről. Szaúd Arábia tipikus diktatúra, csak onnan lapátolhatják ki a pénzt, így nem számít.

taga20 2018.08.11. 11:53:44

@Cycmen: sztálinnal, hitlerrel is csak az volt a baj, hogy hazafi, mi? a te logikád szerint.

az baj haver, hogy az olyan rohadt lelkű diktátorok, mint a putyin, erdogán, és a geci, a hazafiasság mögé bújnak, közben meg egy gerinctelen tetvek.

aki kicsit tanult történelmet, az világosan átlátja ezt.

taga20 2018.08.11. 11:58:09

@kunzoo: te tényleg fogyatékos vagy, vagy csak szívacc?

azért omlik össze, mert a liberális piacgazdaságot leépítette, és kibaszott lakájokat ültetett kulcs pozíciókba, mint itthon a geci.

az egész rendszer kontraszelektált szar. lásd itthon a klikket, a szemétszállítási zrt.

egy kalapszar lesz, amihez a csútigecimaffia hozzányúl!

kunzoo 2018.08.11. 12:54:18

@taga20:
A liberális piacgazdaság összeomlott 2008 ban. Az USA eladósodott hogy megmentse a cégeket. Tehát közpénzből szanálták a magánszférát. Az nem liberális recept.
A törököknél most jött el ez a pont. Hitelből fizették a növekedést most ennek vége. Ugyanaz a baj csak fáziskésésben vannak.

kunzoo 2018.08.11. 13:01:16

@taga20:
Ja és a szíriai török beavatkozás rengeteg pénzbe kerülhet. Észak ciprus is csak viszi a pénzt, ehhez jön a saját hülyeségük.

taga20 2018.08.11. 13:39:05

@kunzoo: mi omlott össze? az illiberális erdogán szarkupac, vagy a kágébésputyinféle feketemacska bandája rogyadozik, vagy az eus pénzekből vagánykodó csútigeci féle magyarország?

Csizmadia Sándor 2018.08.11. 15:07:27

Amikor a szar akarja lehúzni a wc- ét...

Killary Fucking Clingon 2018.08.11. 16:49:29

@Quercus a gondolkodó: tökéletes összegzés. dolgozzunk az ügyön.

Killary Fucking Clingon 2018.08.11. 16:50:16

@taga20: takarodj már vissza az anyád picsájába te retard

kolomparlole1114 2018.08.11. 16:51:09

Most olvasom hogy kifingott végre a Kerényi, az az arrogáns hazaáruló fasz. :) Remélem Viktátor is hamarosan követi, és megáll a hazaárulás, lopás ebben az országban.

Sir Galahad 2018.08.11. 16:54:56

@taga20: Lehet a török elnököt meg rendszert minősítgetni, de minek? Sajnos az a baj, hogy függetlenül attól, kinek a hibája a török válság, az megrendíti az ottani kormányzat legitimációját, amit egy ekkora katonai erővel rendelkező állam valószínűleg egy háborús helyzettel tud a legkönnyebben megerősíteni. Az meg nem lesz jó senkinek. Én most emiatt aggódnék inkább.

taga20 2018.08.11. 16:58:29

@Killary Fucking Clingon: párdon?

mi a kurvaanyád van retek?

taga20 2018.08.11. 17:01:51

@Sir Galahad: ha nem lennél akkora szervilis fasz, mint amekkora vagy, akkor aszt a kérdés tennéd fel, hogy az illiberális faszságok, az autokrata kövér szardarabok miért áldozzák fel a népüket, a szar szemét vágyálmaiknak?

de te nem ezt teszed!

taga20 2018.08.11. 17:08:23

@kolomparlole1114: pezsgőt bontunk!

a geci is mehetne a pokolba!

Sir Galahad 2018.08.11. 17:14:01

@taga20: "Aszt" a kérdést azért nem teszem fel, te intelligens úriember, mert a válasz sovány vigasz lesz, ha háború lesz. Azt kéne megelőzni, elkerülni inkább.

taga20 2018.08.11. 17:21:51

@Sir Galahad: látom rábuktál aszt a faszra!:)))

"Azt kéne megelőzni, elkerülni inkább."

a geci, erdogán, kágébésputyin pont erre játszik!

Sir Galahad 2018.08.11. 17:32:15

@taga20: Én úgy látom, a török elnök pont nem arra játszik, hogy elkerülje a háborút. Neki az tökéletesen megfelel, az eltereli a figyelmet a gazdasági gondokról.

taga20 2018.08.11. 17:40:35

@Sir Galahad: na végre egy fajint komment tőled!

akkor most szeretjük az erdogán, kágébésputyin, csútigeci bűnözőket, vagy nem?

má csak eszt kéne eldöntenünk!

szerinted?

kunzoo 2018.08.11. 17:59:39

@taga20:
Az EU ban nem is volt soha liberális piacgazdaság hisz a gazdálkodást meghatározza az állami szubvenció. Lásd területalapú támogatás, mindenféle beruházási adómentesség, mezőgazdasági termékek rejtett exporttámogatása pl. olasz bor.

Sir Galahad 2018.08.11. 17:59:48

@taga20: Aki ismeri a történelmet, az tudja, hogy a jelentősebb katonai erővel rendelkező államok az őket érő válságra háborúval reagálnak. Tök mindegy, hogy az illető állam épp mennyire rokon- vagy ellenszenves.

taga20 2018.08.11. 18:05:43

@kunzoo:

"Az EU ban nem is volt soha liberális piacgazdaság "

"A liberális piacgazdaság összeomlott 2008 ban. "

akkor miért írtad ezt korábban?

taga20 2018.08.11. 18:07:40

@Sir Galahad: ezt mire írtad?

erdogán bűnöző rendszere kit fog megtámadni szerinted? me válság van a szutyok török faszoknál.

2018.08.11. 18:40:35

"még nem következik automatikusan a liberális demokrácia, ha valamely állam belép az EU-ba": Istennek hála!

NemodaBuda 2018.08.11. 18:42:37

Hihetetlen, hogy egyesek a tényeket mennyire ignorálják ! Hiába trump a trump, hiába az olasz külügy-belügyér néhai otrombasága - azért ezek demokraták, valahol. Erdogan meg orbán viszont nem az. Ezért aztán bedőlnek a saját dumájuknak. Az illiberális demokráciának - ami lássuk be, puszta szójáték. Arról meg nem érdemes vitatkozni, hogy nem demokratikus rendszerek mire mennek, ezt meg lehet tanulni a történelemből. Persze, nemsokára a magyar alaptanterv és az állami meg az egyházi tankönyvek majd valami ködös maszlagot írnak e témában - de hát ez akkor is így volt, így lesz ! Mert a gravitáció a Földön egyetemesen hat ! A mocskos szájakat meg nem kell meghallani, kedves taga20, nincs értelme egy szellemi fogyatékossal az einsteini relativitásról beszélgetni.

élveteg 2018.08.11. 18:46:01

"A török eset ismételten felveti a kérdés, hogy az iszlám értékek mennyire összeegyeztethetőek a liberális demokráciával, benne az egyenlőséggel, a sajtó, a szólás és a vallás szabadságával."

Ha ez valakinek kérdés akkor én meg azt kérném mutasson egy iszlám országot ahol liberális demokrácia működik

Sir Galahad 2018.08.11. 18:47:02

@taga20: Ha a jövőbe látnék, inkább a lottószámokat szeretném tudni :) . Lehet, hogy a kurdokat fogja támadni, esetleg Ciprusnál kelt feszültséget, ki tudja.

taga20 2018.08.11. 18:52:05

@NemodaBuda: "A mocskos szájakat meg nem kell meghallani, kedves taga20, nincs értelme egy szellemi fogyatékossal az einsteini relativitásról beszélgetni."

segícs má!

most szeretjük egymást, vagy utáljuk? me nem tuttam a kommentedből kibogozni:)

nemecsekerno_007 2018.08.11. 18:52:41

Hát már csak olyanokat tudtok mondani mint a béna óvodás:

- Majd jön apukám és megver....

kunzoo 2018.08.11. 19:08:22

@taga20:
Az USA ban történtekre értettem. Ott az állam eladósodott hogy megmentse az autóipart és a bankokat a csődtől. Tehát addig voltak piacpártiak amíg jól ment nekik. Utána jött állambácsi.

taga20 2018.08.11. 19:11:02

@nemecsekerno_007: ernő, be vagy baszva? me ez nagyon gyerekes volt részedről!:)))

taga20 2018.08.11. 19:13:00

@kunzoo: szerintem igyá valamit, me az legalább meglátszik rajtad!

nemecsekerno_007 2018.08.11. 20:08:54

@taga20: pedig ez a helyzet itt az ellenzéki okosokkal...

taga20 2018.08.11. 20:30:26

@kunzoo: végre egy értelmes komment részedről!:)))

coub.com/view/5mnxn

Lehetnék én is 2018.08.11. 21:54:22

Segítséget kérek.
A Zindexen a poszt címe demokratikus liberalizmust ír, Szelestey úr észrevételében liberális demokráciát. Akkor melyik a helyes? Nem mint ideológia, hanem fogalom.
Ha meg ne adj Isten, nem pont azonosat jelent, miért cserélgetik fel őket.

Azért a Time-ból idézett szösszenet eléggé vegyes vágott. Nem gondolnám, hogy ennyire összefüggéstelen mondandót ráengednek az olvasóra.

Shanarey 2018.08.12. 01:14:48

A törököket, nem Trump vágta haza, hanem a törökök saját hülyesége, vagyis Erdogan.

Trump csak beütött néhány szöget a koporsóba.

LKerekes 2018.08.12. 01:48:37

@kolomparlole1114:
Az anyádnak is ezt kívánod? Igazi liberális vagy, az látszik.

LKerekes 2018.08.12. 01:51:11

@taga20:
Anyád és a családod után.

taga20 2018.08.12. 09:24:02

@LKerekes: ha olyat kívánsz nekem és a családomnak, mint amit én kívánok a fityeszmaffiának és a gecinek, akkor te rosszabb vagy, mint én!

én neked hosszú életet kívánok fityeszjobbágy:))))
süti beállítások módosítása