B1 blogcsalád



Amit Orbán csinál, az betekintést enged abba, miként fogja végezni az EU

Nemzetközi sajtószemle

2018. augusztus 10. - Szelestey
  • Orbán számára jelenleg még fontos a brüsszeli pénz és katonai védelem, de hosszú távon tönkreteszi az uniót - írja a konzervatív Wall Street Journal.
  • A nemzeti szuverenitásra oly érzékeny magyar miniszterelnök simán belegázolt a belga belügyekbe, amikor harcra buzdította egy no name flamand neonáci szervezet tagjait.
  • Netanjahu túllépett a magyar zsidóság érdekein és véleményén, amikor összepacsizott Orbán Viktorral.

Wall Street Journal

wsj.jpg

Magyarország futó pillantást kínál arra, miként végzi Európa, miután Orbán Viktor, az egykori ellenzéki Putyinhoz törleszkedik és azt gondolja, hogy vége a liberalizmus korának.  A lap két munkatársa által írott hosszú jelentés a nyugati határon kezdődik, mégpedig azzal, hogy a kémelhárítás nemrégiben rá akart állni egy ismert orosz hírszerzőre, aki éppen belépett az országba, ám a budapesti központ nem engedélyezte a műveletet. De ebben beavatottak szerint nincs semmi meglepő, mert az orosz titkosszolgálat már egy ideje ugródeszkaként használja Budapestet a Nyugat elleni tevékenységhez. Az amerikai és európai illetékesek hiába tiltakoznak a kormánynál, amely szerintük közelebb áll az orosz elnökhöz, mint hozzájuk. Széttöredezik az európai szövetség, amire  Moszkva buzgón rásegít. A Kreml ezúttal a tekintélyelvű vezetési stílust adja el, amely gúnyt űz a liberális demokrácia finomságaiból.

Ehhez a legfőbb partner Orbán Viktor, aki újabb lázadást irányít, miután úgy véli, hogy az eddigi világrendnek leáldozott, viszont felvirradt Oroszországnak, illetve az általa megtestesített politikai modellnek. Korányi Dávid a washingtoni Atlanti Tanács elemzője szerint a miniszterelnök van annyira gyakorlatias, hogy az országot egyelőre ne vigye ki sem ez EU-ból, sem a Nato-ból, tekintve a pénzügyi támogatást és a biztonsági ernyőt, de úgy gondolja, a századot a keleti kormányzási forma fogja meghatározni. A politikus a legnyíltabb kihívást jelenti a közös szabályokkal és értékekkel szemben és az egymást váltó amerikai nagykövetek hiába próbálták jobb belátásra bírni. A magyar diplomatáknak jelenteniük kell, hogy miről tárgyaltak amerikai hivatalos személyiségekkel, de egyébként is korlátozniuk kell az ilyen megbeszéléseket.

Saját miniszterei ellenezték, Orbán mégis belevágott Paks bővítésébe, noha az fokozza az ország függőségét. Egy magas rangú Fideszes elismeri, hogy a jelek szerint az üzlet csak az oroszok számára előnyös. Ugyanakkor nyugatbarát magyar tisztségviselők figyelmeztetnek, hogy Putyin az uniós államok politikai és üzleti elitjét igyekszik megnyerni, mert azt hiszi, hogy ily módon gyengítheti a szervezetet, mivel az szerinte az orosz nagyhatalmi törekvések útjában áll. Orbán ezzel szemben bízik abban, hogy túljárhat a szintén cinikus orosz vezető eszén és képes egyensúlyozni a jelentős államok között. Egy magyar bankár szerint azonban a játék kockázatos és beletörik a bicskája.

Politico

politico_1.jpg

Az európai liberálisok strasbourgi frakcióvezető-helyettese úgy reagált egyik konzervatív képviselőtársának sürgetésére, miszerint az EPP-nek ki kell raknia a Fideszt, hogy az olyan populisták, mint Orbán Viktor csupán a jéghegy csúcsát jelentik.  Sophie In’t Veld abban teljesen egyetért Anna Maria Corazza Bildttel, hogy nem vált be a Néppárt taktikája, mármint hogy ha nem zárja ki a magyar kormánypártot, akkor képes befolyásolni annak nyílt háborúját a demokrácia és a migráció ellen. Mert éppen az ellenkezője történt: más pártok követik a magyar politikust a szélsőség felé, így a pártcsalád mélyen megosztott.

Ám nem Orbán a fő baj, ő csupán annak legmarkánsabb jelensége. Itt teljesen át kell alakítani a földrész politikai szerkezetét, mert a törésvonalak immár nem a jobb- és baloldal között futnak, hanem túlságosan is gyakran azokon belül. Napjainkban a populista-nacionalista erők a legtöbb nagy pártban megtalálhatóak. A következmény: a bénultság. Az EP-képviselők nem tudnak választani a párthovatartozás, illetve a saját értékeik és meggyőződésük közül. Trump, a Brexit és Putyin korában az Európa-párti köröknek egyesülniük kell. A jövő évi kontinentális választások alkalmat kínálnak új szövetségek alakítására. Olyan EU kell, amely a szolidaritáson, az egyenlőségen, a pluralizmuson, a jogon és a szabadságon alapul, de leginkább értékközösség és politikai unió.

Le Soir/Der Standard

der_standard.jpg

Orbánnal szűri össze a levet egy kis flamand szélsőjobbos diákcsoport – írja a belga lap annak kapcsán, hogy a magyar kormányfő Tusványoson találkozott a „Pajzs és Barátok” nevű identitárius ifjúsági szervezet képviselőivel, akik a nyári egyetemen hivatalosan az „Európát fenyegető migrációs veszély” elnevezésű szekció munkájában vettek részt. Sőt videón segítségével üzent is rajtuk keresztül, a felvételt a csoport feltette a közösségi hálóra. Így azt, hogy a lehető leggyorsabban fel kell ébreszteni Belgiumot. Azaz: keljetek fel és harcoljatok, mondta a politikus a neonáciknak.  Továbbá hogy minden nemzet azt kapja, amit megérdemel, és ha az ország nem tér magához záros határidőn belül, akkor 5-10 éven belül teljesen átalakul, márpedig itt a jövőről van szó. Vagyis tenni kell. Az osztrák újság szerint az állásfoglalás beavatkozást jelent a belga belügyekbe.

Daily Telegraph

daily_telegraph.jpg

Az erősen konzervatív újság azok közé a karmesterek közé sorolja Fischer Ivánt, akiket a politikusok a legkevésbé kedvelnek. Magyarországon pl. azért, mert a zenével harcol a szélsőség ellen. Ám a Fesztivál Zenekar közelgő londoni koncertje előtt a brit újságíró úgy érezte, hogy egy humanistával beszélgetett. A mester és zenészei sokszor fellépnek elhagyott zsinagógákban, hogy felhívják a figyelmet a zsidóság sorsára. És mivel a karnagy operát írt Solymosi Eszter történetéből, a szélsőjobb magyarellenességgel vádolta meg. Szóval hozzá van szokva a megpróbáltatásokhoz, pedig szó sincs arról, hogy egyfajta demagóg szónok volna. Arra a kérdésre, hogy a romák újabban ismét üldöztetésnek vannak kitéve az orbáni, illiberális Magyarországon, Fischer úgy válaszol, itt nem kizárólag magyar jelenségről van szó. A nacionalizmus sok helyütt erősödik, a politikusok rájátszanak az emberek félelmeire, kerítéseket, határokat akarnak.

Azt persze ő is pontosan tudja, hogy amikor a hangversenyeken kiemeli a cigány hagyományokat, akkor ez nyílt dorgálás a mostani magyar politikának. Abból sem csinál titkot, hogy ellenzi a nacionalizmust. Viszont azt mondja, hogy a tiszaeszlári perről készült opera igazából nem az antiszemitizmusról szól. A főhős az áruló fiú, aki visszatér és azt kéri a közösségtől, hogy fogadják vissza. Egyébként meg van győződve arról, hogy a zene át tudja lépni a politikai korlátokat és összehozza az embereket. És a kultúra csak gazdagodik azáltal, ha más kultúrákkal keveredik. Hiszi, hogy két-három évszázad múlva eltűnnek a határok és a világ teljesen nyitott lesz.

Le Monde

le_monde.jpg

Egy szakértő szerint éket ver a világ zsidóságába, amely számára az emberi jogok védelme, az antiszemitizmus elleni küzdelem és a holokauszt nem lehet semmiféle alku tárgya, hogy Netanjahu az illiberális keleti-európai rezsimekkel lép szövetségre. Eva Illouz, a  párizsi Társadalmi Tanulmányok Főiskolájának igazgatónője rámutat, hogy pl. Magyarország igen nagy megértést tanúsít a zsidóellenesség iránt. Így szobrot akart állítani Hóman Bálintnak, aki pedig annak idején nagy szerepet töltött be 600 ezer ember deportálásában. Majd Donáth Györgyöt kívánta hasonló módon megtisztelni, pedig ő 2. világháború idején a zsidóellenes jogszabályok megalkotásában jeleskedett. És hogy ne legyen semmiféle kétség, Orbán antiszemita szóképeket használt Soros György ellen.

Netanjahu nem a magyar zsidó közösség és nem Soros oldalára állt, hanem a magyar miniszterelnököt támogatta meg. Sőt, ellátogatott Budapestre, ahol a Mazsihisz fagyosan fogadta, ám annál melegebb volt az üdvözlés Orbán részéről. Izrael – most először – háttérbe szorította egy zsidó szervezet érzékenységét és érdekeit. Hasonló a helyzet Lengyelországgal is. Itt a cionizmus pálfordulását lehet tetten érni, ami természetesen a Likud-féle revizionista cionista politika logikájából következik.

Izrael modellül szolgál azoknak az államoknak, amelyek ellenzik a bevándorlást, akik egy etnikai csoport felsőbbrendűségét hirdetik, de amelyek közben azt állítják, hogy teljesen demokratikusak.  Netanjahu hozzáállása nem egyszerűen opportunista, a kormányfő erős vonzódást mutat az említett illiberális, nacionalista rezsimek iránt. Ő is azon van, hogy a vallás, illetve az etnikai hovatartozás alapján korlátozza a polgárságot, illetve helyreállítsa a nemzeti büszkeséget a dicső múltra hivatkozva. A politikus Magyarországhoz hasonlóan nekiment a civil szervezeteknek.

Ő, Orbán és Trump a jelek szerint imádják a falakat és a kerítéseket, és azok minél magasabbak és hosszabbak, annál jobb. Az ideológiai tisztogatás kísérőjelensége, hogy betiltják azokat az NGO-kat, amelyek védik az emberi jogokat. Továbbá hogy felszámolják a független bíróságokat, elnémítják a kritikus hangokat. Azonos továbbá a képlet, hogy félni kell az ellenségtől, amely a hivatalos propaganda szerint már a határig jutott. Netanjahu olyan nemzetközi szövetségben gondolkodik, amely harcol a liberális világrend ellen. Az európai partnerek segítenek megakadályozni, hogy az EU elítélje az izraeli jogsértéseket. Ehhez meg kell gyengíteni a liberális uniót és annak értékeit.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9714172687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.08.10. 06:00:23

'Liberális demokrácia finomságai", nebazd, az ,mit jelent? Megkérdőjelezni egy demokratikus választás eredményét? Álcivileket uszítani egy legitim kormányra? Szarosgyurka seggében lakmározni? Buzifelvonulás?

Való igaz. Ma már nem beszélhetünk jobb- és baloldalról. Mert mindkettő liberális. Ma már illiberális demokratákról, és velük szemben liberofasisztákról beszélhetünk. És ez utóbbiak ott állnak a pöcegödör szélén, csak bele kell lökni őket.

taga20 2018.08.10. 06:46:04

@Quercus a gondolkodó:

na húzzál fát lopni cigány, me ahhoz értesz, mint a gazdád a geci!

taga20 2018.08.10. 07:11:30

@maxval balcán bircaman:

na, befutott a másik ruszki ügynök is.

a birkák pánikja jó jel a normális embereknek.

Gedeon Vinklmann 2018.08.10. 13:04:29

A liberálisok legnagyobb blöffje az, hogy ők "liberálisok".

atomic power 1986DucaDuca 2018.08.10. 14:42:38

WSJ:

"Magyarország futó pillantást kínál arra, miként végzi Európa, miután Orbán Viktor, az egykori ellenzéki Putyinhoz törleszkedik és azt gondolja, hogy vége a liberalizmus korának."

A szűkülő erőforrásokért folytatott küzdelem, a klímavaltozás, a vízhiány, az energiaválság, az ökológiai valtozasok, a túlnépesedés és migráció által okozott katasztrofális problémak aligha a liberális értelemben vett szabadság bővülésének fognak kedvezni.
Gyors es hatarozott döntésekre van szükség, amelyre a liberaliizmus nem alkalmas.
A kommunista rendszerek összeomlásaval az ellenfél, a liberalis demokracia is összeomlott. A különbség csak az, hogy az egyik hirtelen halált halt, a masik pedig hoszú, súlyos betegsegben fog elhalni.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.10. 14:53:22

@atomic power 1986DucaDuca: "a liberalis demokracia is összeomlott."

A demokráciát már sok diktátor temette. Szóban. Ehhez képest a diktátorok csúnyán végezték, a demokrácia viszont él és virul.

atomic power 1986DucaDuca 2018.08.10. 15:16:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

A demokráciát már sok diktátor temette. Szóban. Ehhez képest a diktátorok csúnyán végezték, a demokrácia viszont él és virul"

Nem a demokraciál van a baj, hanem a jelenlegi liberaliimussal. Egyébkent a diktatorok többsége nem vegezte csúnyán. Ez egy tévhit.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.10. 15:21:37

@atomic power 1986DucaDuca: "Nem a demokraciál van a baj, hanem a jelenlegi liberaliimussal"

Kevered a liberalizmus felfogásokat. Amit te gondolsz liberalizmusnak, annak nincs köze a demokráciához. Felejtsd el a liberalizmust, csak megzavar a fogalom. A demokráciák virulnak, a diktatúrák összeomlanak.

atomic power 1986DucaDuca 2018.08.10. 15:39:14

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Á liberalizmus hasznalható elemel beépültek a konzervatív-kereszténydemokrata és a szocialista-szociáldemokrata értekrendebe. Az a nagy törtnelmi paradoxon hogy a liberalizmus úgy ért el sikereket, hogy önmagat feleslegessé is tette, használható gondolatait másoknk adta at.

Ami ma a nyugati demokraciakban liberlizmus címen megmaradt, az kartekony es nem tud a nagy sorskerdesekre valaszt adni.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.10. 15:43:32

@atomic power 1986DucaDuca: Terelsz. Nem érdekel a liberalizmussal szembeni frusztrációd.

A demokráciák virulnak, a diktatúrák összeomlanak.

LKerekes 2018.08.10. 16:00:33

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Csakhogy a körülmények olyan mértékben és gyorsasággal változnak, hogy a történelmi példa nem jó. Ebben a változásban, nem sok az esélye a liberalizmusnak nevezett katyvasznak. Igen ez nem liberalizmus, még ha ti annak is szeretitek nevezni. Az igazi "eredeti" liberálisok forognak a sírjukban.
És ez a ti liberális katyvaszotok nem demokrácia. Nem értek egyet a holokauszt tagadásával, de az a rendszer amelyik emiatt a felfogás/látsámód, téves tudás
miatt börtönbezár valakit, az nem demokrácia.

atomic power 1986DucaDuca 2018.08.10. 16:02:04

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Terelsz. Nem érdekel a liberalizmussal szembeni frusztrációd."

Te hoztál be új fogalmat, mint a diktatúra. Én végig a liberalizmusról irtam.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.10. 16:20:15

@atomic power 1986DucaDuca: "Te hoztál be új fogalmat, mint a diktatúra."

Te hoztad be, téged idézlek: "kommunista rendszerek"

De mindegy is. A demokráciát temetted, erre mondtam, hogy él és virul, a diktatúrák szoktak összeomlani. Nehéz lenne demokráciáról beszélni a diktatúra említése nélkül és fordítva. Ha zavar a szó, gondold helyébe, hogy "nem demokrácia".

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.10. 16:25:21

@LKerekes: "liberalizmusnak nevezett katyvasznak"

Nem tudom, mit nevezel te liberalizmusnak, de az biztos, hogy nagy katyvasz van a te fejedben. Nem is próbálnám ezt kitisztázni, szóval hagyjál békén azzal, amit te liberalizmusnak képzelsz.

Az alaptételről volt szó, hogy a demokrácia él és virul, a diktatúrák szenvednek és összeomlanak. Vesd össze a német és cseh demokráciát a török és magyar diktatúrákkal. Semmi csodálkozni való nincs azon, hogy egy sok éves világgazdasági konjunktúra közepette is a mi kis koszos diktatúránk szépen lecsúszik románia szintjére.

atomic power 1986DucaDuca 2018.08.10. 16:51:57

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"A demokráciát temetted, erre mondtam, hogy él és virul, a diktatúrák szoktak összeomlani."

A liberalis demokraciaról irtam, nem altalaban a demokraciaról. Arról a liberalis demokraciaról, amely a liberlizmus hagyomanyos eszmerendszerét kiforgatva a „political correctness” révén, az embereket megnevelő „terapeuta állam” kialakításával igazi inkvizítori gépezetet teremtett ehhez! Mindezt a „poszthatvannyolcas” baloldal szellemisége közreműködesevel.

Zoltan Hazafi 2018.08.10. 19:39:53

@atomic power 1986DucaDuca: Ügyesen fel tudod mondani Tusvány dumáját... önálló gondolatod is van netán?
- Izé... ami nem ilyen "poszthatvannyolcas"-os katyvasz?

atomic power 1986DucaDuca 2018.08.10. 20:38:12

@Zoltan Hazafi:

"Ügyesen fel tudod mondani Tusvány dumáját... önálló gondolatod is van netán? "

Tájekoztatlak, hogy a 2018-as tusvanyosi beszedet megelőzően jóval korabban foglalkoztak a törteneszek, politologusok 1968-al.

Az a te hibad, hogy neked ez csak a tusvanyosi beszedhez kapcsolódik!

1968-nak máig tartó hatasa van: olyan politikai mozgalmakat indított el, amelyek azóta is meghatározzák a nyugati politika látképét es atalakitották a nyugati tarsadalmakat Mégpedig gyökeresen. Elkezdődött egy liberalis korszak, de elindult a modern, jobboldali, konzervatív ideológiák kialakulasa is.

Ehhez nem kellenek önalló gondolatok, mert ezek tények.

taga20 2018.08.10. 22:19:50

@atomic power 1986DucaDuca: "de elindult a modern, jobboldali, konzervatív ideológiák kialakulasa is."

gondolom ez számodra a fityeszmaffia!

taga20 2018.08.11. 01:14:17

@Quercus a gondolkodó: mi van retek, az egyik illiberális ikonod most dől be?

és utána a többi szardarab egytől-egyik!

kágébésputyin, csutigeci, unzovájter:)

erdogán pusziltat fatolvaj, allah segítsen az erdőben agyhalott!:)))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.11. 05:46:23

@atomic power 1986DucaDuca: "A liberalis demokraciaról irtam, nem altalaban a demokraciaról."

Van a demokrácia és a nemdemokrácia, azaz diktatúra. A demokráciát szokták liberális demokráciának hívni, megkülönböztetendő a demokráciának nevezett nemdemokráciáktól, mint pl. népidemokrácia. Itt a liberális szó nem tesz hozzá semmit, nevezhetnénk inkább demokratikus demokráciának, ha nem hangzana nagyon hülyén.

"a liberlizmus hagyomanyos eszmerendszerét kiforgatva a „political correctness” révén, az embereket megnevelő „terapeuta állam” kialakításával igazi inkvizítori gépezetet teremtett ehhez"

Nézz utána, mi az a liberalizmus, és tisztázd magadban, milyen féle liberalizmura gondolsz. Ne próbáld a beteg elméd liberalizmus gyűlöletével elterelni a szót az alaptételről, hogy:

A demokrácia él és virul, a diktatúrák szenvednek és összeomlanak.

atomic power 1986DucaDuca 2018.08.11. 11:21:01

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Nézz utána, mi az a liberalizmus, és tisztázd magadban, milyen féle liberalizmura gondolsz."

Nem kell utána néznem, mert tudom. Éppen ennek alapján írtam, hogy a liberalizmusra történő hivatkozassal visszaelnek ezzel az eszmerendszerrel. Önkényes alapon, önhitt politikusok.

Nincs bennem semmi gyűlölet a hagyomanyos, 19. szazadi liberalizmussal szemben. Mar csak azert sem, mert eleg sok elve beepult a modern demokraciak politikai rendszerébe.

"A demokrácia él és virul, a diktatúrák szenvednek és összeomlanak."

Csak az a kérdés, hogy milyen demokracia es milyen diktatura. Mindkettőnek több altípusa van!
süti beállítások módosítása