B1 blogcsalád



Orbánnak igyekeznie kell, hogy lélegzethez jusson a saját korrupciós mocsarában

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. augusztus 09. - Szelestey

• A migránsválság az egész EU-t veszélyezteti, arra pedig rámehet a jelenlegi világrend és a következmények tragikusak lehetnek

• Vége az európai jobboldalnak, ha nem akadályozza meg saját orbanizálódását - figyelmeztet a konzervatív The Times

• A magyar politikai rendszernek immanens része a mindent átható korrupció

 

New York Times

new_york_times.jpg

A szerkesztőségi kommentár szerint a menekültválság miatt veszélyben van az EU, a Nyugat két pillére közül az egyik. (A másik az Egyesült Államok.) Példátlan támadások érik ugyanis a közös értékeket, a szabadságot, a demokráciát, a szabad piacot és a jogállamot az öreg kontinensen, Nyugatról Trump, Keletről Putyin, délről pedig Afrikától és a Közép-Keletig terjedő felfordulás miatt. Az egész azzal kezdődött, hogy megbuktatták Kadhafit, de a NATO a lehető legostobább módon nem gondoskodott az új rend kialakításáról. Ennek folyományaként indult meg a migránshullám, amire válaszul szinte minden uniós államban feljöttek a nacionalista populisták.  

A Pulitzer-díjas szerző Olaszországban hivatalos helyről a legnagyobb utálkozás hangján hallott arról, hogy Róma mennyi pénzt vesztett az oroszellenes szankciókon, miután Moszkva megpróbált beavatkozni Közép-Európában, ám a térség államai közül pl. Magyarország nem hajlandó egyetlen migránst sem átvenni az olaszoktól. Ugyanakkor ha Afrikában marad a mostani fejetlenség, a mostani válság majd amellett, ami 2050-re kialakul. Ideértve, hogy megkétszereződik a fekete földrész lakossága. Csak éppen már jelenleg is gyorsabban érkeznek a bevándorlók, mint ahogy Európa kulturálisan és politikailag képes őket fogadni. Egyes pártok meglovagolják a jelenséget és hisztériát keltenek.

Putyin, aki jó ideje igyekszik meggyengíteni és lejáratni az EU-t, bátorítja az euroszkeptikus erőket. Az amerikai elnök nem képes felmérni, mennyire fontos a transzatlanti partnerség a világ számára. Volt tanácsadója, Bannon másutt is terjeszteni akarja a globalistákkal szemben a szélsőséges pártok uralmára épülő modellt, de ez őrültség, mert a 2. világháború után a mostani rendszer teremtett rendet. Az EU-nak és az USÁ-nak hasonló szerepet kell betöltenie napjainkban is, legyen szó a klímaváltozásról vagy a globalizációról. Ha széttöredezik a demokráciák közössége és visszatérünk a nagyhatalmi versengéshez, akkor a következmények rettenetesek lesznek. Nem lehet majd megküzdeni a jelenlegi hatalmas kihívásokkal, ha Trump, Bannon, Putyin és az útitársak sikeresen szét tudják zúzni a demokratikus világot.  

The Times

the_times_1.jpg

A tekintélyes brit jobboldali lap arra figyelmeztet, hogy az európai konzervatívoknak óvakodniuk kell a saját futóbolond szélsőségeseiktől, mert az orbanizálódás a végüket jelentené. A konzervatív irányzat ugyanis annak idején azért tudott győzni, mert felkarolta a gazdasági és társadalmi liberalizmust, de most rossz irányba tart. Nagy-Britanniában pl. már a nagypolitikába is bekerült a vád, hogy a muzulmán bevándorlók hatalomátvételre készülnek az unióban, nem tisztelik a zsidó-keresztény kultúrát, pedig az az itteni nemzetek, illetve civilizáció alapja. Idáig ilyesmit csupán Orbántól, Le Pentől és Salvinitől, illetve az orosz kormány bármely szócsövétől lehetett hallani. Ezek az etno-nacionalista nézetek nemrégiben még szélsőségesnek számítottak,

Farage, a brit UKIP vezére mutatja, hogy az európai jobboldal tényleg orbanizálódik. Azt hiszi, hogy nemzetközi intézmények, illetve a migránsok miatt veszélyben van a nemzetállam és annak kultúrája. Ez a meggyőződés egyre több emberre terjed ki. Konzervatív politikusok egyre gyakrabban nyúlnak vissza a bezárkózáshoz, a nacionalizmushoz és a piacvédő intézkedésekhez. Bannon éppen ezeknek az erőknek a szövetségét akarja létrehozni a földrészen. Közben jobboldali elemző intézetek mind jobban igyekeznek megrémíteni a polgárokat a muzulmánok miatt. És ez hat. Pedig a konzervativizmus akkor futotta a legjobb formáját, amikor a társadalmi és gazdasági liberalizmus mellé állt. Ám befellegzett neki, ha jön az orbanizálódás.

Tageblatt

 

A Néppárton belül folyik a vita a menekültekről, miközben Orbán Viktor nyomul. Az érkezők száma ugyan jelentősen visszaesett, ám érthető, hogy a téma napirenden van: egyfelől tisztázni kell a szolidaritást, a menedékkérők elosztását. Másfelől viszont egyes jobboldali-populista és idegenellenes politikusok, illetve pártok egész Európában belekapaszkodtak a kérdésbe, hogy abból tőkét kovácsoljanak. Keltik a félelmet és a bizonytalanságot, ellenségképet gyártanak, hogy felkavarják az érzelmeket és ily módon lehetetlenné tegyék az érdemi párbeszédet. Ha a dolgok a magyar miniszterelnök szája íze szerint alakulnak, a migrációs politika a középpontban lesz a jövő májusban esedékes európai választásokon is. A saját vonalára akarja ráállítani a kereszténydemokráciát is, amely szerinte eleve illiberális, továbbá elutasítja a multikulturalizmust és a bevándorlást. Úgy néz ki, hogy a CSU egyetért vele, de egyes pontokat illetően így van ezzel az osztrák kancellár is.

Ám itt lenne az idő, hogy az Európai Néppárt tisztázzon bizonyos dolgokat és levonja a megfelelő következtetéseket. Mert az EPP-n belüli ellentétek jelenleg meghiúsítják nem csupán a közös menedékpolitikát, hanem azt is, hogy az humánus legyen. Hiba volna kizárólag a hatalom megtartása érdekében egyben tartani azt, ami nem illik össze.

Politico

politico.jpg

Újhelyi István szerint itt az idő, hogy az Európai Néppárt választás elé állítsa Orbán Viktort, miután a konzervatívok tétlenül végignézték, amint Magyarországon felszámolták a demokráciát. Cikkében a szocialista EP-képviselő úgy érzékeli, hogy az EPP-nek egyre inkább elege van a békétlen Fideszből, erről árulkodik az a cikk, amelyben a jobboldali svéd Európa Parlamenti képviselő, Anna Maria Corazza Bildt a minap a magyar párt kizárását követelte. Szóval úgy néz ki, hogy Orbánnak ezúttal következményekkel kell számolnia, amiért az utóbbi években annyi vörös vonalat lépett át. Újhelyi örömmel állapítja meg, hogy egyes konzervatív politikusok pontosan látják a magyar modell veszélyét az EU szemszögéből. Hozzáteszi azonban, hogy a Néppártot bűnrészesség terheli a magyar demokrácia haláláért, hiszen a konstruktív párbeszédre hivatkozva mindig a magyar szövetséges mellé állt.

Ám most már látni kell, hogy a Fidesz megosztja a pártcsaládot, és populista, illiberális irányba taszítja azt. Orbán migrációs mantrája nem több mint homlokzat, hogy elrejtse a demokráciát és az alapértékeket fenyegető akciókat. És a miniszterelnök most már a térségen kívülre is ki akarja terjeszteni befolyását, amit Moszkva nem győz támogatni. Így azután az EPP-nek határoznia kell: benn tartja-e a magyar pártot és ezzel kockáztatja a radikalizálódást és az állandó feszültséget a kereszténydemokrata közösséggel, vagy megszabadul Orbántól, noha ily módon fennáll a veszélye, hogy megerősödnek az európai rend felszámolásán munkálkodó populista erők. Kemény dilemma ez a jövő évi EP-választás előtt.

Wall Street Journal

wsj_logo_jo.jpg

Az Európai Unió idáig csaknem egymilliárd dollárt költött a kontinens keleti felének felzárkóztatására, ami a Marshall-segély több mint nyolcszorosának felel meg, de hiába. Ettől még a keletiek nem szerették meg. Az EU vezetőinek nagy aggodalmára a legnagyobb kedvezményt élvező államok közül több is az elégedetlenség melegágya, amit a tagsággal együtt járó kulturális és politikai nyomás vált ki a lakosságból, és ami az egész szervezet összefogását fenyegeti. Pedig az óriási támogatás Keleten korszerűsítette az infrastruktúrát, emelte az életszínvonalat, enyhítette a szegénységet és új piacokat nyitott. De közben olyan fogas kérdések merülnek fel, mint a szuverenitás, a kulturális önazonosság és a tisztelet. pl. Nagy-Britanniában, ahol a Brexit-ről tartott népszavazás egyik kulcskérdése a kellemetlen keleti bevándorlás lett.

Az unió sorsa teljesen bizonytalan, főleg a menekültkérdés miatt. Brüsszel aggódik, mert ha ennyi pénz nem volt képes egyesíteni a földrészt, akkor mi lesz ezután? Az erősödő nacionalizmus a kisebb, keleti tagokat a nagyobb nyugati országok ellen fordítja. És nem kizárt, hogy 2021-től a kohéziós alapból forrásokat kell megvonni a Kelettől a bajban lévő Dél megsegítésére. A keleti nacionalisták azt állítják, hogy a támogatások nagy része már így is visszamegy német és francia építőipari cégekhez. Az adományozó kormányok ugyanakkor az állítólagos keleti korrupció miatt dühösek. Az OLAF azt közölte, hogy Magyarországon Orbán Viktor vejének korábbi vállalkozása 47,8 millió eurót kapott a közvilágítás korszerűsítésére, de erős a gyanú, hogy a cég csalt a felhasználás során. A kormányfő azt mondja, az országnak nincs szüksége EU-s alapra. A politikus unióellenes jelszavakkal nyerte meg a tavaszi választást. Brüsszel erre bemondta a blöfföt és a magyarok, lengyelek, illetve csehek esetében a felzárkóztatási források 20 %-os csökkentésére készül.

Der Standard

der_standard.jpg

Alaposan leszedi a keresztvizet a kommentár a bécsi magyar nagykövetről, aki egy szélsőséges osztrák lapnak nyilatkozva elutasítását hangoztatta a sajtó derékhadával szemben. Pedig Perényi János tudhatta, hogy kivel áll szóba, hiszen az újság főszerkesztője korábban nagy vihart kavart, miután arról írt, hogy a médiát illetően hihetetlenül sokat lehet tanulni Hitlertől. Ráadásul a Mauthausen Bizottság elítélte és antiszemitának minősítette az állásfoglalást. Nem viágos persze, hogy a beszélgetés valóban lezajlott-e, mindenesetre a diplomata idáig nem cáfolta, de ha tényleg leült egy ilyen orgánum újságírójával, akkor arra csak azt lehet mondani, hogy összenő, ami összetartozik.

Az interjúban benne van az az állítás, hogy nem átlátható a magyarországi civil szervezetek működése, mert nem lehet tudni, honnan kapják a pénzt. Orbán Viktor képviselője részéről anyagi transzparenciát követelni, az legalább olyan merész, mintha a Kajmán-szigetek követe az offshore cégek betiltását sürgetné. Magyarországon 2010 óta a korrupció a rendszer szerves része – állapította meg a Transparency International, a legtöbb uniós pénzt nálunk sikkasztják el. Orbán Viktor és családja vastagon benne van (nyakig süpped) a machinációk mocsarába. Egy német szakkönyv 32 oldalon foglalkozik a magyar kormányfő és környezetének üzelmeivel. Vagyis nem tűnik túlzásnak a kleptokratúra minősítés.

Hogy Orbánnak nem jó a lelkiismerete, azt elárulja, hogy a minap kifejtette: a gazdasági menekültek jelentik Európa egyetlen valódi problémáját. Tekintve, hogy már 600 ezer magyar él külföldön, és hogy további 680 álmodik a kivándorlásról, ezt csakis a hazai bajok beismerésének lehet tekinteni. Lehet, hogy egyfajta jóvátétel kezdetét harangozta be. És ha annak a végén visszaadnák az ellopott uniós forrásokat, akkor itt egy olyan pénzáramlás indulna be, amely teljesen átlátható volna mindenki számára, már az Orbán-família tagjain kívül is.

Frankfurter Rundschau

frankfurter.jpg

A német szociáldemokraták Bundestag-frakciójának emberi jogi szóvivője nagyon is követésre méltónak tartja azt a javaslatot, amelyet az EU-török-megállapodás szellemi atyja tett le az asztalra az európai menedékpolitika megújítására. Frank Schwabe szerint közösen kell fellépniük azoknak a tagállamoknak, amelyek az emberséges menekültpolitika mellett vannak, és Gerald Knaus a fején találta a szöget, amikor a keserű görög és olasz tapasztalatok alapján úgy gondolja, hogy nem szabad magukra hagyni a spanyolokat, mert őket sújtja a legújabb bevándorlási hullám. A szolidaritás hiánya csak a jobboldali populisták malmára hajtotta a vizet, olyannyira, hogy Olaszországban hatalomra is segítette őket. A felvilágosult európaiaknak meg kell akadályozniuk, hogy hasonló történjen Madridban.  

Knaus ötletének magja, hogy spanyol területen kell befogadó központot létesíteni. A vita ugyan már jó ideje zajlik hasonló intézmények felállításáról Afrikában, ám teljesen reménytelen, mert az ottani kormányok nem partnerek hozzá.  Spanyolországgal azonban más a helyzet, főként, ha Berlin, Párizs, Hága, és még más államok hajlandóak átvenni a menekültek egy részét. Ehhez a spanyol hatóságoknak gyorsan és tisztességes módon kell elbírálniuk a kérelmeket, de egyezményekkel azt is el kell érni, hogy záros határidőn belül visszaküldhessék hazájukba mindazokat, akik nem szorulnak oltalomra. A visszavétel megkönnyítésére munkavállalási engedélyeket, ösztöndíjakat kell felajánlani a származási országok számára.

Nem kétséges, közös menedékpolitika kell, nem lehet várni arra, hogy Magyarország vagy Lengyelország feladja ellenállását. Mert minél jobban fel lehet szítani a félelmet a magyarok körében, Orbán Viktor annál biztosabban ül a nyeregben. Egyes kormányok ugyanis nyerő témát csináltak abból, hogy rájátszottak a menekültekkel kapcsolatos aggodalmakra, noha legfeljebb alig pár embert fogadtak be, illetve igazából senki sem akar hozzájuk menni. De nem szabad, hogy ezek az erők feltartóztassák az új, működő elosztási mechanizmust. Be kell bizonyítani, hogy lehetséges az emberség, a szolidaritás és a realizmus a migránsokkal szemben. Fontos ez az egész EU jövője miatt is.

New York Times/Daily Telegraph/Reuters

reuters.jpg

64 évvel a  halála után a „kommunista” Frida Kahlo élete és ideológia meggyőződése viták tárgya lett Magyarországon, ami beleágyazódik a végbemenő magyar kulturális változásokba. Az ellentéteket a hatalompárti Magyar Idők robbantotta ki, de a kultúrpolitikáról már azóta zajlik a paláver, hogy áprilisban győzött a nacionalista Orbán Viktor. A kormányfő hívei és az őt támogató újságírók arra hivatkoznak, hogy a nagy siker nyomán a kulturális életben is a konzervatív értékeket kell megcélozni a baloldali-liberális művészek „túlsúlyának” felszámolására. Támadások érték a Billy Elliot musicalt, valamint képzőművészeti tárlatok egész sorát. A Nemzeti Galéria nem kívánt állást foglalni a Kahlo-féle perpatvar ügyében, mellesleg a 20. század egyik legnagyobb festőjének jelenleg kiállítása van a londoni Victoria és Albert Múzeumban is. A vitát Orbán harangozta be, amikor a múlt hónap végén nagy változásokat jelentett be, ideértve a kultúrát. Szóvivője azonban nem kívánta a részleteket elárulni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9814170777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taga20 2018.08.11. 15:11:35

@6.Lenin: kim dzson dzsuva üdvözöl talpas!

te ezeket a faszságokat a kiskegyedből, vagy a mejnkámpfból meríted?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.11. 15:12:04

@Nyírjeslakó:

"Bevallom - lehet, hogy szerencsém volt - én nem sokat éreztem a szopásból."

elhiszem neked. ennyivel a Kádárizmus jobb volt Orbanisztánnál. na most a Kádárizmus csak részben volt korrupt. de ha az egész gazdaság a korrupcióra épül, akkor nem tudod kikerülni a vastagon szopást. te ezt éljenzed, te kis hülye!

ennyikeh.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.11. 15:12:11

@taga20:

Reformáció, liberalizmus, felvilágosodás - ezek ellen küzdünk.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.11. 15:14:17

@Nyírjeslakó: "én egy Nagy Tervező Vállalatnál voltam villamos szakosztályvezető. Bevallom - lehet, hogy szerencsém volt - én nem sokat éreztem a szopásból."

hogy még konkrétabb legyek. te a Kádár rendszerben azért nem érzékelted a szopást, mert mondjuk nagy ellenzékit nem akartál játszani, és mert a Tervező nagy Vállalat nagy része mégsem korrupt módon működött. de ha a Tervező nagy Vállalat teljesen korrupt módon működött volna, és te ezt szeretnéd, akkor éreznéd a szopást, mert szopás nélkül fel se vettek volna.

és ide megy az Orbán rendszer.

rasztaszív 2018.08.11. 15:14:33

@6.Lenin: te seggfej,mit beszélsz már félre?te jöttél azzal,hogy a ballibek mossák össze a migránsokat a menekültekkel!

rasztaszív 2018.08.11. 15:15:15

@6.Lenin: miről hazudtam,te féreg?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.11. 15:15:18

@maxval balcán bircaman: egyrészt ez nem ugyanaz, másrészt meg hazudsz.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.11. 15:15:52

@maxval balcán bircaman: egyrészt ez nem ugyanaz, másrészt meg hazudsz.

Tom66 2018.08.11. 15:16:06

Lajos, teljesen felesleges erőlködni, hiábavaló. Az említett lapok inkább a saját házuk táján söprögessenek, bőven lenne mit. Más szemében a szálkát, sajátjában a gerendát sem féle aljas hírportálok.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.11. 15:17:12

@maxval balcán bircaman: ja értem, szóval téged nem zavar, ha lopnak, amíg azt hiszed, hogy egyszer majd gyártanak. nemcsak velejéig erkölcstelen, rohadt patkány vagy, de naiv hülye is.

taga20 2018.08.11. 15:17:52

@maxval balcán bircaman: birka, csináljunk úgy, mintha értelmes lennél.

elképzelted? nekem nehezen megy, de most megfogtam a pillanatot.

a következő a kérdésem. ha tehetnéd, most hol élnél a múltban?

melyik az a kor és rendszer, ahol te szívesen élnél?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.11. 15:18:31

@maxval balcán bircaman: ennyit tud a náci elmebeteg: letagadja a valóságot, amit hivatkoztam. de neki nincs hivatkozása. figyusz, az asztal közepére szarni bárki tud, nem csak te, ettől még nem lesz igazad!

6.Lenin 2018.08.11. 15:18:50

@rasztaszív:

Miért nem így van?
Miről hazudtál?
Olvasd vissza a saját hozzászólásaidat, ha ilyen gyenge a memóriád.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.08.11. 15:18:59

@6.Lenin: Ez vajon meddig tart nála?
Ez az "ember" aki putyinpincsizett,aztán pár évre rá ő lett putyin leg hűségesebb pincsije.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.11. 15:19:08

@maxval balcán bircaman: mindt mondtam, a populista kommunizmus nem jobb a kommunizmusnál. mindkettő szar.

rasztaszív 2018.08.11. 15:20:23

@6.Lenin: a patkány kurva anyádat,azt!ha azt állítod,hogy hazudok,akkor mutass rá,te féreg!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.11. 15:21:10

@maxval balcán bircaman: rajtad kívül igazából senki nem akar a középkorban élni.

6.Lenin 2018.08.11. 15:21:42

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Tényleg ne erőlködj, ezek baromságok. Szedd már össze magad.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.11. 15:22:24

@maxval balcán bircaman: pontosan akkor fog bukni az Orbán kormány, ha a nép felfogja végre, hogy ti a feudalizmust akarjátok vissza, és azt is felfogja, hogy ez mit jelent. akkor lámpavason fogtok lógni. Orbánnal együtt.

taga20 2018.08.11. 15:24:57

@6.Lenin: te most direkt szopatod magad, vagy ez a hobbid?

ez a cikk, pont a rasztagyerek véleményét erősíti!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.11. 15:25:04

@math0:

A lényeg, csökkenjen az országból kisíbolt profit mennyisége. Ha ezt eléri Orbán, tapsolok neki.

6.Lenin 2018.08.11. 15:25:45

@rasztaszív:

Mi van igazam van?
Most azt szeretnéd, hogy az összes hülyeségedet ismét ide idézzem?
1x is elég volt elolvasnom.

Ha nem hiszed, akkor még 1x, te ebben a kérdésben tudatosan hazudsz (igaz, nem csak te)

Minden migráncs terrorista? Gumiszurkáló minden magyar, aki ellenzi az illegális migrációt, és a befogadásukat?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.11. 15:26:24

@taga20:

Jól vagyok a mostani korban. Izgalmas korban élünk, mert éppen zuhan a liberális rend, s érdemes e küzdelemben részt venni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.11. 15:27:27

@math0:

A populizmus merít a marxizmusból is, de nem azonos vele. Elfogadjuk a marxi kizsákmányolás tant, de nem fogadjuk el a marxi megoldást.

rasztaszív 2018.08.11. 15:27:59

@6.Lenin: magyarán semmit nem tudsz felmutatni,csak téped a mocskos pofádat.
mondjuk,túlságosan nem lep már meg a tisztességtelenséged.

taga20 2018.08.11. 15:28:01

@6.Lenin: haver, már nekem ég a pofám miattad!

index.hu/belfold/ovdem9525/

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.08.11. 15:28:18

@maxval balcán bircaman: Pedig már kezdtem azt hinni hogy végre bevetted a gyógyszered!:))
A liberalizmus meg egy csodálatos szép eszme.

6.Lenin 2018.08.11. 15:28:19

@taga20:

Neked ez magas, ne erőlködj.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.11. 15:28:54

@math0:

Orbán akkor fog megbukni, ha a jelenlegi ballib ellenzék megszűnik. Hiszen akkor már nem lesz indokolt csak azért Orbánra szavazni, hogy ne jöjjenk vissza a ballibek.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.08.11. 15:29:50

@taga20: Jóóóvanmmáá na!Az akkó' vót most meg a most van!

6.Lenin 2018.08.11. 15:32:11

@rasztaszív:

Pitiáner egy pali vagy, ezért nem válaszoltál a kérdéseimre. Lökjed ki magadból a rosszindulatot, nehogy bent ragadjon, már így is elég sérült vagy.

"a patkány kurva anyádat," én nem vagyok vallásos, pláne igazi, mint te, de ilyesmire soha nem lennék képes.

taga20 2018.08.11. 15:32:12

@maxval balcán bircaman: haver, innen indultunk.

"Elutasítjuk a modernitást, ami minden bajok oka."

erre kikötöttél itt!

"Jól vagyok a mostani korban. Izgalmas korban élünk, mert éppen zuhan a liberális rend, s érdemes e küzdelemben részt venni."

akkor örömködsz, mikor az egyik illiberális állam térdre rogy!:)))

444.hu/2018/08/10/erdogan-felszolitotta-a-torokoket-hogy-vegyenek-lirat-mert-nagy-a-baj

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.08.11. 15:32:16

@6.Lenin: Na a lényeg.A gazdádék csak a migránsozást nyomták,és semmi különbségtétel nem volt.Ez tény.
A letelepedési kötvényesekről meg -akiken gennyesre keresték magukat-valahogy sose beszéltek.
Na,lehet terelni.
Csak nem mindenki olyan birka,mint te vagy.

taga20 2018.08.11. 15:34:05

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: én vágom aszt, hogy csak az ökör következetes, de akkor ne vagánykodjon a kibaszott fityeszjobbágy, hogy mekkora gerinc a csútigeci!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.08.11. 15:34:33

@maxval balcán bircaman: Persze,mert nem lesz kiből megélnie.
10 évig élt Bokrosból.
10 évig gyurcsányból.
Most meg soros-migránsok.

rasztaszív 2018.08.11. 15:36:30

@6.Lenin: ja,persze.te csak kijelented,hogy hazudok,aztán keressem meg én,ugye!?fúj,de undorító egy féreg vagy!!!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.08.11. 15:37:09

@taga20: Tudom,hogy vágod.:))
Múltkor valamelyik blogon a fideszbirkák magyarázták,hogy elvekre nincs szükség,mert azzal semmire sem megy az ember.
Nekik ez kell.

6.Lenin 2018.08.11. 15:37:36

Sajnálom gyerekek, de kurva unalmasak voltatok.

Most inkább elmennék egy koncertre, nemsokára kezdődik, és még oda is kell érnem (igaz nincs messze)

Hazudnék, ha azt írnám, hogy jó volt veletek lenni.

Hallgassatok egy kis igazi zenét, ezt tettem én is közben. a zene jó volt.

www.youtube.com/watch?v=HzTlB-TjAzM&start_radio=1&list=RDHzTlB-TjAzM

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.11. 15:38:37

@taga20:

Tőlem személyesen távol áll a török mérsékelt iszlamista modell, de nem hiszem, hogy baj lenne vele, ha egyszer a törökök kb. fele támogatja.

taga20 2018.08.11. 15:38:53

@6.Lenin:

haver, csak röhögök rajtad fityeszzombi.

itt égeted magad nap-nap után, nem hogy kihasználnád még az életedből meglévő pár évedet, hogy normális emberként dobd fel a pacskert!

www.youtube.com/watch?v=FqESx05OuCA

6.Lenin 2018.08.11. 15:39:19

@rasztaszív:

Miért, nem emléxel mit írsz? Tényleg seggfej lehetsz. Ja és igazi keresztény.

rasztaszív 2018.08.11. 15:40:05

@6.Lenin: takarodj is a kurva anyádba!!!

taga20 2018.08.11. 15:40:21

@maxval balcán bircaman: a hitleri németországgal se volt semmi baj, me ott szerintem 90%-os volt a populizmus.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.11. 15:40:29

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

A tények nem igazolnak téged.

A 2010 előtti Orbán hű volt a liberális kurzushoz, s simán meg is bukott 2002-ben.

rasztaszív 2018.08.11. 15:41:19

@6.Lenin: ha azt mondod,hazudok,akkor az lenne a minimum,hogy rámutatsz,te mocskos patkány!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.11. 15:42:58

@taga20:

Nem, a hitleri Németország fasiszta volt, s annak is a rosszabb verziójában.

Ami pozitív volt a náci eszmében, azt maga Hitler likvidálta még 1934-ben.

6.Lenin 2018.08.11. 15:43:06

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Mi a fasz köze van a letelepedési kötvénynek a migrációhoz, a menekültekhez? Pláne az illegális migrációhoz?
A letelepedési az egy törvényileg szigorúan szabályzott, és meghatározott időre szóló szerződés, ami bármikor felmondható, ha törvényszegést észlelnek.

Na Pá! Ez már tényleg sokk.

taga20 2018.08.11. 15:43:22

@6.Lenin: "Sajnálom gyerekek, de kurva unalmasak voltatok."

az az egyik baj veled fityesztalpas, hogy még veszíteni se tucc gerincesen!

taga20 2018.08.11. 15:45:04

@maxval balcán bircaman: mi volt számodra pozitív a náci eszmékből?

6.Lenin 2018.08.11. 15:45:21

@rasztaszív:

Sajnos az én anyám már meghalt, de remélem a tiéd még él. Éljen is sokáig.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.11. 15:46:04

@taga20:

Jó a linked. Jól mutatja, milyen hibás úton járt a Fidesz 2010 előtt.

Én sokat kritizáltam a Fideszt 2008-ban, amikor kiállt teljes szélességgel a grúz agresszió mellett, s Szíjjártó volt a fő szónok a budapesti orosz követség előtti oroszellenes Fidesz-gágogáson.

rasztaszív 2018.08.11. 15:47:48

@6.Lenin: rá tudsz mutatni,mit hazudtam,te büdös féreg?!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.11. 15:49:50

@taga20:

A liberalizmus elutasítása, a liberális demokrácia kritikája, az állatvédelmi jogszabályok, az antikapitalizmus. Pont ez utóbbit likvidálta Hitler 1934-ben, amikor kivégeztette a népi nácik vezéreit, s paktumot kötött a német nagytőkével.

Az antikapitalizmus le lett szűkítva a zsidó tőkések elleni harcra.

Ezzel az egész rendszere egy szimpla elnyomó diktatúvává silányodott, mely csak addig tudott sikeres lenni, míg a háborús konjunktúra mellette állt.

taga20 2018.08.11. 15:53:33

@maxval balcán bircaman: birka egy jótanács, ha nem igazítottak el anno leningrádban!

ne told túl a ruszki felszopást, mert akkor egyből lebuksz.

normális, gerinces magyar állampolgár soha többet nem akarja, hogy ruszki muzsikok megerőszakolják a magyar nőket, ellopjanak mindent ami mozdítható, és ideiglenesen ne állomásozzanak 40évig itt.

remélem ebben egyet érthetünk?

taga20 2018.08.11. 15:54:50

@6.Lenin: patkány, nem azt hazudtad pár perccel ezelőtt, hogy eltakarocc valami koncertre?

taga20 2018.08.11. 15:57:05

@maxval balcán bircaman: "A liberalizmus elutasítása, a liberális demokrácia kritikája,"

ezt hányadik oldalon lehet olvasni a mejnkámpfban?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.11. 15:59:33

@taga20:

Nem tudom, régen olvastam ezt a művet. Egyébként se Hitler az alapozója az eszmének.

taga20 2018.08.11. 16:07:01

@maxval balcán bircaman: melyik része a "lázalmok" a kommentemnek?

taga20 2018.08.11. 16:08:36

@maxval balcán bircaman: ha nem tudod, akkor miért hivatkozol rá?

blog pszichiáter 2018.08.11. 16:15:48

@6.Lenin: "Most jön az, amikor a köcsögök egymásba kapaszkodnak."

Most jön az, hogy egy kivénhedt pszichopata körbenéz és rájön hogy senki sem fogja a pártját.

Gyorgy Nagy 2018.08.11. 16:20:25

Ez a poszt a MÉLYNÖVÉSÜ GECIRÖL szól .

taga20 2018.08.11. 16:25:45

@blog pszichiáter: ne báncsd a haveromat, mék ha hülye is, mint a segg!

akkor se!:)))

nemecsekerno_007 2018.08.11. 18:41:57

@math0: "a magyar részt simán el fogja csalni...."

Oké, akkor el se menjen senki szavazni, Te Kocka...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.11. 19:11:39

@maxval balcán bircaman: @maxval balcán bircaman: Orbán ez ellen dolgozik. a maffiakormány síbolja ki a lopott pénzt az országból. mellesleg még a multikat is támogatja a csuti geci. neked kétszeresen ellenséged.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.11. 19:12:09

@maxval balcán bircaman: mint mondtam, a populista kommunizmus nem jobb a kommunizmusnál. mindkettő szar.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.11. 19:12:55

@maxval balcán bircaman: pontosan akkor fog bukni az Orbán kormány, ha a nép felfogja végre, hogy ti a feudalizmust akarjátok vissza, és azt is felfogja, hogy ez mit jelent. akkor lámpavason fogtok lógni. Orbánnal együtt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.11. 19:13:41

@maxval balcán bircaman: "Egykor magam is liberális voltam"

de már nem áll fel neked.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.11. 19:14:45

@6.Lenin: "ilyesmire soha nem lennék képes. "

sajnos te ilyesmire, és még durvábbra is képes vagy. például náci vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.11. 19:17:45

@nemecsekerno_007: ezt nem mondtam. Orbán l fogja csalni a választásokat, ahhoz, hogy ez minél nyilvánvalóbb legyen, természetesen el kell menni szavazni.

nemecsekerno_007 2018.08.11. 20:14:42

@math0: Van ám logikád :D

- Az alap állításod az, hogy biztos csalnak.
- Ha nyer a Fidesz akkor is.
- Ha nem nyer a Fidesz akkor is.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.11. 21:26:34

@nemecsekerno_007: ez a kurva anyád állítása, nem az enyém. a kurva anyáddal vitatkozz tehát róla!

taga20 2018.08.11. 21:44:54

@math0: én bírom a káromkodást, de te tuti, hogy túl tolod.

láplidérc 2018.08.11. 22:50:01

@math0: Mikropénisze van, ezért ilyen frusztrált.

apro_marosan_petergabor 2018.08.12. 02:49:27

Néhány elmebeteg libbant azt hiszi chatoldalon van, s folyamatosan pingeli egymást, kávétól, bagólétől, lefittyedt szájból kifolyó nyáltól beragadt billentyűzettel. Neuron állomány a bekerült karaktersorozatok mögött így nem mutatható ki, még az átlag libbantak zsugorított agyméretének megfelelő sem.
(Érdekes, ma már lehet gyógyítani a szifiliiszt, már Lenin idejében is ismerték a Salvarsant - igaz, mégis agylágyulás vitte el az öreg Ulit - ma millió penicillin fajta van - s mégis ezt tapasztalni az indexes rókázó blogokon)
Számomra egy rejtély, hogy ez a fajta miért egy virtuális világban él, miért marad le a valódi történésekről?
Vagy ennyit füvezik, vagy maradt az asztalfiókban elég Technokol - zacskót meg olcsón lehet kapni a CBA-nál, Spárban... A virtual realty ennyire nem terjedt még el... s mégis mintha megállt volna nekik a világ valahol 2006-ban, mikor rendőrlovas attakot vezényeltek - de az már 12 éve volt, s 2010-óta nem tudják érdemben torzítani a valóságos folyamatoakat - akkor miért ragaszkodnak olyan dolgokhoz, amit képzelnek a világról, s miért nem ismerik fel a valós, jelenlegi folyamatokat? Vagy túl sok iszomniást engedtek ki a pszichiátriáról az utóbbi időben? Esetleg beragadt az RTL képernyője valamelyik álvalóság sónál?
Na, mindegy, mindenesetre részvétem...

taga20 2018.08.12. 09:07:23

@math0: kurvára nem érdekel, hogy nem érdekel a véleményem!

taga20 2018.08.12. 09:19:12

@maxval balcán bircaman: azt kérdeztem, hogy miért hivatkozol a hitler hülyeségeire, ha fingod nincs, hogy benne van az, amit ide hazudsz!

terelésből csillagos ötös vagy birka.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.12. 09:26:46

@apro_marosan_petergabor: "miért egy virtuális világban él, miért marad le a valódi történésekről?"

el tudom képzelni, hogy a szaros kis tyúkóladból netezve, nyakig benne vagy az élet vastag dolgaiban.:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.12. 09:59:38

@taga20:

Te keverted bele az egészbe Hitler, nem én.

Hitler nagy politikus volt, de nem volt jelentős gondolkodó.

taga20 2018.08.12. 10:11:19

@maxval balcán bircaman:

hitler egy kibaszott bűnöző volt!

a geci is az, csak kisebben jáccik, de úgy fogja végezni, mint a führer!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.12. 10:17:11

@taga20:

Hitler valóban bűnöző volt, hiszen jogerősen elítélték és börtönben is volt. De ennek sok jelentősége nincs. Hitler mint politikus hatalmas hatású volt, így politikusként érdemes őt megítélni.

Amire utaltam: nem volt eszmealapító, tulajdonképpen meglévő eszmét vett fel, azt kiegészítve. Nem hozott létre semmi jelentőset.

taga20 2018.08.12. 10:29:52

@maxval balcán bircaman: "Hitler valóban bűnöző volt, hiszen jogerősen elítélték és börtönben is volt. De ennek sok jelentősége nincs. "

a börtönben írta a meinkampfot, de ennek semmi jelentősége sincs!

:))))

taga20 2018.08.12. 10:46:47

@maxval balcán bircaman: hülye vagy! szart olvassa el a faszom!

inkább te olvasd el, ha annyira odavagy a führerért, és a hozzá hasonló bűnözőkért!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.12. 12:48:59

@taga20:

Olvastam.

Nem támogatom Hitlert. Ami értékes volt a náci eszmében, azt éppen Hitler tette tönkre.

apro_marosan_petergabor 2018.08.12. 21:17:53

@math0: sokan magukból indulnak ki...
El kell szomorítsalak, egy elegáns budai, körpanorámás villából netezek, s bizony munkám révén(is) eléggé benne vagyok az élet dolgaiban...
...s elébe menve, egyik pártra sem vagyok rászorulva..., azt is mondhatom, érdek és elkötelezettség mentesen objektív vagyok.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.12. 21:22:59

@apro_marosan_petergabor:

"sokan magukból indulnak ki..."

te is.

"miért egy virtuális világban él, miért marad le a valódi történésekről?"

hülye vagy te, nem objektív.

a villádban simán élhetsz virtuális világban. nagyon is úgy néz ki. közöd nincs a valósághoz.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.08.14. 16:10:25

@apro_marosan_petergabor: "Elegáns budai körpanorámás villa"....nálunk ezt gumiszobának hívják.

apro_marosan_petergabor 2018.08.22. 23:17:34

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: na, milyen rendesek az ápolóid, hogy hagynak netezni...

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.22. 23:50:15

@apro_marosan_petergabor: "ápolóid"

Öreg fideSSfasszopó legújabb friss, ropogós és kibírhatatlanul szellemes viccén nagyot nevettünk.
süti beállítások módosítása