B1 blogcsalád



Times: Magyarországon korlátozzák az egyéni szabadságjogokat

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. augusztus 05. - Szelestey
  • Amerikában az alapító atyák gondoskodtak a demokratikus fékekről és ellensúlyokról, így ott - Magyarországgal ellentétben - nem várható a szabadságjogok megkurtítása;
  • Máramarosszigeten meggyalázták a Nobel-díjas író és holokauszt túlélő, Elie Wiesel szülőházát;
  • A V4-eknek szörnyen kell  külföldi munkaerő, de politikai megfontolásokból muzulmánok szóba sem jöhetnek számukra.

                                        

The Times

the_times_1.jpg

A kommentár óv attól, hogy Trump miatt bárki máris temesse az amerikai demokráciát, mert bár a politikus sok mindenben hasonlít Orbán Viktorra, a tengerentúlon az alkotmányos rendszert annak idején úgy alkották meg, hogy a legnehezebb időkben is kitartson. Ráadásul a statisztikák azt igazolják, hogy nem igaz a tétel, miszerint világszerte erősödne az illiberalizmus. Azon kívül ha az Egyesült Államokban valóban annyira rosszul mennének a dolgok, akkor miért akarna kivándorolni oda 147 millió ember, szerte a világból, amint azt a Gallup egyik felmérése igazolja. Az viszont igaz, hogy a migrációs hullám populista visszacsapáshoz vezetett. De Európában ilyen erők csupán 6 országban vannak hatalmon: az osztrákoknál, cseheknél, görögöknél, magyaroknál, olaszoknál és a lengyeleknél. De csupán 11 párt élvez 20 %-nál nagyobb támogatást. És ezek a tömörülések mindössze Magyarországon és Lengyelországban korlátozták érdemben az egyéni szabadságjogokat.

Mindebből azonban nem következik, hogy Trump lenne az USA Orbán Viktorja, bár a két politikus sok mindenben azonos véleményen van a politikában. Az Egyesült Államok nem Magyarország. Pontosan azért, mert az alapító atyák egykor előre látták, hogy egy nap jöhet egy populista demagóg, ezért az alkotmányba beépítették a fékeket és ellensúlyokat. A fő erőssége az, hogy decentralizált, arról nem beszélve, hogy a rendszer képes önmagát korrigálni. Az amerikaiak 53 %-a nem ért egyet az elnök ténykedésével, ők majd ellene voksolnak a novemberi időközi törvényhozási választásokon, nem beszélve arról, hogy két év múlva a további sorsáról döntenek. Elképzelhető persze, hogy Amerika azért sikeres, mert mindig vannak károgók, akik a köztársaság és a demokrácia hanyatlása, illetve közelgő bukása miatt aggódnak.

 

Guardian

guardian.png

Romániában vizsgálat indult, miután ismeretlenek antiszemita feliratokat firkáltak Máramarosszigeten Elie Wiesel egykori szülőházának falára. Az egyik szöveg szerint a Nobel-díjas író most Hitlerrel együtt van a pokolban. Az ország észak-nyugati részén lévő település kicsiny épülete védettséget élvez. A zsidóellenes graffiti felbukkanását a romániai antiszemitizmus ellen küzdő társaság úgy minősítette, hogy az vandalizmus Wiesel, valamint a holokauszt áldozatainak emléke és a túlélők lelke ellen. A lap emlékeztet arra, hogy az egykori írót, aki két éve halt meg, 1944-ben 14 ezer másik zsidóval együtt deportálták Auschwitzba. Az édesanyja és két húga ott maradt, ő és két nővére átvészelte a megpróbáltatásokat. 1960-ban jelent meg a buchenwaldi és auschwitzi haláltáborról írott műve, a Nobel-díjat 1986-ban kapta meg. Romániából 150 ezer zsidót és 25 ezer romát hurcoltak el. Az ország 20 milliós lakosságából jelenleg 6 ezerre teszik a zsidók számát.    

 

Spiegel

der_spiegel.jpg

Lengyelországnak, akárcsak Magyarországnak, sürgős munkaerő utánpótlásra van szüksége, hogy továbbra is magas legyen a gazdaság fejlődési üteme. A kormány próbálkozik is toborozni szerte a világban, csak éppen a muzulmán államokban nem. Akik jönnek, azok jobbára ukránok, számukat már másfél millióra becsülik, ám a többségük csupán ideiglenesen dolgozik lengyel földön. De a hiány akkora, hogy érkeznek Fehér-Oroszországból, Moldáviából, sőt Indiából is. A hatalom most azzal próbálkozik, hogy kétoldalú megállapodások segítségével enyhítsen a helyzeten. ennek keretében hamarosan fogadnak munkavállalókat a Fülöp-szigetekről is, ami meglepő, tekintve Varsó eddigi idegenellenes retorikáját.  A helyettes munkaügyi miniszter azonban azt bizonygatta, hogy a két ország kulturálisan közel áll egymáshoz, hiszen a többség az ázsiai államban is katolikus. Ettől azonban hasonló egyezmény készül Vietnammal és Nepállal is.

A PiS számára a kvótákról zajló vitában kapóra jön az érv, hogy már egy millió menekültet befogadott Ukrajnából, ami persze a dolgok sajátos értelmezése, hiszen a Krím megszállása és a kelet-ukrajnai harcok miatt valóban többen érkeztek Lengyelországba, ám menekültstátuszt tavaly csupán 671-en kértek. De csupán 56-an kapták meg. Ilyenformán a kormánynak nincs más választása, minthogy megnyissa a munkaerőpiacot az idegenek előtt, annál is inkább, mivel nagyon sok lengyel pedig nyugatra vándorolt ki, továbbá kevés gyerek születik és a társadalom elöregszik. A másik 3 visegrádi állam is tisztában van azzal, hogy külföldi munkaerő nélkül nem lehet fenntartani a jólétet. Ezért ők is felhúzzák a sorompókat, ám ez nem vonatkozik a muzulmánokra.

 

Die Presse

die_presse.jpg

Az osztrák külügyminiszter asszony diszkréten ugyan, de elhatárolódott Orbán Viktornak attól a véleményétől, hogy Kína vonzó gazdasági modellt kínál a világ számára. Kneissl azzal érvelt, hogy pl. Délkelet-Európában Peking vastagon beszállt az infrastruktúra fejlesztésébe, ám a tulajdonjogot szerez, ha valamely kormány nem képes visszafizetni a hitelt.  Azt is nehezményezi, hogy jelenleg uniós pénzekből épül híd Bosznia és Horvátország között, ám 357 millió euró értékű megbízást kínai cégek szereztek meg, miközben Montenegro a GDP egynegyedével adósodott el Kínánál. Szóval, az EU lehetne körültekintőbb is, amikor ilyen nagy beruházásokról határoz.

A továbbiakban a miniszter a korszellem kategóriájába sorolta, hogy Trump belülről támadja a demokráciát, illetve Németországban hatalmi tényező lett a szélsőséges AfD, mert mind kifejtette, a széles körben tapasztalható elégedetlenség folytán az inga pontosan ebbe az irányba leng ki. Egyébként pedig úgy gondolja, hogy most a kis térségek ideje jött el, amit lehet populizmusnak, szélsőségnek, nacionalizmusnak is nevezni, de a lényeg: az emberek szeretnék ismét átlátni a saját viszonyaikat. Ő maga nem gondolja, hogy ki kellene rekeszteni a jobboldali populistákat, komolyan kell venni azok aggályait, de ez nem azt jelenti, hogy a szájuk íze szerint kell beszélni. Arra a mejegyzésre, hogy őt éppen a Szabadságpárt jelölte a tisztségre, úgy válaszolt, hogy nem kap semmiféle előírást az FPÖ-től. Ugyanakkor nem lát semmiféle komoly bizonyítékot arra, hogy Oroszország még inkább meg akarná osztani a Nyugatot. Azt viszont egykori újságíróként nem tartja helyesnek, hogy bizonyos vezetők gyengíteni igyekeznek a sajtót.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4614162519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kunzoo 2018.08.05. 07:21:31

Melyik egyéni szabadságjog korlátozódott Magyarországon?

morpho 2018.08.05. 12:44:59

"Az Egyesült Államok nem Magyarország. Pontosan azért, mert az alapító atyák egykor előre látták, hogy egy nap jöhet egy populista demagóg, ezért az alkotmányba beépítették a fékeket és ellensúlyokat."

Magyarországon is beépítették , csak Orbánék lebontották/felszámolták őket, mint ahogy magát a demokráciát is. A magyar demokráciából annyi maradt, hogy kamuválasztásokat tartanak négyévente, mint a törökök, meg az oroszok, de mindig ugyanaz nyer. Nem is nyerhet más.

kunzoo 2018.08.05. 14:18:14

@morpho:
Ha az ellenzékünk valóban nyerni akart volna akkor Simicskát elküldi a picsába. Saját magukra kenték a szart, Vityának erőlködnie sem kellett a lejáratásukhoz.

LKerekes 2018.08.05. 15:25:36

Azért megnéznék egy statisztikát, hogy ez a "B1" blogcsalád mennyi szavazatot hozott az elmúlt 4 évben a választásokra a liberélis ellenzéknek ?
Semmi plusz?
Akkor takán valamit rosszul csináltok.
Talán a hazudozást abba kellene hagyni.

morpho 2018.08.05. 16:23:11

@kunzoo: Nincs Magyarországon létező ellenzék. A fidesz felszámolta, felszámolja. Az egyéni szabadságjogok korlátozását

@LKerekes: A valódi sajtó nem arról szól, hogy kormányokat buktasson, hanem, hogy nyomást gyakoroljon a kormányra. Ezért hívják Press-nek! Ezért nem létezik kormánypárti sajtó. Ez ráadásul egy blog. Honnan szeded, hogy ők szavazatokat gyűjtenek. Kevered a dolgot az államilag finanszírozott fideszes propagandakiadványokkal! Na azt azért hozzák létre, hogy szavazatokat hozzon. Az, hogy valaki megírja a kormányzat disznóságait, teljen hétköznapi dolog. Már amíg hagyják. Kiváncsian várom, mikor fogják államilag "szabályozni" a blogokat....

morpho 2018.08.05. 16:23:57

@kunzoo: Az egyéni szabadságjogok korlátozását csak az nem látja, aki gyengeelméjű, vagy propagandista.

Európai téridő 2018.08.05. 22:16:06

Az osztrákok már megint különcködnek. Hát, nem is könnyű nekik, bár a habsburgtalanítással és hitlertelenítéssel nagyon próbálkoznak, de a közeljövőben nem fogják ennyivel megúszni. Jönnek sorban a kerek évfordulók. Bár, ahogy a médiát látom, érdekes nyakatekertségek lesznek akkor, vagy agyonhallgatások. Vagy jönnek a felhánytorgatások, az "emlékezetpolitika". Az álhírekbe való belegárgyulás pedig fokozódik.

LKerekes 2018.08.06. 06:14:22

@morpho:
Tényleg ilyen hülye vagy? A sajtó neve magyarul és idegenül is nem a politikai nyomásgyakorlásra utal, hanem arra a technikára , ahogy előállították régen a nyomtatványokat.
Az ellenzéki sajtó egyik feladata, hogy kormánykritikával és az ellenzék pozitív bemutatásával segítsen szavazatokat szerezni annak. A kormánysajtó meg amannak szerez szavazatokat. Elméletileg egy független újság lehetne szavazatszerző mentes, de olyan nem létezik a világban.
A B1 az ellenzéki sajtó egyik legradikálisabbja. És, ha nem tud szavazatokat szerezni a gazdájának, akkor semmit nem ér. Az ellenzéki sajtó az ellenzék érdekében dolgozik, melynek eredményességét az ellenzékre leadott szavazatok száma mutatja meg.
Az ellenzéki sajtó is propagandasajtó, csak a másik oldalon.

LKerekes 2018.08.06. 06:18:39

@morpho:
Nem tudsz ott lakni vagy dolgozni , ahol akarsz?
Nem tudsz odautazni, ahóvá akarsz?
Nem tüntethetsz, ami ellen akarsz?
Nem gyűjthetsz aláírásokat az ellen, ami ellen akarsz?
Nem szavazhatsz szabadon?
Nem szavazhatsz ellenzéki pártra?
Nincs ellenzéki párt?
Nincs ellenzéki sajtó?
Nem írhatsz le, amit akarsz?
Nem fejtheted ki a véleményedet ?
Jár ama rettegett fekete autó?

Nem is folytatom, mer úgy sem érted. Csak az orbángyűlölet irányít titeket.

CsipkeRózsa 2018.08.06. 16:51:17

@LKerekes:

Ne hülyézz le más hozzászólót, amiért nem egyezik a véleménye a tieddel.
Ráadásul nála van az igazság.
süti beállítások módosítása