B1 blogcsalád



Örülhetünk-e a debreceni BMW gyárnak? Néhányan, igen, nem

2018. augusztus 01. - ashwood

3ac5ee8d7c76e1b9d12844e6b2491067_xl.jpgEgy pillanatig se gondolja senki, hogy a német ipar egyik zászlóshajója nem kormányok közötti megállapodások mentén dönt a beruházásairól. Vagyis aki a németektől várta Orbán megbuktatását – megint – csalódni kényszerül.

Valódi súlyához képest meglepően szerényen jelentették be – mégpedig Orbán Viktor távollétében, előre bejelentett szabadsága alatt –, hogy a BMW egymilliárd eurós fejlesztéssel, gyárat épít Debrecenben. A később kiszivárgott hírek szerint még Miskolc volt versenyben, de a nemzetközi reptér megléte az alföldi megyeszékhely mellett szólt.

Aki kicsit is tisztában van a globális gazdasági folyamatokkal, az pontosan tudja: egy ilyen beruházásról szóló döntés meghozatala évekig tart, nem városok, hanem országok versengenek érte, nem egyszer titkosszolgálati eszközöket vetnek be a győzelem érdekében, és ami elemzésünk szempontjából a legfontosabb: az államok legfelső, politikai vezetése is kiveszi a részét a lobbizásban. Ezek után viszonylag könnyű megmondani: mit is gondol Merkel és a németek dominálta Európai néppárt, meg úgy általában a "művelt nyugatnak" tartott közösség Orbán Viktorról és az általa uralt Magyarországról.

A magyar ellenzék nem most szűnt meg, de a végső agóniához kellett néhány év, néhány választás, összefogás a Fidesszel a totális önfelszámoláshoz. Ennek a végvonaglásnak az egyik jele: a nem kormánypárti értelmiség és a pesti flaszter időről időre mástól, vagyis nem az ellenzéktől várta Orbán elmozdítását. Volt itt már NER-romboló messiás az USA, az Európai Unió, Simicska Lajos, és mostanában leggyakrabban az Európai Néppárt és Angela Merkel. Ha bárki is – alaptalanul – reménykedett abban, hogy a magyarok által legitim módon megválasztott miniszterelnök hatalmát majd egy Berlin vezette koalíció rengeti meg, ismét keserűen csalódhatott. A BMW nem választotta volna Magyarországot beruházási helyszínként, ha csak halványan is felmerülne a gyanú: Orbán persona non grata lesz/lehet az Unióban, vagy akárcsak a Néppártban.

Így mindazok, akik saját vágyaiknak igyekeztek megfeleltetni a német politikát, bizonyára nem örülnek az autógyári beruházásnak. Míg Orbán lelkes rajongói újabb bizonyítékát kapták a vezér mindenhatóságának.

Ha egy pillanatra félre tesszük a kontinentális politikai erőtereket, és önmagában a beruházás tényét nézzük, nincs mit keseregni, sőt, egyértelműen örvendetes, hogy a világ egyik legnagyobb autógyára évtizedes beruházásra alkalmasnak látja Magyarországot. Első körben legalább ezer új munkahely születik, csak a gyárkapun belül, azonban a környező, kisebb cégek a BMW beszállítóivá válhatnak – ahogy látjuk ezt Kecskeméten a Mercedes esetében –, vagyis nagyságrendekkel többeket érint majd a befektetés. A régió számára pedig egyértelmű a kitörési lehetőség a gyár megnyitásával. Fanyalgásnak itt helye nincs.

Letagadhatatlan azonban a BMW döntésének két, egyáltalán nem örömteli vetülete is:

1, Újfent egy olyan beruházás érkezik Magyarországra, amely minimális hozzáadott magyar értéket termel, hisz jobbára egy összeszerelő üzemet telepítenek ide. Ez pedig nem javítja az ország versenyképességét - sokkal inkább azon a szinten betonozza be Magyarországot, amin már Kína is tovább lépett.

2, Tovább emelkedik az ország kitettsége a globális gazdasági folyamatoknak. A BMW-vel együtt immár mindhárom német autóóriás (a bajorok mellett az Audi és a Mercedes) jelen vagy Magyarországon. A Suzukit is ideszámolva a teljes magyar export 40 százalékát kizárólag az autóipar termelése adja hamarosan. Márpedig ez a szektor reagál a leggyorsabban a nemzetközi konjunkturális trendekre – emelkedésre és bukásra egyaránt.

E két szempont ideális esetben arra ösztökélhetné a gazdaságpolitika irányítóit, hogy támogassák a hazai hozzáadott érték előállítást. Azonban egyértelmű például a Nemzeti Bank mozgásából, hogy sokkal inkább a német beruházók érdekeit veszi figyelembe, mint a hazai vállalkozásokét. A gyenge forint ugyanis a BMW-nek extra ajándék - elvégre még több olcsó magyar munkaerőt kap a pénzéért, tehát még olcsóbban képes előállítani termékeket.

Az ország egésze számára tehát – ha fenntartásokkal is –, de mindenképp üdvös a BMW gyár létesítése. Orbán távozását vágyók pedig végre szembesülhetnének a valósággal: senki nem végzi el a munkát a hazai ellenzék helyett.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3614155051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycmen 2018.08.01. 10:26:55

"Letagadhatatlan azonban a BMW döntésének két, egyáltalán nem örömteli vetülete is:

1, Újfent egy olyan beruházás érkezik Magyarországra, amely minimális hozzáadott magyar értéket termel, hisz jobbára egy összeszerelő üzemet telepítenek ide. Ez pedig nem javítja az ország versenyképességét - sokkal inkább azon a szinten betonozza be Magyarországot, amin már Kína is tovább lépett.

2, Tovább emelkedik az ország kitettsége a globális gazdasági folyamatoknak."

Libsikéim amikor szétprivatizáltátok az országot akkor a kitettség le volt szarva?
Ez a "ezen már Kína is továbblépett" egyenesen elképesztő! Ja tényleg, az elmaradott buzi kínaiak! Ébredj már fel poszter, az USA kezdi összefosni magát Kínától, amilyen ütemben fejlődik vazze!

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.08.01. 10:57:00

" ... A magyar ellenzék nem most szűnt meg, de a végső agóniához kellett néhány év, néhány választás, összefogás a Fidesszel a totális önfelszámoláshoz. Ennek a végvonaglásnak az egyik jele: a nem kormánypárti értelmiség és a pesti flaszter időről időre mástól, vagyis nem az ellenzéktől várta Orbán elmozdítását. Volt itt már NER-romboló messiás az USA, az Európai Unió, Simicska Lajos, és mostanában leggyakrabban az Európai Néppárt és Angela Merkel. Ha bárki is – alaptalanul – reménykedett abban, hogy a magyarok által legitim módon megválasztott miniszterelnök hatalmát majd egy Berlin vezette koalíció rengeti meg, ismét keserűen csalódhatott. ... "

-- Hát, vazze, nem térek magamhoz!!

Ma már a második realista hír ezen a blogon, amelyik a pőre valóságot mutatja be a libsikről.
Megvette a blogot a Lölőke?

telkoe 2018.08.01. 11:47:52

@Magánvéleményem: Lölőke (másik, a Simicska) leselejtezte a választásokra bevásárolt agitprop nyalonc portfóliót, indul a helyezkedés a fizetőképes új kitartók irányába.

Cycmen 2018.08.01. 12:07:15

"Egy pillanatig se gondolja senki, hogy a német ipar egyik zászlóshajója nem kormányok közötti megállapodások mentén dönt a beruházásairól. Vagyis aki a németektől várta Orbán megbuktatását – megint – csalódni kényszerül."

Aki csalódott, az aljas és naiv! Kedves ballib, ugyanúgy van rátok szükségük mint Junckerre. Ahogy Juncker egy alkoholista tartásnélküli nímand akivel mindent meg lehet csináltatni, úgy veletek is tehetetlen szervilis tetűk! Ezért "szeretnek" benneteket, ezért kelletek! Amint haszonhoz lehet jutni másképpen is dobnak benneteket, így marad ez a savanyú a szőlő műsor. :D

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2018.08.01. 12:13:00

Most kerültek harapofóba a ballibek.

Ugtanis azt nem mondhatjék, hogy rossz a német befektetés, hiszen ezzel megsértenék a liberális alapértékeket.

De nem is tapsolhatnak lelkesen, mert Zorbán alatt jött a befektetés, s így nem igaz a narratíva, hogy az országból menekül a tőke.

Ebbe tényleg bele lehet őrülni...

Cycmen 2018.08.01. 12:26:41

, Újfent egy olyan beruházás érkezik Magyarországra, amely minimális hozzáadott magyar értéket termel, hisz jobbára egy összeszerelő üzemet telepítenek ide. Ez pedig nem javítja az ország versenyképességét

Nyugi, Mészáros ősztől gyártja a Turul autót. :D

telkoe 2018.08.01. 12:51:46

@Cycmen: A kedves szerzo sajatmaganak is ellentmond:

azonban a környező, kisebb cégek a BMW beszállítóivá válhatnak – ahogy látjuk ezt Kecskeméten a Mercedes esetében

minimális hozzáadott magyar értéket termel, hisz jobbára egy összeszerelő üzemet telepítenek ide

neko1967 2018.08.01. 13:13:27

"Kedves" fidessnyikek! Ti egy dolgot figyelmen kívül hagytok! Nem csak az ország kitettsége növekedett a német nagytőke felé, hanem a vajdátok kitettsége is Angéla tanti felé. Egy politikus mondta Merkelről: "Szívesen megb......nám, de sohasem ba......kodnék vele!"És ez tudja a vajdátok is!

Cycmen 2018.08.01. 13:28:02

@neko1967: Nem csak az ország kitettsége növekedett a német nagytőke felé, hanem a vajdátok kitettsége is Angéla tanti felé.

Amennyiben? Állandóan toljátok az Orbán csicskaságáról szőtt álmaitokat. Persze, majd kap az EU-tól, Putyintól, Merkeltől! :D
Máskor meg azzal jöttök, hogy leszarja őket és ez milyen csúnya dolog.
Merkel tanti már régen telebaszott volna miket migránsokkal, meg még a tököm tudja mit nem csinált volna ha mondjuk szoci kormány van. Orbán meg beint neki.

neko1967 2018.08.01. 13:45:07

@Cycmen:
Problémáival keresse meg orvosát, pszichiáterét!

telkoe 2018.08.01. 14:07:40

@neko1967: Angela tantinak nem sok beleszolasa van a Quandt csalad ugyeibe. Nem is igazan azok, akik tulzottan szimpatizalnanak kadar komcsi csocselekebol kivakarozott baloldali gittegyletekkel.

neko1967 2018.08.01. 14:41:10

@telkoe:
"Nem is igazan azok, akik tulzottan szimpatizalnanak kadar komcsi csocselekebol kivakarozott baloldali gittegyletekkel."

Igazad van! Ennél jobban nem is tudnád jellemezni a vajdádat és a bandáját!

telkoe 2018.08.01. 14:51:16

@neko1967: Ertem hogy mostanara mar kinossa valt a valt a kivakarozott baloldali hulyegyerekeknek a kadarkomcsi mult es igyekeztek ugy tenni, mintha a baloldalon nem a szetrohadt MSzMPbol a jogutod MSzP es egyeb kulonbozo klikkecskei es gittegyeletecskei bohockodnak. Vegul is arra meg jok voltatok, hogy Simicska aprojaert felszopjatok a haziasitott nacijait.

neko1967 2018.08.01. 15:40:39

@telkoe:
Ezt az idejétmúlt, helyesírási hibáktól hemzsegő stílust tartsd meg bolsevik-fidessnyik elvtársaidnak!

telkoe 2018.08.01. 15:51:38

@neko1967: Ezt a korszeru kadarkomcsi felfogast hirdesd mindenkinek, hatha talalsz meg par hozzad hasonlo bamba elvtarskat kadar kivenhedt csocselekebol.

neko1967 2018.08.01. 15:55:58

@telkoe:
Dehát ti vagytok kádár kivénhedt csőcseléke! Ott vagytok minden birka meneten!

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.08.01. 15:57:25

@Cycmen: Csak szólok hogy ha Junckert "ekézed", akkor moszkoVityád eftársát ekézed. :-) Mert hogy a fityisz is és Juncker is az Eu kereszténydemokrata pártjának a tagjai az Eu parlamentben.

2018.08.01. 16:16:00

Hát, nem egyszerű ma Magyarországon liberósnak lenni, az biztos. Embert próbáló feladat......lenne, ha lenne mögötte ember. De nincs.

Jut eszembe, amíg a transznacionális tőke, a bankárolichgarhák meg vannak elégedve a magyar gazdasági környezettel -márpedig meg vannak-, addig az NDK-s nőimitátor akkor sem tudná megbuktatni Orbánt, ha akarná. Mert amíg a keleti végeken a kormányoknak vannak olichgarhái, addig nyugaton az olichgarháknak, a multiknak vannak kormányai. És ezek a kormányok úgy táncolnak, ahogy a tőke fütyül. Na ez is egy liberós alapvetés.

neko1967 2018.08.01. 16:56:09

@Quercus erdész:
Erre putyin elvtárs utasított, fidessnyik?

sZulamith 2018.08.01. 21:20:18

" Vagyis aki a németektől várta Orbán megbuktatását – megint – csalódni kényszerül." Talán volt ilyen, de azt gondolom, nem jellemző. Merkel volt NDK-ás, azonkívűl a sok magyar leszármazott is nekünk drukkol.

Nem értek hozzá, de az érdekes, hogy a forint esése (miközben szárnyal a gazdaság) egybe esik a BMW jöttével, amit ha igaz, én is fizetek most, mert euróra van szükségem:).

sZulamith 2018.08.01. 21:27:49

@neko1967:Ha nem lett volna a Kádár csőcselék Te még a budiba járnál. Igaz arról nem sok szó esett, hogy hány százalékkal nőtt az új lakások száma, csak új városok, városnegyedek épültek a "csőcselék" keze nyomán.

neko1967 2018.08.01. 21:50:19

@sZulamith:

Miről írsz te fogalmatlan? Arról a kádár csőcselékről, aki legfeljebb párt-karriert épített? Háború után a kisnyilasok tömegesen léptek be a "pártba"! Most meg a volt mszmp tagok a legnagyobb fidessnyikek!

Nézzél körbe, biztos találsz ilyeneket magad körül!

Tudod mi volt a vajdádnak a baja a kádár-rendszerrel? Hogy nem ő vezette!
De most megvalósítja az álmát!

2018.08.02. 08:25:06

Úgy látom, sok itt a szakember, aki elmagyarázza hogy ki hülyébb mint ő, vagy néha forditva sikeredik és akkor a műveltség kibasszintja a biztositékot. Látom, dübörög az értelem a sok bevándoroltban és sikerül a gazdaságot politikai síkra vinni, hogy tovább lehessen a másikat szidni és anyázni ! Hiszen ez a cél !!!

Valószinű hogy idejön a Bayerische Motore Werke AG --azaz a BMW gyár, egyik kisebb összeszerelő üzeme. Hogy miért, azt tudni lehet, hiszen a nagy Trump--a trampli --a vámegyezmény felrúgásával, nehéz helyzetbe hozta az uniót és benne a német , szlovák, gépkocsigyártást is, a vámok megemelésével, amit nevezhetünk büntetővámoknak is. Erre lépni kell és amint látható lépett is az eu, benne a "tokosokkal " az élen.

Hogy ez mennyibe kerül a magyaroknak, az még titok, de ha figyelembe vesszük az eddigi Magyarországon megépült autó összeszerelő üzemeknek , az állam által nyújtott munkahely teremtő támogatást, akkor ez az összeg olyan 40-42 millió ft/ kop lesz. Ez természetesen vissza nem térítendő támogatás, amely kibővithető még egy sor egyéb kedvezménnyel is. Ilyen az adókedvezmény, a működés idötartamának idejére, , a fejlesztés módja és ideje , a munkavállalók képzése, az erre forditott költség és egyéb költségek elszámolása, és a nyereség adómentességének időtartama , stb, stb.

Lehet ennek örülni hiszen ismét egy újabb nagy beruházás létrejön de a gond az hogy vajon lesz-e elég dolgozó, lesz -e elég ember az üzem működéséhez, a gyártósorok üzemeltetéséhez. Igaz, a robotika már működik a BMW-nél is, de az emberi kéz még mindig szükséges egyes fázisokban és munkafolyamatokban. Hogy lesz sok sok nem magyar dolgozója az üzemnek, az biztos. De ez nem fogja csökkenteni az elvándorlást, hiszen akinek jó szakmája van, jódiplomája / mérnökök, IT szakemberek, orvosok, közgazdászok , stb, stb /--ezek ezután is külföldre fognak menni.

De egy dolgot tudomásul kell venni. Ha ez a beruházás létrejön, megvalósul, akkor a magyar gazdaság még jobban és még erősebben kötödik a német gazdasághoz, "vele sír és vele nevet" ! Ám azt is jobb ha egyes ostoba " világhirű 2lok " világmárkás vezetők észben tartják, hogy a tőke addig marad bárhol bármelyik országban, amig neki biztos nyeresége van. Ha ezt valaki vagy valakik megpróbálják megakadályozni, meggátolni, nem tisztességes körülmények között--akkor "a roló lehúz " és vissza az anyaországba vagy egy másik nagyobb nyereséget garantáló országba. Mert a mocskos liberalista rothadó kapitalizmus az már csak ilyen !

További jó vitát, de ha lehet, akkor nem anyázva és nem ballibsizve, liberózva. Mert a mocskos rothadó és hanyatló kapitalizmus már csak ilyen. Pénzt, csak pénzzel lehet termelni , megfelelő szakértelemmel és piacképes termékkel, nem felbüffenő, hangzatos nagyhangú hazafyas ideológiákkal, ballibsizéssel és anyázással.

Ha a nagy és hangzatos magyarkodó "hazafyassággal", működtetni lehetne egy országot, annak gazdaságát , akkor Magyarország a világelső lenne. Mert a nagyotmondás, a melldöngetés az itt nálunk világszinvonalú ! Csak kár hogy semmit nem ér, mert nem adnak érte semmit, a világpiaci vásárlóereje pedig nulla !

2018.08.02. 08:33:02

Ezt a blődséget! Nektek aztán semmi sem jó, csak saját magatok.

Brix 2018.08.02. 08:49:34

Persze, örülni lehet, hiszen ez a beruházás is megnöveli a GDP-t ès dinamizálja a magyar gazdaságot. Más kèrdès, milyen árat fizetünk èrte, 40 millió forintèrt veszünk egy munkahelyet, vagy hasonló...Remèljük, a jövőben a kormány nem az olcsó bèrre alapozott, sunyi módon gyengèn tartott forint segítsègèvel fenntartott gazdaságra akar alapozni, mert így soha nem èrjük utól mèg Lengyelorszagot vagy Szlovákiát sem, bèrekben...

Stenonis 2018.08.02. 08:56:02

@maxval bircaman balcán:
Most örülünk?
A BMW majd lapátolja ki a profitot az országból...

vanRob 2018.08.02. 08:58:10

@Cycmen: Kína azon lépett túl, hogy szimpla bérmunkás összeszerelő üzemei legyenek. Fejleszt, és invesztál. Na, ettől szarja össze magát az USA, és nem mellesleg a Európa is.

kommentes nikk 2018.08.02. 09:11:16

@Stenonis: namost én nem vagyok egy nagy gazdasági szakértő, de az nekem is elég egyértelműnek tűnik, hogy a "nincs BMW gyár" és a "van BMW gyár, de a profitot elviszik" közül azért mégis a második opció a jobb, mondjuk azért, mert lesz 900-1000 ember, aki rendesen bejelentve, fullba adózva fog munkához jutni (ráadásul az ország csóróbb, keleti végén), illetve lesz jó pár tucat hazai vállalkozás, akik beszállítóként sok megrendelést kapnak, sok embernek munkát adnak, és remélhetőleg fullosan adóznak. Ez már magában pozitívum, és ha az összes nyereségét kiviszi a bömös, akkor is jól jártunk. Egyébként meg ez mi szöveg már, hát mit kéne csinálni a a nyereségükkel, lottón kisorsolni a magyarok között, vagy mi?

káposzta 2018.08.02. 09:14:20

Nem baj, ha idejön a BMW, sőt, de jó lenne végre, ha az autóiparon kívülről is jönnének cégek. Egy 2008-as válság eléggé oda tudna baszni már a gazdaságnak (mondjuk nemtom melyik szektor válságbiztos).

kewcheg 2018.08.02. 09:16:41

Szerintem ezek után Miskolc jobban teszi, ha kéri csatlakozását Szlovákiához...:(

2018.08.02. 09:22:17

@maxval bircaman balcán: most került harapófogóba a birka...hogy lesz így gazdaságilag független nacionalista, bezárkózó országunk?
Hogy lesz így közeledés az orosz tezsvérhez?
Hogy valósul meg a nagy álmod, az imperializmus megdöntése?
A multik kilopják a magyar vagyont!

Orbán pedig segédkezik ebben. A drága magyar pézből támogatja a bmw gyáralapítását, adókedvezményt ad, munkaerőtámogatást ad, miközben nem lesz elég magyar a gépsorokra, ukránok és románok után fogjuk fizetni!

Ja, az OTP bulgáriai terjeszkedésénél gondolom, felmerült benned, hogy multi, tehát el kell pusztítanod.

bontottcsirke 2018.08.02. 09:23:22

1. ki fog ott dolgozni? Mert aki anno elmenekült onnan a nyugati országrészbe, nem fogjha a már egyszer eladott ingatlanját kétszeres áron visszavásárolni. A román munkaerő még rosszabb, mint a magyar a cigányok meg sosem dolgoztak.

2. A hozzáadott érték megint csekély, tehát a fizetések nem lehetnek magasak, ebből egy újabb rabszolgatelep következik, ami kilapátolja a pénzt az országból.

3. Megint egy sebezhető gazdasági befektetést csináltunk, mert ha nem veszik a béjemvéjt, akkor megy a levesbe a gyár.

4. sok marha már most veszi fel a lakáshiteleket nykló nélkül, hogy ingatlant vásárol a környéken, ha mégsem jön össze megint jön egy válság.

2018.08.02. 09:24:27

@vanRob: a jelenlegi állás szerint Kína fejlődése lassul, India lehagyja 2040-re.

Cycmen 2018.08.02. 09:24:38

Megint kijött a ballibák aljas barom természete. Anno pazarlóan eladták, szétkúrták az országot, most meg itt féltik a közvagyont, hogy drága a munkahely, nem éri meg nekünk a BMW!
Ugyanolyan szarok vagytok mint voltatok!

Kivlov 2018.08.02. 09:31:54

hogy a f*szba ne örülhetnénk, károgó barmok.

kommentes nikk 2018.08.02. 09:38:23

@bontottcsirke: azért érzed te is, hogy kicsit megerőszakolt dolog fikázni egy nagyarányú munkahelyteremtő beruházást? Meg lehet tenni, csak kicsit hülyén veszi ki magát... Tőled is kérdezném, mi a jobb, ha nincs gyár, vagy ha van gyár? Mert a kommented alapján szerinted az a jobb, ha nincs. És ezt azért nehéz kifejteni...

jojoka 2018.08.02. 09:39:18

Érdemes volt elolvasni. Ennyi baromságot egybe leírva már rég láttam.
1, Nem, tényleg nem úgy működnek a valóban demokratikus országok mint ahogyan a bejegyzés szerzője képzeli. Angela Merkel szerintem nem is hallott arról, hogy a BMW merre akar beruházni. Innentől , mivel ez volt az alap felvetés az egész cikk mehet a kukába.
2, A gyár Debrecennek és környékének azért jó mert van itt egy csomó olyan ember aki nem ért semmihez. Na azok majd húzgálhatják a csavarokat a BMW-n ott ahol a robot drágább lenne. De legalább lesz munkahelyük.
Idehaza az együttműködés a felsőoktatással az úgy néz ki, hogy a cég fizet az iskola meg olyat oktat amire a cégnek szüksége van. Úgyhogy a Debreceni Egyetemen erős fejlődésnek fog indulni a műszaki kar (vagyis lesz végre normális). A haszon? Az annak JÁR aki megtermeli. Elviszi? Vigye. Azért jött ide és adott munkát a helyieknek. Aki ezen háborog az szépen beszopta a fidess és jobbik maszlagot. Amúgy ez régen még a kommunisták szövege volt. De általában minden uszító szélsőséges párt szereti az ilyen szólamokat. A sok idióta egybites szavazóhoz ezek a hóttegyszerű jelszavak viszik őket közel.

2018.08.02. 09:40:29

@kommentes nikk: Én sem tudtam volna jobban megfogalmazni. Ha megengeded, elmentem magamnak, gyakran kell hasonló lózungokra ilyesmivel válaszolni. A lottós mondat pedig hárompontos. Gratula.

CSOKKI MÁLNA 2018.08.02. 09:41:23

Értem, eddig az volt a mantra hogy: "Nem gyön a külföldi tőke Magyarországra, mert Zorbány.." Most meg az a baj, hogy gyön.A nyuszi meg a sapka.. Hogy tudtok ti reggel a tükörbe nézni..?

sírjatok 2018.08.02. 09:55:48

@neko1967: "hanem a vajdátok kitettsége is Angéla tanti felé"

Angéla tánti pár év múlva már nem lesz ott, megkockáztatom. Seehofernek meg nem gond.

2018.08.02. 09:57:43

@maxval balcán bircaman: Az otp is multi, amit utálsz.
A hazai tőke pedig nem lesz domináns, ha a multi telepít gyárat.

énisfélek 2018.08.02. 09:59:22

Ha az új gyárban megjelennek az ukrán és afrikai vendégmunkások, miközben a gyár vonzáskörzetében százezrek várnak munkalehetőségre, akkor kiderül, hogy milyen célt szolgált a kormány évek óta tartó "jaj nincs elég munkaerő" hazugságkampánya. A cél: a multik kiszolgálása olcsó munkaerővel, akár a magyarok rovására is.

ogli dzsí 2018.08.02. 10:01:30

ti lippsik egyre kevesebb dolognak orulhettek, ugyhogy becsuljetek meg ami van

mert nem sokaig lesz

2018.08.02. 10:01:39

@jojoka: Hogy ezért te mit fogsz kapni! Mindenesetre erősítsen az a gondolat, hogy sokan egyetértenek veled. Komikus és egyben szomorú látni, hogy mennyire vonzzák az ilyen cikkek a (fizetett?) idiótákat.Szeretném azt hinni, hogy az "életbölcseletük" lepereg a többségről, de egyelőre, az idei választások eredményéből kiindulva, erre még várni kell.

Visszatérve az államok (nem)szerepére az ilyen befektetési döntéseknél, a BMW-nek elég annyit tudni, hogy versenyképes áron hozzájut a szükséges erőforrásokhoz (munkaerő, energia, szolgáltatások, infrastruktúra), a vagyona biztonságban van, és a hozamával szabadon rendelkezhet. Egy EU tagállamban ez mindenki számára alap, viszont orbanisztánban a jelek szerint szükség van Németország súlyára, Ha én, a niemand akarnék autógyárat építeni Debrecenben, nem lehetnék olyan biztos ezekben (ld médiapiac, építőipar stb). Az egyetlen dolog, amiben bízhatnék, hogy szakértleem hiányában a holdudvart nem érdekelné a bizniszem einstandolása. Ettől még megpróbálhatnának megfejni.

Cycmen 2018.08.02. 10:03:44

@jojoka: "A haszon? Az annak JÁR aki megtermeli. Elviszi? Vigye. Azért jött ide és adott munkát a helyieknek. Aki ezen háborog az szépen beszopta a fidess és jobbik maszlagot. "

Te meg a szoci maszlagot szopod köcsög, hogy csináljon csak a multi amit akar!
Nyugodtan lehet "kérni", hogy az adókedvezményért, olcsó munkaerőért cserében a haszon egy részét fektesse már be itt! Ez egy üzlet, alkudni kell,. A multi haszonra megy nem jótevő, ki kell számolni mi és hogyan jó kölcsönösen mindkét félnek.

2018.08.02. 10:03:57

@pina noir: eddig az volt a mantra, hogy nem kell eu, függetlenség kell, nomeg oroszbarátság. Építsük a hazai gazdaságot, nem baj, ha állami pénzen gazdagodik egy szűk kör, az lesz az arisztokrácia.

Ezzel szemben a bmw egyik mantrának se felel meg...viszont súlyos milliárdokkal támogatjuk.
Az volt a mantra, hogy a lipsik a multinácik faszát szopják, eladták az országot. Erre a bmw bejön..
Nem, nem a lipsik a multi-ellenesek...
A lipsik ezt nem bánják, hisz mégegy kötődés Európához.
Neked azon kéne vergődnöd, hogy Lada gyárat akarsz....

Mankel 2018.08.02. 10:05:03

Egyszerűen marhaság e miatt sipákolni ide jött munkahelyet ad királyság. Ha az ukránokat foglalkoztat akkor is fuck yeah mert ide adózik és azt szeressük. Tök minegy hogy ki fizeti a nyugdíj ADÓT meg a tbt, meg kinek a pénzén jön be a áfa. Tőlem kunta kinte is csinálhatja.
Én csak azt várom mikor kínozzák már meg a Déldunántúli régiót is egy ilyen szar összeszerelőüzemmel. Mert kb olyan szinten van baranya mint borsod.

Mankel 2018.08.02. 10:09:29

@vanRob: Monjuk ők úgy lopják a szabadalmat mintha nem lenne holnap

2018.08.02. 10:09:41

@Cycmen: cicafiú, hogy változik a véleményed napról-napra!
Hisz a német rossz, Az eu rossz. A multi rossz.
Arról volt szó, hogy hazai nagytőke.
Mi van Mészárossal? Miért nem épít ő gyárat?
Mi van Széles Gáborral? Mikor dobja már piacra az energiamodulátorát? Azt ígérte, a választásokra kész, ezzel fogja Orbánt a hatalomba betonozni örökre.

Erre jön a multi, lerabolja az országot, ukrán munkaerőt foglalkoztat, te meg tapsikolsz?

Mankel 2018.08.02. 10:12:40

@Cycmen: Értem de ha Orbán Viktor is beláthatta a hibáját amikor előszőr Soros csibe volt akkor mist engedtessék meg a libsiknek is belátni a hibályát hogy nem kelett volna mindent eladni.

2018.08.02. 10:14:44

@maxval balcán bircaman: Birka szerint a hazai tőke dominánssá tételét a legjobban egy bmw gyár szolgálja...

Up! 2018.08.02. 10:15:39

A BMW, mint az egyik legnagyobb autógyár? Hmm...

Mankel 2018.08.02. 10:15:54

@Könnyen elkaptuk, uram!: Miért fájnak neked az ukrán munkások? Mármint nem tök minegy. Itt él itt adózik fogyatkozunk úgy is azok meg fehérek keresztények az unokájuk meg már magyar lesz.

élveteg 2018.08.02. 10:21:02

Meglepően reális írás Ez tényleg válasz arra amivel blődlizni szoktak hogy az Orbán kivezeti az unióból az országot meg kizárják meg mittudom én mi A mai ellenzékre meg kár is szótvesztegetni Leírták őket kint is.

énisfélek 2018.08.02. 10:22:17

@Mankel: "fuck yeah mert ide adózik"

Van-e valami halvány fogalmad, hogy valójában mennyit adóznak a multik Magyarország felé? Az állam úgy csalja ide őket, hogy ingyen adja a telket, az utakat, ezer év adómentességet és kinyalja hátsójukat bármi mást is kérnek. Persze a hírekből kimaradnak ezek az apróságok, ott csak a büszke melldöngetést látod, hogy áramlik a külföldi tőke. Sok multi szinte egyetlen haszna az ország felé a dolgozók adója és fizetése, amit az emberek Magyarországon fognak elkölteni. Kivéve persze, ha a dolgozók sem magyarok.

Nagy02Tibor 2018.08.02. 10:22:45

kedves cikkíró. nem tudom, hogy a simicskától vagy a lőrinctől kapod pártutasítást cikkedért, de egy tutibiztos: Fogalmad sincs, hogy hogyan működik a piacgazdaság. (mármint Németországban) Nem úgy mint nálunk, hogy brüsszeli eus támogatásból meg a mkb fhb hitelből minden szarra pl. csornai napelemgyár, hogy egy szép példát mondjak el lehet lopni. komolyan nem gondolod már, hogy Endzsi odapirít a Quandt családra, hogy los! irány a Hortobágy, 1 milliárdot tegyél be, mert ha nem, akkor mentek az átnevelőtáborba. az meg, hogy melyik kormány mennyi támogatást tol bele az egy sor egy igen bonyolult képletben, melyet firkászként nem kell ismerned. ezekután hogy a titkosszolgálatokról, meg Orbán Viktor szabadságáról hadoválsz az már teljesen mellékvágány. Ennyi erővel akár a genfi tó mélyén nehézbúvár cuccban Péterke pantomímezve is meggyőzhette volna Angelát a befektetés helyességéről.

Cycmen 2018.08.02. 10:23:31

@Könnyen elkaptuk, uram!: cicafiú, hogy változik a véleményed napról-napra!
Hisz a német rossz, Az eu rossz. A multi rossz.

Nem változik agyhalottam, csak nem vagyunk egy hullámhosszon. Nem rossz vagy jó semmi sem, vannak középutak is. Megfelelő körülmények között jót lehet mindenkivel seftelni ha partnernek tekint. A fentiekkel akkor van a baj, ha megszokják hogy a fejünkre lehet szarni, ahogy a balliba kormányok hagyták.

CSOKKI MÁLNA 2018.08.02. 10:24:19

@Könnyen elkaptuk, uram!: Tudod együttműködni más mint kiszolgálni. A liberáltak csak az utóbbiban képesek gondolkodni. Legyen szó Moszkváról Brüsszelről vagy Berlinről..
Csak a kollaboráns nemzetárulásban képesek gondolkodni..

Mankel 2018.08.02. 10:27:38

@énisfélek: Nem voltam világos az igaz. Fuck yeah a melós ide adózik. Élénkül a gazdaság a környéken nincs ebben semmi rossz.

morph on deer 2018.08.02. 10:31:28

@Brix:
”Más kèrdès, milyen árat fizetünk èrte, 40 millió forintèrt veszünk egy munkahelyet, vagy hasonló...”

Meg hogy kinek is veszünk munkahelyet!
Mert ahogy hallom, megfelelő munkaerőt találni a környéken már ma sem könnyű, nem ritkán import ukrán munkaerővel segítenek a problémán.
Na most ehhez jön 900-1000 új kvalifikált munkaerőre szóló igény, - á/40 millió - honnan?

Vagy veszünk 900-1000 új munkahelyet - külföldi bérmunkásoknak?
Ez nekünk akkor miért lesz jó?

Vslaki tud erről valami közelebbit?

kewcheg 2018.08.02. 10:32:07

@énisfélek: igen, ez volt pl. Miskolcon, amikor oda ment a Bosch, a gonosz kis erdei manóról elnevezett korábbi polgármester azzal csábította oda, hogy jó olcsó munkaerőt talál.Ez így elhangzott konkrétan. Azóta is többszázan gombokért dolgoznak abban az összeszerelő üzemben.....mert amúgy más nem is nagyon található....:(

Cycmen 2018.08.02. 10:40:45

@morph on deer: Vagy veszünk 900-1000 új munkahelyet - külföldi bérmunkásoknak?
Ez nekünk akkor miért lesz jó?

Biztosan lesz munkaerő. Ha a kormányból nem vagy hajlandó kinézni, azért a BMW-ről feltételezd már hogy számításba vette!

Mankel 2018.08.02. 10:44:12

@morph on deer:
1. Fogy a népesség ha betelepül az ukrán vagy a román vendégmunkás az unkája már magyar lesz.
2 Ha nem települ be akkor is kajálni lakni adózni itt fog így fizeti anyám nyugdíját meg a TB ellátását.

Nincs ebben semmi rossz.

sas70 2018.08.02. 10:47:56

@Cycmen: A Mercedes a fejünkre szarik vagy nem? Az OPEL, az AUDI?
A mi multink jó multi, a szociké rabló multi!
Amit meg Orbán elvett a multiktól, azt adta oda a családoknak!
Ja, csak akkor, hogy viszik ki a lóvét!?

énisfélek 2018.08.02. 10:48:11

@morph on deer: "Ez nekünk akkor miért lesz jó?"

Akik tíz évente megadják az adómntességet újabb tíz évre, azok valószínűleg nem ingyen csinálják.

sas70 2018.08.02. 10:51:06

@maxval balcán bircaman: Az összes autógyár magyar(?)! Az jó! Az Aldi, Tesco stb nem magyar, az nem jó!
Birka, birka!

sas70 2018.08.02. 10:52:01

@Mankel: Ezek aztán a jómigráncsok!

morph on deer 2018.08.02. 10:54:11

@morph on deer:
Közben végig olvastam a hsz.okat, két alapkérdés azért maradt.

- Azzal, ha egy külföldi bérmunkás itt él, költ és adózik néhány évig, vagy akár 10-20 évig is, mennyi idő alatt “dolgozza le” legalább a minkahelye bekerülési költségét, hogy legalább nullszaldós legyen, azaz mennyi idő múlva fog hozzátenni az államkasszához, magyarul nyereséget jelenteni?

- Miután konkrétan dolgozókra majd csak néhány év múlva lesz szükség, mi a helyzet az esetleges leendő munkaerő felkészítő képzésével?
Közmukások átképzése, kirugott államtitkárok, szökött rendőrök, stb. helyzetbe hozása a termelő szférában?

Valaki hallott egy ilyen vagy ehhez hasonló program szándékáról is, akár?

Mert ennek még értelme is lenne, hosszú távon is.

Cycmen 2018.08.02. 10:55:26

@sas70: Ezért nem lehet veletek szót érteni, te is idefostad ezt a gondolatnélküli betűhalmazt. Hülye retard libsi idióta, a vita ismérve nem az hogy összehordasz minden hülyeséget.

morph on deer 2018.08.02. 10:56:17

@maxval balcán bircaman:
“Azt utálom, ha a gazdaság idegen kézben van.”

Igazad van, legyen a tiédben! Teljesen más lesz a hozzáállásod, igérem!

Mankel 2018.08.02. 10:56:39

@sas70: Ahogy mondod. Én betelepítés párti vagyok. Ami nem azt jelenti, hogy aki először a határra ér azt fogadjuk be, hanem IV. Bélai hagyományok mentén válogassuk meg ki jöhet és ki nem. De semmi liberális marháskodás asszimálás van.

_most_ 2018.08.02. 10:56:49

@maxval balcán bircaman: de az miért jobb, ha a gazdaság a kormánypárt holdudvarának a kezén van? Sokkal egészségtelenebb gazdasági és társadalmi struktúra alakul ki.

énisfélek 2018.08.02. 10:57:21

@sas70: "hogy viszik ki a lóvét!? "

Bizonyos eetekben nem visznek ki lóvét. Vasat hoznak be (pl vas lemezeket Kínából) és vasat visznek ki (kéz autókat külföldre).
Amit meg itthon értékesítenek, azok után pedig olyan hatalmas jogídjakat kell fizetni külföldre (Kajmán-szigetek) pl a márkanév használatáért, hogy ez a költség minden évben pont elviszi a nyereség 99 százalékát. A maradék 1% tiszta nyereség után persze szépen befizetik az adót az államnak.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 10:57:37

@pina noir: "együttműködni más mint kiszolgálni. A liberáltak csak az utóbbiban képesek gondolkodni."

Fideszék valóban csak Putyin kiszolgálásában tudnak gondolkodni, de már jó régóta nem "liberáltak". Lemaradtál vagy 25 évvel. :))

élveteg 2018.08.02. 10:59:15

Egyébként érdekes lenne elővenni a cikkek garmadáját amiben azt fejtegetik hogy megvonják az uniós forrásokat az országtól hogy jól megbüntessék az Orbánékat Aztán annélkül annyi meg a bambi Csődbe kerül az ország Egy ilyen multi olyan helyre nem ruház be ahol a csődnek a leghalványabb lehetősége is fennál akár egy egy esetleges uniós forrásmegvonás miatt is Szóval nem fognak megvonni semmiféle forrást

teéjesenmindegy 2018.08.02. 11:00:05

"Ha bárki is – alaptalanul – reménykedett abban, hogy a magyarok által legitim módon megválasztott miniszterelnök hatalmát majd egy Berlin vezette koalíció rengeti meg, ismét keserűen csalódhatott."
Nem az a hazaárulás, amikor abban reménykedik a féreg fajtád, hogy a megválasztott kormányt majd valaki más megdönti?

" Újfent egy olyan beruházás érkezik Magyarországra, amely minimális hozzáadott magyar értéket termel, hisz jobbára egy összeszerelő üzemet telepítenek ide. "
Akkor alapíts gyárat te fasz, aztán majd ott lesz a rengeteg hozzáadott érték. Ne csak ugass. Ki a kurva anyádtól várod, hogy a BMW-nek majd a magyar tervezésű és gyártású konkurenciája lesz?

Alig várom, hogy a szemétláda gazdátoknak ugyanúgy elfogyjon a pénze, mint ahogy a Simicskáé elfogyott és ti menjetek az utcára koldulni rohadt libsi bérfirkászok

_most_ 2018.08.02. 11:01:28

@pina noir: hú neked totál átmosta a fidesz az agyad, ellenzékben Orbán még óva intette Európát Putyin pincsijeitől, most meg ő lett Putyin legnagyobb pincsije, de nektek mindkét Orbán isten volt :D

Cycmen 2018.08.02. 11:02:10

@morph on deer:
"Közben végig olvastam a hsz.okat, két alapkérdés azért maradt
- Azzal, ha egy külföldi bérmunkás ......."

Akkor szállj le a szellemi majomhintádról és nem lesz alapkérdés.
A gyár még nem is létezik, ergo munkások sincsenek, sem vendég, sem ittlakó!
Buzi libsi álproblémán végtelenségig vitatkozáson kívül képesek vagytok érdemi tettekre? Nem! Ezért vagytok ott, ahol.

_most_ 2018.08.02. 11:03:29

@teéjesenmindegy: hagyjuk már ezt a képmutatást, ellenzékben a fidesz szavazók is bárkitől szívesen vették volna, ha megbuktatja Gyurcsányt.

morph on deer 2018.08.02. 11:04:01

@Mankel:
“Nincs ebben semmi rossz.”

De van. Mégpedig azért, mert így a büdös életben nem integrálódik az a többezer gazdaságilag leszakadt állampolgár, akik jelenleg az út mellett gereblyézgetnek.

Az országnak pedig az lenne a célja, hogy a magyar vidéket végre fel tudja zárkóztatni, nem?
Vagy ezt is rosszul tudom?

Arcade Macho 2018.08.02. 11:04:50

az elso bekezdest olvasva ez a vicc ugrott be:
Terápián képeket mutogat a pszichológus a betegnek. Először egy kört ábrázoló képet mutat.
- Erről mi jut eszébe?
- Pina.
A pszichológus rajzol egy négyzetet.
- Erről mi jut eszébe?
- Pina.
A pszichológus rajzol egy háromszöget.
- Na és erről mi jut eszébe?
- Pina.
- Hát, azt hiszem, a probléma egyértelmű. Maga túlságosan sokat gondol a nemi életre.
- Én? Hiszen maga rajzol folyton pinát.

Arcade Macho 2018.08.02. 11:06:55

anno 3 eve szoptam orbitalisat (blog kedveert orbanosat!!!) a romanoknal... nem fert a fejembe hogy az idiotak miert nem epitik meg a Debrecen - Kolozsvar autopalyat, de hat igy utolag hogy mienk lett a bömbi gyar, lenyugszom es orulok neki :)

Homyak 2018.08.02. 11:09:52

@maxval bircaman balcán:
"Most kerültek harapofóba a ballibek.

Ugtanis azt nem mondhatjék, hogy rossz a német befektetés, hiszen ezzel megsértenék a liberális alapértékeket.

De nem is tapsolhatnak lelkesen, mert Zorbán alatt jött a befektetés, s így nem igaz a narratíva, hogy az országból menekül a tőke.

Ebbe tényleg bele lehet őrülni... "

Most erre mondanám, hogy most kerültek harapófogóba a fideszesek meg te. Mert erősíteni kell a magyar tőkéseket meg vállalkozásokat, erre a kormányunk újabb német autógyárat hoz ide, és ez sem nemzeti igazi magyar multi.

Igazából ennek a részemről örülök, bár én jobban örülnék, ha végre egyszer Pécs és környékének is jutna valami. Tudom, te nem, mert utálod a külföldi tőkéseket, de ezek a külföldi multik rengeteg magyar vállalkozásnak is adnak munkát.

teéjesenmindegy 2018.08.02. 11:10:37

@morph on deer: Akkor zárkóztasd fel őket bazmeg! Ott a munkahely be lehet menni, lehet dolgozni. Ja, hogy a bmw be nem kell annyira az olvasni nem tudó, 40es, alkoholisa cigány? Szar ügy. Van valami ötleted, hogy hogyan nevelsz ki belőlük diplomás szakemberekt a BMW tervezési részlegére?

Cycmen 2018.08.02. 11:10:38

@morph on deer: így a büdös életben nem integrálódik az a többezer gazdaságilag leszakadt állampolgár, akik jelenleg az út mellett gereblyézgetnek.

Azok annyira jók! Legfeljebb a kölykeiket kell elrugdosni az iskoláig, hogy ne csak gereblyézésre, gyerekcsinálásra, segélyfelvételre legyenek jók!
Jössz itt a leszakadtakkal, ki tehet róla? Én járjak helyettük iskolába?

2018.08.02. 11:12:06

@maxval balcán bircaman: egyike sem magyar...birka, az otp is multi!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.02. 11:12:09

@_most_:

Nem. Az a gond, ha a profitot kisíbolja az országból az idegen tőke.

2018.08.02. 11:13:31

@Cycmen: nem. Te tartod el...De neked ez most így jó, mert védeni kell az ukrán munkásait a bmw-nek...

Káttáni felügyelő 2018.08.02. 11:13:32

Most komolyan. Aki ennyire nincs tisztában a világ dolgaival, az minek ír blogot? Minek osztja az észt? Magyarország és minden ország kitett a globális gazdasági folyamatoknak. Ez ellen nem sokat lehet tenni. Azaz egyet lehet. Válságálló termékeket kell gyártani. BMW-Audi-Merci ilyen, mert a gazdagok vásárolják. És le kell építeni a külső adósságot. Pont. Mit csinál OV? Na pont ezt. Szóval valahol érthető, hogy az ellenzékünk labdába sem rúg, mert kb ez a szellemi színvonala. És most sírjunk együtt, hogy jön BMW... :D

2018.08.02. 11:14:40

@Káttáni felügyelő: sajna pont a kormánypárt híveire igaz. Függetlenedés a nyugattól. Ez nem az.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 11:16:21

@teéjesenmindegy: "olvasni nem tudó, 40es, alkoholisa cigány? Szar ügy. Van valami ötleted, hogy hogyan nevelsz ki belőlük"

Azt már nem kell. A geci már azon dolgozik ezerrel, hogy a gyerekeik is tudatlan főldönfutók legyenek.

sas70 2018.08.02. 11:16:29

@Cycmen: Csak rávilágítottam az ellentmondásokra! Mert arról van szó, hogy amit Orbán saját oligarcháinak akar a gazdaságból, ott ellenséggé teszi a cégeket, másokkal pedig külön alkukat köt, adókedvezményeket ad, stratégiai megállapodást ajánl stb. Te meg mindkettőt beszopod egymás után és gondolkodás nélkül elhiszed.

teéjesenmindegy 2018.08.02. 11:17:09

@_most_: Ne hazudj te mocsok! Kurvára nem reménykedett senki abban, hogy majd az eu megbuktatja Gyurcsányt. Akkor nem tüntetéssorozatok lettek volna, hanem blogok meg könyörgés Berlinben.
Ez a hazaáruló fajtád formája

teéjesenmindegy 2018.08.02. 11:20:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ó tényleg? És mivel is, mesélj. Fizetőssé tették az iskolákat? A tankönyveket? Vagy nem kapnak enni a gyerekek az iskolában? Mivel vannak kirekesztve az oktatásból a drága cigányaid?

jojoka 2018.08.02. 11:21:49

@Cycmen: Valaki már javasolta neked, hogy látogass meg egy elmeorvost. Vedd komolyan...

Homyak 2018.08.02. 11:22:34

@maxval balcán bircaman:
"Erről a fideszeseket kérdezd."

Bocs, tényleg te kommunista vagy.

forro44 2018.08.02. 11:23:46

@morph on deer: Nyilván konkrét adatokat nem tudok (tapasztalat: soha nem is fogunk ilyeneket tudni), viszont néhány tényszerű bizonytalanságot (bocs!) igen.
1. Egyelőre a BMW csak azt jelentette be, hogy Debrecen lesz a helyszín, és hozzávetőlegesen mikor kezdik a beruházást. DE arról szó sincs sehol, hogy MIKOR INDUL A GYÁRTÁS. Tehát a BMW kivárásra játszik, majd a közeljövő gazdasági mozgásai döntik el, mi lesz (hasonlót itt Nyíregyházán már láttam: a Michelin 2010 előtt a termelő kapacitás duplázására készült, 2011-ben a "rossz gazdaságpolitikai környezetre"(sic!) hivatkozva ezt befagyasztották, majd évek múlva egy sokkal kisebb bővítést hajtottak végre, piaci kényszerek hatására...)
2. A fentiek miatt valóban semmi közelebbit nem tudni arról, hogy pl. a város szakiskoláival felvették-e a kapcsolatot (mint anno a Mercedes Kecskeméten), de ha nem, akkor az is azt jelenti, hogy kivárnak, és ha kell, máshonnan fogják behozni a pillanatnyilag szükséges munkaerőt - azaz tényleg semmi több hasznunk nem lesz az egészből, mint a jöv.adó és a befolyó ÁFA a melósok fogyasztása után. Debrecen már pezseg, várják a lakásárak emelkedését, holott Kecskeméten is más megoldás született, a vezetőknek saját lakópark, a melósoknak olcsó bérlemények, lakást eladni alig lehetett, pedig ott háromszor ennyi munkavállalóról volt szó, sokkal kisebb városban...
3. Beszállítók. Hmm. A BMW azt kommunikálta, hogy már most is komoly beszállítói körrel rendelkezik Magyarországon. Ez lehetséges, de azt sem tudom elfeledni, hogy a kommünikéjükben a város kiválasztásának indokai: a kitűnő infrastruktúra (ez a reptéren kívül vajon mit jelenthet?) és a kitűnő, magasan képzett szakmunkás háttér megléte - ez szimpla blöff.
Hogy a kérdésedre is "válaszoljak": a kormány szakképzést leromboló törekvésein túl egy szó nem hangzott el a leendő munkaerő felkészítéséről. Az meg nagyon kevés lesz, még a betanított munkákhoz is... :-( A BMW meg nem fog beengedni NER-kompatibilis "szakembereket, vállalkozókat", őket csak a minőség fogja érdekelni.
Ja, és talán emlékszik még valaki, Debrecen már szóba került (talán 2015 tájékán), mint lehetséges BMW-célpont. A szakképzés változott valamit azóta? Mert tudtommal csak romlott...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.02. 11:25:54

@Homyak:

Nem, én populista vagyok.

A Fidesszel annyiban értek egyet, amennyiben populista irányban tapogatózik. Minden másban a Fidesz számomra legfeljebb kisebb rossz a ballibekhez képest.

A konkrét témáról ezt írtam: bircahang.org/az-orbanizmus-legnagyobb-ellentmondasa/

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.02. 11:27:19

@forro44:

"A BMW azt kommunikálta, hogy már most is komoly beszállítói körrel rendelkezik Magyarországon."

Ez kamu. Az Audi pont ugyanezt mondta, s ma is kb. 5 %-nyi a magyar beszállítók aránya. A legtöbb esetben német beszállítókat alkalmaznak.

antiinternáci 2018.08.02. 11:28:59

A gyenge forint nem csak a BMW-nek, de minden exportőrnek jó. Sőt azoknak, akiknek magasabb a hozzáadott értéke, még inkább jó.
A gyengébb forint az exportba beépülő importot is drágítja, márpedig az autógyártásban sok az import hányad. Fő közelítésben tehát ez a hatás az autógyártáshoz képest sokkal inkább támogatja a magasabb belföldi hozzáadott értéket tartalmazó exportot.
Mem véletlen, hogy a központi bankok addig igyekeznek gyengíteni saját devizáikat, amíg az az infláció elszabadulása által nem ütközik korlátba, tehát több a pozitív hozadéka, mint a negatív.
És most pont ilyen a helyzet, az export versenyképességének javítása nem okoz kezelhetetlen inflációt, tehát többet hoz, mint visz.
Például a libberráltak által (minden alap nélkül) istenített Bokorító, a Panamából importált zsebdiktátor esete teljesen más volt. Hírhedt csomagja egyik fele a vámpótlék, másik fele drasztikus forintleértékelés volt. Az egész szart sem ért, pontosabban kiszorította a magyar gazdaságból a maradék életerőt is. Mindkét tényező draszrikusan növelte az inflációt, de mivel nem voltak belső erőforrások a hazai hozzáadott érték növelésére, ezért pozitív hozadéka nem volt.
A magyar gazdaság mélyhűtésével Bokros tulajdonképpen megágyazott az ország kétezres évek közepén bekövetkezett térségbeli durva hanyatlásának. Igaz, ehhez már egy másik Szadeszmp-s fenomén, Gyurcsány is kellett...

tpl 2018.08.02. 11:31:49

Nahát, egy fröcsögéstől, Orbán-gyűlölettől fröcsögő poszt

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 11:32:31

@teéjesenmindegy: "És mivel is, mesélj."

Szegregációval, és ...

"Fizetőssé tették az iskolákat? A tankönyveket?"

... a kritikán aluli oktatási színvonallal, ahol csak az a tanuló jut előbbre, aki drága különórákra jár.

Pl. külföldön 600 óra alatt tanulnak meg az iskolában angolul. Magyarországon 1000 óra, de az se elég, a középfokúhoz még külön tanárt kell fogadni.

tpl 2018.08.02. 11:34:54

@maxval balcán bircaman: te ehhez biztosan nagyon értesz.

konrada 2018.08.02. 11:36:10

@sas70:
...próbálom elmagyarázni, mert nem érted a különbséget:
alapvetően 2 különböző esetről van szó teljesen eltérő gazdasági mozgással.

1. Teremeltető ágazazat - lehet mezőgazdasági vagy ipari - ezek magyar munkaerővel, és egyéb hozzáadott magyar értékkel termel cikkeket, amit értékesít.
Ebből a szempontból valóban jobb a magyar tulajdonú cég, mert azoknál a fejlesztés is, és a magyar, és az azon keletkező itthon értékesített terméken keletkező haszon is.

2. Szolgáltató ágazat: a lényege a megtermelt áruk, kifejlesztett tudásuk az értékesítendő haszonforrás.
Magyarán: egy szolgáltató cég - akár bank, akár villany, és a többi... - már megtermelt, kifejlesztett árut, szolgáltatási tudást ad el.
Ennél viszont a következő a probléma: egy Lidl-nél, Tesco-nál például alapvetően az a fontos, hogy minél nagyobb legyen a nála maradó haszon (ez persze természetes), így ha teheti, qrvára lesz.rja azt, hogy például a célországban le kell vágni a marhákat, csökkenteni a kell sertések számát - amivel nem csak az állattartók, de a takarmánytermelők, a szállítók, a helyi feldolgozók, stb... is szívnak -
ha egyébként saját otthoni termelési bázisán saját üzemeiből dotált áron megtermelt mezőgazdasági termékeket nagyobb haszonnal tudja értékesíteni.

Magyarán nem mindegy, hogy egy cég a másik országban piacot vesz saját termékei értékesítéséhez, vagy szabad kapacitásokat ahhoz, hogy más országan értékesíteni tudja azt.

...tudom, elég konyhanyelven próbáltam megmagyarázni - aki érti, az jogosan javít majd - de mivel sokan vannak (mint te is), akik az alapvető különbséggel sincsenek tisztában, azoknak talán segít....

teéjesenmindegy 2018.08.02. 11:43:39

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Szegregáció? :D Ami arra jó, hogy az elmaradott gyerekekkel külön foglalkozzanak? Ez pont pozitív, te fasz. Akkor nem lenne esélyük, ha mondjuk berakják egy olyan csoportba, akik jóval előtte járnak. Akkor esélye sem lenne felzárküzni.

Csak az jut előre? Miért bazmeg? Ott a köny, el lehet olvasni. Ha tudod az anyagot, akkor átmész. Ezek valahogy nem.

A magyar nyelv szerkezetébő fakadóan sokkal nehezebb megtanulni egy magyarnak angolul, mint egy németnek. Nem kell magántanárt fogadni, szintén lehet szorgalmasan gyakorolni.

teéjesenmindegy 2018.08.02. 11:44:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Szegregáció? :D Ami arra jó, hogy az elmaradott gyerekekkel külön foglalkozzanak? Ez pont pozitív, te fasz. Akkor nem lenne esélyük, ha mondjuk berakják egy olyan csoportba, akik jóval előtte járnak. Akkor esélye sem lenne felzárküzni.

Csak az jut előre? Miért bazmeg? Ott a köny, el lehet olvasni. Ha tudod az anyagot, akkor átmész. Ezek valahogy nem.

A magyar nyelv szerkezetébő fakadóan sokkal nehezebb megtanulni egy magyarnak angolul, mint egy németnek. Nem kell magántanárt fogadni, szintén lehet szorgalmasan gyakorolni.

kvp 2018.08.02. 11:45:06

Alapvetoen jo a uj gyar, mert noveli a GDP-t. Azert is jo, mert noveli az export/import egyenlegunket, azaz meg pozitivabba teszi a beveteli oldalt. Az valuta alapu adossagok csokkentesenek ez az egyik alapfeltetele. Szukseg lesz hozza egy csomo beszallitora, amik mar magyar cegek, ez is noveli a GDP-t, viszont ez mar hozzaadott ertekben is jelentos. Ezek kivul a munkasok bere is haszon az orszagnak.

Tehat nem annyira jo, mint egy magyar tulajdonu exportra termelo ceg, de ez is penz (eleg sok) es az allmnak minden letezo bevetelnovekedes (foleg ami az export miatt kulfoldi valutaban hozza a bevetelt) jo. Ha masra nem, legalabb arra, hogy a novekedes uteme ne romoljon jelentosen a kovetkezo par evben.

ps: Egyebkent az egyik bezarasra itelt nemet gyar jon hozzank, szoval ezzel eleg jelentos toket es allami bevetelt tesznek at Nemetorszagbol hozzank, aminek a fo oka az, hogy ott meg annyira sem talalnak embert mint nallunk es innen odavinni az embereket dragabb mint a gyartast elhozni ide. (akik onkent mentek oda nemreg nagy tomegben, nem igazan alkalmasak semmilyen munkara, meg a szalag melle sem)

kommentes nikk 2018.08.02. 11:48:40

@konrada: oké, én erre azt mondom, hogy tegyük fel éhes vagy, én meg vagy adok neked egy nagy semmit, vagy adok neked egy kolbászos zsömlét. Megfontolom, és adok neked egy kolbászos zsömlét, te pedig azt mondod erre, hogy de miért nem rántott húst adtál nekem krumplival és kovászos uborkával? Én erre azt mondom, hogy az étlenséghez képest melyik jobb szerinted, a semmi, vagy a kolbászos zsömle? Plusz megkérdem, hogy szerinted értelmes megoldás-e éhesen visszautasítani a zsömlét, mondván hogy rántott hús vagy semmi?

sas70 2018.08.02. 11:52:52

@antiinternáci: Pár kérdésem van, mert óriási szakértő vagy.
Milyen valutában könyvvel majd a BMW, milyen devizában számolnak el?
Mekkora a munkaerő költség egy autóban?

Mennyi volt a bokros csomag előtti állam adósság, mennyi volt a gazdasági növekedés, mennyi lett utána?
Ha nem bokros csomag, akkor te mit csináltál volna az ikerdeficittel, az állam adóssággal?

morph on deer 2018.08.02. 11:53:20

@teéjesenmindegy:
“Ja, hogy a bmw be nem kell annyira az olvasni nem tudó, 40es, alkoholisa cigány?”

Ja, hogy te csak olyanokat ismersz?
Eleve 40 évesen születik, és már az anyatej helyett is sárazsadányi tájjellegűt szí...

Szerintem egy ilyen beruházáshoz nyugodtan hozzá lehetne kapcsolni egy átképző programot, (hogy ezentúl kocsisirmát fogyasszon?) azzal a konkrét céllal, hogy aki sikeresen elvégzi az akár a béjemvénél is gereblyézhet..!

Motiváció nélkül nyilván nem megy, ezért lenne jó valamilyen kapcsolt fejlesztés, ami a szakképzésre tudna hatni.
Egy ilyen esemény rengeteget segíthetne, és valamilyen megoldás nagyon kéne, mert ez magától nem lesz jobb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.02. 11:58:04

@kvp:

Miről van szó?

A nyugati tőke nagyobb termelékenységet tud elérni a félperifériánk, hiszen a bérszint kb. a harmada-negyede a nyugatinak. Szóval jón, ad a helyi bérnél 50 %-kal többet, s már tömegesen munkaerő fog jelentkezni munkára.

Természetesen ezt a nagyobb termelékenységet a cégek leplezik belső transzferekkel, nehogy kitudódjon, ez ugyanis sértené a liberális dognákat, melyek szerint a nagyobb termelékenység magasabb bérekhez vezet.

A fogadó állam szerepe itt az lenne, hogy folyamatosan szorítja a befektető szarvát. Ill. ez lehetne szakszervezeti oldalról is. Sajnos Mo-on egyik se valósul meg. Orbán ebben máig a ballib dogmákat követi, egyedül a drasztikus minimálbéremelésekkel próbál nyomást gyakorolni a rablótőkén.

Kánikula 2018.08.02. 11:58:16

@maxval balcán bircaman: Jól hangzik, de nem akar ez működni sehogy..
CBA, Coop nem tud versenyezni, Ikarus..csőd..megint, valamit külföldre kellene vinni nekünk is..
Akkora lemaradásunk van pénzben és időben a multikkal szemben, hogy tényleg csak az einstanddal szerezhető meg egy-egy piac.
Innovációra lenne szükség, mert a meglévő iparágakban nem tudunk labdába rugni. Ezért b@szogatják az innovációt most éppen.

Sajnos megint erőből tárgyalás helyett. Ez sem 3 politikus állandó ugatásától lesz jobb.

Mankel 2018.08.02. 12:02:35

@kvp: Monjuk a GDP sem egy pontos mindenre jó varázsszám. Amikor a cunami lebontotta egy nagy részt Japánból és azt újra kellett építeni akkor marha nagyot nőtt a GDP de közben nem teremtődött valódi új érték "csak" visszapótolták a régit.

konrada 2018.08.02. 12:06:24

@kommentes nikk:
...erre azt, hogy ez speciel az általam leírtakra nem releváns.
Ugyanis nem osztogatásról van szó, hanem fosztogatásról..;)

Hiszen nem arról van szó, hogy ajándékba adnak neked egy kolbászos zsemlét, hanem arról, hogy te megveheted azt náluk.
...csak hát ők se nem vesznek tőled semmit, se munkát nem adnak, így legfeljebb magadban háboroghatsz azon, hogy neked max csak zsemlére tellik, mert nincs termelés, nincs munka a környéken, így rántott húsról nem is álmodhatsz...

ogli dzsí 2018.08.02. 12:09:05

nyilvan ha majd ELMEGY az AUDI, BMW akkor oromunnep lesz a libbant mediakban es Orban labahoz borulnak hogy eltuntette vegre a csekely hozzaadott erteku munkat hozo cegeket

muhaha

kinjuk immar orok, es hat dolguk semmi

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.02. 12:09:16

@Kánikula:

S lehet úgy versenyezni. hogy mondjuk az 50 kilós női boxolót összeeresztjük a 120 kilós férfi boxolóval? S érdemes ebből azt a kövbetkezést levonni, hogy akkor szüntessük be az 50 kilós nők spotolását?

Cycmen 2018.08.02. 12:09:43

@Könnyen elkaptuk, uram!: .De neked ez most így jó, mert védeni kell az ukrán munkásait a bmw-nek...

Te tényleg szellemi fogyatékos vagy?

ogli dzsí 2018.08.02. 12:10:59

@Mankel: ja, neked is ha ledol a hazad te meg ujraepited akkor akkor az rossz, mer tnem epult uj ertek...

ezzel szemben ha ugy hagyod, az jo....oh wait

MIVAN?

morph on deer 2018.08.02. 12:11:21

@teéjesenmindegy:
“Ne hazudj te mocsok! Kurvára nem reménykedett senki abban, hogy majd az eu megbuktatja Gyurcsányt. Akkor nem tüntetéssorozatok lettek volna, hanem blogok meg könyörgés Berlinben.
Ez a hazaáruló fajtád formája”

Ez akkor nyilván elkerülte a figyelmedet.
Megesik az ilyen, a legjobb családban is...

“Az EU ne nyújtson segítséget „hazug és csaló” kormányoknak!

Az Európai Uniónak világossá kell tennie, hogy nem nyújt segédkezet semmilyen megfontolásból hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó kormányzatoknak – jelentette ki kedden Strasbourgban, az Európai Parlament néppárti frakciójának tanácskozásán Orbán Viktor

Népszava 2006 október 25.”

kommentes nikk 2018.08.02. 12:15:32

@konrada: te meg úgy csinálsz, mintha az új gyár egy olyan választás eredménye lenne, amelyiknél az egyik lehetőség egy nagy hozzáadott értékű hazai vállalkozás kistafírozása lett volna, a másik meg egy multi betelepítése. Holott nem léteztek opciók, lehetett választani, hogy semmi vagy BMW gyár. Én legalábbis nem tudok róla, hogy versenyben lett volna egy másik szereplő is magyar gyökerekkel. Semmiféle más alternatíva nem volt, értelmetlenség azon rugózni, hogy de a multi kiviszi a hasznot, mert ha nincs multi, akkor ugyan nem viszik ki a hasznot, viszont nem is nyújtanak sokszáz munkahelyet és beszállítói lehetőségeket. Na erre próbálod beadni, hogy nem jó a BMW gyár ezért meg azért. Ember, a nulla meg a valami közül szerinted melyik hasznosabb?

ogli dzsí 2018.08.02. 12:16:38

@morph on deer: elqrtak, cserebe most megbuktatjuk az EUt is

legkozelebb jobban vigyaznak kivel szarakodjanak

Cycmen 2018.08.02. 12:17:02

@jojoka: Valaki már javasolta neked, hogy látogass meg egy elmeorvost. Vedd komolyan...

Ezt most gyakorló idiótaként javaslod? Mert a hülyék felismerik egymást? :D

Mankel 2018.08.02. 12:19:51

@ogli dzsí: Miért ha összedőlt a házad és újat kell építened jól jártál? Nem De a GDP pörög tőle. Ezért mondtam hogy nem mindenre jó varázsszám.

sas70 2018.08.02. 12:21:50

@konrada: A Marxista-közgazdaságtan szép példáját írtad. Na jó csak részben és jól elferdítve.
Most jöhetnék neked azzal, hogy mi a különbség a termék önköltsége és a szolgáltatás önköltség számítása között (részben nem sok), de lényegtelen. A lényeg ugyanis az, hogy az értékesítésben mekkora a hazai hozzáadott érték. És tök mindegy, hogy a termék materiális, vagy immateriális.
A kereskedelemben pedig nem az a kérdés, hogy ki a tulajdonos, hanem az, hogy a vevő milyen terméket vesz meg és mennyit hajlandó érte fizetni.
Mert nem veszem meg az izlandi salátát, vagy az epret, ha az drága, vagy szar ízű.
A kereskedő pedig azt fogja árulni egy piacgazdaságban, amire kereslet van. A fogyasztóknak kell tudatosan dönteni és a fogy.védő szabályoknak jónak lenni.

gigabursch 2018.08.02. 12:24:57

Nekem csak egy kérdésem van:
Az új BMW gyárban lesz index beszerelő állás is?
Ezt csak azért kérdem, mert ez a világ legfölöslegesebb munkaköre.

:-)

ogli dzsí 2018.08.02. 12:35:34

@Mankel: tehat akkor ne epitsd ujra?

amugy valoban nem jo mindenre a GDP, az atlagfizetes tobbet mond vasarloerteken persze

morph on deer 2018.08.02. 12:37:52

@ogli dzsí:
“legkozelebb jobban vigyaznak kivel szarakodjanak”
:)))

Mankel 2018.08.02. 12:38:22

@ogli dzsí: Nem tudom miért kérdezel ilyet egyeltalán nam akartam ilyesmit mondani.

ogli dzsí 2018.08.02. 12:41:58

nemtom kulonben mit kell picsogni

a BMW atlag felett fog fizetni meg a betanitott munkasoknak is /ahogy a merci, audi/ , raadasul egy olyan regioban ahol nincs tul sok opcio dolgozni

osszeszerelouzem meg osszeszerelouzem kozott nagy kulonbseg van, a jarmuiparban 400 brutto 4 altalanossal, tulorak nelkul - hat hogy lehet ezt elviselni ep esszel?

Kánikula 2018.08.02. 12:49:06

@maxval balcán bircaman: igen, szüntessük be az 50 kilós nők versenyzését a 120 kg férfi kategóriában.

Kell egy új kategória mondjuk 75kg vegyes páros, amit mi alkotunk meg elsők vagyunk benne.

Cycmen 2018.08.02. 12:55:12

@gigabursch: Az új BMW gyárban lesz index beszerelő állás is?
Ezt csak azért kérdem, mert ez a világ legfölöslegesebb munkaköre.

Lesz és szotyitartó beszerelő-üvegfóliázói állás is lesz a hetesbömös cigánystrici edition legyártásához!

Homyak 2018.08.02. 12:58:51

@Cycmen:

"@gigabursch: Az új BMW gyárban lesz index beszerelő állás is?
Ezt csak azért kérdem, mert ez a világ legfölöslegesebb munkaköre.

Lesz és szotyitartó beszerelő-üvegfóliázói állás is lesz a hetesbömös cigánystrici edition legyártásához! "

Valamint oktatóközpont a suttyó tahó vezetési mód elsajátításához.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.08.02. 13:09:26

Lefordítom a cikk mondanivalóját.

Szóval drága naponta ötször gyűlöletre uszított ballib honfitársaim.
Az Index, HVG, RTL, B1 blog, meg a többi harcos hazugsággyárunk uszító cikkei, cenzúrája, és hírhamisítása nem érte el külföldön a kívánt hatást.
Sajnos ez van, rajtatok kívül senkit nem sikerült fanatizálni, és beszopatni a diktatúráról való óbégatással, bérrettegéssel.

Mankel 2018.08.02. 13:16:19

@Rettegek mert ballib vagyok: Az nem hír hamisítás ha valamit több szempontból is megvizsgálunk. Ha valamit ellentétes előjellel vizsgálunk nem hazudunk. Maximum nem az előnyeit nézzek hanem a lehetséges hátulütőit. Mert azért az sem teljesen oké ám, hogy minden nagy beruházás egy összeszerlő üzem és nem mondjuk kutató-fejlesztő központ. Mondom ezt úgy hogy nem sírok az összerelő üzem miatt se.

Mankel 2018.08.02. 13:18:22

@Rettegek mert ballib vagyok: Ráadásul szinte csak autó összeszerelő üzem.

sas70 2018.08.02. 13:20:35

@konrada: A másik pedig a mezőgazdaság állapota amit említesz a kereskedelem szemszögéből. Ha végig vennénk, hogy ki mit baszott el, ebből a szempontból két jobbos kormány sokkal többet, mint a szocik. Akkor is a politikai haszonszerzés volt a fő szempont, mellesleg ma is az. A termelő sír, hogy ki van szolgáltatva a gonosz 'mútinak, a magyar feldolgozóknak is, csak a nemzeti színű az eke, akkor szántani lehet a paraszt hátán is. Csak azt felejti el mindenki, hogy attól, hogy odadobunk valakinek 20-30 hektárt, a termelékenység nem fog nőni. Egy kereskedelmi lánc, pedig nem 30-50 tonna krumplit akar venni, hanem 5000 tonnát pl.
De majd Mészáros gróf úr ezt is megoldja, neki már van földje, sertéstelepe, húsüzeme, tiszta sikertörténet, isten akaratából... de legalább magyar.

Homo fideszbirkusz 2018.08.02. 13:22:02

@ogli dzsí: "400 brutto 4 altalanossal"

Na akkor a BMW-t pont neked találták ki!

Igaz, a 400 ezer az majd 3 hónap alatt fog összejönni, éjszakai müszakokkal, de még így is jobban fog fizetni mint a mostani fideszes troll állásod!

Mankel 2018.08.02. 13:24:40

@Homo fideszbirkusz: Oké hogy nincs 400 bruttó de 260 van az Audiban is( és közel sem ők fizetnek a legjobban a melósoknak) ami azért nem szar ha 8 álltalánosod van.

Homo fideszbirkusz 2018.08.02. 13:27:22

@Rettegek mert ballib vagyok:

Mi van hazaáruló Homo fideszbirkusz, hogy mered ´éltetni a BMW-t, amikor az KI FOGJA VINNI A PROFITOT AZ ORSZÁGBÓL!
Ráa´dasul több profitot fog kivinni mint amennyit behozott, így lopja és nyomorítja meg az Orbán által betelepített multi a magyar embereket!

KELLENE EGY BÉKEMENET A BMW ELLEN!

Homyak 2018.08.02. 13:27:35

@Rettegek mert ballib vagyok:

"Lefordítom a cikk mondanivalóját.

Szóval drága naponta ötször gyűlöletre uszított ballib honfitársaim.
Az Index, HVG, RTL, B1 blog, meg a többi harcos hazugsággyárunk uszító cikkei, cenzúrája, és hírhamisítása nem érte el külföldön a kívánt hatást.
Sajnos ez van, rajtatok kívül senkit nem sikerült fanatizálni, és beszopatni a diktatúráról való óbégatással, bérrettegéssel. "

Lefordítom a mondanivalódat:
Szóval drága naponta többször gyűlöletre uszított fideszes honfitársam.
Az m1, tv2, pestisrácok, új hírtv, megyei hírlapok, állami rádiók meg a többi harcos hazugsággyárunk uszító cikkei, cenzúrája, és hírhamisítása nem ért el mindenkinél a kívánt hatást.
Sajnos ez van, rajtatok kívül senkit nem sikerült mindenkit fanatizálni, és beszopatni az örökös ellenségtől való rettegéssel.

Mankel 2018.08.02. 13:36:35

@Mankel: Plussz a poszter mind a két meállapításában van valami. Bár pontatlan mert a gyenge forint csak egy darabig jó egy bmwnek mert az importált alkatrészeket neki is euróban kell kifizetni.

kommentes nikk 2018.08.02. 13:37:23

@Homo fideszbirkusz: most nem azért, de egy soron dolgozó, általánost végzett, jó esetben szakmukiban érettségizett kelet magyarországi melósnak szerinted mennyit kellene keresnie? És tuti, hogy nem három hónap alatt fog összejönni a bruttó 400, feltételezem nettó 150-180 körül simán lehet keresni majd, az pedig ott, és annak a rétegnek igenis jó pénz. Ma munkaerőhiány van, ergo ha a BMW ilyen nettó 90-100-zal akarja kinyomni a melós szemét, üres marad a gyár, szóval ne féltsd te a leendő melósokat, nem éhbérért fognak dolgozni (a BMW meg tapsol majd, mert míg németbe' 2-2500 ojró saccra egy melós, addig Debrecenben 6-700, és a magyar melósnak még így is oké lesz.)

Mankel 2018.08.02. 13:38:57

@Rettegek mert ballib vagyok: És abban is van valami, hogy az autó ipar tényleg érzékeny a gazdasági folyamatokra és nem biztos, hogy szerencsés és egészséges egy ekkora túlsúly egyetlen szektoron.

Andy73 2018.08.02. 13:41:25

Igen, most már nem csak a Suzuki a mi autónk, hanem a Merci és a BMW is, már a csúcsminőségből is választási lehetőség lesz, sváb vagy bajor, amelyik a szimpatikusabb, ha van rá elég pénzed. Persze ezek a németeknél sem népautók, arra ott a VW.

Az nyilván igaz, hogy az olcsóbb munkaerő miatt is települtek ide, de az olló csökken ebből a szempontból is, kénytelenek emelni a béreket, ha megfelelő szakemberekhez akarnak jutni. Az is örömteli, hogy amíg az első autógyárak a nyugati régióban voltak, most már Kelet-Mo-ra települnek, olyan helyekre is, ahol korábban nem is volt számottevő ipar. Fanyalogni persze mindig lehet, ha valakit az éltet.

Mindenesetre miután a blogger a politikát erőlteti, érdekes, hogy csak Merkelt emlegeti, Seehofert nem, pedig ez egy bajor cég, ahogy az a nevében is benne van.

Mankel 2018.08.02. 13:42:35

@kommentes nikk: Milyen érettségi? Tudd leírni a neved, meg ne legyen a kezed lebénulva. Érettségivel műszakvezető vagy 3-4 hónap múlva.

Mankel 2018.08.02. 13:46:06

@kommentes nikk: Ezt a bért félhülye funkcionális analfabétáknak fizetik.

konrada 2018.08.02. 13:48:19

@kommentes nikk:
...ezek szerint elbeszélünk egymás mellett, mert én pont hogy azt magyaráztam, hogy a legjobb, ha a saját cégedben dolgozol, és az termel haszont neked, de még mindig jobb, ha van munkád - ez esetben egy multi gyárából és abból bevételed - amiből vehetsz akár rántott húst is - mint hogy azt, amit te termelhetnél meg, azt máshonnan hozza be egy szolgáltató multi, így a munkaerődre, forrásaidra nincs szükség, csak a pénzed akarják...

bontottcsirke 2018.08.02. 13:59:16

@kommentes nikk: Kedves kommentes nikk vagy hogy hívnak, igazándiból leszarom. Magyarázni nehéz az ilyen agyhalottaknak mint te, de azért legyen az egy mementó neked is, hogy nem véletlenül hívnak minket Összeszerelisztánnak. Abban, hogy a huszonöt milliomodik összeszerelő szar céget idehívjuk (most tökmindegy kik ezek) nem sok ráció van. Pláne úgy, hogy a hasznot ők is kiviszik.

Talán a kutatásba-fejlesztésbe meg az oktatásba kellett volna befektetni, hogy magasabb szintű munkákat tudjanak a munkavállalók végezni, de mi elintéztük ezt a felcsút akadémiával. Gratulálok.

konrada 2018.08.02. 14:06:11

@sas70:
Te is tudod, hogy a vásárlók többsége nem tudatos, és rá van kényszerítve arra, hogy az ár-értékarányban a legkedvezőbb, és ráadásul hozzáférhető terméket vegye.

Így a többség persze azt veszi meg, ami ezen feltételeknek megfelel.
Így ha egy német tulajdonú boltban a polcon a németeknél agyondotált mezőgazdasági feldolgozott termék van, akkor azt veszi meg, nem azt a hazait, mely nem csak mennyiségi versenyben (/db-ra jutó egyéb költség), de polcpénzekkel, magasabb haszonkulccsal van a boltban kirakva.
...s abban igazad van, ezért nem a piac kárhoztatható.

...de ezért a magyar földön megtermelt takarmányból felnevelt, feldolgozott hústerméken keletkező járulékos haszon - mint a földön dolgozó paraszt, a húsipari munkás bére, a termeléshez felhasznált anyagok előállításának, szállításának a költsége, az ezeken megjelenő adók hiányoznak a magyar gazdaságból, mint ahogyan azon szolgáltatók bevétele is, akik ezen munkások bíznának meg (pl. a fodrász, pincér, ahová lé hiányában a munkanélküli nem jut el...)

...de ezt te ezek szerint nem érted, mint ahogyan azok se, akik ámuldoznak a német fejlődés ütemétől, de azt nem látják, hogy azok jó része a periféria országokból: keletről, délről érkezik, ahol német termékeket vesznek, ahol a munkanélküliség az egekben van...

...miközben a német vásárló tudatos, és inkább hazait választ, mert tudja, ha a szomszéd keres, ő is jobban él...

ogli dzsí 2018.08.02. 14:06:55

@bontottcsirke: ha a hasznot kiviszik, mitol emelkednek pont Magyarorszagon a legjobban a berek a vilagon?

"Az OECD decemberben kiadott, dolláralapon számolt előrejelzése szerint 2018-ban Magyarországon várható a legnagyobb bérnövekedés. "

muhaha

kommentes nikk 2018.08.02. 14:08:32

@bontottcsirke: neked is előadom szívesen :) Ennél a gyárnál nem az volt a helyzet, hogy választani kellett egy hazai fejlesztés és egy multi behozatala között, ez egy egyopciós dolog volt. Látom szerinted nem kellett volna behozni a BMW gyárat, de érdekelne, hogy szerinted miért baj, ha itt vannak? Munkát adnak, adóznak, beszállítókat foglalkoztatnak? Ez mind miért baj? Mondom még egyszer, nem valaki vagy valami helyett lett ők kiválasztva, hanem egyszerűen született egy megállapodás, hogy idetelepül a gyár. És ez szerinted szar. Roppant érdekes, és el nem tudom képzelni, hogy mi a magyarázat erre... Nincs olyan, hogy a BMW helyett az oktatásba kellett volna befektetni, mert nem volt ilyen választási lehetőség, a kettőnek nulla köze van egymáshoz. Ezt a kiviszi a hasznot dolgot meg egyszerűen nem értem. Hova kéne vinnie? A BMW talán jótékonysági szervezet? Szét kéne osztania, vagy mi? Minden cég megtartja magának a hasznot, ezért vannak a cégek, hogy hasznot termeljenek, amit aztán megtartanak, és nem szórnak a nép köze, a világon sehol sem.

konrada 2018.08.02. 14:18:31

@sas70:
...no de legalább érted, mi a cél a nemzeti tökésosztály megteremtésével.
A vadkapitalizmus, és a protekcionizmus nem léphető át.
Az a mi szívásunk, hogy ezt a nemzeti tőkésosztályt felszámolták, így azt a felhalmozást, amit annó a Weis Manfrédok, Festeticsek udvari beszállítóként elértek, és amivel már versenyképes mennyiségű tőke állt mögöttük, azt most újra fel kell halmozni.
...ez annak idején se volt szebb, csak akkor még nem volt internet...

(S félreértés ne essék: nekem sem szimpik az új földesuraink, de reménykedjünk, hogy ahogyan a Versailles-t majmoló első generációik után jöttek a vagyonba beleszületett filantrópjai, úgy a ma még iritáló első nemzedék után majd jönnek azok az új széchenyiek, zwackok nemzedéke, akiknél már nem emlékszünk az első milliókra...

ogli dzsí 2018.08.02. 14:19:19

@Mankel: tevedes, az autoipari sormunkasok nem feltetlen primitiv surmok, sot par eve meg a nemet tudast is elvartak az Audiban, meg a melosoknal is /vagy benyomtak oket tanulni/

ma mar nem valogathatnak annyira

Mankel 2018.08.02. 14:25:03

@ogli dzsí: A párom éppenségfel munkerő toborzással foglalkozik az Audiba győrbe és nagyjából itt tart pillanatnyilag az elvárás.

Kunhallmi Agnes 2018.08.02. 14:27:22

"Ezek után viszonylag könnyű megmondani: mit is gondol Merkel és a németek dominálta Európai néppárt, "

Az egesz felhaborito. Arrol volt szo, hogy az ellenzek ravesz minden Nemet ceget hogy kivonuljon az orszagbol, amiert nem engedtuk be az arabokat. Ettol megbukott volna az Orbanrezsim, es az egesz Orban csaladot Csaucseszkohoz hasonloan kivegzik. Most nincs bukas, nincs kivegzes, az arabok se jonnek, hanem itt egy ujjabb nemet gyar, hat beszaras.

konrada 2018.08.02. 14:27:26

@bontottcsirke:
...hát....
a kutatás-fejlesztés, az oktatás nem filléres dolog.
Ha nincs bevételed, úgy hiába próbálkozol költeni többet az ezekre, a gazdagabb úgy elviszi, mint a pinty az így kifejlesztett, kikutatott terméket, a kiokított fejlesztőt, mint a pinty.

...mert ők se hülyék: ha másét le lehet nyúlni több pénzzel - mert neki van - akkor le is fogja nyúlni.
...s a fejlesztők, a kitanítottak el is fognak menni, mert bevétel nélkül az állam nem lesz képes versenyképessé tenni Magyarországon a tudásukat...

...s tudod mit? Lehet, hogy pont azért jó ha legalább összeszerelő van, mert azokból nem csak adóbevétel van, de meghonosítanak olyan munkakultúrát, amit máshol is segíthet, illetve versenyt teremt a bérekben, mely rákényszeríti a magyar vállakozásokat is arra, hogy nagyobb értékű termékeket állítsanak elő...

konrada 2018.08.02. 14:30:02

@Kunhallmi Agnes:
...ezt én se értem, hiszen ma csütörtök van, az meg az államcsőd napja....

Mankel 2018.08.02. 14:30:20

@ogli dzsí: Nem úgy álltalában primitívek a szallagmunkások hanem már nem kell nem primitívnek lenni hozzá

2018.08.02. 14:34:40

@ogli dzsí: ez a birka érve. Ő állítja, hogy a mocsok multik kilopják a hasznot. Mellesleg eleddig ez volt a legfőbb fideszes érv Mészáros mellett.

2018.08.02. 14:36:30

@konrada: én sem értem, a multik beengedése eddig a baloldal hibája volt. Miért nem Mészáros épít gyárat?

VT Man 2018.08.02. 14:41:20

@bontottcsirke:
"1. ki fog ott dolgozni?"
"2. A hozzáadott érték megint csekély, tehát a fizetések nem lehetnek magasak"

Tehat eloszor azt szamolgatod, hogy nem lesz, aki ott dolgozzon, mert mar mindenki elment, majd kitalalod, hogy biztos meg a fizetes is alacsony lesz.

Gondolom azert lesznek alacsonyak a fizetesek, hogy konnyen talaljanak dolgozot. Nem?

Es a 200 ezer kozmunkassal mi van?
Lehet gyarba is menni, nem csak arokpartot kapargatni egesz nap.

Ménár Atya 2018.08.02. 14:42:17

@bontottcsirke: Bocs, de butaságokat írsz.
Ha annyira rossz ez az összeszerelősdi, akkor szerinted miért sírnak a környező országok, hogy nem náluk létesült bmw gyár.
25 millio összeszerelő az 25 millió munkahely.
0 összeszerelő az 0 munkahely.
Gondolom jobb büszkén éhezni, mint jóllakottan összeszerelni.
Pénz pedig majd abból lesz, van amit ezek a nem kiskaliberű cégek itt hagynak adók és egyéb költségek formájában, és abból lehet befektetni akármibe.
Mondjuk ehhez még sok ész sem kell, ti is megérthetitek simán.
Szerintem inkább a szőlővel van bajotok, kissé savankás lett megint :)
Azt bírom, hogy azok dobálóznak az összeszerelisztánnal, akik még egy csavart sem lennének képesek összeszerelni.
Mert a szocialiszta liberális értelmiség qva nagy beruházásokat vitt végbe az oktatásban iparban.........aztán az első szellő elvitte a picxába őket, mert kiderült, hogy hazudtak , reggel, délben ,meg estve is, és nem csináltak semmit, csak böszmeséget.......
Na ehhez képest most köszi, de jól ellesznek debrecen és környékén ezzel a fostalicska bmw gyárral :D

VT Man 2018.08.02. 14:43:12

@konrada:
"...s tudod mit? Lehet, hogy pont azért jó ha legalább összeszerelő van, mert azokból nem csak adóbevétel van, de meghonosítanak olyan munkakultúrát, amit máshol is segíthet, illetve versenyt teremt a bérekben, mely rákényszeríti a magyar vállakozásokat is arra, hogy nagyobb értékű termékeket állítsanak elő..."

Ez pontosan igy van.

Lehet, hogy eloszor a BMW raiger a helyi vallalkozasokra +20-30%-ot a havi berre, es elviszi a dolgozokat.

De ha a helyi vallalkozasok kitalaljak, hogy hogyan tudnak hatekonyabban dolgozni, akkor ok is ki tudjak majd fizetni azt a +20-30%-os bert, es lesz emberuk.

ogli dzsí 2018.08.02. 14:45:42

@Könnyen elkaptuk, uram!: nezd, amig a vilag legnagyobb beremelkedeset produkalja Magyarorszag, addig az ellenzek nem gyoz, nem gyozne semmilyen orszagban

a magyar ellenzek specifikuma, hogy ok a beremeles elmulta utan se fognak

Mankel 2018.08.02. 14:54:26

@Ménár Atya:
Tehát inentől kezdve csak az van ha bábki bármivel szemben kritikát fogalmaz meg akkor bezzeg a gyurcsány?
Tessék ne az elkúróhoz mert az úgy is megy, hogy (sínszeget ütök az agyamba) képest jónak lenni hanem az osztrákokat alázni.

Ménár Atya 2018.08.02. 15:03:11

Annyira gáz, az összeszerelő üzemet fikázni, hogy már kezd idegesíteni az ilyen primitív gondolkodás.
Aki kritizál, az életében nem látott még ilyen céget működés közben az biztos.
Sértő, hogy tanult értelmes emberek unkáját lenézik, holott ezek a világ vezető cégeinél dolgozó emberek.
Felelősségteljes, és értékes munkát végeznek profi körülmények között.
Biztos vagyok benne, hogy azok közül akik ilyen helyen dolgoznak, sokat profitálnak, és innen fog kikerülni az a réteg aki majd hasonló, ha nem is ekkora, céget fog indítani, és kompatibilis lesz a világ hasonló cégeivel, hiszen itt látja hogy is kell ennek működnie.
Tanulni két módon lehet, qva sok szorgalommal, és rengeteg buktatóval, mert nincs aki megmutassa mit is kellene tanulni, meg qva sok szorgalommal, és élni a lehetőséggel,amit készen kapsz esetleg.
Egy ilyen üzem jó lehetőség, megélhetési forrás, és tanulási segédlet.
Jó, ha most szoci-libsi hatalom lenne akkor qva jó lenne a bmw, így kicsit savanyú, de azért nem lesz ez rossz semmiképp, ha józan ésszel gondolkodunk.
Én örülök, hogy lesz a környékükön új munkalehetőség, és lesz pénz a háztartásokban oktatásra, pihenésre és rezsire is, de biztos valakiknek az lenne a jó, ha ezek az emberek adómentes minimálbéren tengődnének a szocialista fletó kormány alatt.

Macropus Rufus 2018.08.02. 15:05:20

@Cycmen: "Libsikéim amikor szétprivatizáltátok az országot akkor a kitettség le volt szarva?" 12 állami cég meg van amit Simicska kapott Most csak ez jutott az eszembe hírtelen. Tudod az nem lehet mentség valamilyen bűnnel szemben, hogy a másik is ezt csinálta csak régebben és esetleg (bár ez kétséges) nagyobb volumenben.
Ez a szánalom ebben az országban.

bontottcsirke 2018.08.02. 15:12:26

@konrada: igen, egy recycled műszerfal, sok hozzáadott értéket képvisel.

bontottcsirke 2018.08.02. 15:13:54

@VT Man: Ezt magyarázd meg nekik is, amint az aranysárkány-kisvilmos kompozíció elérte náluk a tárgyalási szintet.

bontottcsirke 2018.08.02. 15:15:44

@Ménár Atya: Bocs, elfelejtettem fideszes aggyal gondolkozni;tehát egy pina egy fasz az egy gyerek, ha jól sejtem ebből a logikából amit előadsz.

Macropus Rufus 2018.08.02. 15:18:48

egy spanom szerint azért jöttek ide, mert már olcsóbb a magyar munkaerő mint a india/kínai/pakszitáni/stb... :D

am az tény, hogy most már simán szorongatható Orbán töke. És Merkelke biztos, hogy élni is fog vele. Érdemes lesz figyelni, hogy a Viktor véleménye miképpen is fog megváltozni amennyiben az nem tetszik a németeknek.

sas70 2018.08.02. 15:20:31

@konrada: Ez nem cél, ez eszköz, ami a hatalmi függést alakítja ki, a verseny, a piac kiiktatásával.
Káros Magyarországnak és minden adófizetőnek!
Így nem nemzeti tőkések alakulnak, hanem a hatalomhoz kötődő strómanok és az azokat kiszolgáló, kvázi jobbágyok!
Mellesleg ezért nincs Eu-s forrásokon kívüli növekedés és ezért van, nagyjából 50%-os elvonás, jóléti és színvonalas közszolgáltatások nélkül. Ez maffiaállam és nem demokrácia.
Ezért kell adókedvezménnyel, munkahely teremtési támogatással idecsábítani a BMW-t, mert különben nem jön.
Mielőtt te, vagy bárki azt hinné, hogy nem örülök, hogy legalább pár autós cég idejön, nagyon is örülök, mert ez legalább hasznos valamilyen szinten, csak kurvára nem elég és nem csak ebbe az irányba kellene menni!

Void Bunkoid 2018.08.02. 15:21:07

@kewcheg: csak csendesen említeném, hogy a miskolci Bosch-melósok teljesen bejelentve, rendesen dokumentáltan dolgoznak "gombokért", a munkakörükben leírt feladatukat végezve.

Ellenben a kkvszektorral, ahol az átlag melós nyolc (de inkább tíz) órát dolgozik, miközben négyre van bejelentve, a maradékot zsebbe kapja - már ha kapja, és nem kizárólag a munkaköri leírásában ténykedik, hanem teszem azt egy raktáros egyszerre szervizes, beszerző, könyvelő, ügyfeles is, és ha netán ő marad utoljára bent a telephelyen, aznapra megnyeri a takarítói feladatot is.

konrada 2018.08.02. 15:30:01

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...nézd, ha figyeltél volna akkoriban, akkor tán hallottad volna, hogy akkor sem a külföldi telepítésű gyárak ellen volt a berzenkedés, hanem az olyan - egyébként igen kis befektetést igénylő piacvásárlások ellen, ahol garantált haszonért monopolszolgáltatókat adtak el,
vagy gyakorlatilag alig valamiért (kajajegy: a kiosztás és az ügyfél szerzése, könyvelésa a cégek feladata) sok-sok milliárdot kiszivattyúzó cégek ellen...
Magyarán: azok ellen akik tulajdonképpen csak a lenyúlási hajlandóságot adták hozzá a rendszerhez...
(Tudom, mérszarosék is, a lenyúlási szándék konstans.
...de mérszarosékból még lehet magyar tőkésréteg, a sodexosokból meg legfeljebb egy magyarnak kiosztott becsületrend, esetleg bécsi cukrászda, amiből aztán meg lehet venni a népszagát. ...azok meg még rosszabb üzletek...)

bontottcsirke 2018.08.02. 15:34:11

@Ménár Atya: Barátom te teljesen el vagy tévedve. Egy mérnök még csak-csak, de az irodisták jelentős része is egy elnyomott excel-huszár lesz, aki majd még a szabadnapján is vállalati emaileket olvasgathat, ha nem akarja elveszíteni a munkahelyét. A gyári melósok meg szophatnak három műszakban, a gyerekkel majd esetleg nyári leálláskor találkozhatnak, meg ingázhatnak azért a fasza fizetésért, ami első blikkre jónak tűnik, aztán pár év múlva kiderül nekik is , hogy lószarra nem elég. Akkor majd jönnek az ukrán sorozás elől menekültek, de ők is majd fél év után lekoccolnak nyugatra, mert az 1200 ajró azért több mint három műszakban a 800 itthon.Meg milyen szakértelem kell oda szerinted? A gyártósorra? Elmondják, hogy kell összerakni, ott a műszaki doku, oszt jónapot. Még a felső-középvezetés hagyján, de a többi igazi agyhalott szar melót fog végezni és elárulom kis barátom, hogy folyamatos munkarendben te semmilyen iskolát nem fogsz elvégezni. Honnan tudom? Onnan, hogy itt, Nyugat-Dunántúlon, ezt a szart isszák már több mint 20 éve.....

ogli dzsí 2018.08.02. 15:34:14

@Macropus Rufus: a Merkel bomba is a lippsikre lesz ledobva, mint a Simicska bomba meg a magasreszvetel bomba

mint az osszes bomba

muhaha

Arcade Macho 2018.08.02. 15:34:18

@konrada: "a kutatás-fejlesztés, az oktatás nem filléres dolog"

ha jol tudom Gyorben az OKTATASBA szallt be az Audi, hogy a mernokok akiket kepznek azok onekik megfeleloek legyenek, de nem legyen KULON oktatas ami jobb mint amit ok tudnanak kapni :)))
errol akkor ennyit a bontottcsirke agyi kapacitasaval kapcsolatban...

konrada 2018.08.02. 15:36:17

@sas70:
...mondom, olvasgasd a történelemkönyvet...
Ez mindenütt hasonlóan zajlott le, csak nem lájkolták akkoriban a fészbukon...

...s ezzel nem az igazad vitatom, csak jelzem, én még nem láttam olyan felemelkedést, melyből hiányzott a hazai tőkésosztály, és olyan tőkésosztályt sem, mely a gyarmatosító szándékú befolyásolással szemben a tisztes üzleti szabályokból jött létre.
...az még jó eset, ha saját királyi udvar hiányában egy gyarmati lehetett udvari beszállító, de hogy egyenlő esélyek, egyenlő pályák?
...én mindenesetre biciglivel megyek...;)

Arcade Macho 2018.08.02. 15:36:18

@VT Man: "Es a 200 ezer kozmunkassal mi van?
Lehet gyarba is menni, nem csak arokpartot kapargatni egesz nap."

en ~ 80 km -ben huzom meg azt a hatart ahol egy magyar melos inkabb kozmunkasozik meg neha feljon pestre kulizni, vagy elmenjen a helyi gyarba

ezert kulon jo hogy oda is telepult ki a halal f.szara, igy legalabb mehet a kukaba egy ujabb liberalbolsi erv, hogy a kozmunkasok bezzeg meloznanak de nincsen a kozelben gyar

ogli dzsí 2018.08.02. 15:38:46

@Arcade Macho: videken, foleg keleten eddig se voltak lippsibolsik, ott esetleg a jobbikot gyengiti egy esetleges helyi beruhazas

Mankel 2018.08.02. 15:41:40

@konrada: Csak az gond hogy nem látom hogy ez réteg erre tendálna. A kontraszelekció nem segít. Ugyanis azek a válalkozók nem a tehetségükből halmozzák tőkét henemmesterségesen vannak felduzasztva, ami a nemzetközi piacon kevés főleg úgy hogy ebben az összevetésben max középvállalkozók. Se ötlet se innováció nincs mögöttük. Nem ettől a rétegtől kell várni az ország felvirágoztatását. Simicska se lett nemzetközi szereplő pedig ott is volt genpa dögivel.

Mankel 2018.08.02. 15:49:44

@Arcade Macho: Az a baj hogy a közmunkások nagy része alkalmatlan az árok kapirgáláson kívül bármi másra. Se munkakultúra se dolgozni akarás. Ennek ellenére van értelme a programnak, hisz felnőtt( éppen ez a közmunkás most) egy generáció aki nem látta dolgozni menni a szüleit. Ennek a generációnak annyi reménykedhetünk, hogy az ő gyerekeik már nem ilyenek lesznek.

Ménár Atya 2018.08.02. 15:52:29

@bontottcsirke: Látod ez is butaság amit írtál.
Az tanul, aki akar, és aki akarja az meg is csinálja.
Figyelj, én "maszek vagyok, hidd el, hogy örülnék, ha annyi időm lenne, int egy szalagmelósnak, mégis elmegyek tanulni, már 30 éve ezt csinálom, a szalagmelós is eltud menni ha akar.
A cigány is, de ő nem akar.
Te lenézed a munkát?
Szerinted miért tart a német gazdaság ott, ahol?
Azért, mert dolgoznak és ennyi.
Amit a szalagmelóról mondasz nem egészen így van, de nem is lényeges.
Nem fizetik rosszul, és jobb mint a közmeló.
De hát ahogy neked magyarázok, az olyan mintha szitába önteném a vizet :D
Én most már elhiszem neked, tök szar ez a bmw itt, a románoknál jobb lett volna, vagy a lengyeleknél, mert akkor lehetne fikázni a gonosz orbánt :)
Na kb ennyi a logikád...nálad nyugaton.......
Költözz keletre, azt rájössz, hogy milyen is a szegénység.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 15:53:55

@ogli dzsí: "amig a vilag legnagyobb beremelkedeset produkalja Magyarorszag"

Addig nagyon alacsonyak a magyar bérek, így van honnan. Sikerült lecsúszni Románia szintjére, a szlovák bérek negyedével magasabbak...

Arcade Macho 2018.08.02. 15:54:14

@Mankel: en sem alitottam hogy ok tudnak melozni, csak hogy az az alszent liberalbolsi erv, hogy
"azert kellene puszira adni a segiiilyket a szegeny raszorulonak mert nincsen helyben gyar, de o annyira de annyira menne"
nos ez az erv ertelmet vesztette :)

Mankel 2018.08.02. 15:54:33

@konrada: Betonozásból meg média tanácsadásból illetve hotelekből nem leszünk Ausztria. Míg informatikából nemzetközi piacon is releváns szolgáltatásokból, kutatás fejlesztésből meg lehetnénk.

Ménár Atya 2018.08.02. 15:54:52

@Mankel: Ha majd gyurcsány nem orbánozik akkor én nem gyurcsányozok :D

bontottcsirke 2018.08.02. 15:56:45

@Ménár Atya: Költözzön abba a putriba az, akinek hat anyja van, a hetedik meg a kanyarban.

Mankel 2018.08.02. 15:57:31

@Arcade Macho: Na igen igazából el kéne engedni a hitelből vásárolt saját lakás mániát mert az csak röghöz köt. Túl csórók vagyunk, hogy ne értsünk pénzhez sokat kell még tanulnunk.

Mankel 2018.08.02. 15:59:56

@Ménár Atya: Értem de ha az ő szintjét akarod csak megugrani örökké a béka segge alatt maradsz. Mert ezt az összevetést egy lobotmizált is tudja. Keressünk valakit inkább ahova fel akarunk nőni.

Ménár Atya 2018.08.02. 16:00:57

@bontottcsirke: Most mi a gond, mégsem olyan rossz ott a messzi nyugaton , a szalag mellett senyvedők között? :D:D

Ménár Atya 2018.08.02. 16:05:56

@Mankel: Persze, ebben igazad van, de azért had fletózzak már kicsit néha, hogy legalább a sok geci fasiszta rasszista homofób xenofób,zsidó cigány putyini erdogani diktátorozás kicsit kiegyetlenítődjön :D
Amúgy azt észrevetted, hogy orbán nem gyurcsányoz,viszont fletónak akkora a mentális problémája a bukás után, hogy orbán lett a mumusa? :D
Na nőjunk fel akkor előbb mondjuk a szlovákok szintjére........mert azok is akkor mentek el,amikor itt fletó elkúrta a gazdaságot :)

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 16:22:54

@Ménár Atya: "fletónak akkora a mentális problémája a bukás után, hogy orbán lett a mumusa? "

Nagyon becsípődött neked az elkúró. :))

Azok közé tartozol, akik imádták az őszödi beszédig, onnantól pedig ugyanakkora vehemenciával gyűlölik. Pedig csak egy bohóc, mindig is az volt. Inkább fókuszálj a gecire, szerelmed új tárgyára. :))

ogli dzsí 2018.08.02. 16:23:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: a szlovak atlag ber brutto 1``000 euro, nalunk meg, brutto ezer euro

Mankel 2018.08.02. 16:28:04

@Ménár Atya:
Tőlem ha jól esik fletóz. Van miért. Csak az nem jó érv ha csinálunk valamit ami hát legalább is a szürke zónába esik akkor mindig az a válasz, hogy bezzeg a fletó meg a maszop meg a vérlibsik. (Istenem de utálom azt az embert többet ártott az országnak mint kb bárki, egy ligában van Rákosival)
Miért foglalkozna vele Viktor? Övé az ország a hatalom és a dicsőség. Bár azt nem értem miért nincs börtönben de mindegy.
Az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy Fletó két vitában is lemosta a Viktort. (ebből az egyiket végig hazudta szóval nem volt fair küzdelem de akkor is) Mert azt meg kell adni neki, hogy karizmája meg szónoki képessége neki van a legnagyobb a mostani játékosok között. Mása sincs csak ez.
Ha Szlovákia akarunk lenni hozzuk vissza Bokrost, ott aztán igazi vér liberális gazdaságpolitika volt anno. Nem olyan kamu liberálisnak mondott de valójában csak ötlettelenek vagyunk féle libsi vezetés vezetés volt, hanem az az igazi kemény vonalas technokrata fajta. Minimál állam kb 0 szociális program minimál adók. Az elején az kurvára fájt, de így is lehet csinálni ennek is vannak előnyei. Én inkább Svédország akarnék lenni, ha már választhatok.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 16:31:27

@ogli dzsí: "nalunk meg, brutto ezer euro "

A bruttót kapod kézhez vagy a nettót?

Melyikből fizetsz még 27% (!!!!!!!4!!!44!!!4!4) ÁFÁt?

Ménár Atya 2018.08.02. 16:31:55

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Hát cimbora ezzel mellényúltál.
Sosem szerettem, sosem szavaztam arra a politikára.
Mindig is alkalmatlannak tartottam, és sajnos igazam is lett.
Szerelmem új tárgya pedig egy autó, és meg is veszem, vadi új a szalonból, és azért,mert ez a geci elintézte a gazdaságot,és olyan rossz most nekem is :D:D:D
Már csak azon tanakodom, hogy automata, vagy hagyományos legyen.........

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 16:35:05

@Ménár Atya: "Szerelmem új tárgya pedig egy autó, és meg is veszem, vadi új a szalonból"

Negyven éve gyűjtögetsz, és végre összejött? Azért Kádárnak is köszönd meg, ő is tett bele, ne csak ennek az új kis kádárnak! :))

Mankel 2018.08.02. 16:35:43

@ogli dzsí: Ez az átlag bér kb semmit sem jelent szórás nélkül. Ha most megtartanánk a törpék és az óriások találkozóját akkor is az jönne ki, hogy itt mindenki átlag magas volt.
Amúgy a bruttó minimálbér is 10 000-rel (310-s Euróval számolva mert a mostani 326-s Euró szerintem nem reális) több és fogalmunk sincs mennyi a nettója, meg a vásárló ereje.

Ménár Atya 2018.08.02. 16:38:33

@Mankel: Svéd...............arról volt szó hogy reális is legyen.
Amúgy félreérthettél, orbán akkor nem gyurcsányozott,amikor vesztésben volt épp.
Ez a majom fletó meg állandóan ezt pampogja csak.
Az a lemosás, amit végig hazudott, nekem már akkor sem volt lemosás,csak hazudozás.
Amúgy,mint szónok, tényleg kiváló......

youtu.be/lm4pKnTQyss

Mankel 2018.08.02. 16:38:35

@Ménár Atya: Automata benzines ha rám hallgatsz, bár nem tudom mennyit vezetsz meg hol. Ha nem mész egy évben 30 000 Km-t nincs értelme a dízel autónak.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 16:40:57

@ogli dzsí: "A munkavállaló azonban többnyire nettóban számol. Ennek alapján már a szlovákoknál van az előny szinte minden területen."

www.monster.hu/karrier-tanacsok/cikk/kereset-fizetes-a-szlovak

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 16:44:10

@Mankel: Csakis automatát! Párszázezerrel drágább, de minden pénzt megér. A koax duplakuplungost. A másodperc tört része alatt megy a váltás, elfelejtheted az utasok bólogatását, ahogy kapcsolsz egyre feljebb.

Mankel 2018.08.02. 16:47:52

@Ménár Atya: Ne azt figyeld mit mondd, hanem ahogyan csinálja. Energikus hipnotikus elfelejtkezel arról mekkora faszság az egész, ezt senki nem tudja utána csinálni.
De az a lemosás mindenkinek lemosás volt, mert nem tudtuk, hogy hazudik és úgy adta elő, hogy elhiggyük, Viktor meg nem tudott meggyőzni az ellenkezőjéről. Ennyi.
Ezt az összevágott kétperces videót amit direkt a lejáratására csináltak vagy mert az alap beszédben elkúrta nem venném ide.Baszki még az Öszöd-i beszéd is kurva jó volt. Egyszerűen így kell beszélni egy politikusnak, nem ezt hanem így.
Baszki most téged se szeretlek mert rávettél, hogy jókat mondjak a Fletóról :-D

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 16:48:58

@Mankel: "nem tudom mennyit vezetsz "

0 km.

Aki az új kocsijáról ömleng, az csak faroknövelőnek meg szomszédpukkasztónak veszi. Nekünk az csak egy használati tárgy.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 16:51:59

@Mankel: "nem tudtuk, hogy hazudik"

Azért voltak jelei. 2006-ban nem engedte, hogy az MNB a gazdasági adatokat publikálja a választások előtt.

A választások előtt 5 éves (!) adócsökkentési törvényt hozott, a választások után azonnal adót emelt. Ekkorra már mindenkinél le kellett volna esnie a tantusznak.

Mankel 2018.08.02. 16:52:02

@Ménár Atya:
Nem azt mondtam, hogy olyan életszínvonalon holnaptól, de nem irreális megközelíteni a Svédet (no nem kell a baromságaikat átvenni, mint női kvóta és társai). Mint mondottam volt sok út van és nekem a szociáldemokratis verzió jobban tetszik, mint liberális. Mind a kettővel célt lehet érni, de mi most valami fura kombinációt használunk úgy, hogy mindegyik legrosszabb tulajdonságait sikerült átvenni.

Ménár Atya 2018.08.02. 16:55:17

@Mankel: Kb annyit megyek de főleg városban. 25-30 e.
Én is inkább benzinest választok asszem.
Az automatán még gondolkodom, bár kényelmesebb, sokszor unom már a váltogatást.

Ménár Atya 2018.08.02. 16:58:42

@Mankel: Miért nincs minden mszp....-ebben igaza volt, tudható volt a hazudozás, nem mutatjuk meg a költségvetést stb, adóemelés, leminősítés..........
stb

Mankel 2018.08.02. 16:58:53

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ha van pénzed új autóra vegyél.
Nézd a pénzügyi életed:
-1 szint van 6 havi megélhetésedre elég pénz félrerakva
0 szint nincs hiteled a lakáshitelen kívül
1 szint nincs lakáshiteled se
2 szint van 20 milliód állampapírban vagy valami egyéb "biztonságos" megtakarítási formában.
3 szint 20 misi mellé pár millió euróban dollárban meg mondjuk kanadi dollárban (úgy értem mindegyikben külön külön.
Ha ezzel megvagy vegyél tőlem új autót. De ha 150 nettóval kölcsönre veszel egyet akkor nem kell neked autó.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 17:03:30

@Mankel: Az asszony autóját használom, ha néha kell. Természetesen automata.

A magyar emberek nagy részének nincs annyi félretett pénze, hogy egy lábtörést kibekkeljen. Félelmetes!

Mankel 2018.08.02. 17:03:55

@Ménár Atya: Én nem tudtam mondjuk 19 éves voltam. Az ország nagyrészt se tudta én csak azt láttam, ahogy megnyeri azt a TV vitát.
Nem kell ezt védeni hazudott és kész nem is ezt vitatom.
De karizmában és beszédkéségben meg nyert és szerintem ez sem képezheti vita tárgyát.

Billy Hill 2018.08.02. 17:04:21

Érdekes visszaolvasni ezt a tizenéves cikket:

index.hu/gazdasag/vilag/szlm071009/

Amikor még az alacsony szja + magas áfa kombó még nem számított gáznak. Illetve amikor szintén az volt a félelem, hogy mi lesz, ha elmegy a KIA. (Nem ment el. De ha elment volna, akkor kerestek volna mást.)

Ménár Atya 2018.08.02. 17:05:11

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.08.02. 16:48:58
@Mankel: "nem tudom mennyit vezetsz "

0 km.

Aki az új kocsijáról ömleng, az csak faroknövelőnek meg szomszédpukkasztónak veszi. Nekünk az csak egy használati tárgy."

Jó okoska, 0 km-t vezetek, igazából csak tolni szeretném,mert jogsim sincs :D
Azért jelzem, nincs szükség farok növelésre, nem vagyok vidéki, nem kell szomszédot pukkasztanom, nekem tényleg használati tárgy az autó, mondhatnám, szerszám, ettől még örülhetek ha megengeded nekem, bár elmondom, hogy egy jó csavarhúzónak is örülök, akár ital,akár szerszám, még csak nem is luxus autóban gondolkodok, az ide felesleges,és azt nem is engedhetem meg, de egy 6-10 milla az belefér azért, bár szerintem inkább a 6 körüli lesz a befutó.
Na most kiveséztük ezt.
Azt amúgy tudod hogy van a villamoson ajtónyitó gomb kívül? :)

Mankel 2018.08.02. 17:06:44

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Igen az nagyon nagy bajok vannak itt, és most az 1Szinten vagyok és tudod milyen nyugodtan alszom?
Ezért fog mindenkit csupasz seggel érni a következő válság és amúgy szerintem ekkor lesz kormányváltás vagy legalább is marha nagy népszerűség visszaesés.

Ménár Atya 2018.08.02. 17:10:16

@Mankel: Való igaz, olyan mint hitler, és ezt komolyan mondom, majd nézz meg pár videót, teljesen hasonló a stílusuk, bár gondolom ez általános lehet a magával ragadó szónokoknál.
De az az igazság, hogy engem nem nagyon lehet megvezetni ilyesmivel, nem csak a pillanat érdekel, szép, de azért nem húz be ilyennel, de láthatóan rengeteget igen.

Mankel 2018.08.02. 17:13:43

@Ménár Atya:
Nem tudom mennyi a kereseted igazából nem is érdekel.De ha új autót veszel azt gondold végig, hogy megér neked egy új autó annyi időt távol a családodtól, hobbidtól pihenésedtől amennyit arra kellett felhasználnod, hogy megkeresd azt a pénzt az új autóra. Nekem ilyenkor valahogy mindig az jön ki, hogy nem. Főleg egy olyan tárgyra ami ami egy év múlva csak a 3/4-d ér és bármikor ellophatják.

földforgató 2018.08.02. 17:19:04

Csodálkozva olvasgattam ezeket az emelkedett hozzászólásokat, de a lényeg szerintem megint elsikkadt.Ez pedig KÓSA nyert KRIZA ellen.Lehet emlegetni a repteret is. De Miskolcon is van reptér igaz csak az AN-2-es tud leszállni.valószínűleg az döntött Miskolc környékén már nincs elég munkaerő. A Bosch és az azóta átkeresztelt Takata felszívta a megmaradt munkaerőt.

Arcade Macho 2018.08.02. 17:20:19

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: mi van mar a buzik hazasodhatnak? akarom mondani a leszbik...

Arcade Macho 2018.08.02. 17:21:21

@földforgató: van budapest belvarosaban is repter a Vermezo, igaz ott csak vitorlazo szallt le a II vh alatt...

Mankel 2018.08.02. 17:22:03

@Billy Hill:
Ez megen arról szól, hogy milyen stratégiát választasz:
Az adó rendszernek az a célja, hogy ellensúlyozza a társadalmi különbségeket: magas SZJA alacsony fogyasztási adó. Ez a szociális szemlélet. Fizessenek a gazdagok!
Őszintén Alacsony SZJA magas fogyaszt terhelő adók jelentése: öööö mi liberálisok vagyunk adózatás szempontjából de öööö hiányzik a zsé az államháztartásból öööö legyen magas az ÁFA azt nehéz elkerülni! Stratégia. De ha valaki érti ezt akkor magyarázza el legyen szíves, mert nekem nem sikerült megértenem a célját.

Ménár Atya 2018.08.02. 17:23:21

@Mankel: Igazából, a pénz szerencsére nem gond, nem szórom ezért van, és átgondolom mire költöm.
Viszont az autó a munkám része is, hidd el, legszívesebben egy forintot sem adnék érte, épp ezért inkább egy olcsóbbat veszek , de azért vannak minimál elvárásaim.
Szerintem hasonlóan gondolkodunk anyagiakról.
Ezért én is nyugodtan alszom ilyen szempontból.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 17:23:47

@Ménár Atya: "Azt amúgy tudod hogy van a villamoson ajtónyitó gomb kívül? "

Hallottam róla, talán már használtam is. Ha nincs nálam a kocsi, és sietek, akkor taxival megyek. Nincs türelmem a tömegközlekedésre várni.

Budapesten ingyenessé tenném a tömegközlekedést:
- most sincs lényeges jegyárbevétel
- eltűnnének a dugók
- kétszer sűrűbben járnának a buszok, villamosok
- sokkal gyorsabban is
- a legszegényebbeknek érezhető könnyebbség lenne
- sokkal tisztább lenne a levegő a belvárosban
- többen mernének biciklire pattanni

Mankel 2018.08.02. 17:25:53

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
A személyekedéstől elhatárolódom de az ingyenes tömegközlekedés nagyon adom.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 17:26:09

@Arcade Macho: "mar a buzik hazasodhatnak? akarom mondani a leszbik... "

Asszem igen. De nem egyenjogúak a hetero párokkal. Miért kérded? Megkérték a kezed? :))

Mankel 2018.08.02. 17:27:45

@Ménár Atya: Mint mondtam semmi közöm hozzá inkább a nép okulásáért írtam le mint neked jó tanácsként.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.02. 17:29:00

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Így igaz, jobb az automata, mert több idő marad mélyelemzésre vezetés közben, nem kell figyelni a sebességváltásra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.02. 17:30:40

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Munkába járásra csak tömegközlekedést használok, mert gyorsabb, s mert nehéz parkolni a munkahelyen. Plusz alaposabban lehet közben mélyelemezni.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 17:32:41

@Mankel: "legyen magas az ÁFA azt nehéz elkerülni"

... a szegényeknek. A gazdag cégesre vesz mindent, nem fizet ÁFÁt.

Ménár Atya 2018.08.02. 17:33:16

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Hát én B+ nem tudtam :D
Már nem ültem 25 éve rajta, de jó poén volt ahogy néztem mint a vidéki, és nem nyílt az ajtó :D:D
Azt hiszem ismét kihagyok 25 évet rajta...........
Azért nem tenném ingyenessé, van bevétel belőle, bár igaz nem elég a működésre.
Kissé sok a felesleges jól fizetett alkalmazott arrafelé.........
Amúgy a sűrűséggel nincs gond, gyerekeim buszoznak, mesélik, villamos,metró elég gyors, a buszok kissé zsufisak ahogy nézem, szmog meg pont az ócska buszok miatt van, egy kövér gázzal annyit füstöl a hetes, mint én egy év alatt.............
Na de majd átveszi a mészáros és mészáros kft,és minden jó lesz meglásd :D:D

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 17:34:33

@maxval balcán bircaman: Bazmeg Birka. Végre idén is írtál egy normális kommentet! Sőt, rögtön kettőt! Te most az imposztor vagy, vagy az igazi? :))

Mankel 2018.08.02. 17:38:47

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Nem a csak a szegényeknek a kaját, meg tusfürdőt, meg a guccsi táskát a gazdag is csak boltban veszi az meg áfát fizet.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 17:40:22

@Ménár Atya: "van bevétel belőle"

Nincs. MÁV, BKV, a jegykiadás és ellenőrzés elviszi a jegybevétel döntő részét. Kívülről kell finanszírozni.

"a sűrűséggel nincs gond"

He? Anyám 3/4 órát várt vasárnap a buszra, mert nem tudtam elmenni érte.

Most tavasszal 20 percet vártam a buszra. Hétköznap délelőtt. Kevesebb idő alatt érek le gyalog a Mártírok útjára.

Mankel 2018.08.02. 17:41:58

@Ménár Atya:
Na igen van rajta bevétel de amit nyersz a réven azt bukod a vámon. Valamelyik Balti országban bevezették, hogy kivetettek egy adót a helyi lakosokra cserébe ingyenes lett és bevált nekik. Kevesebb autó kevesebb szmog több parkolóhely. Van ennek értelme. Asszem 100 euró volt per háztartás.

Ménár Atya 2018.08.02. 17:42:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
... a szegényeknek. A gazdag cégesre vesz mindent, nem fizet ÁFÁt.

Te, ez akkora baromság, gondolom sosem volt vállalkozásod.
Ez a nem fizet áfát, meg visszaigényli,meg leírja, ez egy baromság.
Kb 2 pillanat alatt kiszúr a nav amikor nem fizetsz áfát, meg visszaigényelsz, mert kockázatelemzés szempontján kiemelnek.
Aztán 500000 ról , meg inkasszóval indul a vita.
Én pl most nyertem egy ügyet nem olyan rég, igaz kellett csinálnom egy másik céget miatta, mert másként szívtam volna, de most azon gondolkodom, hogy pereljem e őket.

Arcade Macho 2018.08.02. 17:43:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: csak mert amiket eloadtal mashol az alapjan en biztosra vettem hogy egy hulye picsa vagy, es akkor most mondod, hogy a feleseged
feleseged a Bela, ugye?

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 17:44:38

@Mankel: A szegény a tusfürdőt, a gazdag a városi terepjárót veszi. Utóbbit szigorúan cégesre, nyista ÁFA.

Osanban láttam, hogy a kaját is számlára veszi. Megteheti, ha mondjuk van egy vendéglője. Hogy hogy néz ki a két számla egymás mellett, "45 kiló kenyér, 15 liter tejföl" és "2 kifli meg 1 tejföl", azt nem tudom. :))

Ménár Atya 2018.08.02. 17:44:52

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nem tudom , nálunk egymás seggét érik a buszok,villamosok, de én tényleg csak a gyerekeim által mondottakra tudok támaszkodni, nem használom a bkv-t.
De régen a zsufin kívül sem volt gondom vele.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 17:45:50

@Ménár Atya: "ez akkora baromság, gondolom sosem volt vállalkozásod"

Ezekszerint neked nem volt. :))

Habony Árpád. 2018.08.02. 17:47:11

"Örülhetünk-e a debreceni BMW gyárnak? "

NEM NEM, a legkevesbe sem, es miutan nem varhato valtozas,
a lipsik helyeben en vegeznek magammal. Mert nincs remeny a valtozasra, ez nem 4 meg 8 evig fog tartani, hanem mostmar biztos, hogy a kovetkezo 40-50 evet Orban Viktor politikaja fogja meghatarozni. Es nem csak magyarorszagon, hanem egesz Europaban. Orban minden valasztast, megnyer, uralja a mediat, es mostmar az unioban is meghatarozo politikus. Ezert nem latok mas kiutat, a legjobb szandekkal azt tanacsolom a lipsiknek, hogy legyenek ongyilkosok, mert ennyit nem lehet kibirni. Az ongyilkosagukkal raadasul latvanyosan tiltakozhatnak a rezsim ellen, amire biztos szuletik par elitelo cikk a kulfodi ujsagokban.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 17:47:43

@Ménár Atya: "nálunk egymás seggét érik a buszok,villamosok"

Vidéki haverom mondta. Nem érti, a pestiek miért futnak a busz után, hisz 10 perc múlva jön másik. Vidéken van értelme, mert 2 óra múlva jön a következő.

Ménár Atya 2018.08.02. 17:55:28

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ezt én sem értem, de a legérdekesebb, hogy legtöbbször a nyugdíjasok futkároznak így, apám is ilyen, már nem is idegesítem vele magam, feladtam...........

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 18:03:52

@Ménár Atya: Akkor keress egy jó könyvelőt, aki végre elmagyarázza.

taga20 2018.08.02. 18:04:28

@maxval balcán bircaman: ki bazdmeg? az erdész, vagy a digger?

mi a kurvaanyádért hazudozol ruszkiügynök?

Petyulino01 2018.08.02. 18:06:44

SZóval szerintem ez a Merkel (politikai) vonal egy kicsit túl van tolva a cikkben.(összeesküvés elmélet....)A BMW az egyik utolsó gyártó aki magánkézben (családi) van,így úgy gondolom a legkevesebb befolyása van a német államnak.Tisztán üzleti piaci megfontolások vezettek idáig.Viszont ebből az következik (amit még nem tudunk....),hogy Orbánék megint valami elképesztően kedvező környezetet teremtettek(adókedvezmény...stb)ami nagyon sokba fog kerülni nekünk még jónéhány évig.

zsurzsenka 2018.08.02. 18:37:36

Hahhh, már látom, amikor megjön Abdul az okleveles mérnök, meg a többi átlag német lakos a gyár építését bírálni, segíteni, beindításban részt venni, és a magyar befogadó többség meg majd rájuk hívja a rendőröket...Bocs, nem bírtam ki... :D

Ménár Atya 2018.08.02. 18:42:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Szerintem erre inkább neked lenne szükséged :)
Én szeretek sok áfát fizetni, akkor sok a bevételem, és megy a szekér, és már nem tudok optimalizálni sem, tehát erősen nyereséges vagyok.
Ha visszaigénylek,akkor vagy épp beruházok, vagy csalok , és több a kiadásom mint kellene, de ilyen nem igen van, most pörög a gazdaság.
A könyvelőm amúgy rettenetesen szigorú pénzügyileg.
Inkább feleségül is vettem, igy meg minden pénzem elveszi.......... :D:D

Attilajukkaja 2018.08.02. 19:11:05

"senki nem végzi el a munkát a hazai ellenzék helyett"
Merkelnek soha nem is volt célja, hogy eltávolítsa Orbánt. Inkább az, hogy kicsit megzabolázza. Ezért nem is értem, miért gondolta valaha valaki is, hogy nem a magyar emberek dolga lerúgni a trónjáról a felcsúti pernahajdert.
A gond a debreceni gyárral, hogy nem a magyaroknak fog munkát adni, mert a mi szakembereink már elmentek az országból, újakat pedig csak a Mercedes gyár képzett Kecskeméten saját célra. Vagyis szlovákok, ukránok és románok fognak itt is dolgozni, ami nem tudom, hogy mennyire jó nekünk.
(Bocsi, ha ezt már valaki beírta!)

CSOKKI MÁLNA 2018.08.02. 19:40:53

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Gyurcsányod járt úgy hatszor Moszkvában.. Aztán át akarta játszani a Mol-t az oroszoknak.Akkor miért nem csaholtál? Ő egy igazi csatlós volt, aki egy adott ponton gazdit cserélt. Orbán partner, ami nagy különbség.
( Látom hamar túltetted magad a pofáraesésen: egyik nap még arról értekeztél, hogy nem jön a külföldi tőke Magyarországra, aztán másnap bejelentik, hogy a BMW gyárat létesít az országban. Az évtized szopását mutattad be.. Azóta rajtad röhögök..:))))))) )

taga20 2018.08.02. 20:03:44

@pina noir: "Gyurcsányod járt úgy hatszor Moszkvában.."

szerintem te kevered a ferit a gazdáddal, a csúti gecivel!

bazd telibe anyádat te muzsik, a geci és a kágébésputin úgy csinálnak évek óta, mintha dugnának. persze szerintem csak az istened pippantja le a másik pincsit minden évben kéccer!:)))

CSOKKI MÁLNA 2018.08.02. 20:17:52

@taga20: Rossz a memóriád eettárs .Csótány úr 6-szor volt Vladimir Vladimirovicsnál, ,itthon pedig a saját villájában ebédeltette a nagy embert..;)Anyád szarral etetett, hogy ilyen mocskos lett a pofád, szarházi??

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 20:22:23

@pina noir: "Gyurcsányod"

A tied. Jobboldaliak sose szavaztak az emeszpére. A gyúrcsányfasszopók viszont 2006-ban átálltak fideSSfasszopókká, te is jöttél valahonnan.

"egyik nap még arról értekeztél, hogy nem jön a külföldi tőke Magyarországra, aztán másnap bejelentik, hogy a BMW gyárat létesít az országban."

Hát pofára estél, mert 8 év alatt nem jött működőtőke M.o.-ra, ez azon nem változtat. Vagy időgéppel jönnek, nagyeszű? A BMW-ből még előbb le kell vonnod, ami az idén elhagyja az országot. Ha azt nem vonod le belőle, ez akkor is csak annyi, amit az orb... mészaros 10 hónap alatt lop el.

taga20 2018.08.02. 20:24:50

@pina noir: hogy gyerek koromban ki mivel etetett, arról nem tehetek.

de, hogy te zombi korodra kétpofára zabálod a gecit, az azé kicsit gáz!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.08.02. 20:31:19

A végkövetkeztetés helyes, miszerint a csodát nem kívülről kell várni. A hozzávezető út viszont marhaság.
Aki kicsit is tisztában van azzal, hogy hogy működnek a nagyvállalatok, az tudja, hogy nem állami alkuk eredményeként választanak helyet. Egy nagyvállalatot ugyanis egyetlen ember érdekel: a részvényes. Nem érdekli sem a vevő, sem az alkalmazott, sem a kormány, csak a részvényes.
Valóban évekig tart egy ilyen döntés, de azt nem az alapján fogják meghozni, Merkelnek jó-e vagy sem (egyáltalán kit érdekel egy politikus. Jönnek-mennek, de a cég marad). A magyar kormány már sokkal érdekesebb, de ott sem maga a kormány, hanem hogy mit ígér neki, hogy odajöjjön. Olyanokat szokás egy cégnek ígérni, mint adókedvezmény, infrastruktúra fejlesztés, néha célirányos képzés stb. Ezek mind-mind azt eredményezik, hogy egy terület vonzóbb célpont lehet a befektetésre.
Ezért aztán a BMW-t nem csak Merkel nem érdekli, de Orbán Viktor se. Az érdekli, hogy mennyi pénzt tud keresni és pont.

Abban is tévedsz, hogy összeszerelő üzem és összeszerelő üzem közt is komoly különbségek vannak. Egy magasfokon gépesített prémiumtermékeket gyártó gyártósor igenis magas hozzáadott értéket képvisel. A baj inkább az ilyesmivel, hogy igazából lepkefing a tornádóban. A BMW ugyanis nem az irdatlan darabszámáról híres, tehát nem nagyon váltja meg a világot.

Meg abban is tévedsz, hogy egy kicsi országnak nincs más választása, mint bekapcsolódni a nemzetközi kereskedelembe. Az más kérdés, hogy tényleg nem lenne rossz, ha kicsit diverzifikált módon tenné.

teéjesenmindegy 2018.08.02. 20:58:45

@Attilajukkaja:
"a mi szakembereink már elmentek az országból, újakat pedig csak a Mercedes gyár képzett Kecskeméten saját célra. Vagyis szlovákok, ukránok és románok fognak itt is dolgozni, "
Attila sötét jukkája, te! A románoktól 20% ment nyugatra dolgozni, a szlovákoktól is többen mint tőlünk (5-7%). Akkor most ez hogy is van?

teéjesenmindegy 2018.08.02. 21:01:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"A bruttót kapod kézhez vagy a nettót?

Melyikből fizetsz még 27% (!!!!!!!4!!!44!!!4!4) ÁFÁt?"

NA, okoska, a béredből, ha vásárolsz valamit, akkor annak hány százaléka az áfa, mesélj. 27%?

papaAndy 2018.08.02. 21:06:35

Erről a blog bejegyzésről a régi "van kalapja, nincs kalapja" vicc jut az eszembe.

taga20 2018.08.02. 21:09:23

@teéjesenmindegy: 21,26. de te mi a faszt akartál evvel mondani?

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 21:34:56

@teéjesenmindegy: "A románoktól 20% ment nyugatra dolgozni, a szlovákoktól is többen mint tőlünk (5-7%)."

És még így is sikerült a gecinek lecsúsztatni a magyar gazdaságot a szlovák és a román alá. Akkor most ez hogy is van?

teéjesenmindegy 2018.08.02. 22:14:16

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Attól mert ezt mindenhol leírod, még nem lesz igaz.
Ha 21,26 akkor miért ugatsz 27-ről?

Arcade Macho 2018.08.02. 22:21:12

@taga20: azt hogy enni nem szokott... ugyanis az 5%

CSOKKI MÁLNA 2018.08.02. 23:14:51

@taga20: Szegény kis szarral etetett, valagba kúrt szerencsétlen..Látom a BMW, és a Vidi sok volt így egyszerre, és elgurult a gyógyszer. .:)

Attilajukkaja 2018.08.03. 08:50:04

@teéjesenmindegy:
"Akkor most ez hogy is van?"
Úgy van, ahogy azt leírtam. Mi nem volt számodra világos néhány egyszerű mondatban????
Amúgy meg mosd ki a szádat szappannal, mert ha tovább mocskolódsz, nem állok veled szóba. Remélem, legalább EZT megértetted elsőre!

teéjesenmindegy 2018.08.03. 10:27:15

@Attilajukkaja:
Minden együttérzésem Attiláé. TE valami borzasztó sötét és korlátolt lény vagy.
Az nem világos, hogy a néhány mondatod is ellentmond egymásnak.
Tehát leírod, hogy mivel a képzett magyar munkaerő már rég kint dolgozik ezért majd a románok fognak Debrecenben. Az apró tény, hogy tőlünk 5% a románoktól 20% az aki külföldön dolgozik, az egy cseppet sem zavar ugye? Mesélj, a románoktól a képzetlenek dolgoznak Angliában, és a mérnökök otthon éheznek, vagy mégis hogy van ez a te kis elképzeléseidben?

Attilajukkaja 2018.08.03. 10:40:28

@teéjesenmindegy:
"TE valami borzasztó sötét és korlátolt lény vagy."
Felesleges személyeskedned csak azért, mert nem érted, amit mondok.

"tőlünk 5% a románoktól 20% az aki külföldön dolgozik"
És mind az autóiparban? Valóban?
A lényeg, hogy Magyarországon súlyos problémát jelent a szakképzett munkaerő hiánya, és ezen még az sem segít, hogy Romániában is. Ezért kezdett a Mercedes gyár Kecskeméten saját képzést. Az hogy Debrecenben főleg nem magyarok fognak dolgozni, nem az én kitalációm.

Attilajukkaja 2018.08.03. 10:42:13

@teéjesenmindegy:
"ÁM MIVEL VALÓSZÍNŰ, HOGY A MUNKAERŐ EGY JELENTŐS RÉSZE KÜLFÖLDRŐL ÉRKEZIK, A DOLGOZÓK KÖZÜL SOKAN INKÁBB A BÉRLAKÁSPIACON FOGNAK MEGJELENNI."
index.hu/gazdasag/ingatlan/2018/08/01/harmadaval_dragulhatnak_az_ingatlanok_debrecenben_a_bmw_beruhazasa_miatt/

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.03. 10:56:13

@teéjesenmindegy: "Ha 21,26 akkor miért ugatsz 27-ről?"

Hát te egy nagyon egyszerű ember vagy. Hozzád képest a faék atomreaktor.

100 forint árú áru ÁFÁ-ja 27 forint, ezért 127 forintért tudod megvenni a boltban. Ha 100 forintért veszel valamit a boltban, akkor 21,26 forint ÁFÁ-t fizettél. Ne szégyenkezz, a százalék számítás nagyon nehéz feladat, sok alsótagozatost is megzavar. :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.03. 10:58:33

@pina noir: Mikor?

Míg volt MDF, rájuk szavaztam. A gecire sose szavaztam, amikor ultraliberális volt, akkor se, amikor szélsőjobb, akkor se. Gondolom, te következetesen követted a fideszt pálfordulásai során. 2009-ig harcos oroszellenes, 2010-től meleg oroszbarát vagy. :))

teéjesenmindegy 2018.08.03. 14:06:07

@Attilajukkaja: Nem, tényleg nem a te kitalációd, attól mert más is faszságokat ír te még sötét vagy. Szépen mutatja a kis világodat, hogy minimális gondolkodás nélkül veszed át az index baromságait.
""tőlünk 5% a románoktól 20% az aki külföldön dolgozik"
És mind az autóiparban? Valóban?"
Ezt ki és hol írta? Ha tőlünk 5, a románoktól 20% megy ki dolgozni, akkor szerinted tényleg annak van nagyobb esélye, hogy román képzett munkaerő ott téblábol Debrecen környékén?

"A lényeg, hogy Magyarországon súlyos problémát jelent a szakképzett munkaerő hiánya, és ezen még az sem segít, hogy Romániában is." De nyilván akkor a még nagyobb hiánnyal szenvedő románok fognak ott dolgozni ugye? Logika.

" Ezért kezdett a Mercedes gyár Kecskeméten saját képzést." ÉÉÉÉS? Te nyomorult, mégis ki képezzen ki a mercedes technológiájára? A gimnázium? Egyébként sokszoros túljelentkezés van náluk.
Az pedig valahol a kis agyadban kőbe van vésve, hogy a BMW nem fog képzéseket indítani? Te ostoba barom, szerinted Nagyváradon meg Munkácson BMW technológiai képzéseket adó iskolák tucatjai vannak? (Akik utána nyilvánvalóan otthon ülnek, és várják, hogy nyisson már ki egy BMW gyár?)
Legalább felfogod, hogy mennyire vagy hülye?

teéjesenmindegy 2018.08.03. 14:07:00

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Én nem szégyenkezek. Te voltál aki marha okosan közölted, hogy a fizetésed 27%át áfába fizeted.

teéjesenmindegy 2018.08.03. 14:14:19

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Jajj, egy MDF szavazó puffog, hogy bárki bármit elbaszott az országban :D::D:D:D

Tudod, az a kurva nagy helyzet, hogy az MDF-nél jobban senki nem kúrt el semmit. Se a szocik, se a fidesz. Az MDF volt az, aki kiárulta az országot, majdnem csődbevitte és betámogatta a szervezett bűnözést. Az MDF-nél korlátoltabb banda még nem volt a világon, remek példája, hogy mi történik, ha világtól távol élő szobatudósok kezdenek el országot vezetni.
Lásd: Schamschula György a vájárok előtt kijelentette, hogy ne parázzanak, mert bezárják a bányákat, megtanulnak majd 2-3 nyelvet és el is tudnak helyezkedni....

Jajj, cicus de hülye vagy te

Attilajukkaja 2018.08.03. 15:48:56

@teéjesenmindegy:
"attól mert más is faszságokat ír te még sötét vagy."
Te meg maga vagy a megvilágosodás, ... kár, hogy a tényeket nem veszed figyelembe. :o)))))

"minimális gondolkodás nélkül veszed át az index baromságait."
Hú, de nagy valakinek a mellénye! Csak ki ne pottyanj belőle!
Amit belinkeltem, amúgy nem az Index írta. Csaxólok.

"Ha tőlünk 5, a románoktól 20% megy ki dolgozni, akkor szerinted tényleg annak van nagyobb esélye, hogy román képzett munkaerő ott téblábol Debrecen környékén?"
Attól függ, Románia melyik részéről jönnek, milyen képzettséggel, milyen nyelvtudással. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ki felel meg a németeknek.

"De nyilván akkor a még nagyobb hiánnyal szenvedő románok fognak ott dolgozni ugye? Logika."
Miért? Romániában hány autógyártással foglalkozó német vállalkozás van?

"Te nyomorult, mégis ki képezzen ki a mercedes technológiájára? A gimnázium?"
Nyomorult az anyád!!!!!!!
Az alaptechnológiára pedig bármelyik magyar főiskola is indíthatna tanfolyamokat, ha nem lenne annyira csökött agyú a felsőbb vezetés.

"Az pedig valahol a kis agyadban kőbe van vésve, hogy a BMW nem fog képzéseket indítani?"
A kisagy nem a tudatos gondolkodás központja, hanem a mozgásé, ha nem tudnád. Szóval ne keverd a dolgokat!

"Te ostoba barom, szerinted "
Na itt leállunk, mert elegem van ebből a stílusból. Szaladj haza és a jó édesanyáddal beszélj ebben a hangnemben, mert úgy látszik, ő megengedi neked. Én nem! Tanulj meg normálisan kommunikálni, addig meg ne írogass be sehova, mert csak égeted magad!

teéjesenmindegy 2018.08.03. 19:27:59

@Attilajukkaja:
A tényeket? Bazmeg.
Amit belinkeltél az nem az index? Akkor mi? index.hu-n Stubnya Bence cikke. Idézetek nélkül. Tényleeg ennyire hülye vagy?

Ugye még mindig nem fogtad fel, hogy romániából négyszer annyian mentek külföldre? Ergo ott kevesebb a képzett munkaerő.
Ez azért tényleg harmadikos matek.
Milyen hülye ez a BMW, hiszen romániában ott a sok képzett munkaerő, ezek meg ide nyitják a gyárat. A fasz bajorok. Bezzeg te, Attila sötétsége, te jobban tudod.

"Az alaptechnológiára pedig bármelyik magyar főiskola is indíthatna tanfolyamokat"
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ. Hallod, Attila nem ad faszt, hogy idejársz szopni? Hihetetlen.

A kisagy a mozgás központja. Nem keverem. Én nem azt írtam, hogy a kisagyadban mi van, hanem hogy a kis agyadban. Ami meg kicsi. Ezt is kb. harmadikban már illik tudni. Mármint olvasni. Meg érteni a kisagy meg a kis agy közti különbséget. Kisagya mindenkinek vagy, neked meg kis agyad van.
Mondjuk ezzel aztán nagyon ügyesen kibújtál a kérdés elől, hogy az hol is van leírva, hogy a BMW nem fog képzéseket indítani?

És utána a menetrendszerű megsértődés. Tudod, ha valaki égeti magát, az te vagy. Komolyan mondom, ha van még egy jukka nálatok, vagy egy fikusz, az is értelmesebb mint te.
Egyszerűen buta vagy. De nagyon.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.03. 20:52:07

@teéjesenmindegy: "Ugye még mindig nem fogtad fel, hogy romániából négyszer annyian mentek külföldre? Ergo ott kevesebb a képzett munkaerő."

Hát lehet. Mindenesetre a magyarok nem a képzettségük okán járnak Romániába dolgozni, hanem mert több fizetést kapnak, mint Magyarországon. A geci még sokáig uralkodik rajtunk, Banglades is elénk kerül.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.04. 00:19:22

@teéjesenmindegy: "közölted, hogy a fizetésed 27%át áfába fizeted. "

Olvasni tudsz, trollgeci? Ezt írtam:

"Melyikből fizetsz még 27% (!!!!!!!4!!!44!!!4!4) ÁFÁt? "

A nettó fizetésedet kapod kézhez, és még 27% ÁFÁt is fizetsz belőle. ÉRTED IDIÓTA? Megveszel egy százforintos bizbaszt, és még 27% ÁFÁ-t is ki kell fizetned. Senki nem mondta, hogy a fizetésed 27%át ÁFÁra költöd. ÁFÁt fizetsz belőle. Nem semmi ÁFÁt, hanem világbajnok ÁFÁt. Az Univerzumban a legmagasabb ÁFÁt. Nem hiszem el, hogy valaki ilyen korlátolt legyen.

Minden fideSSfasszopó idióta vagy mi van?

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.04. 00:23:32

@teéjesenmindegy: Nem voltam itthon az első MDF kormány alatt, nem követtem a működésüket. A második MDF kormány meg a gecivel együtt volt. Ha szart csináltak, a geci gazdáddal együtt csinálták.

Az biztos, hogy az MDF nem bontotta le a demokráciát, és nem lopta szét az országot. És nem csúsztunk le alatta Románia szintjére.

taga20 2018.08.04. 06:20:43

@pina noir: helga, hogy rohadnál meg! te bazmeg akkora fasz vagy, hogy a magyar focival
vagánykocc??!!

édesfaszom, te komplett hülye vagy! remélem nem osztódtál még, és nem is foksz!:)))
süti beállítások módosítása