B1 blogcsalád



Elkezdte a kormányzat a rendezvényszervezés monoplizálását is

2018. július 31. - Mr Flynn Rider

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal megmondta: ha a Mikulásünnepségen nincs catering és apu öltözik be Mikulásnak, nem kell közbeszerzés.elme_kontroll_robotok.jpeg

Egyébként meg igen. Teljes abszurd és agyelhagyás az új kormányrendelet, amivel a rendezvényszervezői piacot akarják központosítani. Egy ásványvizet nem lehet csak úgy megvenni innentől, ha valaki az állami szférában rendezvényt szervez. Kivétel persze, ha államtitkár, vagy miniszter az illető, mert akkor semmi se vonatkozik rá.

Elérhetővé tette a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (nem tévesztendő össze a Rogán-féle Propagandaminisztériummal) a legújabb útmutatóját (PDF) a 247/2014. (X. 1.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdés 1. pontja szerinti rendezvényszervezési feladatok értelmezéséről. Ennek alapján a Hivatal ellenőrzi és engedélyezi innentől az óvodai Mikulásünnepségeket, az egyetemi gólyatáborokat és még a munkahelyi kirándulásokat is, bizonyos esetekben. Felmerült a gyanú, hogy a kormányzatnak ez az első lépése, hogy a rendezvényszervezői piacot is monopolizálja és bizonyos korányközeli körök kezébe adja.

A rendeletet értelmező dokumentumban egészen vicces és abszurd bekezdésekre bukkantunk, amik önmagukban megállják a helyüket, minden kommentár nélkül. Az értelemző dokumentum felsorolja, mi tartozik a rendezvényszervezés fogalmához, majd azt kezdi el fejtegetni, mit kell bejelentenie egy kormányzati munkatársnak, ha bármilyen rendezvényt szeretne megszervezni.  Értékhatár nélkül, vagyis akár napi 20 ezer forintos cateringköltségre is tőlük kell engedély kérni.

Az abszurd indoklásra a II./2-es bekezdésben bukkantunk:

„A Hivatal felé bejelentendő rendezvényszervezési igényekre vonatkozó általános szabállyal az érintett szervezetek adatszolgáltatását szeretnénk megkönnyíteni. Ugyanakkor jelezzük, hogy a rendezvények rendkívül szerteágazó körére, adott esetben a beszerzendő szolgáltatások speciális jellegére tekintettel az általános szabály alkalmazása nem minden esetben adhat egyértelmű értelmezést az Önök számára.

Ebben az esetben javasoljuk a Hivatal megkeresését a kozbeszerzes@nkoh.gov.hu email címen. Kollégáink készséggel állnak rendelkezésre a konkrét rendezvényszervezési igényel kapcsolatban. A beérkező megkeresések alapján frissített Útmutatónkat időről-időre közzétesszük a könnyebb adatszolgáltatás teljesítése érdekében.”

Tehát mostantól minden apró-cseprő eseményről tudnia kell a Hivatalnak, méghozzá azért, hogy segíthessenek (sic!) és „könnyebbé tehessék” a rendezvények megszervezését. (Még véletlenül sem azért, mert mindenről tudni akarnak és mindent ellenőrizni szeretnének, felmérve a piacot és aztán a csókosoknak juttatva a zsírosabb falatokat.)

A III-as pontban a dokumentum felsorolja azokat a rendezvényeket, amik a kormányrendelet hatálya alá esnek: sportnapok, csapatépítő tréningek, stb. és innentől lépünk át abszurdba: ahol a Mikulásünnepségre kívülről, egy cég segítségével érkezik a Mikulás, ott már a Hivatalnak intézkednie kell, a kormányrendelet hatálya alá esik és mindent be kell jelenteni, le kell papírozni. De ide tartoznak az egyetemi gólyatáborok, a karácsonyi vacsorák is.

Utána jön a java: mi nem tartozik a rendelet hatálya alá. Ezt szintén idézzük, hogy mindenki megjegyezhesse: 

  • önmagában céges ebéd vagy vacsora étteremben történő igénybevétele,
  • csapatépítő kirándulás keretében éttermi ebéd/vacsora elfogyasztása,
  • Közigazgatási Államtitkári Értekezletre ásványvíz bekészítése,
  • reprezentációs keretből üdítő, kávé beszerzése és azokkal a meghívott vendégek ellátása,
  • Mikulás ünnepség az érintett szervezet székhelyén a munkatársak gyermekeinek cateringgel, egyéb programok nélkül, amennyiben az egyik szülő, nagyszülő öltözik be Mikulásnak,
  • külföldi delegáció fogadása keretében munkaebéd,
  • coaching/oktatás az érintett szervezet székhelyén catering nélkül,
  • oktatási intézmény évnyitó/évzáró ünnepélyén hangosítás, amennyiben nem kapcsolódik hozzá más rendezvényszervezési szolgáltatás, például catering, helyszínbérlés,
  • workshop/dolgozói jubileumi jutalmak kiosztó ünnepségének megvalósítása az érintett szervezet székhelyén ásványvíz és aprósütemény bekészítéssel, amennyiben nem kapcsolódik hozzá más rendezvényszervezési szolgáltatás.

A rendezvényt nem csak be kell jelenteni, hanem a bejelentés után ugyanis

a Hivatalnak kell döntenie, hogy a rendezvény megvalósítható-e.

Innentől nincs olyasmi, hogy ide-oda kirándulgatunk, konferenciát szervezünk, vagy gólyatábort: a Kommunikációs Hivatal majd eldönti szépen, hogy a rendezvény megvalósítható-e és mennyibe fog kerülni. Tehát, simán előfordulhat, hogy az évek óta, ugyanott megszervezett rendezvényeket a Hivatal munkatársai központilag elkaszálják majd. A Hivatal a kormányrendelet alapján azt is megmondja, melyik szerződés semmis és mikor lehet elkezdeni a rendezvény szervezését.

Ennek alapján kijelenthetjük: mostantól a Nemzeti Kommunikációs Hivatal a legutolsó falusi önkormányzat disznóvágásától a budapesti egyetemek gólyatáboráig, a minisztériumi workshopoktól egy közös kirándulásig, sőt, az óvodai Mikulásünnepségekig

mindent felügyel az állami szférában, meghatároz, irányít és dönt.

Önállóságnak, kreativitásnak pedig helye nincs.

Elviekben. ugyanis nem lehet majd tudni, hogy a Hivatal hogyan fogja ezt a millió egy eseményt, rendezvényt mind-mind felügyelni. Vajon lesz-e a Hivatalnak megfelelő számú munkatársa, akik csiptetős táblával a kezükben ellenőrzik majd, hogy ki öltözött be Mikulásnak? Ki és hogyan fogja ellenőrizni, ki a Mikulás? Még fényképpel sem ellenőrizhető, hiszen ha be van öltözve valaki, az nem felismerhető. Ha nincs beöltözve, honnan tudni, hogy ő-e a Mikulás? A krampuszok is csak családtagok lehetnek?

És mi van az egyéb gyerekünnepekkel? Gyereknap, Húsvét, Karácsony? Hanuka?

Vajon a Hivatal munkatárai minden sörösdobozt megvizsgálnak majd a gólyatáborokon, hogy honnan van?

Felmerül ugyanakkor a gyanú, hogy ez a rendelet csak az első lépés és a kormányzat az NKOH-val kezdi monopolizálni a teljes magyar rendezvénypiacot is. Elképzelhető, hogy egy év múlva a nagy kultúrkampf keretében Orbán Ráhel rendezheti meg a Sziget Fesztivált, vagy Ozorát. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8314152997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.08.01. 10:47:34

" ... Ennek alapján a Hivatal ellenőrzi és engedélyezi innentől az óvodai Mikulásünnepségeket, az egyetemi gólyatáborokat és még a munkahelyi kirándulásokat is, bizonyos esetekben. ... "
-- Mik azok a bizonyos esetek? Csúsztatunk, általánosítunk, tényeket elhallgatunk?

" ... Felmerült a gyanú, hogy a kormányzatnak ez az első lépése, hogy a rendezvényszervezői piacot is monopolizálja és bizonyos korányközeli körök kezébe adja. ... "
-- Hát, az az Óvoda, ahol nem valamelyik apuka, vagy óvónéni öltözik be mikulásnak, hanem rendezvényszervezőt vesznek igénybe, tutti nem állami fenntartású, azaz nem vonatkozik rá a szabályozás. Csupasz kézzel kenegeti a szerző a sz@rt aztán meg csodálkozik, hogy büdös a keze :-)

" ... Vajon a Hivatal munkatárai minden sörösdobozt megvizsgálnak majd a gólyatáborokon, hogy honnan van? ... "
-- Hát persze, hogy sokkal jobb a gólyatábor ha nincs kontroll, és utólag sajnálja a nép a megerőszakolt kislányokat... Inkább legyen szigorú és előírásos a szervezés, hátha így megszűnnek az ilyesféle problémák is.
Amúgy meg a gólyatáborok jó része nem intézményi szervezésű, a részvétel sem köztelező, így maximum a támogatás elkötését ellenőrizhetik. Kár előre démonizálni a szabályozást.

6. Ienin 2018.08.01. 13:34:43

Szerintem ez a magyarok többségének nem tetszik, hogy az orbánc klán ráteszi a büdös pofáját mindenre. A középkori feudális világban lehet hogy nem lett volna belőle gondjuk, de a mostaniban ennek csúfos vége lehet. Mint a horthy trónörökös, aki "véletlenül" lezuhant. No így járhatnak a geci trónörökösei is, ha mindenbe bele akarnak pofázni.

vaki78 2018.08.01. 13:56:22

Inkább a Balaton Soundot, ott úgyis "otthon vannak" a NER-es arcok :) :) :)

Willkommenskultur 2018.08.01. 14:04:06

"Ennek alapján a Hivatal ellenőrzi és engedélyezi innentől az óvodai Mikulásünnepségeket, az egyetemi gólyatáborokat és még a munkahelyi kirándulásokat is, bizonyos esetekben. "

ne aggodjatok lippsik a CEUra ez nem vonatkozik

Willkommenskultur 2018.08.01. 14:07:47

@6. Ienin: valasztas mar megvolt majd 2022ben hazudozhatod ujra ezt addig pihenny van

Cycmen 2018.08.01. 14:15:29

Inkább a Récsöl rendezzen rendezvényt, mint az a taknyos orrú Geszti! De rendezheti a Lölö is, csak ne a libernyákok! Nem engednek lopni mi libsik? :D

cardiobascuralis 2018.08.01. 14:18:37

Javasolni fogom egy olyan hivatal felállítását, ami csak írástudóknak engedélyezi a blogírást.
Akkor legalább a hozzád hasonló félanalfabéta faszok blogja oda kerül, ahova való: a kukába.

2018.08.01. 14:25:40

1 év múlva a b1 blogot is Orbánék írják majd. Remélem.

Wilson11 2018.08.01. 14:37:18

szegény fizetett kommentelők csak annyit tudnak kinyögni, hogy legalább a mészáros lölö lop :D

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.01. 14:38:09

@valaki nagyon más: "1 év múlva a b1 blogot is Orbánék írják majd. Remélem. "

Az origót, 888-at, pestises rácokat most is ők írják. Miért nem ott recskázol?

Cycmen 2018.08.01. 14:41:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Az origót, 888-at, pestises rácokat most is ők írják. Miért nem ott recskázol?....

Mert itt rátok fröccsen a recska! :D

Cycmen 2018.08.01. 14:45:52

@Wilson11: Ingyen írjuk. Ugyanis utálunk benneteket mint a szart! (a szartól elnézést kérek)

TBone 2018.08.01. 15:04:46

@Willkommenskultur: Mivel az magánegyetem, nem az állami csecsen lógó intézmény

high up! 2018.08.01. 15:20:02

A Ceaucescu család nem volt ekkora g´átlástalan rabló maffia szervezet mit ez az Orbanszku klán.
Aztán m´égis hogy végezte Titánia uralkodója és felesége?

Kurva szar előjel ez Orbaneszkuéknak, nemigen lennék a bőrükben.

FOLYTASSUK!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.08.01. 15:46:10

@Cycmen: "Mert itt rátok fröccsen a recska!" Tudjuk, neked nem jut nő, csak az ötcombú asszony. :-))

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2018.08.01. 16:01:09

Ez a rendelet a központosított közbeszerzés hatálya alá eső intézményekre vonatkozik. Az baszna be, hogy pl a magáncégem rendezvényeit bejelentsem ennek a hivatalnak

Herbert Putzenschramm 2018.08.01. 16:20:57

mi fideszesek ilyenek vagyunk és kész: a gyurcsótány meg a bajnai állítólag loptak, ezért utáljuk őket.
a Lőrinc Testvér igaz hogy nagyon meggazdagodott az elmúlt pár évben közbeszerzésekből, de Ő nem lop, hanem a hazánkat építi! a Tiborcz is egy jóravaló gyerek akit csak le akar járatni a lipsi média!!!
Ave Viktor, éljen a szabadság, éljen A Párt! de főleg Viktor.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.08.01. 16:22:34

Basszus megint sikerül egy ártalmatlan hírből ostoba vérgőzős ballib uszítást készíteni.

Azért kell elszámolni hogy mire költöd a pénzed, mert vannak Gyurcsány féle adócsaló gecik.

A kutyát nem érdekli, hogy X.Y cég mikor hova megy, és mire költ ezen túl, pont mint eddig.

ZX 2018.08.01. 16:22:47

@Cycmen: Ne reklámozd! Attól, hogy neked jó volt, nem biztos Kurt úrfinak is az lesz. :D

Rettegek mert ballib vagyok 2018.08.01. 16:23:56

@Noname Cowboy:

"Ez a rendelet a központosított közbeszerzés hatálya alá eső intézményekre vonatkozik. "

Azért még bérrettegni lehet a B1 blognak, és szerencsétlen átbaszott olvasóinak, nem ?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.01. 16:26:40

Most már biztos, hogy Zorbán még idén kikiáltja a diktatúrát!

2018.08.01. 16:38:24

@Magánvéleményem: ezt most magánvéleményed vagy a párté?

2018.08.01. 16:41:19

@Noname Cowboy: Vesszek, meg ha nem csinálnék egy kamucéget, amit minden nap öt-hat rendezvényt jelentene be, csakhogy szopjanak a köcsögök. Sok pénzt megérne nekem.

2018.08.01. 16:42:44

@Rettegek mert ballib vagyok: Majd ha az újranyitott Recsken találkozunk, én legalább tudni fogom, miért vagyok ott.

szepipiktor 2018.08.01. 16:47:14

Ugye ez az állami és kapcsolódó rendezvényekről, eseményekről szól, de jól eldugtad a kommentek alapjánb...
Szerinted korábban egy minisztériumi évzáró esemény szervezése lehetséges volt bárkinek?
Egyébként az rendezvény alapvetően a szakmai rendezvények, konferenciák, csak a fesztiválok és egyebek is belesorolhatók.
Ha az én cégem szerveze egy kétnapos konferenciát az ügyfeleinknek, nem hiszem, hogy ezt monopolizáléni akarná bárki is.

pizo 2018.08.01. 16:56:20

@6. Ienin: A Horthy "trönörököst" eléggé becsülték. Nem hinném hogy magyar merénylet lett volna, a német sokkal valószínűbb, de az igazság talán vegyes, kis másnaposság + kis műszaki hiba = nagy baleset.

Zoli

sutyerák 2018.08.01. 17:05:24

micsoda egy szerencsétlen rakás xar ez az egész ..... állam?bürokrácia?piti maffia?ócska kis senkik gyülekezete. mivé vált ez az ország a pestis uralma alatt. -nagyon szomorú vagyok

Arcade Macho 2018.08.01. 17:11:28

T. poszter

ha Ozoran igy vegul lehet kabszizni, akkor az jo lesz vagy rossz?

2018.08.01. 17:21:58

@cardiobascuralis:

Én meg azt javaslom, hogy minden fityiszes idiótának, hogy éjjel-nappal Matolcsy áriákat hallgassanak Orbán(c) fingot szagolgatva, illetve Mészáros lölö kakát majszoljanak, miközben hallgatják a pénteki Kossuth-rádiós agymenését a csúti takonynak.

Szép új világ elé nézünk egyébként.
Szerintem valamelyik maffia tag olvasta Orwell művét, és ezt próbálja a fityisz
leutánozni.

Párhuzamos György 2018.08.01. 18:07:01

Orbán Viktor, éjáéjáó, éjáéjáó, éjáéjáó
Orbán Viktor, éjáéjáó, éjáéjáó, éjáéjáó
Orbán Viktor, éjáéjáó, éjáéjáó, éjáéjáó
Orbán Viktor, éjáéjáó, éjáéjáó, éjáéjáó
Orbán Viktor, éjáéjáó, éjáéjáó, éjáéjáó
Orbán Viktor, éjáéjáó, éjáéjáó, éjáéjáó

MAGYAROK! TADADAM! MAGYAROK! TADADAM!

Orbán Viktor, éjáéjáó, éjáéjáó, éjáéjáó
Orbán Viktor, éjáéjáó, éjáéjáó, éjáéjáó
Orbán Viktor, éjáéjáó, éjáéjáó, éjáéjáó
Orbán Viktor, éjáéjáó, éjáéjáó, éjáéjáó
Orbán Viktor, éjáéjáó, éjáéjáó, éjáéjáó
Orbán Viktor, éjáéjáó, éjáéjáó, éjáéjáó

okleveles naiv 2018.08.01. 19:00:28

Ez most komoly, v csak irón & ia?
Mert ha komoly, akkor hatalmas apparátus kell majd az engedélyezéshez, ha minden rendezvénytervet át akarnak nézni, h mennyit lehet kaszálni rajta.

nemecsekerno_007 2018.08.01. 19:07:27

Látom még mindig jól fogynak a rémhírek :D

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.08.01. 19:08:30

"Vajon lesz-e a Hivatalnak megfelelő számú munkatársa"
Lesz, erre mérget vehetsz. A hivatal mindig felhízik.

citrix 2018.08.02. 11:07:14

A Récsi telefonja is egy olyan rendezvényen kallódott el amit nem az állami Hivatal szervezett. Ez volt a baj. Apropó, előkerült az omonózus teló? A keresésre komoly apparátust mozgósított Pintér elvtárs.

citrix 2018.08.02. 11:10:58

@Herbert Putzenschramm: Fantasztikus eszmefuttatás. Mészáros Lölő nem lop, ez teljesen hihető :D

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.02. 11:12:27

@citrix: Ki akarta próbálni, milyen a saját lábán állni. De mivel életében mindig a mi lábunkon állt, állandóan feldőlt. Ezért segítségképpen odatette a telefonját, és arra állt. Persze pozdorjává törte. Nem merte bevallani, ezért azt mondta, ellopták...

Macropus Rufus 2018.08.02. 14:36:09

namost az meg van, hogy a blogger házhoz ment a f@szért?
Ez a rendelet (egyenlőre) CSAK az állami rendezvényeket érintik, az állami cégeket stb...
És ezért teljesen jogos a jobboldaliak piszkálódása.

Viszont: azért annél vitzesebb nincs mikor az egyik oldal annak örül, hogy nem a másik tud most lopni, hanem az ő oldala. Igaz, hogy neki ebből egy büdős haszna nem lesz, de legalább most ők lopnak és nem a másik... Na ezért szánalmas ez az ország.
Tulékppen azt kell, hogy mondjam eléggé hülyék vagyunk mi itt lent, mert azért esünk egymásnak, hogy jól megszívta a baloldal mert most a jobboldal tud lopni és ezért idegesek baloldalt. De ez már volt anno amikor pont fordított volt a helyzet. Akkor a jobboldaliak sírtak, hogy a bal lop. Am meg azt összeraktátok, hogy mindenki lop? Ebből ez következik.

Macropus Rufus 2018.08.02. 14:45:21

@Noname Cowboy: " Az baszna be, hogy pl a magáncégem rendezvényeit bejelentsem ennek a hivatalnak "
figyeld meg, hogy valami ilyesmit készítenek elő. Ezek mind-mind a szocializmusban szocializálódtak. Számukra elképzelhetetlen az, hogy valaki(k) másképpen is tudnak gondolkodni. Ők azt tanulták anno, hogy az gáz. És tűzzel vassal írtani kell.
Szóval ne legyen igazam, de én úgy vélem, hogy ez egy nagyobb projekt elő lépése.
süti beállítások módosítása