B1 blogcsalád



Magyarország már régen túl van a súlyosan rasszista romagyilkosságokon, a vizsgálat lezárult, felejtse el!

Nemzetközi sajtószemle

2018. július 22. - Szelestey
  • A 10 évvel ezelőtt roma gyilkosságok évfordulóján Balog Zoltán már kevesli az áldozatoknak adott erkölcsi és anyagi jóvátételt.
  • Steve Bannon, aki korunk hősének tekinti Orbán Viktort, Soros György ellenpólusaként alapítvánnyal igyekszik az európai jobboldali populisták hóna alá nyúlni.
  • A világ legjelentősebb pénzügyi alapkezelőjének új budapesti irodájában minden 10. munkatárs olyan magyar szakember, aki Nyugatról jött haza.

Spiegel

der_spiegel.jpg

„Az elfeledett bűncselekmény” címmel idézi fel a lap, hogy éppen 10 éve kezdődött a brutális romagyilkosság-sorozat, amely hat halottat és 55 sebesültet követelt. A tudósító azt tapasztalta Budapesten és Kislétán, hogy szélsőjobbos radikális bűntett túlélőinek szenvedése ma már szinte senkit sem érdekel. Az egyik utolsó célpont, Balogh Tímea akkor 13 éves volt, az édesanyját mellette lőtték agyon a tettesek, mialatt ők ketten éjszaka gyanútlanul aludtak. Ő maga súlyosan megsebesült, a karja félig lebénult a rasszista támadás következtében, amelynek egyetlen mozgatórugója volt: a romákkal szembeni gyűlölet. A 2. világháború után ez volt az egyik legsúlyosabb faji alapú bűntett Magyarországon, amit a hatóságok hanyagsága is elősegített. Az utolsó emberölést valószínűleg meg lehetett volna akadályozni, ha a titkosszolgálat és a rendőrség jobban együttműködik.

Ám a történtek alig hagytak nyomot a mai közbeszédben. Emlékünnepségeket csak ritkán tartanak, nem sokan törődnek a túlélőkkel, illetve a hátramaradt rokonokkal, miközben azok szinte kivétel nélkül hatalmas nyomorban élnek. Tímea 18 éves korában átszámítva 20 ezer eurót kapott, abból a tetthelytől nem messze vett egy lepusztult házat és némi bútort. Nagy nehezen levizsgázott szakácsként, de sosem tudott elhelyezkedni. Az élete tönkrement, pszichológus soha nem foglalkozott vele, noha depresszió gyötri. Most öt hónapos terhes, de a lakáskörülmények folytán lehet, hogy gyereket elveszik tőle, hiszen még működő tűzhely sincs az épületben. Gulyás József volt liberális képviselő, aki magánadományokat gyűjt az áldozatok javára, azt mondja, hogy a bűncselekmény nem rázta meg a társadalmat, az már nem számít közügynek. A túlélők és a rokonok sorsa gyakorlatilag meg van pecsételve.

Balog Zoltán azon kevés magyar politikus közé tartozik, aki időről időre felhívta a figyelmet az életben maradt áldozatok nehézségeire. Ő kezdeményezte a kártérítést és sokáig személyesen is foglalkozott néhány áldozat sorsával. Most önkritikusan azt mondja, hogy a politika túl gyorsan napirendre tért a történtek fölött. A kormány ugyan minden évben megemlékezik, de a legfelső szinten elmaradtak az olyan gesztusok, mint hogy meghívjanak egy-két áldozatot a miniszterelnökhöz vagy az államfőhöz.

A korábbi miniszter azt is sajnálatosnak tartja, hogy nemigen kerültek nyilvánosságra a nyomozás során elkövetett mellékfogások. Így az, hogy az egyik tettes a katonai elhárítás informátora volt, tartótisztjei azonban nem adták tovább, amit a gyilkosságsorozatról mondott. Ezért azonban nem vontak felelősségre senkit. Balog ugyanakkor vitatja, hogy a hatalom szándékosan gátolta volna a bűncselekmények feltárását. Az egyszeri kártérítést a politikus elhibázottnak nevezi, szerinte inkább valamiféle hosszabb távra szóló megoldást kellett volna találni, de a javaslatával nem jutott sokra a kormányban. Esélyt nem lát arra, hogy ez változzon, mert az ügyet ad acta tették.

Daily Telegraph

daily_telegraph.jpg

Steve Bannon új alapítványt hoz létre, de ő a liberális Soros György vetélytársaként a szélsőjobbos politikai erőket igyekszik segíteni Európában, már a jövő évi EP-választások előtt. A Mozgalom névre keresztelt alap hangsúlyozottan a Soros-féle Nyílt Társadalom riválisa  kíván lenni. Az OSI 1984 óta 32 milliárd dollárt adott liberális célokra, szerte a világban. Trump volt főtanácsadója, akin a Fehér Ház már túladott, és aki májusban, a Fidesz választási győzelme után Budapesten is előadást tartott, elmondta, hogy non-profit alapon támogatni kívánják a szélsőjobb lázadását. Ez konkrétan azt jelenti, hogy közvélemény kutatásokat végeznek, politikai tanácsokat adnak és elemzéseket végeznek. Bannon célja az, hogy szuperfrakció jöjjön létre az Európai Parlamentben, begyűjtve a képviselők egyharmadát. Ha ez sikerül, akkor a csoport igencsak képes volna akadályozni a munkát Strasbourgban, és ez igen nagy befolyáshoz juttatná a szélsőséges amerikai politikust a populista erők körében.

Guardian

guardian.jpg

Bannon azt mondta, hogy Soros György gonosz, de briliáns, ám a lap szerint csekély annak az esélye, hogy a korábbi fehér házi tanácsadó felvegye a versenyt a magyar származású befektető vagyonával és befolyásával, bár mostanában olyanokkal tárgyalt, mint Orbán Viktor, a brit Farage és Le Pen több közeli munkatársa. Továbbá a populisták feljövőben vannak a kontinensen. A központ várhatóan Brüsszelben lesz, először 10-nél kevesebb fő állású munkatárssal, ám a létszámot feltöltik az Európa-választások után, ha úgy ítélik meg, hogy érdemes. Bannon közölte, hogy a novemberi amerikai időközi választások után ideje felét Európában szándékozik tölteni. Azt azonban nem árulta el, hogy mennyi pénzt tesz bele a vállalkozásba, sem azt, hogy honnan szerzi a forrásokat.  

FT

financial_times.jpg

Megnyitotta budapesti központját a világ legnagyobb vagyonkezelője, amely jelenleg 400 embert foglalkoztat a Váci úton, az egykori liftgyárban lévő adatfeldolgozó és technológiafejlesztő létesítményben, de még további 100 főt kíván felvenni. A 6,3 billió dollárnyi vagyont mozgató BlackRock új irodavezetője szerint a választás azért esett a magyar fővárosra, mert itt sok a tehetség, ideértve egy sor európai nyelv ismeretét.  Ezen kívül igen az alkalmazottak képzettek, ugyanakkor olcsóbbak, mint az észak-amerikai vagy nyugat-európai munkaerő. Feladatuk, hogy technológiát fejlesszenek ki pénzügyi és üzleti szolgáltatásokhoz, az ügyfelek adatainak kezeléséhez, valamint marketing céljaira. Ezen kívül vevőszolgálat is működik majd, német nyelven. Az alkalmazottak 82 %-a magyar, közülük minden 8. a földrész nyugati feléről tért haza, ami ez esetben 40 embert jelent. A magyar kormány csaknem egy millió dolláros segítséget ígért a betanításhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4514127715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.07.22. 06:15:10

Bízom benne, hogy Bannon terve sikerülni fog, és lenyomja szarosgyurkát.
A populizmus, a nemzetállam, a polgári, többségi demokrácia az egyetlen kivezető út a liberális fertőből, a liberofasiszmusból. A liberalizmus megnyomorította az európai emberek lelkét. Ideje gyógyítani a bajt.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.07.22. 09:36:16

@molimau: "fölül tud-e kerekedni a nemzeti, populista oldal a liberálisokon"

A Jobbik a Fodor Gábor pártján???

Mert ugye már nincs SZDSZ, más liberális párt meg csak a Fodoré. A fidesz természetesen nem nemzeti, hisz az orosz érdekek kiszolgálója. Illetve, hát orosz nemzeti.

Latcho Rom 2018.07.22. 14:38:40

Bannont még a trampli is kirúgta, te tájékozatlan, tolmácstalan seggfej. A milóról már ne is beszéljünk.

api99 2018.07.22. 20:57:58

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"A Jobbik a Fodor Gábor pártján???"

szövegértés 1-es
Fuss neki az egész mondatnak mégegyszer

Jelenleg a néppárt nagy része is durván liberális, a szocdemek is és persze a liberálisok meg már extrém szélsőségesek.
És meg kell nézni az opensociety listáját a komplett eus vezetőségről, azok is mind idetartoznak.

molimau kommentjében igaz az a rész, hogy jelentős lesz az a választás. Talán az első igazán nagy téttel rendelkező eu választás. Azt is magával kell hozza, hogy nem lejtőn lévő politikusok kerülnek fontos pozíciókba, mint eddig (lásd ishiázjúnker)

Arra is kell számítani, hogy teljesen felborulnak az eddigi erőviszonyok. És bizony könnyen lehet, hogy ov lesz abban a helyzetben, hogy frakciót válasszon. Semmi perc alatt fogja otthagyni a néppártot és átigazolni valami migránsellenes frakcióba, ha az érdeke azt kívánja.

csobi2011 2018.07.23. 14:09:45

Mikor is történtek ezek a szörnyű gyilkosságok? Csak nem a ballibsik idején? Azóta az is kiderült, hogy a hatóság sem erőltette meg magát annak idején, mert a ballib vezetés még örült is annak hogy riogathat a szélsőjobbal. Valószínűleg még felsőbb utasítás is volt nehogy gyorsan elkapják a tetteseket. Mit számít néhány emberélet ha a ballib hatalom a tét? Ez az igazi ballib demokrácia felfogás. Gratulálok!

retkeslaci 2018.07.23. 23:01:24

@csobi2011:

Tudtommal a katonai titkosszolgálat egyik beépített embere is érintett volt a romagyilkosságokban.
Nagyon magasra vezettek volna a szálak, ha megpiszkálják a felszínt.
Mellesleg akkoriban történt a kézilabdázók megkéselése (Marian Cozma halála) is Veszprémben. Roma elkövetők által. Arról se beszél ma már senki, pedig a tanyavilágban öregezés ma is kedvelt foglalatossága sok nemidénbarnult polgártársunknak.
Orbán alatt, ha nem is lett rend 2 hét alatt, azért van valami fejlődés.

Pont mint a zámolyi romák esete. Azt is habosította a balliberális média. Aztán visszaütött a dolog.

Európában új veszély van, teherautókkal, arcba öntött savval, gépkarabélyokkal több száz embert mészároltak le a béke vallásának követői. Most ez a forró téma.

retkeslaci 2018.07.23. 23:04:35

@Latcho Rom: Bannont a Trumpot a megválasztása után körülvevő neokonzervatív republikánus elit szorította ki. Bannon volt a világ szempontjából a kisebb rossz Trump környezetében. Az alt-right ugyanis nem akart nemzetközi konfliktusokba belemenni, izolacionisták.
A neocon reoublikánusok meg agresszív külpolitikát akarnak. És ők állnak nyerésre.

Latcho Rom 2018.07.23. 23:12:50

Ha így lenne akkor már nemcsak a trumpli vernyogna a twíteren.
süti beállítások módosítása