B1 blogcsalád



Orbán és Netanjahu rokonlelkek, miután az izraeli miniszterelnök gyengéjét jelentik az illiberális politikusok

Nemzetközi sajtószemle

2018. július 21. - Szelestey
  • Az unió legfeljebb lassítani képes az illiberális nyomulást, a Bizottság meglehetősen magára maradt az Orbán-félékkel szemben.
  • A civilek elleni újabb szigorítással a magyar kormány tovább korlátozza az emberi jogokat.
  • A szuverenitás megerősítése vágyálom a globalizált világszínpadon és ezt pontosan tudják azok is, akik a nemzeti önállóság visszaállításával ámítják a népeket.

Washington Post

washington_post_1.jpg

Illiberális nacionalisták, ha összejönnek. Így jellemzi a lap az izraeli és a magyar kormányfő jeruzsálemi találkozóját, hozzátéve, hogy Orbán talán a legnyíltabban illiberális az európai vezetők között. Sokan szidják Nyugaton, amiért ördögnek állítja be a migránsokat és idehaza folyamatosan aláássa a demokráciát. Azon kívül udvarol az itthoni jobbos antiszemitáknak. Választási győzelmének kulcsa az volt, hogy megveti Sorost, akit bűnbaknak, nemzeti veszélynek tett meg. A bírálók alávaló zsidóellenes vonásokat láttak a hivatalos propagandában. De nacionalizmusa még sötétebb területeket is érint, lásd, amikor Horthy éltette.

Lehet, hogy fekete bárány Brüsszelben, de Netanjahuval rokonlelkek. Az izraeli politikus is vonzódik Trumphoz, viszont ellenszenvvel viseltetik Soros Györggyel, és általában a liberális európai rend védelmezőivel szemben. Ám Izrael másként ítéli meg Orbánt, lásd a csütörtöki tüntetést a Yad Vashem Intézetnél, vagy az ellenzéki tiltakozásokat. Ugyanakkor a házigazda a sajtótájékoztatón inkább egy másik közös célpontra összpontosított: a radikális iszlámra. Izraeli lapvélemény szerint a miniszterelnöknek nincs más választása, így annyi barátot kell gyűjtenie, amennyit csak tud. Ám pl. a Jerusalem Post szerint ez nem azt jelenti, hogy mindent elfogad, amit Orbán Viktor megtestesít. Ellenfelei viszont úgy látják, hogy szelektív az antiszemitizmusa. Egy ellenzéki politikus azt írta, hogy Netanjahunak az antiszemita vezetők a gyengéi a világban.

Der Standard

der_standard.jpg

EP-képviselők élesen bírálják, hogy Magyarország kiválik az ENSZ migrációs csomagjából. Az osztrák konzervatívok strasbourgi delegációvezetője felelőtlennek minősítette az Orbán-kormány döntését, hozzátéve, hogy az arculcsapás az emberi jogok számára. Karas rámutatott, hogy Magyarország nem sziget, és az egész EU-nak együttesen kell fellépnie a világméretű migráció feltartóztatásáért, illetve irányításáért. Emlékeztetett arra, hogy amikor az Európai Néppárt még áprilisban jóváhagyta a világszervezet új szabálytervezetét, a Fidesz-delegátusok ellene szavaztak.

Az európai szociáldemokraták szintén osztrák frakcióvezető-helyettese azt hangsúlyozta: nem szabad eltűrni, hogy Orbán Viktor a menekültek ellen uszítson. Weidenholzer fontos jelzésnek minősítette a jogállamiság és az emberi jogok szemszögéből, hogy a Bizottság új eljárást kezdeményezett az Orbán-kabinet ellen a magyar menedékjog hiányosságai miatt.  Megállította egyúttal, hogy a jobboldali-demagóg magyar hozzáállás miatt nem sikerül évek óta európai keretekben megoldást találni menekültpolitikára. Mint mondta, ez csak a jéghegy csúcsa, a magyar miniszterelnök jó ideje támadja a jogállamiság alapjait. A kormány már régen túlfeszítette a húrt, eljárást kell indítani ellene a 7-es paragrafus alapján.  

Le Monde

le_monde.jpg

Az utóbbi hónapokban sokszor érte bírálat Brüsszelt, mondván, hogy keményebb kézzel bánik Varsóval, mint Budapesttel, ám most a Bizottság némiképp jóvátette a dolgot, hiszen két ügyben is Magyarország ellen határozott. Az egyik lépés azt jelenti, hogy az Európai Bíróság bevonásával utolsó szakaszába lép az eljárás Orbán Viktornak, az illiberalizmus egyik kántorának migránsellenes politikája ügyében. A testület úgy ítéli meg, hogy a magyar menedékpolitika nem áll összhangban az EU normáival. A másik kérdéskör a „Stop, Soros”. Mindkét procedúra éveket vesz igénybe, de bizonyítja az unió elszántságát. Az Amnesty International európai igazgatója úgy értékelte, hogy az üzenet egyértelmű: nem lehet eltűrni az idegengyűlölő magyar politikát.

A fejlemény bonyolíthatja Orbán Viktor és az Európai Néppárt viszonyát. Az EPP idáig becsukta a szemét a kormányfő üzelmei láttán. A Bizottság azonban meglehetősen elszigeteltnek tűnik. A politikusnak ugyanis nagyrészt sikerült ráerőltetnie saját, migránsellenes álláspontját az Európai Tanácsra. A soros osztrák elnökség javaslatai csakis biztonsági szempontból taglalják a bevándorlás kérdését, és már csupán kevés fővárost ráznak meg.

FT

financial_times.jpg

1. A magyar Országgyűlés tovább szigorított a migránsokkal szembeni fellépésen, miután a jövőben 25 %-os adót kell fizetniük a civil szervezeteknek, ha olyan propagandát fejtenek ki, amely kedvező színben tünteti fel a bevándorlást. Az új törvény meglehetősen kihívó, mert a Bizottság csupán egy nappal korábban kezdeményezett új kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a „Stop, Soros” miatt. Brüsszel egyben bejelentette, hogy az Európai Bírósághoz fordul a magyar menedékjog bizonyos elemei miatt. Demeter Áron az Amnesty Internationaltől ugyanakkor azt mondja, hogy az új jogszabály meglehetősen zavaros. Nem lehet tudni pl., hogy mi számít propagandának, de az egész nem más, mint támadás a szólásszabadság ellen. Az ellenzők úgy vélik, a megfogalmazás meglehetősen tág teret hagy az adóhatóság értelmezésének.

2. A lap úgy mutatja be a Bizottság alelnökét, mint aki sziklaszilárd a tekintélyelvűséggel vívott harcban. Timmermans az eltelt 4 évben kemény küzdelembe bonyolódott az olyan államok vezetőivel, mint Magyarország és Lengyelország, amelyek megmutatták, hogy hol vannak Brüsszel hatalmának korlátai. Szerinte egyes tagok nagyobb veszélyt jelentenek az unióra, mint Trump, aki ellenségnek nevezte az EU-t, mert a tagországok képesek belülről megsemmisíteni a szervezetet. Brüsszel most nyitott új frontot az orbáni illiberális demokráciával szemben. A politikus úgy ítéli meg az euroszkeptikus pártok felemelkedése láttán, hogy immár semmi sem magától értetődő. Sem a demokrácia, sem az emberi jogok iránti tisztelet, sem a hatalmi ágak szétválasztása. Mindent meg kell védeni, pedig azt lehetett gondolni, hogy bizonyos vívmányokat nem lehet megkérdőjelezni.

Ám még most sem látja úgy, hogy hiba volt a közép-kelet-európai államok felvétele 14 évvel ezelőtt. Ezek a társadalmak ragaszkodnak az unióhoz, függetlenül attól, hogy bizonyos politikusok mit állítanak, illetve milyen választási játékokat űznek. De ugyanezek a polgárok szavaznak mind többen olyan pártokra, amelyek próbálják meggyengíteni, sőt, felszámolni a szövetséget. Timmermans elismeri, hogy az EU erejéből nemigen telik többre, mint hogy lassítsa az autokrata változásokat. Lengyelország esetében az a politikus terve, hogy tovább gyötri Kaczynskit. Orbán már taktikusabb. Az alelnök úgy jellemzi a magyar vezetőit, aki 140-re veszi le a sebességet, és azt kérdezi: ugye, jó fiú vagyok, miután elkapták, amint 160-nal hajtott.  

A tagállamoknak saját magukat kell fegyelmezniük és el kell dönteniük, hogy milyen irányban akarják vinni az uniót. Ám ha így folytatódik, akkor Brüsszelben megkérdik bizonyos kormányoktól, hogy akkor most ti velünk vagytok vagy nem? Döntsétek el! Amivel arra utal, hogy kisebb csoportokra eshet szét a szervezet.

Die Zeit

die_zeit.jpg

Minél jobban ragaszkodnak az országok a szuverenitáshoz, az annál inkább meggyengül, vagyis az erődök illúzióra épülnek, miközben az európai bezárkózási politika nagyon is valóságos. Ám utóbbi egyben cirkuszt is jelent, mivel olyan állami fennhatóságot szimulál, ami már rég nincsen meg és nem is lehet visszaállítani, hiszen eltűnik az államok egyoldalú és korlátlan cselekvési szabadsága. Berkeleyben most jelent meg egy tanulmánykötet, amely arra mutat rá, hogy a sorompók leengedése egyetlen célját sem éri el, ráadásul hozzájárul a szuverenitás elvesztéséhez. Az amerikai-mexikói határon létesített kerítés miatt pl. most már a határ egész hosszában érkeznek az illegális bevándorlók, fellendült az embercsempészet, ami az erőszak és bűnözés növekedésével járt együtt, ugyanakkor a migránsok immár tartósan az USÁ-ban maradnak, nem mennek haza a mezőgazdasági idény végén.

A magyar és a bolgár határzár célja is az, hogy távol tartsa azokat, akik nem osztják a bent lévők értékeit, ám a befalazott emberek a liberális értékek lebomlását testesítik meg. Kialakul a bunkermentalitás, amelyben a civil létforma része lesz a szellemi militarizálódás. Vagyis itt olyan cirkuszról van szó, amely szuverén hatalmat és ellenőrzést hirdet, ám azt nem teljesíti. Ezzel párhuzamosan lökést ad a bűnözésnek, viszont aláássa a jogot. Azaz jelképezi a porladó szuverenitást és az idegenellenesség, valamint a nacionalizmus erősödését. Vagyis aki ilyesmivel házal, az pontosan tudja, hogy itt jelképekről van szó, hiszen úgysem lehet légmentesen lezárni pl. a bajor határt. Arról nem beszélve, hogy illúzió nemzeti szuverenitásról beszélni a globalizált világban. De ettől még ez a színház hat a valóságra. Csak éppen ma már a társadalmak sem homogénok, azon kívül a nacionalisták – ha el akarják érni céljaikat – akkor kénytelenek a hasonszőrűekkel összefogni, kozmopolita módon. Ezzel pedig maguk is hozzájárulnak ahhoz, amit pedig meg akarnak gátolni: a világ változásához.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7214126277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.07.21. 05:35:47

Azért nyugtass meg Laos, két bérrettegés közben már csomagoltok ugye?

Tangooo 2018.07.23. 11:28:20

Nagyokat röhögök ezeken a sajtó-szemléken.
Mégiscsak jól élnek ott a kies nyugaton, ha nincs jobb dolguk Orbán fikázásánál.
Gondolom a mindennapi lövöldözések az USA-ban, nem érik el az inger-küszöbüket, de az, ha Orbán szúrósan néz egy pofátlankodó riporterre, már azt jelenti számukra, hogy Magyarországon oda a sajtószabadság és diktatúra van.
süti beállítások módosítása