B1 blogcsalád



Válság felé robog a világ, sötét idők térnek vissza

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. július 13. - Szelestey

• Összedűlőben az Nato, ám hogy ezért az USA, vagy Európa felelős, az ügyben eltérnek a vélemények

• Orbán az utolsó ecsetvonásokat végzi az illiberális demokrácián, miután Simicska bedobta a törülközőt

• Románia az unió legkorruptabb barakkja

 

New York Times

new_york_times.jpg

Az amerikai elnök mindent megkapott Brüsszelben, amit Obama valaha is kért, a többiek azonban lelkileg megsebezve és zavarodottan hagyták el a Nato-csúcsot. Így összegzi a vezércikk a kétnapos tanácskozást. Az biztos, hogy Washington bent tartotta a többieket az ígéretben, hogy egyenlőbben osztják el a szervezet fenntartásának költségeit, azon kívül a tengerentúli vezető még egy kemény hangú nyilatkozatot is aláírt Moszkvának címezve. De továbbra sem világos, hogy van-e Trumpnak bármiféle stratégiája a szövetséggel kapcsolatban. Viszont két napon át nagyvonalú, illetve önpusztító módon hőzöngött és fenyegetőzött. Így megsértette a többieket, mondván, hogy pumpolják az USÁ-t. Viszont nem tudni, hogy mit tenne az Egyesült Államok a saját katonai költségvetésével, ha a többiek többet adnának be a közösbe. Mint ahogy azt sem, hogy valóban kivonna-e erőket Európából.

Egyes szövetségesek javíthatnák a saját biztonságukat, meg a Nato-ét is, ha többet áldoznának a migráció és más gondok orvoslására, amelyek felszították a nacionalizmust és a tekintélyelvűséget, illetve meggyengítették a demokratikus intézményeket főleg Törökországban, Magyarországon és Lengyelországban. Ez a folyamat, amelyet Oroszország alattomos módon bátorít, talán a legnagyobb veszély, ami belülről fenyegeti a szervezetet. Ilyen érzékeny témákról azonban nem voltak lehetségesek a viták Brüsszelben, a tagok ehelyett aggódva távoztak, mert Trump kijelentette, hogy valószínűleg kilépteti az USÁ-t, ha a többiek nem tesznek eleget a befizetési előírásoknak. Ennélfogva a Kongresszusnak azonnal határozatban kell köteleznie az elnököt, hogy egyoldalúan nem hagyhatja faképnél a szövetséget, a transzatlanti stabilitás zálogát.

Washington Post

washington_post_1.jpg

A szerkesztőségi kommentár szerint a dolgok egyáltalán nem jönnek rendbe a NATO-értekezlet után, mi több, nyakunkon a világválság. Minden hivatalos nyilatkozat és apró fejlesztés ellenére már egy ideje omladoznak a szervezet alapjai. Európa új gondokkal került szembe, illetve visszatértek olyan bajok, amelyek a múltban katasztrófához vezettek. Amerika pedig egészen másként tekint a világra, mint a hideg háború idején. Szóval, itt nem egy családi viszály zajlik. A békés és demokratikus öreg földrészt mélységesen megrázták a populista-nacionalista mozgalmak, amelyek a menekültáradatra reagáltak. Tekintélyelvűség váltotta fel a demokráciát, illetve annak veszélye fenyeget Magyarországon, valamint Lengyelországban. A demokratikus gyakorlatot és a liberális értékeket támadások érik a cseheknél és a szlovákoknál. Franciaország egyetlen választásra van attól, hogy jobboldali-nacionalista vezetése legyen, az olaszok pedig már nagy lépést tettek ebbe az irányba. Minden eddiginél nagyobb a veszélye, hogy a kontinens visszatér a saját sötét történelméhez.

Brüsszelben alá lehetett volna dúcolni a belső repedéseket a Nato-ban, Trump azonban a nagy kalapáccsal vagdalkozott. Egyértelművé tette, hogy nem bízik a szervezetben. Úgy alkudozott pl. a költségvetés ügyében, hogy látnivaló volt: nem akar megállapodást. De még neki is tisztában kell lennie a várható válasszal. Európa nem fogja elfelejteni, illetve megbocsátani a megaláztatásokat. Mert azok lehetetlenné teszi számára, hogy tömegtámogatást szerezzen ahhoz a katonai költségvetéshez, amiről Washington olyan álnokul szónokol. Brüsszelben olyan eseménylánc indult be, amit nehéz feltartóztatni. Roskadozik a demokratikus szövetség. És egy ponton összeomlik a világbéke is, hamarabb, mint várnánk.

Guardian

guardian.png

Trumpnak igaza van: a Nato-val több baj jár, mint amennyi előny. Így látja a helyzetet a kommentár, hozzátéve, hogy az elnök joggal kérdezi: mit is tekint Európa saját védelmi politikájának, mert úgy látja, hogy a szövetségesek átejtik. Annak idején a volt szocialista országok felvétele nyílt provokációval ért fel Oroszország számára, felhívás volt a táncra, hogy felbukkanjon egy új populista vezető, aki kihasználja az oroszok sértett hazafiságát, vagyis hogy jöjjön Putyin. Ő és kleptokrata vazallusai valójában a szövetség kreatúrái. De ettől még jogos a washingtoni felvetés: mi a Nato politikája, azon kívül, hogy izélgeti a Kremlet és az amerikai pajzs mögé bújik?

Csaknem 3 évtized múltán szinte küszöbön az új hideg háború. Európa tényleg azt hiszi, hogy az USA nukleáris erőket vet be, ha Moszkva betör a Baltikumba, vagy ha konfliktus támad az orbáni Magyarországgal, illetve Erdogan Törökországával? Ez cseppet sem valószínű, a magyar és a török vezető ezért törleszkedik bölcsen Putyinhoz. A Nato a reálpolitika hullámain hánykolódik. A szervezetnek az enyhülést kellene keresnie Oroszországgal, el kellene ismernie annak érdekövezetét. Ebben Trumpnak igaza van.

Independent

independent.jpg

Az egyik legfontosabb amerikai Demokrata-párti politikus úgy véli, hogy Trump jobban elvan az autokratákkal és diktátorokkal, mint a demokratákkal és a demokráciával. Adam Schiff, aki a Kongresszus Hírszerzési Bizottságának korelnöke, azzal érvel, hogy a tekintélyelvű vezetők egyre erősebbek Magyarországon és Lengyelországban, a szélsőjobbos pártok jönnek fel Németországban, Ausztriában és Franciaországban. Mind nagyobb a tekintélyelvű hullám, és azzal fenyeget, hogy maga alá temet egy-két nagy fővárost. A Republikánus Párt pedig közben alszik és ez tragédia nemcsak az USA, hanem az egész világ számára, ám fel kell ébredni. Annál is inkább, mert a liberális demokrácia került veszélybe. A nyilatkozat közvetlenül a legfelső szintű Nato-értekezlet után hangzott el. A republikánus McCain szenátor úgy reagált rá, hogy az amerikaiak még bíznak a transzatlanti szövetségben, Trump csupán a saját véleményét fejtette ki, de amit a csúcson művelt, az kiábrándító.

Die Welt

die_welt.jpg

Az elemzés szerint az egoizmus addig tud érvényesülni, amíg a végén mindenki csak a saját érdekeit nézi, ám onnantól kezdve megint az önzetlenség kerül előtérbe, és pontosan ez történik most Európán belül a migráció ügyében, hála a német belügyminiszternek. Mert amíg csupán páran viselkedtek önző módon a menekültkérdésben, addig bejött a számításuk. Orbán Viktor Merkelre sózta a menedékkérőket, majd azzal vádolta meg a kancellárt, hogy az elárulta a keresztény Európát. Magyarország migránsmentes övezet maradt. Ám minél több állam követte a magyar példát, annál nehezebb lett a helyzet számukra. Amikor pedig Seehofer bedobta, hogy lezárja a német határt, még az Orbán-rajongó Ausztria és Olaszország számára is kezdett derengeni, hogy az egoizmus addig hozza meg gyümölcsét, amíg nem teremt iskolát. Most éppen azt látni, miként jön létre az egyensúly az önzés és a nagyvonalúság között. Mert az kerül fölénybe, aki együttműködik. Az  EU a darwini fejlődéselmélet mentén halad.

Die Presse

die_presse.jpg

Orbán Viktor felteszi a pontot az ’i’-re, és teljes mértékben kifejleszti az áldemokráciát – mutat rá a vendégkommentár. A szerző, Csekő Balázs, Bécsben élő szabadúszó újságíró szerint a trükk tökéletes és azzal, hogy Simicska feltette a kezét, elhárult az egyik utolsó akadály is az illiberális rezsim útjából. A korábbi barát erőteljes ultimátumot kapott a miniszterelnöktől, így eladta 60 cégből álló birodalmát Nyerges Zsoltnak. De a vagyon pár hónapon belül Mészáros Lőrinc ölébe hullhat. Orbán azon van, hogy csírájában fojtsa el a legcsekélyebb bírálat lehetőségét is, ez az egész tranzakció üzenete. Előreláthatólag hamarosan bezár a Hír TV is. A legfőbb kérdés ezek után, hogy mi lesz az Index sorsa?

Már csupán pár kritikus orgánum marad, bár azok egy részét alighanem a Fidesz-központból irányítják, mint pl. a Népszavát. Vagyis a kilátások nem túl rózsásak a független újságírás számára. Az orbánizmusnak szerves része a napi 24 órában terjesztett kormánypropaganda mellett a hatalommal szemben álló nyilvánosság visszaszorítása. Az illiberális demokrácia áldemokrácia. Jellemzi a hatalmi ágak megosztásának hiánya, hogy az állami intézmények (rendőrség, titkosszolgálat, adóhatóság, nagykövetségek) egytől egyik a Fidesz érdekeit szolgálják. A parlamenti ellenzék csupán díszletként szolgál, a választások szabadok, de nem tisztességesek. A törvények bűnözőkké nyilvánítják az emberi jogi aktivistákat és a civil szervezeteket. Orbán egyértelműen szakít a liberális értékekkel és ez rég meghaladottnak vélt időkbe viszi vissza az országot.

Le Figaro

le_figaro.jpg

Le Pen unokahúga Macront és Merkelt ostorozta, ellenben Orbánt dicsérte és olyan európai politikára szólított fel, amely megálljt parancsol a civil szervezeteknek, amelyek szerinte bűnrészesek az emberkereskedelemben. Marion Maréchal-Le Pen, aki a Nemzeti Front képviselője volt, de átmenetileg visszavonult a politikától, a német kancellárról azt mondta, hogy amikor az úgy dönt, hogy egymillió migránst fogad be, akkor azokat a többi országra lőcsöli rá. Ezzel szemben a tekintélyelvű vezető hírében álló magyar miniszterelnökről azt fejtegette, hogy az igazából a nemzetek Európáját, azaz a keresztény gyökerű civilizációt védi, harcol a liberalizmus túlkapásai és a pénzügyi világ uralma ellen. Egyben a születések számát igyekszik megnövelni, ahelyett, hogy a bevándorlással akarna javítani a demográfiai helyzeten. Hozzátette, hogy Orbánt majdnem 70 %-os részvétel mellett 49 % választotta meg, ilyen megközelítésből Macron messze nem mindenki elnöke Franciaországban. Vagyis akkor melyiküket demokratikus felhatalmazása kisebb? – kérdezte.

Die Presse

die_presse.jpg

A lap azt latolgatja, hogy az EU a nehéz fegyverzetet veti be Magyarország és Lengyelország ellen, ám nem alkalmazza ugyanezt a módszert Románia ellen, ahol pedig bűnözők kaparintották kézbe az államot, az igazságszolgáltatást fojtogatják és a kormány egyszerűen eltemette a demokráciát? Az ország holttérben van, a kelleténél sokkal kevesebb figyelmet kap, miközben az unió legkorruptabb barakkjának számít. Pedig az egész térségen belül a román ügyészség lép fel a leghatékonyabban magas rangú korrupt politikusok ellen. Románia azonban különleges eset. Az illetékes ügyészség igen sikeresnek bizonyult, ám az ellencsapás nem késett. Egyre jobban felvizezték a szigorú törvényeket és most már Johannis elnök is bedobta a törülközőt, amikor menesztette Codruta Kövesit, a vádhatóság bátor elnökét. Ebben a helyzetben sokat segítene, ha az unió egyértelműen állást foglalna. Ám Magyarországtól és Lengyelországtól eltérően a bukaresti kleptokráciával szemben elnéző. Az ottani csirkefogók szociáldemokraták, akik ellenállnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8514110653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.13. 09:17:13

A világ köszöni, kiválóan érzi magát. Válságban csak a liberális rend van, ez viszont jó hír.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.07.13. 16:02:26

@maxval balcán bircaman:

"Keleti és déli veszélyekről beszélünk, de tudunk kell, hogy a két veszély természetrajza jelentősen különbözik egymástól. A keletit úgy hívjuk, hogy Oroszország, a délit pedig úgy, hogy terrorizmus

– mondta Orbán a NATO-közösség biztonságával kapcsolatban. "

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.13. 17:00:13

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Azaz jó politikus, hiszen a politika szükséges eleme a pávatánc. A fontos: a célokban ne legyen pávatánc, ez ugyanis már elvtelenség, de a módszerekben és a taktikában lehet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.13. 17:01:27

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ha konkrét kérdésed az. igaz-e Orbán ezen állítása, akkor a válasz "nem". Orosz veszély nem létezik.

bontottcsirke 2018.07.13. 17:03:46

FAsza dolog azért újságokat olvasni, amik leírják azt, amit mindenki amúgy is tud.

Brix 2018.07.13. 17:12:21

Trump valóban nagy problèma, hiszen règen volt a világ legerősebb országa èlèn ilyen ostoba , tájèkozatlan, szűklátókörű ember. A gazdasági válság beköszöntèse törvènyszerű...Az elmúlt 9 èvben dollár tízezer milliárdokat nyomtattak a jegybankok, alacsony kamatra, világszerte, amely leginkább a felső rètegeket gazdagította, nem a társadalmi különbsègeket csökkentette...Új eszközlufit fújtak, ami kipukkanni látszik...Orbán szerintem racionális külpolitikát visz: megpróbál egyensúlyozni a hatalmi centrumok között, ès akár trendet is teremteni , az EU- n belül. A migrációs vitát megnyerte. Viszont, azok az eszközök, amelyek mèg nálunk működnek, nyugaton már nem igazán megvalósíthatók...Más kèrdès, hogy 10-20 èven belül mi is bevándorló ország leszünk...Ezt mèg egyetlen gazdag ország sem tudta elkerülni, mi sem fogjuk, akárhogy küzdünk...

retkeslaci 2018.07.13. 17:19:04

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: orosz veszély nem létezik, különben a legnagyobb européer németek se dörgölőznének az oroszokhoz. El tudod képzelni, hogy Gerhard Schröder, a nagy európai szociáldemokrata beállna az oroszok zsoldjába, ha azok veszélyt jelentenének Európára? Ugyanmár!

A NATO ma kizárólag arra szolgál, hogy a Amerika vilaguralmi céljait megvalósítsa és a nemzetközi szarkavarást közös védelemnek állítsa be.

retkeslaci 2018.07.13. 17:20:33

@Brix: Trump alatt szárnyal az amerikai gazdaság.

Haloperidol 2018.07.13. 17:21:36

"Orbán Viktor Merkelre sózta a menedékkérőket, majd azzal vádolta meg a kancellárt, hogy az elárulta a keresztény Európát"

Na, B+, ez azért túlzás. Nem vagyok egy Orbán fan, de nem Orbán mondta, hogy minden szírt befogadnak Németországba, hanem a Mutti. Meghívja magukhoz a négereket, arabokat, aztán meg kiadná ukázba, hogy a többiek fogadják be őket.

Anyádat, azt.

midnightcoder2 2018.07.13. 17:59:01

@Brix: "Más kèrdès, hogy 10-20 èven belül mi is bevándorló ország leszünk..."
Csak nem mindegy, hogy tanulatlan afrikai kecskepásztorok, vagy a migrik elől menekülő európaiak fognak ide bevándorolni.

2018.07.13. 18:01:29

Szeretem a lapszemléidet Laos. Jó dolog nap mint nap olvasni, hogyan színezik be a gatyát a liberósok.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.07.13. 18:12:50

@midnightcoder2: "tanulatlan afrikai kecskepásztorok, vagy a migrik elől menekülő európaiak fognak ide bevándorolni. "

:))

Ide épeszű ember nem akar bevándorolni.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.07.13. 18:15:25

@retkeslaci: "orosz veszély nem létezik"

Erről kérdezd meg az Ukránokat inkább.

Meg a balti államokat.

Meg a lengyeleket.

Meg a finneket.

Meg a magyarokat.

...

Jakab.gipsz 2018.07.13. 18:16:05

Nehéz idők jönnek, a sátánfajzat Soros Gyurikra.

Globalizált nyitott társadalmat akartatok, kreálni? Igazolni akartátok a történelmet ?

Ám legyen megkapjátok !

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.07.13. 18:39:41

@Jakab.gipsz: "sátánfajzat"

Neked is elmentek otthonról. :))

Soros György a legnagyobb magyar patrióta Széchenyi óta.

Alick 2018.07.13. 18:48:07

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Az ukránok azzal indítottak, hogy a szevasztopoli szerződéses orosz támaszpontot inkább a NATO-nak adnák ki. Hasonló esetből lett "odaát" a kubai rakétaválság, ezt előzte meg a Krím elfoglalása (nem mintha ez igazolná, de a nagyhatalmi stratégiát megvilágítja).
A többi pedig már történelem... Haynau okán mi is leköphetnénk az osztrákokat.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.07.13. 18:53:30

@Quercus erdész:
ADATOK
Quercus erdész
0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2018.07.06. óta tag.

kunzoo 2018.07.13. 18:53:40

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Hát... Hollanandiában már a bevándorlók gyűjtőpártja ezt ajánlotta a bennszülötteknek. Ha nem tetszik a szép új hollandia el lehet menni.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.07.13. 19:30:37

@Alick: "Haynau okán mi is leköphetnénk az osztrákokat. "

Hogy jönnek ide az osztrákok??? 63 éve semleges állam! A ruszkik tele vannak nagyhatalmi törekvésekkel. Ausztria semmilyen veszélyt nem jelent a szomszédaira nézve.

taga20 2018.07.13. 19:42:53

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: nagy tetvedék a csoka, birka nagy haverja. a digger haverjuk bloggján szokták egymás faszát szopni.
egy igazi képmutatò féreg!

2018.07.13. 19:48:50

Nem a demokrácia van veszélyben, hanem a liberalizmus, és ennek kiszolgálói. Nyugodjanak békében.

taga20 2018.07.13. 19:48:50

@Jakab.gipsz: mi van jakab, csuszik az ekszij nalad?

2018.07.13. 19:54:28

Ha Orbán szokásához híven a tök ellentétét mondja mondjuk 10 év múlva, ki lesz az, aki szembeszáll vele? Birca? Mert a fidesz már rég az iszlám világrendre helyezkedik, Orbán meg ugyanazt teszi, amit eddig. Azt mondja, amit mindenki hallani akar és teszi az ellenkezőkét.

morph on deer 2018.07.13. 20:22:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
“Erről kérdezd meg az...”

- az orbánt, esetleg.
Talán csak tudja, hogy miről beszélt?
Vagy?
Csak nem eltévedt a szopnivalók erdejében..?
Hogy mik vannak!

morph on deer 2018.07.13. 20:38:24

@retkeslaci:
“El tudod képzelni, hogy Gerhard Schröder, a nagy európai szociáldemokrata beállna az oroszok zsoldjába, ha azok veszélyt jelentenének Európára? Ugyanmár!”

Pedig állítólag van az a pénz...

De azt ugye el tudod képzelni, hogy orbán viktor, a nagy felcsúti illiberális “fiatal demokrata” beállna az oroszok zsoldjába, akkor is ha azok veszélyt jelentenének Európára, minden további nélkül.

Mondom: állítólag van az a pénz, amiért még egy orbán is korpásodik néha...

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.07.13. 20:42:19

@morph on deer: A geci annyi pénzt lop itthon, amennyit akar, nem kell neki Putyiné. Csak az lehet, hogy Putyin valamivel zsarolja.

morph on deer 2018.07.13. 20:55:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Én ezt nem választanám így külön, szerintem is-is.
Figyelem! NEM ISIS!

Még csak ovis, egyébként is.
Figyeld meg, hogy ennek a típusnak nem létezik olyan, hogy valami ‘túl sok’, de még olyan sem, hogy “elég”!
Úgy általában semmiből, ha pedig pénzről van szó, akkor ez többszörösen igaz. Harácsol mindhalálig.

Ferenc Cserepkei 2018.07.13. 21:02:37

1 dolgot nemértek. Mit kell ennyit rugózni ezen az illiberális demokrácián ami egyrészt oxymoron, másrészt, magyartalan. Öntsük már tiszta vizet a pohárba: rendi társadalom, kasztrendszer ‘oszt jónapot...

morph on deer 2018.07.13. 21:03:05

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
“Pávatánc”

Fogadjunk, hogy te sem vagy ornitológus!
A páva az a nagy böszme színes jószág, repedtfazék hangon kurjongat - nem, nem a “fehérvári huszárok” című örökzöldet, - és szétterjeszti a farkát.

Viszont az a madár, amelyik orbánnal megalapozottan kapcsolatba hozható, az jóval kissebb, és fekete-fehér, idősebb korára csillogó kékesfekete a fekete része, a farka különösen. Az egyébként állítólag nem minden egyed esetében tarka, hanem csak a tarkafarkúak farka tarka...
Na ez az orbánhoz illő madár, nem a páva!

morph on deer 2018.07.13. 21:08:46

@Ferenc Cserepkei:
Ez így is van!
Ráadásul eredetileg orbán NEM is beszélt illiberális demokráciáról, ő illiberális államot mondott mindvégig az emlékezetes tusványosi agymenése alkalmával.
Csak a híve próbálták később “szelidíteni” a kijelentését, így született ez a marhaság.

]{udarauszkasz 2018.07.13. 21:54:56

Ha itt Magyarorszagon nem a tortenelem keservein sirankozna mindenki evtizedek ota, hanem kezbe vennek a gyeplot, es lecsuknak az osszes tolvajt, mar siman eljutottunk volna oda, ahova Ausztria 1945tol, 1965ig, kb. Gazdasagilag legalabbis. A masik pedig az irigyseg. Dogoljon meg a masike is. Osszetartas teren, sokat tanulhatnank pl. a zsidoktol. Igen, a zsidoktol. Az intelligenciank meg meg is lenne hozza, de 2 magyar meg egy cegnel se fer meg kulfoldon, vagy ha 2 meg is fer, 5 magyarral mar gondok vannak, nekiallnak rivalizalni.

felső határ nincs 2018.07.13. 22:42:17

Kimondtak a NATO csucson amit Orban 4 eve
Tusnadfurdon, az illiberalis az uj liberalis. A sipakolas csak azert megy mert a sajto nagyobb resze megszokasbol liberalis...

De money talks, bullshit walks, csak a magyar modellt kell lekovetni, s lecsapolni a mocsarat, fognak meg ezek a lapok Orban segget nyalni

felső határ nincs 2018.07.13. 22:44:10

@]{udarauszkasz: a legfontosabb dolog amit a zsidoktol tanulni lehet, hogy mindenkit szegregalni kell es a versegi maffian kivul mindenkit kiszoritani minden bizniszbol

ez jol tanacs kulonben

csakférfi 2018.07.13. 23:01:19

Zajlik az "élet".
Mit hittetek amikor '89.-ben rendszert váltottunk?
Vagy "gengszert"? Hurrá vége a hidegháborunak.
Mostantól kapitalista fogyasztói béke lesz a nyugalom óceánján....
..baszki ennyi álmodozót!
Végre kezd felszállni a "lila" köd.
Haláli.Ez olyan megmosolyogtató naivitás.
:)

morph on deer 2018.07.14. 01:26:29

@felső határ nincs:
“fognak meg ezek a lapok Orban segget nyalni”

Ne aggódj, nem jelentenek veszélyt a poziciódra! Végül is te vagy a rangidős...

morph on deer 2018.07.14. 01:29:39

@]{udarauszkasz:
“nekiallnak rivalizalni.”

Én ezt inkább áskálódásnak nevezném.
A rivalizálás még valahol beleférhetne, de az nálunk nem szokás. :(

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.14. 08:15:03

Eleve ezt a NATO nevű agresszív tömböt már 25 éve fel kellett volna oszlatni.

Szerencsére bekényszeríttetek az uraságok olyan országokat is, melyek belülről rombolják a NATO-t!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.14. 08:19:06

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"@retkeslaci: "orosz veszély nem létezik"
Erről kérdezd meg az Ukránokat inkább.
Meg a balti államokat.
Meg a lengyeleket.
Meg a finneket.
Meg a magyarokat."

S lám, egyiket se támadta meg Oroszország... Amióta nincs kommunizmus, Oroszország senki ellen nem követett el agressziót, a nyugat viszont évente teszi ezt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.14. 08:23:25

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója:

Ha Orbán elpártol a néptől, népszerűsége le fog zuhanni a 90-es éveke elejének szintjére, amikor éppen csak be tudott jutni a parlamentbe.

Orbán fejlődése viszont azt mutatja, az ellenkező utat járja: azaz egyre távolabb a globálkulákoktól és egyre közelebbre a kisemberekhez. Szinte kizártnak tartom, hogy ez változzon. De ha tévednék, akkor - ismétlem - csúnyán meg fog bukni. A nép nem akarna egy ismét ballib Orbánt, ez 100 %.

Exploiter 2018.07.14. 08:28:08

"Európa tényleg azt hiszi, hogy az USA nukleáris erőket vet be... ha konfliktus támad az orbáni Magyarországgal...?"

Ez a felvetés... És komolyan gondolják. Ezek az emberek közveszélyes örültek.

Exploiter 2018.07.14. 09:26:03

@maxval balcán bircaman:

Ja. Véletlenül csak eltévedt ukrajnában és ott is maradt.

BiG74 Bodri 2018.07.14. 09:49:53

Mindig válság felé robogunk! Oszt? NATO? Gyakorlatilag az USA -t jelenti. EU? Gyakorlatilag gazdasági egység, mely lassan megbomlik.
Mindez úgy, hogy azok is szarnak bele, akiknek létérdeke lenne...

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.07.14. 10:59:28

@maxval balcán bircaman: "egyiket se támadta meg Oroszország"

Te egy primitív provokátor vagy.

BiG74 Bodri 2018.07.14. 12:15:11

Magyarországgal és Lengyelországgal nem elnézőek? Csak Romániával? Azta!

Dickon 2018.07.14. 12:34:25

"...mi a Nato politikája, azon kívül, hogy izélgeti a Kremlet és az amerikai pajzs mögé bújik?"

Nagyon hasonlóan jár el az USA is. Például Ukrajna és Grúzia esetében látható volt, hogy szóban támogatta és az esetleges NATO tagság meglebegtetésével ösztönözte a két országot, hogy cibálják meg az orosz medve bundáját. Majd amikor a balekok így tettek, akkor kihátrált mögülük, magukra hagyta őket. Az USA is csak provokál, teszteli, kóstolgatja az oroszokat.

BiG74 Bodri 2018.07.14. 12:44:11

@Dickon:
Teljesen más Ukrajna és Grúzia esete. Egyben viszont hasonló, sértette az orosz érdekeket.

]{udarauszkasz 2018.07.14. 15:59:38

@maxval balcán bircaman: Finnorszag, es a Baltikum folott folyamatosak az orosz legtersertesek. Lengyelorszag, Magyarorszag gyakorlatilag egymassal kezenfogva menetelnek a diktaturaba, ugyanazokat az intezkedeseket, torvenyeket hozzak, latszolag egymastol fuggetlenul, de valahonnan a hatterbol megiscsak koordinaltan. Ukrajnat nem tamadta meg, csak elcsatolta tole a Krimet, es folyamatos katonai destabilizalast tart fenn a keleti reszen, amely de facto egy senki foldje, mert gyakorlatilag se Oroszorszaghoz, se Ukrajnahoz nem tartozik mar.
Ne feledjuk: Putyin egy ex KGB ugynok, megfelelo kepzettseggel, okos, rafinalt, dorzsolt, hideg, es szamito. Ez teszi olyan veszelyesse. Trumpot viszont a kiszamithatatlansaga teszi veszelyesse, es az, hogy ez a vilag legerosebb atomarzenaljaval, es technikai-muszaki fejlettsegevel parosul. Ehhez hasonlot utoljara Hitler idejen lathattunk, ra is kellett jonnunk, hova vezet.
Az utobbi evekben mindazt vegigjarta a vilag, ami 80 evvel korabban egy nagy haboruhoz vezetett: Vilagvalsagot, nacionalizmust, diktaturak eloretoreset, a kolonialista terkepek atrajzolodasat, es azt, ahogy az akkori nagyhatalmak visszaszorultak, hogy ujak keruljenek a helyukre. A tortenelem egy az egyben ismetli onmagat, tisztan latni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.14. 16:49:27

@]{udarauszkasz:

"Finnorszag, es a Baltikum folott folyamatosak az orosz legtersertesek."

Nem igaz.

"Lengyelorszag, Magyarorszag gyakorlatilag egymassal kezenfogva menetelnek a diktaturaba"

Nem igaz.

"Ukrajnat nem tamadta meg, csak elcsatolta tole a Krimet, es folyamatos katonai destabilizalast tart fenn a keleti reszen"

Nem igaz egyik se.

"Putyin egy ex KGB ugynok"

Nem igaz.

]{udarauszkasz 2018.07.14. 17:03:46

@maxval balcán bircaman: Najo, feladom:)))) inkabb elhiszem az ellenkezojet annak, amit reszben a sajat szememmel latok.

]{udarauszkasz 2018.07.14. 17:13:22

@maxval balcán bircaman: Talan csak a matrikszban van a hiba:) elobb 2 macska is atfutott elottem a konyhaban. Ja, ok a sajat cicaink, egyik fekete, masik tigrismintas... akkor melyebbre kell asni magam a matrikszba, neural interface usb debugging on...

0dzsud0 2018.07.15. 00:22:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: te nem tudhatod, ezért most mondom, hogy Ukrajnában már évekkel ezelőtt kitörési lehetőség volt az ott élő határon túli magyarok számára, hogy a magyar nyelvet el ne felejtsd, és lépj át Borsod vagy Szabolcs megyébe, mert ott már nettó 80-90 ezer forintot is lehet keresni. Ukrajna még mindig messze nem a legrosszabb, legszegényebb hely a világon, még úgy sem, hogy az ottani helyzet egyszerűen reménytelen.
süti beállítások módosítása