B1 blogcsalád



„You’ll never walk alone” – üzente a Liverpool edzője thaiföldi sporttársainak

2018. július 06. - jdesi

Miközben ma a világban a széthúzás és a szolidaritás hiánya a divat, akadnak mégis olyan pillanatok, amikor összefogni látszanak az emberek valami nemes ügy érdekében. Egy thaiföldi barlangra figyel a világ.

thai.JPG

Lassan két hete 12 gyerek és egy a gyerekkort éppen elhagyott edzőjük fogságba került egy észak-thaiföldi barlangban. Bemenni még tudtak, de a gyorsan emelkedő víz elzárta útjukat, ahol ki tudnának jönni. Az eső esik, a vízszint nő, az oxigén fogy. Kevés az idő.

Miközben persze nagy erőkkel próbálkoznak kimenteni őket. Elsőként két angol civil barlangi búvár jutott be hozzájuk, az egyikük tűzoltó, a másikuk programozó-mérnök – ők mondhatták el a fiúknak, hogy nagyon sokan dolgoznak a megmentésükön,  és  hozták az első hírt, hogy a fiúk élnek, s a körülményekhez képest jól elvannak.

Tanulságos ez filmecske, amint az angol búvárokkal angolul beszélnek a focista gyerekekkel.

Időközben a thai mentőalakulatokhoz számtalan szakember csatlakozott a világból. Jellemző, írta a helyszínről valaki, hogy egy dán búvár-oktató, aki Ivan Karadzic névre hallgat Thaiföldön izraeli eszközök használatával próbál segíteni.

tahi_0.JPG

Karadzic éppen a közelben nyaralt, amikor meghallotta, hogy mi történt, s miután sikeresen összeszedte a szükséges felszerelést, csatlakozott ahhoz a közel kétezer fős csapathoz, amelyik a mentésben vesz részt. 

„Felemelő látni, hogy hány búvár és nem-búvár hány nemzetből segít.” – mondta.

Ausztrál, brit, amerikai, izraeli búvárok, katona-orvosok sora érkezett.

A vállalkozó szelleméről híres Elon Musk különleges mérnököket és eszközöket küld a helyszínre. Az alagútfúrással foglalkozó Birung Company mérnökei szombaton látnak munkához. Nekik speciális, a földbe mélyen lelátó radarjaik vannak és olyan eszközeik, amelyekkel a sziklás talajba is lehet járatot fúrni. (Néhány évvel ezelőtt egy föld alá szorult chilei bányászcsapatot végülis úgy sikerült kihozni, hogy egy liftet építettek be földbe.)

thai_ketto.JPG

Hogy lehet, hogy a búvárok be tudnak jutni a csapdába esett gyerekekhez, de ők ugyanazon az úton nem tudnak visszamenni? A CNN hírmagyarázói órákat beszélnek erről. Egy nagyon kanyargós, szűk, vízzel teli, gyors sodrású, átláthatatlan járaton kellene átvergődni. Méghozzá olyan gyerekeknek, akiknek többsége még úszni sem tud, nemhogy búvárkodni. Pénteken egy gyakorlott haditengerészeti búvár is életét veszítette a  járatban – pedig ő aztán jól képzett, erős fizikumú, gyakorlott merülő volt -, ezért nem merik a gyenge, kifáradt gyerekeket így elindítani. Musk ötlete – mert ötletei mindig vannak – hogy egy felfújható gumi alagutat tegyenek be a barlangba és azon keresztül, már száraz lábbal ki lehetne hozni a fogságba jutottakat.

A Liverpool vezetőedzője Jurgen Klopp, a veszélyben lévő focistáknak a CNN-en keresztül üzent a Liverpool indulóját idézve: „You’ll never walk alone”!” Sosem leszel egyedül. Szemmel láthatóan megrendülve mondta a kamerába sporttársainak: „Maradjatok erősek, veletek vagyunk. Folyamatosan követjük a híreket és minden másodpercben abban bízunk, hogy mielőbb meglátjátok ismét a napfényt.

Reméljük a következő percekben, órákban, vagy a következő napokban. Úgyhogy maradjatok erősek.”  

Molnár Ferenc egyik leszármazottja facebook posztjában idézte fel: "Molnár Ferenc 110 éve ír egy darabot, Liliom címmel. Ebből 1945-ben a Rodgers&Hammerstein szerzőpáros musicalt ír Carousel címmel. Egyik dala, a ‘You’ll never walk alone’ nagy sláger lesz, amit Elvis Presley-től Judy Garland-ig sokan elénekelnek. A Liverpool futballcsapat szurkolói himnuszuknak választják és minden meccs előtt éneklik. 
Thaiföldön egy barlangrendszerben reked egy kisfiúkból álló focicsapat. Talán hetekig nem fogják tudni felszínre hozni őket. Bátorításul a Liverpool vezetőedzője a CNN-en keresztül üzen nekik: ‘You’ll never walk alone!’és minden meccs előtt éneklik. 
Thaiföldön egy barlangrendszerben reked egy kisfiúkból álló focicsapat. Talán hetekig nem fogják tudni felszínre hozni őket. Bátorításul a Liverpool vezetőedzője a CNN-en keresztül üzen nekik: ‘You’ll never walk alone!"

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr114097985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása