B1 blogcsalád



Sargentini: Magyarországon teljesen új politikára volna szükség, hogy visszaálljon a demokrácia

Szelestey Lajos nemzetközi sajtóösszefoglalója

2018. július 01. - Mr Flynn Rider
  • Európa bezárkózik, Merkel azonban egy huszárvágással kiszabadult szorult helyzetéből, legalábbis egyelőreł;
  • Az osztrák kancellár váratlanul Merkel megmentőjének bizonyult a brüsszeli csúcson, ahol Kurzon kívül a francia elnök játszott kulcsszerepet;
  • Fel van háborodva az osztrák sajtó, mert a szélsőséges belügyminiszter burkoltan megfenyegette az oknyomozó újságírókat. 

judith_sargentini.jpg

die_welt.jpg

Die Welt

Az Európai Parlament magyar ügyekben illetékes jelentéstevője továbbra is úgy látja, hogy Magyarország jelenlegi útja nem összeegyeztethető az uniós értékekkel. Az EP Belügyi, Igazságügyi Bizottsága a héten nagy többséggel megszavazta a Sargentini által előkészített dokumentumot, miszerint a 7-es paragrafus javasolja az eljárás megindítását az Orbán-kormány ellen. A holland képviselő azt mondja, hogy ismét olyan politikára van szükség, amely helyreállítja a pluralizmust, a sokszínűséget, a sajtószabadságot, a toleranciát, az emberi jogokat és az átláthatóságot. A helyzetet annyira súlyosnak tartja, hogy szerinte egy-két tollvonással már nem lehet visszatérni a demokráciához, inkább egy teljesen más kormányra volna szükség. És itt a hangsúly nem a pártokra esik, egy egészen új politikáról van szó. Hozzáteszi, hogy a migráció ügyében képviselt probléma nem központi, bár foglalkozni kell vele, miközben a magyar vezetés szeretné erre a témára leszűkíteni a vitát.

lm.png

Le Monde

 

A vezércikk úgy ítéli meg, hogy a brüsszeli csúcsértekezleten elfogadott határozattal fordulat állt be abban, miként kezelje az EU a menekültözönt. Bár a módszerek még homályosak, a filozófia azonban egyértelmű: három évvel a nagy válság után Európa be akarja zárni a kapukat, illetve igyekszik lebeszélni mindenkit arról, illegális módon a földrészre jöjjön. Vagyis a menekülteket fogadnia kell, mert ezt írja elő a nemzetközi jog, de nem kér többé az ellenőrizetlen bevándorlásból. Persze nem minden államot vezérel ugyanaz, az eltérések alapvetőek lehetnek. A közép-európaiak – Magyarországgal és Lengyelországgal az élen – nem kérnek a dologból, mégpedig arra hivatkozva, hogy a jövevények megváltoztatják a társadalom etnikai, kulturális vagy vallási összetételét. Az olasz és az osztrák kormány azzal az ígérettel került hatalomra, hogy nem enged be egyetlen migránst sem. A németek, franciák és az északi államok ezzel szemben a nyitottság hívei maradtak, de kétségbeesetten próbálják megállítani a populista és szélsőjobbos pártokat.

A kérdés körül mutatkozó feszültség az európai egységet veszélyeztette, de ez vonatkozott Merkelre is. Nos, mindkettőt sikerült megmenteni. A kompromisszum alapja a külső határok megerősítése, illetve gyűjtőközpontok létesítése. Részben az EU-n belül azoknak, akik már itt vannak, részben a földrészen kívül azok részére, akik indulni akarnak. De győzelmet kiálthatnak a visegrádiak is, mert visszaverték a kötelező kvóták javaslatát. Ettől azonban még a helyzetet egyáltalán nem lehet megoldottnak tekinteni. A válság igazából csak most kezdődik. A külső határok lezárása megnyugtathatja az európai választókat, de nem gátolja meg azokat, akik útra akarnak kelni. Alaptétel, hogy a tagállamoknak össze kell fogniuk, legyen a mozgatórugójuk nemes, vagy akár kevésbé nemes.

frankfurter.jpg

Frankfurter Rundschau

 

A vezércikk szegénységi bizonyítványnak minősíti, hogy az unió táborba akarja zárni a menekülteket, azaz az elrettentésre és a kitoloncolásra épít. Ám ily módon nem tudja sem irányítani, és főként nem megakadályozni a migrációt. Az elnagyolt szándéknyilatkozatokban ráadásul van két bökkenő: az egyik, hogy minden önkéntes alapon megy, így a menedékkérők átvétele is, mert pl. Magyarország sosem engedett volna a brüsszeli nyomásnak, ha marad a kötelező kvóta. A másik dilemma, hogy Észak-Afrikában valószínűleg egyetlen állam sincs, amely hajlandó lenne befogadó központot építeni a tengeren elfogott menekülteknek. Vagyis Brüsszelben csupán homályos ötletek fogalmazódtak meg, de már csak így van, ha ennyire hatalmas a nyomás, mert ilyenkor általában csupán a legkisebb közös nevezőben tudnak megállapodni. Ám tükrözi az EU megosztottságát. Ezzel együtt Merkel bízhat abban, hogy átvészelte a belpolitikai válságot. Főleg ha prezentálja a szerződéseket, hogy más államok visszaveszik a bajor határon elutasított migránsokat.

Figyelembe véve, hogy a nem is olyan távoli jövőben mekkora bevándorlási hullám zúdul Európára, az eddigiek csupán csekélységnek számítanak. A nagy kérdés Afrikában dől el. Hogy kivédjék az újabb áradatot, ahhoz nagyléptékű elképzelésekre és sok pénzre van szükség. Ha az unió továbbra is gyáva marad, a végén csakis a populisták örvendeznek.

frankfurter_allgemeine.jpg

FAZ

 

Az újság Merkel megmentőjeként mutatja be az osztrák kormányfőt, aki ugyan a német politikus ellenfele, a kétnapos brüsszeli tanácskozáson mégis mellé állt. Pedig sokáig úgy nézett ki, hogy az EU soros elnökeként a berlini kancellár elleni szövetségeken fog dolgozni, hiszen a balkáni menekülőút lezárása miatt a német vezetővel szembenálló erők hősének számított. Ám Kurz a csúcson hátba támadta Merkel ellenfeleit és azt bizonyította, hogy mégsem esnek annyira egybe a bajor és az osztrák érdekek. Pedig már meghirdette a tengelyt München, Róma és Bécs bevonásával, ám azt felrobbantotta a CSU, miután puccsot kezdeményezett a CDU főnökasszonya ellen. Az ugyanis osztrák-olasz szemmel nem annyira mókás, hogy a bajorok hozzájuk küldjék vissza a menedékkérőket. A bajor nacionalizmus egyelőre kudarcot szenvedett.

A német vezető Ausztriára bízta, hogy az unió soron következő elnökeként szervezze meg a gyűjtőtáborokat, mind Európán, mind azon kívül, ami cseppet sem ígérkezik könnyű feladatnak. Így Kurz most megmutathatja, hogy mit tud, pl. amikor a tengelyszövetséges olasz miniszterelnöknél kellene elérnie, hogy az járuljon hozzá az ország területén „ellenőrzött központok” felállításához. Mint ahogy ráhárul az is, hogy összebékítse a magyar és az olasz álláspontot, hiszen Orbán Viktor hallani sem akar az Olaszországban regisztrált menedékkérők átvételéről. A Brüsszelben megfogalmazott önkéntes szolidaritás azonban legalábbis szavakban menedéket jelentett a magyar félnek.

A kompromisszum kimunkálásában ezúttal Macronnak jutott a főszerep, Merkel a háttérbe szorult. Viszont a kitoloncolások ügyében megnyerte magának Görögországot és Franciaországot. Összefoglalva: igen ügyesen európai szakmai szintre terelte a vitát és gondoskodott arról, hogy ellenfelei között láthatóvá váljanak az érdekeltérések.

 

bloomberg.jpg

Bloomberg

Korai volt temetni a német kancellárt: Merkel megőrizte azt a képességét, hogy olyan kompromisszumokat tud összekovácsolni, amelyek senkinek sem felelnek meg, mégis valamiképpen működnek. A Brüsszelben kiadott zárónyilatkozat kibékíti egymással Németország, Olaszország, illetve a keleti tagállamok igencsak ellentétes érdekeit és elégnek látszik ahhoz, hogy leszerelje a CSU további lázadását.

Merkelnek meg kellett szereznie a déli országok, illetve részben a magyar kormány beleegyezését, hogy visszaveszik azokat a menekülteket, akik német földre igyekeznek. Orbán ragaszkodott ahhoz, hogy senki sem kényszerítheti a menedékkérők befogadására, mert az az ország szuverenitását sértené. A vége az lett, hogy mindenki megkapta, amit akart, persze ha nem is mindent, amit szeretett volna. A magyarok esetében ez azt jelenti, hogy nálunk nem létesülnek „ellenőrzött központok”, ha elzárkózunk azoktól. Mindent egybevéve úgy tűnik, hogy összefércelték a repedéseket, még ha nem is tüntették el azokat.

Most már csak azt nem tudni, működik-e a kidolgozott megállapodás, gyakorlati, illetve erkölcsi értelemben. Hiszen őrizet alá akarják venni mindazokat, akiknek az egyetlen „bűnük” az, hogy jobb életre vágynak. Emellett ezek a táborok hatalmas lehetőséget nyújtanak a visszaélésekre, a korrupciótól kezdve az embertelenségekig. Európa egyezségre juthatna az értékeit illetően, miközben igyekszik konszenzust találni tagjai között, amelyek közül több is erősen nacionalista, bevándorlás-ellenes pártokkal van megáldva.

der_standard.jpg

Der Standard

 

Az elemzés arra figyelmeztet, hogy egyáltalán nem lesz könnyű kialakítani az Európa-erődöt, bár az unióban a jelszó most az, hogy be kell biztosítani a külső határokat, és a menekültek nem juthatnak el az EU-ig. Már előbb el kell fogni és nagy gyűjtőtáborokba kell dugni őket, ahol gyorsan eldől, hogy kaphatnak-e menedéket. Akit kiszűrnek, azt rövid úton visszaküldik. Csak éppen: ki állja az útjukat? Az unió hadihajói vagy netán a líbiai partvédelem, amely igazából hadurak irányítása alá tartozik? Utóbbiak már fenntartanak lágereket, ott a délről érkező embereket megerőszakolják, rabszolgasorba kényszerítik, mi több, időnként megölik. Nem engedik tovább az embereket, és ezért pénzt kapnak Brüsszeltől, illetve Rómától. Azon kívül ki fog vigyázni az új helyeken a sok ezer táborlakóra? És ki viszi majd haza a kitoloncolandókat?

Persze ilyen modell már működik: Spanyolország megvesztegette a nyugat-afrikai államokat, hogy ne engedjék elindulni a menekülteket. Az EU és Merkel pedig Törökországot pénzelte le ugyanilyen célból. Az Európa-erőd hívei abban bíznak, hogy ha megtelik az első tábor Líbiában, akkor ennek híre megy és az ottani kilátástalanság hatására alábbhagy a délről érkező roham. Ám kérdéses, hogy az értesülés befolyásolja-e mindazokat, akiknek a földje, mondjuk, Maliban vagy Burkina Fasoban tönkremegy a klímaváltozás hatására?

die_presse.jpg

Die Presse

 

Összefog az osztrák sajtó, mert a belügyminiszter azt közölte, hogy korlátozni kívánja a tényfeltáró újságírást. Kickl azok ellen rohant ki, akik szerint államtitkok nyomára akarnak bukkanni, illetve akik az ilyen értesüléseket igencsak hányavetin összetákolva teszik közzé. A vezető bécsi lap kommentárja ezzel szemben azt hangsúlyozza, hogy a politikus a tűzzel játszik. A szakma sosem fogadja el, hogy szerkesztőségekben tartsanak házkutatásokat, vagy újságírók ellen nyomozzanak. Az állásfoglalás szerint amit a miniszter mondott, az még nem támadás a sajtószabadság ellen, de világos beismerése annak, hogy Kickl-nek baja van az oknyomozó újságírással. De a szakma a ravasz fenyegetéseket sem fogadja el, mert Ausztria ilyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr714085371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.01. 08:41:20

Tessék mondani, Szargentinire hány magyar választópolgár szavazott, hogy belepofázhasson Mo. dolgaiba?

taga20 2018.07.01. 09:07:35

maxval balcán bircaman: rád hányan szavaztak retek, hogy mindenbe belepofázol bulgáriából?

elismert felhasználó 2018.07.01. 10:21:56

"Az Európai Parlament magyar ügyekben illetékes jelentéstevője... ... ...Hozzáteszi, hogy a migráció ügyében képviselt probléma nem központi, bár foglalkozni kell vele, miközben a magyar vezetés szeretné erre a témára leszűkíteni a vitát."

Ööö...nem központi? Ööö...mi is volt a központi téma a legutóbbi brüsszeli csúcson? Csak nem a migráció? Ööö...ez a jelentéstevő nem egy bolygó hollandi?

elismert felhasználó 2018.07.01. 10:25:17

"A vezércikk úgy ítéli meg, hogy a brüsszeli csúcsértekezleten elfogadott határozattal fordulat állt be abban, miként kezelje az EU a menekültözönt. Bár a módszerek még homályosak, a filozófia azonban egyértelmű: három évvel a nagy válság után Európa be akarja zárni a kapukat, illetve igyekszik lebeszélni mindenkit arról, illegális módon a földrészre jöjjön. Vagyis a menekülteket fogadnia kell, mert ezt írja elő a nemzetközi jog, de nem kér többé az ellenőrizetlen bevándorlásból."

Hát a magyar ellenzék pártok vezetői és megmondóemberei nem így látták. Valaki téved. Vajon ki?

elismert felhasználó 2018.07.01. 10:29:11

"A másik dilemma, hogy Észak-Afrikában valószínűleg egyetlen állam sincs, amely hajlandó lenne befogadó központot építeni a tengeren elfogott menekülteknek. Vagyis Brüsszelben csupán homályos ötletek fogalmazódtak meg, de már csak így van, ha ennyire hatalmas a nyomás, mert ilyenkor általában csupán a legkisebb közös nevezőben tudnak megállapodni."

Ööö...erről gondolta Szelestey úr, mikor azt írta, hogy Merkel és Macron egy huszárvágással megoldotta a problémát?

Kiemelném a "homályos ötletek" megfogalmazást.

elismert felhasználó 2018.07.01. 10:33:01

"Korai volt temetni a német kancellárt: Merkel megőrizte azt a képességét, hogy olyan kompromisszumokat tud összekovácsolni, amelyek senkinek sem felelnek meg, mégis valamiképpen működnek."

:DDDDD
A Bloomberg cikkírója simán főszerkesztő lehetne az Indexnél, ha ilyen mondatokat tud leírni.

taga20 2018.07.01. 10:42:18

elismert felhasználó:

szerintem mindenhová kerítést kéne építeni.

Tangooo 2018.07.01. 11:23:36

Az úgynevezett "uniós értékek" pont annyira tohuva-bohu, mint Sólyom "láthatatlan alkotmánya". Mindenki azt magyaráz bele, amit akar.
Szargentiniegyébkén volt olyan idióta, hogy felsorolta forrásként majdnem az összes Európában tevékenykedő soros-szervezetet., ezen kívül egy tv-nyilatkozatában büszkén újságolta, hogy rendszeresen konzultál a vén uzsorással.
Az, hogy ezek mellett 37-en elfogadták koholmányait, csak ennek a bizottságnak a szégyene, nem a mienk.

atomic power 1986DucaDuca 2018.07.01. 11:48:35

Die Welt:

Sargentini, holland képviselő "a helyzetet annyira súlyosnak tartja, hogy szerinte egy-két tollvonással már nem lehet visszatérni a demokráciához, inkább egy teljesen más kormányra volna szükség."

Mondja ezt kontár, "polihisztor" Sargentini asszony, aki Martin Schulzhoz hasolóan Magyarország nagy "kritikusa". Éppen egy paraszthajszállal van csak nagyobb végzettsége, mint Schulznak. Míg Schulz a középiskolát hagyta ott érettségi nélkül, addig Sargentini eljutott ugyan az egyetemig, de már nem diplomázott le. Ennek ellenére Sargentini asszony megélhetési politikusként minden volt már csak akasztott ember nem. Mindenesetre van bátorsága ahhoz, hogy kompetencia és megfelelő tapasztalat nélkül a képessegeit messze meghaladó témakörben egy baloldali-liberális-zöld politikai-ideológiai alapon messzemenően efogult országjelentéshez adja a nevét.

Sorsa ugyanaz, mint Rui Tavaresnek és Martin Schulznak.

taga20 2018.07.01. 11:53:15

Tangooo:

rólad mindig ez jut eszembe fityeszjobbágy!

www.youtube.com/results?search_query=tango+bud+spencer

taga20 2018.07.01. 11:55:29

atomic power 1986DucaDuca:

a gazdád sorsa ugyanaz lesz, mint milosevicsnek, vagy csaunak!

atomic power 1986DucaDuca 2018.07.01. 12:06:30

Nem világos, kire gondolsz!? Ugyanis nincsen gazdám! Sőt, még főnököm sem! Totál szuverén emberként a magam ura vagyok!

Tangooo 2018.07.01. 12:37:28

taga20
Ne haragudj, de te nem éred el egy vitapartner szellemi színvonalát, így nem vitatkozom veled.

atomic power 1986DucaDuca 2018.07.01. 12:37:50

O.V.-t nem lehet öszehasonlítani Milosevicssel és Ceaușescu-val.

Elsővel azért, mert nem követett el háborús bűnöket, népírtást, a másodikkal meg azért, mert választáson leváltható, nem úgy mint a román elnök, aki kivégzéséig kb. 1100 ember halálát okozta.

Jobboldali, konzervatív politikusok nem szokták úgy végezni, mint az említett személyek. Ez leginkább a szélső balosok kiváltsága.

Tangooo 2018.07.01. 13:05:37

atomic power 1986DucaDuca
Ezt egy elmeroggyantnak hiába magyarázod.

taga20 2018.07.01. 13:11:02

Tangooo: azé van bőr a pofádon agyhalott fityeszzombi!

atomic power 1986DucaDuca 2018.07.01. 14:07:56

Tangoo

"Ezt egy elmeroggyantnak hiába magyarázod."

Azért nem írtam bővebben a különbségekről. Mert lehetne még bőven sorolni azokat.

taga20 2018.07.01. 14:28:10

mikor két fityeszzombi szopja egymás faszát!

ez ám a horrorfilm:)))

Scott Tenorman Must Die 2018.07.01. 17:13:24

tanga, dicskedj már el, h szájkosarat raktak rád még a vincenten is mert még a kistársaidnak is vállalhatatlan vagy

taga20 2018.07.01. 18:10:35

Scott Tenorman Must Die:

mi van gyökér, leeresztett a kecskéd?:)))

0dzsud0 2018.07.03. 14:49:46

Egyszer, pár hónapja rákerestem Szargentinire, azt hittem, az ilyen jelentések összeállításához, meg úgy munkája egészének ellátásához minimum jogi végzettség kell. Ehhez képest ő elkezdte nem a jogot, hanem a lófasz töriszakot, és még azt sem sikerült befejeznie, mindössze érettségivel rendelkezik. Ez persze nem tragédia, de a mai Európában, pláne annak nyugati részén egy picit minimum furcsa, az pedig, hogy valaki így Európai Parlamenti képviselő lehet, még furcsább, de használhatnék sokkal csúnyább szavakat is ennél.
De jelentést írni egy másik országról, drámai arccal prezentálni, hogy a "független" civilekkel folytatott egyeztetései alapján megállapította, hogy márpedig nálunk diktatúra van, az már nagyon megy. Mert ő a demokráciához, meg a nemlétező uniós értékekhez már nagyon ért. Undormány, remélem gyorsan megy utcát seperni.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.07.03. 15:02:17

@0dzsud0: "egy picit minimum furcsa, az pedig, hogy valaki így Európai Parlamenti képviselő lehet"

Egy csomó gerinctelen fideszes szarevő Európai Parlamenti képviselő.

0dzsud0 2018.07.03. 19:35:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: közülük ki az, aki még egy diplomát sem tudott letenni az asztalra? mert féreértés ne essék, ha van ilyen, akkor szerintem nekik sincs ott sok keresnivalójuk. aztán ők milyen munkát végeznek, ami szerinted meghaladja a kompetenciájukat? mert a sargentini által készített jelentés alapvetően elég komoly jogi szaktudást feltételez...neki meg ilyen ugyebár nincs. meg igazából semmilyen sincs. ugyanaz, mint bármelyik érettségizett 18 éves. a lényeges különbség, hogy őt láthatóan nem zavarja az inkompetenciája. bazmeg szép számmal vannak kulimunkát végző jogászok és közgazdászok, de még mérnökök és matematikusok is, ez meg érettségivel jelentést ír egy másik országról, hát ki a kurva anyja ez?
süti beállítások módosítása