B1 blogcsalád



Mától senki sincs biztonságban, aki veszélyt jelenthet Orbán hatalmára

2018. július 01. - Mr Flynn Rider

A magyar kormányfő úgy alakította át a titkosszolgálatokat és a törvényi hátteret, hogy bárkit, bármikor le lehessen hallgatni, meg lehessen figyelni. Közben közvetlen politikai irányítás alá kerületek az ezt végző hatóságok.

titkosugynok.jpg

Egyre aggasztóbb, ami kormányzati szinten történik a titkosszolgálattal és az igazságszolgáltatást végző hatóságokkal. Két fontos húzása volt Orbán Viktornak a választásokat kihasználva a titkoszolgálati területen:

  • elvonta az Információs Hivatal viszonylagos függetlenségét és központosította a hírszerzést
  • teljhatalmat adott a közvetlen politikai irányítása alá tartozó ügyészségnek és titkosszolgálatnak, amelyek gyanúsítás nélkül is gyűjthetnek bizonyítékot bárkivel szemben

Ez a kettős lépés azokra a diktatúrákra jellemző, ahol a hatalom kicsúszik az állampolgárok irányítása alól és egy politikai csoport (a Fidesz) érdekeinek megfelelően, közvetlen politikai célok megvalósítására használják fel az amúgy az egész országot védő titkosszolgálatokat. Erről egészen nyíltan írt a Zoom is pár hete: Orbán Viktor már a választások előtt eldöntötte, hogy szakít az elmúlt 28 év gyakorlatával, és a jövőben sokkal aktívabban kívánja felhasználni a titkosszolgálatokat – elsősorban a hírszerzést – a kormány a stratégiai, gazdasági és politikai döntéseinek előkészítéséhez, valamint „a magyar érdekek védelme mellett, azok képviseletére és az érvényesítésére” is. Hogy éppen mi a magyarok érdeke és az egybeesik-e Orbán Viktoréval, ez egy politikai filozófiai kérdés, de a lényeg a lényeg: Orbán Viktor már 2016-ban és 2017-ben is beszélt arról, hogy titkosszolgálati eszközökkel figyelik meg a „nemzetáruló, sorosista, bevándorlást segítő” civilek munkáját.

Többek között ezért költözik el Budapestről az Open Society: közlésük szerint nem érezték biztonságban a munkatársaikat. Orbán májusban felmentette a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatóját, amiről nem tudjuk, hogy van-e köze a központosításhoz. A választások után pedig hozzáfogott a hírszerzés átalakításához és létrehozott egy „hírszerzési központot” amelyet a Miniszterelnöki Kormányirodán belül, illetve a Miniszterelnökségtől a Külügyminisztériumhoz rendelik a külföldi hírszerzést, az Információs Hivatalt.

A Népszava szerint Orbán Viktor felügyelete alá így egy “csúcselemző” részleg kerül, Szijjártó Péter külügyminiszterként pedig a gazdája az egyik legfontosabb nemzetbiztonsági szervezetnek. A lap értesülései szerint az IH áthelyezésének egyik üzenete az, hogy a kormány egyfajta „ipari kémkedésre” állhat rá, azaz a hírszerzés a gazdasági lehetőségeket térképezi fel. De az Index is csak találgatja, mire is kelhet Orbánnak ez a csúcselemző központ. A másik, hogy ismét megerősödik a klasszikus politikai információszerzés. A Zoom.hu szerint az információkat főleg Nyugat-Európából, tehát azokból az országokból akarja a Fidesz-kormány megszerezni, akik hivatalosan Magyarország szövetségesei. (korábban írtunk arról, hogy Magyarország közeledése Oroszország felé és távolodása a NATO-tól, illetve az Európai Uniótól milyen skizofrén helyzetet hozott létre a magyar titkosszolgálatoknál, akiket nemzetközi szerződések kötnek, de a politika ezek ellenkezőjére használ fel.)

Miközben a közvetlen politikai irányítás hivatalosan is megvalósul, azt látjuk, hogy

az állampolgári kontroll teljesen elveszett ezeken a területeken.

A Nemzetbiztonsági Bizottság a Parlamentben a választások előtt a politikai bolhacirkusz szintjére süllyedt, Németh Szilárd hathatós sorosozása és hazaárulózása közepette.

A külföldi hírszerzés és a belföldi információk további feldolgozása mellett a kétharmad gondoskodott arról is, hogy az új Büntetőeljárási törvény keretében a jogállamokban nem mindenhol legális eszközt adjanak a hatóságok kezébe, mint például az előkészítő eljárás.

Előkészítő eljárást úgy is indíthatnak a hatóságok mától bárki ellen, hogy egyáltalán nem áll fenn bűncselekmény gyanúja. Ahogy a 444 kiváló cikke összeszedte, az eljárás célja ugyanis pont "annak megállapítása, hogy a bűncselekmény gyanúja fennáll-e". Ennek érdekében pedig "leplezett eszközöket" is bevethetnek, vagyis akár bírói engedélyhez kötött, vagy anélkül is végezhető titkos megfigyeléseket is folytathatnak. Az eljárást akár "hivatalból tudomásukra jutott" információ alapján is kezdeményezhetik a hatóságok.

Ez Magyar György ügyvéd szerint a gyakorlatban azt jelenti, hogy

"bármilyen forrásból származó, szakmai tevékenysége során a hatóságok tudomására jutott információ elégséges lehet a gyanú gyanújának fennállásához".

És mert az eljárás a gyanú gyanújának igazolására irányul,

"akár nagyon kevés ismeretre, adatra is megindulhat az előkészítő eljárás és behatolhatnak bárki magánszférájába”.

Vagyis az új törvény alapján tényleg bárkit, indok nélkül megfigyelhetnek. A törvény szerint ugyanis előkészítő eljárást az ellen lehet indítani, aki "bűncselekmény elkövetőjeként szóba jöhet". Sánta Szabolcs Miklós ügyvéd, büntetőjogász szerint az, hogy ki lehet ilyen, "egyáltalán nincs behatárolva, ez gyakorlatilag bárkit jelenthet". Sánta szerint a jogalkotó "a jelek szerint a lehető legszélesebbre akarta tárni az eljárás előtti kapukat, jóformán minden tekintetben".

Mindezek a jelenségek nemcsak azért aggasztók, mert a magyar demokrácia már csak homlokzatként funkcionál és a háttérben tulajdonképpen egy ember akarata határoz meg mindent. De amint Kuna Tibor példájából is láthatjuk, a Fidesz azonnal képes az állami hivatalokat bárki ellen mozgósítani; így a Közbeszerzési Hatóság pár hét alatt talált valamit a korábbi propagandagépezetet kiszolgáló NER-lovagnál, míg az ügyészség meg gyorsan megvádolta valami mással. Aki felkerül a Fidesz halállistájára, azt innentől nem csak a propaganda támadja sorosozással, hazaárulózással, de megfigyelhetik titkosszolgálati eszközökkel és bevethetik ellene akár a kémelhárítást is. Megállapíthatjuk, hogy ezek után senki sincs igazán biztonságban, aki bármilyen kis veszélyt jelent Orbán hatalmára nézve.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5414086031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helga Beauty Salon. 2018.07.01. 17:41:49

A magyar kormányfő úgy alakította át a titkosszolgálatokat és a törvényi hátteret, hogy bárki, bármikor le lehessen hallgatni, meg lehessen figyelni. Közben közvetlen politikai irányítás alá kerületek az ezt végző hatóságok.

Demokratikus országokban nyilván a zöldségeskofák népdalköre irányítja.

2018.07.01. 19:28:50

Akkor ti, B1-es fiúk, tökéletes biztonságban vagytok!

neko1967 2018.07.01. 20:33:59

@Helga Beauty Salon:
Nagyon jól látod!
Eddig a nyugati stílusban éltünk, mostantól sztálinista stílusban!

2018.07.02. 06:19:13

@neko1967:

"Eddig a nyugati stílusban éltünk, mostantól sztálinista stílusban!"

Csak azért, hogy megszűnjön az eddigi 8 év alatt frusztrálóvá hízott diszkomfort érzésetek...

Csaba Sz 2018.07.02. 09:09:05

Ha ti mertek ilyen zagyvaságokat írogatni,akkor azt jelenti hogy veszélytelen vagytok Orbánra,tehát bizonyítottan feleslegesek vagytok.Akkor most már fontolóra vettétek az eltünéseteket remélem.

Csaba Sz 2018.07.02. 09:10:24

A nyugati stílus alatt a 2006-os rendőri brutalitást érted?Mert akkor jó helyen kapizsgálsz.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.07.02. 10:17:50

Pártállam. Rendőrállam. Kádár apánk mind a tíz ujját megnyalná.

2018.07.02. 10:59:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Kádár apánk"
Ilyen felmenőkkel én nem okoskodnék diktatúra ügyben...

ZX 2018.07.03. 12:22:55

Ez megint betalált, hiszen rögtön itt csahol a pórázon rángatott fideszes bértollnok banda.

Josagos 2018.07.03. 14:00:14

Ennek örülök alapvetően. Tavaly télen, másfél éve elhatároztuk, hogy elválunk az országtól. Kerestünk megfelelő bizniszt, országot, eladogatunk magyarországon mindent amink van, céget alapítottunk. Akkor még sokan néztek hülyének, ma már csak a fideszesek, de velük a hülyének nézés kölcsönös :)
Elég hosszú a folyamat, és a választások előtt meginogtam kissé, látva az aktivitást. De amik ott és azóta történtek, megerősítik, hogy sok közöm nincs a magyarokhoz.

Scott Tenorman Must Die 2018.07.03. 14:13:01

@ZX: ja, betalált. ztán meg csodálkozol a folyamatos 2\3-okon, hülyeúr

0dzsud0 2018.07.03. 14:35:06

@ZX: Ja, generáltak is már vagy 10 kommentet. Hiába, a b1 mindig tudja, hol fáj ezeknek a mocsok fideszeseknek a legjobban. :D

2018.07.03. 16:03:13

Aztán nehogy így járjatok fityiszes barmok:

"Mikor a nácik elvitték a kommunistákat, csendben maradtam, hisz nem voltam kommunista. Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el, csendben maradtam,
hisz nem voltam szakszervezeti tag. Amikor a szocialistákat bezárták, csendben maradtam, hisz nem voltam szocialista.
Amikorra engem vittek el, nem maradt senki, aki tiltakozhatott volna."

Martin Niemöller

Azért azt is tegyük hozzá, hogy ha egy kéz irányít mindent, de ez a kéz valami oknál fogva letörik, eltörik, megdöglik, akkor mi lesz veletek agyhalott idióták?

KI lesz akkor a vezír, a gazda, akinek be kell nyalni csontig egy trafikért, vagy földért, egy kis közpénzért, mi egyébért?

Faszkalapok...

2018.07.03. 18:38:20

@Josagos: "De amik ott és azóta történtek, megerősítik, hogy sok közöm nincs a magyarokhoz."

Már akkor adódik a kérdés, hogy minek feszengsz itt ?? Kinyilatkoztattad, hogy a "nemzet" meg "haza", "hazaszeretet" fogalmak avítt, túlhaladott illiberális csökevények, te már más dimenziókba emelkedve vagy gyökértelen világ proletárja.. de itt mit keresel? Megerősítést? Igazolást? Csodálatot? Vagy szenvedni támadt kedved?

2018.07.03. 18:39:42

@Látens Inszinuáció: Ti meg nehogy úgy járjatok, mint az a mesehős, aki folyton farkast kiáltott, s midőn egyszer tényleg eljött a farkas érte, már senki nem vette komolyan és csak legyintettek..

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.07.03. 19:03:08

@Womb Raider: Eltévesztetted a mesét. Ez a "béka fő a kondérban" mese.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.07.03. 19:05:06

@Womb Raider: "Kinyilatkoztattad, hogy a "nemzet" meg "haza", "hazaszeretet" fogalmak avítt, túlhaladott illiberális csökevények"

Egyáltalán nem ezt mondta. Te meg ne dumálj, mert ezeknek a szavaknak a jelentését se érted.

2018.07.03. 19:58:45

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Te viszont nem tudod miről beszélek..de azért bátran szólj bele!

Josagos 2018.07.03. 22:47:59

@Womb Raider: Adót fizetek, szavazati jogom van, állampolgár vagyok, vannak magyarországon alkalmazottaim, és még pár ingatlanom. Ezért.

Josagos 2018.07.03. 22:56:32

@Womb Raider: Amúgy NAGYON kíváncsi vagyok, hogy mi a definíciód a "haza" fogalomra.

Eddig senki nem tudott olyat mondani, amit ne szedtem volna szét pillanatok alatt, de mindig nyitott vagyok, meggyőzhető. Csak kritikus.
süti beállítások módosítása