B1 blogcsalád



Klímakutató: ha nem hagyjuk abba a fosszilis tüzelőanyagok elégetését, kihal az emberiség

2018. június 24. - Mr Flynn Rider

Öt évünk maradt – állítja James Anderson, a Harvard Egyetem kutatója.

gyerek_szmog.jpg

A Chicago Egyetemen tartott beszédében a légkörkutató arra figyelmeztetett, hogy a klímaváltozás a Földet az eocén korszakba, 33 millió évvel ezelőttre löki vissza, amikor nem volt egyáltalán jég a sarkkörön és a hőmérséklet ugyanolyan volt a sakrokon, mint az Egyenlítőnél. James Anderson szerint a szennyezés katasztrofális szintre csökkentette az ózonszintet az atmoszférában, ilyen 12 millió éve nem történt a Földön. Az ózonpajzs fogja fel az ultraibolya sugárzás 98%-át.

 "Az óceán 10 fokkal melegebb volt annak idején, mint most"

- idézi a Forbes Anderson az előadását. 

"A vízpára mennyisége a légkörben olyan magas, hogy a viharendszerek extrém erősségűre változnak. Mindez pedig exponenciálisan hat tovább a víz hőmérsékletére, ez pedig tovább erősíti a viharrendszereket."

Anderson szerint az emberiségnek sürgősen cselekednie kellene, pont úgy, mint amikor felfedezte az ózonlyukakat és ez elvezetett az 1987-es Montreali Egyezmény megkötéséhez. (1997-ben a tudós kutatását elismerte az ENSZ és megkapta az ENSZ Bécsi Konvenciójának elismerését az ózonpajzs megvédéséért 2005-ben. Számos egyetemi és akadémiai díjban is részesült.)

james-anderson.png

Számos ország és kormányzat jelezte, hogy lecsökkenti a szén-dioxid kibocsájtását (például Németország 2050-re ígérti, hogy 95%-kal csökkenti a CO2-kibocsájtást), de Anderson szerint annyira felgyorsult klímaváltozás, hogy

mindez nem elég, ha azt szeretnénk, hogy az emberiség életben maradjon.

Anderson szerint az emberiség fejében még mindig az él, hogy "ráérünk", de szerinte ezzel a szemlélettel a Föld hamarosan kipusztul. A tudós egy Marshall-terv-szerű intézkedési csomagot szorgalmaz, amely az egész Földön leállítaná a fosszilis üzemanyagok felhasználását a következő öt évben. Teljesen lehetetlen a Föld helyreállítása, hacsak nem alakítjuk át a világ iparát ahhoz hasonlatosan, ahogy a II. világháború után átalakítottuk. 

“Nulla annak az esélye, hogy a sarkokon permanensen megmaradjon a jég 2022 után”

– mondta Anderson, aki sokkoló adatot is hozzáfűzött: az utóbbi 35 évben a jég 75-70%-a már elolvadt. A jég olvadása azt jelenti, hogy rengeteg metán szabadul fel a légkörbe, ami tovább erősíti a légkör felmelegedését - exonenciális folyamatként. Anderson szerint Grönand jege is haamrosan megolvad, ami az óceánok szintjét további 7%-kal emeli majd meg. 

"Az emberiségnek fogalma sincs, mit jelenthet ez, hogy mindez visszafordíthatatlan folyamat" 

- mondta a tudós, aki be is mutatta, mi történne 7%-os emelkedésnél: Florida például elvesztené a félsziget alsó csücskét, Manhattan pedig teljesen víz alá kerülne. 

"Amikor meglátod a számokat, megérted a visszafordíthatatlan folyamatokat és mindennek a morális súlyát - nos, az egész éjjel fenntart" 

- mondta a tudós az előadásában. 

Anderson jóslata még be is válhat: a Reading Egyetem professzora, Ed Hawkins 1850-ig visszamenőleg összeszedte a Föld hőmérsékleti adatait és mindezt egy GIF-be sűrítette. A leginkább nyugtalanságra okot adó tendencia, hogy a Föld felmelegedése a XXI. század elején felgyorsult és nincs jele annak, hogy lassulna: klimavaltozas_gif.gif

A jó hír az, hogy relatíve gyorsan le lehet szűkíteni azoknak a „bűnösöknek” a körét, amelyek a széndioxid-kibocsájtás nagy részéért felelősek: 25 óriásvállalatról van szó, mint például az amerikai ConocoPhillips, ExxonMobil, Chevron, vagy Marathon Oil. Kínában a szénkitermelés és –égetés, míg Ororszorszgában a Rosneft, a Gazprom és a Lukoil a legnagyobb felelősök a Föld szennyezéséért.

A rossz hír az az emberiség számára, hogy míg Donald Trump az Egyesült Államok elnöke, kevés az esélye annak, hogy gyorsan tudjunk cselekedni, hiszen az elnök még azt is megkérdőjelezi, hogy a klímaváltozás egyáltalán létezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3714068087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taga20 2018.06.24. 18:19:44

@Behaton: én még a szart is leszarom, ezé téged is!

te egyébként, érted eszt a globális felmelegedést? te hülyébb vagy, mint trámpli!

Behaton 2018.06.24. 18:39:09

@taga20: Nézd sok hülye van, aki a Teleshop-tól vásárol. Vannak hülyék akik szerint Cure és a Depeche Mode sutyorgása zene. Meg vannak olyan hülyék, akik a dugóban, ülve a kétezer köbcentis dízel autójukban az almás telefonjukat nyomkodva a klímaváltozáson izgulnak.
Hát pont leszarom ezt a képmutató, álszent, kétszínű világot.
:)

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2018.06.25. 16:00:04

Arról a Németországról beszélünk ami bezárja az atomerőműveit, de közben a kis aranyos autógyáracskáinak megsimogatja a buksiját hogy nem is olyan nagy baj az a dízelbotrány?

Ennek a bolygónak az utolsó esélye az lenne ha az egész olaj- és autóipart bezárnánk egy az egyben. Na jó, a Tesla maradhat.

chrisred 2018.06.26. 14:34:04

@maxval balcán bircaman: Ja, kapjanak olcsó áramot a magyarországi német autógyárak.
süti beállítások módosítása