B1 blogcsalád



Rossz hír Orbánnak: Sorosból csak dacot vált ki, hogy az antidemokratikus erők kekeckednek vele

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. június 10. - Szelestey
  • Moszkva egykori keleti csatlósai Putyin szálláscsinálói az EU-ban, Orbánnal az élen, az Európai Néppárt viszont ajnározza a Fideszt a közelgő EP-választások miatt.
  • Felfordulhatsz, ha Magyarországon megpróbálsz szembemenni a rezsimmel.
  • Soros büszke arra, hogy olyanok tartják ellenségüknek, mint Trump, Putyin vagy Orbán, és kettőzött erőfeszítésekkel igyekszik védelmezni a liberális értékeket a világban.

The Times

the_times_1.jpg

Az újság Orbán Viktor fotójával illusztrálja a cikkét, amelynek mondandója, hogy Európában egyre több helyen választanak Putyin-barát kormányt, és a különös osztag csak egyre duzzad, mivel korábbi ellenségek térnek vissza Oroszország titokzatos birodalmába. A fénykép aláírása: a magyar kormányfő az illiberális demokráciát honosítja meg, miközben vadászik a sajtóra és zavaros üzleteket bonyolít le Moszkvával. 2004-ben még egészen másként nézett ki a földrész, ám az iraki és afganisztáni kudarc után az Amerika vezette nemzetközi rend nagyképűnek és hozzá nem értőnek tűnt. Egy sor állam, amelyet belevontak a háborúkba, úgy érezte, hogy kihasználtak, visszaéltek a jóhiszeműségével. Azután beütött a pénzügyi válság, és olyan országok, mint Szlovákia nem értették, hogy miért nekik kellene állniuk a számlát a gyarló és elkényeztetett görögök helyett.  Végül pedig a migránsválság felkorbácsolta az idegengyűlöletet az egykori szocialista államokban. Kelet-Európának nem volt kedve ahhoz, hogy külső nyomásra felvizezzék a nemzeti identitást. Azt azonban visszautasítják, hogy xenofóbok lennének, de az is igaz, hogy menekültek mostanában nemigen érkeznek hozzájuk.

A következmény az lett, hogy bekerültek a politika fő áramába olyan eszmék, amelyek korábban csak a margóra szorultak. Az EU és a Nato több döntése is olyan színezetet kapott, mintha veszély fenyegetné a nehezen visszaszerzett szuverenitást. Ebben a helyzetben a Kreml kezdett lecsapni a lehetőségekre.  Orbán Viktor, az egykori atlantista, eltépte a régi szabálykönyvet és újat írt, „illiberális demokrácia” címmel. De legnagyobb veszély nem Magyarország, hanem Oroszország oldaláról fenyeget, mármint hogy továbbterjed a kór.  Ezen belül Lengyelország a nagy rejtély, mert biztonsági megfontolásokból oroszellenes, már kérdésekben viszont úgy tűnik, hogy Putyin kezére játszik. Lásd az Ukrajnához, illetve Németországhoz fűződő viszonyt. És akkor még ott van az Osztrák Szabadságpárt és a kifejezetten oroszbarát új olasz kormány.

Moszkva támogatja az elitellenes hullámot, a Nyugat megosztását. Hiszen akkor könnyebben eléri célját, hogy egyenrangú partnerként kezeljék a nemzetközi színpadon. De hogy ez így is legyen, ahhoz elsősorban az kell, hogy gyengének bizonyulnak a hagyományos pártok és ebből a szavazópolgároknak elegük van. Ezen belül Magyarországon romokban van a baloldal, a lengyel ellenzék a levegőt csapkodja. A keletiek eredetileg igyekeztek megszabadulni attóla billogtól, hogy elmaradottak és instabilak, ám jelenleg minden irányban terjed a gyanakvás, a düh és elidegenedés, aminek a Kreml a nagy haszonélvezője.

Spiegel

der_spiegel.jpg

A világban egyre nagyobb az igény az erős ember iránt. Putyin, Trump, Erdogan, Hszi Csin-ping egytől egyig azt a tekintélyelvű uralkodó típust testesítik meg, amely megváltoztatja a világot. De porlad a demokrácia sok nyugati társadalomban is. Valamennyien megvetik a liberális demokráciát és kemény ellenőrzésre törekednek, beleértve az igazságszolgáltatást és a sajtót is. A világon már 3,3 milliárdan élnek ilyen rendszerben.

Orbán Viktor folyamatosan azt üzeni a választóknak, hogy minden lehetséges. Ez tartja hatalmon immár 8 éve. Az emberei ülnek az összes fontos poszton, legyen szó minisztériumokról, hivatalokról, bíróságokról, színházakról, egyetemekről vagy kórházakról. De azt is elérte, hogy megbízottain keresztül befolyása alá vonta a gazdaság jelentős részét is. A birodalmában nincs cenzúra, ám olyan újság se nagyon, amelyet nem a barátai jelentetnének meg. Aki fellázad a Fidesz véleménymonopóliuma ellen, az napjainkban nem a szabadságát vagy az életét veszti el, hanem az állását.

Az illiberális demokrácia nem ab ovo antidemokratikus. Vannak választások, a magyar kormányfő maga mögött tudja a többséget, csak éppen a rendszer már nem liberális. Visszaszorították a kisebbségek jogait és a hatalmi ágak megosztását. A paradox az az egészben, hogy a demokráciát hirdető EU nélkül gyorsan összeomlana az orbáni rezsim. Hiszen csak abban a szolidáris közegben működik, amelyben ömlik az országba a pénz és megbízás, amit azután a miniszterelnök szét tud osztani a haverok és a kegyencek között. Ha az unió képes volna megbüntetni Orbán vagy Kaczynskit, az hamar véget vetne a nagyképűségüknek. Csak éppen nemigen lehet mit tenni olyan országokkal, amelyek folyamatosan aláássák a demokratikus intézményeket, ám eközben benn akarnak maradni a szervezetben.

Az autokratákban és az illiberálisokban közös, hogy azt ígérik: visszahozzák a nagyszerű múltat. Orbán egész sor szobrot állíttat, hogy emlékeztessen az ország dicsőséges történelmére. A hatalomra került autokratákra jellemző még a korrupció is. Kiterjedt pártfogói hálózatot tartanak fenn, mert uralmuk finoman szőtt függőségi rendszerre épül.

Le Monde

le_monde.jpg

Az Európai Néppárt vonakodik kizárni a Fideszt, mert számít a magyar miniszterelnökre a populisták feltartóztatásához, noha azok számára éppen ő a modell. A migráció ügyében az EPP egyre jobban közeledett Orbán Viktor álláspontjához, mármint hogy Európa – erőd. A felszín alatt a tömörülés törékeny, megosztott. Megbénítja a populista szélsőjobb áttörése Kelet-Európában, illetve legutóbb Olaszországban. A jövő évi választások előtt az előrejelzések azt mutatják, hogy a tömörülés valamelyest visszaesik ugyan, de megőrzi vezető szerepét. Ám kitört a pánik, mivel a napokban mennie kellett a spanyol miniszterelnöknek, és a Néppárt volt az egyik pillér, illetve idáig Spanyolország számított annak a helynek, ahol a jobboldal hagyományosan nem szorult vissza a populistákkal szemben. Ráadásul úgy néz ki, nem biztos, hogy az EP-választásokon a francia tagpárt több helyet szerez, mint a Fidesz.

Ilyen baljós háttér előtt kell látni, hogy a Néppárt a saját, kereszténydemokrata gyökerei, illetve Orbán idegengyűlölő narratívája között halad. A magyar politikus a szélsőjobb zászlósfigurája lett. Ugyan a színfalak mögött mindenki elismeri, hogy a Fidesz nehéz tag, egyelőre mégsem vetődik fel, hogy megszabaduljanak tőle. Továbbra is nagy a tolerancia vele szemben, mégpedig főként taktikai megfontolásokból. Ha kiteszik, azt kockáztatják, hogy Orbán szélsőséges koalíciót hoz létre a PiS-szel és a Ligával közösen, ami félelmetesen hangzik a 2019-es európai választások előtt.  A németek azért ragaszkodnak hozzá, mert azt gondolják, hogy ily módon is meg lehet őrizni a kelet-nyugati összefogást. A néppárti EP-kép2viselők jó egyharmada a Keletről jön.

Az EPP-ben abban bíznak, hogy őszre kompromisszumra jutnak Ausztriával, de Lengyelországgal és Magyarországgal is a migráció ügyében, ám nehéz volna úgy tárgyalni Budapesttel, hogy közben napirenden van a Fidesz eltávolítása. Orbán megbékítésével azonban nem mindenki ért egyet: a holland kereszténydemokraták a napokban a magyarok kizárását sürgették. Ám ezek a hangok kisebbségben vannak. Egy francia jobboldali képviselő azt jósolja, hogy meg fogják vitatni a magyar párt tagságát, de csak a választások után.

Washington Post

washington_post_1.jpg

Soros György úgy gondolja, hogy ha ennyi ellensége van a világban, akkor valamit jól kell csinálnia. Ám közben azt is elismeri, hogy az utóbbi időben szinte ami csak lehetett, az tönkre ment a politikában. Amerikában Trump győzött, noha az üzletember szerint képes arra, hogy romlásba döntse a Földet. Az EU a Brexittel és a bevándorlás-ellenes érzelmekkel küszködik. A milliárdos maga pedig Magyarországtól Kaliforniáig célpont lett a választásokon. De úgy nyilatkozott a lapnak, hogy nem gondol a visszavonulásra, a liberális értékek védelmében még inkább szembe kíván szállni a nacionalizmussal. Sőt minél nagyobb a veszély, annál inkább van kedve fellépni azzal szemben. Ilyen értelemben megkétszerezi az erőfeszítéseit, miközben azzal vádolják, hogy ő mozgatja a szálakat, náci szimpatizáns, illetve hogy ellenőrzi a Demokrata Pártot.  

Vagyona ellenére be kell látnia, hogy befolyása korlátozott az USÁ-ban. De ezzel együtt narcisztikusnak tartja Trumpot, aki ráadásul azt hiszi, hogy mindenható. A Nyílt Társadalom Alapítvány 100 országban évente 940 millió dollárt költ a szólásszabadságra és a szabad választásokra. Putyin pár napja széleskörű beavatkozással vádolta meg. Orbán a „Stop, Sorossal” le akar csapni a civilekre.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2614036064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LKerekes 2018.06.10. 08:36:30

Hú anyám, ez már a delirium tremens ! Fehér egereket is láttok, vagy csak ilyen ostobaságokat?

tegnaptuska 2018.06.10. 09:39:03

@LKerekes: 1., Sajtószemle; 2., Melyik része az ostobaság?; 3., Kit tegezel? A B1-et, Szelestey Lajost, vagy a nemzetközi sajtó szóra sem érdemes részét?

tegnaptuska 2018.06.10. 09:56:10

@LKerekes: Vagy csak egyszerűen te is Milo-nak képzeled magad és folyamatos késztetésed van böfögni bölcsődében, fingani templomban, ezt bátor szókimondásnak nevezni, ami persze már-már kereszténydemokrácia, de minimum illiberalizmus, és aki nem így gondolja, az nyilván ostoba. Figyelj. Én magam hajlamos vagyok sokszor úgy csinálni, mintha elfogadnám ezt a minimum sajátságos világlátást, és nem tiltakozom, nem emelem fel a hangom ellene, inkább rá hagyom, rátok hagyom. Jobb ez így mindannyiunknak, most is csak tettem egy apró kivételt, hogy néha hátha gondolkodtok is egy icipicit, de most tényleg csak vicceltem. Igen, tudom, természetesen ti vagytok többségben, ti vagytok a hangosabbak, de ez még önmagában nem egy nagy wasistdas. A tébolydákban is így szokott lenni. Meg a börtönökben. Hogy a nagyhangú, határozott, magabiztos egyének többségben vannak. Ők az ápoltak és a fogva tartottak. Pá nektek, nem szeretnék vitába szállni egy piros Lada mellett, hogy szerintetek ez egy kék Skoda, és én vagyok a hülye, mert piros Ladázok itt. Pedig 30 éve itt parkol ez a Lada és 10 évvel ezelőtt még ti is piros Ladának mondtátok, tök jókat beszélgettünk róla, mára eljutottunk odáig, hogy a szemetekben kék Skodává változott és én, mi vagyunk a hülyék. Gondolom, zagyvának tűnik, tudjátok be annak, hogy tényleg iszonyatosan tele van a f@szom a cinikus, magabiztos idiótákkal. Még egyszer:pá, puszi!

Toportyán Zsóti 2018.06.10. 10:22:42

Most hogy kitömték vastagon pénzzel a g csuti csüngőhasú maffiacsaládfőt és tolvajseregletét a brüsszeli impotentók már se kiköpni se lenyelni nem tudják,max 1 világválság seperheti el....

csobi2011 2018.06.10. 14:14:10

Hát az itteni libsik tényleg nem értik a lényeget. Viktor másra sem vágyik jobban hogy Soros dacból még többet költsön a civiljeire. Mert akkor ezt a témát lehet tovább nyomatni. Minden Soros által elköltött ilyen pénz kontraproduktív és a fideszt erősíti. Úgy hogy csak így tovább Soros bácsi, te vagy a fidesz kampány legnagyobb támogatója.

2018.06.10. 14:24:46

"A világban egyre nagyobb az igény az erős ember iránt. Putyin, Trump, Erdogan, Hszi Csin-ping egytől egyig azt a tekintélyelvű uralkodó típust testesítik meg, amely megváltoztatja a világot. De porlad a demokrácia sok nyugati társadalomban is. Valamennyien megvetik a liberális demokráciát és kemény ellenőrzésre törekednek, beleértve az igazságszolgáltatást és a sajtót is."

Akit érdekel, hogy is néz ki a spirituális felemelkedés (a rossz irányba) a gyakorlatban, hát így.

2018.06.10. 14:27:47

Hogy mi xenofóbok lennénk? Nem hiszem. Amik vagyunk, azt a Nyugat csak most kezdi érteni. rozsaszinmacik.blogspot.com/2018/06/az-europai-feka.html

exterminador 2018.06.10. 15:09:55

Soros nem dacoskodik eléggé. Keményebben bele kellene állnia.

CSOKKI MÁLNA 2018.06.10. 15:52:41

Soros maga az antidemokratikus erő: egy őrült szenilis milliárdos , aki megpróbálja rákényszeríteni lázálmát a több százmilliós Európára, többek között oly módon, hogy beférkőzik azokba a szervezetekbe, amelyeknek a közjót és a közrendet és a polgárok védelmét kellene szolgálni..

Jakab.gipsz 2018.06.10. 16:04:34

Sorosnak ennek sátánfajzat demagógnak, történelem csinálgatás, (Soros = önjelölt társadalom mérnök), helyett, a történelem szemét dombján van a helye. Ennyi.

Soros pontosan ugyanolyan hülye, voluntarista demagóg, mint Marx Karcsika volt egykor.

taga20 2018.06.10. 16:09:21

@Jakab.gipsz:

a csútigecineknak, ennek sátánfajzat demagógnak, történelem csinálgatás helyett, (csútigeci = önjelölt maffiafőnök), a történelem szemét dombján van a helye. Ennyi.

a csútigeci pontosan ugyanolyan hülye, voluntarista demagóg, mint a mentora a kágébésputyin mostanság!

bkkzol 2018.06.10. 16:12:40

Az tény hogy az öreg eg hataloméhes, beképzelt magát istennek képzelő valaki. Az is valószínű, hogy az amarikai kormányzat régóta támogatja szóban, védelemben.
Az usának nagyon nem érdeke, hogy egységes, erős Európa legyen. Az meg végképp rossz lenne számára ha az erős EU esetleg normális, baráti kapcsolatban lenne Oroszországal. Tehát mindent elkövet , hogy bomlassza az EU-t.
Soros csak egy szerencsétlen beteg ember akit nagyon védenek tevénykesége miatt. Amit csinált évtiszedek alatt (tönkre tett cégeket, országokat, gazdaságokat.... megnyomorított embereket) azért már régen eltakarították volna a földről ha nem állna a legkomolyabb hatalom védelme alatt.
Az meg Sorosnak rossz hír, hogy valószínű hiába ölelgeti, csókolgatja a pénzmosó Juncker barátját rövid időn belül mind a ketten eltünnek... Orbán még mindig Brüsszelbe fog járni amikor a két vén csotrogány a föld alatt lesz.

MACISAJT 2018.06.10. 17:02:40

"Soros György úgy gondolja, hogy ha ennyi ellensége van a világban, akkor valamit jól kell csinálnia."

Meglepő következtetés éppen egy zsidótól...Mármint az hogy a zsidó(k)nak jó és megnyugtató hogy ennyi ellenségük van(volt) a világban, mert ez az jelenti hogy valamit(mit valamit, mindent) jól csinálnak...
Pedig a zsidókat a történelem során mindig és mindenhol éppen a soros-félék miatt üldözték, gyilkolták meg.

FCUK26 2018.06.10. 17:23:04

"Hiszen csak abban a szolidáris közegben működik, amelyben ömlik az országba a pénz és megbízás" ugye azt a pénzt nem a semmire kapjuk. ez valahogy itt a b1en mindig kimarad a szövegből.

Behajtó70 2018.06.10. 17:26:24

“Sorosból csak dacot vált ki, hogy az antidemokratikus erők kekeckednek vele.”

Rosszhír a ballb hazudozóknak: a Fideszt demokratikusan választották meg! sorost viszont senki sehova nem választotta meg!

Itt csak egy antidemokratikus anarchista csürhe van:Ti!

Alick 2018.06.10. 19:14:52

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója: "Akit érdekel, hogy is néz ki a spirituális felemelkedés (a rossz irányba) a gyakorlatban, hát így."

Khmm... azt mondják a spirituálisok, hogy a jó irány a szakrális királyság lenne. Akkor lehet, hogy az illiberális is még mindig túlzottan liberális? :) :)

2018.06.10. 19:36:59

@Alick: A spirituálisok csak nyomatják a szöveget anélkül, hogy mélyebben belegondolnának. Ugye ahol nincs kritika, nincs ellenvélemény, nincs demokrácia és nincs pénz, az alsó hangon számunkra olyasmi, mint a középkor. Majd amikor minden tilos lesz, ami csak jó az életben (egy szellemi lény egész napos imádatán kívül, aki amúgy szarik rájuk), akkor lehet, hogy már késő rájönni. Na ebben vagyunk időben, de mindenki másnak annyira korán, hogy csak egy őrült vagyok, aki mindenféléket hadovál.

Behaton 2018.06.10. 19:42:49

@exterminador:

"Soros nem dacoskodik eléggé. Keményebben bele kellene állnia."

Ennél jobban? Lásd:
"A Nyílt Társadalom Alapítvány 100 országban évente 940 millió dollárt költ a szólásszabadságra és a szabad választásokra."

Szerintem az öregnek nincs több kidobni való fölös pénze, a civilek ötletbörzéire. Vagy ha mégis "megfelelő" táptalajra hullik a pénze, akkor ilyen politikai formáció születik belőle:
https://zsurpubi.hu/shared/hirek/belpol/Tyler/soros_bérencek.jpg

"Soros György úgy gondolja, hogy ha ennyi ellensége van a világban, akkor valamit jól kell csinálnia. "

Látva Gyuri bácsi eredményeit, szerintem az öreg ezt a mondatot:
"Ám közben azt is elismeri, hogy az utóbbi időben szinte ami csak lehetett, az tönkre ment a politikában."
...úgy akarta mondani, hogy az utóbbi időben mindent elbasztam.

Gleccsertetű 2018.06.10. 20:15:26

nna, ezekszerint Gyuribá mégis keveri a szart?

Jakab.gipsz 2018.06.10. 22:05:25

Soros Györgynek azért van nagyon sok ellenséges, a világban, mert mindent elrontott, a saját gazdagodásán kívül.

Lehetnék én is 2018.06.10. 22:53:24

Azért vannak még itt is gondolkodók, tőlük lopok:

PN: Soros maga az antidemokratikus erő: egy őrült szenilis milliárdos , aki megpróbálja rákényszeríteni lázálmát a több százmilliós Európára, többek között oly módon, hogy beférkőzik azokba a szervezetekbe, amelyeknek a közjót és a közrendet és a polgárok védelmét kellene szolgálni..

MS? Pedig a zsidókat a történelem során mindig és mindenhol éppen a soros-félék miatt üldözték, gyilkolták meg.

JG: Soros Györgynek azért van nagyon sok ellenséges, a világban, mert mindent elrontott, a saját gazdagodásán kívül.

B70: Rosszhír a ballb hazudozóknak: a Fideszt demokratikusan választották meg! sorost viszont senki sehova nem választotta meg!

Ez nálam mid +1 (vagy több, ha a bérkommenetelő énemet is bevonom)
süti beállítások módosítása