B1 blogcsalád



Németh Szilárd számára nincs lehetetlen: ostobasága a hadsereget sem kíméli

2018. június 10. - ashwood

sziszi.jpgBizonyítékot kaptunk rá: Németh Szilárd nem azért beszélt baromságokat eddig, mert ez volt a megbízatása. Honvédelmi államtitkárként tovább remekel.

A magyar hadsereg most ünnepli (?) a Szent István csatahajó elsüllyesztésének 100., valamint az első – magyar és európai – gőzhajtású csatahajó vízre bocsátásának 170. évfordulóját. E jeles alkalomból hagyta valaki mikrofon elé lépni az újsütetű honvédelmi államtitkárt.

Németh – a teljesség igénye nélkül – olyan bölcsességeket osztott meg felkészületlen hallgatóságával, mint:

– "a haditengerészet hagyományai beépültek nemzeti öntudatunkba, és gazdagították azt az örökséget, amelyre a 21. században is szükségünk lesz",

– "A haditengerészetet a magyarság múltjának büszkesége",

– "a fegyvernem dicsőségét a kommunisták azért hallgatták el, mert azt Horthy Miklós későbbi kormányzó vezette",

– "A Szent István csatahajó olyan csúcsteljesítmény volt,  amely bizakodással tölt el bennünket, hogy ezt a hadiipart újjá fogjuk tudni éleszteni".

Ha a kedves olvasónak – avagy hivatásos trollkommentelőnek – hirtelen nem ugrik be, mivel is gazdagította a magyar haditengerészet a nemzettudatot avagy a múltunkra való büszkeséget, ne magában keresse a hibát. A magyar haditengerészet rég- és közelmúltja nem rejt olyan értékeket (például a történelemoktatásba joggal és okkal beemelendő, győztes csaták sorát), amelyre Németh hivatkozik.

Csak a történelmi hitelesség kedvéért: a hivatkozott Szent István csatahajó története igazi, magyar sikersztori.

Kétségtelen, hogy a 1914. január 17-én vízre bocsátott, majd 1915. december 13-án szolgálatba állított Viribus Unitis-osztályú hajó (melynek építési költségei mai áron hozzávetőleg 300 milliárd forintra rúgtak) a kor technikai szintjének csúcsát képviselték, a gyártáskor – a fegyverzethez és a páncélzathoz felhasznált anyagok kivételével - csak honi alapanyagokat használtak. Az impozáns, 152,2 méter hosszú csatahajó, amelyen 38 tiszt, 1056 tiszthelyettes és matróz teljesített szolgálatot, az Osztrák-Magyar Monarchia pólai kikötőjébe hajózott, ahonnan 937 napos szolgálati idejéből mindösszesen 54 napot volt távol. Noha nem teljesen volt tétlen a hadihajó, néhány nagyon rövid gyakorlattól eltekintve, zömmel a város és a kikötő légvédelmében segédkezett - horgonyon.

Első bevetésén – épp 100 évvel ezelőtt, hajnali fél 4-kor – pedig két olasz torpedóvető motorcsónak küldte azonnal a tenger fenekére, amelyet 6 óra 10 perckor ért el. 4 tiszt és 85 matróz vesztette életét a Szent István fedélzetén. Így megy ez.

20264444_f17b1ca8b851db2ed13127775b82f437_wm.jpg

Mindenki szabadon eldöntheti: a fenti történet valóban a magyar hadsereg nemzettudatot építő büszkeségéhez tartozik-e?

Innentől kezdve – Trianon, II. vh – haditengerészetről már nem beszélhetünk Magyarországon. 1945. május 14-én azonban megalakult Honvéd Hadihajós Osztályt. Az alakulat fő feladata a magyarországi hajózható vizek, elsősorban a Duna és a Balaton aknafertőzöttségének megszüntetése, aknaszedési munkák végzése volt. Ezzel a munkával 1948-ra végeztek. Az alakulat részt vett az ország újjáépítésében, hidak felépítésénél, hajóroncsok kiemelésénél segédkeztek. 1947-re a hadihajósok önálló fegyvernem lettek, 1951-ben a flottilla dandár lett, majd megkapta az Önálló Hadihajós Dandár nevet. 1962-ben a tűzszerészek integrálódtak a dandár szervezetébe, majd 1975-ben kiváltak onnan. 1980-ban kapott az egység hat új, jugoszláv aknamentesítő hajót – így érte a Flottillát a rendszerváltás. Az 1991-ben Honvéd Folyami Flottilla névre keresztelt egység 162 aknafigyelő őrsöt, 18 aknakereső hajópárt és három aknamentesítő osztag kiállítására volt képes. Azt nem lehet állítani, hogy tétlenkedtek volna: 1991-ben, a Sivatagi Vihar idején a paksi atomerőművet biztosították, a délszláv válság folyamán pedig állandó készenlétben álltak a hajók, az esetleges harcfeladat végrehajtására. 12 órás készenléttel készült fel a Flottilla a Paks - Mohács szakasz esetleges szakbiztosítására, amennyiben azt a kialakult államhatáron túli konfliktus megkívánta volna.

A közelmúlt tényleges tevékenységéről azonban Németh egy szót sem ejtett – mindjárt meglátjuk: nem véletlenül.

Azt azonban megígérte az államtitkár: hamarosan ismét haditengerészeti (?) fejlesztésekbe fog a kormány. Ezzel persze túl sokat nem mondott, hisz ugyan ezt Simicskó István másfél évvel ezelőtt, még honvédelmi miniszterként megígérte egyszer.

És hogy mit fognak fejleszteni? A Honvéd Folyami Flottillát biztosan nem. Azt ugyanis Orbán Viktor 2001. június 30-án megszüntette. A magyar hadseregnek jelen pillanatban kizárólag szárazföldi és légi ereje van. (A pontosság kedvéért: a Flottilla megmaradt 3 aknaszedő hajópárját összevonták a tűzszerész alakulattal az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred égisze alatt.)

Vagyis mindaz a nemzettudtaéltető fehérkeresztényeurópaiblablabla büszkeség ma nincs sehol. Hála az első Orbán kormánynak.

Na, de majd most!

Simicskó - és vélhetőleg Németh – nem a levegőbe beszél. A fejlesztésekkel mindössze egyetlen, apró probléma van: nincs még olyan orbánista oligarcha, aki hadihajókat gyártana. Sebaj! Addig is – a tavalyi közbeszerzések szerint – már el is kezdődött a magyar haditengerészet új járműveinek beszerzése. Első körben a tengerészek egy 9 milliós, balatoni luxusjachttal gazdagodnak.

kuzjttrg_0.jpg

A mahagóni beépítésű, szőnyegborítású oldalfalakkal és négy kárpitozott fekvőhellyel, kajüttel ellátott vitorláshajókat a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ "állítja hadrendbe", szolgálatukat pedig Balatonakarattyán fogják ellátni. A vitorlások kezelőit és vendégeit UV álló naptető és füstszínű ablakok védik majd a támadó napsugaraktól.

1276779878hajo_belso_kepek10.jpg

1276779727hajo_belso_kepek9.jpg

Mit is mondhatnánk? Főnixként éled újjá a magyar haditengerészet.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3514036336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boborján20 2018.06.10. 10:37:54

anyám borogass! eszt az undorító, gusztustalan, ostoba férget mikor viszi már el a kaszás?!

Helga Beauty Salon2 2018.06.10. 11:08:25

Emlékezzün Horthy admirálisra és tisztjeire akik elkezdték gatyába rázni a mai lipsik nagyapáit, csak szar munkát végeztek.

Andras J Fazekas 2018.06.10. 11:27:48

@boborján20:

Haladjunk csak szép sorjában, egyelőre a kommunista-posztkommunista ballib van soron.

Isten malmai lassan őrölnek …

2018.06.10. 13:15:59

Jó, hogy ne ítélj a külső alapján, de ezen a humanoidon első pillantásra látszik, hogy esze az nincs...

hazádnakrendületlenül 2018.06.10. 16:25:56

Mától egy cikket úgy fogok elolvasni, hogy megnézem kik szóltak hozzá.Ha ilyen grűnhilda féléket látok, azt a cikket már nem érdemes megnézni

rovid 2018.06.10. 18:48:14

arra lennék kiváncsi, amikor ez a kép először megjelent hány pszichiáter kapta fel a telefont/és csak a képet látva/ pácienst remélve!?

AveCaesarVavan 2018.06.10. 20:48:54

Grazban engedményt adnak a második, harmadik, negyvenhetedik páciens után?

Dokus 2018.06.11. 07:19:40

(Moldova György) H. Kovács történeteiből…
A Lakinger Béla zsebcirkáló
„1967. szeptember 27-én hajózták be a Lakinger Béla zsebcirkáló legénységét első tengeri útjára. […]
A hajót kisebb ünnepség búcsúztatta. A beszédek után az ipari tanulók „Szocialista temetkezés” zenekara, mely különös módon matrózegyenruhát viselt, derékszíj helyett pedig mentőövet, eljátszotta a kalózrádió indulóját. A hajó nevében Plank Kelemen megköszönte az üdvözleteket, majd beleszólt a megafonba:
– Ite, missa est!
A zsebcirkáló személyzete már hozzászokott Plank kissé furcsa kifejezéseihez, rögtön megértették ezt a parancsot is, gőzt adtak, és a hajó a búcsúztató kendők lobogása közben, ünnepélyes lassúsággal kiúszott a Rákos-patak torkolatából a nyílt Dunára.
A balvégzetű hajónak már az indulása sem volt a legszerencsésebb. A tapasztalatlan kormányos túl élesen vette a kanyart, a zsebcirkáló olyan közel került a parthoz, hogy kitépte a horgászbotot a békés pecázók kezéből, és kidöntött két túlságosan közel merészkedő telefonfülkét.
Zölderdő búsan nézte az elmaradó ismerős partokat, a hajó egy-egy rázkódásánál ijedten kapaszkodott a korlátba.
– Ez már a tenger?
– Nem, még csak Budafok.”

lezlidzsi84 2018.06.11. 09:38:39

A Dunán azért alkottak ezt-azt az egykori haditengerészet tagjai. Meg azért volt a Folyamőrség is a két vh. között... Persze, rövid lapok (nem fejezetek) ezek a magyar hadtörténetben, na meg különösebb megemlékezésre érdemes győzelem sem nagyon volt, úgyhogy Szilárd szokás szerint jó nagy hülyeséget beszélt, de azért ti is utánanézhetnétek a témátoknak, mielőtt írtok róla.

Ajánlott olvasmány: moly.hu/konyvek/csonkareti-karoly-benczur-laszlo-haditengereszek-es-folyamorok-a-dunan

Homo fideszbirkusz 2018.06.11. 09:38:58

A reménytelen panelproli sorsból kivakart csepeli idiótája egy az egyben mutatja be élőben, hogy hogyan is működött anno a Rákosi rendszer: a semmihez nem értő, semmire vinni nem tudó prolikat kiemelte a vezér, hatalmat adott a kezükbe, cserébe a prolik meg egy életen át nyalták a vezér valagát.

Nem rettentek vissza attól hogy minden nap hülyét csináljanak magukból, csakúgy mint ez a Dajcse Szilárd. Ezeknek a fajtáknak az elméje már elborult, ha nem sikerül majd az Elkúrbán rezsim bukása után Moszkvába menekülniük, akkor majd a beszámíthatalságra fognak hivatkozni hogy megússzák az életfogytiglani fegyházat.

Minden ballib bérretteg 2018.06.11. 09:42:57

Nagy a baj elvftársak ! Nem lesz elég a napi bérrettegés adag, mert Merkel asszony elárulta az ügyünket !

888.hu/article-merkel-a-magyar-kerites-nemetorszagot-is-vedi-nekunk-vegzi-el-a-munkat

A migrációval kapcsolatban Magyarország is szóba került, Merkel pedig méltatta a magyar kerítést.

A magyar-szerb uniós külső határ védelmével Magyarország Németországot is védi"

— mondta, majd hozzátette, hogy Magyarország bizonyos értelemben Németország helyett végzi el a munkát.

2018.06.11. 09:44:28

@Hilda kisfia: ja, a világ egyetlen lovas tengerésze...

de let e ... 2018.06.11. 10:06:34

Hát igen , a régi dicsőség ;-P Kurva nagy lángelme lehetett , aki vagyonokat ölt bele egy hadiflottába , amit egy aknazárral ,meg pár torpedó vető motorcsónakkal blokkolni lehetett az Adria csücskében ... nesze neked a legmodernebb csatahajó ...
Bár ebből a barom Orbánból meg a Rezsiszilárdból kinézem , hogy a Balatonra építenek egy repülőgép hordozót annak a pár nyamvadt grippennek :-) :-) :-)

alien 2018.06.11. 10:33:41

a rezsidisznó az rezsidisznó függetlenül tőle azért volt magyar tengerész és hadi tengerész élet a monarchiában és nem biztos, hogy ciki, hogy megtorpedózták a szent istvánt, számos hajó járt így. A tirpitz győztes ütközeteiről sincs sok hír Ark Royal miatt sem röhög senki az angol flottán szerintem ez ilyen műfaj volt. pear harborban lehet több tűzerő süllyedt el mint talán a monarchia teljes flottájának volt és ezen sem cikizik senki.

alien 2018.06.11. 10:37:16

@de let e ...: ez azért nem így ment, megvolt a csatahajók szerepe több száz évre visszamenőleg és igazából a légierő tett nekik be. amíg ott volt a flotta addig más sem szambázott csak úgy a tengeren függetlenül az aknazártól amitől persze, hogy tartottak.
de a következő háborúban is végig komám asszony hol az ollót játszottak a flották és a légierő meg a csatahajók mint a bismark és a tirpitz esete. pedig ezek a motorcsónakok sehol nem voltak egy u-boathoz.

alien 2018.06.11. 10:39:15

@lezlidzsi84: és a rengeteg katonai küldetés a szállító hajóknak a II VH-ban. meg a folyam tengeri kereskedelem is nagy volt, jó az nem katonai vonulat

chrisred 2018.06.11. 10:40:19

@alien: Azért az első világháborúban a felszíni hadihajók annyira nem voltak kiszolgáltatva az ellenséges légierőnek, mint egy világháborúval később.

chrisred 2018.06.11. 10:43:26

@lezlidzsi84: A folyami flotillára némileg téves a TENGERészet kifejezést használni. Más feladat, más szerepek.

Dugó Boss 2018.06.11. 10:54:25

Ócska ballikak. Még rángatóznak, mint a galvánbéka, még rezsiszilárdoznak sovány kis csapatuknak, de már hamarosan a megérdemelt helyükre, a történelem dögkútjába kerülnek.

Fülig José 2018.06.11. 11:02:31

basszátok meg, én akkorákat röhögök ezen a férgen.. (lehet, sírni kéne?) ez olllyan segg hülye, semmire nem jó csak elrettentő példának!

benkoo 2018.06.11. 11:03:14

amúgy ez a fasz tudja, hogy nincs tengerpartunk?

lenörd hofstadter 2018.06.11. 11:09:52

Ennek az embernek kinéző sejtmutációnak és a hasonlóan negatív IQ-t felmutató 30 néven önmagát hátbaveregető itteni rajongójának is cirka annyi esze van, hogy vastapssal fogadják majd az I. Kerítésszaggató Ejtőernyős Lovasosztag megalakulását is.

n3spr3ss0 2018.06.11. 11:13:23

@Minden ballib bérretteg: Ja, és ezért süllyedt el a magyar csoda hadihajó.Barom.

flamer 2018.06.11. 11:13:40

@alien: "Ark Royal miatt sem röhög senki az angol flottán"

De mondjuk az angol hadiflotta le is tett valamit az asztalra, évszázadokon keresztül uralta a tengereket, lenyomta a spanyol armadát, ott a trafalgari csata, szóval nekik nem csak az Ark Royalra kell építeniük.

dr. mesterséges színezék 2018.06.11. 11:29:26

Amikor megláttam a haditengerészet szót a Zsírárddal kapcsolatos szövegben, azonnal az jutott eszembe, hogy valamelyik koma meglátta, hogy milyen pofás kis hajót lehetett kihozni az elkótyavetyélt aknásznaszádokból, és kedve támadt hasonlót tulajdonolni.

dr. mesterséges színezék 2018.06.11. 11:35:26

@Könnyen elkaptuk, uram!: Hol voltak akkor még Vonnegut ejtőernyős síző tengerészei...
Ebben is jobbak vagyunk!

yerico1 2018.06.11. 11:44:05

@hullajelölt88: Már bocsánat, de a zsírsertés hamarabb jut eszembe, mint a humanoid szó. Bár azért vannak kételyeim, állítólag a sertések igen értelmes lények.

nautilus123 2018.06.11. 11:46:32

Hogy nézhet ki így egy élőlény?

dr. mesterséges színezék 2018.06.11. 11:48:03

@chrisred: ... és más komolyság.

1992-ben (valószínűleg a még mindig tartó délszláv balhé következményeként) 2 aknásznaszád-párral (a rocsókon és AM-en kívül) csorogtunk le Újpestről egyhetes bölcskei kitelepülésre, stresszeltetésre.
Anélkül, hogy bárki ránk lőtt, vagy alánk robbantott volna, egy hét után úgy tudtunk visszatérni, hogy a hajópárokat szorosan egymás mellé kötöztük, és a jobb gép motorja (vagy motorjai, már ha mindkettő működött) jelentették a jobb gépet, a balé(i) a balt.
Kora reggel indulva sötétedésre értünk be az újpesti kikötőbe (július eleje).

Természetesen a kitelepülésre indított hajópárok a legjobban karbantartottak voltak.

yerico1 2018.06.11. 11:48:15

Egyébként meg mit várunk azoktól a pszeudokommunista narancsosoktól, akik tavaly gond nélkül le tudták adni a hírt, hogy a csehek repülőgéphordozót építenek, aminek a szerepe a tengereken a cseh állam érdekeinek a képviselete lenne. Az, hogy éppen április 1-je volt, nem zavarta őket. Az, hogy Csehország elég szerényen van ellátva tengerparttal, nem zavarta őket. Ezek után mi miért ne építhetnék újra csatahajókat? Lehet, többet érne, mint pár új stadion a falábú csodacsatároknak.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.06.11. 11:51:25

Valahogy, ha valaki Horthy-t és a II.VH-t emlegeti mindig ez a vicc ugrik be először:

USA Külügyminiszter: - Mi az Önök államformája?
Magyar nagykövet: - Királyság.
- És ki a királyuk?
- Nincs királyunk, hanem kormányzónk van.
- Ki a kormányzó?
- Vitéz Horthy Miklós tengernagy.
- És van Önöknek tengerük?
- Az nincs.
- Értem. Van az USA-val szemben területi követelésük?
- Nincs.
- Van valamilyen országgal szemben területi követelésük?
- Igen. Ausztriával, Csehszlovákiával, Romániával...
- Értem. És azokkal szemben is hadat viselnek?
- Nem, ők a szövetségeseink.

:-)

dr. mesterséges színezék 2018.06.11. 11:51:56

@nautilus123: Nem az a kérdés, hogy hogy nézhet ki, hanem hogy mivel érdemelte ki pont ő, hogy nem Kubatov alá van beosztva főjóbemosokbazmegi rangban.
Tán a büntetlen előélet teheti. Ritka arrafelé a praktikus hajviselet-zéró priusz kombó.

2018.06.11. 11:54:13

Én leragadtam ott, hogy haditengerészethez TENGERRE van szükség. Az meg nekünk nincs már egy ideje.
A dunai aknamentesítő hajók munkáját nagyon tisztelem, de az nem haditengerészet.

yerico1 2018.06.11. 11:58:20

@Magánvéleményem: Tegyük gyorsan hozzá, hogy Horthy egy nagyon ügyes, talpraesett, magasan iskolázott, több nyelvet beszélő művelt katonatiszt volt, aki minden beosztottjánál ki tudja vívni a feltétlen tiszteletet és engedelmességet. A '19 utáni dolgait ezzel nem minősítem.

chrisred 2018.06.11. 11:58:42

@Magánvéleményem: Én külügyminisztériumi titkárral ismertem sztorit, aki ügyeletesként próbálta felvenni az adatokat. És persze akkoriban nagyon idézőjelesen szuverén ország Románia és Szlovákia volt.

dr. mesterséges színezék 2018.06.11. 11:59:07

@yerico1: "Ezek után mi miért ne építhetnék újra csatahajókat?"

Nem mondhatjuk, hogy nem volt ennek előzménye: index.hu/gazdasag/magyar/2011/10/19/orban_a_magyar_gazdasag_egy_gyorsnaszad/

dr. mesterséges színezék 2018.06.11. 12:01:42

@khamul: "TENGERRE van szükség. Az meg nekünk nincs már egy ideje."

Eus ország lévén, tkp. van.

És akkor jegyezzük is meg gyorsan, hogy Brüsszel kurvannyát; huxitet, de azonnal, meg ami csak tetszik elmeroggyantéknak egy nyáreleji ebédhez.

citrix 2018.06.11. 12:09:58

Rezsi Szilárdot a Szent István csatahajó elsüllyedésére emlékezve azonnal elő kellene léptetni ellentengernaggyá. Se tengerünk, se csatahajónk nincs (nem is lesz beláthatóan) legalább pótoljuk a pótolhatót: legyen ellentengernagyunk. Szilárd teljesen alkalmas (vsz. tud úszni).

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.06.11. 12:12:39

@chrisred: A vicc szempontjából ez gyakorlatilag lényegtelen, mert ezen kívül még kb 7-8 variáns kering a neten, több kevesebb eltéréssel.

Másrészről pedig el tudom képzelni, hogy valóban haditegerészeti fejlesztéseket csináljanak, ami sok-sok-sok pézbe kerül, minimális haszon mellett, mondjuk elkezdenek tengeralattjáró-drónokat fejleszteni, ehhez elég a Duna vagy a Balaton is, mint nulladik tesztkörnyezet... esetleg automatizált, MI vezérelt drónrajokat... stb

dr. mesterséges színezék 2018.06.11. 12:12:53

@yerico1: A világ főtisztjeinek számához képest meglepően kevesen gondolják azt, hogy jó katonából feltétlenül jó politikusok is lennének. Ezeknek egy része is olyan rendszerben él, ami gátat tud szabni a tévelygéseknek - Horthyt éppen semmi sem gátolta abban, hogy politikusként elronthassa, amit még el lehet.

dr. mesterséges színezék 2018.06.11. 12:15:12

@citrix: Esetleg megbízni a Magyar Marsi Kolónia Főparancsnokságával?
Rezsit is csökkentett, a haditengerészetnek megadta az első lökést: várják az interplanet(esetleg sztell?)áris feladatkörök.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.06.11. 12:16:39

@Magánvéleményem: "elkezdenek tengeralattjáró-drónokat fejleszteni, ehhez elég a Duna vagy a Balaton is, mint nulladik tesztkörnyezet... esetleg automatizált, MI vezérelt drónrajokat..."

:))

És ez a teljes hozzánemértést mutatná. Ami a Dunán vagy a Balatonon évtizedenként a legnagyobb vihar, ugyanaz a tengeren a szokásos szél.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.06.11. 12:19:06

@citrix: "tud úszni"

Az tuti. Ennyi zsírral nem lehet lemerülni. :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.06.11. 12:20:49

@nautilus123: "Hogy nézhet ki így egy élőlény?"

Ezt kikérem magamnak, és az összes élőlénynek a nevében. :))

citrix 2018.06.11. 12:23:23

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ne viccelődjük el a lehetőséget. Ha a Horthy rendszer restaurációja az egyik ars poeticája a regnáló pártnak és vezérének akkor itt a legjobb alkalom a rezsibiztos titulusának mostani beosztásához való igazításának. Legyünk rá büszkék, legyen sikersztori a fent nevezett csatahajóhoz méltóan.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.06.11. 12:25:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Szerinted ez akadályozná a pézköltést? Több legyet is ütnének egy csapásra, mint hadiipari fejlesztés beállítható a NATO felé a költési egyenlegbe, mivel belföldön történik, belföldi megrendelésként, igen jó lehet a "kihozatala" saját zsebbe, a különféle konferenciákra való utazásokkal ki lehet fizetni a világjáró hajlamú kádereket, és még kismillió okosságot ki lehet rá találni, mindamellett, hogy hadiipari fejlesztés lévén szig.biz. besorolásából kifolyólag mindenféle adatszolgáltatást meg lehet tagadni, nincs az a bíróság ami előtt ki lehetne belőlük perelni az igazságot.

Na ugye, hogy így már nem is olyan nevetséges. Ne becsüljétek alá Fényességes Vezetőnk találékonyságát, ha péz hazautalásról van szó! Rezsi úr pedig majd eccer elviszi a balhét, ha borul a bili, hiszen ő volt érte a felelős....

dr. mesterséges színezék 2018.06.11. 12:25:24

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Jó kis nyomáspróba 11 méter mélyen. Csak bele ne akadjon a partról dobott fenekező készség.

IdomitottFoka 2018.06.11. 12:26:19

A politikusoknak egyik munkaköri leírása, hogy bármiről tudjanak locsogni és hazudozni, szóval Szilárd kreténsége még mindig lehet megbízás alapú.

de let e ... 2018.06.11. 12:27:14

@alien: Én nem a csatahajókat szóltam le , hanem a monarchia hülyeségét , hogy egy olyan fegyvernemre költött , aminek semmi értelme nem volt az esetükben. Az egész modern flotta be volt zárva az Adriára és amint kifutottak a kikötőből vége is volt a dalnak .

Treff Bubi 2018.06.11. 12:27:23

Az a jacht jól jön majd nyaranta a vezérkar tagjainak és csókosaiknak kurvázni, a beépített kamerák meg jól jönnek a Fidesznek zsarolni őket.

dr. mesterséges színezék 2018.06.11. 12:29:08

@citrix: Esetleg Szent Margit lehetne az első hajó az új aranykorban.
A tisztálkodó helyiségekre szánt keretet rögtön el lehetne költeni okosba másra.

lenörd hofstadter 2018.06.11. 12:29:13

@dr. mesterséges színezék:

Anno még az átkosban úgy 84 környékén a Flotillások között biztosan sokan emlékeznek a PV-3xxx alakulatra (ütik ziher, az újak mindig bepróbálkoztak oszt meg voltak sértve ha visszapattantak éjjel a bezárt ajtóról). Rádiós bodega alapból úgy indult el kitelepülésre, hogy ment vele egy plusz csepel, ami húzza ha kell (kellett), és ment a legjobb csepellel egy másik csepel tartalék alkatrésznek. Így sikerült lejutni a távoli Ménfőcsnakra, hazafelé már csak a bodega teljesítette a távot a másik kettő alkatrészeiből, értük később ment vissza egy UAZ a megfelelő hiány pótlásával.

2018.06.11. 12:37:36

Olyan, hogy magyar hadsereg, mint fogalom nem létezik jelenleg. Magyar Honvédség van. Ezért a magyar hadsereg nem ünnepelhet semmit.
Még inkább sajnálatos, hogy ezt a hadihajó évfordulót rosszul értelmezik. Nem ünnepelni és dicsőíteni kellene a hadihajó elsüllyesztését, hanem intő példaként tanítani. Intő példa amiből az utódok tanulhatnak. Ne építs nagyon drágán értelmetlen dolgokat! Főleg ha a fenntartásra már se pénzed, se kedved. Lehetne ez egy stadion is, ami megépült, a kutya se használja, mert drága a működtetése és senki se gondol arra, hogy ki fogja fenntartani.

yerico1 2018.06.11. 12:53:10

@de let e ...: A (dreadnought típusú )csatahajó, mint fogalom 1914-1918-ban nem volt elavult fogalom, sőt, éppen akkor lépett a tinédzserkorba. Ha nem építenek a monarchiában csatahajókat, akkor a a francia - olasz csatahajók akadály nélkül szarrá lőtték volna a partvonal 20 km-es körzetét. A repülőket itt még el lehet felejteni, sebesség és bombateher tekintetében is elhanyagolhatók voltak, pontosságról meg ne is beszéljünk. Hajók elleni bombázásnál a zuhanóbombázók voltak csak esélyesek, vagy a torpedóvetők, de ekkoriban még nem voltak azon a szinten a légitorpedók.
A torpedóvető rohamcsónakok, amivel az olaszok a Szent Istvánt elsüllyesztették, bőven a leküzdhető ellenség kategóriába estek a rombolóknak és a cirkálók gyorstüzelő ágyúinak. Az olaszok 300 m-ről torpedóztak, ami azért elég komoly hibákat feltételez a KUK hajók fedezőkötelékét tekintve. Normál esetben ennek a távolságnak a sokszorosán el kellett volna őket süllyeszteni.
1940-41-re, amikor az angolok megtámadták az olaszokat, vagy a japánok Pearl Harbourt, a repülőgéphordozók már valóban a legkomolyabb fenyegetést jelentik, ennek ellenére még pár évig építenek csatahajókat, pont a hordozók fedezeteként.

dr. mesterséges színezék 2018.06.11. 13:00:54

@lenörd hofstadter: A megbízhatóság és kellő anyagi ráfordítás a komikuson felül életveszélyes szitut is tudott teremteni - bár azt nem hajón.

Tortiltest robbantása gyújtózsinórral. Sirankó főtörzs elmagyarázza: másodpercenként egy centit ég, akinek meggyulladt nem rohan, lesz bőven idő szép lassan elsétálni.
Első csapat gyújt, dehogy nem rohan az, akinek már begyulladt a zsinór, Sirankó ordít, "NEM ROHAN!" (a faszt nem) "ÉN SE ROHANOK!" (te dógod).
Második, harmadik, sokadik csapat, jelenet ugyanaz, mindenki elrohan a pukkanó zónából, Sirankó példamutatóan visszasétál hozzájuk.
Következő csapat, mindegyik ég, mindenki elrohan, Sirankó ellép kettőt a példamutató tempóban és BUMM. Baromi nagy csend, S. csak egy fél perc múlva kezd el káromkodni, de akkor megállíthatatlanul (pedig, döbbenjünk meg! egyébként nem is szokott).

Kiderült, hogy kiadták a raktárról a lejárt szavatossági idejű zsinórt. Sirankónak a két lépésen múlt a keze, lába, esetleg a feje. Így semmi baja nem lett, de elmondása szerint otthon megivott egy üveg konyakot az újjászületésére, és pár napig elküldte azt a felettesét a picsába, aki hozzá túl közel merészkedve mert ordítani.
Meg úgy mellesleg elárulta, hogy belegondolt, hány kölyökre parancsolt rá aznap, hogy "NEM ROHAN!"

chrisred 2018.06.11. 13:04:58

@yerico1: Az Adria a szűk manőverezési lehetőségek, a naponta változtatható aknazárak és a kisebb hajók számára rendelkezésre álló rengeteg menedék és leshely miatt valóságos halálcsapda a mélymerülésű hadihajók számára. Az antant semmi olyan stratégiai plusz előnyt nem szerzett volna a Monarchia csöppnyi tengerpartjának bombázásával, amit nem tudott elérni a blokád az Otrantói-szorosnál.

2018.06.11. 13:13:38

Nekünk Magyarország asz első! Közvetlenül a vagyonunk és a yacht után.

LebensraumamOsten 2018.06.11. 13:13:54

@Hilda kisfia: Hohoho. Gatyába rázni? Még egy csatahajót sem tudott kifuttatni kellő védelemmel a tengerre. (Pedig ismerték már a rombolókat, gyorstüzelő lövegeket és a fényszórót is feltalálták) Ráadásul gyártási hibás volt a dreadnought. Igaz erről Horthy nem tudhatott. (a páncélövek feszültek)

2018.06.11. 13:14:11

Nekünk Magyarország asz első! Közvetlenül a vagyonunk és a yacht után.

Weißkopf 2018.06.11. 13:31:48

@roli101: "egy stadion is, ami megépült, a kutya se használja, mert drága a működtetése és senki se gondol arra, hogy ki fogja fenntartani." Nem is az a lényeg, hogy legyen (mondjuk) Jászkarafaszajenőn stadion a megyei II. osztályú csapatnak és a meccsenként pár tucat nézőnek! Hanem hogy a többszörösen túlárazott építési költségekkel jól kitömjék a helyi nacsalnyikok és fideszes beszállítók zsebét.

citrix 2018.06.11. 13:42:17

@Weißkopf: www.youtube.com/watch?v=pO99ldxnZbg
Ha már stadion kell a vezérnek akkor legyen ilyen, pont ilyen, ennyi nézővel és ilyen színvonalon.

Visceroid 2018.06.11. 15:10:37

Tengerre magyar! Vissza fogjuk foglalni az Adriát! Már megvannak az első lépések, Lölő bevásárolta magát Eszékre, innentől már csak türelem és idő kérdése amíg az egész Horvátország újra a miénk lesz! Vesszen Trianon! <irónia off>

morph on deer 2018.06.11. 15:53:26

”A magyar hadsereg most ünnepli (?) a Szent István csatahajó elsüllyesztésének 100. ... évfordulóját.”

Hát ki más?
Csak nem a “győzteseknek” kéne? Micsoda szentségtörő, nrmzetellenes gondolat!
Igenis, mi magunk kell, hogy megünnepeljük a saját balsikereinket, hiszen ez az igazi magyar virtus!
Tudod: “balsors akit” meg minden ami sanyarú.
Hungaricum, na..

A sikereiket csak ünnepeljék a normális nemzetek, meg azok akiknek van.
Katonai sikereket meg pláne!

Na de majd most!
Merthogy Németh ellentengernagy úr épp megigérte, hogy bizony a haditengerészet van-volt-lesz a XXI. század egyik büszkeségre okot adó eleme, merthogy mivel itt se ‘had’, se ‘tenger’, de még csak ‘ész’ sincs, hát mi más? De tényleg..!

Ahogy elnézem, Németh Szilárd a hadügyi tapasztalatait valószínűleg még mint faltörő kos szerezte, valamikor a harminc éves háborúk idején...

Milyen jó, hogy végre a gyakorlatban is kamatoztathatja “falrengető” tudását, ugye?

dr. mesterséges színezék 2018.06.11. 15:54:05

@Visceroid: Felmerül a kérdés, hogy azt a Trianon nevű vadászházacskát Lőrinc gazda vásárolja fel, vagy a Magyar Nemzeti Bank, és hogy az üzlet nyélbe ütése után vendégfogadóvá alakítás címén kapjon eus támogatást vagy a közvilágítás fejlesztése miatt.
További - és a legfontosabb - probléma, hogy hogyan lehet úgy eszközölni azt a támogatást, hogy Franciaország által befizetett pénz legyen a forrás.
Dö Nempájör Sztrjáksz Bekk

dr. mesterséges színezék 2018.06.11. 15:59:07

@morph on deer: Abból az augusztus huszadikai pirotechnkikából tartalékolni kéne egy kicsit, és 29-ére levinni Mohácsra. Szilárd, banán, megnyitó, kitüntetések, disznóvágás (Szilárd testi épségének megóvása érdekében vonalkódos azonosítás után), hurkatöltés, sorosozás, meg ami ilyenkor még szokásos - teremtsünk hagyományt!

contractor 2018.06.11. 17:08:49

Az az ország amelynek nincs az óceánpartja az nem lehet tengeri hatalom. Még a Földközi tengert is tök egyszerü lezárni, A Feket vagy Vörös tengerröl már nem is beszélve. A Nagy tengeri hatalmak mind az óceán partján fekszenek - lásd - blue water navy. Ezért nem pazarol senki sem pénzt a haditengerészetre a Földközi tengeren - mert értelmetlen.

morph on deer 2018.06.11. 17:11:21

@Visceroid:
”Lölő bevásárolta magát Eszékre”

A gazdája meg Szlovéniában turnézott, szóval már biztos, hogy “szorgos népünk győzni fog!”

Ha ez így megy tovább, akkor hamarosan már Hosszú Katinka is felesleges lesz, hiszen lesz végre hajó is! Aztán majd megünnepeljük annak az elsüllyesztését is, semmi gond.
Megy ez.

vackor1 2018.06.11. 17:24:03

Már várom, hogy ezek után mikor kapcsolódik szervesen a balneológiához ez a tündéri, jópofa sziszi.. :)))

dr. mesterséges színezék 2018.06.11. 19:45:57

@morph on deer: Ha egyszerre helyezzük üzembe az új Búvár Kundot az új tengerészettel, akkor nem fordulhat elő, hogy Bástya elvársat már meg se akarják ölni, ráadásul az ország süllyesztésszámlálója is pályára állhat.
Azért ez a Szilárd, na, ez tud valamit... nem hiába Csepelről indult.

taga20 2018.06.11. 19:52:18

@dr. mesterséges színezék: és akkor az ürgebőrbe varrváról még nem is beszéltünk!:)))

www.youtube.com/watch?v=yPQC8skfS4k

dr. mesterséges színezék 2018.06.11. 21:29:33

@taga20: (Ott nőttem fel és a kamaszkorom óráit ott pecáztam el, ahol AZ a gátőrház áll. Mindig örülök, ha emlékeztetnek rá.)

2018.06.11. 21:55:45

@dr. mesterséges színezék: azon gondolkozim, hogy mi lenne, ha repülőgép anyahajót gyártanánk? Vajon elfér rajta egy stadion?

2018.06.11. 21:57:14

@vackor1: szervesen a bálnához? Melyik szervére gondolsz?

Punxsutawney Mormota 2018.06.11. 23:01:35

@Hilda kisfia: Pontosan, szar munkát végzett, mert te is megszülettél.

dr. mesterséges színezék 2018.06.11. 23:10:13

@Könnyen elkaptuk, uram!: Életképes gondolat, hiszen az anyahajókon jó leszállási lehetőség van helikopterek számára is. Másrészt a vízben a szotyihéj kevésbé feltűnő, mint a betonon. Továbbá aki meccsre akar menni, annak nem csak mérkőzés jegyét, de vízibiciklire is el lehet adni jegyet, ha oda akar jutni. Azt a 10-15 bringát hamar össze lehet szedni.
A nézőtéri pirotechnika pedig eladható hadgyakorlatként, tüzérségi erőfitogtatásként.
Az üzemanyagot pedig elintézi Tállai.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.06.12. 00:08:41

@0dzsud0: Hülye hazug troll. Ezekben egy darab kerítésről nem esett szó. :))

rasztaszív 2018.06.12. 05:15:39

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Ami a Dunán vagy a Balatonon évtizedenként a legnagyobb vihar, ugyanaz a tengeren a szokásos szél."

nono,ne becsüld le a balatoni vihart.az alacsony,de sűrű,nagy energiájú hullámzás csúnyán ki tud készíteni.a háború előtt jártak ide gyakorlatozni német tengerészek - és saját bevallásuk szerint még életükben nem hánytak ennyit.

0dzsud0 2018.06.12. 11:01:43

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Egyrészt az index cikk címét szerintem érdemes lenne még egyszer elolvasnod, másrészt a cikkbeli ferdítéseket minimum pofátlanság megpróbálni az én nyakamba varrni. Ha a cikk hazudik, azok a cikk hazugságai, továbbá max a tieid, de nem az enyémek. :)

Btw egészen érdekes ez az erőltetett állaza stílus, ahogy próbálod beadni, mintha nem is égtél volna be. :)

Tancsa János 2018.08.02. 10:28:21

Talán szólhatna neki valaki, hogy sem tengerünk, sem ellenségünk nincs a világtengereken...
Igaz, ha a Fidesz marad, akkor az utóbbi majd lesz...
süti beállítások módosítása