B1 blogcsalád



Gábor György: Az új emberek kovácsa

2018. május 30. - B1blog

A hajlít szó egyik jelentése, hogy valamit egyenes helyzetéből ívbe vagy más formába görbít.

ggyorgy.jpg

Például a kovács, aki

„rudat, lemezt, csövet stb. hideg vagy meleg állapotban a megkívánt alakura görbít, alakít”

– írja A magyar nyelv értelmező szótárának III. kötete (Akadémiai Kiadó, Bp. 1986. 39.o.). A magyar nyelv értelmező szótárából még azt is megtudhatjuk, hogy a hajlít ige másik jelentése: személyt úgy befolyásolni,

„hogy gondolkodásban, érzelemben valamely irányba hajoljon.”

Ami a kovácsmesterséget illeti, a tüzesen izzó rezet, az ónt, az aranyat és az ezüstöt senki nem tudta úgy az üllőlapon kalapácsával formálni, hajlítani, ahogy azt Héphaisztosz, a sánta kovácsisten tette.

Ami a manipulálást, mások gondolatainak elhajlítását illeti, az útszéli Cippoláktól a fiók-Nérókon át a nagyszabású diktátorokig sok jelentős mesterről tud a történelem.

Mától már a NER is.

Orbán Viktor, Magyarország hivatalban lévő miniszterelnöke, nem bepálinkázott állapotban, cigányzenére mulatozva, nem is az Echo TV már most készülő szilveszteri kabaréjában a következőket találta mondani az Ericsson-székház avatóján: ne érjük be annyival, hogy követjük a dolgok logikáját, ugyanis

„Akkor járunk el helyesen, ha a saját észjárásunknak megfelelően, a magunk akarata szerint a valóságot is képesek vagyunk hajlítani."

Vagyis immár a NER is dicsekedhet egy jelentős hajlítóművésszel.

Uri Geller?

Ugyan már, kérem szépen, ez a Geller fiú legfeljebb, ha kanalakat képes hajlítani. A mi kovácsistenségünk viszont hajlít az mindent. Hajlított már

  • Alaptörvényt és Alkotmánybíróságot a maga akarata szerint,
  • hajlított ügyészséget és mindenféle sajtóterméket,
  • hajlítja ő a saját akarata szerint a törvényeket a nagy üllőjén,
  • hajlít egyházakat és Nemzeti Bankot,
  • egyáltalán mindent, amit nemzetinek becézget, azt jól elhajlította.
  • Rengeteg közpénzt is elhajlított már, egyenes helyzetükből Felcsút irányába, onnan meg Mészáros Lőrinc portája felé,
  • az oktatást az egyházak irányába hajlítgatja, de csak a kedvenc egyházak irányába, a nem kedves egyházakat pedig már annyit hajlítgatta, hogy nem is lehet már azokat észrevenni.
  • S hajlítgatja a tanulókat a teljes elhülyülés állapota felé, hajlítgatja a családját a saját lábon állás felé, szóval hajlítgat ez mindent és mindenkit, a gerincek pedig engedelmesen hajlanak.

Voltaképpen ugyanolyan isteni hajlító ő, mint a sánta Héphaisztosz. Csak annyi a különbség közöttük, hogy ő nem sánta. Ugyanis a hazug embert hamarabb utolérni, mint a sántát.

 

Gábor György

vallásfilozófus

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7214011886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saját 2018.05.31. 07:12:07

Ez Orbán Viktor tízezredik marhasága. És még mindig csak csodálkozunk.

Tangooo 2018.05.31. 11:17:18

Milyen érdeke! Egy idióta kormányozza az országot: ÉS MŰKÖDIK!
A sok okos emberke meg blogol - és nem működik.
süti beállítások módosítása