A B1 blogcsaládOrbán megint megpályázza az olimpiát

2018. május 26. - nickgrabowszki

Ennek csalhatatlan jele, hogy a korábban az olimpiai pályázatért felelős kormánybiztost, Fürjes Balázst kinevezte a a nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztosnak is.furjes_olimpia.jpg

A Magyar Közlönyből kiderül, hogy Fürjes feladata lesz a

2030-ig tartó időszak kormányzati stratégiájának, amely tartalmazza a megpályázandó kiemelt nemzetközi sportesemények felsorolását, végrehajtása.

Az ne tévesszen meg senkit, hogy a legközelebbi szabad olimpia 2032-ben lesz, Fürjes megbízása meg 2 évvel korábban lejár. Egyfelől azt meg lehet hosszabbítani, másfelől meg az olimpiai pályázatot 5 év múlva kell benyújtani, és legkésőbb 2025-ig dönt is róla a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Fürjesről azt eddig is tudni lehetett, hogy gyakorlatilag átvette a hatalmat Tarlóstól a fővárosban, mint kiemelt budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos; ez a kettő együtt azt jelenti, hogy a fővárosi fejlesztéseket alárendelik a megpályázandó nemzetközi sporteseményeknek. Magyarul

az olimpiai pályázatnak.

Az olimpiai pályázat ellen (Magyarországon is) az a legfőbb érv, hogy az nem jelent mást, mint a közpénzek magánzsebekbe csatornázását, azaz a túlárazott létesítményfejlesztési pénzek egyszerű lenyúlását. Annak belátásához, hogy ez nem teljesen életidegen feltételezés volna, elég csak a NER elmúlt 8 évére, és abban a már egy éve véget ért, de még mindig költségvonzatokkal járó budapesti vizes vébére emlékezni.

Orbán most azt a stratégiát választotta, hogy kihúzza a talajt az ellenérvek alól, ti. hogy az olimpia nem jó, mert alkalmat ad a lopásra. A szükséges létesítményeket (stadionokat, sportcsarnokokat, egyebeket) ezért jó előre, mintegy az olimpiától függetlenül megépítik, ezért

a közpénzeket jó előre ellopják, hogy ne tudjanak ezek védelmére hivatkozni az ellenzők.

A készülő létesítményekről tavaly decemberben döntött a kormány, a Zoom szedte össze pontosan, hogy mik épülnek. A számla már 750 milliárd forintnál jár.

A dicsőségben megőszült, foltnélküli NOB-tag, volt MOB- és köztársasági elnök, Schmitt Pál már tavaly novemberben a Fidesz kongresszusán elkottyantotta, hogy Orbán a 2032-es olimpiát nézte ki magának. A miniszterelnöknek régi, legalább 17 éves álma a a budapesti olimpia, már harmadszor fut neki a pályázatnak, de 

  • 2012-es játékokat elhappolta London,
  • a 2024-es olimpiát meg Párizs kapta meg,
  • a még szóba jöhető 2028-as eseményt meg tavaly csomagban ítélték oda Los Angelesnek.

A 2012-es pályázatot még az MSZP-SZDSZ kormány vonta vissza, miután a Fidesz 2002-ben elveszítette a választást, a 2024-est meg maga Orbán tavaly tavasszal, arra hivatkozva, hogy sikeres volt a népszavazás kiírására vonatkozó ellenzéki kezdeményezés.nolimpia.jpg

Erre mint álomgyilkosságra hivatkozott, mert szerinte (de csak szerinte) egy népszavazás az olimpiai pályázatról automatikusan azt jelentette volna, hogy Budapest egyetlen voksot sem kap a límai szavazáson, azaz a pályázat visszavonásával ő

megmentette Magyarországot szégyentől.

A valóság azonban az, hogy bár a budapesti olimpia valóban egyetlen szavazatot sem kapott volna Peruban, ennek oka nem a kiírt népszavazás lett volna, hanem az, hogy Párizs és Los Angeles jóval nagyobb gazdasági lehetőségekkel (és korrupciós kasszával) rendelkezett, mint a magyar főváros.

A Momentum népszavazás voltaképpen a kezére játszott Orbánnak - talán nem véletlen, hogy a Fidesz által delegált tagok dominálta Fővárosi Választási Bizottság 2016 decemberében átengedte az aláírásgyűjtési kezdeményezést. Annak sikere után Orbán már jó ürügyet talált a pályázat visszavonására, és nem kellett átélnie a megszégyenítő límai szavazást (különösen, mert Tarlós nem vállalta, hogy az arcát adja a pályázathoz és a holtbiztos kudarchoz).

Elvileg elképzelhető egy olyan forgatókönyv is, hogy a miniszterelnök a NOB-nak úgy adta el a visszalépést, hogy cserébe ígéretet kapott a 2032-es rendezésre, de ez azért a olimpiai bizottsági tagok mohóságát ismerve valószínűtlen. A 2032-es pályázaton az eddig ismert lehetséges riválisok:

  • India (valamelyik városával),
  • a német Ruhr-vidék,
  • az ausztrál Brisbane.

Utólag talán jobb lett volna, ha tavaly tavasszal nincs Momentum, nincs aláírásgyűjtés, tehát nincs ürügy a pályázat visszavonására, és Orbán megszégyenítő vereséget szenved a límai szavazáson, ami talán végleg véget vetett volna a nagyravágyásának - meg annak is, hogy az olimpia ürügyén hizlalja tovább a klientúráját.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1814004034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taga20 2018.05.26. 15:04:25

ez kibaszott fürjesfasz, ott fog ülni a sitten a geci melletti zárkában!

FCUK25 2018.05.26. 15:28:41

Orbán nem tud pályázni olimpiára. Város tud. Még mindig.

taga20 2018.05.26. 16:51:55

@FCUK25: még ez a szerencse, me a gazdád ezt is lenyúlná!

egyébként felcsút nem város még?

na bakker, elszóltam magam:)))

Ego55 2018.05.26. 17:57:49

DE hiszen csak 2030-ig jövendölte előre a programját! Az ellenzéket megüti a guta, bár addigra sem szedik össze magukat!

taga20 2018.05.26. 18:33:16

@Ego55: téged mi a faszért érdekel? te addig megdöglesz fityeszdroid!
szerintem inkább örülj a bözsiutalványodnak agyhalott zombi!

hegecz25 2018.05.28. 02:49:33

"Talán jobb lett volna, ha tavaly nincs aláírásgyűjtés, nincs ürügy a pályázat visszavonására, és Orbán megszé­gye­ní­tő vereséget szenved a límai szavazáson."

Lima az rovid i

hegecz25 2018.05.28. 02:51:45

most, hogy az EU-s penzeket lassan mind ellopjak orbanek, valami ujabb konc utan kell nezni. paks2 tul draga, de egy olimpia az tuti, ott korlatlan mennyisegu penzt lehet lopni, akkor is, ha nem kapjak meg. Hatastanulmanyokra, makettekre 100 milliardokat ugy el lehet lopni, hogy ihaj.

chrisred 2018.05.28. 04:38:11

Nem hiszem, hogy életben maradt nevezés esetén a budapesti pályázat megszégyenítő vereséggel távozott volna a NOB közgyűlésről. Manapság már láthatóan lasszóval kell fogni a pályázókat, ezért senkit nem bátorítanak el a további nevezésektől. Olyan döntés lett volna, amit a propaganda simán eladhatott volna győzelemnek.

Szerintem jobb volt ez így, az maradt a közemlékezetben, hogy Budapest lakossága visszautasította az olimpiarendezést. (Holott valójában ilyesmi nem történt, csak ki akarta venni a döntési jogkört a politikusok kezéből, amitől azok nagyon megijedtek, kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.)

FLAZZ 2018.05.28. 06:21:22

Szokásos ellenzéki gittegyleti vergődés... Nem unjátok még, hogy minden választáskon felültök a szopórollerre?

Sztyepan Asztahov 2018.05.28. 07:21:47

Komolyan mondom, hogy a magyar demokrácia nagyon mély repülésben van.

Nekem az egész írásból ez a rész maradt meg: "talán nem véletlen, hogy a Fidesz által delegált tagok dominálta Fővárosi Választási Bizottság 2016 decemberében átengedte az aláírásgyűjtési kezdeményezést. Annak sikere után Orbán már jó ürügyet talált a pályázat visszavonására, és nem kellett átélnie a megszégyenítő límai szavazást"

Igazából nem is az a fontos, hogy ennek a találgatásnak van -e valóságalapja vagy sincs, hanem az, hogy a jelenlegi Magyarországon bármilyen, a kormány akaratával szembemenő kezdeményezés sikeressége esetén arról gondolkodunk, hogy az titokban milyen módon szolgálta a kormányt, mert ha ténylegesen a kormány és Viktor érdekeibe vágott volna, akkor azt nem engedték volna érvényesülni.

Void Bunkoid 2018.05.28. 07:34:14

@hegecz25: nem néztem utána pontosan, de lehet hogy megváltozott a magyar írásmódja.

Habár rövid i-vel írják, de pl angolszász területen tényleg "líma" a kiejtése. Ha ezt átvette a legutolsó kiadás, akkor lehet, hogy tényleg Líma.

Ne feledd, a kurva hülyén hangzó "Dubaj" is helyes, pedig az is nekem világéletében "Dubai" volt.

Kíváncsi vagyok, mikor jön Hawaii "Havaj" írásmódja (ráadásul van a Felvidék és Kárpátalja határán valóban létezik Havaj nevű falu :))

Void Bunkoid 2018.05.28. 07:37:38

Arról nem is beszélve, hogy ha ennyire toljuk a magyarosítást, hamarosan megint jöhetnek a Spielberg Istvánok, Craig Dánielek, na meg az új Star Wars (bocsi Csillagok Háborúja) új üdvöskéje, Ridley MARGIT :)

khamul 2018.05.28. 07:44:02

Én sem értem, hogy miért olyan biztos, hogy a budapesti pályázat megsemmisítő vereséget szenvedett volna. Úgy tudom, egyre kevesebb a pályázó város.
(Különben a budapesti rendezés ellen voltam.)

Különben a legvisszataszítóbb az egészben talán az, hogy már a jelölti státusz is több tízmilliárd forint, amit reklámra és a döntéshozók meggyőzésére fordítanak.
Aki szereti az olimpiát, az szerintem ne akarja tudni, hogy utóbbi mit is jelent pontosan.

khamul 2018.05.28. 07:53:31

@Void Bunkoid:

Meg Nolan Kristóf és Gyllenhaal Jakab. Will Smith meg lehetne simán Kovács Vilmos.
Végül is, 30-40 éve Verne Gyulát és May Károlyt olvastak a gyerekek.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.05.28. 08:39:49

@taga20: Aztán, ki fogja őket lecsukni? dr. Handó asszony, miután dr. Polt úr kinyomozta, hogy mit követtek el? Te aztán mersz nagyokat álmodni! :-)

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.05.28. 08:46:21

@Sztyepan Asztahov: " ... Komolyan mondom, hogy a magyar demokrácia nagyon mély repülésben van. ... "
Összetévesztesz valamit, ez nem a demokrácia hiányának a jele, hanem egy egészségtelen szintű paranoia, ami Rákosi és Kádár nagy vezéreink uralkodása miatt ágyazódott be. Az örököseik pedig továbbra is a nyakunkon ülnek, fellelhetők a Fideszben, a Maszopban és a DK-ban .. és még hosszan lehetne sorolni, még kell vagy 30 év, hogy ezek a fogaskerekek elkopjanak és kiessenek a szerkezetből...

Ballib vagyok rettegek 2018.05.28. 08:56:41

Ez azért valahol röhejes.

Tehát szépül a város, épülnek az épületek, sportlétesítmények, ígyhát kell egy prekoncepcó a ballib agyhalottaknak ehhez, hogy ez miért szar és rossz nekünk.

De kezdem érteni miért imádták Demszkyt a ballib agyhalottak.
Mert hagyta lerohadni a várost, és véletlenül se nyúlt semmihez 20 év alatt, nem épített semmit.

gyurmicsek 2018.05.28. 09:37:38

Ezaz, építsünk továbbra is stadionokat és felépítem extra profitért te meg üzemelteted. Jó lesz így?

Szél Bernadett börtönben van már? 2018.05.28. 10:33:17

Röhej, hogy a libsik még mindig ott tartanak, hogy ha a közpénz nem a saját zsebükbe megy (ahogy azt 2002 és 2010 között megszokták, lásd államadósság brutális növekedése + imf hitel, és mégsem épült semmi, csak kórházakat, vasútvonalakat, stb. szüntettek meg), akkor az lopás.

nemecsekerno_007 2018.05.28. 11:11:26

"Minek ide híd, hát nem jár erre senki" Csillag István

citrix 2018.05.28. 11:40:00

Pályázza meg az olimpiát Mészáros Lorenzó, Felcsút teljesen alkalmas rá. Van stadion, akadémia és gyorsvasútka ami nem is olyan gyors. Budapesten döntsön népszavazás, az állami döntéshozatal a diktatúrákra jellemző. Aztán itt annyira demokrácia van hogy jöjjön csak az a népszavazás a fővárosiak részéről. Ide nem szavazhatnak külföldi fideszmagyarok levelezőn és disznóólba bejelentett ukránok se.

metal · http://electric.blog.hu 2018.05.28. 12:41:06

"másfelől meg az olimpiai pályázatot 5 év múlva kell benyújtani, és legkésőbb 2025-ig dönt is róla a Nemzetközi Olimpiai Bizottság."

Tehát ti már előre fel is adtátok a 2022-s választást?

várom a levelet 2018.05.28. 13:24:20

@taga20: majd lesz.orbán addig meg nem hal,míg várossá nem nyilvánítja.

Kivlov 2018.05.28. 14:07:48

@FLAZZ:
Szerintem már direkt élvezik.
Másik lehetőség: ennyire agyhalottak, hogy lassan 10 év távlatából sem értik a lényeget.