B1 blogcsalád



Nem lehet véletlen, hogy a szakképzés és a hulladékgazdálkodás egy minisztérium alá került

2018. május 21. - kkerenyi

A negyedik Orbán-kormány egyik első újítása az Innovációs és Technológiai Minisztérium megalakítása. Az új kormány új intézményének élén egy régi kedves arc köszön vissza: Palkovics Lászlóé. 

20140724palkovics-laszlo-az-emberi-eroforrasok.jpg

Palkovics sok más kormánytaghoz hasonlóan karrierjének egy olyan pontjához érkezett, amikor hirtelen mindenhez elkezdett érteni. Tájékoztatása szerint minisztériumához tartozik majd a vasúti és a közúti közlekedési hálózat fejlesztése, Magyarország energiaellátásának biztosítása, a Nemzeti Éghajlatvédelmi Stratégia előkészítése, valamint a hulladékgazdálkodás. Ja, és a szakképzés. Logikus. 

A szakképzés és a felnőttképzés eddig a Nemzetgazdasági Minisztérium hatáskörébe tartozott, és az elmúlt években ki is derült, mi minden történhet, ha ezt a területet formailag leválasztjuk az oktatásról. Csak címszavakban:

  • soha nem volt még ilyen magas a korai iskolaelhagyók száma;
  • a hiányszakmákat célzó képzésekre alig jelentkezik valaki;
  • a szakképzéssel és felnőttképzéssel foglalkozó iskolákban dolgozóinak átlagéletkora a nyugdíjkorhatár közelében van;
  • a szakginmáziumok szakmai tárgyainak tematikája, illetve a  szakmai érettségi vizsgák körül még mindig bőven akadnak homályos foltok.

A helyzet törvényi háttere sem teljesen tisztázott. A közoktatási intézményekre a közoktatási törvény vonatkozik, a szakképző iskolákra pedig a szakképzési törvény, ami rém egyszerű lenne, ha a gyakorlatban az intézményi keretek nem mosódnának össze. Azaz: a közoktatási intézmények egy része szakképzést is folytat. Így az a szórakoztató helyzet állt elő, hogy

sok iskolának kétféle szabályzást kellene egyszerre követnie, amelyek véletlenül sincsenek összehangolva, több ponton ütköznek, sőt, külön minisztérium a felelős értük, külön államtitkárokkal.

Akik nem szeretnek beszélgetni egymással. 

d_noe20180514006.jpg

Szerencsére az, hogy Palkovics László kezében lesz,

nem veszélyezteti a hazai szakképzést, mert az gyakorlatilag már halott.

Akiket egy szakképző iskola felvesz, azok nem a jövő újítói és technikai tehetségei, hanem más iskolákból kihullott fiatalok. Ha el is végzik a képzést, a megszerzett tudással nincs esélyük a munkaerőpiacon, ahol a nemzetközi cégek saját képzési programjain felnevelt, több nyelven beszélő dolgozóival szemben kellene érvényesülniük.  Sokan ezt hamar fel is ismerik, és még időben megszakítják a tanulmányaikat, mások úgy hagyják ott az iskolát, hogy sehol nem folytatják - őket a közmunka várja. A szakképző intézmények oktatóival ugyanez a helyzet: a jó tanárok jó iskolában dolgoznak, a jó szakemberek pedig saját karrierjüket egyengetik. Itt csak az marad tanítani, akinek nincs jobb ötlete. Ebből nehéz építkezni.

Palkovics ennek ellenére bizakodó. A környezeti változásokhoz alkalmazkodó, versenyképes szakképzést ígér. És ha mindez nem sikerül? Akkor még jól jöhet,  hogy a szakképzés a hulladékgazdálkozással közös irányítás alá tartozik. 

Kerényi Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5313989328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LKerekes 2018.05.21. 13:29:25

Csak a szokásos ostoba hazug cikk.
Biztos, hogy ebből lesz több szavazat?

sZulamith 2018.05.21. 13:36:57

A poszt cime remek:) Volt szerencsém a rádióban Palkovics László hadaró beszédét hallgatni. Ha belegondolok, hogy Ő volt az oktatásért felelős ilyen beszéd technikával, akkor megrendül bennem a bizalom, hogy megfelelő embereket állít-e a kormány a szaktárcák élére. :)

Erika Lengyel 2018.05.21. 16:57:05

Gondolják, hogy az ún. erős iskolákban a legjobb kollégáim tanítanak??? Hát nem. Van sok "legjobb", aki a szakképzésben nevel, tanít, pedig mehetett volna a "jó" iskolákba is... MIÉRT??? Mert az életét tette fel arra, hogy pedagógus lesz, nemcsak tanár. Egy vagyok ezek közül! NE ÁLTALÁNOSÍTSON SENKI, semmilyen munkaterületen dolgozók esetében!!!! Szívesen megmutatom ami szakképző iskolánkban folyó nevelést oktatást. Mondják el a tanulók, hogy milyenek is itt tanáraik és nézzük meg milyen alapokkal jöttek ide és egy év múlva hol tartanak. Na nem csak a tantárgyakból ám!!! EMBERSÉGBŐL, Jellemük, személyiségük fejlődésében stb... Ezt nevezik manapság hozzáadott értéknek kérem... Könnyű ám eminens jó családból jövő, törődő szeretetben nevelt diákokat tanítani!!!! No ezért várunk mindenkit, aki azt írja ilyen helyeken a semmilyen tanárok dolgoznak semmilyen gyerekekkel!!! :(

2018.05.21. 17:28:30

@Erika Lengyel: Kedves Erika! Vigyázzon, mert ha ezen a blogon nem szidja ész nélkül a rendszert, Viktort, és a Fideszt, akkor bármilyen érveket hoz fel, bármilyen szakmai tapasztalata van, az nem számít, ócska narancs-troll lesz önből pillanatok alatt...

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.05.21. 17:42:05

A képzés sokkal jobb mint 2010 előtt, amit 2 dolog biznyít:

1. külföldi munkavállalás növekedése, nemzettársaink egyre keresettebbek bezzegnyugaton

2. sok százezerrel több belföldi munkavállaló

Úgyhogy csak így tovább, s a haza fényre derül!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.05.21. 18:19:42

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát: "Az oktatás sokkal jobb mint 2010 előtt, amit 2 dolog biznyít:

1. a 2013-as tragikus PISA felmérés

2. a 2015-ös tragikusnál is tragikusabb PISA felmérés"

A képzés/felnőtt oktatás még ennél kicsit szarabb is.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.05.21. 18:20:21

Semmire nem jó OKJ-s tanfolyamok, csak a haveri zsebek tömködésére.

morph on deer 2018.05.21. 18:27:23

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát:
“Úgyhogy csak így tovább, s a haza fényre derül!”

Arra bizony!
Újabb megbízások az Eliosnak, és máris..!

Erika Lengyel 2018.05.21. 18:32:08

abcdefghijklmm Köszönöm a figyelmeztetést. Sajnálom, hogy nem számítanak az érvek... :(

morph on deer 2018.05.21. 18:38:46

@Erika Lengyel:
“Mondják el a tanulók, hogy milyenek is itt tanáraik és nézzük meg milyen alapokkal jöttek ide és egy év múlva hol tartanak. Na nem csak a tantárgyakból ám!!! ”

Hmmm... ez hány iskoláról mondható is el? Mert ahogy én látom, ez hasonló jelenség mint ami az egészségügyre jellemző, nevezetesen, hogy a rendszer rohad és/vagy csapnivalóan rossz, az anyagi feltételek ugyancsak, - csupán a személyzet önfeláldozó, erőn felüli munkájának köszönhető, hogy nem omlott még ránk.

Ezek szerint van olyan szakiskola is, ahol valódi oktatás/nevelés folyik, pártunk és kormányunk odaadó erőfeszítéseinek ellenére is!

Köszönet és gratula, komolyan!

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.05.21. 18:41:21

Hiába sivalkodtok, 10 éven belül megint megduplázódik a reálbér.

Mindezt a tolvaj vezetők és az elhülyült nép állítja majd elő, ti szakértő demokraták akik egyetlen állást sem tudtatok az országba hozni, csak az államcsődhöz meg az ajvékhoz értetek, kihaltok a g*be, ahogy illik. Ideje vót.

morph on deer 2018.05.21. 19:29:22

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát:
“ 10 éven belül megint megduplázódik a reálbér”

Jé, egy jövendőmondó!
Biztosan egyike a javasasszonyoknak a TV-ből..! Vagy egyből a viktor személyes asztrológusához lehet itt szerencsénk, álruhában persze, azért ilyen ‘jólértesült’ :)
A jó hír az, hogy ez egy jó hír!
A kérdés persze az, hogy ez mire lesz elég 10 év múlva.
Csak azért, mert a jelek szerint nem csupán a reálbér fog megduplázódni, hanem az euró értéke is a forinthoz képest. Oh, well...

ostvan2 2018.05.21. 20:15:13

@morph on deer: "pártunk és kormányunk odaadó erőfeszítéseinek ellenére is!"
Egyetértek veled!
süti beállítások módosítása