B1 blogcsalád



Látszik, hogy mekkora a baj: Navracsicsot is vissza kellett csábítani a Fideszhez, hogy ne zárja el a pénzt az Unió

2018. május 14. - Mr Flynn Rider

Magyarországon nincs rendszerszintű probléma a jogállamisággal – mondta a Magyar Időknek. Orbánnak még Navracsicsra is szüksége van, hogy ne zárják el a csapokat Brüsszelben. navracsics_orban.jpg

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, fideszes politikus hirtelen visszalépett a sorba a többiek közé, ahonnan a választások előtt kilépni látszott. Érthető: a Fidesz nyert kétharmaddal és 2019-ben lejár a mandátuma. Hogy újra őt jelölik-e uniós biztosnak, az csak Orbán Viktoron múlik – akit nagyon megsértett a választások előtt, háromszor is.

Ugyanakkor Orbánéknak is szüksége van Navracsicsra: pont az Európai Bizottság javasolta, hogy azok a tagállamok, akik nem tartják be a jogállamiság szabályait, ne részesülhessenek uniós pénzben. (Lásd a HVG cikkét itt.) Így a Magyar Idők interjúja után a magyar uniós biztos és Orbán újra egymásra találhatott, kéz kezet mos-alapon:

Navracsics maradhat uniós biztos, ha megvédi Magyarországot az Európai Bizottságban. 

Navraciscs Tibor és pártja kapcsolata a múlt év őszén romlott meg. A fideszes politikus ugyanis megkérdőjelezte az egész Fidesz-kampányt, mert különvéleményt megfogalmazni, ráadásul a sajtón keresztül azt üzente haza:

túl sok a sorosozásból.

Arra is vetemedett, hogy szembemenjen a Fidesz alternatív valóságával. Tagadta, hogy a Soros-terv létezne, azt állította, ez csak egy kampányfogás. 2017 szeptemberében a HírTv-nek (pláne, az ellenzéki, Simicska-féle HírTv-nek!) nyilatkozva olyanokat mondott a Fidesz által bömböltetett soros-kampányzajban a Soros-tervről, hogy

„Én ezt a készülődő választási kampány retorikai elemének tartom. Az Európai Bizottságban nincsen ilyen, nem beszélünk ilyenről és az Európai Bizottság munkatervében sem szerepel ilyen feladat.”

 

Meg is lett az eredménye: Orbán először nem szólt vissza (azt rangján alulinak tartotta volna), a legfőbb helyettesét, Semjén Zsolot küldte harcba, hogy helyretegye az elkódorgott fideszest. Semjén a maga megszokott, visszafogott stílusában hisztérikus hangnemében a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában egyenesen lehazaárulózta, lesoroszsoldosozta az uniós biztost, korábbi minisztert.

Az a helyzet, hogy Soros György kezében és zsebében tartja azt a világot, amelyben Navracsics Tibor munkája van

– fogalmazott Semjén, hangsúlyozva azt is, hogy a hazájához hű az ember, egy szervezethez, munkaadóhoz lojális. Ennek értelmében arra kérte Navracsicsot, hogy a hűség fogalmát gondolja át a nemzet és egy nemzetközi szervezet között. Hozzátette, reméli, hogy ez a megszólalása csupán egy újságírói félremagyarázás következménye. 

Semjén verbális ámokfutása után Navracsics beleállt a konfliktusba, novemberben egy kecskeméti fórumon újra megerősítette, hogy a Soros-tervet a készülődő választási kampány retorikai elemének tartja, sőt duplán beszólt: az egész Soros-kampányt handabandának minősítette: 

Újságcikkeket nem szokott az Európai Bizottság munkaterv részévé tenni. Én értem, hogy a magyar kormány arra az egy vagy két újságcikkre alapozza, amit Soros György írt a migrációs válság kezelésére 2015 őszén

– mondta Navracsics az N1TV videójának tanúsága szerint. Majd hozzátette, hogy

"az Európai Bizottság a saját munkarendje szerint halad. Az Európai Bizottságnak azok a lépései, amelyek a migrációs kérdéssel kapcsolatban születtek, ezek nagyjából már 2014-ben megfogalmazódtak".

Erre már Orbánnak is válaszolnia kellett: csak annyit röffentett vissza a sajtón keresztül, hogy ő tudja jól, nem Navracsics:

 

Navracsics annyira bátor volt, hogy a hódmezővásárhelyi, időközi polgármester-választás buktája után harmadszorra is odaszúrt a pártjának. Egy újságírói kérdésre – miszerint mit gondolt, amikor meghallotta, hogy már fideszes körökben is soknak tartják a sorosozást – azt felelte:

„Amikor meghallottam, azt gondoltam, na ugye!”

Ezt a mondatot a hazai nyilvánosságban mindenki egyértelmű üzenetnek értékelte Orbán Viktor és a kormány felé.

Ehhez képest ma reggel a Magyar Időknek nyilatkozva Navracsics 180 fokos fordulatot vett.

De egész ügyesen: egy szót sem szólt a Soros-tervről, visszont arról beszélt, hogy a migráció lesz mindenhol a kampánytéma az európai parlamenti választásokon jövőre. Nyilván, a kétharmados győzelem után már nem ugrál az ember csak úgy: kifejezetten pozitívan nyilatkozott a Fideszről, Orbánról és a magyar jogállamiságról. Elmondta, a választások után felhívta telefonon Orbán Viktort, gratulált neki a győzelemhez, sőt folyamatosan tartják a kapcsolatot, akárcsak más fideszes politikusokkal. Sietett megerősíteni, hogy jó a viszonya a Fidesszel.

"Soha nem támadtam senkit, a viták pedig természetesek egy párton belül. Olyan pozícióban vagyok, amely miatt elkerülhetetlenek a nézeteltérések, hiszen uniós biztosként más szemszögből látom ugyanazokat a dolgokat"

- mondta egy olyan pártról, amiben soha, senki nem volt ennyire bátor, hogy a sajtón keresztül a mainstreamtől ellentétes véleményt merjen megfogalmazni - retorzió nélkül. 

Sőt, az uniós biztos akkorát mismásolt a 7-es cikkely ügyében, hogy a fal adta a másikat. A Magyar Időknek azt állította, hogy 7-es cikkely elindítása a bizottságban „még nem téma”. Ehhez képest maga az Európai Bizottság költségvetési tervezésért felelős tagja, Günther Oettinger egy hónapja már olyanokat mondott, hogy a jogállami elvek tiszteletben tartásához kötné az Európai Bizottság az EU-támogatások felhasználását. 

Vagyis Navracsics meghazudtolta a kollégáját is azért, hogy visszakerülhessen Orbán kegyeibe. 

(Az Európai Parlament egyik bizottsága elég csúnya dolgokat szedett össze Magyarországról, ezt a bizottságban is olvasniuk kellett az uniós biztosoknak. Részletek itt és itt.) Orbán és Navracsiscs is felmérték: ebben a helyzetben szükség van mindenkire, egymásra is, hogy Brüsszel nehogy elzárja a pénzforrást. Hiszen nem lenne tovább miből lopni, stadionokat építeni. 

Navracsics tehát meghazudtolva a kollégjáját, arra a kérdésre, hogy ha mégis felmerül az ügy a bizottságban, akkor milyen álláspontot képvisel majd, azt a lavírozós választ adta, hogy "meg kell nézni a joganyagot". Sőt, Navracsics még pr-munkát is végzett Orbánéknak.

Azt állította, nincs rendszerszintű probléma a jogállamisággal Magyarországon.

(Ez megint szembemegy az EP-jelentéssel, sőt, az Európai Bizottság álláspontjával is.) Itt látszik, mekkora a baj: Orbán elengedhette volna Navracsics kezét, hogy másik mamelukot jelöljön 2029-től a posztra, de kénytelen volt megbocsájtani volt miniszterének, hogy az cserébe védhesse őt a bizottságban. Navracsics cserébe pedig ilyeneket nyilatkozott, hogy az egyelőre csak egy ötlet, hogy a jogállamiság érvényesüléséhez kötnék az uniós kifizetéseket. Ezzel kapcsolatban ezt nyilatkozta:

 A vitában azt az álláspontot képviseltem, hogy a meghatározó feltételek között rögzítsük: a tagállamoknak végre kell hajtaniuk az Európai Bíróság döntéseit. Ez azért is fontos, mert a jogállamiság tekintetében legtöbbször emlegetett államok – Magyarország és Lengyelország – kitűnőre vizsgáznak ebből a szempontból. E két tagállam minden bírósági ítéletet végrehajt, miközben ismerünk több olyan uniós országot, amely szavakban a jogállamiság elhivatott védelmezője, az Európai Bíróság ítéleteinek végrehajtásában azonban hátul kullog.

A riporter meg is jegyezte, hogy nem volt mindig harmonikus a viszonya a kormánnyal az elmúlt hónapokban, felhozta a hódmezővásárhelyi időközi polgármesterválasztás utáni nyialtkozatát is („Na, ugye!”)  Navracsics szerint akkor sem üzenet Orbán Viktornak, aki így értelmezték a kijelentését, azok tévedtek.

"Aki ismer, az tudja, hogy nem szoktam üzengetni, a véleményemet viszont mindig elmondom, amikor kérdezik."

- lavírozott ügyesen a Magyar Időknek.

Az egész interjú akkor kerül szép, érthető keretbe, amikor Navracsics arról beszélt: 2019 utáni uniós biztossága a miniszterelnök úron múlik. 

Az biztos, hogy akár folytatom 2019 őszén, akár befejezem, elégedett lehetek, mivel én vagyok a 28 bizottsági tag közül az egyetlen, aki egyértelmű nyertese a következő hétéves pénzügyi kerettervnek.(...) A folytatás azonban nem rajtam múlik. A kormány és a miniszterelnök úr dönt majd a jelölt személyéről.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2913927946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LKerekes 2018.05.14. 13:13:15

Hú anyám, de zavaros!

Toportyán Zsóti 2018.05.14. 16:17:48

Néppárt lassan ráébred nekik is annyi ha tovább tagjuk a neonáci g csuti csüngőhasú maffiacsaládfő és tolvajsereglete.

legeslegujabbkor 2018.05.14. 23:09:07

Nincs itt semmi látnivaló.
Valaki úgy gondolta, hogy elmondhatja a valóságot, de a máglya elkerülése miatt inkább hitet tett isten mellett

6.Lenin 2018.05.15. 17:58:23

Pedig a kérdés sokkal 1xűbb.
Eddig azt gondolták, hogy megússzák a migráns kérdést, vagy lecsendesedik.

Nem csendesedet , sőt Ausztriában, Olaszországban is azok győztek, akiknek ez a kérdés volt a legégetőbb. Mo-on pedig elsöprő győzelmet aratott a Fidesz.

Nyilvánvaló, ha nem változik gyökeresen a helyzet az EU-ban, ott is buknak a migráns simogatók. Ott is szép lassan beindul majd a pozíciók védése, helykeresés, ahogy a hazai ellenzéknem is csak ez volt a lényeg, valahogy túlélni.

Már itt-ott olvasni, hogy Macron-Orbán csata várható jövő tavasszal, ha Macron addig még a helyén lesz. Temették már néhányan Orbánt, de azóta ők mentek a levesbe, lassan már a nevükre sem emléxik senki (Renzi, meg az osztrák szépfiú pl)

Navra is észleli ezt kint, hogy ott félnek jobban.

baldoc 2018.05.15. 18:45:30

@6.Lenin:"Mo-on pedig elsöprő győzelmet aratott a Fidesz."
A CSALÁST miért nem említi???
Vagy tényleg elhiszi a 2/3-ot??

6.Lenin 2018.05.15. 18:57:48

@baldoc:

Ha a DK kapja az elcsalt 3 szavazatot, simán nyertek volna. Vagy 4-et csaltak el tőlük?
Vagy ki is nyert volna? És minek?
( mellesleg én azt szerettem volna, ha szűken, de nyer az ellenzék, aztán néhány hónap múlva buktak volna végleg, bár ez így is bekövetkezik, de nem okoznak még kárt is az országnak)

baldoc 2018.05.15. 19:04:39

@6.Lenin: Maga miről beszél?
A fidesz 49%-a valójában 24% volt.
Miről beszél ember??
A fiesz a kormányzás közelében sem volt!!!
Nemhogy 2/3!!

Európai téridő 2018.05.15. 19:19:28

"Hogy fecseg a felszín, hallgat a mély"(József Attila: A Dunánál)

6.Lenin 2018.05.15. 19:26:15

@baldoc:

Mi a baj?
A Fidesz már 3. ciklusban kormányon van, és ha így megy nem is lesz aki le tudná váltani.

baldoc 2018.05.15. 19:40:12

@6.Lenin: Maga magában beszél vagy fogalma sincs, hogy itt kommentelnek???

baldoc 2018.05.15. 19:44:40

@6.Lenin: Hát, maga tényleg fideszes!!
Sötét, mint az éjszaka.

6.Lenin 2018.05.15. 19:57:40

Hmm! Ma nem is volt olyan nagyon meleg.

A jelek szerint vannak a -> szellemileg alultápláltak-> köcsögök=magyar ellenzéki->fekete liknál picit fényesebbek-> baldoc, a helyes sorrend

Mellesleg egy szabad ország, szabad polgára lehet akár fideszes is. És? Közöd?

baldoc 2018.05.15. 20:04:13

@6.Lenin: Szabad ország??? Hahaha!!!
Szabad polgár??? Hahaha!!!
Maga rabnak született vagy csicskának.

Merlot 2018.05.15. 21:38:35

Navracsics - a tékozló fiú - visszatérése nem megélhetési döntés. A Főgeci lábhoz rendelte, kapott egy utolsó előtti figyelmeztetést.
Amennyiben nem tér vissza a nyájhoz, az utolsó figyelmeztetés autóbaleset, repülőgép baleset, netán golyó formájában érkezik.
A Geci tanulni jár Moszkvába, mint anno a Kádár. Ott nem ritka a végleges leszámolás azzal, aki Putyint elárulja. Akár otthon Oroszhonban, akár külföldön.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2018.05.21. 10:09:45

"Arra is vetemedett, hogy szembemenjen a Fidesz alternatív valóságával. Tagadta, hogy a Soros-terv létezne, azt állította, ez csak egy kampányfogás"
Mé', a Pintér meg a Lézer is elismerte már ezt... :D
süti beállítások módosítása